logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Elektroniikan suunnittelijat ja valmistajat ahkeroivat kehittääkseen ratkaisuja, jotka täyttävät nopeasti kasvavan sähköautoteollisuuden vaatimukset. Monet alan yritykset haluavat kehittää komponentteja tai järjestelmiä, jotka vievät sähköautot seuraavaan kehitysvaiheeseen ja nostavat näin koko EV-markkinat entistä kypsemmälle tasolle. Kaikkien tavoitteena on kasvattaa sähköautojen toimintamatkaa ja tuottaa näin lisäarvoa ajoneuvojen käyttäjille, OEM-valmistajille ja kuluttajille.

Seuraavassa tarkastellaan kehityshanketta, jossa kaksi tällä alueella toimivaa yhtiötä - LEM ja Semikron Danfoss – ovat työskennelleet yhdessä näihin tavoitteisiin pääsemiseksi. Yhteistyö on keskittynyt erityisesti innovaatioon, joka perustuu LEMin Nano-virta-anturin integroimiseen Semikronin puolisilta-tehomoduulien DCM-alustalle (Direct Cooled Molded).

Suuri tehotiheys

Yleisesti tiedetään, että sähköautojen moottorinohjaimissa ja sisäisissä tai erillisissä latureissa on kaksi keskeistä vaihtoehtoa yltää suureen tehotiheyteen. Voidaan hyödyntää saumatonta ja tehokasta integrointia tai toisaalta voidaan käyttää rakenteeltaan mahdollisimman pienikokoisia tehomoduuleja ja virta-antureita (’minimal footprint’, ’small form factor’).

Aiempaa paremman tehotiheyden ja hyötysuhteen ansiosta SiC-mosfetteihin perustuvat tehomoduulit ovat mahdollistaneet entistä tiiviimmän rakenteen ja yhä pitemmän toimintamatkan sähköautoille. LEM ja Semikron ovat jo pitkään tehneet läheistä yhteistyötä kehittääkseen erityisesti sähköajoneuvojen voimansiirtoon suunnattuja teknisiä innovaatioita.

Semikron Danfoss halusi tarjota asiakkailleen tehomoduulin, joka integroi täydellisesti anturitoiminnon ja minimoi samalla komponentin vaatiman tilan. Tällainen ratkaisu yksinkertaistaa kokoamista ja pitää kustannukset alhaisina. Vaikka integrointiasteen lisäämisessä ja koon kutistamisessa onnistuttiin, päädyttiin siihen, että all-in-one -tyyppinen rakenne olisi kaikkein suositeltavin ratkaisu. Suunnittelijat keksivätkin konseptin, jossa LEMin nykyinen Nano-anturi voidaan sulauttaa Semikronin DCM-moduulialustaan.

1200 voltin jännitteisiin yltävä DCM 1000X -moduuliperhe hyödyntää uusimman sukupolven 750 ja 1200 voltin SiC-mosfettejä (sekä Si-IGBT-kytkimiä). Tämä tarkoittaa, että alusta voi sallia DC-linkin jännitteeksi jopa 1000 volttia, mikä täyttää eristysominaisuuksia määrittelevän standardin IEC 60664-1 vaatimukset. Moduulin virtakapasiteetti voidaan mitoittaa jopa tasolle 800 Arms asti puolijohteiden laajan pinta-alan ansiosta.

Täysin uusi konsepti

Yhtiöt kehittivät kokoonpanoon täysin uudenlaisen konseptin ja loivat samalla myös magneettiseen sydämeen perustuvan virta-anturin, joka on 60 % pienempi kuin mikään muu sydänpohjainen virta-anturi markkinoilla. Konsepti tarjoaa myös suuren kaistanleveyden ja erinomaisen suojan ylikuulumista vastan. Rakenne voidaan sijoittaa mihin tahansa tehomoduuliin, virtakiskoon tai johtimeen virtojen mittaamiseksi täysin integroidulla tavalla.

