DNA on julkistanut kuuvan vuoden Datakronikka-selvityksen, joka selventää suomalaisten datankäyttöä. Nuoret ei alle 30-vuotiaat roikkuvat verkossa kaiken aikaa ja yli puolet mobiilidatasta kulkee jo 5G-verkossa, selviää Datakronikasta.
Luvut koskevat toki DNA:n omia liittymiä, mutta aiemmat tutkimukset osoittavat, että käyttötavat ovat hyvin samanlaisia kaikilla operaattoreilla. DNA:n lukujen mukaan 5G-liittymillä kulutetaan lähes 1200 megatavua eli 1,2 gigaa dataa päivässä. Myös 4G-datan määrä on kasvanut ja on nyt keskimäärin 983 megatavua päivässä. 3G:ssä data ei käytännössä enää liiku. DNA sulkeekin oman 3G-verkkonsa ensi vuoden lopulla.
18-29-vuotiaat käytävät keskimäärin 2142 megatavua päivässä. Kun HD-tasoisen Netflix-elokuvan striimaaminen kuluttaa noin kolme megatavua, pelkästään elokuvilla ei tällaisiin datamääriin voi päästä. Datakronikassa esitetäänkin selitykseksi TikTokin kaltaisia sovelluksia, jotka ovat todellisia datasyöppöjä.
Luvuista käy ilmi myös, että Suomessa seurataan sunnuntaisin. Datapiikit osuvat erityisesti mobiiliverkossa aina sunnuntaihin. Mobiilidatapuolella vuoden kovin datapäivä on 18. syyskuuta, jolloin pelattiin EM-koripallon loppuottelu ja valmistauduttiin seuraavana päivänä järjestettäviin kuningattaren hautajaisiin.
Mobiiliverkon datanälkäisimpiä Suomessa ovat oululaiset, jotka kuluttavat keskimäärin 1127 megatavua mobiilidataa päivässä. Myös Vantaalla ja Kuopiossa päästään yli gigatavuun päivässä. Helsingissä, Turussa ja Espoossa päästään lähes gigatavuun.
DNA:n data paljastaa senkin, että operaattorin verkossa kulkevaa dataa käytetään paljon enemmän ns. dataliittymillä kuin älypuhelimilla. Esimerkiksi Porissa DNA:n laajakaistaliittymillä - mokkuloilla ja kiinteillä dataliittymillä - käytetään yli 8200 megatavua dataa päivässä. Määrä on 10-kertainen porilaisten käyttämään mobiilidataan verrattuna.
DNA:n verkossa dataa käytetään muutenkin selvästi enemmän kiinteillä dataliittymillä. Esimerkiksi DNA Koti 5G -käyttäjät kuluttavat päivässä massiiviset lähes 14 gigatavua päivässä. Laaja käytössä oleva kaista johtaa esimerkiksi siihen, että useat perheenjäsenet striimaavat omia sisältöjään rinnakkain.
Datakronikkaan voi tutustua täällä.