logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Suomessa operaattorit ovat tarjonneet 5G-palveluja jo kahden vuoden ajan. Moni 5G-puhelu ja datalinkki menee Huawein toimittaman tukiaseman kautta. Ruotsissa ns. midband-taajuudet saatiin jaettua operaattoreille vasta viime kuussa, mutta tulevissa verkoissa ei saa käyttää Huawein laitteita. Miten tämä on mahdollista, kun molemmissa maissa arvion pitäisi perustua samaan EU:n 5G-työkalupakkiin ja sen riskianalyyseihin?

Jotta tätä maiden erilaisuutta ymmärtää, pitää avata eroja maiden telelainsäädännössä. Suomessa kansallinen turvallisuus on huomioitu jo 1990-luvulta lähtien. Laki määrittelee hyvin tiukasti sen, miten operaattorin pitää taata verkon turvallisuus. Jos operaattorin tietoon tulee jonkinlainen riski, operaattorilla on lakisääteinen velvollisuus ryhtyä kaikkiin tarvittaviin toimenpiteisiin, jotta uhka ei realisoidu.

Tämän vuoden alussa meillä tuli voimaan uusi sähköisen viestinnän palvelulakikokonaisuus, jossa on pantu täytäntöön EU:n 5G-verkkojen turvallisuuteen liittyvän yhteisen keinovalikoiman (ns. 5G-toolbox) toimenpiteet, jotka koskevat viestintäverkon keskeisten kriittisten osien suojaamista. Lyhyesti sanottuna uuden lain mukaan viestintäverkossa on kiellettyä käyttää sellaista verkkolaitetta, jonka käyttäminen voisi vaarantaa kansallista turvallisuutta.

Suomessa turvallisuus perustuu lakiin ja valvontaan

Viestintäverkkojen turvallisuutta seuraamaan perustettiin samalla uusi verkkoturvallisuuden neuvottelukunta. Neuvottelukunnassa ovat edustettuna keskeiset viranomaiset eri hallinnonaloilta sekä teletoimiala. Neuvottelukunta käsittelee laaja-alaisesti viestintäverkkojen turvallisuuteen liittyviä kysymyksiä ja antaa tarvittaessa suosituksia verkkoturvallisuuden parantamiseksi.

Suomessa ei siis päätetty kieltää yhtä (tai kahta) laitetoimittajaa toimittamasta laitteitaan 5G-verkkoihin. Sen sijaan verkkojen, niiden osien ja laitetoimittajien turvallisuutta seurataan jatkuvasti. Mikäli verkon kriittisessä osassa olisi ongelmia, Traficomilla on entistä laajemmat valtuudet puuttua operaattorin toimintaan. Pelkkä epäily siitä, että jokin laite saattaa vaarantaa kansallisen turvallisuuden, antaa Traficomille oikeuden määrätä operaattori poistamaan tällainen laite verkosta.

Verkkoturvallisuuden neuvottelukunta on suomalainen erikoisuus, joka jatkaa maamme pitkää historiaa viranomaisten ja operaattorien välisestä yhteistyöstä. Kyse on foorumi, jossa on mukana operaattoreita, laitevalmistajia, FiCom, ministeriöitä ja turvallisuusviranomaisia. Verkkojen turvallisuus perustuu pitkälti tälle yhteistyölle.

Ruotsissa herättiin oikeastaan vasta vuonna 2019 siihen, että tulevat 5G-verkot voisivat olla kriittinen infrastruktuuri ja siten laajemman turvallisuuskeskustelun aiheena. Pikavauhtia riksdagenin läpi juoksutetussa laissa posti- ja televiranomainen PTS velvoitettiin pyytämään Säpolta ja puolustusvoimilta lausunnot, kun taajuushuutokaupan ehdoista päätetään. Osana tätä lausuntoa piti arvioida kansallista turvallisuutta ja laitetoimittajia.

Viime syksyn aikana Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo ja maan puolustusvoimat antoivat oman lausuntonsa PTS:lle. Päätös kieltää Huawein ja ZTE:n laitteiden käyttö tulevissa midband-taajuuksien 5G-verkoissa yllätti monet. Operaattorit saivat tietää Huawei-kiellosta vain muutama päivä ennen 3,5 ja 2,3 gigahertsin taajuusalueiden huutokauppaa.

Huawei valitti asiasta, minkä takia PTSn huutokauppa laitettiin jäihin. PTS valitti päätöksestä Tukholman kamarioikeuteen, jonka mukaan Huaweilla oli oikeus valittaa PTS:n päätöksestä, mutta että 5G-huutokauppa oli kansallisesti niin tärkeä prosessi, että sitä voitaisiin jatkaa PTS:n ehtojen mukaisesti. Tammikuun 19. päivä neljä toimilupaa siirtyi neljän operaattorin haltuun yhteensä 2,3 miljardin kruunun hinnalla.