Uusi Nano-anturi soveltuu erityisen hyvin käytettäväksi sähköautoissa DCM-alustaa hyödyntävien invertterien kanssa. Se on yhteensopiva myös Semikron Danfossin muiden tehomoduulialustojen kanssa. Konsepti tarjoaa entistä korkeamman integrointitason, mutta lisäksi se on helppo asentaa. Se myös täyttää kaikki 800 voltin akkujärjestelmien asettamat eristysvaatimukset.

Uuden anturin tärkeitä ominaisuuksia ovat sen kyky tarjota luotettava toiminta monenlaisissa haastavissa ympäristöissä kuten kosteudelle ja tärinälle altistavissa kohteissa. Mekaanisesti hyvin kestävärakenteinen anturi tarjoaa myös erinomaista vakautta korkeissakin lämpötiloissa.

DCM 1000X on siirtomuovauksen (transfer molding) avulla valmistettu tehomoduuli, jonka virta- ja signaalijohdot tulevat ulos kotelon sivusta. Näin kotelon yläpuolen ja hilaohjauskortin väliin jää tyhjää tilaa. Innovatiivinen idea Nano-konseptissa on ollut magneettiseen sydämeen perustuva virta-anturi, joka mahtuu tähän käyttämättömään tilaan. Kuvassa 1 nähdään ’räjäytyskaavio’ moduulin rakenteesta.

Nano-anturi tarjoaa huippuluokan tarkkuuden, erinomaisen suojan ulkoisia kenttiä vastaan, suuren kaistanleveyden sekä korkean signaali-kohinasuhteen (SNR), johon useimmat magneettiseen sydämeen perustuvat virta-anturit yltävät. Lisäksi virta-anturin viemä tila mahtuu tehomoduulin sisälle, joten se ei vaadi ylimääräistä tilaa invertterissä.

Kuva 1. LEMin Nano-anturin integrointi DCM 1000X -tehomoduuliin.

Rakenteessa ei myöskään tarvitse käyttää muita komponentteja anturin mekaaniseen kiinnittämiseen moduuliin ja sähköiseen kytkemiseen ohjainkorttiin. Kaikki nämä ominaisuudet tarkoittavat, että Nano-anturi tarjoaa parhaan mahdollisen integroinnin muihin magneettista sydäntä hyödyntäviin virta-antureihin verrattuna. Tämä yksinkertaistaa vertikaalista integraatiota ja samalla myös vähentää valmistuskustannuksia sekä pidentää tuotteen käyttöikää.

Virtakiskon ympärillä

LEM suunnitteli virtakiskon ympärille sijoitettavan, kahta ilmarakoa hyödyntävän magneettisydämen, jolla on korkea magneettinen resistanssi (reluktanssi). Se estää sydämen kyllästymisen suurilla virroilla ja rajoittaa magneettivuon tiheyttä. Suunnittelijat loivat ratkaisun, jossa on kaksi ferromagneettista sauvaa – toinen on sijoitettu AC-virtakiskon yläpuolelle ja toinen alapuolelle. Hall-anturielementit on sijoitettu sydämen kahteen ilmarakoon.

Suunnittelijat havaitsivat, että valmistuksessa käytettävä ylivalu (overmolding) saattaa olla kriittinen prosessi anturin suorituskyvyn kannalta. Tämä johtuu siitä, että valuprosessi voi aiheuttaa jännityksiä sydänosan rakenteeseen vähentäen sen kyllästymistasoa ja lisäten magneettista offset-siirtymää. Kaikki nämä voivat vaikuttaa anturin kokonaistarkkuuteen.

Koska sydämen mittojen lisääminen oli mahdotonta tilanpuutteen vuoksi, Danfossin valamat ja LEMin kalibroimat näytekappaleet tarkastettiin kokoonpanovaiheessa. Tavoitteena oli varmistaa, kuinka uusi rakenne toimisi lopullisessa kokoonpanossa. Mukana olivat tarkkuutta mittaavat testit eri virroilla ja eri lämpötiloissa.

