logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Nykyaikaisissa automaatioratkaisuissa digitalisaation ja modernin teknologian merkitys on suuri. Yritysten suurimmat haasteet liittyvät tällä hetkellä yritysprosessien digitalisointiin ja koko toimialan laajuiseen digitaaliseen muutokseen. Automaatioratkaisut ovat hyvin laajoja kokonaisuuksia, joiden hallinta vaatii osaavaa kumppania.

Yksi digitalisaation ilmiö on teollisen tuotannon automatisoituminen kiihtyvällä tahdilla, mikä muuttaa laajasti teollisuuden toimintatapoja. Valmistavan teollisuuden yhtenä kulmakivenä tulevaisuudessa on läpinäkyvyys koko toimitusketjuun tuotekehityksestä elinkaaren läpi.

Modernin teknologian avulla luodaan edellytyksiä yritysten uudentyyppisille liiketoimintamahdollisuuksille. Samalla tulevaisuuden ennustaminen on todella vaikeaa ja maailma muuttuu nopeammin kuin koskaan.

Muutoksen yhteydessä on hyvä tiedostaa, että työntekijöiden osaaminen on pidettävä korkealla tasolla, jotta he pysyvät teknologiakehityksen tahdissa. Vaarana on, että muutoin yrityksen sisällä kehitetyt ratkaisut eivät kestä aikaa ja vanhenevat nopeasti. Laitteiden kyvyt lisääntyvät ja varsinkin ohjelmistojen rooli kasvaa jatkuvasti. Samalla teollisuuden laitteet lähentyvät IT:n järjestelmiä. Hyvänä esimerkkinä tästä lähentymisestä on tuotantokoneen toiminnan raportointi tehtaan ERP-järjestelmiin tai pilvipalveluihin.

Moderneista teknologioista ovat muotitermeinäkin tuttuja muun muassa IoT (Internet of Things) ja tekoäly. Ne tuovat läpinäkyvyyttä tuotannon eri vaiheisiin ja auttavat häiriötilanteisiin reagoimisessa ennalta. Nopeat verkot muuttavat tiedonsiirtoa niin tehtaan lattialla kuin globaalistikin ja lisäksi tietoturvan rooli kasvaa. Prosessoriteholle löytyy jatkuvasti uusia käyttökohteita konenäöstä analytiikkaan, mihin esimerkiksi PC-pohjainen tekniikka tarjoaa hyvän alustan teollisuuden tarpeisiin.

Teknologiamurroksen lisäksi myös ihmisten työskentelytavat ottavat harppauksia. Nykyaikainen tuotekehitys tapahtuu monitaitoisissa tiimeissä yksilöiden sijaan. Yhteistyö ja verkottuminen eri toimijoiden välillä lisääntyy ja tietotaito sekä ymmärrys leviää läpinäkyvästi kehitystiimien kesken. Uudenlaiset ketterät toimintatavat sekä DevOps-työkalut yleistyvät modernissa ohjelmistokehitysputkessa. Nämä työkalut auttavat sovelluskehittäjiä esimerkiksi ohjelmiston laadun varmistamisessa ja tehostavat kehitystyötä. Suunnittelijat voivat keskittyä implementointityössä olennaiseen vähentämällä toistuvia kehitys- ja integrointitehtäviä.

Nykyaikaisissa automaatioratkaisuissa implementointityön rooli lopputuloksessa ja asiakkaan tarpeisiin vastaamisessa on merkittävä. Tämä työ koostuu ainakin seuraavista osa-alueista:

  • Automaatioratkaisuiden ja suunnittelutyön konsultointi
  • Uusien teknologioiden ymmärtäminen ja soveltaminen laitevalmistajien käyttöön
  • Toimialaratkaisuiden kehitystyö yhteistyössä eri toimijoiden kanssa
  • Sovelluskehitys- ja ohjelmointityö
  • Sovelluskehityksen toimintatapojen ja työkalujen kehittäminen sekä kehitystyön koordinointi
  • Tekninen tuki elinkaaren kaikkiin vaiheisiin (tuotekehitys, suunnittelu, käyttöönotto, ylläpito)
  • Huoltopalvelut
  • Koulutuspalvelut eri kohderyhmille
  • Toimintaverkoston kehittäminen (kumppanit, oppilaitokset sekä muut alan toimijat)

