logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Kaksiytimiset ratkaisut tuovat merkittäviä lisäetuja digitaalisignaalien sulautettuihin ohjaussovelluksiin, joissa hyödynnetään pitkälle integroituja mikro-ohjaimia tai signaalinkäsittelyyn erikoistuneita DSC-ohjaimia. Tarjolla on ohjainpiirien arkkitehtuuri, joka lisää järjestelmän suorituskykyä ja nopeuttaa markkinoille tuomista sekä pienentää laitteiston kokoa ja kustannuksia.

Artikkelin kirjoittaja Markus Wimmer toimii Microchip Technologyn 16-bittisten mikro-ohjainten yksikössä liiketoiminnan kehityspäällikkönä.

Digitaalista signaalinkäsittelyä (DSP) vaativat sulautetut sovellukset kaipaavat yhä monimutkaisempien matemaattisten algoritmien toteuttamiseen lisää suorituskykyä. Lisäksi tarvitaan viestintään sekä toiminnan turvaamiseen ja hallintaan liittyvien toimintojen tehostamista. Näiden tekijöiden yhdistäminen johtaa muutoksiin tavassa, jolla prosessointitehoa hyödynnetään pitkälle integroiduissa mikro-ohjaimissa ja digitaaliseen signaalinkäsittelyyn erikoistuneissa DSC-ohjaimissa (Digital Signal Controller).

Hyvä esimerkki on laadukkaan teholähteen suunnittelu. Nykyajan toteutukset edellyttävät tarkkaa ja tehokasta energianmuunnosten hallintaa matemaattisten algoritmien ja reaaliaikaisen pulssinleveysmodulaation (PWM) avulla. Mutta sen lisäksi vaaditaan myös liitettävyyttä laitteen reaaliaikaisen toimintatilan välittämiseksi ja komentojen vastaanottamiseksi järjestelmätason hallintayksiköltä jonkin protokollan kuten PMBusin avulla.

Samoin esimerkiksi ajoneuvojen tuulettimien tai pumppujen ohjaimissa tarvitaan komentojen, järjestelmänvalvonnan ja diagnoosiraportoinnin yhteydessä tapahtuvaa tiedonsiirtoa esimerkiksi CAN-FD-protokollan (Controller Area Network Flexible Datarate) avulla. Ilmastointilaitteilla puolestaan voi olla vieläkin monimutkaisempia vaatimuksia, esimerkiksi erillisiä DSP-pohjaisia tehtäviä, jotka tukevat tehokertoimen korjausta tai suljetun silmukan moottorinohjausta tuuletin- ja pumppuyksiköissä.

Periaatteessa yksi nopea CPU-ydin voi aikajakoa hyödyntäen ajaa useita säikeitä ja siten käsitellä sekä reaaliaikaisia lyhyen viiveen ohjaustehtäviä että kaikkia verkon ja järjestelmän hallintatehtäviä. Näin vahvaan suorituskykyyn yltävä, mihin tahansa nykyiseen puolijohdeprosessiin suunniteltu laskentaydin ei kuitenkaan voi olla optimaalinen ratkaisu suuren tehonkulutuksensa ja monimutkaisuutensa vuoksi.

Toinen kaikkia yhdellä ytimellä toimivia reaaliaikaisia sovelluksia koskeva kysymys on se, kuinka helposti säikeet ja keskeytyksiä käsittelevät yksiköt kykenevät noudattamaan niille asetettuja määräaikoja. Missä tahansa resurssien jakamiseen perustuvassa toteutuksessa yleinen huolenaihe on se aika, jonka tietyn säikeen toiminta pysyy estettynä toisen prosessin tai keskeytyskäsittelyn vuoksi. Jotta voitaisiin taata, että säie noudattaa määräaikojaan kaikissa tilanteissa, joissa säikeillä ei ole keskinäisiä riippuvuuksia, resurssien laskennan perinteiset algoritmit edellyttävät, että melko merkittävä osa käsittelysykleistä jätetään kohdentamatta.

