logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Elektroniikan suunnittelijat ja valmistajat ahkeroivat kehittääkseen ratkaisuja, jotka täyttävät nopeasti kasvavan sähköautoteollisuuden vaatimukset. Monet alan yritykset haluavat kehittää komponentteja tai järjestelmiä, jotka vievät sähköautot seuraavaan kehitysvaiheeseen ja nostavat näin koko EV-markkinat entistä kypsemmälle tasolle. Kaikkien tavoitteena on kasvattaa sähköautojen toimintamatkaa ja tuottaa näin lisäarvoa ajoneuvojen käyttäjille, OEM-valmistajille ja kuluttajille.

Seuraavassa tarkastellaan kehityshanketta, jossa kaksi tällä alueella toimivaa yhtiötä - LEM ja Semikron Danfoss – ovat työskennelleet yhdessä näihin tavoitteisiin pääsemiseksi. Yhteistyö on keskittynyt erityisesti innovaatioon, joka perustuu LEMin Nano-virta-anturin integroimiseen Semikronin puolisilta-tehomoduulien DCM-alustalle (Direct Cooled Molded).

Suuri tehotiheys

Yleisesti tiedetään, että sähköautojen moottorinohjaimissa ja sisäisissä tai erillisissä latureissa on kaksi keskeistä vaihtoehtoa yltää suureen tehotiheyteen. Voidaan hyödyntää saumatonta ja tehokasta integrointia tai toisaalta voidaan käyttää rakenteeltaan mahdollisimman pienikokoisia tehomoduuleja ja virta-antureita (’minimal footprint’, ’small form factor’).

Aiempaa paremman tehotiheyden ja hyötysuhteen ansiosta SiC-mosfetteihin perustuvat tehomoduulit ovat mahdollistaneet entistä tiiviimmän rakenteen ja yhä pitemmän toimintamatkan sähköautoille. LEM ja Semikron ovat jo pitkään tehneet läheistä yhteistyötä kehittääkseen erityisesti sähköajoneuvojen voimansiirtoon suunnattuja teknisiä innovaatioita.

Semikron Danfoss halusi tarjota asiakkailleen tehomoduulin, joka integroi täydellisesti anturitoiminnon ja minimoi samalla komponentin vaatiman tilan. Tällainen ratkaisu yksinkertaistaa kokoamista ja pitää kustannukset alhaisina. Vaikka integrointiasteen lisäämisessä ja koon kutistamisessa onnistuttiin, päädyttiin siihen, että all-in-one -tyyppinen rakenne olisi kaikkein suositeltavin ratkaisu. Suunnittelijat keksivätkin konseptin, jossa LEMin nykyinen Nano-anturi voidaan sulauttaa Semikronin DCM-moduulialustaan.

1200 voltin jännitteisiin yltävä DCM 1000X -moduuliperhe hyödyntää uusimman sukupolven 750 ja 1200 voltin SiC-mosfettejä (sekä Si-IGBT-kytkimiä). Tämä tarkoittaa, että alusta voi sallia DC-linkin jännitteeksi jopa 1000 volttia, mikä täyttää eristysominaisuuksia määrittelevän standardin IEC 60664-1 vaatimukset. Moduulin virtakapasiteetti voidaan mitoittaa jopa tasolle 800 Arms asti puolijohteiden laajan pinta-alan ansiosta.

Täysin uusi konsepti

Yhtiöt kehittivät kokoonpanoon täysin uudenlaisen konseptin ja loivat samalla myös magneettiseen sydämeen perustuvan virta-anturin, joka on 60 % pienempi kuin mikään muu sydänpohjainen virta-anturi markkinoilla. Konsepti tarjoaa myös suuren kaistanleveyden ja erinomaisen suojan ylikuulumista vastan. Rakenne voidaan sijoittaa mihin tahansa tehomoduuliin, virtakiskoon tai johtimeen virtojen mittaamiseksi täysin integroidulla tavalla.

Uusi Nano-anturi soveltuu erityisen hyvin käytettäväksi sähköautoissa DCM-alustaa hyödyntävien invertterien kanssa. Se on yhteensopiva myös Semikron Danfossin muiden tehomoduulialustojen kanssa. Konsepti tarjoaa entistä korkeamman integrointitason, mutta lisäksi se on helppo asentaa. Se myös täyttää kaikki 800 voltin akkujärjestelmien asettamat eristysvaatimukset.

