logotypen
 
 

IN FOCUS

IP suojaan ulkoiseen muistiin

Monet markkinoilla olevat mikro-ohjaimet tarjoavat tallennuskapasiteettia muutamien megatavujen verran, mikä vaikuttaa merkittävästi tuotteen hintaan. Sopiva vaihtoehtoinen ratkaisu on käyttää ulkoista muistia, jota voidaan hankkia suuremmissa määrissä selvästi edullisempaan hintaan ja useilla eri kapasiteettivaihtoehdoilla – yleensä muutamasta megatavusta satoihin megatavuihin.

Lue lisää...

Moottorikäyttöjen kaltaisissa suuritehoisissa järjestelmissä harmoniset yliaallot heikentävät tehonsyötön laatua. Yliaallot voidaan eliminoida helposti hyödyntämällä riittävän korkean eristystason omaavaa jänniteanturia valvontaan. LEM-yhtiö on kehittänyt anturinsarjan, joka tarjoaa helppokäyttöisen jännitteentunnistuksen sopivalla eristyksellä.

Artikkelin kirjoittaja Damien Leterrier toimii LEM-yhtiön kansainvälisenä tuotepäällikkönä.

Tärkeiden sähkömoottorien suojaaminen poikkeavilta tilanteilta on välttämätöntä aina tuuliturbiineista junien vetolaitteisiin. Tuulivoiman kaltaisilla energialähteillä tuotetun uusiutuvan energian yleistyessä on tärkeää varmistaa, että moottoreille syötetään mahdollisimman korkealaatuista sähkötehoa.

Keskeinen näkökohta on varmistaa kaikissa lämpötiloissa ja ympäristöoloissa järjestelmän luotettavuus ja turvallisuus, kun ensiöpuolen DC-syöttö muunnetaan tasavirrasta vaihtovirraksi.

Ympäristöystävällisen energian kasvava kysyntä on yksi tuulivoiman yleistymisen vetureista. Tuuliturbiineissa käytetään yleensä muuttuvaan nopeuteen perustuvaa ohjainta, joka yhdessä tehomuuntimen kanssa syöttää generaattorin tuottaman energian verkkoon. Yleisen ongelman muodostavat kuitenkin tehoelektroniikassa syntyvät harmoniset yliaaltovirrat, jotka heikentävät merkittävästi verkkoon syötettävän virran laatua.

Kuvaan 1 on taulukoitu yhteenveto IEEE 519 -standardin vaatimuksista. Siinä esitetään harmonisia yliaaltoja koskevat rajoitukset sekä jännitteelle että virralle eri suuruisilla linjajännitteillä.

Kuva 1. Harmonisia yliaaltoja koskevat rajoitukset jännitteelle ja virralle eri suuruisilla linjajännitteillä taulukoituna.
Huom. a) Harmoninen kokonaissärö (THD) voi nousta jopa 2,0 prosenttiin suurjännitejärjestelmissä, joissa aiheuttajana on HVDC-terminaali, jonka vaikutukset ovat vaimentuneet pisteissä, joihin tulevat käyttäjät saatetaan kytkeä.

Lähde: Modifioitu standardista IEEE Std. 1159-2009, IEEE Recommended Practice for Monitoring Electric Power Quality, IEEE Power and Energy society.

Harmonisten yliaaltojen aiheuttamien vääristymien vähentämiseksi hyväksyttävälle tasolle käytetään erilaisia suotimia. Nämä suotimet kykenevät kompensoimaan epälineaaristen kuormien tuottamia yliaaltoja ja ne sijoitetaan mahdollisimman lähelle vääristymien syntykohtaa. Yksi yleisimmistä tekniikoista on käyttää aktiivista APF-tehosuodinta (Active Power Filter), joka korjaa vääristyneen aaltomuodon syöttämällä linjaan anti-harmonista aaltoa. Tyypillinen piirikaavio on esitetty kuvassa 2.

 

Kuva 2. Tyypillinen piirikaavio aktiivisen tehosuotimen käytöstä.

Anti-harmoninen signaali muodostetaan hyödyntämällä p-q-teoriaa APF-kytkennän referenssinä. Clarken muunnosta käyttäen muunnetaan kolmivaiheiset koordinaatit jännitteen ja virran vastaaviksi kaksivaiheisiksi α-β-koordinaateiksi.

