logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Jos olet sulautettujen ohjelmistojen tai IoT-laitteiden kehittäjä,
olet todennäköisesti kuullut DevOpsista. Se on sarja lyhyisiin kehityssykleihin, toistuviin julkaisuihin ja nopeaan palautteeseen keskittyviä ohjelmistokehityskäytäntöjä, joissa kehitys ja toiminta liittyvät läheisesti toisiinsa. On aika ottaa siitä kaikki hyöty irti.

DevOps on ollut todellinen tehoisku lähes kaikessa muussa ohjelmistokehityksessä viimeisen vuosikymmenen aikana, erityisesti pilvessä, mobiilisovelluksissa ja peleissä. Toistaiseksi käyttöönotto on kuitenkin ollut hidasta sulautettujen ohjelmistojen ja IoT-laitteiden kehittäjien keskuudessa.

On täysi syy uskoa, että sulautettujen sovellusten kehittäjät hyötyvät yhtä paljon DevOpsista kuin muun tyyppiset kehittäjät, joten tässä artikkelissa esitän tärkeän osan DevOps-strategiasta sulautetun ja IoT-kehityksen osalta, ja esitän sen mukanaan tuomat hyödyt.

Ensiksi pitää todeta yksi asia: jokaisessa ohjelmistossa on virheitä. On olemassa akateemista tutkimusta, joka osoittaa, että jokaista tuhatta toimitettua koodiriviä kohden tuotetaan 50-100 bugia kehityksen aikana. Noin 5 prosenttia niistä on edelleen käytössä. Tämän tunnustaminen ja käyttöönoton ongelmiin valmistautuminen on DevOpsin kulmakivi. Tämä saavutetaan seuraamalla järjestelmällisesti ohjelmistoa käyttöönoton aikana.

Internet of Things- eli IoT-laitteiden ensisijainen tarkoitus on tarjota dataa ja näkemyksiä liiketoiminnan parantamiseksi esimerkiksi koneiden ennakoivan huollon kautta. Voimme soveltaa samaa ajattelua laiteohjelmistoon oppiaksemme, kuinka se toimii kentällä. Tämä vaatii niin kutsuttua laitepalautesilmukkaa (Device Feedback Loop), joka tarkoittaa DevOps-seurantaa laiteohjelmistoille ja tarjoaa mahdollisuuden raportoida kaikenlaisista laitteissa esiintyvistä ajonaikaisista ongelmista takaisin kehittäjille yhdessä tapahtuneen selittävien diagnostisten tietojen kanssa.

Virheistä, erityisesti kaatumisista ilmoittaminen on luultavasti ensimmäinen asia, joka tulee mieleen. Asiakkaiden raportoimia kaatumisia voi olla helvetillisen vaikea analysoida, koska vastaanotetusta palautteesta puuttuu usein tarpeeksi yksityiskohtia, jotta kehittäjät voisivat toistaa ongelman. Laitteen palautesilmukka voi varoittaa ohjelmistovian tapahtuessa ilman erillisiä käyttäjän toimia ja antaa tuotetiimille tarvittavat tiedot ongelman paikantamiseksi. Tämä mahdollistaa myös testauksen parantamisen, jotta samanlaiset ongelmat voidaan välttää tulevaisuudessa.

Poikkeavuuksien havaitseminen palautesilmukan avulla voi myös parantaa IoT-laitteiden turvallisuutta. Esimerkiksi satunnaiset kaatumiset voivat johtua haavoittuvuudesta, jota hyödynnetään osittain onnistuneissa hyökkäyksissä, joissa haittaohjelmia syötetään, mutta ne aiheuttavat vahingossa kaatumisen. Toisessa poikkeamatyypissä prosessori toimii normaalia enemmän, mikä voi johtua laitteen haitallisesta toiminnasta. Tällaisista poikkeavuuksista tiedon saaminen jo kentällä mahdollistaa haavoittuvuuden löytämisen ja korjaamisen paljon aikaisemmassa vaiheessa. Tämä pienentää vakavien ongelmien, kuten tietomurtojen riskiä.