Ylivalamisen havaittiin tuoneen vain minimaalisen eron anturin suorituskykyyn: offsetin kokonaispoikkeama (magneettinen + sähköinen) oli alle +/- 5 A ja herkkyysvirhe alle 3 % (kuva 2). Samoin kaistanleveys (kuva 3), askelvaste (kuvat 4a ja 4b) sekä oikosulkutesti (kuva 5) täysin ylivaletuilla näytekappaleilla osoittivat vasteajaksi alle 3 µs.

Kuva 2. Täysin ylivaletun näyteanturin kokonaistarkkuus.

Kuva 3. Täysin ylivaletun näyteanturin kaistanleveys.

Kuva 4a. Täysin ylivaletun näyteanturin askelvaste (100A/Div & 200µs/Div).

Kuva 4b. Täysin ylivaletun näyteanturin askelvaste (100A/Div & 5µs/Div).

Kuva 5. Täysin ylivalettujen näyteanturien oikosulkutestien tulokset.

Järjestelmän testaamiseksi AC-tasolla todellisessa invertterikytkennässä A-sarjan prototyyppiä (uuden polven SiC-mosfet) käytettiin yhtenä vaiheena 3-vaihetestissä, jossa nopeilla transienteilla testattiin LEMin Nano-anturin kestävyyttä korkeita jännitepiikkejä vastaan (dV/dt).

Prototyypille käytettiin testeissä seuraavia parametreja: fsw = 10 kHz, perustaajuus = 50 Hz, PF = 1, I = 650 Arms. Tulopuolen vesi/glykoliseoksen lämpötila pidettiin tasolla 30°C ja virtaus nopeudessa 8 litraa minuutissa. Fluxgate-virta-anturia käytettiin suorituskyvyn mittauksessa referenssinä. Kuvassa 5 nähdään testitulokset sinimuotoisesti moduloidulla virralla.

Saadut mittaustulokset ovat sopusoinnussa simuloinnin ja kalibroinnin kanssa. Ne osoittavat johdonmukaisia tuloksia virran eri tasoilla, jotka mitattiin arvoon 650 Arms asti.

Kuva 6. Nano-anturin testitulokset saatiin käyttäen referenssinä Fluxgate-anturia.

Perinteiset siirtomuovausprosessit eivät salli sähköisten liitäntöjen tekemistä kohteen yläpuolelle, minkä lisäksi ne vaativat myös muottiseokselle kovetusvaiheita korkeissa lämpötiloissa. Näistä syistä anturi suunniteltiin jaettavaksi kahteen osaan.

Alapuolen magneettisydän sijaitsee tehomoduulissa ja yläpuolen magneettisydän (anturiosineen) tehomoduulin ulkopuolella. Lopullinen rakenne (kuva 7) koostuu kerrosmaisesta asetelmasta tehomoduulin, anturiosien ja hilaohjainlevyn välillä. Anturielementin ja hilaohjainlevyn välillä on myös suora liitäntä.

Kuva 7. Poikkileikkaus anturiyksikön lopullisesta kerrosrakenteesta.

Anturin liittämisellä kotelon yläosaan päästään väljään rakenteeseen, jossa on riittävät ilmaraot ja eristysvälit kotelon ulkopuolisten liittimien välillä. Näin päästään vaadittuun läpilyöntikestoisuuteen sekä osien yksinkertaiseen sijoitteluun hilaohjainlevyllä.

Ylivalettu magneettisydän on kotelon sisäpuolella kytketty samaan potentiaaliin kuin vaiheliitäntä. Virtakiskon poikkileikkausta on pienennetty hieman magneettisydämen leveyden kaventamiseksi. Näin saadaan myös eristysvälit sydämen ja viereisten johtimien välillä suuremmiksi. Tämä ei vaikuta virtakiskon mekaaniseen vakauteen tai tuota lämpöongelmia, koska ohennus sijaitsee virtakiskon osassa, joka on ylivalettu ja hyvin lähellä vesijäähdytettyä alustaa.

