logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Ohjelmistopohjaisen radion synty juontaa juurensa 1970-luvulle ja rajoittui alun perin sotilassovelluksiin. Kuitenkin edistysaskel FPGA- ja DSP-signaalinkäsittelytekniikoissa, IC-pohjaisten radiolähetinvastaanottimien kehitys ja pienisoluisten langattomien verkkojen kehitys johtivat tekniikan käytön yleistymiseen 2000-luvun alussa.

Artikkelin on kirjoittanut Mouser Electronicsin Mark Patrick. Hän tuli Mouserin palvelukseen kesällä 2014 työskenneltyään aiemmin RS Componentsilla markkinointitehtävissä ja sitä ennen Texas Instrumentsissa sovelluskehityksen tuessa. Hänellä on elektroniikkainsinöörin tutkinto Coventryn yliopistosta.

Tässä artikkelissa selitetään SDR:n taustalla olevat peruskäsitteet, tutkitaan SDR:n tarjoamaa joustavuutta perinteisiin RF-arkkitehtuureihin verrattuna ja joitain suosittuja käyttötapauksia. Esittelemme mahdollisia uusia sovelluksia, jotka voivat hyötyä ohjelmistoradiosta, koska langattomien yhteyksien käytöstä tulee tärkeä osa yhteiskuntaamme.

Langatonta kaikkialla!

Langaton tekniikka on kehittynyt huomattavasti sen jälkeen, kun Marconi käytti ensimmäisen kerran kipinälähettimiä morsekoodiviestien lähettämiseen Atlantin yli. Tänään, satakaksikymmentäkaksi vuotta myöhemmin, langaton viestintä on tullut kaikkialle yhteiskunnassamme. Se tarjoaa perustan, joka yhdistää älykkäät laitteemme, mahdollistaa mobiiliverkkomme ja toimittaa kuvia muilta planeetoilta televisioihimme. Ilman langatonta yhteyttä yhteiskuntamme ei olisi voinut kehittyä nykyisenlaiseksi.

Radiotaajuus- eli RF-tekniikassa on aina ollut kyse erikoisosaamista, ja perinteisesti analogisesta sellaisesta. Varhaisista ajoista lähtien radioviestintää käytettiin pääasiassa puheviestintään ja viestien lähettämiseen ja vastaanottamiseen, tyypillisesti morsekoodilla. Käytetiin sitten ääntä tai morsekoodeja, tiedon siirtäminen vaati lähettimen taajuuden modulointia. Yleisradioyhtiöt alkoivat käyttää amplitudimodulaatiota (AM) paikallisissa keskiaalto- ja pitkän kantaman lyhytaaltolähetyksissä. Taajuusmodulaatiosta (FM) tuli suosittu erittäin korkeataajuinen (VHF) lähetys paikallisissa ja kansallisissa lähetysverkoissa.

Minkä tahansa radiovastaanottimen ja -lähettimen rakenne oli täysin analoginen. Digitaalinen tiedonsiirto käyttää radiomodulaattoria ja demodulaattoria (eli modeemia) muuntaakseen binäärimaailman datan radion analogiselle alueelle. FSK (Frequency shift keying) oli alun perin tällaisissa sovelluksissa käytetty modulaatiotekniikka.

Kuten seuraavassa osiossa huomaamme, ohjelmistoradio on radikaalisti muuttanut tapaa, jolla suunnittelemme radiojärjestelmiä. Mutta ennen kuin syvennymme SDR:n toimintaan, tarkastellaan joitain SDR:n käyttötapauksia.

Radioamatöörit olivat ohjelmistoradion varhaisia omaksujia. SDR-pohjaiset lähetin-vastaanottimet (yhdistetty lähetin ja vastaanotin) tarjoavat kätevän, kevyen ja helposti kannettavan tavan tarjota hätäviestintää katastrofitilanteissa. Niit on käytetty esimerkiksi avustustoimien koordinoinnissa Azoreilla tulivuorenpurkausten jälkeen.

Ohjelmistoradioita käytetään laajasti tieteellisessä tähtitieteen tutkimuksessa. Niillä voidaan ohjata vastaanottimen keskitaajuutta, säätää kaistanleveyttä ja näyttää kaukaisten tähtien radiopurkaustuloksia.

