logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Syväoppimiseen perustuville avoimen lähdekoodin neuroverkoille povataan huikeita kasvulukuja jo lähivuosiksi. Verkoille laadittujen ohjelmistokehysten lisäksi tarvitaan järjestelmien suunnittelijoille tarkoitettuja tehotyökaluja ohjelmistojen kehittämiseksi. Sellainen on esimerkiksi Intelin tarjoama OpenVINO-työkalupaketti.

Artikkelin on kirjoittanut Craig Davis. Hän toimii vanhempana tuotemarkkinoinnin päällikkönä Intelin Network and Custom Logic -ryhmässä. 

Muutaman viime vuoden aikana tekoälyn käyttöönotto on yleistynyt merkittävästi. Valtionhallinnon tietoturvaosastot ja erilaiset puolustussovellukset ovat tulleet jäädäkseen, ja sen myötä AI-järjestelmien (Artificial Intelligence) hyödyntämisestä on tullut jokapäiväistä.

Lisäksi monet suositut sosiaalisen median mobiilisovellukset ja ääniohjatut kodinlaitteet hyödyntävät nykyään AI-pohjaisia toimintoja, jotka lisäävät niiden suosiota. Kuvankäsittelyyn perustuvat AI-sovellukset ovat nyt ehkä kaikkein suosituimpia ja niitä käytetään jo rutiininomaisesti esimerkiksi tuotantolinjoilla, IIoT-järjestelmissä ja muissa teollisissa sovelluksissa.

Tekoälypohjaisia sovelluksia ja niiden taustalla olevia CNN-neuroverkkoja (Convolutional Neural Network) voi kohdata esimerkiksi pysäköintialueiden tulo/poistumismaksuja hoitavissa järjestelmissä, verkkojen tietoturvajärjestelmissä ja yhä enemmän myös itsenäisesti liikkuvissa ajoneuvoissa.

CNN on erityinen keinotekoisen neuroverkon tyyppi, jolla mallinnetaan ihmisaivojen tapaa käsitellä visuaalista tietoa. Sellaisena se soveltuu kuvien tunnistus- ja käsittelysovelluksiin. Kaikkien muiden neuroverkkojen tavoin CNN-verkkokin sisältää solmukerroksia, mutta eroaa muista siinä, että tietyt neuronit on kytketty vain ennalta valittuihin muihin solmuihin.

Tämä johtuu siitä, että CNN-verkot painottavat datan tilarakennetta aivan kuten aivommekin. Kehitystyön kannalta CNN-järjestelmien koodaaminen voi olla varsinkin uusien tekniikoiden kohdalla melko haastavaa kehityksen alkuvaiheissa. Saatavissa on vasta muutamia työkaluja, jotka auttavat nopeuttamaan suunnittelua.

Usein kehittäjät käyttävät sen sijaan toisenlaista, hajautettua lähestymistapaa suunnittelun toteuttamiseksi. Useimmiten avoimen lähdekoodin yhteisöt luovat nopeasti tarvittavat ohjelmistokehykset, kehitystyökalut ja menetelmät.

Nykyään on tarjolla joukko avoimeen lähdekoodiin perustuvia neuroverkkojen ohjelmistokehyksiä ja topologioita kuten Caffe, TensorFlow ja MXNet. Ne sisältävät verkon luomiseen tarvittavat elementit aina mallien tuottamisesta niiden opettamiseen, testaamiseen ja paranteluun.

Intelin hiljattain julkistama OpenVINO (Open Visual Inference and Neural Network Optimization) on hyvä esimerkki ohjelmistonkehityksen työkalupaketista, jonka avulla voidaan nopeuttaa kuvien käsittelyyn perustuvien innovatiivisten sovellusten kehittämistä. CNN-pohjainen työkalupakki laajentaa, optimoi ja maksimoi Intelin laskentapiirien suorituskyvyn työkuorman käsittelyssä.

OpenVINO tukee tehtävien heterogeenistä suoritusta CPU-, FPGA- ja GPU-piirien sekä laskentamoduulien avulla yhteisen sovellusrajapinnan (API) kautta. Se hyödyntää funktiokirjastoa ja ennalta optimoituja ytimiä kehityssyklin keventämiseksi ja järjestelmän markkinoille tuonnin nopeuttamiseksi. OpenVINO hallinnoi myös optimoituja kutsuja tietokonenäön OpenCV-kirjastoon (Computer Vision) sekä eri alustojen väliseen CV-kiihdytyksen OpenVX-sovellusrajapintaan.

OpenVINO sisältää kolme pääosaa: tietokonenäön syväoppiminen, perinteiset tietokonenäön tekniikat ja laitteiston kiihdytyselementit.

