logotypen
 
 

IN FOCUS

IP suojaan ulkoiseen muistiin

Monet markkinoilla olevat mikro-ohjaimet tarjoavat tallennuskapasiteettia muutamien megatavujen verran, mikä vaikuttaa merkittävästi tuotteen hintaan. Sopiva vaihtoehtoinen ratkaisu on käyttää ulkoista muistia, jota voidaan hankkia suuremmissa määrissä selvästi edullisempaan hintaan ja useilla eri kapasiteettivaihtoehdoilla – yleensä muutamasta megatavusta satoihin megatavuihin.

Lue lisää...

Kaksiytimiset ratkaisut tuovat merkittäviä lisäetuja digitaalisignaalien sulautettuihin ohjaussovelluksiin, joissa hyödynnetään pitkälle integroituja mikro-ohjaimia tai signaalinkäsittelyyn erikoistuneita DSC-ohjaimia. Tarjolla on ohjainpiirien arkkitehtuuri, joka lisää järjestelmän suorituskykyä ja nopeuttaa markkinoille tuomista sekä pienentää laitteiston kokoa ja kustannuksia.

Artikkelin kirjoittaja Markus Wimmer toimii Microchip Technologyn 16-bittisten mikro-ohjainten yksikössä liiketoiminnan kehityspäällikkönä.

Digitaalista signaalinkäsittelyä (DSP) vaativat sulautetut sovellukset kaipaavat yhä monimutkaisempien matemaattisten algoritmien toteuttamiseen lisää suorituskykyä. Lisäksi tarvitaan viestintään sekä toiminnan turvaamiseen ja hallintaan liittyvien toimintojen tehostamista. Näiden tekijöiden yhdistäminen johtaa muutoksiin tavassa, jolla prosessointitehoa hyödynnetään pitkälle integroiduissa mikro-ohjaimissa ja digitaaliseen signaalinkäsittelyyn erikoistuneissa DSC-ohjaimissa (Digital Signal Controller).

Hyvä esimerkki on laadukkaan teholähteen suunnittelu. Nykyajan toteutukset edellyttävät tarkkaa ja tehokasta energianmuunnosten hallintaa matemaattisten algoritmien ja reaaliaikaisen pulssinleveysmodulaation (PWM) avulla. Mutta sen lisäksi vaaditaan myös liitettävyyttä laitteen reaaliaikaisen toimintatilan välittämiseksi ja komentojen vastaanottamiseksi järjestelmätason hallintayksiköltä jonkin protokollan kuten PMBusin avulla.

Samoin esimerkiksi ajoneuvojen tuulettimien tai pumppujen ohjaimissa tarvitaan komentojen, järjestelmänvalvonnan ja diagnoosiraportoinnin yhteydessä tapahtuvaa tiedonsiirtoa esimerkiksi CAN-FD-protokollan (Controller Area Network Flexible Datarate) avulla. Ilmastointilaitteilla puolestaan voi olla vieläkin monimutkaisempia vaatimuksia, esimerkiksi erillisiä DSP-pohjaisia tehtäviä, jotka tukevat tehokertoimen korjausta tai suljetun silmukan moottorinohjausta tuuletin- ja pumppuyksiköissä.

Periaatteessa yksi nopea CPU-ydin voi aikajakoa hyödyntäen ajaa useita säikeitä ja siten käsitellä sekä reaaliaikaisia lyhyen viiveen ohjaustehtäviä että kaikkia verkon ja järjestelmän hallintatehtäviä. Näin vahvaan suorituskykyyn yltävä, mihin tahansa nykyiseen puolijohdeprosessiin suunniteltu laskentaydin ei kuitenkaan voi olla optimaalinen ratkaisu suuren tehonkulutuksensa ja monimutkaisuutensa vuoksi.