Mobiiliverkkojen kehittyessä pienten solujen ORAN-verkko (open radio access networks) sopii erityisen hyvin SDR:n käyttöön. Puhelinoperaattorit ja verkkolaitetoimittajat ottavat yhä enemmän käyttöön ohjelmistoradioita seuraavan sukupolven 5G- ja 6G-matkapuhelinverkkojen ja tukiasemien tutkimukseen.

Mikä on ohjelmistoradio eli ohjelmallisesti määritelty radio?

Vaikka SDR-vastaanottimen tai -lähettimen määritelmiä on useita, ne kaikki korostavat, että suuri osa perinteisistä analogisista piiritoiminnoista korvataan ohjelmistopohjaisilla digitaalisilla signaalinkäsittelytekniikoilla. SDR-vastaanottimen tärkeä osa käyttää edelleen analogisia piirejä. Radion etuaste havaitsee antennista vastaanotetut erittäin matalajännitteiset radiotaajuussignaalit. Siitä lähtien signaalinkäsittely, joka sisältää ensisijaisesti demoduloinnin, suoritetaan kuitenkin ohjelmiston avulla. Ohjelmisto voi toimia erillisessä sulautetussa ohjelmoitavassa prosessorissa tai kannettavassa tai pöytätietokoneessa.

Kuva 1 - Yksinkertaisen AM-radion toiminnallisten lohkojen periaate.

Kuvassa 1 on esitetty perinteisen superheterodyynisen AM-radiovastaanottimen tärkeimmät toimintalohkot. Antennista tulevat heikot signaalit johdetaan kaistanpäästösuodattimien läpi, jotka rajoittavat havaittujen signaalien kaistanleveyden kiinnostaviin signaaliin. Tämän jälkeen ne vahvistetaan ja johdetaan mikseri- eli sekoitinpiiriin. Sekoitin yhdistää vastaanotetun signaalin muuttuvataajuisen oskillaattorin ulostuloon kiinteän välitaajuuden (IF) luomiseksi. Vastaanottimen viritys saadaan aikaan vaihtelemalla paikallisoskillaattorin taajuutta. IF-vahvistin nostaa signaalitasoja merkittävästi ja suotimet poistavat mikserin toiminnan ei-toivotut tuotteet. Tämän jälkeen tapahtuu audiosignaalin demodulaatio ja vahvistus.

Kuten kuvasta 2 näkyy, SDR-vastaanotin eroaa merkittävästi perinteisestä.

 

Kuva 2. SDR-vastaanottimen arkkitehtoniset peruslohkot.

 

SDR-vastaanottimen analogiset osat rajoittuvat radiotaajuiseen etuasteeseen. Suodatetut signaalit välitetään analogia-digitaalimuuntimeen (ADC) myöhempää digitaalista käsittelyä varten. Vastaanottimen eksakti arkkitehtuuri vaihtelee. Esimerkiksi yhä suositumpi lähestymistapa SDR-suunnitteluun poistaa välitaajuuden käyttämisen tarpeen. Nolla-IF (ZIF) -lähestymistapa, jota kutsutaan myös suoramuunnokseksi, vie ulostulon RF-etuasteesta AD-muuntimeen ja suoraan kantataajuiseen digitaaliseen prosessointiin, joka suoritetaan demoduloinnin ja suodatuksen sisältävässä ohjelmistossa.

Tämä lyhyt kuvailu kattaa vain ohjelmistoradion perusteet ja sen, kuinka se eroaa perinteisistä RF-tekniikoista. Lisätietoja SDR:stä löytyy esimerkiksi erinomaisesta e-kirjasta Software-Defined Radio for Engineers, joka on saatavana Analog Devicesin verkkosivustolta.

Vaikka olemme tässä keskittyneet vastaanotinten arkkitehtuuriin, samat kuvatut menetelmät pätevät myös lähettimiin.

