logotypen
 
 

IN FOCUS

IP suojaan ulkoiseen muistiin

Monet markkinoilla olevat mikro-ohjaimet tarjoavat tallennuskapasiteettia muutamien megatavujen verran, mikä vaikuttaa merkittävästi tuotteen hintaan. Sopiva vaihtoehtoinen ratkaisu on käyttää ulkoista muistia, jota voidaan hankkia suuremmissa määrissä selvästi edullisempaan hintaan ja useilla eri kapasiteettivaihtoehdoilla – yleensä muutamasta megatavusta satoihin megatavuihin.

Lue lisää...

Viime aikoina on kiinnitetty paljon huomiota piikarbidi- eli SiC-tekniikkaan ja sen mahdolliseen käyttöön tehoelektroniikassa, mutta asiasta on syntynyt myös väärinkäsityksiä. On syytä oikoa vääriä oletuksia, jotta suunnittelijat voisivat olla varmempia SiC-komponenttien käyttämisestä tulevaisuudessa.

Artikkelin kirjoittaja Ajay Hari toimii onsemin sovellusjohtajana.

Osa piikarbidin ympärillä olevista sekaannuksista liittyy sovelluksiin, joissa SiC-kytkimiä voidaan käyttää. Esimerkiksi jotkut suunnittelijat uskovat, että SiC MOSFET -kytkimiä tulisi käyttää vain korvaamaan IGBT:t, kun taas galliumnitridi- eli GaN-kytkimillä tulisi korvata piipohjaiset MOSFET-kytkimet.

Esimerkiksi 650 voltin SiC MOSFETit tarjoavat kuitenkin erinomaisen suorituskyvyn kilpailukykyisellä RDS(on)*Qg -arvolla ja estosuunnan varauksen minimaalisella elpymisajalla. Tämä tekee SiC-kytkimestä erinomaisen vaihtoehdon pii-MOSFETille vaativissa kytkentäsovelluksissa kuten tehokerrointa parantavissa TPPFC-korjaimissa (totem pole power factor correction) tai synkronisissa boost-muuntimissa.

Jotkut suunnittelijat taas uskovat, ettei SiC sovellu kovin korkeataajuisiin sovelluksiin ja että GaN-kytkintä tulisi sen sijasta käyttää suurta nopeutta vaativissa kytkentäsovelluksissa. Viime aikojen teknologinen kehitys on kuitenkin kutistanut piikarbidisirujen pinta-alaa, mikä parantaa niiden soveltuvuutta korkeataajuiseen (yli 100 kHz) toimintaan.

Tämän ansiosta SiC-kytkimiä voidaan nyt käyttää menestyksekkäästi esimerkiksi 100 kHz TPPFC-sovelluksissa ja pehmeästi kytkevissä LLC-kytkennöissä 200-300 kilohertsin taajuuksilla. Tämän lisäksi nousevat uudet teknologiat, kuten kaivantorakenteiset ja kaskodikytketyt SiC MOSFETit, parantavat entisestään suorituskykyä suurilla taajuuksilla.

Edellä mainittujen epäilyjen lisäksi jotkut suunnittelijat uskovat, että piikarbidi on vain kapean markkinaraon tekniikka, jonka suosio perustuu lähinnä menestykseen sähköautojen voimansiirtojärjestelmissä käytetyissä inverttereissä.

Entistä suuremman tehotiheyden ja energiatehokkaamman toiminnan vaatimus lähes kaikilla sovellusaloilla tarkoittaa kuitenkin sitä, että piikarbidin tarjoamat edut voivat hyödyttää myös monia vähemmän monimutkaisia piiritoteutuksia. Näitä ovat esimerkiksi sähköautojen sisäänrakennetut laturit (OBC), aurinkopaneelien (PV) tehomoduulit, uusiutuvan energian lähteet sekä pilvilaskennan tehonsyöttö.

Kuva 1. SiC-rakenteen kutistuessa yhdeltä kiekolta saadaan enemmän siruja, jotka myös yltävät entistä suuremmille taajuuksille.

