logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Teollisuuden verkoissa eri toimittajien tarjoamien ratkaisujen keskinäinen yhteensopimattomuus on ollut pitkään ongelmana. Avun tähän tuo aikaherkkä verkkotekniikka TSN, joka tarjoaa valmiit yhteensopivat ratkaisut aina piisiruista kaapeleihin asti. Toshiban kehittämän liitäntäpiirin avulla Ethernet-pohjainen TSN voidaan laajentaa myös perinteisiin PLC- ja teollisuus-PC-laitteisiin.

Teollisuusautomaatioon keskittyvillä messuilla kävijä saattaa turhautua näyttelyssä esiteltävien erilaisten järjestelmien, kaapeleiden ja liittimien valtavaan määrään. Vaikka standardointi on tuonut kuluttajille ohuita sylikoneita, tabletteja ja älypuhelimia, teollisuuslaitteet näyttävät usein isoilta ja kömpelöiltä. Niiden monet liitännät luottavat teknisiin ratkaisuihin, jotka ovat olleet käytössä jo vuosikymmeniä, mutta tekevät toisaalta niistä edelleen houkuttelevia: ne ovat vakiintuneita, luotettavia ja täyttävät käyttäjien tarpeet.

1980-luvun puoliväliin asti suuri osa käytössä olevista antureista ja toimilaitteista oli analogisia. Esimerkiksi 4-20 mA virtasilmukkaa hyödyntävät järjestelmät kykenivät tuottamaan tarkkoja mittauksia pitkillä kaapelipituuksilla, mutta lisäksi ne toimittivat syöttötehoa päätelaitteille. Korkean kohinaimmuniteetin ansiosta ne ovat myös tarjonneet hyvän turvatason, sillä kaapelikatkos voidaan helposti havaita – tämä on välttämätöntä vaarallisten prosessien turvallisen toteutuksen kannalta.

Yksi tämän tekniikan haittapuolista on ollut tarve vetää oma kaapeli jokaiselle käytettävälle anturille ja toimilaitteelle. Tämä tarkoittaa, että tehtaiden ja laitosten läpi on kulkenut paljon rinnakkaisia johtoja. Tarve kaapeloinnin monimutkaisuuden vähentämiseen ja kustannusten alentamiseen onkin ollut osasyynä verkkotekniikoihin siirtymiselle. Toimintojen yhdistäminen on tapahtunut enimmäkseen joko edullisten mikro-ohjainten tarjoaman sarjaliitännän (UART) ja sopivan lähetin-vastaanottimen (esim. RS-485) avulla tai autoteollisuudessa suositun CAN-tekniikan (Controller Area Networking) ympärille (kuva 1).

Nämä ensimmäisen sukupolven verkot käyttivät erilaisia fyysisen kerroksen (PHY) tekniikoita (OSI-mallin kerros 1) sekä erilaisia siirtoyhteyskerroksen (OSI-mallin kerros 2) lähestymistapoja. Tämä tarkoittaa, että järjestelmät ovat harvoin olleet keskenään yhteensopivia, ellei niissä ole turvauduttu jonkinlaiseen yhdyskäytävälohkoon. Ratkaisujen tarjoamia yhteisiä ominaisuuksia ovat kuitenkin olleet vankka toiminta jopa satojen metrien etäisyydellä, määriteltävät latenssit, deterministisyys ja turvavaatimusten täyttäminen.

Kuva 1. Teollisuuden digitaalisen verkkotekniikan kolmen ensimmäisen sukupolven käyttöönotossa nähdään lähentymistä kansainvälisiin standardeihin.

Tällaista kenttäväylätekniikkaa on asennettu miljooniin solmuihin maailmanlaajuisesti, mutta niiden fyysisen kerroksen tekniikassa ei juuri ole tapahtunut edistystä tänä aikana, mikä on rajoittanut käytettävissä olevaa kaistanleveyttä. Samaan aikaan teollisuusautomaation järjestelmät ovat muuttuneet yhä monimutkaisemmiksi ja luottaneet raskaasti datapainotteisiin antureihin kuten kameroihin, jotka integroituvat prosessointiympäristön reaaliaikaisiin ohjauspiireihin. Kun erilaiset fyysiset kerrokset ovat käytössä, ei ole mahdollista käyttää myöskään erilaisia järjestelmiä saman johdotuksen kautta.