Ohjelmistoradion käytön aloittaminen

Joustavia SDR-alustoja on kaiken muotoisia ja kokoisia. Yksinkertaiset USB-käyttöiset mokkulat maksavat 25 dollaria kun skaalan toisessa päässä on kattavia, täydellisiä SDR-lähetinvastaanottimia, jotka maksavat yli 6 000 dollaria. Useita suosittuja SDR-arviointisarjoja ja -kehitysmoduuleja on saatavana 100-200 dollarin budjetilla. Monet suositut SDR-alustat käyttävät kaupallisesti saatavia RF-lähetin-vastaanotinpiiriä yhdistettynä FPGA-piirille. SDR-laitteistoalustan valinnan lisäksi on päätettävä, kuinka alusta ohjelmoidaan.

GNU Radio on ilmainen, avoimen lähdekoodin DSP-ohjelmointityökaluketju, joka on suunniteltu erityisesti SDR-sovellusten arkkitehtuurin ja laitteiden suunnitteluun. Se suunniteltiin alun perin puhtaasti koulutustarkoituksiin, ja sitä käytetään laajalti langattomassa tutkimuksessa ja kehityksessä, radioamatöörissä ja radioastronomiassa. GNU tarjoaa joukon erilaisia toiminnallisia lohkoja, kuten suotimia, graafisia näyttöjä, demodulaattoreita, signaaligeneraattoreita, matemaattisia operaattoreita, kanavamalleja ja Fourier-analyysitoimintoja. Yksittäiset toiminnot sijoitetaan työpohjaan ja yhdistetään visuaalisen ohjelmoinnin tyyliin - katso kuvaa 3.

Kuva 3. Esimerkki GNUradio-projektista yksinkertaisen FM-vastaanottimen suunnittelussa.

SDR-suunnittelijat suosivat myös Matlabin ja Simulinkin sekä niiden DSP- ja SDR-laajennusten käyttöä. Toinen GNUradioon perustuva SDR-kehitysekosysteemi, joka sisältää SoapySDR-kehyksen, on Pothosware.

Jos haluat kokeilla ohjelmistoradiota ilman, että kehittää koko suunnitteun arkkitehtuurin, voi aloittaa yhdellä monista ilmaisista avoimen lähdekoodin SDR-sovelluksista, kuten SDR-konsolista.

Esimerkiksi FPGA-pohjaisten kenttäohjelmoitavien radiotaajuisten (FPRF) lähetinvastaanottimien toimittaja Lime Microsystems tarjoaa useita SDR-alustoja, jotka perustuvat sen LMS7002-sarjan lähetin-vastaanotinpiiriin. LMS7002 on pitkälle integroitu kahden lähetinvastaanottimen IC-piiri, joka pystyy toimimaan kaksisuuntaisesti (full duplex) 100 kHz - 3,8 GH alueella.

Piiri sopii moniin sovelluksiin SDR-prototyypeistä ja pienten solujen tukiasemista satelliittiverkkojen ja ja uudelleenkonfiguroitavien langattomien IoT-verkkojen suunnitteluun. Kuva 4 havainnollistaa LMS7002:n kattavaa arkkitehtuuria ja ydinominaisuuksia.

 

Kuva 4. Lime Microsystemsin kahden lähetinvastaanottimen LM7002-piirin toiminnallisten lohkojen arkkitehtuuri.

Lime Microsystems on omaksunut innovatiivisen lähestymistavan kehittääkseen LMS7002-sarjaan perustuvia SDR-alustojaan: se rahoittaa kehitystyön Crowd Supplyn kautta. LMS7002:n ja Intelin (ex-Altera) MAX10 FPGA:n integroiva LimeSDR-minikortti tarjoaa valmiin SDR-ratkaisun USB-virralla toimivalle dongle-tyyliselle piirilevylle (katso kuva 5).

 

Kuva 5. Lime Microsystemsin LimeSDR-minikortti.

MyriadRF on verkkoyhteisö, joka kannustaa ottamaan käyttöön LMS7002-piirejä avoimen lähdekoodin SDR-laitteisto- ja -ohjelmistoprojekteihin. Se tarjoaa pääsyn kehitystyökaluihin, resursseihin ja projektiesimerkkien ekosysteemiin. Innovaattoreille ja kehittäjille, jotka tuntevat Grove Studio -alustan ja Raspberry Pi -kortit, LimeSDR-minilevy sisältyy CS-LIME-10 Grove -aloituspakkaukseen.

