ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

ETNtv

 
ECF24 videos
  • Timo Poikonen, congatec
  • Petri Sutela, Testhouse Nordic
  • Tomi Engdahl, CVG Convergens
  • Henrik Petersen, Adlink Technology
  • Dan Still , CSC
  • Aleksi Kallio, CSC
  • Antti Tolvanen, Etteplan
ECF23 videos
  • Milan Piskla & David Gustafik, Ciklum
  • Jarno Ahlström, Check Point Software
  • Tiitus Aho, Avnet Embedded
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Pasi Suhonen, Rohde & Schwarz
  • Joachim Preissner, Analog Devices
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

TMSNet  advertisement
ETNdigi
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn

TECHNICAL ARTICLES

Vektorisäätöinen moottorinohjaus mikro-ohjaimella

Tietoja
Kirjoittanut Veijo Ojanperä
Julkaistu: 26.08.2019
  • Devices
  • Embedded

Harjattomilla tasavirtaa käyttävillä moottoreilla on merkittäviä toiminnallisia etuja harjallisiin tasavirtamoottoreihin verrattuna. FOC-ohjatun moottorin ohjaus voidaan toteuttaa mikro-ohjaimella.

Artikkelin on kirjoittanut Frank Malik. Toshiba Electronics Europelta. hän on työskennelly Toshiballa jo 24 vuoden ajan suunnittelijan tehtävissä. 

Harjattomilla saadaan aikaiseksi harjallisiin verrattuna enemmän vääntövoimaa pienessä tilassa, parempia hyötysuhdetasoja, vähemmän lämmönmuodostusta ja hiljaisempia käyttöääniä. Mainittujen etujen ansiosta on syntynyt runsaasti uudenlaisia sovelluksia, kuten esimerkiksi sähköpyörät ja dronet, joiden kaupallisesti järkevä tarjontaa ei olisi mahdollista tavanomaisiin tasavirtamoottoreihin perustuvilla ratkaisuilla. Mainittujen etujen hyödyntäminen edellyttää kuitenkin, että suunnittelijat kehittävät tehokkaita ohjauspiirejä. Niitä tarvitaan, kun mekaaninen kommutaatio korvataan sähköisellä.

Harjattoman tasavirtamoottorin perustason sähköinen kommutaatio on toteutettavissa varsin helposti. Hall-anturin avulla voidaan määrittää roottorin asento. Tällä tavoin MOSFET-pohjaisella ohjauspiirillä voidaan syöttää virtaa asianomaisiin moottorin käämeihin, jolloin roottoria saadaan liikutettua olemassa olevasta asennosta seuraavaan pyörimissektoriin haluttuun suuntaan. Tällainen puolisuunnikkaan muotoinen kommutaatiomenetelmä on helppo toteuttaa, ja, jos siihen yhdistetään pulssinleveysmoduloitu (PWM) signaali, pyörimisnopeutta pystytään ohjaamaan. Kun mukaan lisätään PID-säädin, jonka takaisinkytkennän muodostavat Hall-antureiden tuottamat signaalit, on mahdollista toteuttaa kestävä harjattoman tasavirtamoottorin ohjauspiiri.

Jos kyseessä on kestomagneettitahtimoottori, edellä mainittu alkeellinen kommutaatiomenetelmä synnyttää merkittävää aaltoisuutta vääntövoimaan, mikä lisää moottorin meluisuutta. Kestomagneettitahtimoottorit kannattaakin kommutoida mieluummin sinimuotoista kuin puolisuunnikasmaista signaalia käyttäen. Yksinkertaisessa sinimuotoisessa kommutaatiossa tarvitaan tavallisesti ohjelmoitava ohjausratkaisu esimerkiksi mikro-ohjain tai FPGA-piiri. Kun roottorilla olevaa anturia käytetään roottorin asentotiedon ilmaisemiseen, MOSFET-piirejä ohjataan pulssinleveysmoduloidulla signaalilla, jolloin ohjauslähdöt muodostetaan siniaaltoista hakutaulukkoa apuna käyttäen. Ohjauksen tarkkuutta voidaan parantaa käyttämällä tarkempaa ja kalliimpaa anturia, kuten resolveria tai optista enkooderia. Vääntömomentin säätäminen muuttuu kuitenkin sitä epätarkemmaksi, mitä suuremmilla kierrosnopeuksilla toimitaan.

