logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...
" "

Ihmiset ovat yrityksen tärkein voimavara. Heikko taloustilanne ja henkilöstön ikääntyminen ovat luoneet paljon uudenlaisia haasteita yrityksille. Kuinka pitää tärkein osaaminen yrityksen sisällä ja kuinka pysyä kehityksen mukana kun koulutusbudjetit on leikattu pois jo muutamia vuosia sitten?

Menestyvät yritykset eivät vain etsi teknisesti taitavimpia insinöörejä vaan henkilöitä, jotka myös sopivat yrityksen kulttuuriin ja jotka pysyvät yrityksessä vaikeinakin aikoina. Vuonna 2012 tehdyn UBM “Mind of the Engineer” -kyselyn mukaan insinöörin työkokemus on keskimäärin noin 19 vuotta, mutta vain joka viides heistä on aloittanut uransa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Muutamassa vuodessa eläkkeelle jää enemmän insinöörejä kuin kouluista valmistuu uusia tilalle.

Testauspäälliköt pyrkivät selviytymään näistä haasteista kolme vaihetta sisältävän strategian avulla. Ensimmäiseksi he pyrkivät löytämään henkilöitä, jotka sopivat hyvin nykyiseen tiimiin, tämän jälkeen seuraa hyvä perehdytysjakso ja selkeä koulutussuunnitelma, jolla varmistetaan että henkilöstö pysyy ajantasalla uusista teknologioista. Kaiken tämän takana on strategia siitä, että henkilöstö ja osaaminen säilyvät yrityksessä myös jatkossa.

Sosiaaliset taidot vai työkokemus?

Oikean henkilön löytäminen pitkäaikaiseen työsuhteeseen ei aina ole helppoa, mutta ehdottomasti vaivannäön arvoista. Henkilöstöpäälliköt tuskailevat sitä, kuinka löytää sopivin osaaja suuresta joukosta hakijoita. Parhaimmat tulokset syntyvät, kun painotetaan teknisen osaamisen lisäksi myös sosiaalisia taitoja, kuten tiimityöskentelyä ja kommunikointia. Valmiudet oppia teknisiä asioita tulee jo koulunpenkiltä ja niitä on huomattavasti helpompi omaksua jatkossa myös työn kautta, mutta jos henkilö ei ole sosiaalisilta taidoiltaan sopiva yrityksen kulttuuriin niin se luo valtavia haasteita ja voi pahimmassa tapauksessa myrkyttää tiimihengen. Rekrytoinnissa ei pitäisi myöskään kiirehtiä jos sopivaa kandidaattia ei heti löydykään vaan täytyy jatkaa etsimistä. Parhaiten menestyvissä yrityksissä rekrytointi ei ole lyhyen aikavälin prosessi, vaan aina pyritään rekrytoimaan henkilö pitkäaikaiseen työsuhteeseen. Hyvä perehdytysjakso sekä koulutussuunnitelma tähtäävät siihen että työntekijä pystyy kehittymään työssään ja pysyy motivoituneena.

Perehdytys tärkeässä roolissa

On tutkittu, että irtisanoutuneen työntekijän korvaaminen uudella maksaa yritykselle keskimäärin noin 6-9 kuukauden palkan verran. Arvio ei edes sisällä kustannuksia, jotka tulevat menetetystä tiedosta ja osaamisesta joka -poistuu lähtevän työntekijän mukana. Kyseessä ei siis ole mikään pieni kustannus puhumattakaan rekrytointiin liittyvästä ajallisesta menetyksestä. Uuden työntekijän koulutus niin että hänen osaamisensa vastaa kokeneen työntekijän osaamistasoa voi viedä vuosiakin. Toki irtisanoutuminen voi johtua monista eri seikoista, mutta hyvin usein sanotaan ettei työntekijä irtisanoudu yrityksen vuoksi vaan esimiehensä vuoksi. Miten testauspäälliköt sitten voivat ylläpitää pitkiä työsuhteita ja välttyä kalliilta rekrytointikierroksilta?