Tehokytkimen valinta ja toiminta

Monet suunnittelijat käyttävät poiskytkevää negatiivista hilajännitettä estämään SiC-kytkimen ’hyppiminen’ tai syntyvien transienttien vuoksi vahingossa tapahtuva kytkeytyminen, mutta tämä ei ole erityisen tiukka vaatimus. On lukuisia esimerkkejä onnistuneista SiC-toteutuksista, joissa ei sovelleta negatiivista hilajännitettä. Kuten kaikessa suunnittelussa, tässäkin tulee noudattaa hyviä käytäntöjä, esimerkiksi tiukkaa layout-suunnittelua, joka minimoi loisefektit. Lisäksi hilaohjaimen on kyettävä nielemään riittävästi virtaa pitääkseen kytkimen vakaasti off-tilassa.

Liitoseristeinen hilaohjain voi olla hyväksyttävä joissakin sovelluksissa kuten TPPFC-korjaimissa. On kuitenkin syytä huomata, että galvaanisesti erotetut hilaohjaimet tarjoavat paremman kohinansiedon ja pystyvät myös käsittelemään paremmin kytkimen dv/dt-transientteja, mikä auttaa estämään virheellistä toimintaa. Koska SiC MOSFETit kytkevät nopeasti ja niillä on alhaisempi hilavaraus (Qg) kuin vastaavilla piikytkimillä, galvaanisesti erotettu hilaohjain tekee rakenteesta kestävämmän – jopa sovelluksissa, jotka eivät sitä ehdottomasti vaadi.

Nykyään monet erityisesti SiC-kytkimille tarkoitetut ohjaimet tarjoavat useita käteviä ominaisuuksia: negatiivinen hilaohjaus, DESAT, OCP, OTP ja muut suojaustoiminnot. Oikeantyyppisen hilaohjaimen valinta tekee SiC-kytkimen ohjaamisesta vähintään yhtä helppoa kuin piipohjaisen MOSFETin ohjaus.

Taloudellisuus, ekosysteemi ja toimitusketju

Yksi yleinen väärinkäsitys on, että piikarbidiratkaisut ovat kalliita. Pii-MOSFETiin verrattuna SiC-kytkin maksaa toki hieman enemmän, mutta jos ajatellaan tyypillistä 30 kilowatin piipohjaista tehoratkaisua, siinä 90 % kaikista kuluista muodostavat kytkennän vaatimat kelat ja kondensaattorit (60% ja 30%). Sen sijaan puolijohdekomponenttien osuus edustaa vain kymmentä prosenttia koko järjestelmän materiaalikuluista (BOM).

Oletetaan, että pii-MOSFETit korvataan SiC-kytkimillä. Silloin tarvittavat kapasitanssi- ja induktanssiarvot pienenevät noin 75 prosenttia, mikä vähentää merkittävästi kelojen ja kondensaattorien hintaa (sekä fyysistä kokoa). Säästö on selvästi suurempi kuin SiC-kytkimien aiheuttama kustannusten nousu.

Lisäksi piipohjaisten kytkinkomponenttien hyötysuhde on huonompi kuin SiC-kytkimillä, joten ne vaativat kalliita ja tilaa vieviä jäähdytyslevyratkaisuja. Tämän vuoksi SiC-ratkaisun BOM-kokonaiskulut ovat pienemmät kuin vastaavan piipohjaisen ratkaisun.

Piikarbidin tarjoama ekosysteemi kehittyy nopeasti, kun SiC-tekniikasta tulee sovellusten valtavirtaa. Jo nyt on kaupallisesti saatavilla laaja valikoima lukuisiin eri sovelluksiin tarkoitettuja SiC-kytkimiä ja niihin sopivia hilaohjaimia useisiin eri kotelotyyppeihin pakattuina. SiC-tekniikan tietämyspohja kasvaa koko teollisuudessa, kun valmistajat lisäävät tukeaan sovellussuunnittelutiimien, referenssisuunnitelmien, sovellusdokumenttien sekä simulointimallien ja -työkalujen avulla.