Toinen kaikkia yhdellä ytimellä toimivia reaaliaikaisia sovelluksia koskeva kysymys on se, kuinka helposti säikeet ja keskeytyksiä käsittelevät yksiköt kykenevät noudattamaan niille asetettuja määräaikoja. Missä tahansa resurssien jakamiseen perustuvassa toteutuksessa yleinen huolenaihe on se aika, jonka tietyn säikeen toiminta pysyy estettynä toisen prosessin tai keskeytyskäsittelyn vuoksi. Jotta voitaisiin taata, että säie noudattaa määräaikojaan kaikissa tilanteissa, joissa säikeillä ei ole keskinäisiä riippuvuuksia, resurssien laskennan perinteiset algoritmit edellyttävät, että melko merkittävä osa käsittelysykleistä jätetään kohdentamatta.

Lisäresursseja suorituskykyyn vaativat myös toistuvat tehtävien vaihdot, jotka on otettava huomioon ja joiden vaikutukset prosessin läpikulkuun on selvitettävä. Koska yhdellä ytimellä on suuri määrä keskeytystapahtumia, keskeytyskäsittelyjen ja niihin liittyvien tehtävänvaihtojen vaatimukset lisäresursseista voivat olla merkittäviä.

Yksi vaihtoehto on lisätä suorituskykyä käyttämällä entistä korkeampia kellotaajuuksia. Käytännössä voi olla kuitenkin paljon järkevämpää jakaa sovellus useammalle kuin yhdelle ytimelle. Jokaisessa monitehtäväsovelluksessa, joka ei ensisijaisesti ole riippuvainen yhden säikeen suorituskyvystä, rinnakkaisuuden hyödyntäminen johtaa yleensä parempaan energiatehokkuuteen, vahvempaan determinismiin ja helpompaan kehitystyöhön.

Kaksiytiminen toteutus voi jakaa monitehtäväisen järjestelmän työtaakan tehokkaammin. Sen avulla on myös mahdollista käyttää ytimille alhaisempia kellotaajuuksia, jotka voivat olla paremmin yhteensopivia flash-muistien kanssa. Näin voidaan vähentää pysähdysjaksoja tai jopa poistaa kokonaan odotustilat, joiden aikana suorittimen pitää odottaa komentoja tai dataa palautuakseen hakupyynnöstä.

Joissakin sovelluksissa datasyötteitä käsittelevien tehtävien tiiviisti kytketty luonne suosii edelleen yhden liukuhihnan käyttöä. Mutta kun lukuisia eri toimintoja suoritetaan tehokkaassa sulautetussa sovelluksessa, useamman kuin yhden suoritinytimen käyttäminen on järkevämpää, koska eri toiminnot ovat keskenään suhteellisen löyhästi kytkettyjä.

Esimerkiksi teholähteessä, jonka suljetun silmukan ohjaus on toteutettu kiinteän ohjelmiston avulla, suorituskyky määräytyy lähinnä siitä ajasta, joka tarvitaan analogisen näytteen muuntamiseen digitaaliseksi, uuden toimintajakson laskemiseen kyseisestä datasta ja sen jälkeen PWM-signaalin päivittämiseen. Moniytimisellä ohjaimella voidaan varmistaa, että muut järjestelmän toiminnot eivät häiritse tätä latenssin suhteen kriittistä funktiota.

Tähän päästään ajamalla sitä ytimellä, jolla ei ole muita ensisijaisia tehtäviä suoritettavana. Ohjaussilmukan aikakriittisten laskutoimitusten rinnalla toiselle CPU-ytimelle voidaan antaa muita tehtäviä kuten PMBus-datansiirtoa ja järjestelmän valvontaa. Samoin moottorinohjausta vaativissa sovelluksissa ohjaussilmukan prosessoinnin ja CAN-liitännän jakaminen eri ytimille varmistaa, että moottorin kommutointi tapahtuu tarkasti ja deterministisesti.

