logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Valittaessa DC-DC-muunninta siltaan kytkettyjen tehokytkimien hilaohjaukseen kannattaa luottaa laatuun. Toiminnan luotettavuuden ja turvallisuuden takaavat muuntimen optimoidut ohjausjännitteet ja eristystasot, tasolukittu lähtöjännite, vähäinen minimikuormavaatimus sekä aina samanlaisina toistuvat jännitteiden nousu- ja laskuajat.

Tehosovelluksissa taajuusmuuttajaa tai tehomuunninta käytetään yleensä siltakytkettynä tuottamaan verkkotaajuista vaihtojännitettä tai kaksisuuntainen PWM-ohjaus moottorille, muuntajalle tai muulle kuormalle. Siltakytkentä koostuu yleensä IGBT- tai MOSFET-transistoreista ja niiden valikoimissa on myös SiC- (piikarbidi) jai GaN- (galliumnitridi) -tyyppisiä kytkintransistoreja. Niitä käytetään yleensä yläpuolisina kytkiminä, jolloin emitteri/lähde-elektrodit ovat suurtaajuisina kytkentäsolmuina suuren jännitteen puolella. Tämän vuoksi hilaohjauksen PWM-signaalin pitää olla galvaanisesti erotettu maatasosta, samoin tehonsyöttölinjojen, jotka käyttävät emitteri/lähdesolmua referenssitasona.

Ohjauspiirien ja tehonsyöttölinjojen tulee myös sietää kytkentäsolmun jännitteen suuria nousunopeuksia (dV/dt) ja lisäksi niiden kytkentäkapasitanssien on oltava mahdollisimman vähäiset. Monissa tapauksissa siltapiirit vaativat kohteen toimintajännitteeseen nähden turvalliseksi mitoitetun eristystason järjestelmän ohjauspiireistä. Ohjauspiirin eristealueiden pitää siksi olla riittävän laajat ja kestävät sekä säilyä heikentymättä järjestelmän koko elinkaaren ajan osittaisista vuotoilmiöistä huolimatta.

Esimerkiksi Muratan MGJ-sarjan DC-DC-muuntimet on suunniteltu tarjoamaan optimoidut ohjausjännitteet ja eristystasot näihin yläpuolen kytkimillä toteutettuihin hilaohjausjärjestelmiin.

Hilaohjauspiirille syötettävän positiivisen jännitteen tulee olla riittävän suuri varmistamaan tehokytkimen täydellinen saturaatio ylittämättä kuitenkaan hilan suurinta sallittua jännitettä. MGJ-sarjan muuntimissa vaihtoehdot ovat +15 V tai +20 V, mikä takaa yhteensopivuuden useisiin tehokomponentteihin. Esimerkiksi IGBT- ja GaN-MOSFET-transistorit kytkevät täydellisesti 15 voltin ohjauksella, mutta SiC-tyyppiset mosfetit saattavat vaatia lähes 20 voltin ohjausjännitteen täyteen toimintaan. Negatiivisen syöttöjännitteen tapauksessa off-tilan hilajännite 0 V soveltuu kaikille tehokomponenteille. Negatiivisen syöttöjännitteen arvoilla -5 ja -10 V saavutetaan kuitenkin nopea kytkintoiminta, jota ohjataan hilavastuksen kautta.

IGBT-transistoreilla johtavan tilan hilakynnys on muutaman voltin luokkaa, tyypillisesti 5 V, mutta piikarbidi- ja galliumnitridi-pohjaisilla tuotteilla se voi olla niinkin alhainen kuin reilun voltin luokkaa. On myös huomattava, että mikä tahansa induktanssi L kytkimen ja ohjausreferenssin välillä (piste x kuvassa 1) aiheuttaa vastakkaisen hila-emitteri-jännitteen, kun kytkin menee off-tilaan.

