logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

IoT-sektorilla yksi aihe on tällä hetkellä kaikkien huulilla: turvallisuus. Uudet turvamääräykset ovat todennäköisesti tämän hetken tärkeimpiä laite- ja konevalmistajien haasteita. Lisäksi suuntaus kohti tekoälyn hyödyntämistä ja entistä kattavampaa liitettävyyttä voimistuu – nämä tekniikat tulevat merkittävästi yleistymään käytännön toteutuksissa.

Artikkelin kirjoittaja, Kontronin toimitusjohtaja Hannes Niederhauser on valmistunut Grazin teknillisestä yliopistosta sähköinsinööriksi. Hän on tehnyt pitkän uran johtajana mikrosirujen ja sulautetun tietojenkäsittelyn parissa. Ennen tuloaan itävaltalaiseen S&T Groupiin hän oli entisen Kontron AG:n pääosakas ja toimitusjohtaja vuosina 1999–2007.

Turvatekniikoiden kysyntä kasvaa jatkuvasti erityisesti koneiden ja infrastruktuurien kohdalla. Suunniteltu turvallisuus eli ’Security by design’ on nyt myös laillisesti vahvistettu käsite, jolla varmistetaan, että ulkopuolinen manipulointi voidaan sulkea pois aina, kun se on mahdollista. IEC 62443 on kansainvälinen kyberturvallisuuden standardi, joka on tarkoitettu teollisuuden automaatio- ja ohjausjärjestelmille.

Kontron työskentelee parhaillaan tämän sertifioinnin viimeistelemiseksi. EU:n koneasetuksen 2023/1230 mukaan koneiden valmistajilla ja käyttäjillä on vielä vajaat kolme vuotta aikaa täyttää koneita ja järjestelmiä koskevat uudet vaatimukset.

Tämän saavuttamiseksi sekä tietokonejärjestelmän kehitys- että tuotantoprosessissa on varmistettava, että haittaohjelmat eivät pääse missään vaiheessa laitteistoon tai ohjelmistoon. Toimittajien on kyettävä eliminoimaan viimeisimmät tietoturva-aukot välittömästi ja korjaamaan virheet.

Tässä tulevat esiin uudet ratkaisut kuten KontronOS. Tämä käyttöjärjestelmä koostuu minikokoisesta standardi-Linuxista, mutta se kattaa kaikki toiminnot, joita asiakkaat tyypillisesti tarvitsevat. Alusta etsii jatkuvasti uusia uhkia ja haavoittuvuuksia, ja tietoturva-aukot korjataan automaattisesti päivityksin.

Kuva 1. Linux-pohjainen KontronOS-käyttöjärjestelmä on kehitetty IoT-ratkaisujen tietoturvaan ja datansuojaukseen osana kokonaisvaltaista digitalisointiratkaisua. Kontron susietec -työkalupakettiin kuuluu nyt 10 erikoisohjelmistoa ja 9 laitteistoa, jotka kommunikoivat saumattomasti toistensa kanssa IoT- ja Industry 4.0 -konseptien tarjoaman potentiaalin hyödyntämiseksi.

Tämä tarjoaa koneiden ja järjestelmien valmistajille sekä lääkinnällisten laitteiden toimittajille tärkeän rakennuspalikan uusien määräysten täyttämiseksi. Vaikutukset tuntuvat jo markkinoilla: käytännössä jokainen uusi tarjous sisältää jo tämän ohjeellisen vaatimuksen. Entistä vahvempi suojaus palvelee markkinoiden kaikkia toimijoita.

Tekoäly vyöryy edelleen

ChatGPT:n käynnistämä AI-hehkutus vaikuttaa teollisuuteen epäsuoremmin. Siellä tekoälyn hyödyntämisen painopiste on edelleen selkeästi kuvankäsittelyssä, erityisesti laadunvalvonnan ja tuotannon optimoinnin sekä tuotantoympäristön valvonnan ja turvallisuuden varmistamisessa. Kaikki valmistajat tekevät lujasti töitä toteuttaakseen tarvittavat rinnakkaisprosessit entistä tehokkaammin laitetasolla, mukaan lukien yhteydet muihin koneisiin ja järjestelmiin.

Monet uudet tuotteet esimerkiksi Nvidialta ja muilta markkinajohtajilta ovat nyt huomion kohteena. Tämä koskee erityisesti grafiikkaprosessoreita, jotka voivat huomattavasti nopeuttaa tekoälysovelluksia. Valmistajat näkevät järjestelmien suorituskyvyn kasvavan merkittävästi, kun tekoälyn päättelykykyä kiihdyttävä AI IP integroituu prosessoreihin (Inference Accelerator).