Kahdelle ytimelle hajautetusta prosessoinnista on hyötyä myös projektin kehittämisajan kannalta. On kuitenkin tärkeää, että ytimet ovat homogeenisia tämän hyödyn saavuttamiseksi. Perinteinen vaihtoehto moniprosessoinnissa on ollut jakaa työmäärä suoritintyypin mukaan. Signaalinprosessointiin käytettävää koodia on ajettu liukuhihnalla, joka on optimoitu rekisterioperaatioiden ja kertolaskujen suorittamiseen, mutta ei juurikaan ohjauskoodin ajamiseen. Yleiskäyttöinen prosessori puolestaan on hoitanut paljon ohjelmahaaroja sisältäviä rutiineja.

Käytännössä monissa reaaliaikaisissa sovelluksissa tämä arkkitehtuurin pohjalta on vaikea työskennellä. Signaalinkäsittelytoimet riippuvat usein ulkoisista olosuhteista, jotka voivat muuttua nopeasti. Eri ytimien tilojen synkronointiin tarvittava suorittimien välinen viestintä voi olla monimutkaista toteuttaa. Viestit asettavat tiukempia ajoitusta koskevia synkronointivaatimuksia kuin ne viestit, joita käytetään komentojen ja tilapäivitysten välittämiseksi verkkoliitäntään.

Yhtenäiset digitaalisten signaalinohjainten arkkitehtuurit, kuten Microchipin dsPIC33, ratkaisevat synkronointiin liittyvät ongelmat yhdistämällä nämä kaksi eri tyyppistä suoritustapaa samaan arkkitehtuuriin. Tällainen liukuhihna voi suorittaa datavirralle rekisteri-, kertolasku- ja matriisioperaatioita, mutta tarjoaa lisäksi mahdollisuuden nopeisiin haaroituksiin ja pikaisiin keskeytysvasteisiin niin, että parametrit ja algoritmit voivat mukautua muuttuviin olosuhteisiin välittömästi.

Tämä helpottaa signaalinkäsittelyn monimutkaisten algoritmien ohjelmallista toteutusta. Suunnitteluaikoihin kohdistuva paine tarkoittaa kuitenkin sitä, että käyttäjät kohtaavat koodin integroinnissa haasteita riippumatta siitä, minkä arkkitehtuurin valitsevat. Monissa sovelluksissa tiedonsiirto- ja ohjaustoimintojen yhdistelmä jaetaan tavallisesti eri kehitysryhmille, joista kukin on oman alansa asiantuntija.

Avainkysymys kahden tai useamman ryhmän kehittämien koodien integroinnissa on määrittää, kuinka ajoitus ja tehtävien priorisointi toimivat niiden välillä. Näennäisesti pienillä päätöksillä, kuten yksittäisten tehtävien priorisoinnilla, voi olla suuri vaikutus sovelluksen yleiseen reaaliaikaiseen käyttäytymiseen.

Huono päätös tarkoittaa, että elintärkeät tehtävät suljetaan suorittimen ulkopuolella pidemmäksi ajaksi kuin hyvän suorituskyvyn kannalta olisi toivottavaa. Kun tehtäväjoukot jaetaan kahdelle suorittimelle, ne suunnittelijat, joilla on eniten tietoa oman sovellusosansa säikeiden välisistä prioriteeteista, ovat myös vastuussa kyseisten prioriteettien asettamisesta.

Jaettu prosessointi helpottaa myös datamuistin hallintaa ja osoitusta. Näin voidaan varmistaa, että projektin aikana luodut ja virheenkorjauksen läpikäyneet tiedostot ja linkitysasetukset pysyvät muuttumattomina lopullisessa ohjelmistopaketissa. Tämä vähentää ohjelmiston integroinnista vastaavan tiimin yleiskustannuksia ja lyhentää myös markkinoille tuomiseen kuluvaa aikaa.

Vaikka hajautettu prosessointi sinänsä jo auttaa optimoimaan sekä järjestelmän kehitystoimintaa että prosessoinnin suorituskykyä, Microchip jatkaa edelleen arkkitehtuurinsa parantelua auttaakseen käyttäjiä lisäämään sovellustensa suorituskykyä entisestään. Hyvä esimerkki on kaksiytimisen dsPIC33-ohjainpiirin entistä suurempi määrä kontekstiin valittavia rekistereitä. Niiden ansiosta keskeytysten vasteaikoja voidaan merkittävästi lyhentää. Lisäksi ytimen käskykantaa on laajennettu lisäkomennoilla, jotka nostavat piirin DSP-suorituskykyä.