Parhaat esimiehet ovat saaneet hyviä tuloksia uuden työntekijän perehdytysprosessin kautta. Monissa yrityksissä on perehdytys käytössä, mutta jos siitä ei ole olemassa selkeää prosessia eikä vastuuhenkilöä ei ole määritelty niin silloin helposti käy niin, että vastuu kaadetaan kokeneen työntekijän harteille, joka saattaa olla liian kiireinen irroittamaan omaa työaikaansa perehdytykseen. Tällöin perehdytyksestä ei ole samanlaista hyötyä kuin silloin, jos tehtävään valitaan dedikoitu mentori, joka pitää huolen että perehdytys hoidetaan suunnitellusti. Monissa yrityksissä on ajateltu, että tällaiseen mentoriin ei ole varaa, jolloin itse perehdytys jää vain ajatuksen asteelle. Se tulee maksamaan tulevaisuudessa yritykselle huomattavasti enemmän.

Jatkuva kehittyminen

Kunka sitten pidetään tiimin osaamista yllä? Se on hyvin pitkälle kiinni siitä miten hyvin yritys panostaa koulutukseen. Eikä pelkästään uusien työntekijoiden koulutukseen vaan varsinkin pitkäaikaisen henkilöstön koulutukseen. Kokeneet insinöörit pitää myös saada jakamaan tietoa nuoremmille insinööreille. UBM:n yli 2500 insinöörille suunnatussa kyselyssä suurimmaksi huolenaiheeksi nousi insinöörien osaamistason ylläpitäminen. Teknologia kehittyy huimaa vauhtia ja sen kehityksessä on haastavaa pysyä mukana, etenkin kun useissa yrityksissä on jo muutamia vuosia menty ilman koulutusbudjettia. Koulutuksesta yleensä leikataan ensimmäisenä kun taloustilanne on heikko. Tämä lyhytkatseinen tapa leikata yrityksen osaamisen kehittämisestä on ajanut insinöörit ahtaalle.

Menestyvien testauspäälliköiden uusin trendi kouluttaa alaisiaan on käyttää talon sisällä ns. Center of Excellence- eli osaamiskeskusohjelmaa. Tässä ohjelmassa pyritään koulutuksen ja sertifiointien avulla saavuttamaan yrityksessä tietylle osa-alueelle osaamistasoja. Ensimmäisellä tasolla ovat aloittelijat, tämän jälkeen tulevat keskitason osaajat ja sitten kolmannella tasolla on huippuosaajat. Ideana on, että huippuosaajat pyrkivät mentoroimaan aloittelijoita seuraavalle tasolle ja näin jakamaan omaa osaamistaan. Tämä myös vahvistaa tiimihenkeä ja pitää motivaation yllä.

Koska ei ole olemassa yhtä selkeää koulutusohjelmaa joka sopisi jokaiseen yritykseen suoraan niin hyvin usein käytetään konsultointia hyödyksi. Koulutukseen erikoistunut yritys pystyy hyödyntämään kokemusta aiemmista projekteista ja näin pystytään helposti välttämään ongelmat ja virheet, joitaväärin suunniteltu perehdytys- ja koulutusohjelma voi aiheuttaa. Sertifiointiohjelma kannattaa myös ottaa mukaan suunnitelmiin. Sertifiointiohjelma on todistetusti toimiva ratkaisu mittaamaan osaamista ja se myös motivoi henkilöstöä panostamaan omaan osaamiseensa. Omassa työssäni tapaan paljon ohjelmistokehittäjiä ja mukaan mahtuu välillä niitä, jotka kehuvat omaavan useiden vuosien kokemuksen ohjelmoinnista ilman sertifiointia. Kun olen nähnyt heidän kehittämäänsä koodia, niin olen huomannut, että vuosien kokemus ei välttämättä aina takaa korkeaa laatua. En ole koskaan vielä nähnyt huonoa koodia korkealle tasolle sertifioidulta ohjelmoijalta, joten selkeä yhteys sertifioinnin ja laadun välille löytyy. Organisaation koulutussuunnitelman teko helpottuu, kun nähdään millä tasolla tiimien todellinen osaaminen on. Samoin rekrytointi voi helpottua kun palkkaamisen ehdoksi asetetaan jokin tietty sertifiointitaso. Mikseipä työhaastattelussakin voitaisi hyödyntää sertifiointikokeita mittaamaan työnhakijan osaamista,se kertoo paljon enemmän oikeasta osaamisesta kuin rivi CV:ssä.