Sellaiset yritykset kuin TI, NXP, Hailo ja Broadcom integroivat tällä hetkellä tekoälykiihdyttimiä ARM-pohjaisiin, niukasti tehoa kuluttaviin ja kustannustehokkaisiin laskenta-alustoihin. Alustoja voidaan hyödyntää monenlaisissa ympäristöissä kuten reunajärjestelmissä, kameroissa ja erityyppisten ajoneuvojen kuljettajia avustavissa järjestelmissä. Tärkeitä autonomisen ajamisen sovellusskenaarioita löytyy myös rautatiekuljetuksista, tehdaslogistiikasta, rakennusalan koneista ja maatalouden sadonkorjuukoneista.

Intel ja AMD puolestaan tarjoavat tehokkaita laskentajärjestelmiä, joita tarvitaan tekoälymallien kouluttamiseen. Opetusta voidaan ajaa erillisissä tehokkaissa koneissa tai pilvessä, joka tarjoaa vielä lisätehoa entistä pienemmällä virrankulutuksella.

Tekoäly vaatii verkkoyhteyksiä

Liitettävyys verkkoon on edelleen keskeisellä sijalla myös 5G- ja WiFi 6 -tekniikoiden yleistyessä. Vaikka 5G-pohjaisia kampusverkkoja (CAN) on toistaiseksi toteutettu lähinnä malliprojekteina, tekniikan entistä laajempi käyttö on jo alkamassa. Keskeinen syy tähän on tarve lisätä langattomien yhteyksien turvallisuutta ja vakautta sekä kasvattaa datamääriä eri prioriteeteilla ja palveluilla.

Hallittava datansiirtonopeus kasvaa dramaattisesti tekoälyn, reaaliajassa toimivien ohjaimien ja lisääntyneen videoliikenteen sekä kuvankäsittelyn vuoksi. Sekä lääketieteellisessä ympäristöissä että teollisuudessa yhdistetään monimutkaisia järjestelmiä entistä joustavammin pieniksi, helposti siirrettäviksi laiteyksiköiksi.

Tästä syystä monimutkaisista kaapeloinneista on tulossa suuri ongelma, joten niiden on väistyttävä langattoman tekniikan tieltä. 5G-tekniikka on tässä välttämätöntä. Sen merkitys kasvaa myös autonomista ajamista tukevissa järjestelmissä.

Kontronin lähestymistapa 5G-ympäristössä on tarjota sekä edullisia 5G-yhteensopivia päätelaitteita että verkkoinfrastruktuuria yksityisenä 5G-verkkona. Näin voidaan tarjota pitkälle kehitettyjä kokonaisratkaisuja yhdestä ja samasta lähteestä. Radiomoduuleja valmistavan Telit-yhtiön keskeisten osien ostaminen sekä Kontron Slovenian erikoistuminen 5G-yksityisverkkojen tekniikkaan on laajentanut yhtiön resursseja.

Projektit ovat toistuvasti osoittaneet, että integrointi on usein monimutkaista ja riskialtista, kun erilaisten palvelujen tarjoajat on tuotava yhteen. Kontronin lähestymistavalla integrointipalvelusta tulee olennainen osa täydellistä harmonisoitujen tekniikoiden pakettia, joka tarjoaa tuki- ja palvelutoiminnot yhdestä ja samasta palvelupisteestä.

Erityisesti tehdasautomaatiossa tuotteet on integroitava suuriin tuotantojärjestelmiin ja niillä on oltava rajapinnat turvalliseen ja deterministiseen tiedonsiirtoon. Ajan suhteen kriittisellä TSN-verkolla (Time-Sensitive Network) ja tulevaisuuden TSN-over-5G-tekniikalla on keskeinen osa tässä.

Kuva 2. Kontronin TSN-aloitussarja mahdollistaa aikakriittisten TSN-verkkojen konfiguroinnin ja valvonnan laitteiston/ohjelmiston päivitysratkaisuna nykyisille logiikoille, PC-bokseille, yhdyskäytäville ja teollisuuspalvelimille. PCI Express -kortin ja sopivan ohjelmiston avulla IPC-ohjaimet voidaan asentaa jälkikäteen TSN-toimintaa varten.

Teollisten sovellusten lisäksi on nähtävissä vahvaa innovointia tehtäväkriittisen viestinnän ja matkustajille tarjottavan viihteen sovelluksissa erityisesti rautatieliikenteessä. Sielläkin Kontron on intensiivisesti mukana kehitystyössä 5G-tekniikan mukauttamiseksi palvelemaan mahdollisimman turvallista rautatieliikennettä tulevaisuudessa.

