Tiedonsiirron pullonkaula on pitkään ollut kaistanleveys – eli kuinka laajaa valon spektriä järjestelmä pystyy hyödyntämään. Chalmersin tutkijoiden kehittämä vahvistin kasvattaa tämän leveyden nykyisestä 30 nanometristä 300 nanometriin, eli avaa enemmän “kaistoja” valon eri väreille, joilla dataa voidaan kuljettaa.
- Tämä on kuin vaihtaisi kaksikaistaisen tien kymmenkaistaiseen moottoritiehen, kuvailee professori Peter Andrekson, tutkimuksen johtaja.
Vahvistin on valmistettu piinitridistä, ja sen miniatyyrikokoinen rakenne mahdollistaa integroinnin pienelle sirulle. Uutuus ei pelkästään lisää kapasiteettia, vaan myös vähentää kohinaa – eli parantaa signaalin laatua. Tämä tekee siitä hyödyllisen paitsi tietoliikenteessä, myös avaruusviestinnässä ja lääketieteellisissä laserlaitteissa.
Tutkijoiden mukaan tekniikkaa voidaan tulevaisuudessa säätää toimimaan myös näkyvän valon ja infrapunan aallonpituuksilla. Tämä avaa ovia muun muassa syöpien varhaisdiagnostiikkaan, elinten kuvantamiseen ja kirurgisiin laserlaitteisiin.
Tutkimus julkaistiin huhtikuussa Nature-lehdessä ja se on rahoitettu muun muassa Ruotsin tiedeneuvoston sekä Knut ja Alice Wallenbergin säätiön tuella.
Kuva: Chalmers University of Technology | Vijay Shekhawat