logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Kaksiytimiset ratkaisut tuovat merkittäviä lisäetuja digitaalisignaalien sulautettuihin ohjaussovelluksiin, joissa hyödynnetään pitkälle integroituja mikro-ohjaimia tai signaalinkäsittelyyn erikoistuneita DSC-ohjaimia. Tarjolla on ohjainpiirien arkkitehtuuri, joka lisää järjestelmän suorituskykyä ja nopeuttaa markkinoille tuomista sekä pienentää laitteiston kokoa ja kustannuksia.

Artikkelin kirjoittaja Markus Wimmer toimii Microchip Technologyn 16-bittisten mikro-ohjainten yksikössä liiketoiminnan kehityspäällikkönä.

Digitaalista signaalinkäsittelyä (DSP) vaativat sulautetut sovellukset kaipaavat yhä monimutkaisempien matemaattisten algoritmien toteuttamiseen lisää suorituskykyä. Lisäksi tarvitaan viestintään sekä toiminnan turvaamiseen ja hallintaan liittyvien toimintojen tehostamista. Näiden tekijöiden yhdistäminen johtaa muutoksiin tavassa, jolla prosessointitehoa hyödynnetään pitkälle integroiduissa mikro-ohjaimissa ja digitaaliseen signaalinkäsittelyyn erikoistuneissa DSC-ohjaimissa (Digital Signal Controller).

Hyvä esimerkki on laadukkaan teholähteen suunnittelu. Nykyajan toteutukset edellyttävät tarkkaa ja tehokasta energianmuunnosten hallintaa matemaattisten algoritmien ja reaaliaikaisen pulssinleveysmodulaation (PWM) avulla. Mutta sen lisäksi vaaditaan myös liitettävyyttä laitteen reaaliaikaisen toimintatilan välittämiseksi ja komentojen vastaanottamiseksi järjestelmätason hallintayksiköltä jonkin protokollan kuten PMBusin avulla.

Samoin esimerkiksi ajoneuvojen tuulettimien tai pumppujen ohjaimissa tarvitaan komentojen, järjestelmänvalvonnan ja diagnoosiraportoinnin yhteydessä tapahtuvaa tiedonsiirtoa esimerkiksi CAN-FD-protokollan (Controller Area Network Flexible Datarate) avulla. Ilmastointilaitteilla puolestaan voi olla vieläkin monimutkaisempia vaatimuksia, esimerkiksi erillisiä DSP-pohjaisia tehtäviä, jotka tukevat tehokertoimen korjausta tai suljetun silmukan moottorinohjausta tuuletin- ja pumppuyksiköissä.

Periaatteessa yksi nopea CPU-ydin voi aikajakoa hyödyntäen ajaa useita säikeitä ja siten käsitellä sekä reaaliaikaisia lyhyen viiveen ohjaustehtäviä että kaikkia verkon ja järjestelmän hallintatehtäviä. Näin vahvaan suorituskykyyn yltävä, mihin tahansa nykyiseen puolijohdeprosessiin suunniteltu laskentaydin ei kuitenkaan voi olla optimaalinen ratkaisu suuren tehonkulutuksensa ja monimutkaisuutensa vuoksi.

Toinen kaikkia yhdellä ytimellä toimivia reaaliaikaisia sovelluksia koskeva kysymys on se, kuinka helposti säikeet ja keskeytyksiä käsittelevät yksiköt kykenevät noudattamaan niille asetettuja määräaikoja. Missä tahansa resurssien jakamiseen perustuvassa toteutuksessa yleinen huolenaihe on se aika, jonka tietyn säikeen toiminta pysyy estettynä toisen prosessin tai keskeytyskäsittelyn vuoksi. Jotta voitaisiin taata, että säie noudattaa määräaikojaan kaikissa tilanteissa, joissa säikeillä ei ole keskinäisiä riippuvuuksia, resurssien laskennan perinteiset algoritmit edellyttävät, että melko merkittävä osa käsittelysykleistä jätetään kohdentamatta.

