ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

ETNtv

 
ECF24 videos
  • Timo Poikonen, congatec
  • Petri Sutela, Testhouse Nordic
  • Tomi Engdahl, CVG Convergens
  • Henrik Petersen, Adlink Technology
  • Dan Still , CSC
  • Aleksi Kallio, CSC
  • Antti Tolvanen, Etteplan
ECF23 videos
  • Milan Piskla & David Gustafik, Ciklum
  • Jarno Ahlström, Check Point Software
  • Tiitus Aho, Avnet Embedded
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Pasi Suhonen, Rohde & Schwarz
  • Joachim Preissner, Analog Devices
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

TMSNet  advertisement
ETNdigi
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn

TECHNICAL ARTICLES

Teollisuuden data parempaan käyttöön tekoälyllä

Tietoja
Kirjoittanut Veijo Ojanperä
Julkaistu: 28.08.2024
  • Devices
  • Embedded
  • Software

Alati kehittyvä IoT on tulossa uuteen vaiheeseen, jossa OEM-toimittajat ja valmistajat hakevat kasvavaa liiketoimintaa tarjoamiinsa tuotteisiin liittyvästä palvelutuotannosta. Tässä kehityksessä voidaan hyödyntää myös tekoälyä, jos ratkaisu vain sallii sen, kuten SECOn Clea.

Artikkelin kirjoittaja Francesco Vaiani toimii SECOlla ohjelmistotuotteiden päällikkönä.

Palvelupohjaiset tuottomallit perustuvat sulautettujen laitteiden tuottamaan dataan, jota hyödynnetään esimerkiksi laitteiden ennakoivassa kunnossapidossa tai käyttöaktiivisuuteen perustuvassa prosessin hienosäädössä. Teolliset valmistajat kokeilevat tekoälyn ja koneoppisen tarjoamia mahdollisuuksia pystyäkseen tarjoamaan edge-toimintoja saamalla kilpailukykyä lisääviä etuja virtaviivaistamalla operaatioita ja prosesseja.

Palvelupohjaisten tuottomallien ja PaaS (Product-as-a-Service) -mallien kehittäjillä, joiden haasteena on reagoida nopeasti markkinoihin ja pitää kehityskustannukset mahdollisimman edullisina, on tarve päästä nopeasti käsiksi strukturoituun dataan. Tällöin välitys- eliu middleware-ohjelmiston merkitys työkaluna korostuu. Pyrkimällä vähentämään useiden erillisten IoT-alustojen välisiä yhteenkytkemisiä ja käyttämällä abstraktiotasolla laiteohjelmia, kuten SECO:n Cleaa voi suunnittelija keskittyä kehittämään lisäarvoa tuottavia sovelluksia.

IIoT:n kehityskulku

Kaikenlaisiin moderneihin laitteisiin on integroitu runsaasti antureita ja sulautettuja piirejä, minkä ansiosta saatavissa on paljon monenlaista dataa antamassa yksityiskohtaista tietoa kyseisten laitteiden toiminnasta. Samalla sulautettujen IoT-tekniikoiden suorituskyvyn parantuminen on tehnyt mahdolliseksi käyttää edistyneitä algoritmeja ja tekoälysovelluksia edge-tasolla. Näin päätöksenteko on voitu siirtää pilvestä verkon reunalle, mikä lyhentää latenssiaikoja reaaliaikaisia vasteita vaadittaessa.

IoT-sovellukset ovatkin muotoutumassa vahvasti datavetoisiksi, kun suunnittelijoiden tavoitteena on kehittää sovelluksia, joissa hyödynnetään datasta saatavaa lisäarvoa. OEM-valmistajien tarjonnassa on enenevässä määrin tekoälypohjaisia malleja, joilla voidaan suunnitella kaupallisiin asioihin linkittyviä palveluita, jotta datavirroista saadaan kassavirtaa.

Rivakasta innovointityöstä ja laitteistostandardien kuten SMARC ja COM Express sopimisesta huolimatta IoT-arkkitehtuurit ovat valitettavasti äärimmäisen heterogeenisiä, mikä hankaloittaa suunnittelijoiden työtä. Tarvitaan paljon tietoa pelkästään monien erilaisten alustojen integroimisessa (kuva 1) toisiinsa, ja sen lisäksi tekoälysovellusten toteuttamisessa tarvitaan useampia suunnittelijoita, jolloin tuotekehityksen vaatimat kustannukset ja kuluva aika lisääntyvät.