Analog Devicesin ADALM PLUTO on itsenäinen RF-oppimismoduuli, johon on integroitu ADI:n AD9363 RF -lähetin-vastaanotinpiiri ja Xilinxin Zynq 7000 -FPGA. Se saa virtansa USB-liitännän kautta isäntätietokoneesta ja toimii 325 - 3800 megahertsin taajuudella half- tai full-duplex-tilassa. SDR-kehitystuki PlutoSDR:lle sisältää GNUradion, MatLab/Simulinkin ja Pothoswaren.

Ohjelmistoradio - mitä seuraavaksi?

Tässä lyhyessä artikkelissa olemme esitelleet ohjelmistopohjaisen radion ideaa. Se on kiehtova alue sulautettujen kehittäjille, analogiasuunnittelijoille ja RF-insinööreille, jotka haluavat oppia uusia taitoja ja pohtia uusia tapoja kehittää langattomia järjestelmiä.

Olemme maininneet vain osan mahdollisista käyttötapauksista, mutta ohjelmistoradion jännittävä ominaisuus on mahdollisuus konfiguroida radio uudelleen hetkessä. Ttä voidaan hyödyntää monin tavoin tekemään RF-suunnittelusta joustavampaa ja ketterämpää. Sen sijaan, että rajoittuisi käyttämään yhtä RF-tekniikkaa, esimerkiksi allle gigahertsin LPWAN-tekniikka LoRaa, voi kehittää ketterän lähetinvastaanottimen, joka voisi toimia LoRa-, matkapuhelin- ja Wi-Fi-yhteyden kanssa. Joustavuus auttaa lisäämään toimintoja ja yksinkertaistaa materiaalikustannuksia ja niihin liittyviä komponenttien hankintaan liittyviä haasteita.

Kuvitellaanpa vaikka kotiautomaatiojärjestelmän reititin, joka voi mukautua mihin tahansa uuteen langattomaan protokollaan. OTA-päivityksen avulla SDR-pohjainen reititin voidaan konfiguroida uudelleen hyödyntämään täysin uusia matkapuhelinverkkoja, kuten siirtymistä 5G:stä 6G:een. Tulevat mahdolliset käyttötapaukset saattavat edellyttää muutoksia reitittimen antenniin ja analogiseen etuasteeseen. Suunnittelun alkuvaiheen aikana tekijät, kuten todennäköiset toimintataajuudet ja suodatusvaatimukset, voivat vaikuttaa etuasteen suunnitteluun, jotta tarvittavat ominaisuudet voidaan sisällyttää. Tällainen joustavuus voidaan toteuttaa vain ohjelmistoradion avulla. Vai SDR saa suunnittelun kestämään aikaa ja lisäämään asiakasturvaa.

MORE NEWS

Aurinkokennokalvo voi tehdä rakennuksista sähköntuottajia

Rakennusten ikkunat ja julkisivut voivat tulevaisuudessa toimia sähköntuottajina, kiitos Luulajan teknillisen yliopiston tutkimukselle. Uudenlainen ohut aurinkokennokalvo yhdistää sähköntuotannon, ympäristöystävällisyyden ja läpinäkyvyyden – ilman kompromisseja rakennusten estetiikassa tai luonnonvalon hyödyntämisessä.

Kenelle Samsungin veitsenterävä uutuus on tarkoitettu?

Samsungin odotettu Galaxy S25 Edge on virallisesti julkaistu, ja 5,8 millimetrin paksuisena se ottaa haltuunsa tittelin "maailman ohuimpana täysiverisenä älypuhelimena". Kyse on hienosta insinööritaidon näytöstä: titaanirunko, keraaminen lasi ja huipputason kamera- sekä tekoälyominaisuudet on mahdutettu hämmästyttävän solakkaan koteloon.

Selain on yritysten tietoturvan sokea piste

Yritykset nojaavat yhä enemmän verkkoselaimiin päivittäisessä työssään, mutta samalla altistuvat vakaville tietoturvauhille. NordLayerin kyberturva-asiantuntijan mukaan perinteiset selaimet muodostavat tietoturvan sokean pisteen, jota on vaikea valvoa ja suojata – erityisesti pienemmissä organisaatioissa, sanoo NordLayerin asiantuntija Edvinas Buinovskis.

