Nottinghamin yliopistossa on tehty innovaatio, joka lupaa mullistaa elektroniikkapiirien tuotannon. Tutkijat ovat onnistuneet 3D-tulostamaan sekä johtavia että eristäviä rakenteita samalla valonlähteellä. Tämä mahdollistaa toimivien piirien nopean ja edullisen tulostamisen.
Kehitetyssä tekniikassa voidaan lisäävällä tekniikalla – siis 3D-tulostamalla – tuottaa ohutkalvorakenteita, joissa on sekä johtavia että eristäviä osia. Uutta on se, että tähän voidaan käyttää samaa laitteistoa ja samaa valonlähdettä.
Tutkijat huomasivat, että halkaisijaltaan 50 nanometrin kokoiset hopeapartikkelit absorboivat vaoa 380-420 nanometrin aallonpituudella. He käyttivät 395 nanometrin ultraviolettivaloa, jolla hopeamuste saatiin jähmettymään johtavaksi rakenteeksi.
Tämä ”valottaminen” ei vaadi paljon energiaa, ainoastaan 5 joulea neliösenttiä kohti. Tämä taasen tarkoittaa, että hopeamuste voidaan tuottaa johtimeksi ledivalolähteellä. Lisäksi neste jämhmettyy suoraan kiinteäksi, joten mitään esiprosessointia ei tarvita.
Samalla lampulla saatiin muodostettua polymeerieriste valoherkästä monomeerinesteestä. Näin tutkijat pystyivät mustesuihkutulostamaan rakenteita, jotka ovat toimivia mikropiirejä.