Lisäresursseja suorituskykyyn vaativat myös toistuvat tehtävien vaihdot, jotka on otettava huomioon ja joiden vaikutukset prosessin läpikulkuun on selvitettävä. Koska yhdellä ytimellä on suuri määrä keskeytystapahtumia, keskeytyskäsittelyjen ja niihin liittyvien tehtävänvaihtojen vaatimukset lisäresursseista voivat olla merkittäviä.

Yksi vaihtoehto on lisätä suorituskykyä käyttämällä entistä korkeampia kellotaajuuksia. Käytännössä voi olla kuitenkin paljon järkevämpää jakaa sovellus useammalle kuin yhdelle ytimelle. Jokaisessa monitehtäväsovelluksessa, joka ei ensisijaisesti ole riippuvainen yhden säikeen suorituskyvystä, rinnakkaisuuden hyödyntäminen johtaa yleensä parempaan energiatehokkuuteen, vahvempaan determinismiin ja helpompaan kehitystyöhön.

Kaksiytiminen toteutus voi jakaa monitehtäväisen järjestelmän työtaakan tehokkaammin. Sen avulla on myös mahdollista käyttää ytimille alhaisempia kellotaajuuksia, jotka voivat olla paremmin yhteensopivia flash-muistien kanssa. Näin voidaan vähentää pysähdysjaksoja tai jopa poistaa kokonaan odotustilat, joiden aikana suorittimen pitää odottaa komentoja tai dataa palautuakseen hakupyynnöstä.

Joissakin sovelluksissa datasyötteitä käsittelevien tehtävien tiiviisti kytketty luonne suosii edelleen yhden liukuhihnan käyttöä. Mutta kun lukuisia eri toimintoja suoritetaan tehokkaassa sulautetussa sovelluksessa, useamman kuin yhden suoritinytimen käyttäminen on järkevämpää, koska eri toiminnot ovat keskenään suhteellisen löyhästi kytkettyjä.

Esimerkiksi teholähteessä, jonka suljetun silmukan ohjaus on toteutettu kiinteän ohjelmiston avulla, suorituskyky määräytyy lähinnä siitä ajasta, joka tarvitaan analogisen näytteen muuntamiseen digitaaliseksi, uuden toimintajakson laskemiseen kyseisestä datasta ja sen jälkeen PWM-signaalin päivittämiseen. Moniytimisellä ohjaimella voidaan varmistaa, että muut järjestelmän toiminnot eivät häiritse tätä latenssin suhteen kriittistä funktiota.

Tähän päästään ajamalla sitä ytimellä, jolla ei ole muita ensisijaisia tehtäviä suoritettavana. Ohjaussilmukan aikakriittisten laskutoimitusten rinnalla toiselle CPU-ytimelle voidaan antaa muita tehtäviä kuten PMBus-datansiirtoa ja järjestelmän valvontaa. Samoin moottorinohjausta vaativissa sovelluksissa ohjaussilmukan prosessoinnin ja CAN-liitännän jakaminen eri ytimille varmistaa, että moottorin kommutointi tapahtuu tarkasti ja deterministisesti.

Kahdelle ytimelle hajautetusta prosessoinnista on hyötyä myös projektin kehittämisajan kannalta. On kuitenkin tärkeää, että ytimet ovat homogeenisia tämän hyödyn saavuttamiseksi. Perinteinen vaihtoehto moniprosessoinnissa on ollut jakaa työmäärä suoritintyypin mukaan. Signaalinprosessointiin käytettävää koodia on ajettu liukuhihnalla, joka on optimoitu rekisterioperaatioiden ja kertolaskujen suorittamiseen, mutta ei juurikaan ohjauskoodin ajamiseen. Yleiskäyttöinen prosessori puolestaan on hoitanut paljon ohjelmahaaroja sisältäviä rutiineja.