Toinen tärkeä DevOps-käytäntö eli automaattinen testaus hyötyy myös laitteen palautesilmukasta. Kaatumisten ja muiden satun-naisten ongelmien analysointi on paljon helpompaa keräämällä automaattisesti yksityiskohtaista diagnostiikkadataa ja raportoimalla ongelmista keskitettyyn tiedonhallintajärjestelmään, johon kaikki kehittäjät pääsevät käsiksi.

Laitteen palautesilmukan toteuttaminen tyhjästä ei ole mikään triviaali prosessi, ja monia asioita on otettava huomioon. Uskon, että toimiva ratkaisu sisältää seuraavat:

Keskitetty tiedonhallinta helpottaa yhteistyötä ja diagnostiikkatietojen jakamista hajautettujen tiimien sisällä ilman fyysistä pääsyä laitteeseen.

Laitekehittäjien pitäisi pystyä laajentamaan ja konfiguroimaan monitorointia parhaaksi katsomallaan tavalla ilman, että heidän tarvitsee muuttaa pilvessä sijaitsevaa tiedonhallinta-järjestelmää.

Kerätyn datan täytyy kestää kaatumia, jopa mikro-ohjaimissa, joissa ei ole tavallista tiedostojärjestelmää, ja data pitäisi ladata automaattisesti uudelleenkäynnistyksen ja yhteyden muodostamisen jälkeen.

Monitoroinnin on oltava tehokasta, ja sen on oltava vietävä mahdollisimman vähän koodia ja prosessointitehoa.

Monitoroinnin tulee skaalautua suuriin laitekantoihin sopivalla tiedonhallinnalla ja automaattisella raporttien luokittelulla ja korostaa uusia, aiemmista raporteista poikkeavia tapahtumia.

Korkea tietoturvallisuus on välttämätöntä. Ratkaisu ei saa luoda uusia hyökkäyspintoja ja sen tulee noudattaa kyberturvallisuuden parhaita käytäntöjä.

Ongelmien tulee olla jäljitettävissä tiettyihin koodin versioihin ja tiettyihin tilanteisiin, jotta poikkeamia voidaan seurata korkean tason analytiikasta kooditason virheenkorjaukseen.

Diagnostiikkatietoja visuali-soivat työkalut, kuten ohjelmiston vianhaun seuranta eli trace, helpottavat koodin ongelmien ymmärtämistä. Näin voit tarjota ratkaisuja nopeammin.

Olemme haastatelleet 10 suuren OEM-yrityksen kehittäjiä ja päälliköitä, jotka kehittävät sulautettuja ohjelmistoja teollisiin ohjaus-järjestelmiin saadaksemme selville heidän ajatuksensa ja tarpeensa virheenkorjaukseen ja laitteen palautesilmukkaan liittyen.

Yleisimmät näissä haastatteluissa mainitut liiketoiminnalliset huolenaiheet olivat saatavuus, tietoturva ja turvallisuus. Teknisten haasteiden osalta he olivat enimmäkseen samaa mieltä siitä, että kaatumisten ja ohjelmistovikojen havaitseminen ja analysointi on ykkösprioriteetti - usein yhdessä tietoturva-arvioinnin kanssa.

Ohjelmiston huono laatu ei ole vain pieni haitta käyttäjille. Verkkoon liitetyt laitteet ovat usein rahantekokoneita kaupallisiin palveluihin tai teolliseen tuotantoon. Tämä tarkoittaa, että ohjelmisto-ongelmilla voi olla suuri vaikutus asiakastyytyväisyyteen. Jos asiakas näkee, että laitteesi aiheuttavat enemmän ongelmia kuin ne ratkaisevat, se vaikuttaa suoraan asiakkaiden uskollisuuteen, ja siten lopulta liikevaihtoon.

Ohjelmisto-ongelmat myös lisäävät kustannuksia. Asiakkaiden ongelmien debuggaaminen voi olla todella aikaa-vievää, ja sillä välin asiakastuen on käsiteltävä vihaisia asiakkaita, ja kehitystiimi työskentelee ympäri vuorokauden ongelman eristämiseksi. Tämä todennäköisesti viivästyttää uusien tuot-teiden kehitystä ja siten myös niistä saatavaa tuloa.

