logotypen
 
 

IN FOCUS

IP suojaan ulkoiseen muistiin

Monet markkinoilla olevat mikro-ohjaimet tarjoavat tallennuskapasiteettia muutamien megatavujen verran, mikä vaikuttaa merkittävästi tuotteen hintaan. Sopiva vaihtoehtoinen ratkaisu on käyttää ulkoista muistia, jota voidaan hankkia suuremmissa määrissä selvästi edullisempaan hintaan ja useilla eri kapasiteettivaihtoehdoilla – yleensä muutamasta megatavusta satoihin megatavuihin.

Lue lisää...

Edistyneet kuljettajaa avustavat järjestelmät (ADAS) ja autonominen ajo voivat onnistua, kun ajoneuvoa ympäröivä ympäristö tunnistetaan tehokkaasti autonomisen navigoinnin mahdollistaviin algoritmeihin. Tässä käytetään useita anturimenetelmiä, joiden tiedot yhdistetään yhteen täydentämään toisiaan ja tarjoamaan redundanssia. Näin jokainen tekniikka voi hyödyntää omia vahvuuksiaan ja tarjota paremman yhdistetyn ratkaisun.

Artikkelin kirjoittaja Bahman Hadji toimii liiketoiminnan kehittäjänä onsemin autoelektroniikan anturien divisioonassa.

ADAS- ja robottiajoneuvoissa käytetään kolmea eri anturitekniikkaa: kameroita, tutkia ja lidareita eli valotukia. Jokaisella näistä antureista on omat vahvuutensa, ja yhdessä ne voivat muodostaa täydellisen anturisarjan, joka toimittaa tietoja autonomisten havaintoalgoritmien päätöksentekoon. Ne kertovat värin, intensiteetin, nopeuden ja syvyyden jokaiselle pisteelle näkymässä.

Kuva 1: Anturifuusio hyödyntää kunkin anturitekniikan eli modaliteetin vahvuuksia tarjotakseen täydelliset tiedot ajoneuvon ympäristöstä.

Näistä kolmesta tekniikasta lidar on kaupallistumassa nyt vauhdilla, vaikka ajatus valon käyttämisestä etäisyyden mittaamiseen on jo vuosikymmeniä vanha. Autoteollisuuden lidar-markkinoiden odotetaan kasvavan vuoden 2020 39 miljoonasta dollarista 1,75 miljardiin dollariin vuonna 2025 (Yole Développement, 2020), mikä perustuu pääasiassa kaikki kolme anturitekniikkaa vaativien autonomisten järjestelmien lisääntymisestä.

Markkinapotentiaali on niin suuri, että lidar-teknologian parissa työskentelee reilusti yli 100 yritystä ja kumulatiiviset investoinnit näihin yrityksiin ylittävät 1,5 miljardia dollaria jo vuoteen 2020 mennessä. Kun on näin paljon yhden teknologian parissa työskenteleviä yrityksiä, joiden ratkaisut eroavat esimerkiksi käytettävän valon aallonpituuden suhteen (esimerkiksi 905 ja 1550 nm), on väistämätöntä, että joku nousee voittajakasi ja markkinajohtajaksi. Tulemme näkemään myös keskittymistä, kuten kävi aiemmin esimerkiksi Ethernetin kohdalla.

Kun tarkastellaan lidar-teknologian käyttäjiä – autojen valmistajia sekä yrityksiä, jotka suunnittelevat ja rakentavat autonomisia robottiajoneuvoja ihmisten ja tavaroiden kuljettamiseen – tärkeimmiksi nousevat yritysten omat vaatimukset. Viime kädessä nämä yritykset haluavat toimittajien tarjoavan niille lidar-antureita, jotka ovat edullisia ja erittäin luotettavia ja jotka täyttävät etäisyyden ja havaitsemisen suorituskykyvaatimukset myös heikosti heijastavien kohteiden osalta. Yritykset eivät todennäköisesti välitä niin paljon siitä, millä tekniikalla anturit toteutetaan, jos toimittaja pystyy täyttämään suorituskyky- ja luotettavuusvaatimukset oikeilla kustannuksilla. Ja tämä johtaa tämänkin artikkelin keskiössä olevaan perustavanlaatuiseen kysymykseen: Mikä aallonpituus sopii lopulta parhaiten autoteollisuuden LiDAR-sovelluksiin?

Yleiskatsaus

Ensiksi on välttämätöntä ymmärtää lidar-järjestelmän anatomia, joka voidaan toteuttaa erilaisilla arkkitehtuureilla. Koherentti lidar, jota kutsutaan taajuusmoduloiduksi jatkuvaksi aalloksi (FMCW), sekoittaa lähetetyn lasersignaalin heijastuneen valon kanssa laskeakseen kohteiden etäisyyden ja nopeuden. FMCW tarjoaa joitain etuja, mutta se on edelleen suhteellisen harvinainen verrattuna yleisimpään lidar-toteutukseen eli suoran lentoajan mittaamiseen perustuvaan dToF-lidariin. Siinä mitataan etäisyyttä kohteeseen mittaamalla, kuinka kauan kestää, että valonlähteestä lähetetty hyvin lyhyt valopulssi heijastuu kohteesta ja palautuu tunnistimen havaitsemaksi. Valon nopeuden avulla lasketaan suoraan etäisyys kohteeseen käyttämällä yksinkertaista matemaattista kaavaa, joka ottaa huomioon ajan, nopeuden ja etäisyyden. Tyypillisessä dToF-järjestelmässä on kuusi laitteistotoimintoa, vaikka aallonpituuden valinta vaikuttaa lähinnä lähetys- ja vastaanottotoimintoihin.