Käytännössä monissa reaaliaikaisissa sovelluksissa tämä arkkitehtuurin pohjalta on vaikea työskennellä. Signaalinkäsittelytoimet riippuvat usein ulkoisista olosuhteista, jotka voivat muuttua nopeasti. Eri ytimien tilojen synkronointiin tarvittava suorittimien välinen viestintä voi olla monimutkaista toteuttaa. Viestit asettavat tiukempia ajoitusta koskevia synkronointivaatimuksia kuin ne viestit, joita käytetään komentojen ja tilapäivitysten välittämiseksi verkkoliitäntään.

Yhtenäiset digitaalisten signaalinohjainten arkkitehtuurit, kuten Microchipin dsPIC33, ratkaisevat synkronointiin liittyvät ongelmat yhdistämällä nämä kaksi eri tyyppistä suoritustapaa samaan arkkitehtuuriin. Tällainen liukuhihna voi suorittaa datavirralle rekisteri-, kertolasku- ja matriisioperaatioita, mutta tarjoaa lisäksi mahdollisuuden nopeisiin haaroituksiin ja pikaisiin keskeytysvasteisiin niin, että parametrit ja algoritmit voivat mukautua muuttuviin olosuhteisiin välittömästi.

Tämä helpottaa signaalinkäsittelyn monimutkaisten algoritmien ohjelmallista toteutusta. Suunnitteluaikoihin kohdistuva paine tarkoittaa kuitenkin sitä, että käyttäjät kohtaavat koodin integroinnissa haasteita riippumatta siitä, minkä arkkitehtuurin valitsevat. Monissa sovelluksissa tiedonsiirto- ja ohjaustoimintojen yhdistelmä jaetaan tavallisesti eri kehitysryhmille, joista kukin on oman alansa asiantuntija.

Avainkysymys kahden tai useamman ryhmän kehittämien koodien integroinnissa on määrittää, kuinka ajoitus ja tehtävien priorisointi toimivat niiden välillä. Näennäisesti pienillä päätöksillä, kuten yksittäisten tehtävien priorisoinnilla, voi olla suuri vaikutus sovelluksen yleiseen reaaliaikaiseen käyttäytymiseen.

Huono päätös tarkoittaa, että elintärkeät tehtävät suljetaan suorittimen ulkopuolella pidemmäksi ajaksi kuin hyvän suorituskyvyn kannalta olisi toivottavaa. Kun tehtäväjoukot jaetaan kahdelle suorittimelle, ne suunnittelijat, joilla on eniten tietoa oman sovellusosansa säikeiden välisistä prioriteeteista, ovat myös vastuussa kyseisten prioriteettien asettamisesta.

Jaettu prosessointi helpottaa myös datamuistin hallintaa ja osoitusta. Näin voidaan varmistaa, että projektin aikana luodut ja virheenkorjauksen läpikäyneet tiedostot ja linkitysasetukset pysyvät muuttumattomina lopullisessa ohjelmistopaketissa. Tämä vähentää ohjelmiston integroinnista vastaavan tiimin yleiskustannuksia ja lyhentää myös markkinoille tuomiseen kuluvaa aikaa.

Vaikka hajautettu prosessointi sinänsä jo auttaa optimoimaan sekä järjestelmän kehitystoimintaa että prosessoinnin suorituskykyä, Microchip jatkaa edelleen arkkitehtuurinsa parantelua auttaakseen käyttäjiä lisäämään sovellustensa suorituskykyä entisestään. Hyvä esimerkki on kaksiytimisen dsPIC33-ohjainpiirin entistä suurempi määrä kontekstiin valittavia rekistereitä. Niiden ansiosta keskeytysten vasteaikoja voidaan merkittävästi lyhentää. Lisäksi ytimen käskykantaa on laajennettu lisäkomennoilla, jotka nostavat piirin DSP-suorituskykyä.