Uuden anturin tärkeitä ominaisuuksia ovat sen kyky tarjota luotettava toiminta monenlaisissa haastavissa ympäristöissä kuten kosteudelle ja tärinälle altistavissa kohteissa. Mekaanisesti hyvin kestävärakenteinen anturi tarjoaa myös erinomaista vakautta korkeissakin lämpötiloissa.

DCM 1000X on siirtomuovauksen (transfer molding) avulla valmistettu tehomoduuli, jonka virta- ja signaalijohdot tulevat ulos kotelon sivusta. Näin kotelon yläpuolen ja hilaohjauskortin väliin jää tyhjää tilaa. Innovatiivinen idea Nano-konseptissa on ollut magneettiseen sydämeen perustuva virta-anturi, joka mahtuu tähän käyttämättömään tilaan. Kuvassa 1 nähdään ’räjäytyskaavio’ moduulin rakenteesta.

Nano-anturi tarjoaa huippuluokan tarkkuuden, erinomaisen suojan ulkoisia kenttiä vastaan, suuren kaistanleveyden sekä korkean signaali-kohinasuhteen (SNR), johon useimmat magneettiseen sydämeen perustuvat virta-anturit yltävät. Lisäksi virta-anturin viemä tila mahtuu tehomoduulin sisälle, joten se ei vaadi ylimääräistä tilaa invertterissä.

Kuva 1. LEMin Nano-anturin integrointi DCM 1000X -tehomoduuliin.

Rakenteessa ei myöskään tarvitse käyttää muita komponentteja anturin mekaaniseen kiinnittämiseen moduuliin ja sähköiseen kytkemiseen ohjainkorttiin. Kaikki nämä ominaisuudet tarkoittavat, että Nano-anturi tarjoaa parhaan mahdollisen integroinnin muihin magneettista sydäntä hyödyntäviin virta-antureihin verrattuna. Tämä yksinkertaistaa vertikaalista integraatiota ja samalla myös vähentää valmistuskustannuksia sekä pidentää tuotteen käyttöikää.

Virtakiskon ympärillä

LEM suunnitteli virtakiskon ympärille sijoitettavan, kahta ilmarakoa hyödyntävän magneettisydämen, jolla on korkea magneettinen resistanssi (reluktanssi). Se estää sydämen kyllästymisen suurilla virroilla ja rajoittaa magneettivuon tiheyttä. Suunnittelijat loivat ratkaisun, jossa on kaksi ferromagneettista sauvaa – toinen on sijoitettu AC-virtakiskon yläpuolelle ja toinen alapuolelle. Hall-anturielementit on sijoitettu sydämen kahteen ilmarakoon.

Suunnittelijat havaitsivat, että valmistuksessa käytettävä ylivalu (overmolding) saattaa olla kriittinen prosessi anturin suorituskyvyn kannalta. Tämä johtuu siitä, että valuprosessi voi aiheuttaa jännityksiä sydänosan rakenteeseen vähentäen sen kyllästymistasoa ja lisäten magneettista offset-siirtymää. Kaikki nämä voivat vaikuttaa anturin kokonaistarkkuuteen.

Koska sydämen mittojen lisääminen oli mahdotonta tilanpuutteen vuoksi, Danfossin valamat ja LEMin kalibroimat näytekappaleet tarkastettiin kokoonpanovaiheessa. Tavoitteena oli varmistaa, kuinka uusi rakenne toimisi lopullisessa kokoonpanossa. Mukana olivat tarkkuutta mittaavat testit eri virroilla ja eri lämpötiloissa.

Ylivalamisen havaittiin tuoneen vain minimaalisen eron anturin suorituskykyyn: offsetin kokonaispoikkeama (magneettinen + sähköinen) oli alle +/- 5 A ja herkkyysvirhe alle 3 % (kuva 2). Samoin kaistanleveys (kuva 3), askelvaste (kuvat 4a ja 4b) sekä oikosulkutesti (kuva 5) täysin ylivaletuilla näytekappaleilla osoittivat vasteajaksi alle 3 µs.

Kuva 2. Täysin ylivaletun näyteanturin kokonaistarkkuus.

Kuva 3. Täysin ylivaletun näyteanturin kaistanleveys.

Kuva 4a. Täysin ylivaletun näyteanturin askelvaste (100A/Div & 200µs/Div).

Kuva 4b. Täysin ylivaletun näyteanturin askelvaste (100A/Div & 5µs/Div).

Kuva 5. Täysin ylivalettujen näyteanturien oikosulkutestien tulokset.

