logotypen
 
 

IN FOCUS

IP suojaan ulkoiseen muistiin

Monet markkinoilla olevat mikro-ohjaimet tarjoavat tallennuskapasiteettia muutamien megatavujen verran, mikä vaikuttaa merkittävästi tuotteen hintaan. Sopiva vaihtoehtoinen ratkaisu on käyttää ulkoista muistia, jota voidaan hankkia suuremmissa määrissä selvästi edullisempaan hintaan ja useilla eri kapasiteettivaihtoehdoilla – yleensä muutamasta megatavusta satoihin megatavuihin.

Lue lisää...

Yhä nopeammat ja monimutkaisimmat piirit vaativat paljon ajastuksen suunnittelulta. IDT:n tapaustutkimus osoittaa, miten hankalakin tapaus voidaan ratkaista tiimin yhteistyöllä.

Kirjoittaja Baljit Chandhoke työskentelee Integrated Device Technologyssä ajastinpiirien tuotepäällikkönä. Baljit aloitti puolijohdealalla piirisuunnittelijalla Infineonilla vuonna 2002. Cypress Semiconductorin sovelluspäällikkönä hän toimi vuosina 2003-2006, jonka jälkeen seurasi viiden vuoden pesti ON Semiconductorilla. IDT:lle hän siirtyi vuonna 2011. Baljit on suorittanut elektroniikkasuunnittelijan tutkinnon Mumbain yliopistossa Intiassa. Lisäksi hänellä on tietoliikennetutkinto Boulderin yliopistosta Coloradosta sekä liiketalouden opintoja Arizonan Staten ja Stanfordin yliopistoissa.

Kun kellotaajuudet kasvavat ja järjestelmistä tulee yhä monimutkaisempia, myös suorituskykyisen vähän tehoa kuluttavan järjestelmän kellopuun rakentamisesta tulee yhä haastavampaa tiukassa tehobudjetissa. Nykyään suunnittelijat kohtaavat usein keskenään ristiriitaisia rajoituksia. Kellojaksojen kutistaminen nopeissa sovelluksissa kuten 10 gigabitin ethernetissä tai optisissa siirtoverkoissa vaativat yhä enemmän signaalin värinältä (jitter) jotta koko järjestelmän suorituskyky säilyisi. Samaan aikaan järjestelmän monimutkaisuuden ja tiheyden lisääntyminen voi tehdä lämmönhallinnasta erittäin hankalaa, kun suunnittelijoiden pitää kutistaa käyttämäänsä levyalaa ja vähentää materiaalikustannuksia. Samoin suunnittelijoiden täytyy toteuttaa suunnittelunsa joustavammin tukeakseen useita ohjelmointitaajuuksia ja lähtöjä, sekä kykyä uudelleen ohjelmoida näitä taajuuksia viime hetken muutosten takia.

Jokin aika sitten IDT:n suunnittelijat kohtasivat monet näitä ongelmista, kun asiakas vaati kellopuusuunnittelua suorituskykyiselle palvelinkoneen verkkosovellukselle. Suunnittelu edellytti, että kellopuu tukee useita taajuuksia useilla lähdöillä. IDT:n tiimille tehtävä oli selvä: piti keksiä ratkaisu, joka integroisi useita erilaisia, eri kellolla operoivia piirisarjoja samalla säilyttäen parhaan mahdollisen pienivärinäisen signaalin, ja pienentäen tehonkulutusta ja piirialaa tiukassa suunnitteluaikataulussa. Tämä artikkeli tarkastelee tuota kehitettyä kelloratkaisua ja esittää, kuinka hyödyntämällä ohjelmoitavien kellosignaaligeneraattorien uusimpia ominaisuuksia tiimi onnistui vastaamaan asiakkaan vaatimuksiin.

Useita haasteita

Yksinkertainen on termi, joka harvemmin liitetään tämän pivän kellopuusuunnitteluun. Tämä tapaus ei ollut poikkeus. Ensiksikin asiakas tarvitsi erittäin suorituskykyisen, pienivärinäisen ratkaisu, joka toimisi pienimmällä mahdollisella teholla. He tarvitsivat ajoitusratkaisu, joka tukisi kahta suorituskykyistä kytkintä. Näissä olisi molemmissa neljä itsenäistä, ohjelmoitavaa taajuutta, jotka piti voida konfiguroida yhdeksi monista differentiaalisista tai yksipäiseksi lähdöksi. Lisäksi he halusivat kompaktin, pitkälle integroidun ratkaisun, joka pienentäisi materiaalikustannuksia ja vaadittua piirikorttialaa, olisi suhteellisen helppo toteuttaa ja veisi tuotteen nopeasti markkinoille.