Kuva 1. IoT-arkkitehtuurit ovat hyvin heterogeenisiä. (Lähde: https://ietresearch.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1049/cim2.12077)

Suunnittelijat ovatkin tämän vuoksi osoittaneet kiinnostusta sellaisiin työkaluihin kuten välitysohjelmistoihin, joiden avulla voidaan toteuttaa abstraktiokerros ”kiinteiden yhteyksien” yli. Suunnittelijat voivat keskittyä työstämään tekoälysovelluksia.

Välitysohjelmistojen avulla helpotetaan yhteyksien luomista sovellusten, palveluiden ja datalähteiden, jotka eivät alun perin ole suunniteltu toimimaan keskenään, välillä, jolloin suunnittelijoiden ei tarvitse paneutua monimutkaisiin laitteistoalustoihin, käyttöjärjestelmiin eikä verkkoprotokolliin. Minimoimalla päällekkäisiä toimenpiteitä ja helpottamalla sovellusten välistä yhteistoimintaa välitysohjelmistot edistävät IoT-ekosysteemin suorituskykyä kokonaisuudessaan virtaviivaistamalla suunnitteluprosessia ja vähentämällä tarvittavaa suunnitteluaikaa ja tarvittavien resurssien määrää.

Clea on esimerkki tehokkaasta ohjelmistoalustasta, joka integroi datan organisoinnin tärkeimpien välitysohjelmistojen komponenttien kanssa ja tukee myös tekoälymallien laaja-alaista nopeaa käyttöönottoa.

Avoimen Clean perusteet

Avoimen lähdekoodin Clea-ohjelmistopaketti antaa suunnittelijalle täysin ohjattavan datan hallinnoinnin alkaen siitä, miten dataa kerätään, miten sitä käsitellään ja mihin se lopulta tallennetaan. Tämä modulaarinen ohjelmistokokonaisuus skaalautuu konseptitason laitteista täydelliseen tuotantokäyttöön, johon kuuluu valtava määrä piirilaitteita ja välitettäviä viestejä.

Clea on Kubernetesin ympärille koottu pilvipalveluista riippumaton ohjelmisto. Se tarjoaa suunnittelijoille kaikki työkalut, jotka tarvitaan datan organisoimisessa pilvipalvelussa ja sen siistimisessä sopivaksi älykkyyden lisäämistä varten. Clea antaa suunnittelijalle tiivistettyä tietoa käytetyn IoT-alustan monimutkaisista toiminnoista ja tarjoaa laitteiston hallinnan ominaisuuksia kuten laiteohjelmiston turvallisia OTA-päivityksiä, käyttöjärjestelmiä ja IoT-laitteissa ajettavia koottuja sovelluksia.

Googlen pilvipalveluita valmiiksi tukeva ratkaisu myös helpottaa lisäarvoa tuottavien palveluiden kuten edistyneiden tekoälysovellusten nopeaa kehitystyötä. Suunnittelijoilla on käytettävissään myös kaikki tekoälysovellusten räätälöinnissä tarvittavat työkalut ja Clea tarjoaa myös monia ennalta koottuja rakenteita Clea App Framework -sovelluskehyksessä.

Clea-paketti koostuu kolmesta ydinkomponentista (kuva 2), joiden tehtävänä on tarjota kaikki edut yhtenäiselle, modulaariselle ja skaalattavalle ratkaisulle.

Kuva 2. Clea koostuu kolmesta ydinkomponentista, joiden tehtävänä on tarjota kaikki edut yhtenäiselle, modulaariselle ja skaalattavalle ratkaisulle. (Lähde: SECO)

Portal on Clean käyttöliittymä, joka toimii laajennettavissa olevana IoT-käyttöliittymänä helpottaen palvelun rahastamista integroimalla laskutusympäristön, joka sallii edge- tai pilvisovellusten tilausperusteisen jälleenmyynnin. Nettipohjaisena käyttöliittymänä Portal mahdollistaa hallitut käyttäjäliittymät, laite- ja datavisualisoinnit, raportoinnin ja yksityiskohtaiset lupakäytännöt. Portalin käyttöliittymä on räätälöitävissä ja sovellusympäristö mahdollistaa suunnittelijoiden laajentaa käyttöliittymää asiakaskohtaisilla nettisovelluksilla, jotka voivat olla vuorovaikutuksessa edge-laitteisiin Astarte- ja Edgehog-rajapintojen kautta. Astarte on Clean keskitin laitteesta pilveen ja Edgehogilla hallitaan Clean laite- ja kokonaisuusrajapintoja.