Digitaalisena signaalinohjaimena (DSC) dsPIC33CH-piiri sisältää useita pitkälle kehitettyjä oheislaitteita, jotka vähentävät järjestelmän kustannuksia ja pienentävät tarvittavan piirilevyn kokoa. Näitä ovat muun muassa AD-muuntimet, aaltomuotogeneraattorilla varustetut DA-muuntimet, analogiset komparaattorit, vahvistuskertoimeltaan ohjelmoitavat analogiset vahvistimet sekä tarkat PWM-generaattorit, joiden resoluutio yltää jopa 250 pikosekuntiin.

Lisäksi mukana on edistyksellisiä ominaisuuksia kuten entistä älykkäämmät oheislohkot ja niiden liipaisugeneraattori. Ne auttavat vähentämään suoritinytimien keskeytysten tarvetta, mikä on keskeistä teholähteiden ja moottorinohjainten kaltaisissa sovelluksissa.

Esimerkiksi piirin UART-lohkot tukevat piiritasolla LIN/J2602-, IrDA- ja DMX-datansiirtoprotokollia sekä älykorttien protokollalaajennuksia, mikä vähentää ohjelmallisen suorituskyvyn tarvetta. Samoin CAN-FD-oheislohko sisältää bittivirtasuorittimen ja ohjelmoitavan uudelleenlähetyslohkon, joka toimii automaattisesti ja varmistaa näin itsenäisemmän toiminnan CPU:sta riippumatta.

Microchipin dsPIC33CH-piiri on optimoitu nykyaikaisten suunnittelutiimien vaatimuksia vastaavaksi ratkaisuksi korkeaa suorituskykyä ja aikakriittisyyttä edellyttäviin reaalimaailman sulautettuihin ohjaussovelluksiin. Sen rakenne tarjoaa tuen, jonka avulla soveltajat voivat ”suunnitella erillisesti, mutta integroida saumattomasti”. Tuloksena on arkkitehtuuri, joka lisää järjestelmän suorituskykyä ja lyhentää samalla markkinoille tuomiseen tarvittavaa aika sekä pienentää laitteiston kokoa ja kustannuksia.

MORE NEWS

PDF:stä tuli suosittu tapa hyökätä sähköpostiin

Kyberrikolliset ovat löytäneet uuden, tehokkaan keinon kiertää tietoturvasuojaukset: PDF-tiedostot. Check Point Researchin tuoreen tutkimuksen mukaan jo 22 % haitallisista sähköpostiliitteistä on PDF-muodossa. Samalla 68 % kyberhyökkäyksistä alkaa edelleen sähköpostista, mikä tekee PDF:stä entistä houkuttelevamman hyökkäysvälineen.

Uuden sirun avulla kännykkä voi tietää sijaintinsa sentin tarkkuudella

Nykyisten GPS-järjestelmien tarkkuus on vain muutamia metrejä, mutta uusi teknologia voi viedä paikannuksen tarkkuuden senttimetriluokkaan. Purdue Universityn ja Chalmersin teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet sirupohjaisen aaltokampatekniikan, joka voi mullistaa navigoinnin, autonomiset ajoneuvot ja tarkat mittausjärjestelmät.

Uusi salaus suojaa jo tämän päivän kuituyhteyksiä kvanttikoneilta

Kvanttitietokoneiden uhka nykyiselle tietoturvalle on herättänyt huolta laajasti: tulevaisuudessa ne voivat murtaa laajasti käytössä olevat salausmenetelmät. Nyt Karlsruhen teknillisen instituutin (KIT) tutkijat ovat kehittäneet ratkaisun, joka tuo kvanttiturvallisen salauksen jo olemassa oleviin kuituyhteyksiin – ilman kalliita erikoislaitteita.