Lisäresursseja suorituskykyyn vaativat myös toistuvat tehtävien vaihdot, jotka on otettava huomioon ja joiden vaikutukset prosessin läpikulkuun on selvitettävä. Koska yhdellä ytimellä on suuri määrä keskeytystapahtumia, keskeytyskäsittelyjen ja niihin liittyvien tehtävänvaihtojen vaatimukset lisäresursseista voivat olla merkittäviä.

Yksi vaihtoehto on lisätä suorituskykyä käyttämällä entistä korkeampia kellotaajuuksia. Käytännössä voi olla kuitenkin paljon järkevämpää jakaa sovellus useammalle kuin yhdelle ytimelle. Jokaisessa monitehtäväsovelluksessa, joka ei ensisijaisesti ole riippuvainen yhden säikeen suorituskyvystä, rinnakkaisuuden hyödyntäminen johtaa yleensä parempaan energiatehokkuuteen, vahvempaan determinismiin ja helpompaan kehitystyöhön.

Kaksiytiminen toteutus voi jakaa monitehtäväisen järjestelmän työtaakan tehokkaammin. Sen avulla on myös mahdollista käyttää ytimille alhaisempia kellotaajuuksia, jotka voivat olla paremmin yhteensopivia flash-muistien kanssa. Näin voidaan vähentää pysähdysjaksoja tai jopa poistaa kokonaan odotustilat, joiden aikana suorittimen pitää odottaa komentoja tai dataa palautuakseen hakupyynnöstä.

Joissakin sovelluksissa datasyötteitä käsittelevien tehtävien tiiviisti kytketty luonne suosii edelleen yhden liukuhihnan käyttöä. Mutta kun lukuisia eri toimintoja suoritetaan tehokkaassa sulautetussa sovelluksessa, useamman kuin yhden suoritinytimen käyttäminen on järkevämpää, koska eri toiminnot ovat keskenään suhteellisen löyhästi kytkettyjä.

Esimerkiksi teholähteessä, jonka suljetun silmukan ohjaus on toteutettu kiinteän ohjelmiston avulla, suorituskyky määräytyy lähinnä siitä ajasta, joka tarvitaan analogisen näytteen muuntamiseen digitaaliseksi, uuden toimintajakson laskemiseen kyseisestä datasta ja sen jälkeen PWM-signaalin päivittämiseen. Moniytimisellä ohjaimella voidaan varmistaa, että muut järjestelmän toiminnot eivät häiritse tätä latenssin suhteen kriittistä funktiota.

Tähän päästään ajamalla sitä ytimellä, jolla ei ole muita ensisijaisia tehtäviä suoritettavana. Ohjaussilmukan aikakriittisten laskutoimitusten rinnalla toiselle CPU-ytimelle voidaan antaa muita tehtäviä kuten PMBus-datansiirtoa ja järjestelmän valvontaa. Samoin moottorinohjausta vaativissa sovelluksissa ohjaussilmukan prosessoinnin ja CAN-liitännän jakaminen eri ytimille varmistaa, että moottorin kommutointi tapahtuu tarkasti ja deterministisesti.

Kahdelle ytimelle hajautetusta prosessoinnista on hyötyä myös projektin kehittämisajan kannalta. On kuitenkin tärkeää, että ytimet ovat homogeenisia tämän hyödyn saavuttamiseksi. Perinteinen vaihtoehto moniprosessoinnissa on ollut jakaa työmäärä suoritintyypin mukaan. Signaalinprosessointiin käytettävää koodia on ajettu liukuhihnalla, joka on optimoitu rekisterioperaatioiden ja kertolaskujen suorittamiseen, mutta ei juurikaan ohjauskoodin ajamiseen. Yleiskäyttöinen prosessori puolestaan on hoitanut paljon ohjelmahaaroja sisältäviä rutiineja.

Käytännössä monissa reaaliaikaisissa sovelluksissa tämä arkkitehtuurin pohjalta on vaikea työskennellä. Signaalinkäsittelytoimet riippuvat usein ulkoisista olosuhteista, jotka voivat muuttua nopeasti. Eri ytimien tilojen synkronointiin tarvittava suorittimien välinen viestintä voi olla monimutkaista toteuttaa. Viestit asettavat tiukempia ajoitusta koskevia synkronointivaatimuksia kuin ne viestit, joita käytetään komentojen ja tilapäivitysten välittämiseksi verkkoliitäntään.