Suosittuja korttityyppejä

Monipuolisuutensa ansiosta SMARC-rakenteisilla (Smart Mobility ARChitecture) moduuleilla on edelleen keskeinen asema. Pienet energiaa säästävät COM-moduulit (Computer-on-Module) sopivat erityisesti räätälöityihin ratkaisuihin, joissa emolevyä ei voi käyttää vakioratkaisuna fyysisen koon tai suunnittelun asettamien speksivaatimusten vuoksi.

Teolliseen käyttöön saatavien standardikokoisten emolevyjen laajan valikoiman lisäksi saatavilla on myös COM Express- ja HPC-rakenteisia (High Performance Computing) moduuleja. Näin laitevalmistajat voivat käyttää moduulialustoja, jotka voidaan joustavasti mukauttaa omaan suunnitteluun ja silti hyötyä laajojen standardirakenteisten moduuliperheiden mittakaavaedusta. Tyypillisiä sovellusmahdollisuuksia löytyy teollisuusautomaation lisäksi esimerkiksi vähittäiskaupassa käytettävistä elektronisista vaakalaitteista.

Kuva 3. Kontronin uusi COM-HPC-palvelinmoduuli COMh-sdID perustuu Intelin Xeon D-2800 -prosessoriin. COM-Express-moduuli COMh-sdIL puolestaan perustuu Intelin Xeon D-1800 -prosessoriin. Moduulit tarjoavat pienessä koossa sovelluskehittäjille korkeaa skaalautuvuutta ja joustavuutta huipputason reunalaskentasovelluksiin.

Myös konevalmistajien on entistä helpompi kehittää uusia toimintoja moduulialustan pohjalta. Osaltaan hyötyä saadaan standardeista, mutta myös helposta vaihdettavuudesta siinä tapauksessa, että syntyy tarve kääntyä toisen moduulitoimittajan puoleen. Toisaalta suorituskykyä voidaan skaalata tuotteen koko elinkaaren aikana yksinkertaisesti vaihtamalla alustalle yhteensopiva uudemman sukupolven moduuli.

Toimitusketjun dynamiikka haltuun

Toimitusketjuihin ja toimitusten pullonkauloihin liittyvät ongelmat ovat helpottuneet huomattavasti. Dynamiikan näkökulmasta kukaan ei voi kuitenkaan ennustaa, millaisia haasteita markkinat kohtaavat lähitulevaisuudessa. Toimituskapasiteetti on edelleen keskeinen kysymys kaikille IoT-ratkaisujen tarjoajille.

Kontron esimerkiksi panostaa entistä korkeampiin varastotasoihin ennusteiden perusteella. Kaikille komponenteille on tarjolla myös toinen lähde, ja vaikeasti saatavilla olevia komponentteja on viime vuosina suunniteltu uudelleen.

Helpotusta osaajapulaan

Erityisesti keskisuuret yritykset ovat ymmärtäneet, kuinka haastavaa on hallita monia uusia tekniikoita ja turvallisuusvaatimuksia rinnakkain. Rajallisten resurssien ongelma näkyy varsinkin tuotekehityksessä.

Tärkeänä tavoitteena on helpottaa asiakkaiden lukuisia kehitystehtäviä käyttämällä valmiiksi kehitettyjä moduuleja ja tarjoamalla asiantuntemusta projektien ohjelmistokehitykseen. Erityisesti tähän tarkoitukseen Kontron on kehittänyt ratkaisun nimeltä susietec.

 

MORE NEWS

Jättirahoitus GenAI-softakehitykseen

Business Finland on myöntänyt Jyväskylän yliopistolle merkittävän, 840 000 euron rahoituksen tutkimushankkeelle, jonka tavoitteena on tutkia generatiivisen tekoälyn (GenAI) hyödyntämistä ohjelmistokehityksen eri vaiheissa. Hanke kantaa nimeä Generative AI for the Software Development Life Cycle, ja sen kokonaisbudjetti Jyväskylän yliopiston osalta on 1,2 miljoonaa euroa, josta 30 prosenttia katetaan yliopiston omarahoituksella.

Raidejokerin lähestymisestä varoitetaan sanallisesti

Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki on käynnistänyt vuoden mittaisen pilottikokeilun, jossa testataan uudenlaista varoitusjärjestelmää Viikin pikaraitiotien ylityspaikalla. Järjestelmä varoittaa jalankulkijoita ja pyöräilijöitä sekä äänimerkein että sanallisesti lähestyvästä raidejokerin junasta.