Edgehog on avoimen lähdekoodin laiteriippumaton IoT-alusta, joka yksinkertaistaa IoT-laitteiden ja -kokonaisuuden hallintaa koko elinkaaren ajan. Astarten ympärille kasattu Edgehog on laajasti skaalattavissa yksittäisistä laitteista kaikkeen verkossa olevaan kalustoon ja se tukee perusoperaatioita mukaan lukien päivityskampanjoiden tekemisen, laitteen statuksen ja yhteystiedon valvonnan, geopaikannuksen ja tiedostojen siirrot.

Astarte on monipuolinen avoimen lähdekoodin IoT-välitysohjelmisto, jossa on työkalut ja toiminnot datan organisointiin ja mallintamiseen sekä tiedonsiirtoon laitteiden ja pilvipalveluiden välillä. Astarte hallitsee kokonaisvaltaisesti kenttädataa ja mahdollistaa edistykselliset käyttötapahtumat kuten esimerkiksi datan pakkaamisen. Sen käyttövalmiita ohjelmistokehityspaketeilla onnistuu integrointi mihin tahansa edge-laitteeseen - mukaan lukien mikro-ohjainpohjaiset järjestelmät - ilman mitään ylimääräistä suunnittelutarvetta. Astarten ominaisuuksiin kuuluvat laaja valikoima API-sovellusrajapintoja ja integroitavia osia, mikä tekee sovellusten kokoamisesta ja integroimisesta kolmansien osapuolien laite- ja ohjelmistoympäristöihin suoraviivaista.

SECO on panostanut runsaasti siihen, että Google Marketplace muodostuisi Astarten suosituimmaksi jakelukanavaksi. Google Cloud Marketplace tarjoaa käyttäjilleen nopeasti käyttöön otettavat funktionaaliset ohjelmistopaketit ajettavaksi Google Cloudissa, jolloin asiakkaat saavat helposti käynnistettyä tutun ohjelmistopaketin esimerkiksi Computer Engine- tai Cloud Storage -palveluita varten ilman tarvetta manuaaliseen konfiguraatioon. Tämäntasoinen integraatio Googlen pilvipalveluihin tarjoaa asiakkaalle yhdellä klikkauksella tapahtuvan pääsyn käyttäjää opastavien, hallittujen ohjelmistojen kuten Astarten käyttöönottoon, mikä helpottaa toimituksia, parantaa toteutusten yhtenäisyyttä ja suorituskykyä sekä vähentää kustannuksia. Pilvipalvelutuottajan markkinapaikkaratkaisujen lisääntyminen mahdollistaa monimutkaisten sovellusten suunnittelijoille ohjelmistojen saatavuuden useilta eri tarjoajilta, mikä samalla rohkaisee kohti avointa teknologiaympäristöä.

Astarten lisäksi tarjolle Google Cloud Marketplaceen on tulossa kaksi muuta moduulia – Edgehog-laitehallitsin ja IoT-portaali Portal, jotka julkistetaan itsenäisinä. Strategian mukaisesti tarkoituksena on saada kaikki Clea-komponentit saataville markkinapaikkaan muutamassa kuukaudessa, jonka jälkeen suunnittelijat voivat valita käyttävätkö he moduuleja yhteen koottuna vai erillisinä riippuen siitä, mikä parhaiten soveltuu heidän omiin IoT-kokoonpanoihinsa.

Clea älytehtaassa

Yhtenä varhaisista IoT-tekniikan soveltajista teollisuussektori on myös johtavassa asemassa tekoälyn käyttöönotossa vahvistaakseen tehokkuuttaan ja kilpailukykyä. Esimerkiksi älykkäässä tehtaassa tekoälypohjaiset rutiinit valvovat konedataa havaitakseen poikkeavia tilanteita ja ensimmäisiä merkkejä vikatilanteista. Tämä mahdollistaa ennakoivan kunnossapidon, jolloin vältytään kalliiksi tulevilta tuotannon pysäyttämisiltä.

OEM-valmistajat keräävät yhä enemmän laitteistoiltaan saatavaa dataa, jolloin he pystyvät tarjoamaan ennakoivia kunnossapitotoimenpiteitä ja muita lisäarvopalveluja, kuten etätukea, loppuasiakkailleen. Esimerkiksi hiljattain SECOn kanssa yhteistyössä CNC-konevalmistajan työkaluihin asennettiin erityiset älyanturit ja yhdyskäytävät, jotka yhdistettiin Edgehog-laiteohjaimeen.