Ethernet-verkko, joka on jo vakiintunutta tekniikkaa ja käytössä lukuisten rakennusten ja tehtaiden IT-ratkaisuna, tarjoaa runsaasti kaistanleveyttä sekä suuren joukon toimittajia kaikelle mahdolliselle aina liittimistä ja kaapeloinneista piisiruihin. Vuoden 2005 paikkeilla alkoi markkinoille tulla Ethernet-pohjaisia ratkaisuja yhden PHY-kerroksen ympärille.

OSI-mallin muut kerrokset toivat kuitenkin esiin vakavia kysymyksiä latenssista, kaistanleveyden varaamisesta sekä luotettavuuden ja turvallisuuden takaamisesta. Tämän seurauksena kehitettiin useita kerroksen 2 lähestymistapoja näiden ominaisuuksien tarjoamiseksi fyysisen Ethernet-kerroksen pohjalta, mutta teollisuuden automaatiojärjestelmät jäivät jälleen yhteensopimattomiksi eri toimittajien tarjoamien ratkaisujen kesken (kuva 2).

Kuva 2. Ethernet-pohjaiset teollisuusverkot eivät ole yhteensopivia keskenään, koska kullakin on omat kerroksen 2 toteutustapansa, jotka on suunniteltu tarjoamaan sovellusten vaatima deterministisyys.

Eroon vanhoista rakenteista

Teollisuusautomaation lisäksi on muitakin markkinasegmenttejä, jotka haluavat käyttää Ethernetiä, joskin huolissaan siitä, ettei se täytä kaikkia niiden asettamia teknisiä vaatimuksia. Esimerkiksi audio- ja videoalan ammattilaiset sekä autonvalmistajat ovat valmiita hyödyntämään sen etuja, jos latenssin ja deterministisyyden kaltaiset asiat voidaan ratkaista. Toisen sukupolven teolliset Ethernet-järjestelmät ovat myös sitoutuneet 100 Mb/s PHY:n tasolle ja sen vaatimaan laajaan kaapelointiin, kun taas muut markkinasegmentit ovat jo siirtyneet gigabitin sekuntinopeuksiin.

Keskeiset tekijät, jotka estävät teollisuutta käyttämästä Ethernetiä tehdasympäristöissä, on sittemmin ratifioitu standardityöryhmässä, joka tunnetaan nimellä Time Sensitive Networking eli TSN. Koska kyseessä on standardi, kaupalliset valmiit ratkaisut (COTS) aina piisiruista kaapeleihin voivat toimia keskenään yhdessä, mikä on seurausta useiden tehdasautomaation ulkopuolisten alojen kysynnästä. Standardi kattaa myös yhden gigabitin sekuntinopeuksiin yltävien tiedonsiirtonopeuksien käytön PHY-kerroksessa sekä yhteen pariin perustuvan Ethernet-verkon (SPE) käytön, mikä vähentää merkittävästi kaapelointiin tarvittavan tavaran määrää ja alentaa kustannuksia.

Seuraavassa joitakin tärkeimpiä TSN-standardeja, jotka määrittävät teollisuusverkkojen kaipaamia ominaisuuksia synkronoinnin ja latenssin osalta:

  • IEEE 802.1AS – Ajoitus ja synkronointi aikaherkille sovelluksille – Tämä mekanismi jakaa synkronointidatan grandmaster-verkkosolmun ja kaikkien muiden solmujen välillä, jotta yhteinen referenssikello voidaan varmistaa. Sen avulla varmistetaan yhteinen synkroninen aikakanta ja se muodostaa profiilin IEEE 1588 -standardin määrittämälle aikaprotokollalle.
  • IEEE 802.1 Qbv – Tämä standardi tarjoaa sovelluksille lisäparannuksia latensseihin verkon yli estämällä vähemmän tärkeää verkkoliikennettämääriteltyjen aikaikkunoiden aikana. Sen tarkoituksena on tukea Ethernetin kautta toimivien suljetun silmukan ohjausten kaltaisia sovelluksia hyödyntämällä aikatietoista liikenteen järjestelyä.
  • IEEE 802.1Qbu – Tämä standardi määrittelee OSI-mallin kerroksen 2 esivalintamenetelmät, mikä mahdollistaa standardin IEEE 802.3br mukaisen IET-pikaliikenteen (Interspersing Express Traffic). Tähän sisältyy valitun liikenteen latenssiaikojen lyhentäminensekaliikenneympäristössä esimerkiksi keskeyttämällä pitkään kestävä vähemmän tärkeä liikenne.
  • Edellä mainitut muutokset sekä pyrkimykset yhdistää standardit erilaisiin käyttötapauksiin teollisuusautomaation IEC/IEEE 60802 -profiilissa auttavat muodostamaan perustan kolmannen sukupolven teolliselle verkkotekniikalle.
TSN:llä teollisuusverkot haltuun