Ensimmäistä kertaa grafiikka- ja AI-laskenta samalla RISC-V-prosessorilla

Imagination Technologies on esitellyt uuden E-Series-arkkitehtuurin, joka yhdistää grafiikka- ja tekoälylaskennan ensimmäistä kertaa samaan RISC-V-prosessoriin pohjautuvaan IP-lohkoon. Uutuus avaa tietä tehokkaammille, joustavammille ja energiaa säästäville reunalaitteille – älypuhelimista robottiautoihin.

Aurinkokennokalvo voi tehdä rakennuksista sähköntuottajia

Rakennusten ikkunat ja julkisivut voivat tulevaisuudessa toimia sähköntuottajina, kiitos Luulajan teknillisen yliopiston tutkimukselle. Uudenlainen ohut aurinkokennokalvo yhdistää sähköntuotannon, ympäristöystävällisyyden ja läpinäkyvyyden – ilman kompromisseja rakennusten estetiikassa tai luonnonvalon hyödyntämisessä.

Kenelle Samsungin veitsenterävä uutuus on tarkoitettu?

Samsungin odotettu Galaxy S25 Edge on virallisesti julkaistu, ja 5,8 millimetrin paksuisena se ottaa haltuunsa tittelin "maailman ohuimpana täysiverisenä älypuhelimena". Kyse on hienosta insinööritaidon näytöstä: titaanirunko, keraaminen lasi ja huipputason kamera- sekä tekoälyominaisuudet on mahdutettu hämmästyttävän solakkaan koteloon.

Selain on yritysten tietoturvan sokea piste

Yritykset nojaavat yhä enemmän verkkoselaimiin päivittäisessä työssään, mutta samalla altistuvat vakaville tietoturvauhille. NordLayerin kyberturva-asiantuntijan mukaan perinteiset selaimet muodostavat tietoturvan sokean pisteen, jota on vaikea valvoa ja suojata – erityisesti pienemmissä organisaatioissa, sanoo NordLayerin asiantuntija Edvinas Buinovskis.

FakeUpdates vaikutti 6 prosentissa organisaatioita

Tietoturvayritys Check Point Software Technologies on julkaissut huhtikuun 2025 haittaohjelmakatsauksensa. Raportin mukaan FakeUpdates jatkoi maailman yleisimpänä haittaohjelmana, vaikuttaen 6 prosenttiin organisaatioista maailmanlaajuisesti. Suomessa sen esiintyvyys oli 4,02 prosenttia.

Yksi ainoa molekyyli parantaa kennon suorituskykyä 0,6 prosenttia – ja sillä on merkitystä

Uusi kansainvälinen tutkimus osoittaa, että synteettinen molekyyli nimeltä CPMAC voi merkittävästi parantaa perovskiittipohjaisten aurinkokennojen tehokkuutta ja käyttöikää. Vaikka hyötysuhde parani vain 0,6 prosenttia, sillä on todellista merkitystä: suuressa mittakaavassa, kuten yhden gigawatin aurinkovoimalassa, se voi tuottaa tarpeeksi lisäenergiaa jopa 5000 kotitaloudelle.

Intel katkaisee linkin grafiikan ja CPU:n väliltä

Intel on virallisesti lopettanut Deep Link -teknologiansa kehityksen ja tuen, lopettaen näin kunnianhimoisen yrityksen yhdistää prosessorin ja näytönohjaimen voimat tiiviimmäksi kokonaisuudeksi.

Autojen tutkapiiri kutistui, teho kasvoi kaksinkertaiseksi

NXP Semiconductors on julkaissut uuden sukupolven tutkapiirin, joka mullistaa autonomisten ajoneuvojen tutkajärjestelmät. Uusi S32R47-imaging-tutkaprosessori tarjoaa jopa kaksinkertaisen suorituskyvyn edeltäjäänsä verrattuna ja mahtuu silti 38 prosenttia pienempään fyysiseen tilaan.

Vuoden lopulla jo 240 watin USB-lataus suoraan pistokkeesta

Pistorasiaan integroitava USB-lataus on siirtymässä täysin uudelle aikakaudelle. Brittiläinen tehoelektroniikkayritys Pulsiv on kehittänyt ensimmäisen valmiin ratkaisun, joka mahdollistaa jopa 240 watin USB-C-latauksen suoraan tavallisesta seinäpistokkeesta. Kyseessä on merkittävä tekninen läpimurto, joka voi muuttaa tapaa, jolla kannettavat tietokoneet, älypuhelimet ja jopa pienet kodinkoneet tai sähkötyökalut ladataan kotona ja työpaikoilla.

