Kvanttisalausta pidettiin pitkään murtamattomana, mutta joitakin vuosia sitten kanadalaistutkijat onnistuivat murtamaan salauksen. Nyt Linköpingin yliopistot tutkijat ovat myös osoittaneet, että kvanttisalauksesta löytyy reikä.
Ruotsalaistutkijoiden mukaan energia-aika -koodaus, joka muodostaa monien kvanttisalaustekniikoiden perustan, on haavoittuvainen hyökkäyksiä kohtaan. Tutkimustulokset on julkistettu Science Advances -lehdessä.
Aukko tarkoittaa käytännössä sitä, että kvanttifysiikan lakien avulla salattujen salausavainten vaihtoa voidaan kuunnella ilman, että se havaitaan. Ensin aukko mallinnettiin teorissa, mutta tutkijat Tukholman yliopistossa onnistuivat kokeellisesti todistamaan sen olemassaolon, kertoo Linköpingin yliopiston informaatiotekniikan professori Jan-Åke Larsson.
Kvanttisalaukseen on olemassa jo kaupallisia ratkaisuja, mutta tiettävästi niitä ei ole vielä kaupallisessa käytössä. Professori Larssonin mukaan tällaisista hankkeista on kuulunut huhuja ja esimerkiksi yliopistojen testiverkoissa kvanttisalausta on testattu.
Energia-aika -koodaaminen perustuu siihen, että yhteys lähettäjän ja vastaanottajan välillä testataan samanaikaisesti kun salausavain luodaan. Kaksi fotonia lähetetään linkissä vastakkaisiin suuntiin samaan aikaan. Yhteyden molemmissa päissä on interferometri, johon lisätään pieni vaihemuutos. Tämän ”häiriön” avulla dataa yhteyden molemmista pästä verrataan keskenään.
Mikäli fotonipursketta kuunnellaan, dataa muodostuu kohinaa ja tämä voidaan paljastaa yhden kvanttimekaniikan teoreeman avulla. Mikäli yhteys on turvallinen, eikä kohinaa havaita, datan loppuosaa voidaan käyttää salausavaimena viestin suojaamiseen.
Larssonin mukaan fotonilähde voidaan korvata jollakin perinteisellä valonlähteellä, jolloin kuuntelija voi tunnistaa avaimen koodijonon. Tämä tarkoittaa, että itse viestikin voidaan lukea ilman avaimen varmennusta. Avaimen varmennukseen käytetty teoreema ei reagoi.
Larsson esittää artikkelissaan useita menetelmiä, jolla tämä kvanttisalauksen puute voidaan korjata.