Lopuksi on vielä tietoturvaan liittyvät riskit, jotka voivat altistaa yrityksen ja sen asiakkaat kyberhyökkäyksille, palvelutasosopimussakoille tai jopa oikeudenkäynneille. Tietomurron keskimääräiseksi kustannukseksi on arvioitu lähes 4 miljoonaa dollaria.

Yhteenvetona voidaan todeta, että laitteen palautesilmukka voi optimoida IoT-toimintaa turvaamalla laitteen toiminnan, turvallisuuden ja luotettavuuden, vähentämällä riskejä ja parantamalla asiakastyytyväisyyttä. Se myös alentaa kustannuksia ja parantaa liiketoiminnan tuloja paremman asiakastyytyväisyyden ja nopeutetun tuotekehityksen ansiosta. Vaikka vikoja on vaikea välttää, on tärkeää, miten valmistaudut käsittelemään niitä.

Kirjoittaja Johan Kraft, Percepio

 

Artikkeli on ilmestynyt tuoreessa ETNdigi 2/2022 -lehdessä. Sitä pääset lukemaan täällä.

Toukokuun ajan voit myös osallistua kisaan, jossa voit äänestää lehden parasta artikkelia ja voittaa upean OnePlus Nord 2 -älypuhelimen. Lue lisää täällä.

MORE NEWS

Yokogawa istutti datankeruunsa PC:n kylkeen

Mittaus- ja testausyritys Yokogawa Test & Measurement on julkaissut uuden SL2000 High-Speed Data Acquisition Unit -laitteen, joka tuo perinteisen ScopeCorderin tehon suoraan PC:n ohjaukseen. Käytännössä kyse on siitä, että aiemman DL950:n ydin on siirretty PC-pohjaiseen järjestelmään, ilman omaa näyttöä, mutta varustettuna tehokkaalla datansiirrolla ja kehittyneillä ohjelmistoilla.

Oikein tehtynä jokainen NFC-liitos on erittäin turvallinen

NFC-teknologia (Near Field Communication) on jo pitkään mahdollistanut langattoman, nopean ja helppokäyttöisen yhteyden esimerkiksi maksutilanteissa, älylaitteiden yhdistämisessä ja tuotteiden tunnistamisessa. Viime vuosina turvallisuusnäkökulma on noussut keskiöön, ja oikein toteutettuna NFC-yhteydestä voi tulla paitsi vaivaton myös erittäin turvallinen.

Läpimurto akkuteknologiassa – litiumionien liike paranee 30 prosenttia

Tutkijat Münchenin teknillisestä yliopistosta (TUM) ovat kehittäneet uuden materiaalin, joka mahdollistaa litiumionien liikkeen yli 30 prosenttia aiempaa nopeammin. Kyseessä on maailmanennätys ionien johtavuudessa ja samalla merkittävä askel kohti tehokkaampia ja turvallisempia kiinteäakkuja.

OnePlus ottaa tietoisen riskin: tilakytkin vaihtuu monitoiminappiin

OnePlus on päättänyt luopua yhdestä tunnistettavimmista ominaisuuksistaan eli fyysisestä Alert Slider -tilakytkimestä ja korvata sen uudella ohjelmoitavalla Plus Key -painikkeella. Muutos on osa yhtiön uutta tekoälystrategiaa, jonka keskiössä on ”käyttäjäkohtaisesti mukautuva älykkyys”.

Nokia tappaa kuparin kuluttajien yhteyksistä

Nokian eilen julkistaman uuden 25G PON -linjakortin voi sanoa merkitsevän kuparikaapelointiin perustuvien kuluttajalaajakaistojen lopun alkua. Yhtiön mukaan uutuus tuo todelliset 10 gigabitin yhteydet koteihin kustannustehokkaasti. Tämä tekee kupariyhteyksistä teknisesti ja taloudellisesti vanhentuneita.

Xiphera palkittiin laitepohjaisesta salauksestaan

Suomalainen Xiphera on voittanut arvostetun ECSO STARtup Award 2025 -palkinnon Euroopan kyberturvallisuusjärjestön järjestämässä kilpailussa Haagissa. Palkinto myönnettiin yrityksen huippuluokan laitteistopohjaisista kryptografiaratkaisuista, jotka tarjoavat korkean turvallisuustason kriittisille toimialoille, kuten energia-, puolustus- ja tietoliikennesektorille.