Kielto ei perustu tekniseen analyysiin

Huawein valitus on edelleen hallinto-oikeudessa ja päätös siitä saataneen kevään aikana. Huawei teki Ruotsiin asiakirjapyynnön ja saamiensa dokumenttien perusteella yhtiön johtavan lakimiehen Tuomas Latolan mukaan Säpon lausunnossa ei ole perusteltu millään tavoin, miten Huawein laitteet voisivat aiheuttaa riskin kansalliselle turvallisuudelle. PTS:n päätöksessä tai Säpon lausunnossa ei ole minkäänlaista teknistä laiteanalyysiä tai vastaavaa arviota, jossa olisi kuvattu, millä tavoin kansallisen turvallisuuden vaarantuminen voisi käytännössä toteutua. Ylätasolla on kommentoitu, että esimerkiksi ohjelmistopäivitykset voisivat olla uhka, mutta sitäkään ei ole arvioitu, kuinka teoreettinen riski on tai miten näitä riskejä hallitaan.

Ruotsi otti siis täysin oman linjansa suhteessa kiinalaisiin laitevalmistajiin. Erona Suomeen on se, että meillä keskitytään verkkolaitteisiin, ei yksittäisiin valmistajiin. Ruotsin päätös tarkoittaa, että kiinalaisvalmistajat on suljettu maan verkkojen ulkopuolelle 25 vuoden ajaksi. Päätös on tietenkin liiketaloudellisesti dramaattinen kiinalaisyritysten kannalta.

Suomessa tämän vuoden alussa voimaan tullutta lakia säädettäessä perustuslakivaliokunta keskusteli pitkään siitä, voidaanko joku valmistaja sulkea pois pelkän epäilyn perusteella. Tämän ei katsottu olevan perustuslain mukaista.

Antennikin on kriittinen osa?

Tuomas Latolan mukaan Ruotsissa on määritelty verkon kriittiset osat eri tavoin kuin esimerkiksi EU:n 5G-keinovalikoimassa. Ruotsin mukaan kriittisiä osia ovat kaikki verkon osat core-komponenteista tukiasemien antenneihin asti. Tätä tulkintaa on moni ihmetellyt. Millä tavoin passiivinen antenni voi olla riski kansalliselle turvallisuudelle?

Entä nyt? Huawei on toiminut Ruotsissa yli 20 vuotta, ja yhtiöllä on maassa iso 5G-verkkotutkimuslaitos. Huawein 5G-verkkolaitteissa on siis paljon ruotsalaista tietotaitoa ja nyt sitä pidetään riskinä maan kansallisen turvallisuuden kannalta.

Ensimmäisenä uudet 3,5 gigahertsin taajuudet otti käyttöönsä Telenorin ja Tele2:n yhteisyritys Net4Mobility, joka ryhtyi jo tammikuun lopulla myymään gigabitin liittymiä monissa kaupungeissa. Net4Mobilityn verkko on rakennettu Huawein verkkolaitteilla, mutta ilmeisesti ne eivät ole riski maan kansallisen turvallisuuden kannalta, vaan muuttuvat sellaiseksi vasta vuodenvaihteessa 2024-2025?

Tilannetta Ruotsissa voi tällä hetkellä kuvailla erikoiseksi. Kiinalaiset tukiasemat, antennit ja core-verkon elementit on kielletty maan verkoissa vuoden 2025 alusta lähtien. Siihen asti operaattorit voivat jopa laajentaa verkkojaan Huawein laitteilla. Vuoden 2025 alkuun mennessä kiinalaiset verkkolaitteet pitää poistaa myös operaattorien 4G-verkoista. Sen sijaan operaattoreilla on useita, useamman vuoden mittaisia testiverkkolisenssejä, joissa Huawein laitteita ei ole kielletty.

Ruotsin 5G-verkkohistoria on tähän asti ollut diplomaattisestikin ilmaistuna melkoinen sekasotku. Huawei-kiellosta uhkaa edelleen tulla diplomaattinen selkkaus maiden välille. Ericsson pelkää asemansa puolesta Kiinan markkinoilla.

Samaan aikaan yli vuodella myöhästynyt huutokauppa vei ruotsalaiset mobiilitekniikan etulinjasta pitkälle takamatkalle. Tällä hetkellä Suomi on 5G-käyttöönotossa noin kaksi vuotta Ruotsia edellä. Voittajia tässä sekoilussa ei ole. Ehkäpä Ruotsin olisi kannattanut rakentaa oma, kansallinen 5G-verkkonsa valtion rahalla? Sellaistakin ehdotettiin maan kansanedustuslaitoksessa vuonna 2019, kun uutta tietoliikennelakia säädettiin.