Järjestelmän testaamiseksi AC-tasolla todellisessa invertterikytkennässä A-sarjan prototyyppiä (uuden polven SiC-mosfet) käytettiin yhtenä vaiheena 3-vaihetestissä, jossa nopeilla transienteilla testattiin LEMin Nano-anturin kestävyyttä korkeita jännitepiikkejä vastaan (dV/dt).

Prototyypille käytettiin testeissä seuraavia parametreja: fsw = 10 kHz, perustaajuus = 50 Hz, PF = 1, I = 650 Arms. Tulopuolen vesi/glykoliseoksen lämpötila pidettiin tasolla 30°C ja virtaus nopeudessa 8 litraa minuutissa. Fluxgate-virta-anturia käytettiin suorituskyvyn mittauksessa referenssinä. Kuvassa 5 nähdään testitulokset sinimuotoisesti moduloidulla virralla.

Saadut mittaustulokset ovat sopusoinnussa simuloinnin ja kalibroinnin kanssa. Ne osoittavat johdonmukaisia tuloksia virran eri tasoilla, jotka mitattiin arvoon 650 Arms asti.

Kuva 6. Nano-anturin testitulokset saatiin käyttäen referenssinä Fluxgate-anturia.

Perinteiset siirtomuovausprosessit eivät salli sähköisten liitäntöjen tekemistä kohteen yläpuolelle, minkä lisäksi ne vaativat myös muottiseokselle kovetusvaiheita korkeissa lämpötiloissa. Näistä syistä anturi suunniteltiin jaettavaksi kahteen osaan.

Alapuolen magneettisydän sijaitsee tehomoduulissa ja yläpuolen magneettisydän (anturiosineen) tehomoduulin ulkopuolella. Lopullinen rakenne (kuva 7) koostuu kerrosmaisesta asetelmasta tehomoduulin, anturiosien ja hilaohjainlevyn välillä. Anturielementin ja hilaohjainlevyn välillä on myös suora liitäntä.

Kuva 7. Poikkileikkaus anturiyksikön lopullisesta kerrosrakenteesta.

Anturin liittämisellä kotelon yläosaan päästään väljään rakenteeseen, jossa on riittävät ilmaraot ja eristysvälit kotelon ulkopuolisten liittimien välillä. Näin päästään vaadittuun läpilyöntikestoisuuteen sekä osien yksinkertaiseen sijoitteluun hilaohjainlevyllä.

Ylivalettu magneettisydän on kotelon sisäpuolella kytketty samaan potentiaaliin kuin vaiheliitäntä. Virtakiskon poikkileikkausta on pienennetty hieman magneettisydämen leveyden kaventamiseksi. Näin saadaan myös eristysvälit sydämen ja viereisten johtimien välillä suuremmiksi. Tämä ei vaikuta virtakiskon mekaaniseen vakauteen tai tuota lämpöongelmia, koska ohennus sijaitsee virtakiskon osassa, joka on ylivalettu ja hyvin lähellä vesijäähdytettyä alustaa.

Onnistunut yhteishanke

Semikron Danfossin vanhempi sähköinsinööri Fabio Carastro toteaa: - Semikronin DCM-tehomoduulin, SiC-mosfettien ja LEMin täysin integroidun anturin yhdistäminen vie sähköautojen invertterit aivan uudelle tasolle integroinnissa ja tehotiheydessä.

LEMin Nano-projektipäällikkönä toimiva elektroniikkainsinööri Damien Coutellier puolestaan tiivistää: - Tämä projekti oli merkittävä haaste ja sen menestys perustuu täydelliseen kumppanuuteen Semikron Danfossin kanssa.

MORE NEWS

Jättirahoitus GenAI-softakehitykseen

Business Finland on myöntänyt Jyväskylän yliopistolle merkittävän, 840 000 euron rahoituksen tutkimushankkeelle, jonka tavoitteena on tutkia generatiivisen tekoälyn (GenAI) hyödyntämistä ohjelmistokehityksen eri vaiheissa. Hanke kantaa nimeä Generative AI for the Software Development Life Cycle, ja sen kokonaisbudjetti Jyväskylän yliopiston osalta on 1,2 miljoonaa euroa, josta 30 prosenttia katetaan yliopiston omarahoituksella.

Raidejokerin lähestymisestä varoitetaan sanallisesti

Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki on käynnistänyt vuoden mittaisen pilottikokeilun, jossa testataan uudenlaista varoitusjärjestelmää Viikin pikaraitiotien ylityspaikalla. Järjestelmä varoittaa jalankulkijoita ja pyöräilijöitä sekä äänimerkein että sanallisesti lähestyvästä raidejokerin junasta.