Kuva 1: Vaikka onkin helpompi toteuttaa, puolisuunnikkaan muotoinen kommutaatio lisää aaltoisuutta vääntömomenttiin kestomagneettitahtimoottoreissa, kun taas sinimuotoisella kommutaatiolla aaltoisuutta voidaan vähentää.

Suurilla pyörimisnopeuksilla vääntömomentin säätöä voidaan tarkentaa käyttämällä kenttäorientoitua ohjausta (FOC, Field Oriented Control). Tässä sinimuotoisessa kommutaatiomenetelmässä ohjelmoitavalla säätöratkaisulla lasketaan roottorin ohjauksessa tarvittavat staattorivirrat moottorin virtatakaisinkytkennän perusteella. Kolme staattorivirtaa muutetaan virtausta ja vääntöä muodostaviin osiin, joiden avulla puolestaan muodostetaan pulssinleveysmoduloitu lähtösignaali sinimuotoisen kommutaatiosignaalin aikaansaamiseksi. Kenttäorientoitu ohjaus aikaansaa vahvan vääntömonenttisäädön sekä suurilla että pienillä nopeuksilla ja sitä pidetäänkin parhaimpana valintana kommutaatiomenetelmäksi puolisuunnikkaan muotoiseen ja sinimuotoiseen vaihtoehtoon nähden. Kenttäorientoidun ohjauksen vaatima monimutkainen algoritmi on kuitenkin sitä ennen ohjelmoitava.

Kenttäorientoidun säädön toteuttamisessa tarvitaan ohjelmoitavia piirejä, jotka pystyvät suorittamaan tehokkaasti vektorimatematiikan taustalla pyöriviä Clarkin ja Parkin muunnoksia, jotka muodostavat FOC-säädön perustan. Tavanomaisella mikro-ohjainyksiköllä (MCU) ei ole sellaista käskykantaa, jolla tarvittavaa laskentaa pystyttäisiin tekemään tehokkaasti. Digitaalinen signaaliprosessori (DSP) selviäisi tehokkaasti laskentaoperaatioista, mutta sen ongelmana on I/O-ohjaustoimintojen tehottomuus. Saatavilla on myös FPGA-pohjaisia ratkaisuja, mutta niiden ohjelmoitavuus (verrattuna MCU- tai DSP-ratkaisuihin) ei riitä suorittamaan tehokkaasti muita tarvittavia tehtäviä kuten jakamaan järjestelmän HMI-yhteyttä ihmisen ja koneen välillä tai verkkoyhteyksiä.

Kuva 2: Kenttäorientoidun FOC-säädön yksinkertaistettu lohkokaavio.

Viime vuosina alan teknologioiden kuten MCU-, DSP-, FPGA- ja vastaavien ratkaisujen tuotekehitys on keskittynyt ensisijaisesti tuottamaan FOC-säätimiin soveltuvia ohjelmoitavia ratkaisuja. Näissä on ajateltu, että moottorinohjauksen lähtö voitaisiin toteuttaa PWM-oheispiirillä, kun taas virtamittauksen tulo voitaisiin toteuttaa A/D-muunninoheispiirillä. Mainittuja komponentteja kehitetään jatkuvasti hienosäätämällä niitä ja lisäämällä niihin uusia ominaisuuksia, jolloin niiden toiminta muuttuu entistä itsenäisemmäksi mahdollistaen niiden keskinäisen triggautumisen. Yhtenä esimerkkinä voidaan mainita mekanismi, jonka avulla taataan, että A/D-muunnin sieppaa moottorivirran hetkellä, jolloin PWM-kytkennän huiput ovat päättyneet, ja tuloksena on entistä luotettavampaa dataa moottorinohjausalgoritmin käyttöön. Samalla signaalin prosessoinnin algoritmit yksinkertaistuvat, minkä seurauksena säästyy arvokasta prosessoriaikaa.

Kun harjattomien tasavirtamoottorien on tuettava yhä suurempia nopeuksia, joutuvat tuotekehitysinsinöörit kohtaamaan merkittäviä haasteita etsiessään ratkaisuja FOC-säätösovelluksiin. Jos valitaan puhtaasti ohjelmistopohjainen lähestymistapa, suurimmaksi ongelmaksi muodostuu hyväksyttävän siniaaltoapproksimaation (johon tarvitaan vähintään 12 tukipistettä aikajaksoa kohden) laskennan suorittaminen tarpeeksi nopeasti. Laitteistopohjaisessa lähestymistavassa laitteiston on kyettävä jakamaan tarvittava virta ja tarvittavien MOSFET- tai IGBT-piirien on pystyttävä kytkeytymään riittävän nopeassa tahdissa, mutta silti tehohäviöiden on pysyttävä määriteltyjen rajojen sisällä (tehohäviöt kasvavat kytkentätaajuuden nopeutuessa).