Komponenttien saatavuus (ei vain SiC:n) on viime aikoina ollut ongelmana joillakin aloilla. Äskettäin tapahtuneen GTAT-yhtiön ostamisen jälkeen onsemin toimitusketju on kuitenkin paljon aiempaa vankempi. Onsemi on ainoa laajan skaalan toimittaja, joka pystyy tarjoamaan SiC-komponenttien kaikki tuotantovaiheet päästä päähän: kiteenkasvatus, substraatti, epitaksointi, sirujen valmistus, luokkansa parhaat integroidut moduulit ja erilliskoteloidut ratkaisut.

Tukeakseen SiC-teknologian odotettua kasvua tulevien vuosien aikana onsemi aikoo viisinkertaistaa substraattitoimintojensa kapasiteetin ja tehdä merkittäviä investointeja laajentaakseen yhtiön siru- ja moduulituotannon kapasiteetin kaksinkertaiseksi kaikissa toimipisteissä tämän vuoden aikana. Sen jälkeen tuotantokapasiteettia on tarkoitus edelleen lähes kaksinkertaistaa ensi vuoden aikana halutun kasvunopeuden saavuttamiseksi.

Kuva 2. Onsemin toimitusketju kattaa kaikki vaiheet päästä päähän.

Vahva jännite- ja lämpökestävyys

Piikarbidi on puolijohdemateriaali, jonka laaja energiakaistojen väli (WBG) antaa SiC-kytkimelle paremman kestävyyden vyöryilmiötä vastaan. Termisesti generoitujen varauksenkuljettajien konsentraatio on paljon alhaisempi kuin piikomponenteilla.

On totta, että SiC-komponentin fyysinen koko on pienempi ja siten myös oikosulun sietoaika lyhyempi kuin IGBT-kytkimellä, mutta sopivan SiC-hilaohjaimen käytöllä voidaan kuitenkin varmistaa, että vika havaitaan nopeasti ja kytkin sammutetaan riittävällä turvamarginaalilla. Näin ollen SiC-kytkimiä voidaan käyttää luotettavasti ja turvallisesti sovelluksissa, joissa vaaditaan hyvää kestävyyttä.

Monissa sähköautoissa ollaan akkujännitteen osalta siirtymässä 400 voltin järjestelmistä 800 tai 1000 voltin tasolle. Aurinkopaneeleissa (PV) puolestaan tulojännitteet ovat nousemassa 600 voltista 1500 voltin tasolle. Jännitekestoisuuden tiukempien vaatimusten täyttämiseksi onsemi on kehittänyt sarjan 1700 voltin planaarisia M1 EliteSiC MOSFET -transistoreja, jotka on optimoitu nopeisiin kytkentäsovelluksiin. Näiden MOSFETien rinnalle yhtiö on tuonut myös valikoiman 1700 V SiC Schottky -diodeja.

 

Kuva 3. Onsemin 1700 V planaarinen M1 EliteSiC MOSFET.

Luotettava valinta

Kun tarkastellaan pii- ja piikarbidipohjaisia kytkinkomponentteja useilla eri mittareilla, käy selkeästi ilmi, ettei laajalle levinneillä piikarbidin hyödyntämistä koskevilla väärinkäsityksillä ole tosiasiallisia perusteita. Tämän vuoksi suunnittelijoiden tulisi olla luottavaisia tehdessään valintoja ja soveltaessaan monipuolista SiC-tekniikkaa omiin suunnitteluihinsa.

MORE NEWS

Uusi salaus suojaa jo tämän päivän kuituyhteyksiä kvanttikoneilta

Kvanttitietokoneiden uhka nykyiselle tietoturvalle on herättänyt huolta laajasti: tulevaisuudessa ne voivat murtaa laajasti käytössä olevat salausmenetelmät. Nyt Karlsruhen teknillisen instituutin (KIT) tutkijat ovat kehittäneet ratkaisun, joka tuo kvanttiturvallisen salauksen jo olemassa oleviin kuituyhteyksiin – ilman kalliita erikoislaitteita.

Tekoäly alkaa valvoa Pohjoismaihin tulevaa dataa

Tiedon valtaväylistä Pohjoismaissa vastaava GlobalConnect ottaa käyttöön kehittyneen tekoälypohjaisen valvontajärjestelmän. Yhtiö investoi ScienceLogicin alustan käyttöönottoon, jonka avulla voidaan reaaliaikaisesti seurata verkon toimintaa ja ratkaista ongelmia ennen kuin ne ehtivät vaikuttaa käyttäjiin.