Jokainen pörssiasiakas on 65,1 metrin kuituyhteyden päässä

Pörssikauppa Pohjoismaissa toimii yhä tarkasti säädellyissä olosuhteissa, vaikka teknologia loikkaa pilveen. Nasdaqin ja AWS:n huhtikuussa julkistama yhteistyö vie markkinainfrastruktuurin uudelle aikakaudelle, mutta yksi asia pysyy: jokaisella kaupankäyntiosapuolella on edelleen yhtä pitkä matka pörssijärjestelmään – kirjaimellisesti.

Siirtyminen 22 nanometriin on Silicon Labsille iso askel

Silicon Labs on julkistanut uuden sukupolven järjestelmäpiirit (SoC), jotka merkitsevät merkittävää teknologista harppausta yhtiön historiassa. Uudet Series 3 -piirit, SiXG301 ja SiXG302, valmistetaan edistyksellisellä 22 nanometrin valmistustekniikalla, mikä parantaa huomattavasti suorituskykyä, energiatehokkuutta ja integroitavuutta aiempiin sukupolviin verrattuna.

Arm-pohjainen prosessori pidentää selvästi läppärin käyttöikää

Uuden sukupolven kannettavat tietokoneet hyötyvät nyt merkittävästi Arm-pohjaisten prosessoreiden energiatehokkuudesta. HP:n uusimmat OmniBook 5 -sarjan mallit osoittavat, että kannettavan akunkesto voi yltää jopa 34 tuntiin. Tämä tarkoittaa useita päiviä tavallisessa käytössä ilman lataustarvetta.

Tekoäly tekee kyberhyökkäyksistä automatisoituja

Kyberhyökkäysten tahti kiihtyy globaalisti tekoälyn ja automaation myötä. Fortinetin kyberturvatutkimusyksikkö FortiGuard Labsin tuoreen Global Threat Landscape 2025 -raportin mukaan rikolliset hyödyntävät yhä enemmän automatisoituja työkaluja haavoittuvuuksien etsimiseen ja hyödyntämiseen, mikä lyhentää merkittävästi aikaa ensimmäisestä skannauksesta varsinaiseen hyökkäykseen.

Rustin rooli Linuxissa kasvaa

Uusimman Linux-ytimen version 6.15 myötä Rust-ohjelmointikielen tuki ottaa seuraavan askeleen ytimeen integroinnissa. Vaikka Rustin osuus on edelleen pieni, sen laajentaminen esimerkiksi ajastinjärjestelmään (hrtimer) ja ARMv7-arkkitehtuurin tuonti mukaan kertoo, että Rustille on löytymässä todellista käyttöä maailman tärkeimmässä avoimen lähdekoodin ohjelmistoprojektissa.

Mobiilinetti on kaupungeissa selvästi parempi

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin mukaan mobiiliverkon laatu vaihtelee Suomessa huomattavasti alueittain. Bittimittari.fi-palvelun mittausten perusteella suurimmat erot näkyvät yhteysnopeuksissa kaupunkien ja maaseudun välillä.

Telian datakeskus lämmittää 14 000 kerrostalokaksiota

Telian Helsinki Data Center pystyy nyt lämmittämään jopa 14 000 kerrostalokaksiota. Tämä on mahdollista, kun datakeskuksen hukkalämmön talteenoton kapasiteetti nostettiin keväällä 2025 peräti 90 prosenttiin aiemmasta 60 prosentista.

Tekoäly pysäyttää junan vaaratilanteissa

VTT ja teknologiayhtiö ToolTech ovat kehittäneet tekoälypohjaisen sensorijärjestelmän, joka parantaa turvallisuutta ja tuottavuutta haastavissa ympäristöissä – aina sumuisista rautateistä pölyisiin kaivoksiin. Uusi järjestelmä kykenee havaitsemaan esteet, kuten ihmiset ja eläimet, jopa 200 metrin etäisyydeltä ja ilmoittamaan niistä ajoneuvon kuljettajalle reaaliajassa.