Digitaalisena signaalinohjaimena (DSC) dsPIC33CH-piiri sisältää useita pitkälle kehitettyjä oheislaitteita, jotka vähentävät järjestelmän kustannuksia ja pienentävät tarvittavan piirilevyn kokoa. Näitä ovat muun muassa AD-muuntimet, aaltomuotogeneraattorilla varustetut DA-muuntimet, analogiset komparaattorit, vahvistuskertoimeltaan ohjelmoitavat analogiset vahvistimet sekä tarkat PWM-generaattorit, joiden resoluutio yltää jopa 250 pikosekuntiin.

Lisäksi mukana on edistyksellisiä ominaisuuksia kuten entistä älykkäämmät oheislohkot ja niiden liipaisugeneraattori. Ne auttavat vähentämään suoritinytimien keskeytysten tarvetta, mikä on keskeistä teholähteiden ja moottorinohjainten kaltaisissa sovelluksissa.

Esimerkiksi piirin UART-lohkot tukevat piiritasolla LIN/J2602-, IrDA- ja DMX-datansiirtoprotokollia sekä älykorttien protokollalaajennuksia, mikä vähentää ohjelmallisen suorituskyvyn tarvetta. Samoin CAN-FD-oheislohko sisältää bittivirtasuorittimen ja ohjelmoitavan uudelleenlähetyslohkon, joka toimii automaattisesti ja varmistaa näin itsenäisemmän toiminnan CPU:sta riippumatta.

Microchipin dsPIC33CH-piiri on optimoitu nykyaikaisten suunnittelutiimien vaatimuksia vastaavaksi ratkaisuksi korkeaa suorituskykyä ja aikakriittisyyttä edellyttäviin reaalimaailman sulautettuihin ohjaussovelluksiin. Sen rakenne tarjoaa tuen, jonka avulla soveltajat voivat ”suunnitella erillisesti, mutta integroida saumattomasti”. Tuloksena on arkkitehtuuri, joka lisää järjestelmän suorituskykyä ja lyhentää samalla markkinoille tuomiseen tarvittavaa aika sekä pienentää laitteiston kokoa ja kustannuksia.

MORE NEWS

Jättirahoitus GenAI-softakehitykseen

Business Finland on myöntänyt Jyväskylän yliopistolle merkittävän, 840 000 euron rahoituksen tutkimushankkeelle, jonka tavoitteena on tutkia generatiivisen tekoälyn (GenAI) hyödyntämistä ohjelmistokehityksen eri vaiheissa. Hanke kantaa nimeä Generative AI for the Software Development Life Cycle, ja sen kokonaisbudjetti Jyväskylän yliopiston osalta on 1,2 miljoonaa euroa, josta 30 prosenttia katetaan yliopiston omarahoituksella.

Raidejokerin lähestymisestä varoitetaan sanallisesti

Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki on käynnistänyt vuoden mittaisen pilottikokeilun, jossa testataan uudenlaista varoitusjärjestelmää Viikin pikaraitiotien ylityspaikalla. Järjestelmä varoittaa jalankulkijoita ja pyöräilijöitä sekä äänimerkein että sanallisesti lähestyvästä raidejokerin junasta.

Ensimmäistä kertaa grafiikka- ja AI-laskenta samalla RISC-V-prosessorilla

Imagination Technologies on esitellyt uuden E-Series-arkkitehtuurin, joka yhdistää grafiikka- ja tekoälylaskennan ensimmäistä kertaa samaan RISC-V-prosessoriin pohjautuvaan IP-lohkoon. Uutuus avaa tietä tehokkaammille, joustavammille ja energiaa säästäville reunalaitteille – älypuhelimista robottiautoihin.

Aurinkokennokalvo voi tehdä rakennuksista sähköntuottajia

Rakennusten ikkunat ja julkisivut voivat tulevaisuudessa toimia sähköntuottajina, kiitos Luulajan teknillisen yliopiston tutkimukselle. Uudenlainen ohut aurinkokennokalvo yhdistää sähköntuotannon, ympäristöystävällisyyden ja läpinäkyvyyden – ilman kompromisseja rakennusten estetiikassa tai luonnonvalon hyödyntämisessä.

Kenelle Samsungin veitsenterävä uutuus on tarkoitettu?