Kiihdytinratkaisut ovat yleistymässä nopeasti ja niitä käytetään optimoitaessa paljon laskentatehoa vaativia monimutkaisia toimintoja ja keskusprosessorien työkuorman keventämispyrkimyksiä. Toshiban TXZ4-sarjan mikro-ohjaimiin kuuluvat 80 MHz:n toimintataajuutta tukevat M4K-ryhmän piirit soveltuvat tällaisiin tarkoituksiin, sillä ne tarjoavat käyttöön vektoriytimen A-VE+. Tämä helppokäyttöinen oheispiiri toteuttaa Clarkin ja Parkin muunnokset, tilavektorimodulaation (SVM) ja lajitelman muita matemaattisia toimintoja riippumattomassa laitteistolohkossa, joka on kiinteästi kytkettävissä sekä PWM- että A/D-moduuleihin. Tuloksena on ratkaisu, jossa näillä mikro-ohjaimilla voidaan ohjata kahta moottoria FOC-säätöä käyttäen ja silti käytettävissä on edelleen prosessorijaksoja sovellusten toteuttamista varten. Järjestelmä pystyy jakamaan samantasoista suoritustehoa kuin 120 MHz:n laitteet.

Optimoinnissa voidaan lisäksi hyödyntää vaihdettavaa PWM-moodia, jonka ansiosta A/D-muunnin saa lisää aikaa muunnosten suorittamiseen yksittäisessä rinnakkaisoperaatiossa. PWM-lähdön merkki/väli-suhde pysyy samana, mutta nousevien ja laskevien reunojen välinen suhde muuttuu, mistä on etua virtamittauksessa. Tästä syystä saadaan merkittävästi tasaisempi virtasignaali syötettäväksi A-VE-ytimeen, jolloin tarvitaan vain vähän tai ei lainkaan suodatusta. PWM-moduulissa on myös vaiheen interpolointi, jolla tasoitetaan lähdön siniaallon porrastumisilmiötä. Tuloksena on helppokäyttöinen FOC-moottorinohjain, joka on saatavissa suorituskykyisellä ARM Cortex-M4 MCU -alustalla.

Kuva 3: FOC-moottorinohjaus toteutetaan kytkemällä A-VE-ydin A/D- ja PWM-oheispiireihin.

A-VE on helposti ohjelmoitavissa pääosin vain kolmella API-kutsulla, jotka ovat start, stop ja configure parameters -toiminto. Kun alkuarvot annetaan, A-VE on täysin deterministinen eikä tarvitse juuri vuorovaikutusta prosessorin kanssa. Cortex-M4:n liukulukuyksikkö pysyy täysin käyttäjäsovelluksen käytettävissä, sillä vektorimatematiikan vaatima lisääntynyt laskentateho on ulkoistettu kokonaan A-VE-ytimeen.

Kuva 4: Vaihdettava PWM-moodi ja muut vastaavat piirteet parantavat mitatun signaalin laatua A/D-muuntimessa ja siten helpottavat FOC-toteutuksen tekoa.

Toshiban TXZ4-sarja on optimoitu käytettäväksi isoissa kodinkoneissa, erityisesti niissä, joiden tulee olla IEC 60730 -yhteensopivia. Muistin ja prosessorin testaaminen on helppo suorittaa, koska moottorinohjaus on lähes autonomista, jolloin prosessoriaikaa jää runsaasti muita toimintoja varten mukaan lukien kohteena olevan sovelluksen toteuttaminen.

Koska moottorinohjauksen toteuttaminen vaatii vain vähän ohjelmistoa, eivät kääntäjäoptimointien suorittaminen tai testaustuen päälle tai päältä pois kytkeminen vaikuta juuri lainkaan moottorin ohjaukseen. Siitä on hyötyä tuotekehitysvaiheessa koodaukseen liittyviä asioita ratkaistaessa. Suunnittelijoilla on myös käytettävissään tuotekehitysvaiheessa koko laaja ARM-ekosysteemi, mikä sisältää yleiskäyttöisiä IDE- ja testauspiirejä. Lisäksi MCU-piireissä on laitteisto-ohjelmoinnin jäljitysominaisuuksia, joista on merkittävästi hyötyä, kun pyritään etsimään ja määrittämään ohjelmistovirheiden syitä koodauksen aikana ilman, että tarvitsee vaikuttaa järjestelmän deterministisyyteen. Datan testipisteet mahdollistavat tärkeiden muuttujien, kuten A/D-mittausten, lähes reaaliaikaisen visualisoinnin vaikuttamatta koodauksen suorittamiseen tuotekehitysympäristössä, joka tukee näitä testausominaisuuksia. Saatavissa on myös liitännät yleisiin reaaliaikaisiin käyttöjärjestelmiin, mikä helpottaa sovelluskehitystä.