Uusi fotonipiiri kiihdyttää tekoälyn prosessoinnin huippunopeuteen

Amerikkalainen teknologia-alan yritys Lightmatter on julkaissut uudenlaisen fotoniikkaan perustuvan superpiirin, joka lupaa mullistaa tekoälyn infrastruktuurin. Passage M1000 -niminen piiri mahdollistaa ennennäkemättömän nopean tiedonsiirron tekoälylaskennassa, avaten tien entistä suuremmille ja tehokkaammille AI-malleille.

Trumpin politiikka voi nostaa seuraavan iPhonen hintaa jopa 40 prosenttia

USA Todayn mukaan Applen iPhonet saattavat kallistua jopa 43 prosenttia Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uusien tullien seurauksena. Trump ilmoitti keskiviikkona laajasta uudesta tullisuunnitelmasta, jonka tavoitteena on vauhdittaa yhdysvaltalaista tuotantoa. Tämä sisältää 34 prosentin lisätullit Kiinasta tuotaville tuotteille, mikä nostaa kokonaistullin 54 prosenttiin – korkeimmaksi Yhdysvaltain historiassa Kiinaa kohtaan.

Tänä vuonna jo joka viides uusi auto kulkee sähköllä

Sähköautojen suosio jatkaa kasvuaan haasteista ja epäilyksistä huolimatta. Uusimpien tilastojen mukaan vuonna 2025 jo 18 % maailmanlaajuisista autokaupoista kohdistuu sähköautoihin – kolme kertaa enemmän kuin viisi vuotta sitten.

Microsoft lähti liikkeelle 50 vuotta sitten BASIC-tulkista

Microsoft juhlii tänä vuonna 50-vuotista taivaltaan, ja juhlan kunniaksi yhtiön perustaja Bill Gates julkaisi alkuperäisen ohjelmakoodin, joka käynnisti koko teknologiayrityksen – Altair BASIC -tulkin. Gatesin mukaan kyseessä on "siistein koodi, jonka olen koskaan kirjoittanut".

Rohde lisäsi tehoa EMC-mittauksiin

Rohde & Schwarz on julkaissut päivitetyn version ELEKTRA-ohjelmistostaan, joka tuo lisää tehoa ja automaatiota EMC-mittauksiin. Uusi ohjelmistoversio tukee kaikkia ajankohtaisia EMC-standardeja eri toimialoilla – mukaan lukien kaupallinen elektroniikka, autoteollisuus, langattomat järjestelmät, puolustus ja ilmailu.

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Tamperelaissiru purkaa useampia audiovirtoja kuin mikään muu prosessori

Tamperelainen VLSI Solution on julkaissut uuden sukupolven audioprosessorin, joka asettaa uudet standardit äänenkäsittelylle sulautetuissa järjestelmissä. VS1073-uutuuspiiri pystyy purkamaan ja käsittelemään enemmän äänenpakkausmuotoja kuin mikään muu prosessori markkinoilla – mukaan lukien uudet tuetut formaatit kuten ALAC, DSD, Opus ja AC-3.

Uusi LUMI-supertietokone yllättää: kylkeen tulee kvanttitietokone

Suomeen rakennetaan maailman tehokkainta tekoälysupertietokonetta, ja sen rinnalle kehitetään nyt myös täysin uusi kvanttilaskenta-alusta. LUMI AI Factory -hankkeen johtaja Pekka Manninen vahvistaa, että uusi huippuluokan laskentaympäristö käynnistyy keväällä 2027.

Samsungin uusin tuo tekoälyn jäässä oleville tablettimarkkinoille

Tablettimarkkinat hakevat suuntaa, mutta Samsung uskoo tekoälyyn. Yhtiö julkaisi 2. huhtikuuta uuden Galaxy Tab S10 FE -sarjan, joka tuo älykkäät ominaisuudet yhä useamman käyttäjän ulottuville. Vaikka markkina kokonaisuudessaan junnaa lähes paikallaan, Samsung pyrkii herättelemään sitä AI-pohjaisella tuottavuudella ja kevyellä muotoilulla.