Onnistunut yhteishanke

Semikron Danfossin vanhempi sähköinsinööri Fabio Carastro toteaa: - Semikronin DCM-tehomoduulin, SiC-mosfettien ja LEMin täysin integroidun anturin yhdistäminen vie sähköautojen invertterit aivan uudelle tasolle integroinnissa ja tehotiheydessä.

LEMin Nano-projektipäällikkönä toimiva elektroniikkainsinööri Damien Coutellier puolestaan tiivistää: - Tämä projekti oli merkittävä haaste ja sen menestys perustuu täydelliseen kumppanuuteen Semikron Danfossin kanssa.

MORE NEWS

Näin Teslan ja BYD:n akut eroavat toisistaan

Saksalaisen RWTH Aachenin yliopiston tutkijat ovat tehneet perusteellisen purkuanalyysin kahdesta maailman johtavan sähköautovalmistajan, Teslan ja BYD:n, litiumioniakusta. Tutkimuksessa verrattiin Teslan 4680-sylinterikennoa ja BYD:n Blade-prismaattista kennoa kennotasolla.

Suomalaisyritys tuo yrityksille oman tekoälyn

Suomalainen konsulttitalo Y4 Works on lanseerannut uuden tekoälyratkaisun, Suunta.ai:n, joka tuo organisaatioille niiden oman, asiantuntijamaisen tekoälyn. Toisin kuin yleiset kielimallit, kuten ChatGPT, Suunta.ai oppii yrityksen omasta datasta, haastaa käyttäjäänsä ja toimii kuin digitaalinen liiketoimintakonsultti.

Piikarbidi vähentää tehohäviöitä datakeskuksessa

ON Semiconductor on julkaissut uuden sukupolven tehomoduulin, joka lupaa merkittävästi pienempiä tehohäviöitä ja energiatehokkaampaa käyttöä erityisesti datakeskuksissa ja teollisuussovelluksissa.

Boreo ostaa Elfa Distrelecin Suomen ja Baltian toiminnot

Boreo Oyj on allekirjoittanut sopimuksen Elfa Distrelecin myyntitoimintojen ostamisesta Suomessa, Latviassa, Virossa ja Liettuassa. Kaupan myötä Elfa siirtyy näissä samaan yritysryhmään kuin Yleiselektroniikan toiminnot. Kauppahinnaksi ilmoitetaan 5,5 miljoonaa euroa.

Ruotsalaistutkijoiden vahvistin nostaa kuidun kapasiteetin 10-kertaiseksi

Göteborgilaisen Chalmersin teknillisen korkeakoulun tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen optisen vahvistimen, joka voi moninkertaistaa kuituverkkojen tiedonsiirtokyvyn. Uusi vahvistin mahdollistaa jopa kymmenen kertaa enemmän dataa sekunnissa verrattuna nykyisiin teknologioihin.

Google siirtää sovelluskehityksen selaimeen – tekoäly isossa roolissa

Google esitteli Cloud Next -tapahtumassaan uuden sukupolven sovelluskehitysalustan, Firebase Studion, joka siirtää koko kehitysprosessin selaimeen – suunnittelusta julkaisuun. Uutuus rakentuu vahvasti tekoälyavusteisuuden ympärille ja hyödyntää Googlen omaa Gemini-mallia läpi koko kehityksen.

Trumpin tullit iskevät rankasti suuriin amerikkalaisiin autonvalmistajiin

Yhdysvallat asetti viime viikolla 25 prosentin tuontitullit useista maista tuotaville autoille ja varaosille. Presidentti Trumpin hallinnon ilmoittamat laajat tuontitullit ovat tuomassa autoalalle uudenlaisia haasteita. Vaikka toimenpiteet on nimellisesti suunnattu vahvistamaan kotimaista teollisuutta, tuoreen analyysin mukaan myös Yhdysvaltain omat jättivalmistajat – General Motors, Ford ja Stellantis – ovat merkittävästi alttiita tullien vaikutuksille.