 

Vaikka induktanssiarvo saattaa olla pieni, jo 5 nH lukema voi tuottaa 5 voltin jännitteen, jos virran nousunopeus (di/dt) on 1000 A/µs, mikä ei ole tavatonta. Viiden nanohenryn induktanssiin taas ei tarvita kuin muutama millimetri kytkentäjohtoa. Sopiva negatiivinen ohjaus varmistaa, että hila-emitterin off-jännite on aina todellakin nolla tai sen alle. MGJ-sarja tarjoaa eri versioissaan negatiiviset ohjausjännitteet -5 V, -8,7 V, -10 V ja -15 V. Negatiivinen hilaohjaus helpottaa myös hillitsemään kollektorin ja hilan välistä ns. Miller-kapasitanssia. Tämän kapasitanssin vuoksi virtaa vuotaa hilaohjauspiirin, vaikka kytkin on off-asennossa.

Kun IGBT-kytkin on ohjattu off-tilaan, kollektorin ja hilan välinen jännite nousee. Tällöin virta, suuruudeltaan Cm · dVce/dt, kulkee Miller-kapasitanssin läpi hila-emitteri-kapasitanssiin Cge ja hilavastuksen läpi ohjauspiiriin, kuten kuvasta 2 nähdään. Tämän tuloksena hilan jännite Vge voi olla riittävän suuri kytkemään IGBT:n täysin johtavaan tilaan tuhoisin seurauksin. Tämä voidaan estää ohjaamalla hila negatiiviseen jännitteeseen. Myös kaikentyyppiset MOSFET-kytkimet kärsivät samasta ilmiöstä.

 

Kuva 2.

Hilan tehovaatimukset

Kunkin kytkentäjakson aikana IGBT/MOSFET-kytkimen hila pitää varata ja purkaa hilavastuksen Rg kautta (kuva 2). Jos kytkimenä käytettävän IGBT:n datalehdessä on esitetty hilan varauskäyrä, DC-DC-muuntimen syöttämä teho P voidaan laskea kaavasta:

P = Qg · F · Vs

Tässä Qg on datalehdestä saatava varauslukema valitulla hilajännitteen kokonaisarvolla Vs (positiivisesta negatiiviseen) ja F on kytkentätaajuus. On huomattava, että tämä tehohäviö tapahtuu kytkimen sisäisessä hilavastuksessa sekä missä tahansa ulkoisessa sarjavastuksessa. Ellei datalehdessä ole esitetty varauskäyrää vaan ainoastaan Qg-arvo joillain tietyillä hilajännitteen arvoilla, varauksen suuruus muilla jännitelukemilla voidaan likimäärin laskea kertomalla varauslukema halutun jännitelukeman ja datalehden antaman lukeman suhteella. Esimerkiksi Infineonin IGBT-kytkimen FZ400R12KE4 hilavaraus Qg on ±15 V hilajännitteellä (30 V) 3,7 µC. Jännitteellä +15/-10 V (25 V) varauslukema on likimain:

Qg = 3,7 e-6 · 25/30 ≈ 3,1 µC

10 kilohertsin taajuudella tarvittava ohjausteho on:

Pg = 3,1 e-6 · 10 e3 · 25 ≈ 0,78 W

Kun satunnaiset häviöt ja rasitusvara otetaan huomioon, sopiva muunnin tähän kohteeseen esimerkiksi Muratan MGJ2-sarjasta on 2 watin DC-DC-muunnin.

Virran huippuarvon ja keskiarvon laskeminen

Kunkin kytkentäjakson aikana hilakapasitanssiin kulkevan virran keskiarvon tulee olla nolla, joten keskimääräisen varaus- ja purkausvirran tulee olla yhtä suuri. Sen arvo on +/- Pg/Vs = +/- 31 mA edellä mainitussa esimerkissä.