Automaatioratkaisut ovat hyvin laajoja kokonaisuuksia, joiden hallinta vaatii osaamista sekä monipuolista ymmärrystä teknologiasta, liiketoiminnasta ja tule-vaisuuden trendeistä. Nykypäivänä asiakkaiden tarpeisiin vastaamiseen ei enää riitä ”yksi toimitusprojekti, yksi koodi ja yksi sovelluskehittäjä” -toimintatapa.

Hyvät lähtökohdat näiden haasteiden ratkaisemiseen tuo mahdollisimman avoimien automaatiojärjestelmien soveltaminen. Samalla kannattaa kasvattaa tietotaitoa uusista teknologioista ja toimintatavoista yhteistyössä hyvien kumppaneiden kanssa.

LAAJA PALVELUTARJONTA

Beckhoff vastaa implementointityön tarpeeseen laajalla palvelutarjonnalla. Motivoitunut asian-tuntijatiimimme palvelee asia-kasta niin tuotteisiin ja palveluihin liittyvissä päivittäisissä kysymyksissä, kuin vaativissa sovellus-kehityshankkeissa yhdessä Solution Provider - kumppaneiden kanssa. Tekninen asiantuntijuus on aina ollut tärkeää Beckhoffille, minkä takia kaikista toimipisteistämme löytyy myynnin lisäksi vahva tekninen osaaminen.

Asiantuntijoidemme avulla asiakas saa lentävän “kick-startin” Beckhoff-tuotteiden hyödyntämisessä. Yhteistyö minimoi riskejä ja uusi tuote tai teknologia saadaan nopeasti markkinoille. Vahvan paikallisen osaamisen lisäksi asiakkaalla on käytössään paras tuki Saksasta ja globaali toiminta selkärankana.

Hyvinkään pääkonttorin lisäksi toimintaa on Tampereella, Seinäjoella ja Oulussa. Nyt uutena on perustettu toimipiste Kuopioon. Kaikissa toimipisteissämme tarjoamme myynti-, tuki-, koulutus-, huolto- ja sovellus-kehityspalveluja.

OLYMPIAJÄÄN MODERNI TIEDONKERUUJÄRJESTELMÄ

Toteutimme sovelluskehitystyöprojektin yhteistyössä pitkäaikaisen asiakkaamme Suomen Tekojää Oy:n kanssa. Suomen Tekojää on kokonaisvaltaisten jäähdytys-, ilmanvaihto- ja lämpöpumppuratkaisujen sekä erilaisten teollisuuden kylmäsovellusten valmistaja. Heidän palvelukonseptinsa kattaa kaiken suunnittelusta valmistukseen, asennukseen ja huoltoon.

Suomen Tekojää on toimittanut jäähdytysjärjestelmän muun muassa Wukesongin hallin kahdelle kentälle, joilla naisten jääkiekkomaajoukkue pelasi Pekingin olympialaisissa. Suomen Tekojäällä oli tarve saada tallennettua historiatietoja jopa 5 vuoden ajalta. Vaatimuksena oli myös, että suuri datamäärä pitäisi tallentaa lyhyellä mittausvälillä, mutta silti tallennustila pysyisi maltillisena. Kaikki tallennuspisteet piti saada myös visualisoitua paikallisella HMI:llä sekä tarvittaessa etäyhteyden kautta. Loppuasiakkaan tarpeiden lisäksi Suomen Tekojäällä oli tarve käyttää dataa myös omien ennakoivien huoltojen suunnitteluun sekä tuotekehitykseen, jolla pyritään viemään laitteita ja ratkaisuja uudelle tasolle.