Trumpin tullit aiheuttavat suurta epävarmuutta puolijohdealalla

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut uusista tullipolitiikoista, jotka uhkaavat horjuttaa puolijohdeteollisuuden globaaleja toimitusketjuja. Trumpin hallinto on määrännyt 10 prosentin perustullin kaikkiin tuontituotteisiin ja jopa 32 prosentin tullit valikoiduille maille, kuten Taiwanille. Vaikka Taiwanin puolijohteet ovat toistaiseksi tullivapaita, alan toimijat elävät epävarmuudessa mahdollisista tulevista muutoksista.

Maailman ensimmäisessä MEMS-kompassissa ei ole liikkuvia osia

Ranskalainen teknologiayritys SBG Systems on esitellyt maailman ensimmäisen MEMS-pohjaisen gyrokompassin, joka kykenee määrittämään suunnan ilman GNSS-apua ja täysin ilman liikkuvia osia. Tämä inertianavigoinnin läpimurto avaa uuden luvun tarkassa ja kompaktissa paikannuksessa, erityisesti merenkulun ja robotiikan sovelluksissa.

Cadence demosi eurooppalaisvoimin kehitettyä ajoneuvojen SoC-piiriä

Euroopassa pitäisi vähentää riippuvuutta sekä kiinalaisesta että amerikkalaisesta tekniikasta. Muutaman viikon takaisilla Nürnbergin Embedded World -messuilla nähtiinkin tähän suuntaan kasvavia versoja. Esimerkiksi Cadence ja saksalainen Dream Chip Technologies esittelivät uuden sukupolven älykkään SoC-järjestelmäpiirin ajoneuvosovelluksiin.

LUMI-tekoälytehdas on yksi ensimmäisiä Euroopassa

LUMI-tekoälytehdas avaa uuden luvun eurooppalaisessa tekoälyn kehityksessä yhdistämällä huipputeknologian, asiantuntijuuden ja yhteistyön ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi. Tekoälyhubin fyysiset tilat sijoittuvat Espoon Otaniemeen Aalto-yliopiston yhteyteen, ja laskennan ydin toimii Kajaanissa, missä nykyinen LUMI-supertietokone tarjoaa maailmanluokan suorituskykyä tekoälykehitykselle.

Jyväskylän ylioppilaskylään maailman nopein opiskelijanetti

Kotimainen valokuituyhtiö Lounea toteutti Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan Soihtu-asuntoihin huippumodernit nettiyhteydet. Opiskelijakylä nousi kerralla maailman kärkeen tarjoamalla asukkailleen poikkeuksellisen nopeat verkkoyhteydet. 

Painetun elektroniikan tutkija TactoTekin teknologiajohtajaksi

Oululaistaustainen elektroniikkayhtiö TactoTek on nimittänyt tekniikan tohtori Pälvi Apilon uudeksi teknologiajohtajakseen. Apilo on ollut osa TactoTekin asiantuntijatiimiä vuodesta 2018 ja toiminut viimeksi yhtiön ennakoinnin ja tutkimuksen johtajana.

Linuxista tulee parempi pelaajille

Linux-kernelin tuore 6.14-päivitys lupaa merkittäviä suorituskykyparannuksia Windows-pelejä pelaaville Linux-käyttäjille. Ytimeen on tuotu parannettu NTsync-ajuri, jonka ansiosta Wine- ja Proton-yhteensopivuuskerrosten kautta ajettavat pelit voivat hyötyä jopa satojen prosenttien teholisästä tietyissä tilanteissa.

Eficoden aprillijuttu oli hieno

Yli 600 koodaajan ohjelmistotalo Eficode päätti tänä vuonna aprillipäivän kunniaksi viedä kehittäjähuumorin uudelle tasolle julkaisemalla kuvitteellisen SUAMI-järjestelmän – Single Unified AI Metrics Indicator – joka mittaa kehittäjien tuottavuutta sielunmaiseman, eksistentiaalisen ahdistuksen ja astrologian avulla.

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Lue lisää...

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
article