Kuva 5: Kääntäjän tai debuggerin kytkemisellä päälle tai pois päältä ei ole juuri vaikutusta FOC-algoritmin suorittamiseen, sillä toiminnoista vain pieni osa on toteutettu ohjelmistollisesti.

Ohjelmistotyökaluja on saatavissa myös FOC-säätöparametrien ja suhteellisen/integraalisen ohjauksen virittämistä varten. Parametrien viritysjärjestelmä (PTS) mittaa moottorin vastuksen ja induktanssin eri moottorikuormilla ja antaa tuloksena kertoimet PI-säädöille, jotka sitten voivat olla sovelluskoodin tuloina.

Suuren valinnanvaran vuoksi voi olla vaikea löytää sellaista FOC-moottorinohjausratkaisua, joka soveltuisi parhaiten juuri kyseisen sovelluksen erityistarpeisiin. Jos FOC-moottorinohjaus toteutetaan täysin ohjelmallisesti, on selvää, että järjestelmän tuotekehitys ja testaus on erittäin haasteellista. Sen sijaan tässä artikkelissa esitetyillä MCU-pohjaisilla ratkaisuilla saadaan toteutettua FOC-säädön vaatimat ydinasiat. Niillä saadaan ”piilotettua” FOC-moottorinohjauksen monimutkaisuus toisiinsa kytkettyjen erikoistuneiden oheislaitteiden muodostamaksi ryhmäksi ja samalla kapasiteettia jää riittävästi käytettäväksi muiden järjestelmätason tehtävien toteuttamista varten.

MORE NEWS

Rakettitiede lentää onnistuneilla rekrytoinneilla

Helsinkiläinen ohjelmistokehitykseen erikoistunut IT-yhtiö Rakettitiede jatkoi kannattavaa kasvuaan viime vuonna. - Olemme onnistuneet rekrytoimaan kokeneita osaajia ja tarjoamaan heille juuri oikeanlaisia toimeksiantoja, sanoo toimitusjohtaja Juha Huttunen.

Maailman ensimmäinen lisälaitesovitin, joka säilyttää IP65-luokituksen

Sotilaskäytössä kentällä tarvitaan IP65-luokitusta – eli täyttä suojaa pölyä ja roiskevettä vastaan – jotta laitteet kestävät vaativissa ja vaihtelevissa olosuhteissa. Mutta entä jos laitteeseen täytyy liittää lisälaitteita, kuten radiot, LAN-verkot tai muut kenttävarusteet? Usein suojaus menetetään heti, kun portit avataan. Panasonic on ratkaissut tämän ongelman esittelemällä maailman ensimmäisen lisälaitesovittimen, joka säilyttää IP65-luokituksen myös käytön aikana.

Tekoälyn aikakaudella mikro-ohjain pitää ajatella uusiksi

ETN - Technical articleTekoälyä tuodaan nyt vauhdilla mikro-ohjaimiin. Ajan myötä kaikista päätelaitteiden ML-sovelluksiin tarkoitetuista mikro-ohjaimista tulee hybridilaitteita, joissa yhdistyvät CPU ja NPU. Tämä kehitys on väistämätöntä.

Suomalainen startup Ovido kesyttää tuotetiedon tekoälyn avulla

Helsinkiläinen teknologiayritys Ovido haluaa mullistaa tavan, jolla tuotetietoa hallitaan kansainvälisissä toimitusketjuissa. Yritys kehittää tekoälypohjaista SaaS-alustaa, joka auttaa valmistajia vastaamaan kiristyviin sääntelyvaatimuksiin, kertovat toimitusjohtaja Suvi Haimi ja toinen perustaja Antti Toponen.

VTT kehitti maatuvan aurinkokennon maatalouteen

VTT on kehittänyt maailman ensimmäisten joukossa täysin biohajoavan aurinkokennomoduulin, joka voidaan kiinnittää suoraan viljelykasvin lehteen tai varteen. Maatuvan kennon avulla maatalouteen voidaan tuoda uutta mittauselektroniikkaa ilman huolta jätteistä tai ympäristöhaitoista.