Huipputiimin kasaaminen on jokaisen testauspäällikön unelma. Tehtävä ei tule olemaan tulevaisuudessa yhtään sen helpompi, kun ikääntyvät osaajat lähtevät eläkkeelle ja uusia osaajia valmistuu alalle yhä vähemmän. Oikeiden henkilöiden löytäminen tulee siis haastavammaksi ja rekrytointi ei voi enää pohjautua vain parhaan CV:n omaavaan henkilöön vaan myös parhaiten tiimiin soveltuvan henkilön löytymiseen. Kun tämä uusi osaaja sitten on palkattu pitää yrityksen myös pitää huolta koulutuksesta ja motivoinnista, jotta osaaminen ei karkaa yrityksestä.

Yritykset myös hyvin herkästi irtisanovat henkilöstöä heikkoina aikoina ja kun tilanne näyttää paremmalta palkataan uusia tilalle. Tälläinen kierre johtaa siihen, että osaaminen valuu yrityksestä pikkuhiljaa pois ja samoin katoaa myös työmotivaatio jäljelle jäävältä henkilöstöltä. Nykyisellä työnantajallani onkin otettu täysin erilainen lähestymistapa asiaan. Silloin kuin lama iskee, ei henkilöstöä pyritä missään nimessä irtisanomaan vaan yritetään pitää samat osaajat talossa ja saatetaan löytää itseasiassa lisää huippuosaajia markkinoilta. Panostetaan tuotekehitykseen ja ollaan valmiina uusien tuotteiden kanssa kun lama on ohi. Tälläinen pitkäjänteinen henkilöstöpolitiikka mahdollistaa pitkät työsuhteet ja hyvän työmotivaation. Osaaminen pysyy talossa ja yritys menestyy ja henkilöstö pysyy tyytyväisenä. Tästä todisteena on yrityksen pärjääminen maailmanlaajuisesti erilaisissa Great Place To Work -tutkimuksissa.

Kirjoittaja Samuli Bergström toimii markkinointi-insinöörinä National Instrumentsissa. Hänet saa kiinni osoitteessa samuli.bergstrom (a) ni.com.

MORE NEWS

Euroopan komponenttikauppa odottaa vieläkin käännettä kasvuun

Euroopan komponenttien jakelumarkkinoilla ei vieläkään näy merkkejä käänteestä parempaan. DMASS Europen tuoreiden tilastojen mukaan vuoden 2025 ensimmäinen neljännes toi mukanaan tuntuvan 14,3 prosentin laskun koko markkinalle, ja kokonaismyynti jäi 3,92 miljardiin euroon. Erityisesti puolijohteet jatkoivat jyrkkää laskuaan, romahtaen lähes 20 prosenttia 2,37 miljardiin euroon.

Kontronilla erinomainen alkuvuosi

Kontron aloitti vuoden 2025 vahvasti, raportoidessaan merkittävää kasvua kannattavuudessa ja tilauskannassa. Samalla yhtiö laajentaa IoT-tuotevalikoimaansa uudella LTE-yhteyksiä hyödyntävällä teollisuuslaitteella.

Nopeutuvat signaalit vaativat parikaapelilta yhä enemmän

Signaalinsiirron kehitys kiihtyy – kirjaimellisesti. Uusimmat datakeskus- ja verkkosovellukset siirtyvät käyttämään jopa 224 Gbps PAM4 -modulaatiota, jossa jokainen bittikanava kuljettaa neljää jännitetasoa äärimmäisen tiiviissä aikakehyksessä. Tällainen signalointi vaatii kaapeleilta ennen näkemätöntä tarkkuutta.

