logotypen
 
 

IN FOCUS

IP suojaan ulkoiseen muistiin

Monet markkinoilla olevat mikro-ohjaimet tarjoavat tallennuskapasiteettia muutamien megatavujen verran, mikä vaikuttaa merkittävästi tuotteen hintaan. Sopiva vaihtoehtoinen ratkaisu on käyttää ulkoista muistia, jota voidaan hankkia suuremmissa määrissä selvästi edullisempaan hintaan ja useilla eri kapasiteettivaihtoehdoilla – yleensä muutamasta megatavusta satoihin megatavuihin.

Lue lisää...

Tekoälykeskustelu kulkee liiaksi vanhoja latuja ja se keskittyy vain olemassaoleviin stereotypioihin, sanoi F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen Slushin keynote-puheessaan. Hyppösen mukaan tekoälyn kehittämisessä pitäisi ottaa mallia luonnosta ja esimerkiksi hyönteisten parviälystä.

Tekoälystä on puhuttu kymmeniä vuosia, mutta tällä hetkellä sen kehitys etenee nopeammin kuin koskaan. Tekoälykeskustelussa ouhutaan kuitenkin vain tekoälyroboteista, ihmisenkaltaisista roboteista, massatyöttömyydestä ja ihmisen sukupuutosta. – Tämähän on yli-ihminen. Jonkinlainen Terminator 2.

Mutta mitä yli-inhimillinen älykkyys edes tarkoittaa? Yli-inhimillinen kone tarkoittaa yli-inhimillistä laskentakykyä tai muistia. Nyt tekoälyä yritetään tehdä kopioimalla ihmisen älykkyyttä ja vain tehdä siitä nopeampaa. Ja tämä voi olla mahdollista, monissa projekteissa yritetään simuloida ihmisaivoja.

Ehkä voimme tehdä paremmin muunlaisilla tekniikoilla, joissa ei yritetä matkia ihmisen tapaa ajatella. tekniikoilla kuten yhteinen älykkyys tai parviäly, joka nähdään hyönteisten toiminnassa, kuten muurahaisyhteiskunnissa tai kalaparvissa. Selvästi ne kykenevät työskentelemään yhdessä hyödyntämällä parviälyä, jolla luodaan parempi tapa tehdä yhteistyötä, vaikka yhdellä yksilöllä ei ole kovin paljon resursseja.

- On olemassa mekanismeja, joilla tällainen parviäly saadaan tuotua omaan maailmaamme, kuten moniagettien vahvistava oppiminen (multiagent reinforcement learning). Se myös tuottaa aivan erilaisia tuloksia, joihin itse pääsisimme.

F-Secure alkoi käyttää koneoppimista vuonna 2005, vaikkei sitä siksi nimitettykään. - Olemme kuitenkin rakentaneet tekoälyratkaisuja kyberturvatuotteisiin niin, että ne perustuvat datan keruuseen päätelaitteista ja sen lähettämiseen keskuspalvelimeen tai pilveen, jossa datalle voidaan tehdä vertailuja ja ristiinviittauksia löytääksemme anomalioita. Ja tämä toimii, mutta voimme tehdä jotain enemmän.

Uusien parviälytoimintojen avulla ja vahvistavan oppimisen avulla eri agentit – tässä tapauksessa liikennettä skannaavat koneet – voivat toimia yhdessä ja saada paremman näkymän dataan.  Nämä ratkaisut eivät tarvitse välttämättä verkkoyhteyttä, joka on nykyisten kyberturvatuotteiden ehdoton edellytys.

Verkkoyhteys on iso haaste tietoturvalle. - Haittaohjelmat, joilta yritämme suojautua voivat yrittää blokata ohjelmistomme toiminnan. Käyttäjät eivät myöskään halua lähettää tietojaan verkon yli yksityisyyssyistä. Kansallinen turvallisuus voi edellyttää, ettei laitteita liitetä verkkoon.

Parviälypohjainen kyberturva on tavallaan paluuta suojauksen alkujuurille. Entisaikaan virustutkat toimivat niin, että ohjelmiston mukana tuli koko virustietokanta. – Tämä toimi hyvin, kunnes hyökkäysten ja haittaohjelmien määrä räjähti ja tietokannat kasvoivat valtavasti. Tämän takia virustutkissa on siirrytty standalone-ohjelmista pilviarkkitehtuuriin. Vaadimme verkkoyhteyttä saadaksemme parempia tuloksia.

Pariälypohjaisissa ratkaisuissa ei tarvita valtavia määriä muistia suojauksen toteuttamiseen. Ja verkkoyhteyden ja parven yhteisen oppimisen myötä suojaukset toimivat vieläkin paremmin. – Tällaista ei ole aiemmin nähty kyberturvan maailmassa, Hyppönen korosti.

Vielä ei tekoälyä käytetä hyökkäyksiin, mutta Hyppösen mukaan lopulta tämä muuttuu. Voidaan kehittää itsemuokkautuva haittaohjelma, joka muuntaa koodiaan välttääkseen paljastumisensa, mutta vielä niitä ei ole nähty.