Siemens tuo tekoälypohjaisen piirikorttisuunnittelun myös pienemmille yrityksille

Siemens on julkaissut uudet PADS Pro Essentials ja Xpedition Standard -ohjelmistot, jotka tuovat tekoälyavusteisen piirikorttisuunnittelun (PCB) myös pienempien yritysten ja suunnittelutiimien ulottuville. Työkalut ovat tuttuja Mentorilta, jonka Siemens osti jo vuosia sitten.

Uusi akku jopa kolminkertaistaa sähköauton kantaman

Sähköautojen toimintamatka voi tulevaisuudessa nousta täysin uudelle tasolle, kiitos uuden kiinteäelektrolyyttisen akun, jonka energiatiheys on huikeat 525 Wh/kg. Akun kehittäjä on kiinalainen Gotion, joka on osittain Volkswagenin omistama.

Kiinalaistutkijat kehittivät piilolinssin, jolla näkee pimeässä

Kiinalaiset tutkijat ovat onnistuneet kehittämään maailman ensimmäisen piilolinssin, jonka avulla ihminen voi nähdä pimeässä – ainakin tietyissä olosuhteissa. Innovaatio perustuu infrapunavaloon ja sen muuntamiseen näkyväksi valoksi silmälle.

ST:ltä kova saavutus: kaksi kiihtyvyysanturia samaan koteloon

STMicroelectronics on tehnyt merkittävän teknologisen läpimurron julkaisemalla uuden sukupolven älyanturin, joka yhdistää kaksi erillistä kiihtyvyysanturia samaan poikkeuksellisen pieneen (3 x 2,5 mm) koteloon. Tämä on ensimmäinen kerta, kun samassa moduulissa yhdistyy laajalle G-voima-alueelle skaalautuva mittauskyky, sulautettu tekoäly ja erittäin tarkka liikkeentunnistus.

Näin QR-huijaus toimii

QR-koodit ovat tulleet osaksi arkea: niitä käytetään ravintolamenuihin tutustumiseen, maksamiseen ja nopeaan kirjautumiseen eri palveluihin. Mutta juuri tämä tuttuus tekee niistä vaarallisia. Rikolliset ovat alkaneet hyödyntää QR-koodeja huijauksiin, joissa ihmiset johdatellaan huomaamatta väärennetyille sivustoille. Näillä sivuilla uhrilta kalastellaan henkilökohtaisia tietoja – kuten pankkitunnuksia – tai pyritään asentamaan haittaohjelmia hänen laitteelleen.

Halvoissa Android-televisiobokseissa vakavia tietoturvariskejä

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom kehottaa kuluttajia olemaan tarkkana Android TV -medialaitteiden hankinnassa. Markkinoilla liikkuu erityisesti tuntemattomien valmistajien edullisia laitteita, joissa on havaittu vakavia tietoturvaongelmia – osa laitteista on jopa sisältänyt haittaohjelmia suoraan pakkauksesta.

3D-tulostus on tie kestävään elektroniikkavalmistukseen

ETN - Technical articlePerinteinen elektroniikan valmistus perustuu prosesseihin, jotka johtavat usein materiaalihävikkiin, korkeisiin työkalukustannuksiin ja merkittäviin varastointikuluihin. Viime vuosina lisäävä valmistus (additive), erityisesti 3D-tulostus, on kuitenkin alkanut nousta varteenotettavaksi vaihtoehdoksi elektroniikan valmistuksessa, sillä se tarjoaa lisää suunnittelun joustavuutta sekä mahdollisia ympäristö- ja taloudellisia etuja.

Lue lisää...

Näin otat tekoälyn käyttöön teollisuudessa

Vaikka monet organisaatiot ovat jo ottaneet käyttöön perinteisiä tekoälyagentteja, tie täysin autonomisiin tekoälyagentteihin voi sisältää haasteita. Tekemällä strategisia investointeja ja omaksumalla metodisen lähestymistavan agenttien skaalaamiseen, sekä niiden erityisten roolien määrittelyyn, teollisuusyritykset voivat päästä loputtomalta tuntuvien kokeilujen yli ja alkaa nauttia tekoälyagenttien hyödyistä todellisessa elämässä, kirjoittaa teollisuuden ohjelmistoja kehittävän IFS:n tekoälyjohtaja Bob De Cuax.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article