Omdia: Puolijohteet uuteen ennätykseen

Vuosi 2024 oli puolijohdeteollisuudelle historiallinen, sillä alan liikevaihto nousi Omdian mukaan 25 prosenttia edellisvuodesta ja ylsi ennätykselliseen 683 miljardiin dollariin. Kasvun moottorina toimi erityisesti tekoälyyn liittyvä kysyntä, joka nosti muistipiirien myynnin huikeaan 74 prosentin kasvuun.

Uusi standardi parantaa Bluetoothin tietoturvaa

Bluetooth-teknologia on saanut merkittävän päivityksen, joka parantaa käyttäjien yksityisyyttä ja laitteiden virrankulutusta. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut uuden Bluetooth Core Specification 6.1 -version, jossa keskeisenä uutuutena on satunnaistettu laiteosoitteiden päivitys – askel kohti vaikeammin jäljitettävää langatonta viestintää.

Tesla kiertää työsaartoa Ruotsissa suomalaisyrityksen kautta

Tesla on ajautunut erikoiseen selkkaukseen Ruotsin ay-liikkeen kanssa, ja yhtiö on nyt ryhtynyt kiertämään työtaistelutoimia suomalaislähtöisen yrityksen avulla. Kyseessä on ahvenanmaalainen ACS-konserni (Automation & Charger Solar), joka on aloittanut Teslan superlatureiden asennukset Ruotsissa kesken laajaa ay-liikkeen tukemaa saartoa.

Tehoelektroniikan PCIM oli suurempi kuin koskaan aikaisemmin

Nürnbergissä tällä viikolla järjestetty PCIM Expo & Conference 2025 ylitti odotukset niin laajuudeltaan kuin sisällöltään. Tapahtuma kasvoi tänä vuonna kuuteen näyttelyhalliin ja kattoi yhteensä 41 500 neliömetriä – enemmän kuin koskaan aiemmin. Näyttely houkutteli paikalle 685 näytteilleasettajaa ja noin 16 500 kävijää eri puolilta maailmaa.

Tuki uudelle USB4:lle laajenee

Testaus- ja simulaatiojärjestelmistään tunnettu Keysight Technologies on julkaissut päivitetyn version System Designer for USB -työkalustaan. Uusin versio tukee nyt USB4 v2-standardia, mikä mahdollistaa uusimpien USB-teknologioiden hyödyntämisen jo suunnitteluvaiheessa.

Python jyrää: Suosio ennätyslukemissa

Python ei ole vain suosituin ohjelmointikieli maailmassa – se on nyt suositumpi kuin yksikään kieli yli 20 vuoteen. Samalla kieli kehittyy entisestään, sillä toukokuussa julkaistu Python 3.14 -beta tuo mukanaan nipun merkittäviä uudistuksia, jotka tekevät kielen käytöstä entistäkin miellyttävämpää ja tehokkaampaa.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Infineon sai vihreää valoa Dresdenin uudelle tehtaalle

Infineon Technologies on saanut Saksan liittovaltion talousministeriöltä lopullisen rahoituspäätöksen uuden, huipputeknologiaan keskittyvän puolijohdetehtaan rakentamiseksi Dresdeniin. Yritys investoi Smart Power Fab -nimiseen tuotantolaitokseen yli viisi miljardia euroa omia varojaan. Hanke tuo arviolta 1000 uutta työpaikkaa alueelle.

Nokian uusi kuituratkaisu korvaa kuparikaapelit

Nokia on julkistanut uuden Aurelis Optical LAN -ratkaisunsa, joka tarjoaa yrityksille kehittyneen ja pitkäikäisen vaihtoehdon perinteisille kuparipohjaisille lähiverkoille. Uusi kuitutekniikka vähentää merkittävästi kaapelointia ja energiankulutusta, tarjoten samalla huippunopeaa ja luotettavaa verkkoyhteyttä tulevaisuuden tarpeisiin.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Lue lisää...

Selain on yritysten tietoturvan sokea piste

Yritykset nojaavat yhä enemmän verkkoselaimiin päivittäisessä työssään, mutta samalla altistuvat vakaville tietoturvauhille. NordLayerin kyberturva-asiantuntijan mukaan perinteiset selaimet muodostavat tietoturvan sokean pisteen, jota on vaikea valvoa ja suojata – erityisesti pienemmissä organisaatioissa, sanoo NordLayerin asiantuntija Edvinas Buinovskis.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article