MEMS-pohjainen tahdistus tulee nyt älypuhelimeen

Piilaaksolainen SiTime tuo markkinoille ensimmäisen mobiilikäyttöön suunnitellun MEMS-kellopiirin, joka haastaa perinteiset kvartsikiteet älypuhelimissa.

Tilaäänikoodekki on hyvä esimerkki uudesta Nokiasta

Maailman ensimmäinen tilaäänipuhelu kuulostaa tieteiselokuvalta – mutta se on todellisuutta. Kesällä 2024 Nokia esitteli uuden Immersive Voice -teknologian avulla toteutetun puhelun, jossa ääni ei vain kuulu, vaan ympäröi kuulijan kuin keskustelukumppani olisi fyysisesti läsnä. Tämän mahdollisti uusi 3GPP-standardiin hyväksytty IVAS-koodekki (Immersive Voice and Audio Services), joka vie mobiiliviestinnän täysin uudelle tasolle.

Tinahiukkaset anodissa vauhdittavat latausta ja kasvattavat energiatiheyttä

Eteläkorealaiset tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen akun anodimateriaalin, joka yhdistää nopean latauksen, suuren energiatiheyden ja pitkän käyttöiän – läpimurto voi mullistaa sähköautojen ja energiavarastojen markkinat.

Kännykkämarkkina kasvoi vain 3 prosenttia alkuvuonna

Älypuhelinmarkkinoiden globaali kasvu jäi vaatimattomaksi vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä, kertoo tutkimusyhtiö Counterpoint Research tuoreessa raportissaan. Markkinatulot nousivat vain 3 prosenttia vuoden takaisesta, mikä vastaa kasvua myös toimitusmäärissä.

Uuden polven SiC-tekniikka kutistaa sähköauton invertterin

Infineon esittelee tehoelektroniikan PCIM-messuilla Nürnbergissä uraauurtavan piikarbidikomponentin, joka tehostaa sähköautojen vetojärjestelmiä – pienemmät, kevyemmät ja energiatehokkaammat invertterit ovat askeleen lähempänä.

Nokian privaattiverkko seuraa jatkossa Maerskin rahtilaivoja

Nokia on solminut merkittävän sopimuksen tanskalaisen logistiikkajätti Maerskin kanssa toimittaakseen privaattiverkkoratkaisunsa yhtiön 450 rahtialukseen. Kyseessä on osa Maerskin uutta IoT-alustaa, OneWirelessia, jonka tavoitteena on parantaa reaaliaikaista rahtiseurantaa, toimitusketjun näkyvyyttä ja operatiivista tehokkuutta.

Piinanolanka-akku siirtyy vihdoin tuotantoon

Kalifornialainen vuonna 2008 perustettu Amprius Technologies on valmis siirtymään sarjatuotantoon uudenlaisen akkukenno­tekniikkansa kanssa. Yhtiön "Sicore"-niminen kenno käyttää pii-nanopilareihin perustuvaa anoditeknologiaa ja saavuttaa huipputason energiatiheyden: 450 Wh/kg painon mukaan ja 950 Wh/l tilavuuden mukaan.

6G vaatii uutta radiotaajuussuunnittelua

Suomalaiset huippuyritykset ja tutkimuslaitokset ovat yhdistäneet voimansa uuden sukupolven mobiiliverkkojen kehittämiseksi. Oulun yliopiston vetämä RF ECO3 -hanke tähtää tulevaisuuden 6G-teknologian kriittiseen osa-alueeseen: tehokkaampaan ja kestävämpään radiotaajuussuunnitteluun.