Kuva 3. Tekoälyn avulla voidaan vähentää CNC-konetyöstön materiaalikuluja ja parantaa tuottavuutta. (Lähde: SECO)

SECO käytti tällaista infrastruktuuria toteuttaessaan tekoälyratkaisun, joka tukee etävalvontaa, OTA-päivityksiä ja ennakoivaa kunnossapitoa. Tämä ratkaisun avulla asiakas sai uutta kassavirtaa tuottavan tuottolähteen, joka perustui loppukäyttäjien kanssa solmittuun vuosittaiseen kunnossapitosopimukseen. Asiakastyytyväisyys ja -uskollisuus paranivat, varaosien toimitusajat lyhenivät 40 prosenttia ja varaosakustannukset laskivat 10 prosenttia. CNC-työkaluvalmistaja sai lisää tuotantoon vaikuttavia etuja tuotteiden laadun parantuessa ja hylkytavaran määrän vähentyessä 30 prosentilla.

IIoT:n teho lisää datasta saatavia hyötyjä

Tekoälyn tuomaa tehoa hyödyntämällä IoT-laitteita ja niihin liittyviä datavirtoja voidaan pitää käyttökelpoisina kohteina, joiden avulla voidaan tutkia toimintojen suorituskykyä, tuottavuuden parantumista ja lopulta myös vaikutusta osakkeen arvon kehittymiseen. Samalla kun IoT:n tuotekehityksestä on tulossa yhä datavetoisempaa, Clean kaltaiset ohjelmistoalustat helpottavat merkittävästi olemassa oleviin alustoihin liittyvän integroinnin haasteellisuutta ja suunnittelija voi keskittyä lisäarvon luomiseen.

MORE NEWS

Tässä alkuvuoden luetuimmat uutiset

Vuoden 2025 ensimmäiset kuukaudet ovat tuoneet esiin selkeitä teknologian ja arjen muutostrendejä, jotka kiinnostavat suomalaisia lukijoita. Turvallisuus, energiatehokkuus, älylaitteiden käyttö ja tulevaisuuden laiteratkaisut ovat nousseet voimakkaasti esiin sekä yksilön että yhteiskunnan tasolla. Kuluttajat haluavat nyt ymmärtää laitteidensa riskit, hyödyntää teknologian koko potentiaalia – ja tehdä entistä järkevämpiä valintoja arjessaan.

Luetuimmat: GPMI uhkaa HDMI:n asemaa

Kiinassa on esitelty uusi monikäyttöinen kaapelistandardi, joka saattaa horjuttaa HDMI:n, DisplayPortin ja Thunderboltin asemaa. Yli 50 kiinalaisen teknologiajätin muodostama Shenzhen 8K UHD Video Industry Cooperation Alliance on kehittänyt General Purpose Media Interface -standardin (GPMI), jonka tekniset ominaisuudet tekevät siitä varteenotettavan kilpailijan nykypäivän yleisimmille liitännöille.

Luetuimmat: Näin sähköauton akun elinikä kasvaa 19-kertaiseksi

Korelaisten POSTECHin (Pohang University of Science and Technology) ja Sungkyunkwanin yliopiston tutkijat ovat löytäneet uuden tavan pidentää sähköautojen litiumioniakkujen käyttöikää jopa 19-kertaiseksi – ilman uusia materiaaleja tai teknologioita. Ratkaisu on yksinkertainen: siinä pitää välttää akun täydellistä tyhjentämistä.

Luetuimmat: Tämän takia litium-nikkeliakut hajoavat

Dallasin Texasin yliopiston (UTD) tutkijat ovat löytäneet syyn, miksi litium-nikkelioksidi (LiNiO₂) -akut menettävät kestävyyttään ja rappeutuvat toistuvien lataussyklien aikana. Löydös voi avata tietä pitkäikäisemmille ja tehokkaammille akuille, jotka voisivat parantaa esimerkiksi sähköautojen ja älylaitteiden suorituskykyä.

Luetuimmat: Pian aurinkopaneeli tulee pakolliseksi

EU:n uusi rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (EPBD) on nyt virallisesti hyväksytty ja aikataulutettu. Sen mukaan 31. joulukuuta 2029 jälkeen rakennusluvan saaneissa uusissa asuinrakennuksissa – mukaan lukien omakotitalot – on oltava soveltuvat aurinkoenergiajärjestelmät.