Kyberturvayritykset käyttävät jo koneoppimista ja näitä järjestelmiä vastaan kyberrikolliset hyökkäävät koko ajan. – Hyökkääjät yrittävät myrkyttää datamme, jotta järjestelmämme oppisivat väärin. Tässä on jo nähtävissä kisa puolustajien ja hyökkääjien välillä.

Hyppösen mukaan ”hyvien” puolella oleminen on edelleen kannattavaa. – Jos osaat toteuttaa hyökkäyksen koneoppimisen avulla, sinun ei tarvitse lähteä rikollisille teille. Noilla taidoilla saat erittäin hyvin palkatun työn.

Koneoppimisesta tulee kuitenkin koko ajan helpompaa. - Lopulta kuka tahansa idiootti voi käyttää koneoppimista, joten lopulta näemme verkkohyökkäyksiä, joissa näitä tekniikoita hyödynnetään.

F-Securen vastaus näihin haasteisiin on uusi, parvitekoälyä hyödyntävä projekti Blackfin. -Ryhdyimme itse asiassa maanantaina hyödyntämään tätä tekniikkaa tuotteissamme. Vielä emme ole löytäneet uusia hyökkäyksiä näillä tekniikoilla, mutta olemme jo onnistuneet pienentämään väärien hälytysten määrää. Ja tämä on vasta alkua, Hyppönen päätti.

MORE NEWS

Rohde lisäsi tehoa EMC-mittauksiin

Rohde & Schwarz on julkaissut päivitetyn version ELEKTRA-ohjelmistostaan, joka tuo lisää tehoa ja automaatiota EMC-mittauksiin. Uusi ohjelmistoversio tukee kaikkia ajankohtaisia EMC-standardeja eri toimialoilla – mukaan lukien kaupallinen elektroniikka, autoteollisuus, langattomat järjestelmät, puolustus ja ilmailu.

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Tamperelaissiru purkaa useampia audiovirtoja kuin mikään muu prosessori

Tamperelainen VLSI Solution on julkaissut uuden sukupolven audioprosessorin, joka asettaa uudet standardit äänenkäsittelylle sulautetuissa järjestelmissä. VS1073-uutuuspiiri pystyy purkamaan ja käsittelemään enemmän äänenpakkausmuotoja kuin mikään muu prosessori markkinoilla – mukaan lukien uudet tuetut formaatit kuten ALAC, DSD, Opus ja AC-3.

Uusi LUMI-supertietokone yllättää: kylkeen tulee kvanttitietokone

Suomeen rakennetaan maailman tehokkainta tekoälysupertietokonetta, ja sen rinnalle kehitetään nyt myös täysin uusi kvanttilaskenta-alusta. LUMI AI Factory -hankkeen johtaja Pekka Manninen vahvistaa, että uusi huippuluokan laskentaympäristö käynnistyy keväällä 2027.

Samsungin uusin tuo tekoälyn jäässä oleville tablettimarkkinoille

Tablettimarkkinat hakevat suuntaa, mutta Samsung uskoo tekoälyyn. Yhtiö julkaisi 2. huhtikuuta uuden Galaxy Tab S10 FE -sarjan, joka tuo älykkäät ominaisuudet yhä useamman käyttäjän ulottuville. Vaikka markkina kokonaisuudessaan junnaa lähes paikallaan, Samsung pyrkii herättelemään sitä AI-pohjaisella tuottavuudella ja kevyellä muotoilulla.

Trumpin tullit aiheuttavat suurta epävarmuutta puolijohdealalla

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut uusista tullipolitiikoista, jotka uhkaavat horjuttaa puolijohdeteollisuuden globaaleja toimitusketjuja. Trumpin hallinto on määrännyt 10 prosentin perustullin kaikkiin tuontituotteisiin ja jopa 32 prosentin tullit valikoiduille maille, kuten Taiwanille. Vaikka Taiwanin puolijohteet ovat toistaiseksi tullivapaita, alan toimijat elävät epävarmuudessa mahdollisista tulevista muutoksista.

Maailman ensimmäisessä MEMS-kompassissa ei ole liikkuvia osia

Ranskalainen teknologiayritys SBG Systems on esitellyt maailman ensimmäisen MEMS-pohjaisen gyrokompassin, joka kykenee määrittämään suunnan ilman GNSS-apua ja täysin ilman liikkuvia osia. Tämä inertianavigoinnin läpimurto avaa uuden luvun tarkassa ja kompaktissa paikannuksessa, erityisesti merenkulun ja robotiikan sovelluksissa.

Cadence demosi eurooppalaisvoimin kehitettyä ajoneuvojen SoC-piiriä

Euroopassa pitäisi vähentää riippuvuutta sekä kiinalaisesta että amerikkalaisesta tekniikasta. Muutaman viikon takaisilla Nürnbergin Embedded World -messuilla nähtiinkin tähän suuntaan kasvavia versoja. Esimerkiksi Cadence ja saksalainen Dream Chip Technologies esittelivät uuden sukupolven älykkään SoC-järjestelmäpiirin ajoneuvosovelluksiin.