Tavoitteenamme oli löytää Suomen Tekojään kanssa mahdollisimman joustava ratkaisu datan tallentamiseen ja visualisointiin, mikä toimisi suoraan Beckhoffin CX51xx -sarjan teollisuus-PC:ssä. Tällöin ratkaisu pystyt-täisiin lisäämään helposti myös olemassa oleviin laitteisiin ilman suurempia muutoksia.

Suomen Tekojäällä oli tarve lisäresursseille ja he totesivatkin, että Beckhoffilta löytyy sopivaa osaamista täydentämään heidän omaa automaatiosuunnittelu-porukkaansa. Sovelluskehityksen lisäksi Beckhoff koordinoi kehitystyötä ketterin menetelmin ja yhdessä käyttöönotimme DevOps-työkaluja työn tehostamiseksi.

Yhteistyössämme nousi hyvin esiin kehitystiimin jäsenten eri osaamisalueet. Suomen Tekojään asiantuntijat tiesivät parhaiten, kuinka loppuasiakkaiden vaatimukset täytetään. Vastaavasti Beckhoffin asiantuntijat pystyivät näkemään parhaan teknisen ratkaisun soveltaen Beckhoffin tuote- ja ohjelmistotarjontaa. Tiivis ja avoin tiedon vaihto koko kehitysprojektin aikana vei kohti optimaalista tavoitetta.

Kehitystyön tuloksia on jo otettu käyttöön esimerkiksi Tampereella uudella Nokia-areenalla ja se tullaan lisäämään myös jo toimitettuihin järjestelmiin.

 

Artikkeli on ilmestynyt tuoreessa ETNdigi 2/2022 -lehdessä. Sitä pääset lukemaan täällä.

Toukokuun ajan voit myös osallistua kisaan, jossa voit äänestää lehden parasta artikkelia ja voittaa upean OnePlus Nord 2 -älypuhelimen. Lue lisää täällä.

MORE NEWS

Jättirahoitus GenAI-softakehitykseen

Business Finland on myöntänyt Jyväskylän yliopistolle merkittävän, 840 000 euron rahoituksen tutkimushankkeelle, jonka tavoitteena on tutkia generatiivisen tekoälyn (GenAI) hyödyntämistä ohjelmistokehityksen eri vaiheissa. Hanke kantaa nimeä Generative AI for the Software Development Life Cycle, ja sen kokonaisbudjetti Jyväskylän yliopiston osalta on 1,2 miljoonaa euroa, josta 30 prosenttia katetaan yliopiston omarahoituksella.

Raidejokerin lähestymisestä varoitetaan sanallisesti

Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki on käynnistänyt vuoden mittaisen pilottikokeilun, jossa testataan uudenlaista varoitusjärjestelmää Viikin pikaraitiotien ylityspaikalla. Järjestelmä varoittaa jalankulkijoita ja pyöräilijöitä sekä äänimerkein että sanallisesti lähestyvästä raidejokerin junasta.

Ensimmäistä kertaa grafiikka- ja AI-laskenta samalla RISC-V-prosessorilla

Imagination Technologies on esitellyt uuden E-Series-arkkitehtuurin, joka yhdistää grafiikka- ja tekoälylaskennan ensimmäistä kertaa samaan RISC-V-prosessoriin pohjautuvaan IP-lohkoon. Uutuus avaa tietä tehokkaammille, joustavammille ja energiaa säästäville reunalaitteille – älypuhelimista robottiautoihin.

Aurinkokennokalvo voi tehdä rakennuksista sähköntuottajia

Rakennusten ikkunat ja julkisivut voivat tulevaisuudessa toimia sähköntuottajina, kiitos Luulajan teknillisen yliopiston tutkimukselle. Uudenlainen ohut aurinkokennokalvo yhdistää sähköntuotannon, ympäristöystävällisyyden ja läpinäkyvyyden – ilman kompromisseja rakennusten estetiikassa tai luonnonvalon hyödyntämisessä.

Kenelle Samsungin veitsenterävä uutuus on tarkoitettu?

