Tämän viikon suurin suomalaisuutinen on eittämättä ollut se, että Nokia menetti asemansa amerikkalaisen AT&T:n hovitoimittajana. Amerikkalaisarvioissa puhutaan nyt, että tämä tarkoittaa jopa 50-60 tuhatta 5G-tukiasemaa. Kyse on jopa 10 miljardin dollarin investoinnista.
AT&T on arvioinut, että lähivuosina se korvaa noin kolmanneksen verkostaan Open RAN -arkkitehtuurilla. LightReading listaa artikkelissaan syitä, miksi operaattorin päätöksessä korvata Nokia Ericssonilla ei ole juuri mitään järkeä: ennen kaikkea Ericsson ei ole ollut kovinkaan sitoutunut Open RAN -kehitykseen. Sillä ei ole näyttää yhtään Open RAN -liveverkkoa, jossa yrityksen laitteet toimisivat hyvin yhteen muiden valmistajien laitteiden kanssa.
AT&T näyttää uskovan Ericssonin viestiä siitä, että sen radiolaitteet ovat Open RAN -yhteensopivia. Antenneja tulevaan open RAN -verkkoon toimittavat Fujitsu ja Corning, jotka operaattorikin mainitsee omassa tiedotteessaan.
AT&T joutuu nyt – täyttääkseen omat tavoitteensa – korvaamaan valtavan määrän Nokia-laitteisto Ericssonilla. LigthReading muistuttaa, että Saksassa arvioitiin aiemmin, että Huawein 95 tuhannen tukiaseman vaihtaminen olisi maksanut 2,5 miljardia euroa. LightReadingin arvion mukaan Nokian hylkääminen maksaa AT&T:lle non 10 miljardia dollaria.
Käytännössä tämä kaikki tarkoittaa, että Ericsson on suostunut sopimukseen erittäin kovilla hinnanalennuksilla. Lisäksi Ericsson on ainoa laitetoimittaja AT&T:n ORAN-hankkeessa. Tarkoittaako tämä, että Ericsson on ottamassa AT&T:n suunnittelijoita omille palkkalistoilleen?