FakeUpdates vaikutti 6 prosentissa organisaatioita

Tietoturvayritys Check Point Software Technologies on julkaissut huhtikuun 2025 haittaohjelmakatsauksensa. Raportin mukaan FakeUpdates jatkoi maailman yleisimpänä haittaohjelmana, vaikuttaen 6 prosenttiin organisaatioista maailmanlaajuisesti. Suomessa sen esiintyvyys oli 4,02 prosenttia.

Yksi ainoa molekyyli parantaa kennon suorituskykyä 0,6 prosenttia – ja sillä on merkitystä

Uusi kansainvälinen tutkimus osoittaa, että synteettinen molekyyli nimeltä CPMAC voi merkittävästi parantaa perovskiittipohjaisten aurinkokennojen tehokkuutta ja käyttöikää. Vaikka hyötysuhde parani vain 0,6 prosenttia, sillä on todellista merkitystä: suuressa mittakaavassa, kuten yhden gigawatin aurinkovoimalassa, se voi tuottaa tarpeeksi lisäenergiaa jopa 5000 kotitaloudelle.

Intel katkaisee linkin grafiikan ja CPU:n väliltä

Intel on virallisesti lopettanut Deep Link -teknologiansa kehityksen ja tuen, lopettaen näin kunnianhimoisen yrityksen yhdistää prosessorin ja näytönohjaimen voimat tiiviimmäksi kokonaisuudeksi.

Autojen tutkapiiri kutistui, teho kasvoi kaksinkertaiseksi

NXP Semiconductors on julkaissut uuden sukupolven tutkapiirin, joka mullistaa autonomisten ajoneuvojen tutkajärjestelmät. Uusi S32R47-imaging-tutkaprosessori tarjoaa jopa kaksinkertaisen suorituskyvyn edeltäjäänsä verrattuna ja mahtuu silti 38 prosenttia pienempään fyysiseen tilaan.

Vuoden lopulla jo 240 watin USB-lataus suoraan pistokkeesta

Pistorasiaan integroitava USB-lataus on siirtymässä täysin uudelle aikakaudelle. Brittiläinen tehoelektroniikkayritys Pulsiv on kehittänyt ensimmäisen valmiin ratkaisun, joka mahdollistaa jopa 240 watin USB-C-latauksen suoraan tavallisesta seinäpistokkeesta. Kyseessä on merkittävä tekninen läpimurto, joka voi muuttaa tapaa, jolla kannettavat tietokoneet, älypuhelimet ja jopa pienet kodinkoneet tai sähkötyökalut ladataan kotona ja työpaikoilla.

Omdia: Puolijohteet uuteen ennätykseen

Vuosi 2024 oli puolijohdeteollisuudelle historiallinen, sillä alan liikevaihto nousi Omdian mukaan 25 prosenttia edellisvuodesta ja ylsi ennätykselliseen 683 miljardiin dollariin. Kasvun moottorina toimi erityisesti tekoälyyn liittyvä kysyntä, joka nosti muistipiirien myynnin huikeaan 74 prosentin kasvuun.

Uusi standardi parantaa Bluetoothin tietoturvaa

Bluetooth-teknologia on saanut merkittävän päivityksen, joka parantaa käyttäjien yksityisyyttä ja laitteiden virrankulutusta. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut uuden Bluetooth Core Specification 6.1 -version, jossa keskeisenä uutuutena on satunnaistettu laiteosoitteiden päivitys – askel kohti vaikeammin jäljitettävää langatonta viestintää.

Tesla kiertää työsaartoa Ruotsissa suomalaisyrityksen kautta

Tesla on ajautunut erikoiseen selkkaukseen Ruotsin ay-liikkeen kanssa, ja yhtiö on nyt ryhtynyt kiertämään työtaistelutoimia suomalaislähtöisen yrityksen avulla. Kyseessä on ahvenanmaalainen ACS-konserni (Automation & Charger Solar), joka on aloittanut Teslan superlatureiden asennukset Ruotsissa kesken laajaa ay-liikkeen tukemaa saartoa.