Ensimmäistä kertaa grafiikka- ja AI-laskenta samalla RISC-V-prosessorilla

Imagination Technologies on esitellyt uuden E-Series-arkkitehtuurin, joka yhdistää grafiikka- ja tekoälylaskennan ensimmäistä kertaa samaan RISC-V-prosessoriin pohjautuvaan IP-lohkoon. Uutuus avaa tietä tehokkaammille, joustavammille ja energiaa säästäville reunalaitteille – älypuhelimista robottiautoihin.

Aurinkokennokalvo voi tehdä rakennuksista sähköntuottajia

Rakennusten ikkunat ja julkisivut voivat tulevaisuudessa toimia sähköntuottajina, kiitos Luulajan teknillisen yliopiston tutkimukselle. Uudenlainen ohut aurinkokennokalvo yhdistää sähköntuotannon, ympäristöystävällisyyden ja läpinäkyvyyden – ilman kompromisseja rakennusten estetiikassa tai luonnonvalon hyödyntämisessä.

Kenelle Samsungin veitsenterävä uutuus on tarkoitettu?

Samsungin odotettu Galaxy S25 Edge on virallisesti julkaistu, ja 5,8 millimetrin paksuisena se ottaa haltuunsa tittelin "maailman ohuimpana täysiverisenä älypuhelimena". Kyse on hienosta insinööritaidon näytöstä: titaanirunko, keraaminen lasi ja huipputason kamera- sekä tekoälyominaisuudet on mahdutettu hämmästyttävän solakkaan koteloon.

Selain on yritysten tietoturvan sokea piste

Yritykset nojaavat yhä enemmän verkkoselaimiin päivittäisessä työssään, mutta samalla altistuvat vakaville tietoturvauhille. NordLayerin kyberturva-asiantuntijan mukaan perinteiset selaimet muodostavat tietoturvan sokean pisteen, jota on vaikea valvoa ja suojata – erityisesti pienemmissä organisaatioissa, sanoo NordLayerin asiantuntija Edvinas Buinovskis.

FakeUpdates vaikutti 6 prosentissa organisaatioita

Tietoturvayritys Check Point Software Technologies on julkaissut huhtikuun 2025 haittaohjelmakatsauksensa. Raportin mukaan FakeUpdates jatkoi maailman yleisimpänä haittaohjelmana, vaikuttaen 6 prosenttiin organisaatioista maailmanlaajuisesti. Suomessa sen esiintyvyys oli 4,02 prosenttia.

Yksi ainoa molekyyli parantaa kennon suorituskykyä 0,6 prosenttia – ja sillä on merkitystä

Uusi kansainvälinen tutkimus osoittaa, että synteettinen molekyyli nimeltä CPMAC voi merkittävästi parantaa perovskiittipohjaisten aurinkokennojen tehokkuutta ja käyttöikää. Vaikka hyötysuhde parani vain 0,6 prosenttia, sillä on todellista merkitystä: suuressa mittakaavassa, kuten yhden gigawatin aurinkovoimalassa, se voi tuottaa tarpeeksi lisäenergiaa jopa 5000 kotitaloudelle.

Intel katkaisee linkin grafiikan ja CPU:n väliltä

Intel on virallisesti lopettanut Deep Link -teknologiansa kehityksen ja tuen, lopettaen näin kunnianhimoisen yrityksen yhdistää prosessorin ja näytönohjaimen voimat tiiviimmäksi kokonaisuudeksi.

Autojen tutkapiiri kutistui, teho kasvoi kaksinkertaiseksi

NXP Semiconductors on julkaissut uuden sukupolven tutkapiirin, joka mullistaa autonomisten ajoneuvojen tutkajärjestelmät. Uusi S32R47-imaging-tutkaprosessori tarjoaa jopa kaksinkertaisen suorituskyvyn edeltäjäänsä verrattuna ja mahtuu silti 38 prosenttia pienempään fyysiseen tilaan.

Vuoden lopulla jo 240 watin USB-lataus suoraan pistokkeesta

Pistorasiaan integroitava USB-lataus on siirtymässä täysin uudelle aikakaudelle. Brittiläinen tehoelektroniikkayritys Pulsiv on kehittänyt ensimmäisen valmiin ratkaisun, joka mahdollistaa jopa 240 watin USB-C-latauksen suoraan tavallisesta seinäpistokkeesta. Kyseessä on merkittävä tekninen läpimurto, joka voi muuttaa tapaa, jolla kannettavat tietokoneet, älypuhelimet ja jopa pienet kodinkoneet tai sähkötyökalut ladataan kotona ja työpaikoilla.

