Kun älypuhelinta kääntää, se osaa kääntää myös käyttöliittymän oikein päin. Tämä toiminto perustuu liikeantureihin, mikä ei ole kovin tarkkaa. Muutaman vuoden kuluttua älypuhelimessa voi olla gravitometri, joka tietää asentonsa erittäin tarkkaan painovoiman perusteella.
Englantilaisen kvantittekniikan tutkimukseen keskittyvän QuantIC-keskuksen tutkijat ovat kehittäneet MEMS-pohjaisen gravitometrin, joka on ensimmäistä kertaa riittävän pieni ja edullinen, jotta se voidaan integroida älypuhelimeen. Piirään QuantIC kutsuu nimellä ”Wee-g”.
Gravitometri mittaa maan painovoimakenttää, johon vaikuttavat sekä aurinko että kuu. Painovoiman mittaamiseen on ollut laitteita teollisuuskäytössä jo pitkään, mutta ne maksavat satojatuhansia euroa ja painavat kymmeniä kiloja.
Wee-g-anturi hyödyntää kiihtyvyysantureista tuttua MEMS-tekniikkaa. 12 neliömillin kokoisessa anturissa painovoima aiheuttaa muutaminen kymmenien nanometrin liikkeen piijousessa. Tämän liikkeen Wee-g osaa mitata ja tuottaa sovelluksissa hyödynnettäväksi painovoimalukemaksi.
Wee-g-anturi on valmistettu Glasgow´n yliopiston nanotekniikan tutkimuskeskuksessa. Anturi kykenee mittaamaan auringon ja kuun vaikutuksen maapallon pintaan. Käytännössä painovoima puristaa ja laajentaa maapallon kuorta noin 40 sentin verran, tutkijat kertovat.
Painovoiman mittaamista voidaan tietenkin hyödyntää hyvin laajasti ja paljon ”tärkeämpiinkin” asioihin kuin kännykän näytön kääntelyyn. Sitä voidaan hyödyntää ilmailutekniikassa, öljyn ja kaasun etsinnässä sekä vaikkapa maanjäristysten havaitsemisessa.
QuantIC:n tutkijoiden paperi ”Measurement of the Earth tides with a MEMS gravimeter” on julkaistu Nature-aikakauslehdessä.