Lopullinen ratkaisu on esitetty alla olevassa lohkokaaviossa. Keskeinen rakennusosa tässä kellopuussa oli IDT:n ohjelmoitava VersaClock 5 - kellogeneraattori (5P49V5901). Usean lähdön ja pienen tehokulutuksen ajoitusratkaisu on suunniteltu tuomaan joustavuutta sovelluksiin, joissa vaaditaan hyvin alhaista värinää, kuten dataliikenteen sovellukset.

Pitkälle integroidussa ohjelmoitavassa kellogeneraattorissa on neljä yleistä parilähtöä, jotka voivat tuottaa neljä erillistä kellosignaalia aina 350 megahertsiin asti erityyppisinä, kuten LCPECL-, LVDS-, HCSL- ja LVCMOS-signaaleina. Taajuudet generoidaan yhdestä referenssikellosta tai kidetulosta. Lähtöjen jakajat voidaan ohjelmoida I2C-liitännän kautta samaan aikaan, kun piiri toimii järjestelmässä. Kentällä tehtäviä päivityksiä varten piirillä on haihtumatonta muistia.

Kuten lohkokaavio alla esittää, yksi IDT5P49V5901-piiri (Device #1) tukee tehokasta 10G-linkin fyysistä osaa (PHY) useilla 10 gigabitin kello- ja datanpalautuspiireillä. Piiri tuottaa neljä referenssikello tiheitä 10G- ja 40G-sovelluksia varten. Sen matala tehonkulutus ja pieni viive maksimoivat datakeskuksen, palvelimen ja kytkimen tehokkuuden. Järjestelmäkytkintä varten 1-piiri tuottaa neljä valittavissa olevaa I2C:n kautta ohjelmoitavaa taajuutta (joko 156,25 tai 161,1328125 megahertsiä), sekä valittavat lähtöliitännät, joita ovat LVPECL tai LVDS.



Toinen IDT5P49V5901-piiri (Device # 4) tukee toista järjestelmäkytkintä, jossa on kaksi ohjelmoitavaa taajuutta: 125 megahertsin lähtö LVPECL- tai LVDS-signaalian ja toinen 125 megahertsin 1,8-volttinen LVCMOS-lähtö. Tämän 10GBASE-T:n fyysinen osa on tehonkulutukseltaan alhainen mutta suorituskykyinen 10G/1G/100M-lähetinvastaanotin, joka on suunniteltu prosessoimaan kaikki 10G-linkin fyysisen tason toiminnot yli sadan metrin kaapelissa. PHY-osaan on lisäksi integroitu RFI-poisto- ja MDI-suodatustekniika, jotta suorituskyky datakeskuksissa säilyisi korkeana ja samalla voidaan kutistaa linkin vaatimaa alaa ja sen kustannuksia. Kytkin tukee useita eri järjestelmäliitäntöjä (full KR, XFI, RXAUI, XAUI ja SGMII) ja yksiporttinen laite sopii erityisen hyvin verkkopalvelimiin sekä LAN-yhteyden toteuttamiseen emolevyillä.

Lisäksi ratkaisussa on kaksi muuta ohjelmoitavaa IDT5P49V5901-kellogeneraattoria, jotka tukevat suorituskykyistä tietoliikenneprosessoria. Tässä moniytimisessa suorittimessa on useita dataliikenne- ja verkkoliitäntöjä. Tässä tapauksessa yksi IDT5P49V5901 (Device #2) tuo neljä ohjelmoitavaa taajuutta (kaksi 100/125 tai 156,25 megahertsin ja kaksi 100- tai 125-megahertsistä HSCL-lähdöillä). Viimeinen kellogeneraattori tuottaa kolme tai neljä taajuutta toteutuksesta riippuen. Tässä sovelluksissa piiri tuottaa kolme tai neljä taajuutta, toteutuksesta riippuen. Tässä tapauksessa kellopiiri tuottaa myös sadan megahertsin HCSL-kanavan 2-lähtöiselle PCIe-puskurille.

