Check Pointin tietoturvatutkijoiden mukaan FakeUpdates ja RansomHub hallitsivat haittaohjelmatilastoja maaliskuussa 2025. Samalla Lumma Stealer levisi ympäri maailmaa PDF-tiedostojen ja väärennettyjen Robloxpelien kautta.
Raportista käy ilmi, että FakeUpdates on edelleen Suomen ja maailman yleisin haittaohjelma. Tutkijat havaitsivat maaliskuussa uuden hyökkäyskampanjan, jossa sitä käytettiin RansomHub-kiristysohjelman levittämiseen. Hyökkäyksissä hyödynnettiin murrettuja verkkosivustoja, väärennettyjä Keitaro TDS -uudelleenohjauksia ja tekaistuja selaimen päivityskehotuksia, joiden avulla uhreja houkuteltiin lataamaan haittaohjelma.
FakeUpdatesin JavaScript-lataaja hyödyntää obfuskointia eli se piilottaa itsensä skannereilta. Se mahdollistaa tiedon varastamisen, komentojen suorittamisen sekä pysyvän pääsyn uhrin järjestelmiin. Tutkijoiden mukaan rikolliset käyttävät yhä useammin hyväkseen laillisia palveluita, kuten Dropboxia ja TryCloudflarea, välttääkseen havaitsemisen ja säilyttääkseen pääsyn kohteisiin.
Tutkijat paljastivat myös laajan Lumma Stealer -haittaohjelmaan liittyvän tietojenkalastelukampanjan, joka vaaransi yli 1 150 organisaatiota ja 7 000 käyttäjää Pohjois-Amerikassa, Etelä-Euroopassa ja Aasiassa. Hyökkäyksissä jaeltiin lähes 5 000 haitallista PDF-tiedostoa Webflown sisällönjakeluverkon kautta. Tiedostoissa käytettiin väärennettyjä CAPTCHA-kuvia, joiden avulla käynnistettiin PowerShell-komentoja ja asennettiin haittaohjelma.
Suomen yleisimmät haittaohjelmat maaliskuussa 2025
- FakeUpdates (eli SocGholish) – JavaScriptillä kirjoitettu latausohjelma, joka tallentaa haitalliset hyötykuormat levylle ennen niiden suorittamista. FakeUpdates on ollut syynä monien muiden haittaohjelmien, kuten GootLoaderin, Dridexin, NetSupportin, DoppelPaymerin ja AZORultin, leviämiseen. Esiintyvyys 6,49 %.
- RomCom – Etähallintatroijalainen (RAT), joka havaittiin ensimmäisen kerran vuonna 2022 ja kohdistuu erityisesti Windows-järjestelmiin. Se leviää tietojenkalastelukampanjoissa, joissa hyödynnetään troijalaisiksi muokattuja versioita laillisista ohjelmistoista. RomCom käyttää ICMP-pohjaista komento- ja ohjausliikennettä (C2). Haittaohjelma on yhdistetty uhkatoimijaryhmiin, kuten "Tropical Scorpius". Kohteina ovat olleet muun muassa Ukrainan sotilaslaitokset ja Yhdysvaltojen terveydenhuoltoalan organisaatiot. Esiintyvyys 1,30 %.
- Raspberry Robin – Mato, joka havaittiin ensimmäisen kerran vuonna 2021. Se leviää ensisijaisesti tartunnan saaneiden USB-asemien kautta ja on tunnettu kehittyneistä tekniikoistaan, joiden avulla se pystyy välttämään havaitsemisen ja pysymään vaarantuneissa järjestelmissä. Kun järjestelmä on saanut tartunnan, Raspberry Robin voi helpottaa lisähaittaohjelmien lataamista ja suorittamista. Esiintyvyys 1,30 %.
- AgentTesla – Kehittynyt etähallintatroijalainen (RAT), joka toimii näppäinlukijana ja tietovarkaana. Se pystyy seuraamaan ja tallentamaan uhrin näppäinpainalluksia, ottamaan näyttökuvia sekä varastamaan kirjautumistietoja useista uhrin koneelle asennetuista ohjelmista (kuten Google Chrome, Mozilla Firefox ja Microsoft Outlook -sähköpostiohjelma). Esiintyvyys 1,30 %.
- Androxgh0st – Bottiverkko, joka kohdistuu Windows-, Mac- ja Linux-alustoihin. Androxgh0st hyödyntää useita haavoittuvuuksia, jotka kohdistuvat erityisesti PHPUnit-, Laravel Framework- ja Apache Web Server -ohjelmistoihin. Haittaohjelma varastaa arkaluonteisia tietoja, kuten Twilio-tilien tietoja, SMTP-tunnuksia ja AWS-avaimia. Se käyttää Laravel-tiedostoja tarvittavien tietojen keräämiseen. Esiintyvyys 1,30 %.
Maailman yleisimmät haittaohjelmat maaliskuussa 2025
- FakeUpdates (eli SocGholish) – JavaScriptillä kirjoitettu latausohjelma, joka tallentaa haitalliset hyötykuormat levylle ennen niiden suorittamista. FakeUpdates on ollut syynä monien muiden haittaohjelmien, kuten GootLoaderin, Dridexin, NetSupportin, DoppelPaymerin ja AZORultin, leviämiseen. Esiintyvyys 8 %.
- Remcos – Etähallintatroijalainen (RAT), joka havaittiin ensimmäisen kerran vuonna 2016. Se leviää roskapostien liitteinä olevien Microsoft Office -dokumenttien mukana ja on suunniteltu ohittamaan Microsoft Windowsin käyttäjätilien valvonta (UAC) sekä suorittamaan haittaohjelmia korkeilla järjestelmäoikeuksilla. Esiintyvyys 3 %.
- AgentTesla – Kehittynyt etähallintatroijalainen (RAT), joka toimii näppäinlukijana ja tietovarkaana. Se pystyy seuraamaan ja tallentamaan uhrin näppäinpainalluksia, ottamaan näyttökuvia sekä varastamaan kirjautumistietoja useista uhrin koneelle asennetuista ohjelmista (mukaan lukien Google Chrome, Mozilla Firefox ja Microsoft Outlook -sähköpostiohjelma). Esiintyvyys 3 %.
Maailman yleisimmät mobiilihaittaohjelmat maaliskuussa 2025
- Anubis – Pankkitroijalainen, jossa on kiristyshaittaohjelmatoiminnot ja joka kohdistuu Android-laitteisiin.
- Necro – Dropper-troijalainen, joka asentaa haittaohjelmia ja tilaa maksullisia palveluita käyttäjän tietämättä.
- AhMyth – Etähallintatroijalainen (RAT), joka kohdistuu Android-laitteisiin ja naamioituu laillisiksi sovelluksiksi. Se hankkii laajat käyttöoikeudet varastaakseen arkaluonteisia tietoja, kuten pankkitunnuksia ja monivaiheisen todennuksen (MFA) koodeja.