Iso kysymys Ruotsin päätöksessä on se, perustuuko se teknisiin argumentteihin vai pelkkään epäilyyn. Ns. takaoven sijoittaminen tukiasemaan on paitsi laitonta, liiketaloudellisesti järjetöntä ja teknisesti äärimmäisen hankalaa (kuten kerroimme maanantaina). Päätöksen arvioiminen pelkästään poliittiseksi on sekin hankalaa: sehän tarkoittaisi, että Ruotsi olisi taipunut ulkomaiseen painostukseen. On vaikeaa uskoa, että länsinaapuri luopuisi suvereenista päätöksenteosta näin keskeisessä tietoyhteiskunnan infrastruktuuria koskevassa asiassa.

Teksti perustuu osin Huawein johtavan lakimiehen Tuomas Latolan esitykseen tiistaina 16.2.2021.

MORE NEWS

Python jyrää: Suosio ennätyslukemissa

Python ei ole vain suosituin ohjelmointikieli maailmassa – se on nyt suositumpi kuin yksikään kieli yli 20 vuoteen. Samalla kieli kehittyy entisestään, sillä toukokuussa julkaistu Python 3.14 -beta tuo mukanaan nipun merkittäviä uudistuksia, jotka tekevät kielen käytöstä entistäkin miellyttävämpää ja tehokkaampaa.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Infineon sai vihreää valoa Dresdenin uudelle tehtaalle

Infineon Technologies on saanut Saksan liittovaltion talousministeriöltä lopullisen rahoituspäätöksen uuden, huipputeknologiaan keskittyvän puolijohdetehtaan rakentamiseksi Dresdeniin. Yritys investoi Smart Power Fab -nimiseen tuotantolaitokseen yli viisi miljardia euroa omia varojaan. Hanke tuo arviolta 1000 uutta työpaikkaa alueelle.

Nokian uusi kuituratkaisu korvaa kuparikaapelit

Nokia on julkistanut uuden Aurelis Optical LAN -ratkaisunsa, joka tarjoaa yrityksille kehittyneen ja pitkäikäisen vaihtoehdon perinteisille kuparipohjaisille lähiverkoille. Uusi kuitutekniikka vähentää merkittävästi kaapelointia ja energiankulutusta, tarjoten samalla huippunopeaa ja luotettavaa verkkoyhteyttä tulevaisuuden tarpeisiin.

Aurinkosähköä rakennettiin ennätysmäärä viime vuonna

Viime vuonna maailmassa rakennettiin ennätykselliset 597 gigawattia (GW) uutta aurinkosähkökapasiteettia, selviää SolarPower Europen tuoreesta Global Market Outlook for Solar Power 2025–2029 -raportista. Kasvua edellisvuodesta kertyi peräti 33 prosenttia, mikä tekee vuodesta 2024 historian parhaan aurinkosähkön asennusvuoden.

EU saa oman alustan piirien suunnitteluun

Euroopan unioni panostaa vahvasti puolijohteiden kehitykseen ja ottaa uuden askeleen kohti teknologista omavaraisuutta. Belgialaisen tutkimuskeskus Imecin johdolla käynnistyy European Chips Design Platform -niminen hanke, jonka tavoitteena on luoda yhteiseurooppalainen alusta integroitujen piirien suunnitteluun.

Uusi atomikello jätättää sekunnin 100 miljoonassa vuodessa

Yhdysvaltain kansallinen standardi- ja teknologiainstituutti (NIST) on ottanut käyttöön uuden sukupolven atomikellon, joka määrittää ajan ennenäkemättömällä tarkkuudella. NIST-F4-nimeä kantava kellojärjestelmä pystyy käymään virheettömästi jopa 100 miljoonan vuoden ajan heittäen enintään sekunnin.

Euroopan komponenttikauppa odottaa vieläkin käännettä kasvuun

Euroopan komponenttien jakelumarkkinoilla ei vieläkään näy merkkejä käänteestä parempaan. DMASS Europen tuoreiden tilastojen mukaan vuoden 2025 ensimmäinen neljännes toi mukanaan tuntuvan 14,3 prosentin laskun koko markkinalle, ja kokonaismyynti jäi 3,92 miljardiin euroon. Erityisesti puolijohteet jatkoivat jyrkkää laskuaan, romahtaen lähes 20 prosenttia 2,37 miljardiin euroon.

Kontronilla erinomainen alkuvuosi

Kontron aloitti vuoden 2025 vahvasti, raportoidessaan merkittävää kasvua kannattavuudessa ja tilauskannassa. Samalla yhtiö laajentaa IoT-tuotevalikoimaansa uudella LTE-yhteyksiä hyödyntävällä teollisuuslaitteella.