Pienikokoisiin ja pitkälle integroituihin SoC-piireihin (System-on-Chip) perustuvat ratkaisut ovat ihanteellinen tapa päivittää vanhoja järjestelmiä hyödyntämään TSN-verkkotekniikoita. Toshiban kehittämä TC9562 on liitäntäpiiri, joka PCIe-väylän kautta voi laajentaa suuren SoC-piirin/sovellusprosessorin toiminnot ohjelmoitaviin logiikkaohjaimiin (PLC) tai lisäkortin muodossa teollisuus-PC-laitteisiin (kuva 3).

Kaikki keskeiset TSN-ominaisuudet on toteutettu aina IEEE 802.1AS:n aikasynkronoinnista IEEE 802.1Qbv:n aikatietoiseen muotoiluun (TAS), jossa on kuusi jonoa sekä joustava puskurinhallinta kaikissa jonoissa. Porttiohjauslistan laitetuki antaa TAS-järjestelmälle suuren tarkkuuden määriteltyjen aikavälien ohjaamiseen yhden konejakson aikana. IEEE 802.1Qbu ja IEEE 802.3br toteuttavat kehysten esivalinnan ja varmistavat, että aikakriittisiä datapaketteja käsitellään ensisijaisesti.

Kuva 3. Teollisuuden perinteiset PC- ja PLC-laitteet voidaan jälkiasennusten avulla nykyaikaistaa soveltuviksi TSN-toteutuksiin.

Toiminnan edellyttämä laiteohjelmisto ladataan PCIe-väylän kautta alustuksen aikana, mikä mahdollistaa myös päivitykset, kun myöhemmin tehdään muutoksia tai ratifiointeja TSN:n kannalta merkityksellisiin standardeihin (kuva 4). Liitännät SGMII, RGMII, RMII ja MII ovat kaikki tuettuja, mikä sallii 10, 100 ja 1000 megabitin sekuntinopeudet sekä SPE T1 PHY -liitännät. Näin tuetaan voimistuvaa suuntausta entistä kevyempään ja yksinkertaisempaan johdotukseen.

Kuva 4. TC9562-piiri toimii yhdessä PCIe-yhteensopivan isäntäprosessorin kanssa yksinkertaistaen TSN-verkkojen toteutusta.

Piirin alustava evaluointi voidaan suorittaa PCIe-referenssikortilla, jota voi käyttää yhdessä teollisuus-PC Fedora 27:n kanssa. Toshiba tarjoaa tähän valikoiman ajureita ja muita apuohjelmia sekä sovellusesimerkkejä ja TSN-demoja (kuva 5). Niihin sisältyy esimerkkejä toimivasta TSN-funktiosta, jonka avulla esivalintaominaisuudet voidaan visualisoida samalla, kun vaikutusta bittinopeuteen voidaan analysoida vakiotyökaluilla kuten iPerf-nopeusmittarilla.

Kuva 5. TC9562-referenssikortti ja TAS-demosovelluksen tulokset.

Kun hyödynnetään standardoituja PHY-tekniikoita ja kerroksen 2 Ethernet-toteutuksia, jotka vastaavat teollisuusautomaation reaaliaikatarpeita, voidaan kohtuudella kysyä, mitä odotetaan neljännen sukupolven teolliselta verkkotekniikalta. Muiden alojen tapaan OSI-mallin ylempien kerrosten odotetaan tässäkin siirtyvän kohti standardointia.

OPC Foundation ja muut vastaavat organisaatiot ovat muodostaneet työryhmän käsittelemään kenttätason FLC-viestintää tavoitteenaan luoda yhtenäiseen OPC UA -arkkitehtuuriin perustuva, koneiden välisen viestinnän (M2M) tietoliikenneprotokolla. Tämä alustojen välinen avoin lähestyminen voi yhdessä vankan tietoturvan kanssa merkittävästi yksinkertaistaa sitä monimutkaisuutta, jonka suunnittelijat nykyään kohtaavat.