Parempi suorituskyky, matalampi tehonkulutus

Ehdotettu ratkaisu vastasi asiakkaan koviin värinävaatimuksiin. Vaihevärinäarvoksi kirjattiin 0,7 pikosekuntia (RMS) koko 12 kilohertsin - 20 megahertsin alueella. Tämä täyttää niin PCI Expressin 1-, 2- ja 3-generaation kuin 1G/10G-ethernetin vaatimukset. Samalla IDT:n ratkaisu pienensi tehonkulutusta (ydintehonkulutus alle 100 mW) ja helpotti piirikortin lämpösuunnittelua. Tämä VersaClock 5:n erittäin pieni tehoarvo auttoi vähentämään kellopuun tehonkulutusta yli 75 prosenttia aiempaan suunnitteluun verrattuna. Uusi suunnittelu pienensi myös piirikortilla tarvittavaa alaa sekä BOM-kustannuksia. Yhdellä piirillä korvattiin useita kiteitä ja oskilaattoripiirejä, mikä pienensi selvästi komponenttien määrää ja kutisti ratkaisun kokoa. Näytepiirien välitön saatavuus ja evaluointikortit lyhensivät puolestaan kehitysaikaa ja mahdollistivat tuotteen nopeamman valmistumisen.

Asiakas piti myös kellopuun joustavuudesta. Yli tusina itsenäistä taajuutta ja valikoima erilaisia yksipäisiä ja differentiaalilähtöjä ohjelmoitavuuden arvo kasvoi. Sen lisäksi, että VersaClock 5 on ohjelmoitavissa I2C-liitännän kautta, piirillä on myös neljä kertaohjelmoitavaa muistipankkia. Tämä avasi ohjemoinnille uusia mahdollisuuksia. Esimerkiksi piirin #1 tukeman kytkimen taajuuden piti olla vaihdettavissa (156,25 MHz ja 161,1328125 MHz). Ohjelmoimalla kertaohjelmoitavat muistit eri taajuuksille asiakas pystyy kytkemään taajuudelta ja lähtösignaalilta toisille käyttämällä valittuja nastoja I2C-liitännän sijaan.

Lisäksi asiakas pystyy käyttämään IDT:n Timing Commander -ohjelmistoa näiden monimutkaisten konfiguraatioiden asettamiseen. Työkalun avulla VersaClock 5:n asetukset voidaan asettaa graafisessa käyttöliittymässä. Työkalun avulla voitiin ohjelmoida neljä lähtöjakajaa tuottamaan neljä itsenäistä lähtötaajuutta tai konfiguroimaan lähtöparit differentiaalisian lähtinä tai kahtena yksipäisenä LVCMOS-signaalilähtönä. Käyttäjä pystyi myös ohjaamaan järjestelmää ohjelmoimaan piirin I2C-liitännän kautta käynnistyksen yhteydessä, mikä ohitti tarvittaessa kertaohjelmoitavaan muistiin tallennetun konfiguroinnin.

Lopuksi

Kuten suunnitteluesimerkki osoittaa, tämän päivän suurta suorituskykyä edellyttävät dataliikenne- ja verkkojärjestelmät vaativat monimutkaisia ajastinratkaisuja. Yksinkertaiset erillispiireihin pohjaavat ratkaisut eivät enää riitä. Yhä useammin suunnittelijat tarvitsevat edistyneitä, pitkälle integroituja kellogeneraattoreita, jotka ovat pitkälle ohjelmoitavissa ja vastaavat silti kiihtyviin suorituskyvyn ja yhä alhaisemman tehonkulutuksen vaatimuksiin.

MORE NEWS

Samsungin uusin tuo tekoälyn jäässä oleville tablettimarkkinoille

Tablettimarkkinat hakevat suuntaa, mutta Samsung uskoo tekoälyyn. Yhtiö julkaisi 2. huhtikuuta uuden Galaxy Tab S10 FE -sarjan, joka tuo älykkäät ominaisuudet yhä useamman käyttäjän ulottuville. Vaikka markkina kokonaisuudessaan junnaa lähes paikallaan, Samsung pyrkii herättelemään sitä AI-pohjaisella tuottavuudella ja kevyellä muotoilulla.

Trumpin tullit aiheuttavat suurta epävarmuutta puolijohdealalla

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut uusista tullipolitiikoista, jotka uhkaavat horjuttaa puolijohdeteollisuuden globaaleja toimitusketjuja. Trumpin hallinto on määrännyt 10 prosentin perustullin kaikkiin tuontituotteisiin ja jopa 32 prosentin tullit valikoiduille maille, kuten Taiwanille. Vaikka Taiwanin puolijohteet ovat toistaiseksi tullivapaita, alan toimijat elävät epävarmuudessa mahdollisista tulevista muutoksista.