Samsungin odotettu Galaxy S25 Edge on virallisesti julkaistu, ja 5,8 millimetrin paksuisena se ottaa haltuunsa tittelin "maailman ohuimpana täysiverisenä älypuhelimena". Kyse on hienosta insinööritaidon näytöstä: titaanirunko, keraaminen lasi ja huipputason kamera- sekä tekoälyominaisuudet on mahdutettu hämmästyttävän solakkaan koteloon.

Selain on yritysten tietoturvan sokea piste

Yritykset nojaavat yhä enemmän verkkoselaimiin päivittäisessä työssään, mutta samalla altistuvat vakaville tietoturvauhille. NordLayerin kyberturva-asiantuntijan mukaan perinteiset selaimet muodostavat tietoturvan sokean pisteen, jota on vaikea valvoa ja suojata – erityisesti pienemmissä organisaatioissa, sanoo NordLayerin asiantuntija Edvinas Buinovskis.

FakeUpdates vaikutti 6 prosentissa organisaatioita

Tietoturvayritys Check Point Software Technologies on julkaissut huhtikuun 2025 haittaohjelmakatsauksensa. Raportin mukaan FakeUpdates jatkoi maailman yleisimpänä haittaohjelmana, vaikuttaen 6 prosenttiin organisaatioista maailmanlaajuisesti. Suomessa sen esiintyvyys oli 4,02 prosenttia.

Yksi ainoa molekyyli parantaa kennon suorituskykyä 0,6 prosenttia – ja sillä on merkitystä

Uusi kansainvälinen tutkimus osoittaa, että synteettinen molekyyli nimeltä CPMAC voi merkittävästi parantaa perovskiittipohjaisten aurinkokennojen tehokkuutta ja käyttöikää. Vaikka hyötysuhde parani vain 0,6 prosenttia, sillä on todellista merkitystä: suuressa mittakaavassa, kuten yhden gigawatin aurinkovoimalassa, se voi tuottaa tarpeeksi lisäenergiaa jopa 5000 kotitaloudelle.

Intel katkaisee linkin grafiikan ja CPU:n väliltä

Intel on virallisesti lopettanut Deep Link -teknologiansa kehityksen ja tuen, lopettaen näin kunnianhimoisen yrityksen yhdistää prosessorin ja näytönohjaimen voimat tiiviimmäksi kokonaisuudeksi.

Autojen tutkapiiri kutistui, teho kasvoi kaksinkertaiseksi

NXP Semiconductors on julkaissut uuden sukupolven tutkapiirin, joka mullistaa autonomisten ajoneuvojen tutkajärjestelmät. Uusi S32R47-imaging-tutkaprosessori tarjoaa jopa kaksinkertaisen suorituskyvyn edeltäjäänsä verrattuna ja mahtuu silti 38 prosenttia pienempään fyysiseen tilaan.

Vuoden lopulla jo 240 watin USB-lataus suoraan pistokkeesta

Pistorasiaan integroitava USB-lataus on siirtymässä täysin uudelle aikakaudelle. Brittiläinen tehoelektroniikkayritys Pulsiv on kehittänyt ensimmäisen valmiin ratkaisun, joka mahdollistaa jopa 240 watin USB-C-latauksen suoraan tavallisesta seinäpistokkeesta. Kyseessä on merkittävä tekninen läpimurto, joka voi muuttaa tapaa, jolla kannettavat tietokoneet, älypuhelimet ja jopa pienet kodinkoneet tai sähkötyökalut ladataan kotona ja työpaikoilla.

Omdia: Puolijohteet uuteen ennätykseen

Vuosi 2024 oli puolijohdeteollisuudelle historiallinen, sillä alan liikevaihto nousi Omdian mukaan 25 prosenttia edellisvuodesta ja ylsi ennätykselliseen 683 miljardiin dollariin. Kasvun moottorina toimi erityisesti tekoälyyn liittyvä kysyntä, joka nosti muistipiirien myynnin huikeaan 74 prosentin kasvuun.