Uusi GaN-transistori voi mullistaa 6G-verkkojen radiotaajuuspiirit

Bristolin yliopiston ja Northrop Grummanin tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen galliumnitridiin (GaN) perustuvan transistoriarkkitehtuurin, joka voi merkittävästi parantaa tulevien 6G-verkkojen nopeutta, tehokkuutta ja signaalinlaatua. Löydös julkaistiin Nature Electronics -lehdessä.

OnePlussan Nord-sarja ottaa harppauksen lippulaivojen suuntaan

OnePlus valmistautuu isoon kesälanseeraukseen, kun se julkistaa 8. heinäkuuta viisi uutta laitetta, ajoitetusti keskelle lomakautta. Tuotteisiin kuuluvat uudet puhelinmallit OnePlus Nord 5 ja Nord CE 5, langattomat kuulokkeet Buds 4, älykello Watch 3 (43 mm) sekä edullinen tablettiuutuus OnePlus Pad Lite.

Lopulta tekoäly lopettaa koodaamisen

AWS:n Principal Developer Advocate Gunnar Grosch esitti AWS Summit Stockholm 2025 -tapahtumassa rohkean näkemyksen ohjelmistokehityksen tulevaisuudesta. - Lopulta tekoäly lopettaa koodaamisen. Hänen mukaansa kehittäjien rooli on jo nyt siirtymässä koodin kirjoittajista kohti koodintarkastajaa – asiantuntijaa, joka ohjaa, tarkistaa ja optimoi tekoälyn tuottamaa koodia.

Mullistava muunninpiiri nostaa datansiirron nopeuden kolminkertaiseksi

Belgialainen mikroelektroniikan tutkimuskeskus IMEC on esitellyt digitaalista datansiirtoa mullistavan uutuuden. 150 giganäytetty sekunnissa näytteistävä DA-muunnin 300 gigabitin tiedonsiirtoon sekunnissa yhdellä kaistalla. Tämä on merkittävä harppaus verrattuna nykyisiin markkinoilla oleviin PAM-4-pohjaisiin ratkaisuihin.

Hengittävä akku on askeleen lähempänä

Englantilaisen Surreyn yliopiston tutkijat ovat tehneet läpimurron uudenlaisessa litium–hiilidioksidiakussa, joka voi tulevaisuudessa paitsi varastoida energiaa tehokkaasti, myös vähentää ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta. Tutkijoiden kehittämä “hengittävä” akku käyttää hiilidioksidia kemiallisessa reaktiossa sähkön tuottamiseen ja vapauttamiseen.

Uudenlainen termistori on iso askel sähköautoille

Murata on esitellyt maailman ensimmäisen hartsivaletun ja wire-bonding- eli lankabondausyhteensopivan NTC-termistorin. Sen tuoma tarkempi lämpötilanhallinta mahdollistaa pienemmät ja tehokkaammat moduulit sähköautoihin.

Eurooppalaiset viranhaltijat hylkäävät Windowsia

Useat eurooppalaiset viranomaiset ovat aloittaneet historiallisen irtautumisen Microsoftin tuotteista. Tanskan digiministeriö sekä Saksan pohjoinen osavaltio Schleswig-Holstein ovat päättäneet siirtyä Windowsista ja Microsoft 365 -palveluista avoimen lähdekoodin ohjelmistoihin, kuten Linuxiin ja LibreOfficeen.

Rohde ajatteli spektrianalyysin uusiksi

Rohde & Schwarz on mullistanut signaali- ja spektrianalyysin tuomalla markkinoille täysin uudenlaisen FSWX-analysaattorin. Uutuuslaite haastaa perinteisen arkkitehtuurin yhdistämällä monikanavaisen mittauksen, sisäisen ristiinkorrelaation ja laajakaistaisen analyysin. Aiemmin näitä ominaisuuksia ei ole nähty yhdessä ja samassa laitteessa.

Elisa kiihdyttää 5G:tä, mutta kovemmat nopeudet ovat harvojen herkkua

Elisa ja Nokia laajentavat 5.5G-verkon eli 5G Advancedin kattavuutta Suomessa ja Virossa, mutta verkon hyödyt jäävät vielä harvojen käyttöön päätelaitteiden puutteen vuoksi. Elisan teknologiajohtaja Sami Komulaisen mukaan uusi verkko on jo käytössä tietyillä alueilla. - Elisan 5.5G kattaa tällä hetkellä osan pääkaupunkiseudusta sekä Tampereen, Turun ja Jyväskylän aluetta, Komulainen sanoo.