Suuria virtoja/jännitteitä sisältävissä järjestelmissä antureille asetetaan kovat vaatimukset, sillä niiden tulee toimittaa mitattu jännite ohjaimelle turvallisesti ja eristetysti.

LEM-yhtiön kehittämä elektronisten jänniteanturien DVC 1000 -perhe tarjoaa tähän riittävän korkean eristystason, jopa 4,2 kV. Modulaarisen rakenteensa ansiosta anturi voidaan asentaa mahdollisimman lähelle kuormaa ja varmistaa, että se mahtuu käytettävissä olevaan rajalliseen tilaan.

Rautatieliikenteen sovelluksissa tehoa erilaisille kuormille kuten tuulettimille, puhaltimille, valaistukselle ja akkulatureille syöttävän lisämuuntimen on valvottava tiukasti harmonisia yliaaltoja. Erityisen tärkeää on, ettei signaaleja syötetä takaisin 50 Hz taajuudella, mikä saattaisi synnyttää häiriöitä syöttölaitteisiin ja aiheuttaa näin turvallisuusriskejä. Siksi muuntimeen liitetään usein jänniteanturi, joka valvoo signaalin laatua ja muodostaa tärkeän osan turvasilmukkaa.

Kuten aiemmin mainittiin, moottorin suojaaminen on pysyvä vaatimus. Varsinkin sähkökäytöissä on useimmiten invertteripiiri, joka tasasuuntaa vaihtojännitteen korkeaksi tasajännitteeksi. Tämä DC-linkki toimii sitten teholähteenä piireille, jotka tuottavat ohjaussignaalit moottorin tehonsyöttöä varten. DC-linkin jännitettä on ohjattava jatkuvasti.

Tietyissä käyttötilanteissa moottori voi toimia generaattorina ja syöttää suurjännitettä takaisin DC-linkkiin invertterin tehokytkimien tai diodien kautta. Tämä korkea jännite summautuu DC-linkin jännitteeseen, ja moottoria ohjaavat IGBT-transistorit (Insulated Gate Bipolar Transistor) joutuvat sietämään korkeaa (mahdollisesti vaurioittavaa) ylijännitettä. Tästä syystä jännitteen valvomiseksi tarvitaan eristetty jänniteanturi, joka havaitsee ylijännitteen, ja sen seurauksena ohjausyksikkö sulkee koko sovelluksen turvallisesti ylijännitteen ilmetessä.

Ylijännitteiden lisäksi myös alijännitteet voivat olla yhtä vaarallisia. Jos tarkastellaan 600 V jännitteelle mitoitettua sähkökäyttöä, ylijännite tarkoittaisi noin 1000 volttia ja alijännite vastaavasti noin 400 volttia. Samaa anturia pitäisi voida käyttää näiden rajojen välillä.

On lukuisia eri tilanteita, jotka voivat johtaa jännitteen putoamiseen, mutta yleisin niistä on yhden vaiheen menetys. Usein sanotaan, että jänniteanturi voidaan sijoittaa joko tasasuuntaajan AC-tulopuolelle tai vielä useammin suoraan DC-linkkiin. Anturin asentaminen molemmin puolin antaa kuitenkin enemmän tietoa ja on siksi turvallisempaa koko järjestelmälle.

Moottorikäytöt eivät ole ainoita sovelluksia, jotka vaativat galvaanisesti eristetyn jänniteanturin. Monet muutkin sovellukset, kuten aurinkopaneelien invertterit ja UPS-laitteet, edellyttävät myös näitä toimintoja sovelluksen suojaamiseksi ja turvallisuuden varmistamiseksi. Tällaisissa tapauksissa jänniteanturin on mitattava tarkasti DC-linkin jännite ja eristettävä korkeajännitteinen puoli matalajännitteisestä ohjausosasta.

Kysymys kuuluukin: milloin tarvitaan eristetty jännitteentunnistus ja milloin taas tulisi valita eristämätön anturi tai vain yksinkertainen vastusjako?