Nopeutuvat signaalit vaativat parikaapelilta yhä enemmän

Signaalinsiirron kehitys kiihtyy – kirjaimellisesti. Uusimmat datakeskus- ja verkkosovellukset siirtyvät käyttämään jopa 224 Gbps PAM4 -modulaatiota, jossa jokainen bittikanava kuljettaa neljää jännitetasoa äärimmäisen tiiviissä aikakehyksessä. Tällainen signalointi vaatii kaapeleilta ennen näkemätöntä tarkkuutta.

MEMS-pohjainen tahdistus tulee nyt älypuhelimeen

Piilaaksolainen SiTime tuo markkinoille ensimmäisen mobiilikäyttöön suunnitellun MEMS-kellopiirin, joka haastaa perinteiset kvartsikiteet älypuhelimissa.

Tilaäänikoodekki on hyvä esimerkki uudesta Nokiasta

Maailman ensimmäinen tilaäänipuhelu kuulostaa tieteiselokuvalta – mutta se on todellisuutta. Kesällä 2024 Nokia esitteli uuden Immersive Voice -teknologian avulla toteutetun puhelun, jossa ääni ei vain kuulu, vaan ympäröi kuulijan kuin keskustelukumppani olisi fyysisesti läsnä. Tämän mahdollisti uusi 3GPP-standardiin hyväksytty IVAS-koodekki (Immersive Voice and Audio Services), joka vie mobiiliviestinnän täysin uudelle tasolle.

Tinahiukkaset anodissa vauhdittavat latausta ja kasvattavat energiatiheyttä

Eteläkorealaiset tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen akun anodimateriaalin, joka yhdistää nopean latauksen, suuren energiatiheyden ja pitkän käyttöiän – läpimurto voi mullistaa sähköautojen ja energiavarastojen markkinat.

Kännykkämarkkina kasvoi vain 3 prosenttia alkuvuonna

Älypuhelinmarkkinoiden globaali kasvu jäi vaatimattomaksi vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä, kertoo tutkimusyhtiö Counterpoint Research tuoreessa raportissaan. Markkinatulot nousivat vain 3 prosenttia vuoden takaisesta, mikä vastaa kasvua myös toimitusmäärissä.

Uuden polven SiC-tekniikka kutistaa sähköauton invertterin

Infineon esittelee tehoelektroniikan PCIM-messuilla Nürnbergissä uraauurtavan piikarbidikomponentin, joka tehostaa sähköautojen vetojärjestelmiä – pienemmät, kevyemmät ja energiatehokkaammat invertterit ovat askeleen lähempänä.

Nokian privaattiverkko seuraa jatkossa Maerskin rahtilaivoja

Nokia on solminut merkittävän sopimuksen tanskalaisen logistiikkajätti Maerskin kanssa toimittaakseen privaattiverkkoratkaisunsa yhtiön 450 rahtialukseen. Kyseessä on osa Maerskin uutta IoT-alustaa, OneWirelessia, jonka tavoitteena on parantaa reaaliaikaista rahtiseurantaa, toimitusketjun näkyvyyttä ja operatiivista tehokkuutta.

Piinanolanka-akku siirtyy vihdoin tuotantoon

Kalifornialainen vuonna 2008 perustettu Amprius Technologies on valmis siirtymään sarjatuotantoon uudenlaisen akkukenno­tekniikkansa kanssa. Yhtiön "Sicore"-niminen kenno käyttää pii-nanopilareihin perustuvaa anoditeknologiaa ja saavuttaa huipputason energiatiheyden: 450 Wh/kg painon mukaan ja 950 Wh/l tilavuuden mukaan.

6G vaatii uutta radiotaajuussuunnittelua

Suomalaiset huippuyritykset ja tutkimuslaitokset ovat yhdistäneet voimansa uuden sukupolven mobiiliverkkojen kehittämiseksi. Oulun yliopiston vetämä RF ECO3 -hanke tähtää tulevaisuuden 6G-teknologian kriittiseen osa-alueeseen: tehokkaampaan ja kestävämpään radiotaajuussuunnitteluun.

Yksinkertainen ratkaisu kasvattaa sähköauton akun eliniän jopa 19-kertaiseksi

Korelaisten POSTECHin (Pohang University of Science and Technology) ja Sungkyunkwanin yliopiston tutkijat ovat löytäneet uuden tavan pidentää sähköautojen litiumioniakkujen käyttöikää jopa 19-kertaiseksi – ilman uusia materiaaleja tai teknologioita. Ratkaisu on yksinkertainen: siinä pitää välttää akun täydellistä tyhjentämistä.

GaN tekee moottorinohjauksesta tehokkaampaa

GaN-teknologian edelläkävijä Navitas Semiconductor on julkistanut uuden GaNSense Motor Drive IC -piirisarjan, joka mullistaa moottorinohjauksen tehokkuuden ja integraation. Uusi ratkaisu yhdistää kaksi galliumnitridi-FET-transistoria (GaN FET), ohjauksen, suojaukset ja virranmittauksen yhteen, täysin integroituun piiriin.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article