Virran huippuarvo Ipk, joka tarvitaan hilakapasitanssin varaamiseksi ja purkamiseksi, riippuu jännitteestä Vs, kytkimen sisäisen hilavastuksen arvosta Rint sekä ulkoisen hilavastuksen arvosta Rg:

Ipk = Vs/(Rint + Rg)

Esimerkkimme IGBT:n (FZ400R12KE4) sisäinen hilavastus Rint = 1,9 Ω, joten tyypillisellä ulkoisen resistanssin arvolla 2 Ω ja kokonaisjännitteen arvolla 25 V saadaan virran huippuarvoksi yli 6 ampeeria. Tämä huippuvirta täytyy syöttää ohjaimen syöttölinjojen DC-suotokondensaattoreista, koska DC-DC-muuntimella ei ole riittävän suuria lähtökapasitansseja näin suurten virtojen syöttämiseksi jännitetason notkahtamatta. Itse hilaohjaimen täyty tietysti olla mitoitettu näille huippuvirtalukemille, samoin hilavastusten. Esimerkissämme hilaohjauksena syötetty ja purettu kokonaisenergia jaksoa kohti on:

E = Qg · V s = 75 µJ

Suotokondensaattorit C1 ja C2 (kuva 2) +15 ja -10 voltin jännitelinjoissa syöttävät tämän energian suhteessa niiden jännitetasoon, joten +15 voltin linjasta syötetään 45 µJ energia. Jos lähdetään siitä, että +15 V syöttöjännitteen suotokondensaattorin jännitetaso saisi notkahtaa vain hieman, ehkä noin puoli volttia kytkentäjakson aikana, voidaan laskea likiarvo kondensaattorin minimikapasitanssille C merkitsemällä yhtä suuriksi ohjaukseen syötetty energia sekä kondensaattorin alku- ja loppujännitteitä vastaavien energiamäärien erotus:

45 µJ = ½ C (Vinit2 – Vfinal2)

C = (45 e-6 · 2)/(15,2 – 14,52) ≈ 6,1 µF

Vaikka -10 voltin jännitelinjasta syötetään vain noin kolmannes ohjausenergiasta, sen suotokondensaattorilta vaaditaan yhtä suuri kapasitanssiarvo puolen voltin jännitepudotukselle, koska tämä on prosentuaalisesti suurempi osuus jännitteen alkuarvosta. Käytännössä jännitepudotuksen suuruuteen vaikuttavat enemmän kondensaattorin ESR- ja ESL-lukemat eli ekvivalenttinen sarjaresistanssi ja -induktanssi. Esimerkiksi 0,1 ohmin ESR-arvo pudottaa jännitettä yli 0,5 V, jos huippuvirta on 6 A. Siksi tähän sovellukseen on valittava suorituskykyiset kondensaattorit, yleensä suurikoteloiset ”kannut”, jotka takaavat pienen sarjaresistanssin ja moninkertaisesti minimitason ylittävän kapasitanssin. DC-DC-muuntimen datalehdessä ilmoitettua maksimikapasitanssia ei kuitenkaan saa ylittää.

DC-DC-regulointi

Hilaohjauksen absoluuttiset jännitearvot eivät ole kovin kriittisiä, kunhan ne ylittävät minimitason ja ovat selvästi läpilyöntitason alapuolella eikä tehohäviö nouse yli sallitun. Ohjaustehoa syöttävät DC-DC-muuntimet voivat siksi olla tyypiltään reguloimattomia, kuten MGJ-sarjan muuntimet, mikäli niille syötetty tulojännite on suhteellisen vakaa. Muuntimien muista yleisistä sovelluksista poiketen kuormitus on tässä kuitenkin melko vakio, kun IGBT/MOSFET-kytkin on johtavassa tilassa jokaisen kytkentäjakson aikana. Vastaavasti kuormitus on lähellä nollaa kun kytkin on off-tilassa.

Yksinkertaiset DC-DC-muuntimet yleensä vaativat tietyn minimikuorman tai muuten niiden lähtöjännite alkaa dramaattisesti nousta, jopa yli läpilyöntitason. Tämä ylijännite varastoituu suotokondensaattoreihin, joten kytkimen siirtyessä johtavaan tilaan sen hilalle syötettäisiin tällöin ylijännitettä, kunnes jännitetasot taas asettuvat normaalikuormalla. Hilaohjaussovelluksen muuntimeksi tulisi siksi valita tuote, jonka lähtöjännite on tasolukittu tai jonka minimikuormavaatimus on hyvin vähäinen.