Tällaisen anturin käyttöön on kaksi pääasiallista syytä:

Ensimmäinen tapaus: Kun AD-muunninta isännöivällä mikro-ohjaimella ei ole referenssinä sama piste (DC-) kuin jännitemittauksella (vastusjako). Toisistaan poikkeavien maadoitusten määritys on tehtävä järjestelmässä varoen. Eristämällä sekä mittaussignaali että mikro-ohjain voidaan välttää järjestelmän vaurioituminen poikkeavien tapahtumien kuten salamaniskujen tai induktanssien aiheuttamien jännitepiikkien seurauksena.

Toinen tapaus: Toinen kysymys on, mitkä turvamääräykset edellyttävät todellista eristämistä sen sijaan, että luotettaisiin vain vaimennusverkkoon? Turvasertifikaattien kannalta resistiivinen vaimennus ei usein riitä järjestelmän turvallisen maadoituksen varmistamiseksi. Jännitteentunnistuksen on siksi kuljettava eristetyn kanavan läpi riittävän turvaeristyksen varmistamiseksi.

Kun koko järjestelmä suunnitellaan erilaisten laitteiden ympärille, turvavaatimusten lisääminen määrittelemättä tiettyjä erityislaitteita voi olla kustannustehokkaampaa käyttäen olemassa olevia laitteita (ohjain, PLC) valvonnan suorittamiseen. Tässä tapauksessa DVC 1000 -anturi tarjoaa ohjaussovellukseen tarvittavan helppokäyttöisen jännitteentunnistuksen sopivalla eristyksellä. Tämä suora tunnistus helpottuu entisestään käyttämällä anturin vakioliitäntää (+/- 10V tai 4-20mA), joka on yhteensopiva ohjaimen standardoitujen analogiatulojen kanssa. DVC 1000 -anturin monipuolisuus AC- ja DC-suureiden mittaamisessa mahdollistaa laajan valikoiman sovelluksia.

Kuva 3. Esimerkki olemassa olevien laitteiden (ohjain, PLC) käytöstä valvontaan. Tällöin DVC 1000 -anturi tarjoaa ohjaussovellukseen tarvittavan helppokäyttöisen jännitteentunnistuksen sopivalla eristyksellä.

 

Kattavampaa integrointia varten DVC 1000 -anturi on saatavissa myös piirilevylle asennettavana versiona, mikä antaa mahdollisuuden säästää tilaa. Aivan kuten paneeliin asennettava versiokin, tämä piirilevyversio DVC 1000-P on omavarainen eikä vaadi muita komponentteja.

Asennusten fyysisen koon jatkuvasti pienentyessä LEM on kehittänyt uuden tekniikan näihin jännitemittauksiin. Eristävään vahvistintekniikkaan perustuva kehitystyö on näin johtanut DVC-sarjan luomiseen.

Täydentääkseen entistä pienempään kokoon mahtuvien digitaalisten jänniteanturien valikoimaansa LEM kehitti uuden jänniteanturin, jonka avulla voidaan mitata tehollisarvoltaan jopa 1000 voltin ja huippuarvoltaan 1500 voltin jännitteitä.

Jännitteen (Vp) mittaamiseksi DVC-sarjan anturi hyödyntää vain laadukkaiksi tunnettuja elektronisia komponentteja, joista suurin on eristävä vahvistin. Mitattava jännite (Vp) siirretään suoraan anturin ensiöliitäntään sisäisen vastusverkon ja joidenkin komponenttien kautta, jolloin signaali saadaan syötetyksi eristysvahvistimelle.

Tämä mahdollistaa eristetyn signaalin palauttamisen ja mukauttamisen, jotta jännite tai virta saadaan syötetyksi anturin lähtöön, joka on siten täsmällinen esitys ensiöpuolella esiintyvästä jännitteestä.

Anturin sisäistä eristettyä DC-DC-muunninta käytetään syöttämään ensiöpuolen elektroniikkapiirejä.

Kuva 4. Mitattava jännite siirretään suoraan anturin ensiöliitäntään sisäisen vastusverkon ja joidenkin komponenttien kautta, jolloin signaali saadaan syötetyksi eristysvahvistimelle.

Eristysvahvistimen ominaisuudet

- Kaikenlaisia signaaleja - DC, AC, pulssimuotoiset, monimutkaiset - voidaan mitata.
- Galvaaninen eristys ensiön (suuritehoinen) ja toision (elektroninen piiri) välillä.
- Nopea dynaaminen vaste laajalla taajuuskaistalla.
- Vähäinen tilantarve.