Kuva 1. Tietokonenäön syväoppiminen.

Syväoppimisen ratkaisut tarjoavat mahdollisuuden mallien optimointiin useilla Intelin heterogeenisillä alustoilla ja kiihdyttävät näin CNN-työkuormien suorittamista. Tämän ansiosta kehittäjät voivat ottaa käyttöön ennalta opetettuja syväoppimisen malleja (kuva 1) korkean tason C++-päättelykoneen API-rajapinnan kautta.

Kuva 2. Intelin kehittämä työkalupaketti syväoppimisen käyttöönottoa varten.

OpenVINO-työkalupaketin tähän osaan kuuluu kaksi ydinkomponenttia: mallien optimoija ja päättelykone. Python-pohjaista mallien optimoijaa käytetään komentoriviliittymällä (CLI) ja se sallii opetettujen mallien tuomisen suosituista syväoppimisen ohjelmistokehyksistä kuten Caffe-kehysrungosta. Se myös antaa mahdollisuuden analysointiin ja säätämiseen mallien optimaaliseksi suorittamiseksi päätepisteiden useissa eri kokoonpanoissa.

Päättelykone tarjoaa alustakohtaisen suoritustavan käyttämällä yhteistä sovellusrajapintaa, joka sallii eri mallikerrosten ajamisen eri kohdealustoilla. On myös mahdollista luoda mukautettuja kerroksia niin, että tietyt tehtävät suoritetaan esimerkiksi GPU-sirulla samaan aikaan, kun verkon muuta topologiaa ajetaan FPGA-sirulla. Suorittaminen voidaan myös optimoida kohdealustoja varten.

Kuva 3. OpenVINO-työkalupaketin perinteiset tietokonenäön komponentit.

OpenVINO-työkalupaketin perinteiset tietokonenäön komponentit (kuva 3) ovat keskeisessä asemassa minkä tahansa CNN-verkon käyttöönotossa ja ne korostavat ratkaisujen rakentamista, optimointia ja käyttöönottoa. Tämä pätee etenkin ratkaisuihin, jotka on suunnattu vain vähän resursseja käyttäviin ympäristöihin sekä sellaisiin, joissa datajoukot ovat suhteellisen pieniä. Optimoidut kuvankäsittelyn OpenCV- ja OpenVX-sovellusrajapinnat ja kirjastot muodostavat ydinkomponentit työkalupaketin tähän osaan.

Kolmas OpenVINO-komponentti on laitteiston kiihdytys (kuva 4). Siihen päästään optimoimalla resursseja heterogeenisillä alustoilla käyttämällä kuhunkin tarkoitukseen parhaiten soveltuvia laskentavälineitä kuten FPGA-, GPU- ja CPU-piirejä.

Kuva 4. Laitteiston kiihdytys.

Intelin tekemän tutkimuksen mukaan koko maailman panostukset syväoppimisen sovelluksiin nousevat vuoteen 2025 mennessä 39,9 miljardiin dollariin. Syväoppimiseen perustuvien neuroverkkojen ohjelmistokehysten ja OpenVINOn kaltaisten työkaluohjelmistojen saatavuus on välttämätöntä, mikäli kehittäjät haluavat ennusteen mukaisesti yltää odotetulle tasolle CNN-pohjaisten ratkaisujen määrässä.

MORE NEWS

Näin Teslan ja BYD:n akut eroavat toisistaan

Saksalaisen RWTH Aachenin yliopiston tutkijat ovat tehneet perusteellisen purkuanalyysin kahdesta maailman johtavan sähköautovalmistajan, Teslan ja BYD:n, litiumioniakusta. Tutkimuksessa verrattiin Teslan 4680-sylinterikennoa ja BYD:n Blade-prismaattista kennoa kennotasolla.

Suomalaisyritys tuo yrityksille oman tekoälyn

Suomalainen konsulttitalo Y4 Works on lanseerannut uuden tekoälyratkaisun, Suunta.ai:n, joka tuo organisaatioille niiden oman, asiantuntijamaisen tekoälyn. Toisin kuin yleiset kielimallit, kuten ChatGPT, Suunta.ai oppii yrityksen omasta datasta, haastaa käyttäjäänsä ja toimii kuin digitaalinen liiketoimintakonsultti.

Piikarbidi vähentää tehohäviöitä datakeskuksessa

ON Semiconductor on julkaissut uuden sukupolven tehomoduulin, joka lupaa merkittävästi pienempiä tehohäviöitä ja energiatehokkaampaa käyttöä erityisesti datakeskuksissa ja teollisuussovelluksissa.