IGBT/MOSFET-kytkintä ei saisi koskaan aktiivisesti ohjata PWM-signaalilla, elleivät syöttölinjojen jännitteet ole oikeissa lukemissa. Koska DC-DC-muunninta kytketään päälle ja pois, saattaa syntyä transienttitilanne, jossa kytkin voi ohjautua johtavaan tilaan, vaikka PWM-signaali on passiivivaiheessa. Tämä saattaa aiheuttaa virtasyöksyn tuhoisin seurauksin. Siksi on tärkeää, että muunnin käyttäytyy moitteettomasti päälle ja pois kytkettäessä eli jännitteiden nousu- ja laskuajat toistuvat aina samanlaisina.

Artikkelin on kirjoittanut Murata Power Solutionsin Paul Lee.

MORE NEWS

Näin Teslan ja BYD:n akut eroavat toisistaan

Saksalaisen RWTH Aachenin yliopiston tutkijat ovat tehneet perusteellisen purkuanalyysin kahdesta maailman johtavan sähköautovalmistajan, Teslan ja BYD:n, litiumioniakusta. Tutkimuksessa verrattiin Teslan 4680-sylinterikennoa ja BYD:n Blade-prismaattista kennoa kennotasolla.

Suomalaisyritys tuo yrityksille oman tekoälyn

Suomalainen konsulttitalo Y4 Works on lanseerannut uuden tekoälyratkaisun, Suunta.ai:n, joka tuo organisaatioille niiden oman, asiantuntijamaisen tekoälyn. Toisin kuin yleiset kielimallit, kuten ChatGPT, Suunta.ai oppii yrityksen omasta datasta, haastaa käyttäjäänsä ja toimii kuin digitaalinen liiketoimintakonsultti.

Piikarbidi vähentää tehohäviöitä datakeskuksessa

ON Semiconductor on julkaissut uuden sukupolven tehomoduulin, joka lupaa merkittävästi pienempiä tehohäviöitä ja energiatehokkaampaa käyttöä erityisesti datakeskuksissa ja teollisuussovelluksissa.

Boreo ostaa Elfa Distrelecin Suomen ja Baltian toiminnot

Boreo Oyj on allekirjoittanut sopimuksen Elfa Distrelecin myyntitoimintojen ostamisesta Suomessa, Latviassa, Virossa ja Liettuassa. Kaupan myötä Elfa siirtyy näissä samaan yritysryhmään kuin Yleiselektroniikan toiminnot. Kauppahinnaksi ilmoitetaan 5,5 miljoonaa euroa.

Ruotsalaistutkijoiden vahvistin nostaa kuidun kapasiteetin 10-kertaiseksi

Göteborgilaisen Chalmersin teknillisen korkeakoulun tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen optisen vahvistimen, joka voi moninkertaistaa kuituverkkojen tiedonsiirtokyvyn. Uusi vahvistin mahdollistaa jopa kymmenen kertaa enemmän dataa sekunnissa verrattuna nykyisiin teknologioihin.

Google siirtää sovelluskehityksen selaimeen – tekoäly isossa roolissa

Google esitteli Cloud Next -tapahtumassaan uuden sukupolven sovelluskehitysalustan, Firebase Studion, joka siirtää koko kehitysprosessin selaimeen – suunnittelusta julkaisuun. Uutuus rakentuu vahvasti tekoälyavusteisuuden ympärille ja hyödyntää Googlen omaa Gemini-mallia läpi koko kehityksen.

