Maailmalla on käynnissä omituinen sota, jossa yhä useammat maat kieltävät kiinalaisten laitevalmistajien laitteiden käytön tulevissa 5G-verkoissa. Mutta miksi amerikkalaiset pelkäävät Huaweita? MIT Technology Review -lehti listaa kuusi syytä.
Huawein talousjohtaja Meng Wanzhoun pidättäminen USA:n hallituksen pyynnöstä oli vain yksi askel lisää USA:n ja Kiinan yhä kiihtyvässä kauppasodassa. Syytösten mukaan Wanzhou oli vastuussa Iranin vastaisten kauppapakotteiden rikkomiseen, kun Huawein tytäryhtiö Skycom Tech on myynyt laitteistoa Iranille vuosien 2009-2014 välisenä aikana.
Wangzhou on nyt vapaana takuita vastaan. Jännitteet maiden välillä ovat kuitenkin vain kiristymässä. Mutta onko kyse kauppasodasta vai siitä, että Huawein uskotaan ujuttavan takaportteja tukiasemiinsa ja vakoilevan kaikkia länsimaita?
MIT Technology Review´n mukaan amerikkalaisten suurin huoli on nimenomaan teknologinen. Lehden mukaan uskotaan, että Huawein tukiasemissa ja antenneissa on ”tappokytkin”, jolla Kiinan armeija saisi halutessaan verkkojen toiminta saadaan pysähtymään. Tämä pysäyttäisi samalla sähköverkot, pörssi- ja kauppajärjestelmät, liikennejärjestelmät ja käytännössä kaiken maan toiminnan kannalta elintärkeän infran.
Englannissa on vuodesta 2010 asti testattu Huawein verkkolaitteita ja etsitty epänormaalia toimintaa niistä. Tänä vuonna GCHQ-keskus ilmoitti, ettei se voi taata, ettei Huawein laitteissa ole takaportteja. Operaattorien verkkoihin asennettuina osa laitteista toimi toisin kuin testien aikana. Tukiasemiin voidaan tietysti syöttää uutta koodia testien jälkeen.
Kolmanneksi Huawein laitteissa on epäilty olevan takaovia, joiden avulla käyttäjien dataa voidaan vakoilla. Tämä on ollut operaattorien tärkein syy kieltää Huawein laitteiden käyttö, vaikkei konkreettisia todisteita asiasta olekaan esitetty.
Neljäs syy pelätä Huaweita on 5G-verkkojen suuri merkitys. Verkkojen myötä esimerkiksi autonomiset ajoneuvot tulevat keskustelemaan keskenään ja 5G:n avulla voidaan ohjata tehtaisen robotteja.
Viidenneksi syyksi MIT Technology Review mainitsee sen, että Kiina ja kiinalaisyritykset myyvät laitteita maihin, jotka ovat kauppasaarrossa. Kiinan on jatkuvasti korostanut, etteivät muiden maiden asettamat kauppasaarrot koske sen yrityksiä.
Kuudenneksi syyksi mainitaan Huawein riippuvuus Kiinan valtion johdosta. Huawei on toistuvasti kiistänyt yhteydet ja sanoo, ettei sillä ole varaa menettää asiakkaidensa ja kiinalaistuotteita käyttävien luottamusta. Toisaalta Huawein yritysrakenne on edelleen mysteeri ja yrityksen perustajan Ren Zhengfein tausta Kiinan armeijan tiedustelussa ei ole omiaan herättämään luottamusta.
Ensi alkuun Huawein ja ZTE:n hylkiminen näyttäisi satavan Ericssonin ja Nokian laariin maailman tukiasemamarkkinoilla. Nykykehitykseen sisältyy kuitenkin riskinsä. Ei ole mitään varmuutta siitä, ettei Kiinan valtio päätä kieltää länsimaisia toimittajia myymästä laitteitaan maan tietoliikennemarkkinoilla. Tämä olisi Ericssonille ja Nokialle valtava isku, sillä molemmilla on paljon miljardiluokan laite- ja aiesopimuksia kiinalaisoperaattorien kanssa.
Lue lisää: MIT Technology Review
Veijo Ojanperä