Maailman ensimmäisessä MEMS-kompassissa ei ole liikkuvia osia

Ranskalainen teknologiayritys SBG Systems on esitellyt maailman ensimmäisen MEMS-pohjaisen gyrokompassin, joka kykenee määrittämään suunnan ilman GNSS-apua ja täysin ilman liikkuvia osia. Tämä inertianavigoinnin läpimurto avaa uuden luvun tarkassa ja kompaktissa paikannuksessa, erityisesti merenkulun ja robotiikan sovelluksissa.

Cadence demosi eurooppalaisvoimin kehitettyä ajoneuvojen SoC-piiriä

Euroopassa pitäisi vähentää riippuvuutta sekä kiinalaisesta että amerikkalaisesta tekniikasta. Muutaman viikon takaisilla Nürnbergin Embedded World -messuilla nähtiinkin tähän suuntaan kasvavia versoja. Esimerkiksi Cadence ja saksalainen Dream Chip Technologies esittelivät uuden sukupolven älykkään SoC-järjestelmäpiirin ajoneuvosovelluksiin.

LUMI-tekoälytehdas on yksi ensimmäisiä Euroopassa

LUMI-tekoälytehdas avaa uuden luvun eurooppalaisessa tekoälyn kehityksessä yhdistämällä huipputeknologian, asiantuntijuuden ja yhteistyön ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi. Tekoälyhubin fyysiset tilat sijoittuvat Espoon Otaniemeen Aalto-yliopiston yhteyteen, ja laskennan ydin toimii Kajaanissa, missä nykyinen LUMI-supertietokone tarjoaa maailmanluokan suorituskykyä tekoälykehitykselle.

Jyväskylän ylioppilaskylään maailman nopein opiskelijanetti

Kotimainen valokuituyhtiö Lounea toteutti Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan Soihtu-asuntoihin huippumodernit nettiyhteydet. Opiskelijakylä nousi kerralla maailman kärkeen tarjoamalla asukkailleen poikkeuksellisen nopeat verkkoyhteydet. 

Painetun elektroniikan tutkija TactoTekin teknologiajohtajaksi

Oululaistaustainen elektroniikkayhtiö TactoTek on nimittänyt tekniikan tohtori Pälvi Apilon uudeksi teknologiajohtajakseen. Apilo on ollut osa TactoTekin asiantuntijatiimiä vuodesta 2018 ja toiminut viimeksi yhtiön ennakoinnin ja tutkimuksen johtajana.

Linuxista tulee parempi pelaajille

Linux-kernelin tuore 6.14-päivitys lupaa merkittäviä suorituskykyparannuksia Windows-pelejä pelaaville Linux-käyttäjille. Ytimeen on tuotu parannettu NTsync-ajuri, jonka ansiosta Wine- ja Proton-yhteensopivuuskerrosten kautta ajettavat pelit voivat hyötyä jopa satojen prosenttien teholisästä tietyissä tilanteissa.

Eficoden aprillijuttu oli hieno

Yli 600 koodaajan ohjelmistotalo Eficode päätti tänä vuonna aprillipäivän kunniaksi viedä kehittäjähuumorin uudelle tasolle julkaisemalla kuvitteellisen SUAMI-järjestelmän – Single Unified AI Metrics Indicator – joka mittaa kehittäjien tuottavuutta sielunmaiseman, eksistentiaalisen ahdistuksen ja astrologian avulla.

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Taivuteltavien älypuhelimien markkina kutistuu ensimmäistä kertaa

Taivuteltavien älypuhelimien maailmanlaajuinen markkina kutistuu tänä vuonna ensimmäistä kertaa historiassaan, kertoo Counterpoint Researchin tuore ennuste. Vuonna 2025 odotetaan neljän prosentin laskua, mikä katkaisee segmentin tähän asti kasvaneen trendin.

Tekoäly havaitsee poikkeamat avaruudessa

AMD on julkistanut uuden avaruuskelpoisen järjestelmäpiirin, Versal AI Edge XQRVE2302:n. Se vie tekoälypäättelyn (AI inferencing) avaruuteen. Piiri on nyt saavuttanut Class B -luokituksen, joka perustuu Yhdysvaltain puolustusvoimien MIL-PRF-38535-standardin vaatimuksiin.