Esimerkiksi uuden laitteen liittäminen järjestelmään vaatisi vain ilmoituksen sen toimintakyvystä (esim. robotin vapausasteet ja hyötykuorma) käyttäen yksinkertaisia ja standardoituja datarakenteita. Näin annettaisiin samalla muille järjestelmille mahdollisuus nopeasti tunnistaa liitettävän laitteen toimintakyky ja kytkeä se parhaillaan suoritettavaan tehtävään.

Vaikka Ethernet on alkanut syrjäyttää monia perinteisiä verkkotekniikoita teollisuuden automaatiojärjestelmien fyysisen kerroksen tasolla, erilaiset kerroksen 2 toteutukset Ethernetin perinteisen heikkouden voittamiseksi ovat monissa kohdesovelluksissa rajoittaneet sen käyttöönottoa.

Aikaherkän TSN-verkkotekniikan käyttöönotto tuo järjestelmiin tarvittavan standardoinnin eri toimittajien laitteiden yhteensopivuuden varmistamiseksi, mikä myös vähentää kustannuksia. Tukemalla avoimen lähdekoodin ohjelmistoja TC9562-piirin kaltaiset ratkaisut muodostavat erinomaisen perustan TSN-yhteensopiviin teollisuusverkkoihin siirtymiselle.

Artikkeli on Toshiba Electronics Europen tuottama.

MORE NEWS

Trumpin tullit iskevät rankasti suuriin amerikkalaisiin autonvalmistajiin

Yhdysvallat asetti viime viikolla 25 prosentin tuontitullit useista maista tuotaville autoille ja varaosille. Presidentti Trumpin hallinnon ilmoittamat laajat tuontitullit ovat tuomassa autoalalle uudenlaisia haasteita. Vaikka toimenpiteet on nimellisesti suunnattu vahvistamaan kotimaista teollisuutta, tuoreen analyysin mukaan myös Yhdysvaltain omat jättivalmistajat – General Motors, Ford ja Stellantis – ovat merkittävästi alttiita tullien vaikutuksille.

Nokian ja Telian 5G-viipale kattoi kolme maata

Nokia, Telia ja Puolustusvoimat ovat saavuttaneet maailmanlaajuisesti merkittävän teknologisen virstanpylvään toteuttamalla ensimmäisen saumattoman 5G Standalone -verkkoviipaleen (slice) siirron kolmen eri maan välillä toimivassa verkossa. Kokeilu osoittaa, kuinka 5G-teknologiaa voidaan hyödyntää viranomaisviestinnässä myös kansainvälisesti.

Optinen liitäntä tuotiin ensimmäistä kertaa SSD-levylle

Tallennustekniikan kehityksessä saavutettiin merkittävä virstanpylväs, kun KIOXIA, AIO Core ja Kyocera julkistivat ensimmäisen toimivan SSD-levyn, jossa käytetään optista liitäntää. Uusi prototyyppi yhdistää PCIe 5.0 -väylän ja valoon perstuvan optisen tiedonsiirron, mikä tekee siitä maailman ensimmäisen laatuaan.

Joskus yksittäinen komponentti voi olla vaarallinen takaovi

Yritykset investoivat valtavasti kyberturvallisuuteen suojatakseen verkkojaan ja sovelluksiaan. Silti, kaikista suojaustoimista huolimatta, verkkorikolliset onnistuvat vuosi vuodelta entistä paremmin. Miten tämä on mahdollista, kysyy Lenovon tietoturva-asiantuntija Steven Antoniou?

Trump haluaa nopeuttaa miljardi-investointeja Yhdysvaltain puolijohdeteollisuuteen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on antanut uuden presidentin asetuksen, jolla perustetaan United States Investment Accelerator -niminen virasto vauhdittamaan miljardiluokan investointeja maahan. Tavoitteena on houkutella sekä kotimaisia että ulkomaisia yrityksiä sijoittamaan erityisesti strategisesti tärkeisiin aloihin, kuten puolijohdeteollisuuteen.

Ethernet aikoo vallata autot

CAN-väylä on hallinnut autoja pitkään, mutta moni uskoo kaistatarpeen vaativan jatkossa Ethernetiä. Tätä silmällä pitäen Infineon on ostanut Marvellin aujoneuvojen Ethernet-liiketoiminnan 2,5 miljardilla dollarilla. Kauppa kattaa Marvellin Brightlane-tuotesarjan ja siihen liittyvät varat, ja sen odotetaan toteutuvan vuoden 2025 aikana.