Uusi DVC-perhe koostuu kahdesta päätuotteesta: piirilevyasennukseen tarkoitettu DVC 1000-P ja paneeliasennukseen tarkoitettu DVC 1000, johon on saatavissa myös sovitin DIN-kiskoa varten.

  1. DVC 1000-P -anturi (piirilevylle juotettava) saa käyttötehonsa +5V jännitelähteestä ja se muuntaa bipolaarisen tulojännitteen lähtöjännitteeksi, joka on keskitetty 2,5 voltin referenssiin. Tämä referenssijännite on käyttäjän ulottuvilla ja sen sijasta voidaan käyttää myös jotain muuta referenssiä.
  2. DVC 1000 -anturi (paneeliin asennettava) saa käyttötehonsa +/-15 - 24 V jännitelähteestä ja muuntaa bipolaarisen tulojännitteen (1000 VRMS tai +/- 1500 Vp) bipolaariseksi lähtövirraksi +/-30 mAp tai lähtöjännitteeksi +/- 10Vp (malli DVC 1000-B) tai yksinapaiseksi 4-20 mA hetkellisvirraksi 0…+1000V DC jännitteellä (ainoastaan yksinapainen DC-jännitemittaus).

 

Kuva 5. DVC 1000x -anturisarjan asennusvaihtoehdot. Vasemmalla piirilevyversio.

Kuva 6. Paneeliasennukseen soveltuvan DVC 1000 -anturin rakenne.

Kuva 7. DVC 1000 -malleihin on saatavissa lisävarusteena sovitin DIN-kiskokiinnitystä varten.

Tämä tekniikka säästää huomattavasti tilaa. Vertailun vuoksi tavanomainen digitaaliseen eristystekniikkaan perustuva jänniteanturi vaatii noin 304 cm3 tilavuuden, kun DVC 1000-P -anturi tarvitsee tilaa vain 37,4 cm3. Eli tilaa säästyy 87 prosenttia.

Lisäksi anturiyksikkö painaa vain 22 grammaa eli 67 prosenttia vähemmän kuin suljetun silmukan Hall-efektiin perustuva LV 25-1000 -malli. Esimerkiksi paneeliin asennettavan DVC 1000 -version ulkomitat ovat vain 29 x 51 x 89 mm, joten se vie paneelista vain 131,6 cm3 kokonaistilavuuden. Painoa paneeliversiolla on vain 57 g. Nämä ominaisuudet tekevät anturista ainutlaatuisen markkinoilla.

 

Kuva 8. DVC-anturisarjan tarjoama suorituskyky.

DVC-sarja täyttää useat kansainväliset turvastandardit sekä noudattaa IRIS-määrityksiä (International Railway Industry Standards). Anturissa hyödynnetään materiaaleja, jotka täyttävät kaikki asiaan kuuluvat palo- ja savumääräykset (EN45545), jotka ovat pakollisia rautatieliikenteessä.

MORE NEWS

Uuden sirun avulla kännykkä voi tietää sijaintinsa sentin tarkkuudella

Nykyisten GPS-järjestelmien tarkkuus on vain muutamia metrejä, mutta uusi teknologia voi viedä paikannuksen tarkkuuden senttimetriluokkaan. Purdue Universityn ja Chalmersin teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet sirupohjaisen aaltokampatekniikan, joka voi mullistaa navigoinnin, autonomiset ajoneuvot ja tarkat mittausjärjestelmät.

Uusi salaus suojaa jo tämän päivän kuituyhteyksiä kvanttikoneilta

Kvanttitietokoneiden uhka nykyiselle tietoturvalle on herättänyt huolta laajasti: tulevaisuudessa ne voivat murtaa laajasti käytössä olevat salausmenetelmät. Nyt Karlsruhen teknillisen instituutin (KIT) tutkijat ovat kehittäneet ratkaisun, joka tuo kvanttiturvallisen salauksen jo olemassa oleviin kuituyhteyksiin – ilman kalliita erikoislaitteita.