Boreo ostaa Elfa Distrelecin Suomen ja Baltian toiminnot

Boreo Oyj on allekirjoittanut sopimuksen Elfa Distrelecin myyntitoimintojen ostamisesta Suomessa, Latviassa, Virossa ja Liettuassa. Kaupan myötä Elfa siirtyy näissä samaan yritysryhmään kuin Yleiselektroniikan toiminnot. Kauppahinnaksi ilmoitetaan 5,5 miljoonaa euroa.

Ruotsalaistutkijoiden vahvistin nostaa kuidun kapasiteetin 10-kertaiseksi

Göteborgilaisen Chalmersin teknillisen korkeakoulun tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen optisen vahvistimen, joka voi moninkertaistaa kuituverkkojen tiedonsiirtokyvyn. Uusi vahvistin mahdollistaa jopa kymmenen kertaa enemmän dataa sekunnissa verrattuna nykyisiin teknologioihin.

Google siirtää sovelluskehityksen selaimeen – tekoäly isossa roolissa

Google esitteli Cloud Next -tapahtumassaan uuden sukupolven sovelluskehitysalustan, Firebase Studion, joka siirtää koko kehitysprosessin selaimeen – suunnittelusta julkaisuun. Uutuus rakentuu vahvasti tekoälyavusteisuuden ympärille ja hyödyntää Googlen omaa Gemini-mallia läpi koko kehityksen.

Trumpin tullit iskevät rankasti suuriin amerikkalaisiin autonvalmistajiin

Yhdysvallat asetti viime viikolla 25 prosentin tuontitullit useista maista tuotaville autoille ja varaosille. Presidentti Trumpin hallinnon ilmoittamat laajat tuontitullit ovat tuomassa autoalalle uudenlaisia haasteita. Vaikka toimenpiteet on nimellisesti suunnattu vahvistamaan kotimaista teollisuutta, tuoreen analyysin mukaan myös Yhdysvaltain omat jättivalmistajat – General Motors, Ford ja Stellantis – ovat merkittävästi alttiita tullien vaikutuksille.

Nokian ja Telian 5G-viipale kattoi kolme maata

Nokia, Telia ja Puolustusvoimat ovat saavuttaneet maailmanlaajuisesti merkittävän teknologisen virstanpylvään toteuttamalla ensimmäisen saumattoman 5G Standalone -verkkoviipaleen (slice) siirron kolmen eri maan välillä toimivassa verkossa. Kokeilu osoittaa, kuinka 5G-teknologiaa voidaan hyödyntää viranomaisviestinnässä myös kansainvälisesti.

Optinen liitäntä tuotiin ensimmäistä kertaa SSD-levylle

Tallennustekniikan kehityksessä saavutettiin merkittävä virstanpylväs, kun KIOXIA, AIO Core ja Kyocera julkistivat ensimmäisen toimivan SSD-levyn, jossa käytetään optista liitäntää. Uusi prototyyppi yhdistää PCIe 5.0 -väylän ja valoon perstuvan optisen tiedonsiirron, mikä tekee siitä maailman ensimmäisen laatuaan.

Joskus yksittäinen komponentti voi olla vaarallinen takaovi

Yritykset investoivat valtavasti kyberturvallisuuteen suojatakseen verkkojaan ja sovelluksiaan. Silti, kaikista suojaustoimista huolimatta, verkkorikolliset onnistuvat vuosi vuodelta entistä paremmin. Miten tämä on mahdollista, kysyy Lenovon tietoturva-asiantuntija Steven Antoniou?

Trump haluaa nopeuttaa miljardi-investointeja Yhdysvaltain puolijohdeteollisuuteen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on antanut uuden presidentin asetuksen, jolla perustetaan United States Investment Accelerator -niminen virasto vauhdittamaan miljardiluokan investointeja maahan. Tavoitteena on houkutella sekä kotimaisia että ulkomaisia yrityksiä sijoittamaan erityisesti strategisesti tärkeisiin aloihin, kuten puolijohdeteollisuuteen.

Ethernet aikoo vallata autot

CAN-väylä on hallinnut autoja pitkään, mutta moni uskoo kaistatarpeen vaativan jatkossa Ethernetiä. Tätä silmällä pitäen Infineon on ostanut Marvellin aujoneuvojen Ethernet-liiketoiminnan 2,5 miljardilla dollarilla. Kauppa kattaa Marvellin Brightlane-tuotesarjan ja siihen liittyvät varat, ja sen odotetaan toteutuvan vuoden 2025 aikana.

STMicroelectronics julkisti kevyemmän version MP25-prosessorista

STMicroelectronics on tuonut markkinoille uuden STM32MP23-mikroprosessorisarjan, joka täydentää viime vuonna julkaistua MP25-sarjaa. Uutuusprosessori tarjoaa tehokkaan ja taloudellisen vaihtoehdon teollisuuden ja esineiden internetin (IoT) älykkäisiin reunalaitteisiin, koneoppimiseen ja kehittyneisiin käyttöliittymäratkaisuihin.