STMicroelectronics julkisti kevyemmän version MP25-prosessorista

STMicroelectronics on tuonut markkinoille uuden STM32MP23-mikroprosessorisarjan, joka täydentää viime vuonna julkaistua MP25-sarjaa. Uutuusprosessori tarjoaa tehokkaan ja taloudellisen vaihtoehdon teollisuuden ja esineiden internetin (IoT) älykkäisiin reunalaitteisiin, koneoppimiseen ja kehittyneisiin käyttöliittymäratkaisuihin.

Androidin avustin voi muuttua vaaralliseksi takaoveksi

Androidin esteettömyyspalvelu – jonka tarkoitus on auttaa käyttäjiä käyttämään puhelinta paremmin esimerkiksi näkö- tai liikuntarajoitteiden kanssa – voi muuttua tietoturvariskiksi. Tuore Georgia Techin tutkimus esittelee uuden analyysityökalun, DVa:n, joka paljastaa, kuinka haittaohjelmat hyödyntävät tätä avustinta päästäkseen käsiksi käyttäjän tietoihin ja sovelluksiin.

Ruotsalaisinnovaatio mahdollistaa kiinteät litiumakut

Ruotsissa on otettu merkittävä askel kohti turvallisempia ja kestävämpiä akkuja. Luleån teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen materiaalin, joka voi mahdollistaa kiinteiden litiumakkujen eli ns. solid-state-akkujen laajemman käytön esimerkiksi sähköautoissa ja energian varastoinnissa.

Suomalaiset startupit keräsivät 1,4 miljardia euroa

Suomen startup-yritykset keräsivät vuonna 2024 yhteensä 1,4 miljardia euroa sijoituksia, mikä on 56 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna, selviää Pääomasijoittajat ry:n tuoreista tilastoista. Kasvua vauhdittivat erityisesti loppuvuoden muutamat suuremmat rahoituskierrokset.

Murtamaton kvanttisalaus ja 33 terabitin linkki samaan kuituun

KDDI Research ja Toshiba Digital Solutions ovat tehneet merkittävän edistysaskeleen kvanttitietoturvan ja korkean kapasiteetin tiedonsiirron yhdistämisessä. Yritykset onnistuivat siirtämään 33,4 terabittiä dataa sekunnissa ja kvanttisalausavaimia yhtä aikaa yhdessä optisessa kuituyhteydessä.

GPS:lle korvaaja: Bosch haluaa kaupallistaa kvanttianturit

Bosch syventää panostustaan kvanttiteknologiaan ja tähtää nyt kvanttianturien kaupalliseen läpimurtoon. Yhtiö perustaa yhdessä synteettisiä timantteja valmistavan Element Sixin kanssa yhteisyrityksen, jonka tavoitteena on tuoda kvanttianturit teolliseen tuotantoon ja käytännön sovelluksiin.

Tuxera tähtää 100 miljoonan euron liikevaihtoon

Suuri yleisö ei tunne suomalaista Tuxeraa, jonka asiakaskunta on varsin nimekäs: joukossa ovat esimerkiksi ABB, LG, NASA, Rockwell, Siemens ja Weka. Uuden toimitusjohta Stefan Schumacherin johdolla viime vuonna 24 miljoonan euron liikevaihdon tehnyt yritys pyrkii kasvamaan sadan miljoonan euron taloksi viiden vuoden kuluessa.

Generatiiviseen tekoälyyn investoidaan 644 miljardia dollaria tänä vuonna

Gartnerin tuoreen ennusteen mukaan maailmanlaajuiset generatiivisen tekoälyn (GenAI) investoinnit nousevat 644 miljardiin Yhdysvaltain dollariin vuonna 2025. Tämä merkitsee 76,4 prosentin kasvua vuoteen 2024 verrattuna.

