logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...
" "

Xiaomi hehkuttaa uutta 15 Ultra -lippulaivaansa kuvaajien älypuhelimena, joten väite piti laittaa testiin. Leican optiikkaan perustuva neljän kennon yhdistelmä onnistuukin vakuuttamaan. Myös Xiaomin kameraohjelmisto ansaitsee kiitokset.

Xiaomi 15 Ultra on varustettu poikkeuksellisen monipuolisella kamerajärjestelmällä, jossa yhdistyvät Leican optiikka ja viimeisimmän sukupolven kuvakennojen teho. Laitteessa on neljä erillistä kameraa, jotka kattavat polttovälit 14–100 mm kinovastaavina.

Pääkamerana toimii Sony LYT-900 -sensori, jossa on 50 megapikseliä ja 1 tuuman kennokoko. Pikselikoko on 3,2 mikrometriä 4-in-1 Super Pixel -tekniikalla, ja objektiivi tarjoaa valovoiman f/1.63 sekä optisen kuvanvakaimen. Tämä yhdistelmä takaa erinomaisen valonkeruun ja syvyysterävyyden hallinnan erityisesti heikossa valaistuksessa ja muotokuvissa.

Lyhyempään telekuvaukseen Xiaomi 15 Ultra tarjoaa 70 mm polttovälin kameran, jossa on 50 megapikselin sensori, 1,4 mikrometrin pikselikoko (myös 4-in-1-tekniikalla), f/1.8-aukkosuhde ja optinen kuvanvakain. Kameran "floating telephoto" -rakenne mahdollistaa myös laadukkaan makrokuvauksen.

Pidemmän kantaman kuvaukseen puhelin tarjoaa periskooppirakenteisen 100 mm telekameran, jossa on huikeat 200 megapikseliä ja 2.24 mikrometrin Super Pixel -kenno. Aukko on f/2.6 ja mukana on OIS. Kamera on erityisen vahva yksityiskohtien toistossa pitkällä etäisyydellä.

Ultralaajakulmakuvaukseen Xiaomi luottaa 50 megapikselin kennoon, jossa pikselikoko on 1.28 mikrometriä (4-in-1), aukko f/2.2 ja kuvakulma 115 astetta (14 mm kinovastaava). Tällä kameralla saadaan laajoja maisema- ja arkkitehtuurikuvia ilman merkittävää linssivääristymää.

Miten rauta sitten suoriutuu käytännössä? Ensiksi otettiin muotokuva-asetuksella kuva jäkiruuasta. Kuvassa värit ovat miellyttävän kylläisiä ja lämpimiä. Marjojen punainen ja sininen toistuvat luonnollisesti, ja taustasumennus eli bokeh on pehmeä. Tekoälyllä toteutettu kohteen ja taustan erotus on onnistunut: ei selkeitä virheitä reunoissa. Syvyyssiirtymä on hienovarainen, ja kuva on teknisesti erittäin vahva kokonaisuus muotokuvatyyppiseen tilanteeseen.

Ultralaajakuvaukessa symmetrinen kompositio toimii hyvin, ja kuvassa ei ole selvää linssivääristymää. Geometria on hallittu, ja värit toistuvat luonnollisina. Dynaaminen alue toimii: katosta ja varjoista löytyy yksityiskohtia. Kuvan reunojen pehmeys on lievää, mutta ei haitallista. Kokonaisuus on onnistunut ja osoittaa ultralaajakennon olevan tasapainoinen, joskaan ei lähes pää- tai telekameran terävyyden tasolla.

Vastavalossa kirkas taivas ja varjoinen kuja asettavat haasteen, mutta kamera selviää siitä hyvin. Taivas säilyttää sinisyytensä eikä pala puhki. Myös varjoissa on yksityiskohtia. Valkotasapaino pysyy neutraalina, ja rakennusten sävyt ovat rikkaat. Reunojen pehmeys on hieman voimakkaampaa, mutta ei romuta kokonaisuutta. HDR-toiminta on erinomaisella tasolla.

Pääkamera suorituu erinomaisesti kirkkaassa valossa, jossa kuvaan mjuodostuu paljon varjoja ja suuria kontrastieroja. Kamera onnistuu säilyttämään yksityiskohdat sekä taivaassa että varjoissa. Katukivetykset, rakennusten julkisivut ja taustan kirkontorni ovat yksityiskohtaisia ja luonnollisia. Väritoisto on tasapainoinen, valkotasapaino uskottava ja kompositio kolmiulotteinen. Erinomainen esitys pääkameralta vaativassa tilanteessa.

Ohjelmisto on yhä tärkeämmässä roolissa

Xiaomi 15 Ultrassa on uusimpien Android-huippumallien tapaan Qualcommin uusin Snapdragon 8 Elite -järjestelmäpiiri, sekä 16 + 512 gigatavua muistia. Silti laite sai Geekbench 6 -testissä 2877 pistettä single-core-suorituskyvyssä ja 8791 pistettä multi-core-suorituskyvyssä. Tulokset jäävät jopa vaatimattomiksi verrattuna kaikkein kovimpiin testinoteerauksiin samalla alustalla. Mahdollinen syy tähän on virranhallinta tai lämpörajat.