Omdia: Puolijohteet uuteen ennätykseen

Vuosi 2024 oli puolijohdeteollisuudelle historiallinen, sillä alan liikevaihto nousi Omdian mukaan 25 prosenttia edellisvuodesta ja ylsi ennätykselliseen 683 miljardiin dollariin. Kasvun moottorina toimi erityisesti tekoälyyn liittyvä kysyntä, joka nosti muistipiirien myynnin huikeaan 74 prosentin kasvuun.

Uusi standardi parantaa Bluetoothin tietoturvaa

Bluetooth-teknologia on saanut merkittävän päivityksen, joka parantaa käyttäjien yksityisyyttä ja laitteiden virrankulutusta. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut uuden Bluetooth Core Specification 6.1 -version, jossa keskeisenä uutuutena on satunnaistettu laiteosoitteiden päivitys – askel kohti vaikeammin jäljitettävää langatonta viestintää.

Tesla kiertää työsaartoa Ruotsissa suomalaisyrityksen kautta

Tesla on ajautunut erikoiseen selkkaukseen Ruotsin ay-liikkeen kanssa, ja yhtiö on nyt ryhtynyt kiertämään työtaistelutoimia suomalaislähtöisen yrityksen avulla. Kyseessä on ahvenanmaalainen ACS-konserni (Automation & Charger Solar), joka on aloittanut Teslan superlatureiden asennukset Ruotsissa kesken laajaa ay-liikkeen tukemaa saartoa.

Tehoelektroniikan PCIM oli suurempi kuin koskaan aikaisemmin

Nürnbergissä tällä viikolla järjestetty PCIM Expo & Conference 2025 ylitti odotukset niin laajuudeltaan kuin sisällöltään. Tapahtuma kasvoi tänä vuonna kuuteen näyttelyhalliin ja kattoi yhteensä 41 500 neliömetriä – enemmän kuin koskaan aiemmin. Näyttely houkutteli paikalle 685 näytteilleasettajaa ja noin 16 500 kävijää eri puolilta maailmaa.

Tuki uudelle USB4:lle laajenee

Testaus- ja simulaatiojärjestelmistään tunnettu Keysight Technologies on julkaissut päivitetyn version System Designer for USB -työkalustaan. Uusin versio tukee nyt USB4 v2-standardia, mikä mahdollistaa uusimpien USB-teknologioiden hyödyntämisen jo suunnitteluvaiheessa.

Python jyrää: Suosio ennätyslukemissa

Python ei ole vain suosituin ohjelmointikieli maailmassa – se on nyt suositumpi kuin yksikään kieli yli 20 vuoteen. Samalla kieli kehittyy entisestään, sillä toukokuussa julkaistu Python 3.14 -beta tuo mukanaan nipun merkittäviä uudistuksia, jotka tekevät kielen käytöstä entistäkin miellyttävämpää ja tehokkaampaa.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Infineon sai vihreää valoa Dresdenin uudelle tehtaalle

Infineon Technologies on saanut Saksan liittovaltion talousministeriöltä lopullisen rahoituspäätöksen uuden, huipputeknologiaan keskittyvän puolijohdetehtaan rakentamiseksi Dresdeniin. Yritys investoi Smart Power Fab -nimiseen tuotantolaitokseen yli viisi miljardia euroa omia varojaan. Hanke tuo arviolta 1000 uutta työpaikkaa alueelle.

Nokian uusi kuituratkaisu korvaa kuparikaapelit

Nokia on julkistanut uuden Aurelis Optical LAN -ratkaisunsa, joka tarjoaa yrityksille kehittyneen ja pitkäikäisen vaihtoehdon perinteisille kuparipohjaisille lähiverkoille. Uusi kuitutekniikka vähentää merkittävästi kaapelointia ja energiankulutusta, tarjoten samalla huippunopeaa ja luotettavaa verkkoyhteyttä tulevaisuuden tarpeisiin.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Lue lisää...

Selain on yritysten tietoturvan sokea piste

Yritykset nojaavat yhä enemmän verkkoselaimiin päivittäisessä työssään, mutta samalla altistuvat vakaville tietoturvauhille. NordLayerin kyberturva-asiantuntijan mukaan perinteiset selaimet muodostavat tietoturvan sokean pisteen, jota on vaikea valvoa ja suojata – erityisesti pienemmissä organisaatioissa, sanoo NordLayerin asiantuntija Edvinas Buinovskis.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article