Yksinkertainen ratkaisu kasvattaa sähköauton akun eliniän jopa 19-kertaiseksi

Korelaisten POSTECHin (Pohang University of Science and Technology) ja Sungkyunkwanin yliopiston tutkijat ovat löytäneet uuden tavan pidentää sähköautojen litiumioniakkujen käyttöikää jopa 19-kertaiseksi – ilman uusia materiaaleja tai teknologioita. Ratkaisu on yksinkertainen: siinä pitää välttää akun täydellistä tyhjentämistä.

GaN tekee moottorinohjauksesta tehokkaampaa

GaN-teknologian edelläkävijä Navitas Semiconductor on julkistanut uuden GaNSense Motor Drive IC -piirisarjan, joka mullistaa moottorinohjauksen tehokkuuden ja integraation. Uusi ratkaisu yhdistää kaksi galliumnitridi-FET-transistoria (GaN FET), ohjauksen, suojaukset ja virranmittauksen yhteen, täysin integroituun piiriin.

DigiKey alkaa myymään vakiotyökaluja

DigiKey on lanseerannut oman, yksinoikeudella myytävän tuotesarjansa nimeltä DigiKey Standard. Uusi vakiokomponenttien valikoima koostuu sähkö- ja elektroniikkasuunnittelun perustyökaluista ja tarvikkeista, jotka ovat heti saatavilla nopeaan toimitukseen.

Kuutiosentin kokoinen projektori AR-laseihin

Itävaltalainen teknologiayhtiö TriLite tuo markkinoille uuden, vallankumouksellisen Trixel 3 Cube -projektorin, joka esitellään ensi kertaa yleisölle Display Week 2025 -tapahtumassa San Josessa, Kaliforniassa. Trixel 3 Cube on maailman pienin ja kevyin laserkeilaukseen perustuva projektionäyttö.

Lightning-liitäntä katosi Suomesta

Älypuhelinmarkkina Suomessa on käännekohdassa, kun sekä kuluttajakäyttäytyminen että uusi EU-lainsäädäntö muovaavat sitä nopeassa tahdissa. Vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä puhelinten ja oheislaitteiden myynti laski kappalemäärissä 1,1 %, mutta myynti euroissa nousi 2,7 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan.

200 miljoonan käyttäjän avoin ODF täyttää 20 vuotta

Open Document Format (ODF), maailman ainoa laajasti käytetty avoin standardi toimistodokumenteille, on täyttänyt 20 vuotta OASIS-järjestön virallisena standardina. Yli 200 miljoonaa käyttäjää turvautuu ODF:ään arjessaan.

Realme näyttää, että kännykkäakuissa on paljon kehitettävää

Älypuhelinvalmistaja realme julkaisee ensi viikolla uudet realme 14 5G- ja realme 14T -mallit, jotka nostavat erityisesti akunkeston uudelle tasolle. Uutuusmallit on suunniteltu tarjoamaan poikkeuksellisen pitkän käyttöajan, ja ne haastavat kilpailijat keskiluokan älypuhelinmarkkinoilla.

EU:n Chips Act saa kovaa kritiikkiä: tavoitteet epärealistisia

Euroopan tilintarkastustuomioistuin on esittänyt voimakasta kritiikkiä EU:n puolijohdestrategiaa, eli niin sanottua Chips Actia, kohtaan. Tuoreessa raportissaan tuomioistuin toteaa, että ohjelman keskeinen tavoite – nostaa EU:n osuus kehittyneiden ja energiatehokkaiden puolijohteiden maailmanlaajuisesta tuotannosta 20 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä – on nykymenolla saavuttamattomissa.

C++ sopii piirien suunnitteluun, mutta ei aina

Diplomi-insinööri Sakari Lahden tuore väitöskirjatutkimus Tampereen yliopistosta osoittaa, että korkean tason synteesi voi jopa puolittaa piirien kehitystyöhön kuluvan ajan verrattuna manuaaliseen RTL-suunnitteluun. Erityisesti FPGA-pohjaisissa projekteissa HLS tarjoaa huomattavan tuottavuushyödyn, kun aikaa vievät mikroarkkitehtuurin yksityiskohdat jätetään automaattisen työkalun huoleksi.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article