Julkinen Wi-Fi altistaa hakkereille – silti miljoonat ottavat riskin

Julkiset Wi-Fi-verkot löytyvät lähes jokaisesta kahvilasta, junasta ja lentokentältä. Ne houkuttelevat nopeaan nettiyhteyteen liikkeellä ollessa, mutta uuden globaalin tutkimuksen mukaan kyseessä on digitaalinen miinakenttä. Kyberturvayhtiö NordVPN:n teettämä kysely paljastaa, että 69 % matkustajista on huolissaan kyberuhkista matkan aikana – ja pelko on perusteltu.

Uudenlainen fotonitutka sopii moneen käyttöön

Belgialainen mikroelektroniikan tutkimusorganisaatio IMEC on kehittänyt uraauurtavan tutkajärjestelmän, joka voi mullistaa niin autoteollisuuden kuin terveydenhuollonkin tarkan havainnoinnin ratkaisut. Kyseessä on maailman ensimmäinen fotoniikkaan pohjautuva, koherenttiin signaalinjakeluun kykenevä 144 gigahertsin tutkajärjestelmä.

Kvanttivallankumous yhdellä sirulla

Oak Ridge National Laboratory (ORNL) on saavuttanut merkittävän virstanpylvään matkalla kohti kvantti-internettiä. Tutkijoiden kehittämä uusi siru yhdistää ensimmäistä kertaa keskeiset kvanttifotoniikan toiminnot yhdelle piirille.

Amazon maksaa Nokian videopatenttien käytöstä

Amazon ja Nokia ovat päässeet sopuun patenttikiistassaan, ja Amazon maksaa jatkossa Nokialle korvauksia yhtiön videoteknologioiden käytöstä. Sopimus kattaa Nokian multimedia- ja videopatenttien hyödyntämisen Amazonin suoratoistopalveluissa, kuten Prime Videossa, sekä yhtiön suoratoistolaitteissa.

Rohde laajensi EMI-testausta 7,125 gigahertsiin

Saksalainen Rohde & Schwarz on laajentanut sähkömagneettisten häiriöiden (EMI) mittausratkaisujen tarjontaansa julkistamalla uudet R&S EPL1001 ja R&S EPL1007 -testivastaanottimet. Uutuudet esitellään virallisesti EMV 2025 -messuilla Stuttgartissa maaliskuussa, ja ne ovat tilattavissa vuoden 2025 toisella neljänneksellä.

Datakeskuksen teholähteeltä vaaditaan entistä enemmän

Uusi 80 PLUS Ruby -sertifiointi nostaa energiatehokkuuden vaatimukset uudelle tasolle, ja Navitas Semiconductor on ensimmäisten joukossa vastannut huutoon. Yritys esitteli APEC 2025 -messuilla uuden sukupolven teholähderatkaisujaan, jotka paitsi täyttävät, myös ylittävät Ruby-sertifikaatin kriteerit.

Pitäisikö peliohjaimen olla 20-30 kertaa nykyistä nopeampi?

Bluetooth ja Wi-Fi ovat olleet vuosikymmenten ajan vakiovalinnat langattomissa kuulokkeissa, peliohjaimissa ja oheislaitteissa. Nyt tilanne muuttuu nopeasti: yhdysvaltalainen Spark Micro tuo markkinoille UWB-pohjaisen (Ultra-Wideband) ratkaisun, joka tarjoaa huomattavasti paremman vasteajan, tiedonsiirtonopeuden ja energiatehokkuuden.

Sirutuotantoon investoidaan enemmän, TSMC kärjessä

Puolijohdealan investoinnit kääntyvät kasvuun vuonna 2025 TSMC:n ja Micronin vetämänä. Semiconductor Intelligence -tutkimusyhtiön mukaan puolijohdeteollisuuden pääomamenot (CapEx) laskivat 5 prosenttia vuonna 2024, ollen yhteensä 155 miljardia dollaria. Vuonna 2025 investointien ennustetaan kuitenkin nousevan jälleen 160 miljardiin dollariin eli kolme prosenttia suuremmaksi kuin viime vuonna.

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Lue lisää...

Mihin sulautetut ovat matkalla?

 

Mikä ohjaa innovoimista sulautettujen järjestelmien markkinoilla vuonna 2025. Tria Technologiesin toimitusjohtaja Thomas Staudinger antaa oman näkemyksensä siitä, mihin sulautetut ovat menossa.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
article