Luetuimmat: Bluetooth kannattaa aina sammuttaa älypuhelimesta

Bluetooth-yhteys on monelle arkipäiväinen apuväline langattomissa kuulokkeissa, kaiuttimissa tai paikannuslaitteissa. Harva kuitenkaan muistaa, että tämä näennäisesti harmiton toiminto voi kuluttaa akkua ja muodostaa merkittävän tietoturvariskin – erityisesti silloin, kun se on päällä turhaan.

Sudo vaihtuu Ubuntussa

Ubuntun takana oleva Canonical on ilmoittanut, että tulevassa Ubuntu 25.10 -versiossa perinteinen sudo korvataan uudella versiolla nimeltä sudo-rs. Tämä uusi komento on kirjoitettu Rust-ohjelmointikielellä ja se toimii lähes identtisesti vanhan sudon kanssa, mutta sen sisäinen toteutus on turvallisempi ja modernimpi.

Pian tietokoneesi tietää, oletko paikalla

STMicroelectronics on esitellyt uudenlaisen Human Presence Detection (HPD) -ratkaisun, joka yhdistää lentoaikaa mittaavia ToF- eli Time-of-Flight-antureita ja tekoälyä parantaakseen kannettavien tietokoneiden käyttökokemusta, akunkestoa ja turvallisuutta. Ratkaisu ei vaadi kameroita tai kuvien tallennusta.

WithSecure: telemetriatiedot tunnistavat 0-päiväuhkat tehokkaammin

Kyberturvallisuusyhtiö WithSecure on kehittänyt uuden, ennakoivan tavan tunnistaa nollapäivähaavoittuvuuksia hyödyntämällä päätelaitteiden käyttäytymistelemetriaa. Yrityksen mukaan kyseessä on merkittävä läpimurto, joka siirtää haavoittuvuuksien tunnistamisen reaktiivisesta mallista kohti ennakoivaa analytiikkaa – jopa ennen kuin haavoittuvuus on yleisesti tiedossa tai hyväksikäytetty.

Pian se vihdoin tapahtuu: Windows 11 nousee suosituimmaksi

Windows 11 on ennennäkemättömässä nousukiidossa. Vielä toukokuussa Windows 10 hallitsi selvästi maailmanlaajuista käyttöjärjestelmämarkkinaa, mutta tuoreimmat tilastot kertovat selkeästä käänteestä: Windows 11 on ohittamassa edeltäjänsä – mahdollisesti jo kesäkuun aikana.

Suunnittele RISC-V-piiri muutamassa minuutissa

Piirisuunnittelu, joka perinteisesti vie kuukausia ja vaatii monen hengen asiantuntijatiimin, voi nyt onnistua minuuteissa yksittäiseltä suunnittelijalta. Intialainen startup InCore Semiconductors on esitellyt SoC Generator -alustan, joka automatisoi järjestelmä- eli SoC- piirien suunnittelun ennennäkemättömällä tavalla.

Rakettitiede lentää onnistuneilla rekrytoinneilla

Helsinkiläinen ohjelmistokehitykseen erikoistunut IT-yhtiö Rakettitiede jatkoi kannattavaa kasvuaan viime vuonna. - Olemme onnistuneet rekrytoimaan kokeneita osaajia ja tarjoamaan heille juuri oikeanlaisia toimeksiantoja, sanoo toimitusjohtaja Juha Huttunen.

Maailman ensimmäinen lisälaitesovitin, joka säilyttää IP65-luokituksen

Sotilaskäytössä kentällä tarvitaan IP65-luokitusta – eli täyttä suojaa pölyä ja roiskevettä vastaan – jotta laitteet kestävät vaativissa ja vaihtelevissa olosuhteissa. Mutta entä jos laitteeseen täytyy liittää lisälaitteita, kuten radiot, LAN-verkot tai muut kenttävarusteet? Usein suojaus menetetään heti, kun portit avataan. Panasonic on ratkaissut tämän ongelman esittelemällä maailman ensimmäisen lisälaitesovittimen, joka säilyttää IP65-luokituksen myös käytön aikana.

Tekoälyn aikakaudella mikro-ohjain pitää ajatella uusiksi

ETN - Technical articleTekoälyä tuodaan nyt vauhdilla mikro-ohjaimiin. Ajan myötä kaikista päätelaitteiden ML-sovelluksiin tarkoitetuista mikro-ohjaimista tulee hybridilaitteita, joissa yhdistyvät CPU ja NPU. Tämä kehitys on väistämätöntä.