Tekoäly alkaa valvoa Pohjoismaihin tulevaa dataa

Tiedon valtaväylistä Pohjoismaissa vastaava GlobalConnect ottaa käyttöön kehittyneen tekoälypohjaisen valvontajärjestelmän. Yhtiö investoi ScienceLogicin alustan käyttöönottoon, jonka avulla voidaan reaaliaikaisesti seurata verkon toimintaa ja ratkaista ongelmia ennen kuin ne ehtivät vaikuttaa käyttäjiin.

Uusi fotonipiiri kiihdyttää tekoälyn prosessoinnin huippunopeuteen

Amerikkalainen teknologia-alan yritys Lightmatter on julkaissut uudenlaisen fotoniikkaan perustuvan superpiirin, joka lupaa mullistaa tekoälyn infrastruktuurin. Passage M1000 -niminen piiri mahdollistaa ennennäkemättömän nopean tiedonsiirron tekoälylaskennassa, avaten tien entistä suuremmille ja tehokkaammille AI-malleille.

Trumpin politiikka voi nostaa seuraavan iPhonen hintaa jopa 40 prosenttia

USA Todayn mukaan Applen iPhonet saattavat kallistua jopa 43 prosenttia Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uusien tullien seurauksena. Trump ilmoitti keskiviikkona laajasta uudesta tullisuunnitelmasta, jonka tavoitteena on vauhdittaa yhdysvaltalaista tuotantoa. Tämä sisältää 34 prosentin lisätullit Kiinasta tuotaville tuotteille, mikä nostaa kokonaistullin 54 prosenttiin – korkeimmaksi Yhdysvaltain historiassa Kiinaa kohtaan.

Tänä vuonna jo joka viides uusi auto kulkee sähköllä

Sähköautojen suosio jatkaa kasvuaan haasteista ja epäilyksistä huolimatta. Uusimpien tilastojen mukaan vuonna 2025 jo 18 % maailmanlaajuisista autokaupoista kohdistuu sähköautoihin – kolme kertaa enemmän kuin viisi vuotta sitten.

Microsoft lähti liikkeelle 50 vuotta sitten BASIC-tulkista

Microsoft juhlii tänä vuonna 50-vuotista taivaltaan, ja juhlan kunniaksi yhtiön perustaja Bill Gates julkaisi alkuperäisen ohjelmakoodin, joka käynnisti koko teknologiayrityksen – Altair BASIC -tulkin. Gatesin mukaan kyseessä on "siistein koodi, jonka olen koskaan kirjoittanut".

Rohde lisäsi tehoa EMC-mittauksiin

Rohde & Schwarz on julkaissut päivitetyn version ELEKTRA-ohjelmistostaan, joka tuo lisää tehoa ja automaatiota EMC-mittauksiin. Uusi ohjelmistoversio tukee kaikkia ajankohtaisia EMC-standardeja eri toimialoilla – mukaan lukien kaupallinen elektroniikka, autoteollisuus, langattomat järjestelmät, puolustus ja ilmailu.

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Tamperelaissiru purkaa useampia audiovirtoja kuin mikään muu prosessori

Tamperelainen VLSI Solution on julkaissut uuden sukupolven audioprosessorin, joka asettaa uudet standardit äänenkäsittelylle sulautetuissa järjestelmissä. VS1073-uutuuspiiri pystyy purkamaan ja käsittelemään enemmän äänenpakkausmuotoja kuin mikään muu prosessori markkinoilla – mukaan lukien uudet tuetut formaatit kuten ALAC, DSD, Opus ja AC-3.

Uusi LUMI-supertietokone yllättää: kylkeen tulee kvanttitietokone

Suomeen rakennetaan maailman tehokkainta tekoälysupertietokonetta, ja sen rinnalle kehitetään nyt myös täysin uusi kvanttilaskenta-alusta. LUMI AI Factory -hankkeen johtaja Pekka Manninen vahvistaa, että uusi huippuluokan laskentaympäristö käynnistyy keväällä 2027.