Samsungin odotettu Galaxy S25 Edge on virallisesti julkaistu, ja 5,8 millimetrin paksuisena se ottaa haltuunsa tittelin "maailman ohuimpana täysiverisenä älypuhelimena". Kyse on hienosta insinööritaidon näytöstä: titaanirunko, keraaminen lasi ja huipputason kamera- sekä tekoälyominaisuudet on mahdutettu hämmästyttävän solakkaan koteloon.

Selain on yritysten tietoturvan sokea piste

Yritykset nojaavat yhä enemmän verkkoselaimiin päivittäisessä työssään, mutta samalla altistuvat vakaville tietoturvauhille. NordLayerin kyberturva-asiantuntijan mukaan perinteiset selaimet muodostavat tietoturvan sokean pisteen, jota on vaikea valvoa ja suojata – erityisesti pienemmissä organisaatioissa, sanoo NordLayerin asiantuntija Edvinas Buinovskis.

FakeUpdates vaikutti 6 prosentissa organisaatioita

Tietoturvayritys Check Point Software Technologies on julkaissut huhtikuun 2025 haittaohjelmakatsauksensa. Raportin mukaan FakeUpdates jatkoi maailman yleisimpänä haittaohjelmana, vaikuttaen 6 prosenttiin organisaatioista maailmanlaajuisesti. Suomessa sen esiintyvyys oli 4,02 prosenttia.

Yksi ainoa molekyyli parantaa kennon suorituskykyä 0,6 prosenttia – ja sillä on merkitystä

Uusi kansainvälinen tutkimus osoittaa, että synteettinen molekyyli nimeltä CPMAC voi merkittävästi parantaa perovskiittipohjaisten aurinkokennojen tehokkuutta ja käyttöikää. Vaikka hyötysuhde parani vain 0,6 prosenttia, sillä on todellista merkitystä: suuressa mittakaavassa, kuten yhden gigawatin aurinkovoimalassa, se voi tuottaa tarpeeksi lisäenergiaa jopa 5000 kotitaloudelle.

Intel katkaisee linkin grafiikan ja CPU:n väliltä

Intel on virallisesti lopettanut Deep Link -teknologiansa kehityksen ja tuen, lopettaen näin kunnianhimoisen yrityksen yhdistää prosessorin ja näytönohjaimen voimat tiiviimmäksi kokonaisuudeksi.

Autojen tutkapiiri kutistui, teho kasvoi kaksinkertaiseksi

NXP Semiconductors on julkaissut uuden sukupolven tutkapiirin, joka mullistaa autonomisten ajoneuvojen tutkajärjestelmät. Uusi S32R47-imaging-tutkaprosessori tarjoaa jopa kaksinkertaisen suorituskyvyn edeltäjäänsä verrattuna ja mahtuu silti 38 prosenttia pienempään fyysiseen tilaan.

Vuoden lopulla jo 240 watin USB-lataus suoraan pistokkeesta

Pistorasiaan integroitava USB-lataus on siirtymässä täysin uudelle aikakaudelle. Brittiläinen tehoelektroniikkayritys Pulsiv on kehittänyt ensimmäisen valmiin ratkaisun, joka mahdollistaa jopa 240 watin USB-C-latauksen suoraan tavallisesta seinäpistokkeesta. Kyseessä on merkittävä tekninen läpimurto, joka voi muuttaa tapaa, jolla kannettavat tietokoneet, älypuhelimet ja jopa pienet kodinkoneet tai sähkötyökalut ladataan kotona ja työpaikoilla.

Omdia: Puolijohteet uuteen ennätykseen

Vuosi 2024 oli puolijohdeteollisuudelle historiallinen, sillä alan liikevaihto nousi Omdian mukaan 25 prosenttia edellisvuodesta ja ylsi ennätykselliseen 683 miljardiin dollariin. Kasvun moottorina toimi erityisesti tekoälyyn liittyvä kysyntä, joka nosti muistipiirien myynnin huikeaan 74 prosentin kasvuun.