Tekoäly alkaa valvoa Pohjoismaihin tulevaa dataa

Tiedon valtaväylistä Pohjoismaissa vastaava GlobalConnect ottaa käyttöön kehittyneen tekoälypohjaisen valvontajärjestelmän. Yhtiö investoi ScienceLogicin alustan käyttöönottoon, jonka avulla voidaan reaaliaikaisesti seurata verkon toimintaa ja ratkaista ongelmia ennen kuin ne ehtivät vaikuttaa käyttäjiin.

Uusi fotonipiiri kiihdyttää tekoälyn prosessoinnin huippunopeuteen

Amerikkalainen teknologia-alan yritys Lightmatter on julkaissut uudenlaisen fotoniikkaan perustuvan superpiirin, joka lupaa mullistaa tekoälyn infrastruktuurin. Passage M1000 -niminen piiri mahdollistaa ennennäkemättömän nopean tiedonsiirron tekoälylaskennassa, avaten tien entistä suuremmille ja tehokkaammille AI-malleille.

Trumpin politiikka voi nostaa seuraavan iPhonen hintaa jopa 40 prosenttia

USA Todayn mukaan Applen iPhonet saattavat kallistua jopa 43 prosenttia Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uusien tullien seurauksena. Trump ilmoitti keskiviikkona laajasta uudesta tullisuunnitelmasta, jonka tavoitteena on vauhdittaa yhdysvaltalaista tuotantoa. Tämä sisältää 34 prosentin lisätullit Kiinasta tuotaville tuotteille, mikä nostaa kokonaistullin 54 prosenttiin – korkeimmaksi Yhdysvaltain historiassa Kiinaa kohtaan.

Tänä vuonna jo joka viides uusi auto kulkee sähköllä

Sähköautojen suosio jatkaa kasvuaan haasteista ja epäilyksistä huolimatta. Uusimpien tilastojen mukaan vuonna 2025 jo 18 % maailmanlaajuisista autokaupoista kohdistuu sähköautoihin – kolme kertaa enemmän kuin viisi vuotta sitten.

Microsoft lähti liikkeelle 50 vuotta sitten BASIC-tulkista

Microsoft juhlii tänä vuonna 50-vuotista taivaltaan, ja juhlan kunniaksi yhtiön perustaja Bill Gates julkaisi alkuperäisen ohjelmakoodin, joka käynnisti koko teknologiayrityksen – Altair BASIC -tulkin. Gatesin mukaan kyseessä on "siistein koodi, jonka olen koskaan kirjoittanut".

Rohde lisäsi tehoa EMC-mittauksiin

Rohde & Schwarz on julkaissut päivitetyn version ELEKTRA-ohjelmistostaan, joka tuo lisää tehoa ja automaatiota EMC-mittauksiin. Uusi ohjelmistoversio tukee kaikkia ajankohtaisia EMC-standardeja eri toimialoilla – mukaan lukien kaupallinen elektroniikka, autoteollisuus, langattomat järjestelmät, puolustus ja ilmailu.

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Tamperelaissiru purkaa useampia audiovirtoja kuin mikään muu prosessori

Tamperelainen VLSI Solution on julkaissut uuden sukupolven audioprosessorin, joka asettaa uudet standardit äänenkäsittelylle sulautetuissa järjestelmissä. VS1073-uutuuspiiri pystyy purkamaan ja käsittelemään enemmän äänenpakkausmuotoja kuin mikään muu prosessori markkinoilla – mukaan lukien uudet tuetut formaatit kuten ALAC, DSD, Opus ja AC-3.

Uusi LUMI-supertietokone yllättää: kylkeen tulee kvanttitietokone

Suomeen rakennetaan maailman tehokkainta tekoälysupertietokonetta, ja sen rinnalle kehitetään nyt myös täysin uusi kvanttilaskenta-alusta. LUMI AI Factory -hankkeen johtaja Pekka Manninen vahvistaa, että uusi huippuluokan laskentaympäristö käynnistyy keväällä 2027.

Samsungin uusin tuo tekoälyn jäässä oleville tablettimarkkinoille

Tablettimarkkinat hakevat suuntaa, mutta Samsung uskoo tekoälyyn. Yhtiö julkaisi 2. huhtikuuta uuden Galaxy Tab S10 FE -sarjan, joka tuo älykkäät ominaisuudet yhä useamman käyttäjän ulottuville. Vaikka markkina kokonaisuudessaan junnaa lähes paikallaan, Samsung pyrkii herättelemään sitä AI-pohjaisella tuottavuudella ja kevyellä muotoilulla.