Samsungin uusin tuo tekoälyn jäässä oleville tablettimarkkinoille

Tablettimarkkinat hakevat suuntaa, mutta Samsung uskoo tekoälyyn. Yhtiö julkaisi 2. huhtikuuta uuden Galaxy Tab S10 FE -sarjan, joka tuo älykkäät ominaisuudet yhä useamman käyttäjän ulottuville. Vaikka markkina kokonaisuudessaan junnaa lähes paikallaan, Samsung pyrkii herättelemään sitä AI-pohjaisella tuottavuudella ja kevyellä muotoilulla.

Trumpin tullit aiheuttavat suurta epävarmuutta puolijohdealalla

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut uusista tullipolitiikoista, jotka uhkaavat horjuttaa puolijohdeteollisuuden globaaleja toimitusketjuja. Trumpin hallinto on määrännyt 10 prosentin perustullin kaikkiin tuontituotteisiin ja jopa 32 prosentin tullit valikoiduille maille, kuten Taiwanille. Vaikka Taiwanin puolijohteet ovat toistaiseksi tullivapaita, alan toimijat elävät epävarmuudessa mahdollisista tulevista muutoksista.

Maailman ensimmäisessä MEMS-kompassissa ei ole liikkuvia osia

Ranskalainen teknologiayritys SBG Systems on esitellyt maailman ensimmäisen MEMS-pohjaisen gyrokompassin, joka kykenee määrittämään suunnan ilman GNSS-apua ja täysin ilman liikkuvia osia. Tämä inertianavigoinnin läpimurto avaa uuden luvun tarkassa ja kompaktissa paikannuksessa, erityisesti merenkulun ja robotiikan sovelluksissa.

Cadence demosi eurooppalaisvoimin kehitettyä ajoneuvojen SoC-piiriä

Euroopassa pitäisi vähentää riippuvuutta sekä kiinalaisesta että amerikkalaisesta tekniikasta. Muutaman viikon takaisilla Nürnbergin Embedded World -messuilla nähtiinkin tähän suuntaan kasvavia versoja. Esimerkiksi Cadence ja saksalainen Dream Chip Technologies esittelivät uuden sukupolven älykkään SoC-järjestelmäpiirin ajoneuvosovelluksiin.

LUMI-tekoälytehdas on yksi ensimmäisiä Euroopassa

LUMI-tekoälytehdas avaa uuden luvun eurooppalaisessa tekoälyn kehityksessä yhdistämällä huipputeknologian, asiantuntijuuden ja yhteistyön ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi. Tekoälyhubin fyysiset tilat sijoittuvat Espoon Otaniemeen Aalto-yliopiston yhteyteen, ja laskennan ydin toimii Kajaanissa, missä nykyinen LUMI-supertietokone tarjoaa maailmanluokan suorituskykyä tekoälykehitykselle.

Jyväskylän ylioppilaskylään maailman nopein opiskelijanetti

Kotimainen valokuituyhtiö Lounea toteutti Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan Soihtu-asuntoihin huippumodernit nettiyhteydet. Opiskelijakylä nousi kerralla maailman kärkeen tarjoamalla asukkailleen poikkeuksellisen nopeat verkkoyhteydet. 

Painetun elektroniikan tutkija TactoTekin teknologiajohtajaksi

Oululaistaustainen elektroniikkayhtiö TactoTek on nimittänyt tekniikan tohtori Pälvi Apilon uudeksi teknologiajohtajakseen. Apilo on ollut osa TactoTekin asiantuntijatiimiä vuodesta 2018 ja toiminut viimeksi yhtiön ennakoinnin ja tutkimuksen johtajana.

Linuxista tulee parempi pelaajille

Linux-kernelin tuore 6.14-päivitys lupaa merkittäviä suorituskykyparannuksia Windows-pelejä pelaaville Linux-käyttäjille. Ytimeen on tuotu parannettu NTsync-ajuri, jonka ansiosta Wine- ja Proton-yhteensopivuuskerrosten kautta ajettavat pelit voivat hyötyä jopa satojen prosenttien teholisästä tietyissä tilanteissa.

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Lue lisää...

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
article