Yhtenäiset digitaalisten signaalinohjainten arkkitehtuurit, kuten Microchipin dsPIC33, ratkaisevat synkronointiin liittyvät ongelmat yhdistämällä nämä kaksi eri tyyppistä suoritustapaa samaan arkkitehtuuriin. Tällainen liukuhihna voi suorittaa datavirralle rekisteri-, kertolasku- ja matriisioperaatioita, mutta tarjoaa lisäksi mahdollisuuden nopeisiin haaroituksiin ja pikaisiin keskeytysvasteisiin niin, että parametrit ja algoritmit voivat mukautua muuttuviin olosuhteisiin välittömästi.

Tämä helpottaa signaalinkäsittelyn monimutkaisten algoritmien ohjelmallista toteutusta. Suunnitteluaikoihin kohdistuva paine tarkoittaa kuitenkin sitä, että käyttäjät kohtaavat koodin integroinnissa haasteita riippumatta siitä, minkä arkkitehtuurin valitsevat. Monissa sovelluksissa tiedonsiirto- ja ohjaustoimintojen yhdistelmä jaetaan tavallisesti eri kehitysryhmille, joista kukin on oman alansa asiantuntija.

Avainkysymys kahden tai useamman ryhmän kehittämien koodien integroinnissa on määrittää, kuinka ajoitus ja tehtävien priorisointi toimivat niiden välillä. Näennäisesti pienillä päätöksillä, kuten yksittäisten tehtävien priorisoinnilla, voi olla suuri vaikutus sovelluksen yleiseen reaaliaikaiseen käyttäytymiseen.

Huono päätös tarkoittaa, että elintärkeät tehtävät suljetaan suorittimen ulkopuolella pidemmäksi ajaksi kuin hyvän suorituskyvyn kannalta olisi toivottavaa. Kun tehtäväjoukot jaetaan kahdelle suorittimelle, ne suunnittelijat, joilla on eniten tietoa oman sovellusosansa säikeiden välisistä prioriteeteista, ovat myös vastuussa kyseisten prioriteettien asettamisesta.

Jaettu prosessointi helpottaa myös datamuistin hallintaa ja osoitusta. Näin voidaan varmistaa, että projektin aikana luodut ja virheenkorjauksen läpikäyneet tiedostot ja linkitysasetukset pysyvät muuttumattomina lopullisessa ohjelmistopaketissa. Tämä vähentää ohjelmiston integroinnista vastaavan tiimin yleiskustannuksia ja lyhentää myös markkinoille tuomiseen kuluvaa aikaa.

Vaikka hajautettu prosessointi sinänsä jo auttaa optimoimaan sekä järjestelmän kehitystoimintaa että prosessoinnin suorituskykyä, Microchip jatkaa edelleen arkkitehtuurinsa parantelua auttaakseen käyttäjiä lisäämään sovellustensa suorituskykyä entisestään. Hyvä esimerkki on kaksiytimisen dsPIC33-ohjainpiirin entistä suurempi määrä kontekstiin valittavia rekistereitä. Niiden ansiosta keskeytysten vasteaikoja voidaan merkittävästi lyhentää. Lisäksi ytimen käskykantaa on laajennettu lisäkomennoilla, jotka nostavat piirin DSP-suorituskykyä.

Digitaalisena signaalinohjaimena (DSC) dsPIC33CH-piiri sisältää useita pitkälle kehitettyjä oheislaitteita, jotka vähentävät järjestelmän kustannuksia ja pienentävät tarvittavan piirilevyn kokoa. Näitä ovat muun muassa AD-muuntimet, aaltomuotogeneraattorilla varustetut DA-muuntimet, analogiset komparaattorit, vahvistuskertoimeltaan ohjelmoitavat analogiset vahvistimet sekä tarkat PWM-generaattorit, joiden resoluutio yltää jopa 250 pikosekuntiin.