USA pelkää, että kiinalaiset aurinkokennotkin vakoilevat

Yhdysvaltalaiset turvallisuusviranomaiset varoittavat, että kiinalaisissa aurinkosähköjärjestelmissä voi piillä dokumentoimatonta viestintälaitteistoa – ja että nämä voivat mahdollistaa vakoilun tai jopa sabotaasin sähköverkkoon.

AMD:n uusi tekoälyprosessori nostaa riman korkealle

AMD on julkistanut uuden sukupolven Instinct MI350 -sarjan grafiikkaprosessorit, jotka on suunniteltu erityisesti generatiivisen tekoälyn ja huipputason laskennan vaatimuksiin. Uutuudet lupaavat jopa nelinkertaista laskentatehoa ja merkittäviä parannuksia energiatehokkuudessa aiempiin sukupolviin verrattuna.

Trian uusin tukee Windowsia, Androidia ja Linuxia

Sulautettujen tietokonealustojen valmistukseen erikoistunut Tria on julkistanut uuden perheen laskentamoduuleja, jotka perustuvat Qualcommin Dragonwing-prosessoreihin ja tukevat nyt kolmea eri käyttöjärjestelmää: Windows 11 IoT Enterprisea, Androidia sekä Yocto Linuxia.

Yksi koodi, monta laitteistoa

ETN - Technical articlePrototyyppien kehitystyössä nopeus on valttia. Markkinoilla menestyvät sovellukset, joilla aikaan saadaan uusia ja virtaviivaistetaan jo olemassa olevia palveluita. Nykyisin käytössä oleviin sulautettuihin järjestelmiin saadaan lisää toimintoja hyödyntämällä data-analytiikan ja koneoppimisen kaltaisia tekniikoita reaaliaikaisen sensoridatan käsittelyn tehostamisessa. Myös käyttöliittymien kehittymisen tuomien etujen hyödyntäminen helpottaa automaattisten järjestelmien kasaamista ja ohjausta.

Varo matoja kekseissä!

Harvoin tietoturvatiedotteet osuvat näin ytimekkäästi: HP:n varoitus matkailijoille paljastaa evästehuijauksen, joka saattaa päätyä laitteeseesi troijalaisena. Kesälomakauden kynnyksellä matkailijoita vaanii uusi, ovelasti naamioitu tietoturvauhka.

Kaikkein nopeimpien langattomien signaalien testaaminen onnistuu nyt tabletilla

Saksalainen Aaronia esittelee San Franciscon IMS 2025 -messuilla maailman nopeimmat kannettavat reaaliaikaiset spektrianalysaattorit, jotka mahdollistavat jopa yli 3 000 GHz/s pyyhkäisyn – ja kaiken tämän voi tehdä kentällä suoraan tabletilla.

ETNdigi 1/2025 is out
TMSNet  advertisement

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Tekoälyn aikakaudella mikro-ohjain pitää ajatella uusiksi

ETN - Technical articleTekoälyä tuodaan nyt vauhdilla mikro-ohjaimiin. Ajan myötä kaikista päätelaitteiden ML-sovelluksiin tarkoitetuista mikro-ohjaimista tulee hybridilaitteita, joissa yhdistyvät CPU ja NPU. Tämä kehitys on väistämätöntä.

Lue lisää...

OPINION

Onko tekoäly nyt uusin uhka tietoturvalle?

Tekoäly on tullut jäädäkseen – siitä ei ole epäilystäkään. Mutta mitä tapahtuu, kun siitä tulee myös kyberturvallisuuden suurin uhka?

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Rakettitiede lentää onnistuneilla rekrytoinneilla
  • Maailman ensimmäinen lisälaitesovitin, joka säilyttää IP65-luokituksen
  • Tekoälyn aikakaudella mikro-ohjain pitää ajatella uusiksi
  • Suomalainen startup Ovido kesyttää tuotetiedon tekoälyn avulla
  • VTT kehitti maatuvan aurinkokennon maatalouteen

NEW PRODUCTS

  • Maailman ensimmäinen lisälaitesovitin, joka säilyttää IP65-luokituksen
  • Uudenlainen termistori on iso askel sähköautoille
  • 10 wattia sokeripalan kokoisesta teholähteestä raiteille
  • Bluetoothin uudet ominaisuudet käyttöön pienellä USB-tikulla
  • Yksi piiri pidentää langattoman laitteen käyttöaikaa
 
 

Section Tapet