Trumpin tullit iskevät rankasti suuriin amerikkalaisiin autonvalmistajiin

Yhdysvallat asetti viime viikolla 25 prosentin tuontitullit useista maista tuotaville autoille ja varaosille. Presidentti Trumpin hallinnon ilmoittamat laajat tuontitullit ovat tuomassa autoalalle uudenlaisia haasteita. Vaikka toimenpiteet on nimellisesti suunnattu vahvistamaan kotimaista teollisuutta, tuoreen analyysin mukaan myös Yhdysvaltain omat jättivalmistajat – General Motors, Ford ja Stellantis – ovat merkittävästi alttiita tullien vaikutuksille.

Nokian ja Telian 5G-viipale kattoi kolme maata

Nokia, Telia ja Puolustusvoimat ovat saavuttaneet maailmanlaajuisesti merkittävän teknologisen virstanpylvään toteuttamalla ensimmäisen saumattoman 5G Standalone -verkkoviipaleen (slice) siirron kolmen eri maan välillä toimivassa verkossa. Kokeilu osoittaa, kuinka 5G-teknologiaa voidaan hyödyntää viranomaisviestinnässä myös kansainvälisesti.

Optinen liitäntä tuotiin ensimmäistä kertaa SSD-levylle

Tallennustekniikan kehityksessä saavutettiin merkittävä virstanpylväs, kun KIOXIA, AIO Core ja Kyocera julkistivat ensimmäisen toimivan SSD-levyn, jossa käytetään optista liitäntää. Uusi prototyyppi yhdistää PCIe 5.0 -väylän ja valoon perstuvan optisen tiedonsiirron, mikä tekee siitä maailman ensimmäisen laatuaan.

Joskus yksittäinen komponentti voi olla vaarallinen takaovi

Yritykset investoivat valtavasti kyberturvallisuuteen suojatakseen verkkojaan ja sovelluksiaan. Silti, kaikista suojaustoimista huolimatta, verkkorikolliset onnistuvat vuosi vuodelta entistä paremmin. Miten tämä on mahdollista, kysyy Lenovon tietoturva-asiantuntija Steven Antoniou?

Trump haluaa nopeuttaa miljardi-investointeja Yhdysvaltain puolijohdeteollisuuteen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on antanut uuden presidentin asetuksen, jolla perustetaan United States Investment Accelerator -niminen virasto vauhdittamaan miljardiluokan investointeja maahan. Tavoitteena on houkutella sekä kotimaisia että ulkomaisia yrityksiä sijoittamaan erityisesti strategisesti tärkeisiin aloihin, kuten puolijohdeteollisuuteen.

Ethernet aikoo vallata autot

CAN-väylä on hallinnut autoja pitkään, mutta moni uskoo kaistatarpeen vaativan jatkossa Ethernetiä. Tätä silmällä pitäen Infineon on ostanut Marvellin aujoneuvojen Ethernet-liiketoiminnan 2,5 miljardilla dollarilla. Kauppa kattaa Marvellin Brightlane-tuotesarjan ja siihen liittyvät varat, ja sen odotetaan toteutuvan vuoden 2025 aikana.

STMicroelectronics julkisti kevyemmän version MP25-prosessorista

STMicroelectronics on tuonut markkinoille uuden STM32MP23-mikroprosessorisarjan, joka täydentää viime vuonna julkaistua MP25-sarjaa. Uutuusprosessori tarjoaa tehokkaan ja taloudellisen vaihtoehdon teollisuuden ja esineiden internetin (IoT) älykkäisiin reunalaitteisiin, koneoppimiseen ja kehittyneisiin käyttöliittymäratkaisuihin.

Androidin avustin voi muuttua vaaralliseksi takaoveksi

Androidin esteettömyyspalvelu – jonka tarkoitus on auttaa käyttäjiä käyttämään puhelinta paremmin esimerkiksi näkö- tai liikuntarajoitteiden kanssa – voi muuttua tietoturvariskiksi. Tuore Georgia Techin tutkimus esittelee uuden analyysityökalun, DVa:n, joka paljastaa, kuinka haittaohjelmat hyödyntävät tätä avustinta päästäkseen käsiksi käyttäjän tietoihin ja sovelluksiin.