Vanhoista Windows-koneista tulee romurautaa? Iso mahdollisuus Linuxille

Microsoft muistuttaa käyttäjiä Windows 10 -käyttöjärjestelmän tuen päättymisestä 14. lokakuuta 2025. Tämän jälkeen yli 240 miljoonaa tietokonetta jää ilman tietoturvapäivityksiä, mikä tekee niistä yhtiön mukaan vakavan kyberturvariskin. Microsoftin blogin mukaan jatkaminen vanhentuneella käyttöjärjestelmällä on kuin "jättäisi ulko-oven auki tuntemattomille". Käytännössä koneista tulee lokakuussa romurautaa, jos niille ei tee mitään, Microsoft katsoo.

Kiinassa kehitettiin HDMI:n tappaja

Kiinassa on esitelty uusi monikäyttöinen kaapelistandardi, joka saattaa horjuttaa HDMI:n, DisplayPortin ja Thunderboltin asemaa. Yli 50 kiinalaisen teknologiajätin muodostama Shenzhen 8K UHD Video Industry Cooperation Alliance on kehittänyt General Purpose Media Interface -standardin (GPMI), jonka tekniset ominaisuudet tekevät siitä varteenotettavan kilpailijan nykypäivän yleisimmille liitännöille.

Xiaomin uusin on erinomainen kuvaajan laite

Xiaomi hehkuttaa uutta 15 Ultra -lippulaivaansa kuvaajien älypuhelimena, joten väite piti laittaa testiin. Leican optiikkaan perustuva neljän kennon yhdistelmä onnistuukin vakuuttamaan. Myös Xiaomin kameraohjelmisto ansaitsee kiitokset.

Galvaaninen erotus on yhä tärkeämmässä roolissa

Teollisuus- ja ajoneuvosovelluksissa siirtyminen kohti kestävämpiä energiaratkaisuja ja tehokkaampia moottoreita tuo mukanaan uudenlaisia vaatimuksia elektroniikkasuunnittelulle. Järjestelmät yhdistävät yhä useammin laajan kaistaeron komponentteihin perustuvat suurjännitealijärjestelmät ja herkät pienjännitepiirit, kuten mikro-ohjaimet. Näiden yhdistäminen samassa kokonaisuudessa lisää sekä suorituskykyä että riskejä – galvaaninen erotus ja häiriösuojaus ovatkin nyt tärkeämpiä kuin koskaan, sanoo Toshiba Electronics Europe.

PDF:stä tuli suosittu tapa hyökätä sähköpostiin

Kyberrikolliset ovat löytäneet uuden, tehokkaan keinon kiertää tietoturvasuojaukset: PDF-tiedostot. Check Point Researchin tuoreen tutkimuksen mukaan jo 22 % haitallisista sähköpostiliitteistä on PDF-muodossa. Samalla 68 % kyberhyökkäyksistä alkaa edelleen sähköpostista, mikä tekee PDF:stä entistä houkuttelevamman hyökkäysvälineen.

Uuden sirun avulla kännykkä voi tietää sijaintinsa sentin tarkkuudella

Nykyisten GPS-järjestelmien tarkkuus on vain muutamia metrejä, mutta uusi teknologia voi viedä paikannuksen tarkkuuden senttimetriluokkaan. Purdue Universityn ja Chalmersin teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet sirupohjaisen aaltokampatekniikan, joka voi mullistaa navigoinnin, autonomiset ajoneuvot ja tarkat mittausjärjestelmät.

Galvaaninen erotus on yhä tärkeämmässä roolissa

Teollisuus- ja ajoneuvosovelluksissa siirtyminen kohti kestävämpiä energiaratkaisuja ja tehokkaampia moottoreita tuo mukanaan uudenlaisia vaatimuksia elektroniikkasuunnittelulle. Järjestelmät yhdistävät yhä useammin laajan kaistaeron komponentteihin perustuvat suurjännitealijärjestelmät ja herkät pienjännitepiirit, kuten mikro-ohjaimet. Näiden yhdistäminen samassa kokonaisuudessa lisää sekä suorituskykyä että riskejä – galvaaninen erotus ja häiriösuojaus ovatkin nyt tärkeämpiä kuin koskaan, sanoo Toshiba Electronics Europe.

Lue lisää...

Joskus yksittäinen komponentti voi olla vaarallinen takaovi

Yritykset investoivat valtavasti kyberturvallisuuteen suojatakseen verkkojaan ja sovelluksiaan. Silti, kaikista suojaustoimista huolimatta, verkkorikolliset onnistuvat vuosi vuodelta entistä paremmin. Miten tämä on mahdollista, kysyy Lenovon tietoturva-asiantuntija Steven Antoniou?

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
article