Tehoelektroniikan PCIM oli suurempi kuin koskaan aikaisemmin

Nürnbergissä tällä viikolla järjestetty PCIM Expo & Conference 2025 ylitti odotukset niin laajuudeltaan kuin sisällöltään. Tapahtuma kasvoi tänä vuonna kuuteen näyttelyhalliin ja kattoi yhteensä 41 500 neliömetriä – enemmän kuin koskaan aiemmin. Näyttely houkutteli paikalle 685 näytteilleasettajaa ja noin 16 500 kävijää eri puolilta maailmaa.

Tuki uudelle USB4:lle laajenee

Testaus- ja simulaatiojärjestelmistään tunnettu Keysight Technologies on julkaissut päivitetyn version System Designer for USB -työkalustaan. Uusin versio tukee nyt USB4 v2-standardia, mikä mahdollistaa uusimpien USB-teknologioiden hyödyntämisen jo suunnitteluvaiheessa.

Python jyrää: Suosio ennätyslukemissa

Python ei ole vain suosituin ohjelmointikieli maailmassa – se on nyt suositumpi kuin yksikään kieli yli 20 vuoteen. Samalla kieli kehittyy entisestään, sillä toukokuussa julkaistu Python 3.14 -beta tuo mukanaan nipun merkittäviä uudistuksia, jotka tekevät kielen käytöstä entistäkin miellyttävämpää ja tehokkaampaa.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Infineon sai vihreää valoa Dresdenin uudelle tehtaalle

Infineon Technologies on saanut Saksan liittovaltion talousministeriöltä lopullisen rahoituspäätöksen uuden, huipputeknologiaan keskittyvän puolijohdetehtaan rakentamiseksi Dresdeniin. Yritys investoi Smart Power Fab -nimiseen tuotantolaitokseen yli viisi miljardia euroa omia varojaan. Hanke tuo arviolta 1000 uutta työpaikkaa alueelle.

Nokian uusi kuituratkaisu korvaa kuparikaapelit

Nokia on julkistanut uuden Aurelis Optical LAN -ratkaisunsa, joka tarjoaa yrityksille kehittyneen ja pitkäikäisen vaihtoehdon perinteisille kuparipohjaisille lähiverkoille. Uusi kuitutekniikka vähentää merkittävästi kaapelointia ja energiankulutusta, tarjoten samalla huippunopeaa ja luotettavaa verkkoyhteyttä tulevaisuuden tarpeisiin.

Aurinkosähköä rakennettiin ennätysmäärä viime vuonna

Viime vuonna maailmassa rakennettiin ennätykselliset 597 gigawattia (GW) uutta aurinkosähkökapasiteettia, selviää SolarPower Europen tuoreesta Global Market Outlook for Solar Power 2025–2029 -raportista. Kasvua edellisvuodesta kertyi peräti 33 prosenttia, mikä tekee vuodesta 2024 historian parhaan aurinkosähkön asennusvuoden.

EU saa oman alustan piirien suunnitteluun

Euroopan unioni panostaa vahvasti puolijohteiden kehitykseen ja ottaa uuden askeleen kohti teknologista omavaraisuutta. Belgialaisen tutkimuskeskus Imecin johdolla käynnistyy European Chips Design Platform -niminen hanke, jonka tavoitteena on luoda yhteiseurooppalainen alusta integroitujen piirien suunnitteluun.

Uusi atomikello jätättää sekunnin 100 miljoonassa vuodessa

Yhdysvaltain kansallinen standardi- ja teknologiainstituutti (NIST) on ottanut käyttöön uuden sukupolven atomikellon, joka määrittää ajan ennenäkemättömällä tarkkuudella. NIST-F4-nimeä kantava kellojärjestelmä pystyy käymään virheettömästi jopa 100 miljoonan vuoden ajan heittäen enintään sekunnin.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Lue lisää...

Selain on yritysten tietoturvan sokea piste

Yritykset nojaavat yhä enemmän verkkoselaimiin päivittäisessä työssään, mutta samalla altistuvat vakaville tietoturvauhille. NordLayerin kyberturva-asiantuntijan mukaan perinteiset selaimet muodostavat tietoturvan sokean pisteen, jota on vaikea valvoa ja suojata – erityisesti pienemmissä organisaatioissa, sanoo NordLayerin asiantuntija Edvinas Buinovskis.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article