Lisäksi mukana on edistyksellisiä ominaisuuksia kuten entistä älykkäämmät oheislohkot ja niiden liipaisugeneraattori. Ne auttavat vähentämään suoritinytimien keskeytysten tarvetta, mikä on keskeistä teholähteiden ja moottorinohjainten kaltaisissa sovelluksissa.

Esimerkiksi piirin UART-lohkot tukevat piiritasolla LIN/J2602-, IrDA- ja DMX-datansiirtoprotokollia sekä älykorttien protokollalaajennuksia, mikä vähentää ohjelmallisen suorituskyvyn tarvetta. Samoin CAN-FD-oheislohko sisältää bittivirtasuorittimen ja ohjelmoitavan uudelleenlähetyslohkon, joka toimii automaattisesti ja varmistaa näin itsenäisemmän toiminnan CPU:sta riippumatta.

Microchipin dsPIC33CH-piiri on optimoitu nykyaikaisten suunnittelutiimien vaatimuksia vastaavaksi ratkaisuksi korkeaa suorituskykyä ja aikakriittisyyttä edellyttäviin reaalimaailman sulautettuihin ohjaussovelluksiin. Sen rakenne tarjoaa tuen, jonka avulla soveltajat voivat ”suunnitella erillisesti, mutta integroida saumattomasti”. Tuloksena on arkkitehtuuri, joka lisää järjestelmän suorituskykyä ja lyhentää samalla markkinoille tuomiseen tarvittavaa aika sekä pienentää laitteiston kokoa ja kustannuksia.

MORE NEWS

Traficom varoittaa: myös .fi-pääte voi viedä huijaussivulle

Suomalaiset verkkosivustot, joilla on .fi-pääte, koetaan usein turvallisiksi. Aika ajoin ilmenee kuitenkin tapauksia, joissa tätä luottamusta on pyritty hyväksikäyttämään. Kyberturvallisuuskeskus kehottaakin tarkkaavaisuuteen myös .fi-osoitteiden kanssa.

Haluatko murtautua yrityksen verkkoon? Se maksaa vain 500 dollaria

Pimeässä verkossa käydään vilkasta kauppaa yritysverkkoihin murtautumisesta ja hinnat ovat yllättävän edullisia. Tietoutrvayritys Check Pointin uunituoreen raportin mukaan rikolliset voivat ostaa pääsyn yritysten sisäverkkoihin jopa 500 dollarilla.

Maailman pienin lidar painaa vain 50 grammaa

Sony Image Sensing Solutions on julkistanut maailman pienimmän ja kevyimmän lidar-etäisyysanturin. Uusi AS-DT1-malli hyödyntää dToF-teknologiaa (Direct Time of Flight) ja painaa vain 50 grammaa. Moduulin mitat ovat vain 29 x 29 x 31 millimetriä.

Apple aikoo kiertää Trumpin tullimaksut

Apple pyrkii välttämään jopa 145 prosentin tullit Kiinasta tuoduista tuotteista siirtämällä iPhone-tuotantoaan Intiaan ja nopeuttamalla logistiikkaansa, kertovat Reuters ja MarketWatch. Yhtiö on Reutersin mukaan lennättänyt viime viikkojen aikana noin 600 tonnia iPhoneja – arviolta 1,5 miljoonaa kappaletta – Intiasta Yhdysvaltoihin. Tarkoituksena on kasvattaa Yhdysvaltain varastoja ennen kuin tullit nostavat laitteiden hintoja dramaattisesti.

Uusi anturi tuo elokuvatason kuvanlaadun huippupuhelimiin

Piilaaksolainen Omnivision on julkistanut uuden kuva-anturin, joka tuo ennennäkemättömän laajan dynaamisen alueen ja elokuvatason videokuvauksen älypuhelimiin. OV50X-uutuusanturi on suunnattu huippuluokan puhelimiin, jotka tavoittelevat parasta mahdollista kuvanlaatua kaikissa valaistusolosuhteissa.

Yllättävä tutkimus: ChatGPT tekee samanlaisia päättelyvirheitä kuin ihminen

Tuore kansainvälinen tutkimus paljastaa, että tekoäly ei ole niin rationaalinen kuin usein uskotaan. OpenAI:n kehittämä ChatGPT tekee monissa tilanteissa samanlaisia päättelyvirheitä kuin ihmiset – ja joskus vielä pahempia.