Androidin avustin voi muuttua vaaralliseksi takaoveksi

Androidin esteettömyyspalvelu – jonka tarkoitus on auttaa käyttäjiä käyttämään puhelinta paremmin esimerkiksi näkö- tai liikuntarajoitteiden kanssa – voi muuttua tietoturvariskiksi. Tuore Georgia Techin tutkimus esittelee uuden analyysityökalun, DVa:n, joka paljastaa, kuinka haittaohjelmat hyödyntävät tätä avustinta päästäkseen käsiksi käyttäjän tietoihin ja sovelluksiin.

Ruotsalaisinnovaatio mahdollistaa kiinteät litiumakut

Ruotsissa on otettu merkittävä askel kohti turvallisempia ja kestävämpiä akkuja. Luleån teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen materiaalin, joka voi mahdollistaa kiinteiden litiumakkujen eli ns. solid-state-akkujen laajemman käytön esimerkiksi sähköautoissa ja energian varastoinnissa.

Suomalaiset startupit keräsivät 1,4 miljardia euroa

Suomen startup-yritykset keräsivät vuonna 2024 yhteensä 1,4 miljardia euroa sijoituksia, mikä on 56 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna, selviää Pääomasijoittajat ry:n tuoreista tilastoista. Kasvua vauhdittivat erityisesti loppuvuoden muutamat suuremmat rahoituskierrokset.

Murtamaton kvanttisalaus ja 33 terabitin linkki samaan kuituun

KDDI Research ja Toshiba Digital Solutions ovat tehneet merkittävän edistysaskeleen kvanttitietoturvan ja korkean kapasiteetin tiedonsiirron yhdistämisessä. Yritykset onnistuivat siirtämään 33,4 terabittiä dataa sekunnissa ja kvanttisalausavaimia yhtä aikaa yhdessä optisessa kuituyhteydessä.

GPS:lle korvaaja: Bosch haluaa kaupallistaa kvanttianturit

Bosch syventää panostustaan kvanttiteknologiaan ja tähtää nyt kvanttianturien kaupalliseen läpimurtoon. Yhtiö perustaa yhdessä synteettisiä timantteja valmistavan Element Sixin kanssa yhteisyrityksen, jonka tavoitteena on tuoda kvanttianturit teolliseen tuotantoon ja käytännön sovelluksiin.

Tuxera tähtää 100 miljoonan euron liikevaihtoon

Suuri yleisö ei tunne suomalaista Tuxeraa, jonka asiakaskunta on varsin nimekäs: joukossa ovat esimerkiksi ABB, LG, NASA, Rockwell, Siemens ja Weka. Uuden toimitusjohta Stefan Schumacherin johdolla viime vuonna 24 miljoonan euron liikevaihdon tehnyt yritys pyrkii kasvamaan sadan miljoonan euron taloksi viiden vuoden kuluessa.

Generatiiviseen tekoälyyn investoidaan 644 miljardia dollaria tänä vuonna

Gartnerin tuoreen ennusteen mukaan maailmanlaajuiset generatiivisen tekoälyn (GenAI) investoinnit nousevat 644 miljardiin Yhdysvaltain dollariin vuonna 2025. Tämä merkitsee 76,4 prosentin kasvua vuoteen 2024 verrattuna.

Galvaaninen erotus on yhä tärkeämmässä roolissa

Teollisuus- ja ajoneuvosovelluksissa siirtyminen kohti kestävämpiä energiaratkaisuja ja tehokkaampia moottoreita tuo mukanaan uudenlaisia vaatimuksia elektroniikkasuunnittelulle. Järjestelmät yhdistävät yhä useammin laajan kaistaeron komponentteihin perustuvat suurjännitealijärjestelmät ja herkät pienjännitepiirit, kuten mikro-ohjaimet. Näiden yhdistäminen samassa kokonaisuudessa lisää sekä suorituskykyä että riskejä – galvaaninen erotus ja häiriösuojaus ovatkin nyt tärkeämpiä kuin koskaan, sanoo Toshiba Electronics Europe.

Lue lisää...

Joskus yksittäinen komponentti voi olla vaarallinen takaovi

Yritykset investoivat valtavasti kyberturvallisuuteen suojatakseen verkkojaan ja sovelluksiaan. Silti, kaikista suojaustoimista huolimatta, verkkorikolliset onnistuvat vuosi vuodelta entistä paremmin. Miten tämä on mahdollista, kysyy Lenovon tietoturva-asiantuntija Steven Antoniou?

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article