Nokian ja Telian 5G-viipale kattoi kolme maata

Nokia, Telia ja Puolustusvoimat ovat saavuttaneet maailmanlaajuisesti merkittävän teknologisen virstanpylvään toteuttamalla ensimmäisen saumattoman 5G Standalone -verkkoviipaleen (slice) siirron kolmen eri maan välillä toimivassa verkossa. Kokeilu osoittaa, kuinka 5G-teknologiaa voidaan hyödyntää viranomaisviestinnässä myös kansainvälisesti.

Optinen liitäntä tuotiin ensimmäistä kertaa SSD-levylle

Tallennustekniikan kehityksessä saavutettiin merkittävä virstanpylväs, kun KIOXIA, AIO Core ja Kyocera julkistivat ensimmäisen toimivan SSD-levyn, jossa käytetään optista liitäntää. Uusi prototyyppi yhdistää PCIe 5.0 -väylän ja valoon perstuvan optisen tiedonsiirron, mikä tekee siitä maailman ensimmäisen laatuaan.

Joskus yksittäinen komponentti voi olla vaarallinen takaovi

Yritykset investoivat valtavasti kyberturvallisuuteen suojatakseen verkkojaan ja sovelluksiaan. Silti, kaikista suojaustoimista huolimatta, verkkorikolliset onnistuvat vuosi vuodelta entistä paremmin. Miten tämä on mahdollista, kysyy Lenovon tietoturva-asiantuntija Steven Antoniou?

Trump haluaa nopeuttaa miljardi-investointeja Yhdysvaltain puolijohdeteollisuuteen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on antanut uuden presidentin asetuksen, jolla perustetaan United States Investment Accelerator -niminen virasto vauhdittamaan miljardiluokan investointeja maahan. Tavoitteena on houkutella sekä kotimaisia että ulkomaisia yrityksiä sijoittamaan erityisesti strategisesti tärkeisiin aloihin, kuten puolijohdeteollisuuteen.

Ethernet aikoo vallata autot

CAN-väylä on hallinnut autoja pitkään, mutta moni uskoo kaistatarpeen vaativan jatkossa Ethernetiä. Tätä silmällä pitäen Infineon on ostanut Marvellin aujoneuvojen Ethernet-liiketoiminnan 2,5 miljardilla dollarilla. Kauppa kattaa Marvellin Brightlane-tuotesarjan ja siihen liittyvät varat, ja sen odotetaan toteutuvan vuoden 2025 aikana.

STMicroelectronics julkisti kevyemmän version MP25-prosessorista

STMicroelectronics on tuonut markkinoille uuden STM32MP23-mikroprosessorisarjan, joka täydentää viime vuonna julkaistua MP25-sarjaa. Uutuusprosessori tarjoaa tehokkaan ja taloudellisen vaihtoehdon teollisuuden ja esineiden internetin (IoT) älykkäisiin reunalaitteisiin, koneoppimiseen ja kehittyneisiin käyttöliittymäratkaisuihin.

Androidin avustin voi muuttua vaaralliseksi takaoveksi

Androidin esteettömyyspalvelu – jonka tarkoitus on auttaa käyttäjiä käyttämään puhelinta paremmin esimerkiksi näkö- tai liikuntarajoitteiden kanssa – voi muuttua tietoturvariskiksi. Tuore Georgia Techin tutkimus esittelee uuden analyysityökalun, DVa:n, joka paljastaa, kuinka haittaohjelmat hyödyntävät tätä avustinta päästäkseen käsiksi käyttäjän tietoihin ja sovelluksiin.