Näin Teslan ja BYD:n akut eroavat toisistaan

Saksalaisen RWTH Aachenin yliopiston tutkijat ovat tehneet perusteellisen purkuanalyysin kahdesta maailman johtavan sähköautovalmistajan, Teslan ja BYD:n, litiumioniakusta. Tutkimuksessa verrattiin Teslan 4680-sylinterikennoa ja BYD:n Blade-prismaattista kennoa kennotasolla.

Suomalaisyritys tuo yrityksille oman tekoälyn

Suomalainen konsulttitalo Y4 Works on lanseerannut uuden tekoälyratkaisun, Suunta.ai:n, joka tuo organisaatioille niiden oman, asiantuntijamaisen tekoälyn. Toisin kuin yleiset kielimallit, kuten ChatGPT, Suunta.ai oppii yrityksen omasta datasta, haastaa käyttäjäänsä ja toimii kuin digitaalinen liiketoimintakonsultti.

Piikarbidi vähentää tehohäviöitä datakeskuksessa

ON Semiconductor on julkaissut uuden sukupolven tehomoduulin, joka lupaa merkittävästi pienempiä tehohäviöitä ja energiatehokkaampaa käyttöä erityisesti datakeskuksissa ja teollisuussovelluksissa.

Boreo ostaa Elfa Distrelecin Suomen ja Baltian toiminnot

Boreo Oyj on allekirjoittanut sopimuksen Elfa Distrelecin myyntitoimintojen ostamisesta Suomessa, Latviassa, Virossa ja Liettuassa. Kaupan myötä Elfa siirtyy näissä samaan yritysryhmään kuin Yleiselektroniikan toiminnot. Kauppahinnaksi ilmoitetaan 5,5 miljoonaa euroa.

Ruotsalaistutkijoiden vahvistin nostaa kuidun kapasiteetin 10-kertaiseksi

Göteborgilaisen Chalmersin teknillisen korkeakoulun tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen optisen vahvistimen, joka voi moninkertaistaa kuituverkkojen tiedonsiirtokyvyn. Uusi vahvistin mahdollistaa jopa kymmenen kertaa enemmän dataa sekunnissa verrattuna nykyisiin teknologioihin.

Google siirtää sovelluskehityksen selaimeen – tekoäly isossa roolissa

Google esitteli Cloud Next -tapahtumassaan uuden sukupolven sovelluskehitysalustan, Firebase Studion, joka siirtää koko kehitysprosessin selaimeen – suunnittelusta julkaisuun. Uutuus rakentuu vahvasti tekoälyavusteisuuden ympärille ja hyödyntää Googlen omaa Gemini-mallia läpi koko kehityksen.

Trumpin tullit iskevät rankasti suuriin amerikkalaisiin autonvalmistajiin

Yhdysvallat asetti viime viikolla 25 prosentin tuontitullit useista maista tuotaville autoille ja varaosille. Presidentti Trumpin hallinnon ilmoittamat laajat tuontitullit ovat tuomassa autoalalle uudenlaisia haasteita. Vaikka toimenpiteet on nimellisesti suunnattu vahvistamaan kotimaista teollisuutta, tuoreen analyysin mukaan myös Yhdysvaltain omat jättivalmistajat – General Motors, Ford ja Stellantis – ovat merkittävästi alttiita tullien vaikutuksille.

Nokian ja Telian 5G-viipale kattoi kolme maata

Nokia, Telia ja Puolustusvoimat ovat saavuttaneet maailmanlaajuisesti merkittävän teknologisen virstanpylvään toteuttamalla ensimmäisen saumattoman 5G Standalone -verkkoviipaleen (slice) siirron kolmen eri maan välillä toimivassa verkossa. Kokeilu osoittaa, kuinka 5G-teknologiaa voidaan hyödyntää viranomaisviestinnässä myös kansainvälisesti.