Tällä ei kuitenkaan ole merkitystä käytännössä: kamera toimii nopeasti, HDR-prosessointi on tehokasta ja kuvat käsitellään sulavasti. Xiaomin ohjelmisto, tekoäly, Leica-väriprofiilit ja syvätä opitut kuvanparannukset nousevatkin keskiöön. Lopputulos: rauta ei yksin tee kamerakuningasta – ohjelmisto ratkaisee. Siinä Xiaomi on onnistunut erinomaisesti.

Puhelinta myydään nyt 1400-1500 euron hinnalla.

MORE NEWS

Aurinkosähköä rakennettiin ennätysmäärä viime vuonna

Viime vuonna maailmassa rakennettiin ennätykselliset 597 gigawattia (GW) uutta aurinkosähkökapasiteettia, selviää SolarPower Europen tuoreesta Global Market Outlook for Solar Power 2025–2029 -raportista. Kasvua edellisvuodesta kertyi peräti 33 prosenttia, mikä tekee vuodesta 2024 historian parhaan aurinkosähkön asennusvuoden.

EU saa oman alustan piirien suunnitteluun

Euroopan unioni panostaa vahvasti puolijohteiden kehitykseen ja ottaa uuden askeleen kohti teknologista omavaraisuutta. Belgialaisen tutkimuskeskus Imecin johdolla käynnistyy European Chips Design Platform -niminen hanke, jonka tavoitteena on luoda yhteiseurooppalainen alusta integroitujen piirien suunnitteluun.

Uusi atomikello jätättää sekunnin 100 miljoonassa vuodessa

Yhdysvaltain kansallinen standardi- ja teknologiainstituutti (NIST) on ottanut käyttöön uuden sukupolven atomikellon, joka määrittää ajan ennenäkemättömällä tarkkuudella. NIST-F4-nimeä kantava kellojärjestelmä pystyy käymään virheettömästi jopa 100 miljoonan vuoden ajan heittäen enintään sekunnin.

Euroopan komponenttikauppa odottaa vieläkin käännettä kasvuun

Euroopan komponenttien jakelumarkkinoilla ei vieläkään näy merkkejä käänteestä parempaan. DMASS Europen tuoreiden tilastojen mukaan vuoden 2025 ensimmäinen neljännes toi mukanaan tuntuvan 14,3 prosentin laskun koko markkinalle, ja kokonaismyynti jäi 3,92 miljardiin euroon. Erityisesti puolijohteet jatkoivat jyrkkää laskuaan, romahtaen lähes 20 prosenttia 2,37 miljardiin euroon.

Kontronilla erinomainen alkuvuosi

Kontron aloitti vuoden 2025 vahvasti, raportoidessaan merkittävää kasvua kannattavuudessa ja tilauskannassa. Samalla yhtiö laajentaa IoT-tuotevalikoimaansa uudella LTE-yhteyksiä hyödyntävällä teollisuuslaitteella.

Nopeutuvat signaalit vaativat parikaapelilta yhä enemmän

Signaalinsiirron kehitys kiihtyy – kirjaimellisesti. Uusimmat datakeskus- ja verkkosovellukset siirtyvät käyttämään jopa 224 Gbps PAM4 -modulaatiota, jossa jokainen bittikanava kuljettaa neljää jännitetasoa äärimmäisen tiiviissä aikakehyksessä. Tällainen signalointi vaatii kaapeleilta ennen näkemätöntä tarkkuutta.

MEMS-pohjainen tahdistus tulee nyt älypuhelimeen

Piilaaksolainen SiTime tuo markkinoille ensimmäisen mobiilikäyttöön suunnitellun MEMS-kellopiirin, joka haastaa perinteiset kvartsikiteet älypuhelimissa.

Tilaäänikoodekki on hyvä esimerkki uudesta Nokiasta

Maailman ensimmäinen tilaäänipuhelu kuulostaa tieteiselokuvalta – mutta se on todellisuutta. Kesällä 2024 Nokia esitteli uuden Immersive Voice -teknologian avulla toteutetun puhelun, jossa ääni ei vain kuulu, vaan ympäröi kuulijan kuin keskustelukumppani olisi fyysisesti läsnä. Tämän mahdollisti uusi 3GPP-standardiin hyväksytty IVAS-koodekki (Immersive Voice and Audio Services), joka vie mobiiliviestinnän täysin uudelle tasolle.

Tinahiukkaset anodissa vauhdittavat latausta ja kasvattavat energiatiheyttä

Eteläkorealaiset tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen akun anodimateriaalin, joka yhdistää nopean latauksen, suuren energiatiheyden ja pitkän käyttöiän – läpimurto voi mullistaa sähköautojen ja energiavarastojen markkinat.