Ruotsalaisinnovaatio mahdollistaa kiinteät litiumakut

Ruotsissa on otettu merkittävä askel kohti turvallisempia ja kestävämpiä akkuja. Luleån teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen materiaalin, joka voi mahdollistaa kiinteiden litiumakkujen eli ns. solid-state-akkujen laajemman käytön esimerkiksi sähköautoissa ja energian varastoinnissa.

Suomalaiset startupit keräsivät 1,4 miljardia euroa

Suomen startup-yritykset keräsivät vuonna 2024 yhteensä 1,4 miljardia euroa sijoituksia, mikä on 56 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna, selviää Pääomasijoittajat ry:n tuoreista tilastoista. Kasvua vauhdittivat erityisesti loppuvuoden muutamat suuremmat rahoituskierrokset.

Murtamaton kvanttisalaus ja 33 terabitin linkki samaan kuituun

KDDI Research ja Toshiba Digital Solutions ovat tehneet merkittävän edistysaskeleen kvanttitietoturvan ja korkean kapasiteetin tiedonsiirron yhdistämisessä. Yritykset onnistuivat siirtämään 33,4 terabittiä dataa sekunnissa ja kvanttisalausavaimia yhtä aikaa yhdessä optisessa kuituyhteydessä.

GPS:lle korvaaja: Bosch haluaa kaupallistaa kvanttianturit

Bosch syventää panostustaan kvanttiteknologiaan ja tähtää nyt kvanttianturien kaupalliseen läpimurtoon. Yhtiö perustaa yhdessä synteettisiä timantteja valmistavan Element Sixin kanssa yhteisyrityksen, jonka tavoitteena on tuoda kvanttianturit teolliseen tuotantoon ja käytännön sovelluksiin.

Tuxera tähtää 100 miljoonan euron liikevaihtoon

Suuri yleisö ei tunne suomalaista Tuxeraa, jonka asiakaskunta on varsin nimekäs: joukossa ovat esimerkiksi ABB, LG, NASA, Rockwell, Siemens ja Weka. Uuden toimitusjohta Stefan Schumacherin johdolla viime vuonna 24 miljoonan euron liikevaihdon tehnyt yritys pyrkii kasvamaan sadan miljoonan euron taloksi viiden vuoden kuluessa.

Generatiiviseen tekoälyyn investoidaan 644 miljardia dollaria tänä vuonna

Gartnerin tuoreen ennusteen mukaan maailmanlaajuiset generatiivisen tekoälyn (GenAI) investoinnit nousevat 644 miljardiin Yhdysvaltain dollariin vuonna 2025. Tämä merkitsee 76,4 prosentin kasvua vuoteen 2024 verrattuna.

Galvaaninen erotus on yhä tärkeämmässä roolissa

Teollisuus- ja ajoneuvosovelluksissa siirtyminen kohti kestävämpiä energiaratkaisuja ja tehokkaampia moottoreita tuo mukanaan uudenlaisia vaatimuksia elektroniikkasuunnittelulle. Järjestelmät yhdistävät yhä useammin laajan kaistaeron komponentteihin perustuvat suurjännitealijärjestelmät ja herkät pienjännitepiirit, kuten mikro-ohjaimet. Näiden yhdistäminen samassa kokonaisuudessa lisää sekä suorituskykyä että riskejä – galvaaninen erotus ja häiriösuojaus ovatkin nyt tärkeämpiä kuin koskaan, sanoo Toshiba Electronics Europe.

Lue lisää...

Joskus yksittäinen komponentti voi olla vaarallinen takaovi

Yritykset investoivat valtavasti kyberturvallisuuteen suojatakseen verkkojaan ja sovelluksiaan. Silti, kaikista suojaustoimista huolimatta, verkkorikolliset onnistuvat vuosi vuodelta entistä paremmin. Miten tämä on mahdollista, kysyy Lenovon tietoturva-asiantuntija Steven Antoniou?

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article