LUMI-tekoälytehdas on yksi ensimmäisiä Euroopassa

LUMI-tekoälytehdas avaa uuden luvun eurooppalaisessa tekoälyn kehityksessä yhdistämällä huipputeknologian, asiantuntijuuden ja yhteistyön ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi. Tekoälyhubin fyysiset tilat sijoittuvat Espoon Otaniemeen Aalto-yliopiston yhteyteen, ja laskennan ydin toimii Kajaanissa, missä nykyinen LUMI-supertietokone tarjoaa maailmanluokan suorituskykyä tekoälykehitykselle.

Jyväskylän ylioppilaskylään maailman nopein opiskelijanetti

Kotimainen valokuituyhtiö Lounea toteutti Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan Soihtu-asuntoihin huippumodernit nettiyhteydet. Opiskelijakylä nousi kerralla maailman kärkeen tarjoamalla asukkailleen poikkeuksellisen nopeat verkkoyhteydet. 

Painetun elektroniikan tutkija TactoTekin teknologiajohtajaksi

Oululaistaustainen elektroniikkayhtiö TactoTek on nimittänyt tekniikan tohtori Pälvi Apilon uudeksi teknologiajohtajakseen. Apilo on ollut osa TactoTekin asiantuntijatiimiä vuodesta 2018 ja toiminut viimeksi yhtiön ennakoinnin ja tutkimuksen johtajana.

Linuxista tulee parempi pelaajille

Linux-kernelin tuore 6.14-päivitys lupaa merkittäviä suorituskykyparannuksia Windows-pelejä pelaaville Linux-käyttäjille. Ytimeen on tuotu parannettu NTsync-ajuri, jonka ansiosta Wine- ja Proton-yhteensopivuuskerrosten kautta ajettavat pelit voivat hyötyä jopa satojen prosenttien teholisästä tietyissä tilanteissa.

Eficoden aprillijuttu oli hieno

Yli 600 koodaajan ohjelmistotalo Eficode päätti tänä vuonna aprillipäivän kunniaksi viedä kehittäjähuumorin uudelle tasolle julkaisemalla kuvitteellisen SUAMI-järjestelmän – Single Unified AI Metrics Indicator – joka mittaa kehittäjien tuottavuutta sielunmaiseman, eksistentiaalisen ahdistuksen ja astrologian avulla.

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Taivuteltavien älypuhelimien markkina kutistuu ensimmäistä kertaa

Taivuteltavien älypuhelimien maailmanlaajuinen markkina kutistuu tänä vuonna ensimmäistä kertaa historiassaan, kertoo Counterpoint Researchin tuore ennuste. Vuonna 2025 odotetaan neljän prosentin laskua, mikä katkaisee segmentin tähän asti kasvaneen trendin.

Tekoäly havaitsee poikkeamat avaruudessa

AMD on julkistanut uuden avaruuskelpoisen järjestelmäpiirin, Versal AI Edge XQRVE2302:n. Se vie tekoälypäättelyn (AI inferencing) avaruuteen. Piiri on nyt saavuttanut Class B -luokituksen, joka perustuu Yhdysvaltain puolustusvoimien MIL-PRF-38535-standardin vaatimuksiin.

Julkinen Wi-Fi altistaa hakkereille – silti miljoonat ottavat riskin

Julkiset Wi-Fi-verkot löytyvät lähes jokaisesta kahvilasta, junasta ja lentokentältä. Ne houkuttelevat nopeaan nettiyhteyteen liikkeellä ollessa, mutta uuden globaalin tutkimuksen mukaan kyseessä on digitaalinen miinakenttä. Kyberturvayhtiö NordVPN:n teettämä kysely paljastaa, että 69 % matkustajista on huolissaan kyberuhkista matkan aikana – ja pelko on perusteltu.

Uudenlainen fotonitutka sopii moneen käyttöön

Belgialainen mikroelektroniikan tutkimusorganisaatio IMEC on kehittänyt uraauurtavan tutkajärjestelmän, joka voi mullistaa niin autoteollisuuden kuin terveydenhuollonkin tarkan havainnoinnin ratkaisut. Kyseessä on maailman ensimmäinen fotoniikkaan pohjautuva, koherenttiin signaalinjakeluun kykenevä 144 gigahertsin tutkajärjestelmä.

Kvanttivallankumous yhdellä sirulla

Oak Ridge National Laboratory (ORNL) on saavuttanut merkittävän virstanpylvään matkalla kohti kvantti-internettiä. Tutkijoiden kehittämä uusi siru yhdistää ensimmäistä kertaa keskeiset kvanttifotoniikan toiminnot yhdelle piirille.

Amazon maksaa Nokian videopatenttien käytöstä

Amazon ja Nokia ovat päässeet sopuun patenttikiistassaan, ja Amazon maksaa jatkossa Nokialle korvauksia yhtiön videoteknologioiden käytöstä. Sopimus kattaa Nokian multimedia- ja videopatenttien hyödyntämisen Amazonin suoratoistopalveluissa, kuten Prime Videossa, sekä yhtiön suoratoistolaitteissa.

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Lue lisää...

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
article