Optinen liitäntä tuotiin ensimmäistä kertaa SSD-levylle

Tallennustekniikan kehityksessä saavutettiin merkittävä virstanpylväs, kun KIOXIA, AIO Core ja Kyocera julkistivat ensimmäisen toimivan SSD-levyn, jossa käytetään optista liitäntää. Uusi prototyyppi yhdistää PCIe 5.0 -väylän ja valoon perstuvan optisen tiedonsiirron, mikä tekee siitä maailman ensimmäisen laatuaan.

Joskus yksittäinen komponentti voi olla vaarallinen takaovi

Yritykset investoivat valtavasti kyberturvallisuuteen suojatakseen verkkojaan ja sovelluksiaan. Silti, kaikista suojaustoimista huolimatta, verkkorikolliset onnistuvat vuosi vuodelta entistä paremmin. Miten tämä on mahdollista, kysyy Lenovon tietoturva-asiantuntija Steven Antoniou?

Trump haluaa nopeuttaa miljardi-investointeja Yhdysvaltain puolijohdeteollisuuteen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on antanut uuden presidentin asetuksen, jolla perustetaan United States Investment Accelerator -niminen virasto vauhdittamaan miljardiluokan investointeja maahan. Tavoitteena on houkutella sekä kotimaisia että ulkomaisia yrityksiä sijoittamaan erityisesti strategisesti tärkeisiin aloihin, kuten puolijohdeteollisuuteen.

Ethernet aikoo vallata autot

CAN-väylä on hallinnut autoja pitkään, mutta moni uskoo kaistatarpeen vaativan jatkossa Ethernetiä. Tätä silmällä pitäen Infineon on ostanut Marvellin aujoneuvojen Ethernet-liiketoiminnan 2,5 miljardilla dollarilla. Kauppa kattaa Marvellin Brightlane-tuotesarjan ja siihen liittyvät varat, ja sen odotetaan toteutuvan vuoden 2025 aikana.

STMicroelectronics julkisti kevyemmän version MP25-prosessorista

STMicroelectronics on tuonut markkinoille uuden STM32MP23-mikroprosessorisarjan, joka täydentää viime vuonna julkaistua MP25-sarjaa. Uutuusprosessori tarjoaa tehokkaan ja taloudellisen vaihtoehdon teollisuuden ja esineiden internetin (IoT) älykkäisiin reunalaitteisiin, koneoppimiseen ja kehittyneisiin käyttöliittymäratkaisuihin.

Androidin avustin voi muuttua vaaralliseksi takaoveksi

Androidin esteettömyyspalvelu – jonka tarkoitus on auttaa käyttäjiä käyttämään puhelinta paremmin esimerkiksi näkö- tai liikuntarajoitteiden kanssa – voi muuttua tietoturvariskiksi. Tuore Georgia Techin tutkimus esittelee uuden analyysityökalun, DVa:n, joka paljastaa, kuinka haittaohjelmat hyödyntävät tätä avustinta päästäkseen käsiksi käyttäjän tietoihin ja sovelluksiin.

Galvaaninen erotus on yhä tärkeämmässä roolissa

Teollisuus- ja ajoneuvosovelluksissa siirtyminen kohti kestävämpiä energiaratkaisuja ja tehokkaampia moottoreita tuo mukanaan uudenlaisia vaatimuksia elektroniikkasuunnittelulle. Järjestelmät yhdistävät yhä useammin laajan kaistaeron komponentteihin perustuvat suurjännitealijärjestelmät ja herkät pienjännitepiirit, kuten mikro-ohjaimet. Näiden yhdistäminen samassa kokonaisuudessa lisää sekä suorituskykyä että riskejä – galvaaninen erotus ja häiriösuojaus ovatkin nyt tärkeämpiä kuin koskaan, sanoo Toshiba Electronics Europe.

Lue lisää...

Joskus yksittäinen komponentti voi olla vaarallinen takaovi

Yritykset investoivat valtavasti kyberturvallisuuteen suojatakseen verkkojaan ja sovelluksiaan. Silti, kaikista suojaustoimista huolimatta, verkkorikolliset onnistuvat vuosi vuodelta entistä paremmin. Miten tämä on mahdollista, kysyy Lenovon tietoturva-asiantuntija Steven Antoniou?

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article