Kännykkämarkkina kasvoi vain 3 prosenttia alkuvuonna

Älypuhelinmarkkinoiden globaali kasvu jäi vaatimattomaksi vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä, kertoo tutkimusyhtiö Counterpoint Research tuoreessa raportissaan. Markkinatulot nousivat vain 3 prosenttia vuoden takaisesta, mikä vastaa kasvua myös toimitusmäärissä.

Uuden polven SiC-tekniikka kutistaa sähköauton invertterin

Infineon esittelee tehoelektroniikan PCIM-messuilla Nürnbergissä uraauurtavan piikarbidikomponentin, joka tehostaa sähköautojen vetojärjestelmiä – pienemmät, kevyemmät ja energiatehokkaammat invertterit ovat askeleen lähempänä.

Nokian privaattiverkko seuraa jatkossa Maerskin rahtilaivoja

Nokia on solminut merkittävän sopimuksen tanskalaisen logistiikkajätti Maerskin kanssa toimittaakseen privaattiverkkoratkaisunsa yhtiön 450 rahtialukseen. Kyseessä on osa Maerskin uutta IoT-alustaa, OneWirelessia, jonka tavoitteena on parantaa reaaliaikaista rahtiseurantaa, toimitusketjun näkyvyyttä ja operatiivista tehokkuutta.

Piinanolanka-akku siirtyy vihdoin tuotantoon

Kalifornialainen vuonna 2008 perustettu Amprius Technologies on valmis siirtymään sarjatuotantoon uudenlaisen akkukenno­tekniikkansa kanssa. Yhtiön "Sicore"-niminen kenno käyttää pii-nanopilareihin perustuvaa anoditeknologiaa ja saavuttaa huipputason energiatiheyden: 450 Wh/kg painon mukaan ja 950 Wh/l tilavuuden mukaan.

6G vaatii uutta radiotaajuussuunnittelua

Suomalaiset huippuyritykset ja tutkimuslaitokset ovat yhdistäneet voimansa uuden sukupolven mobiiliverkkojen kehittämiseksi. Oulun yliopiston vetämä RF ECO3 -hanke tähtää tulevaisuuden 6G-teknologian kriittiseen osa-alueeseen: tehokkaampaan ja kestävämpään radiotaajuussuunnitteluun.

Yksinkertainen ratkaisu kasvattaa sähköauton akun eliniän jopa 19-kertaiseksi

Korelaisten POSTECHin (Pohang University of Science and Technology) ja Sungkyunkwanin yliopiston tutkijat ovat löytäneet uuden tavan pidentää sähköautojen litiumioniakkujen käyttöikää jopa 19-kertaiseksi – ilman uusia materiaaleja tai teknologioita. Ratkaisu on yksinkertainen: siinä pitää välttää akun täydellistä tyhjentämistä.

GaN tekee moottorinohjauksesta tehokkaampaa

GaN-teknologian edelläkävijä Navitas Semiconductor on julkistanut uuden GaNSense Motor Drive IC -piirisarjan, joka mullistaa moottorinohjauksen tehokkuuden ja integraation. Uusi ratkaisu yhdistää kaksi galliumnitridi-FET-transistoria (GaN FET), ohjauksen, suojaukset ja virranmittauksen yhteen, täysin integroituun piiriin.

DigiKey alkaa myymään vakiotyökaluja

DigiKey on lanseerannut oman, yksinoikeudella myytävän tuotesarjansa nimeltä DigiKey Standard. Uusi vakiokomponenttien valikoima koostuu sähkö- ja elektroniikkasuunnittelun perustyökaluista ja tarvikkeista, jotka ovat heti saatavilla nopeaan toimitukseen.

Kuutiosentin kokoinen projektori AR-laseihin

Itävaltalainen teknologiayhtiö TriLite tuo markkinoille uuden, vallankumouksellisen Trixel 3 Cube -projektorin, joka esitellään ensi kertaa yleisölle Display Week 2025 -tapahtumassa San Josessa, Kaliforniassa. Trixel 3 Cube on maailman pienin ja kevyin laserkeilaukseen perustuva projektionäyttö.

Lightning-liitäntä katosi Suomesta

Älypuhelinmarkkina Suomessa on käännekohdassa, kun sekä kuluttajakäyttäytyminen että uusi EU-lainsäädäntö muovaavat sitä nopeassa tahdissa. Vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä puhelinten ja oheislaitteiden myynti laski kappalemäärissä 1,1 %, mutta myynti euroissa nousi 2,7 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan.

200 miljoonan käyttäjän avoin ODF täyttää 20 vuotta

Open Document Format (ODF), maailman ainoa laajasti käytetty avoin standardi toimistodokumenteille, on täyttänyt 20 vuotta OASIS-järjestön virallisena standardina. Yli 200 miljoonaa käyttäjää turvautuu ODF:ään arjessaan.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article