Uusi standardi parantaa Bluetoothin tietoturvaa

Bluetooth-teknologia on saanut merkittävän päivityksen, joka parantaa käyttäjien yksityisyyttä ja laitteiden virrankulutusta. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut uuden Bluetooth Core Specification 6.1 -version, jossa keskeisenä uutuutena on satunnaistettu laiteosoitteiden päivitys – askel kohti vaikeammin jäljitettävää langatonta viestintää.

Tesla kiertää työsaartoa Ruotsissa suomalaisyrityksen kautta

Tesla on ajautunut erikoiseen selkkaukseen Ruotsin ay-liikkeen kanssa, ja yhtiö on nyt ryhtynyt kiertämään työtaistelutoimia suomalaislähtöisen yrityksen avulla. Kyseessä on ahvenanmaalainen ACS-konserni (Automation & Charger Solar), joka on aloittanut Teslan superlatureiden asennukset Ruotsissa kesken laajaa ay-liikkeen tukemaa saartoa.

Tehoelektroniikan PCIM oli suurempi kuin koskaan aikaisemmin

Nürnbergissä tällä viikolla järjestetty PCIM Expo & Conference 2025 ylitti odotukset niin laajuudeltaan kuin sisällöltään. Tapahtuma kasvoi tänä vuonna kuuteen näyttelyhalliin ja kattoi yhteensä 41 500 neliömetriä – enemmän kuin koskaan aiemmin. Näyttely houkutteli paikalle 685 näytteilleasettajaa ja noin 16 500 kävijää eri puolilta maailmaa.

Tuki uudelle USB4:lle laajenee

Testaus- ja simulaatiojärjestelmistään tunnettu Keysight Technologies on julkaissut päivitetyn version System Designer for USB -työkalustaan. Uusin versio tukee nyt USB4 v2-standardia, mikä mahdollistaa uusimpien USB-teknologioiden hyödyntämisen jo suunnitteluvaiheessa.

Python jyrää: Suosio ennätyslukemissa

Python ei ole vain suosituin ohjelmointikieli maailmassa – se on nyt suositumpi kuin yksikään kieli yli 20 vuoteen. Samalla kieli kehittyy entisestään, sillä toukokuussa julkaistu Python 3.14 -beta tuo mukanaan nipun merkittäviä uudistuksia, jotka tekevät kielen käytöstä entistäkin miellyttävämpää ja tehokkaampaa.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Infineon sai vihreää valoa Dresdenin uudelle tehtaalle

Infineon Technologies on saanut Saksan liittovaltion talousministeriöltä lopullisen rahoituspäätöksen uuden, huipputeknologiaan keskittyvän puolijohdetehtaan rakentamiseksi Dresdeniin. Yritys investoi Smart Power Fab -nimiseen tuotantolaitokseen yli viisi miljardia euroa omia varojaan. Hanke tuo arviolta 1000 uutta työpaikkaa alueelle.

Nokian uusi kuituratkaisu korvaa kuparikaapelit

Nokia on julkistanut uuden Aurelis Optical LAN -ratkaisunsa, joka tarjoaa yrityksille kehittyneen ja pitkäikäisen vaihtoehdon perinteisille kuparipohjaisille lähiverkoille. Uusi kuitutekniikka vähentää merkittävästi kaapelointia ja energiankulutusta, tarjoten samalla huippunopeaa ja luotettavaa verkkoyhteyttä tulevaisuuden tarpeisiin.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Lue lisää...

Selain on yritysten tietoturvan sokea piste

Yritykset nojaavat yhä enemmän verkkoselaimiin päivittäisessä työssään, mutta samalla altistuvat vakaville tietoturvauhille. NordLayerin kyberturva-asiantuntijan mukaan perinteiset selaimet muodostavat tietoturvan sokean pisteen, jota on vaikea valvoa ja suojata – erityisesti pienemmissä organisaatioissa, sanoo NordLayerin asiantuntija Edvinas Buinovskis.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article