Uusi standardi parantaa Bluetoothin tietoturvaa

Bluetooth-teknologia on saanut merkittävän päivityksen, joka parantaa käyttäjien yksityisyyttä ja laitteiden virrankulutusta. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut uuden Bluetooth Core Specification 6.1 -version, jossa keskeisenä uutuutena on satunnaistettu laiteosoitteiden päivitys – askel kohti vaikeammin jäljitettävää langatonta viestintää.

Tesla kiertää työsaartoa Ruotsissa suomalaisyrityksen kautta

Tesla on ajautunut erikoiseen selkkaukseen Ruotsin ay-liikkeen kanssa, ja yhtiö on nyt ryhtynyt kiertämään työtaistelutoimia suomalaislähtöisen yrityksen avulla. Kyseessä on ahvenanmaalainen ACS-konserni (Automation & Charger Solar), joka on aloittanut Teslan superlatureiden asennukset Ruotsissa kesken laajaa ay-liikkeen tukemaa saartoa.

Tehoelektroniikan PCIM oli suurempi kuin koskaan aikaisemmin

Nürnbergissä tällä viikolla järjestetty PCIM Expo & Conference 2025 ylitti odotukset niin laajuudeltaan kuin sisällöltään. Tapahtuma kasvoi tänä vuonna kuuteen näyttelyhalliin ja kattoi yhteensä 41 500 neliömetriä – enemmän kuin koskaan aiemmin. Näyttely houkutteli paikalle 685 näytteilleasettajaa ja noin 16 500 kävijää eri puolilta maailmaa.

Tuki uudelle USB4:lle laajenee

Testaus- ja simulaatiojärjestelmistään tunnettu Keysight Technologies on julkaissut päivitetyn version System Designer for USB -työkalustaan. Uusin versio tukee nyt USB4 v2-standardia, mikä mahdollistaa uusimpien USB-teknologioiden hyödyntämisen jo suunnitteluvaiheessa.

Python jyrää: Suosio ennätyslukemissa

Python ei ole vain suosituin ohjelmointikieli maailmassa – se on nyt suositumpi kuin yksikään kieli yli 20 vuoteen. Samalla kieli kehittyy entisestään, sillä toukokuussa julkaistu Python 3.14 -beta tuo mukanaan nipun merkittäviä uudistuksia, jotka tekevät kielen käytöstä entistäkin miellyttävämpää ja tehokkaampaa.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Infineon sai vihreää valoa Dresdenin uudelle tehtaalle

Infineon Technologies on saanut Saksan liittovaltion talousministeriöltä lopullisen rahoituspäätöksen uuden, huipputeknologiaan keskittyvän puolijohdetehtaan rakentamiseksi Dresdeniin. Yritys investoi Smart Power Fab -nimiseen tuotantolaitokseen yli viisi miljardia euroa omia varojaan. Hanke tuo arviolta 1000 uutta työpaikkaa alueelle.

Nokian uusi kuituratkaisu korvaa kuparikaapelit

Nokia on julkistanut uuden Aurelis Optical LAN -ratkaisunsa, joka tarjoaa yrityksille kehittyneen ja pitkäikäisen vaihtoehdon perinteisille kuparipohjaisille lähiverkoille. Uusi kuitutekniikka vähentää merkittävästi kaapelointia ja energiankulutusta, tarjoten samalla huippunopeaa ja luotettavaa verkkoyhteyttä tulevaisuuden tarpeisiin.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Lue lisää...

Selain on yritysten tietoturvan sokea piste

Yritykset nojaavat yhä enemmän verkkoselaimiin päivittäisessä työssään, mutta samalla altistuvat vakaville tietoturvauhille. NordLayerin kyberturva-asiantuntijan mukaan perinteiset selaimet muodostavat tietoturvan sokean pisteen, jota on vaikea valvoa ja suojata – erityisesti pienemmissä organisaatioissa, sanoo NordLayerin asiantuntija Edvinas Buinovskis.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article