Ruotsalaisinnovaatio mahdollistaa kiinteät litiumakut

Ruotsissa on otettu merkittävä askel kohti turvallisempia ja kestävämpiä akkuja. Luleån teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen materiaalin, joka voi mahdollistaa kiinteiden litiumakkujen eli ns. solid-state-akkujen laajemman käytön esimerkiksi sähköautoissa ja energian varastoinnissa.

Suomalaiset startupit keräsivät 1,4 miljardia euroa

Suomen startup-yritykset keräsivät vuonna 2024 yhteensä 1,4 miljardia euroa sijoituksia, mikä on 56 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna, selviää Pääomasijoittajat ry:n tuoreista tilastoista. Kasvua vauhdittivat erityisesti loppuvuoden muutamat suuremmat rahoituskierrokset.

Murtamaton kvanttisalaus ja 33 terabitin linkki samaan kuituun

KDDI Research ja Toshiba Digital Solutions ovat tehneet merkittävän edistysaskeleen kvanttitietoturvan ja korkean kapasiteetin tiedonsiirron yhdistämisessä. Yritykset onnistuivat siirtämään 33,4 terabittiä dataa sekunnissa ja kvanttisalausavaimia yhtä aikaa yhdessä optisessa kuituyhteydessä.

GPS:lle korvaaja: Bosch haluaa kaupallistaa kvanttianturit

Bosch syventää panostustaan kvanttiteknologiaan ja tähtää nyt kvanttianturien kaupalliseen läpimurtoon. Yhtiö perustaa yhdessä synteettisiä timantteja valmistavan Element Sixin kanssa yhteisyrityksen, jonka tavoitteena on tuoda kvanttianturit teolliseen tuotantoon ja käytännön sovelluksiin.

Tuxera tähtää 100 miljoonan euron liikevaihtoon

Suuri yleisö ei tunne suomalaista Tuxeraa, jonka asiakaskunta on varsin nimekäs: joukossa ovat esimerkiksi ABB, LG, NASA, Rockwell, Siemens ja Weka. Uuden toimitusjohta Stefan Schumacherin johdolla viime vuonna 24 miljoonan euron liikevaihdon tehnyt yritys pyrkii kasvamaan sadan miljoonan euron taloksi viiden vuoden kuluessa.

Generatiiviseen tekoälyyn investoidaan 644 miljardia dollaria tänä vuonna

Gartnerin tuoreen ennusteen mukaan maailmanlaajuiset generatiivisen tekoälyn (GenAI) investoinnit nousevat 644 miljardiin Yhdysvaltain dollariin vuonna 2025. Tämä merkitsee 76,4 prosentin kasvua vuoteen 2024 verrattuna.

Galvaaninen erotus on yhä tärkeämmässä roolissa

Teollisuus- ja ajoneuvosovelluksissa siirtyminen kohti kestävämpiä energiaratkaisuja ja tehokkaampia moottoreita tuo mukanaan uudenlaisia vaatimuksia elektroniikkasuunnittelulle. Järjestelmät yhdistävät yhä useammin laajan kaistaeron komponentteihin perustuvat suurjännitealijärjestelmät ja herkät pienjännitepiirit, kuten mikro-ohjaimet. Näiden yhdistäminen samassa kokonaisuudessa lisää sekä suorituskykyä että riskejä – galvaaninen erotus ja häiriösuojaus ovatkin nyt tärkeämpiä kuin koskaan, sanoo Toshiba Electronics Europe.

Lue lisää...

Joskus yksittäinen komponentti voi olla vaarallinen takaovi

Yritykset investoivat valtavasti kyberturvallisuuteen suojatakseen verkkojaan ja sovelluksiaan. Silti, kaikista suojaustoimista huolimatta, verkkorikolliset onnistuvat vuosi vuodelta entistä paremmin. Miten tämä on mahdollista, kysyy Lenovon tietoturva-asiantuntija Steven Antoniou?

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article