Suomalainen startup Ovido kesyttää tuotetiedon tekoälyn avulla

Helsinkiläinen teknologiayritys Ovido haluaa mullistaa tavan, jolla tuotetietoa hallitaan kansainvälisissä toimitusketjuissa. Yritys kehittää tekoälypohjaista SaaS-alustaa, joka auttaa valmistajia vastaamaan kiristyviin sääntelyvaatimuksiin, kertovat toimitusjohtaja Suvi Haimi ja toinen perustaja Antti Toponen.

VTT kehitti maatuvan aurinkokennon maatalouteen

VTT on kehittänyt maailman ensimmäisten joukossa täysin biohajoavan aurinkokennomoduulin, joka voidaan kiinnittää suoraan viljelykasvin lehteen tai varteen. Maatuvan kennon avulla maatalouteen voidaan tuoda uutta mittauselektroniikkaa ilman huolta jätteistä tai ympäristöhaitoista.

Uusi GaN-transistori voi mullistaa 6G-verkkojen radiotaajuuspiirit

Bristolin yliopiston ja Northrop Grummanin tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen galliumnitridiin (GaN) perustuvan transistoriarkkitehtuurin, joka voi merkittävästi parantaa tulevien 6G-verkkojen nopeutta, tehokkuutta ja signaalinlaatua. Löydös julkaistiin Nature Electronics -lehdessä.

OnePlussan Nord-sarja ottaa harppauksen lippulaivojen suuntaan

OnePlus valmistautuu isoon kesälanseeraukseen, kun se julkistaa 8. heinäkuuta viisi uutta laitetta, ajoitetusti keskelle lomakautta. Tuotteisiin kuuluvat uudet puhelinmallit OnePlus Nord 5 ja Nord CE 5, langattomat kuulokkeet Buds 4, älykello Watch 3 (43 mm) sekä edullinen tablettiuutuus OnePlus Pad Lite.

Lopulta tekoäly lopettaa koodaamisen

AWS:n Principal Developer Advocate Gunnar Grosch esitti AWS Summit Stockholm 2025 -tapahtumassa rohkean näkemyksen ohjelmistokehityksen tulevaisuudesta. - Lopulta tekoäly lopettaa koodaamisen. Hänen mukaansa kehittäjien rooli on jo nyt siirtymässä koodin kirjoittajista kohti koodintarkastajaa – asiantuntijaa, joka ohjaa, tarkistaa ja optimoi tekoälyn tuottamaa koodia.

Mullistava muunninpiiri nostaa datansiirron nopeuden kolminkertaiseksi

Belgialainen mikroelektroniikan tutkimuskeskus IMEC on esitellyt digitaalista datansiirtoa mullistavan uutuuden. 150 giganäytetty sekunnissa näytteistävä DA-muunnin 300 gigabitin tiedonsiirtoon sekunnissa yhdellä kaistalla. Tämä on merkittävä harppaus verrattuna nykyisiin markkinoilla oleviin PAM-4-pohjaisiin ratkaisuihin.

ETNdigi 1/2025 is out
TMSNet  advertisement

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Tekoälyn aikakaudella mikro-ohjain pitää ajatella uusiksi

ETN - Technical articleTekoälyä tuodaan nyt vauhdilla mikro-ohjaimiin. Ajan myötä kaikista päätelaitteiden ML-sovelluksiin tarkoitetuista mikro-ohjaimista tulee hybridilaitteita, joissa yhdistyvät CPU ja NPU. Tämä kehitys on väistämätöntä.

Lue lisää...

OPINION

Onko tekoäly nyt uusin uhka tietoturvalle?

Tekoäly on tullut jäädäkseen – siitä ei ole epäilystäkään. Mutta mitä tapahtuu, kun siitä tulee myös kyberturvallisuuden suurin uhka?

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Tässä alkuvuoden luetuimmat uutiset
  • Luetuimmat: GPMI uhkaa HDMI:n asemaa
  • Luetuimmat: Näin sähköauton akun elinikä kasvaa 19-kertaiseksi
  • Luetuimmat: Tämän takia litium-nikkeliakut hajoavat
  • Luetuimmat: Pian aurinkopaneeli tulee pakolliseksi

NEW PRODUCTS

  • Maailman ensimmäinen lisälaitesovitin, joka säilyttää IP65-luokituksen
  • Uudenlainen termistori on iso askel sähköautoille
  • 10 wattia sokeripalan kokoisesta teholähteestä raiteille
  • Bluetoothin uudet ominaisuudet käyttöön pienellä USB-tikulla
  • Yksi piiri pidentää langattoman laitteen käyttöaikaa
 
 

Section Tapet