Trumpin tullit aiheuttavat suurta epävarmuutta puolijohdealalla

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut uusista tullipolitiikoista, jotka uhkaavat horjuttaa puolijohdeteollisuuden globaaleja toimitusketjuja. Trumpin hallinto on määrännyt 10 prosentin perustullin kaikkiin tuontituotteisiin ja jopa 32 prosentin tullit valikoiduille maille, kuten Taiwanille. Vaikka Taiwanin puolijohteet ovat toistaiseksi tullivapaita, alan toimijat elävät epävarmuudessa mahdollisista tulevista muutoksista.

Maailman ensimmäisessä MEMS-kompassissa ei ole liikkuvia osia

Ranskalainen teknologiayritys SBG Systems on esitellyt maailman ensimmäisen MEMS-pohjaisen gyrokompassin, joka kykenee määrittämään suunnan ilman GNSS-apua ja täysin ilman liikkuvia osia. Tämä inertianavigoinnin läpimurto avaa uuden luvun tarkassa ja kompaktissa paikannuksessa, erityisesti merenkulun ja robotiikan sovelluksissa.

Cadence demosi eurooppalaisvoimin kehitettyä ajoneuvojen SoC-piiriä

Euroopassa pitäisi vähentää riippuvuutta sekä kiinalaisesta että amerikkalaisesta tekniikasta. Muutaman viikon takaisilla Nürnbergin Embedded World -messuilla nähtiinkin tähän suuntaan kasvavia versoja. Esimerkiksi Cadence ja saksalainen Dream Chip Technologies esittelivät uuden sukupolven älykkään SoC-järjestelmäpiirin ajoneuvosovelluksiin.

LUMI-tekoälytehdas on yksi ensimmäisiä Euroopassa

LUMI-tekoälytehdas avaa uuden luvun eurooppalaisessa tekoälyn kehityksessä yhdistämällä huipputeknologian, asiantuntijuuden ja yhteistyön ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi. Tekoälyhubin fyysiset tilat sijoittuvat Espoon Otaniemeen Aalto-yliopiston yhteyteen, ja laskennan ydin toimii Kajaanissa, missä nykyinen LUMI-supertietokone tarjoaa maailmanluokan suorituskykyä tekoälykehitykselle.

Jyväskylän ylioppilaskylään maailman nopein opiskelijanetti

Kotimainen valokuituyhtiö Lounea toteutti Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan Soihtu-asuntoihin huippumodernit nettiyhteydet. Opiskelijakylä nousi kerralla maailman kärkeen tarjoamalla asukkailleen poikkeuksellisen nopeat verkkoyhteydet. 

Painetun elektroniikan tutkija TactoTekin teknologiajohtajaksi

Oululaistaustainen elektroniikkayhtiö TactoTek on nimittänyt tekniikan tohtori Pälvi Apilon uudeksi teknologiajohtajakseen. Apilo on ollut osa TactoTekin asiantuntijatiimiä vuodesta 2018 ja toiminut viimeksi yhtiön ennakoinnin ja tutkimuksen johtajana.

Linuxista tulee parempi pelaajille

Linux-kernelin tuore 6.14-päivitys lupaa merkittäviä suorituskykyparannuksia Windows-pelejä pelaaville Linux-käyttäjille. Ytimeen on tuotu parannettu NTsync-ajuri, jonka ansiosta Wine- ja Proton-yhteensopivuuskerrosten kautta ajettavat pelit voivat hyötyä jopa satojen prosenttien teholisästä tietyissä tilanteissa.

Eficoden aprillijuttu oli hieno

Yli 600 koodaajan ohjelmistotalo Eficode päätti tänä vuonna aprillipäivän kunniaksi viedä kehittäjähuumorin uudelle tasolle julkaisemalla kuvitteellisen SUAMI-järjestelmän – Single Unified AI Metrics Indicator – joka mittaa kehittäjien tuottavuutta sielunmaiseman, eksistentiaalisen ahdistuksen ja astrologian avulla.

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Lue lisää...

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
article