Kuva 2: Lohkokaavio tyypillisestä dToF-järjestelmästä, jossa vihreät osat edustavat joitakin onsemin toimittamien tuotteiden painopistealueita.

Alla olevassa taulukossa on luettelo eri lidar-valmistajista, jotka vaihtelevat tunnetuista autoteollisuuden suurista järjestelmätoimittajista startupeihin eri puolilla maailmaa. Markkinaraporttien ja julkisten tietojen perusteella suurin osa näistä yrityksistä käyttää lidar-laitteitaan ns. NIR-alueella eli lähellä infrapuna-aallonpituuksia (NIR) lyhyen aallon infrapuna-aallonpituuksien (SWIR) sijaan. Vaikka FMCW:n parissa työskentelevät SWIR-alueen lidareita kehittävät toimittajat rajoittuvat näihin aallonpituuksiin, useimmat niistä, joilla on suora lentoaika-toteutus, voivat toteuttaa järjestelmän NIR-aallonpituuksilla. Tähän riittäisi, että ne hyödyntäisivät olemassa olevia IP-lohkoja keilanmuodostuksen ja signaalinkäsittelyn kaltaisiin toimintoihin.

Taulukko 1. Luettelo lidar-valmistajista, joiden tuotteet toimivat NIR- ja SWIR-aallonpituuksilla.

Koska suurin osa näistä valmistajista on valinnut NIR-aallonpituudet, on pohdittava, miksi ne ovat päätyneet tähän valintaan ja mitä seurauksia sillä on. Keskustelun ytimessä on perusfysiikka, joka liittyy lidarissa käytettyjen komponenttien valo- ja puolijohdemateriaalien ominaisuuksiin.

Lidar-järjestelmän laserin laukaisemien fotonien - jotka on tarkoitettu kimpoamaan esineistä ja ilmaisimen vastaanottamiksi - on kilpailtava auringosta tulevien ympäristön fotonien kanssa. Auringon säteilyn spektriä tarkasteltaessa ja ilmakehän absorptio huomioon ottaen säteilyvoimakkuudessa on tietyillä aallonpituuksilla "kuoppia", jotka vähentäisivät järjestelmän kohinana esiintyvien fotonien määrää.

Aallonpituudella 905 nm auringon säteilyn määrä on noin 3 kertaa suurempi kuin 1550 nm:ssä, mikä tarkoittaa, että NIR-järjestelmän on selviydyttävä suuremmasta määrästä anturia mahdollisesti häiritsevää kohinaa. Mutta tämä on vain yksi tekijöistä, jotka on otettava huomioon valittaessa lidar-järjestelmän aallonpituutta.

Kuva 3: Ilmakehän valon absorptio johtaa selkeisiin huippuihin säteilyssä.

Anturit

Lidar-järjestelmän fotonien havaitsemisesta vastaavat komponentit ovat erityyppisiä valonilmaisimia, joten on tärkeää selittää, miksi ne voivat koostua erilaisista, havaittavasta aallonpituudesta riippuvista puolijohdemateriaaleista. Puolijohteessa kaistaero (bandgap) erottaa valenssi- ja johtavuuskaistat, ja fotonit tarjoavat energiaa, joka auttaa elektroneja ylittämään tämän kaistaeron ja tekemään puolijohteesta johtavan, mikä luo valovirran. Jokaisen fotonin energia on suhteessa sen aallonpituuteen ja puolijohteen kaistaero sen herkkyyteen. Siksi tarvitaan erilaisia puolijohdemateriaaleja havaittavan valon aallonpituuden mukaan.

Pii, joka on yleisin ja halvin valmistettava puolijohde, reagoi näkyviin ja NIR-aallonpituuksiin noin 1000 nanometriin asti. SWIR-alueen ylittävien aallonpituuksien havaitsemiseksi voidaan tarvita eksoottisempia ryhmän III/V puolijohteita, jotta indium-gallium-arsenidin (InGaAs) kaltaiset materiaalit pystyvät havaitsemaan nämä valon aallonpituudet 1000 nanometristä 2500 nanometriin.

Ensimmäiset lidarit käyttivät PIN-valodiodeja antureina. PIN-valodiodeissa ei ole luontaista vahvistusta ja sen seurauksena ne eivät pysty havaitsemaan heikkoja signaaleja helposti. Avalanche- eli APD-valodiodit ovat tärkein nykylidareissa käytetty anturityyppi, ja ne tarjoavat kohtuullisen vahvistuksen. APD-diodien on kuitenkin toimittava myös lineaarisessa tilassa PIN-valodiodien tapaan, jotta niihin voidaan integroida signaalin fotonien saapumisesta. Yksittäisissä APD-diodeissa on valmistuksesta johtuen paljon epätasaisuuksia ja ne vaativat erittäin korkeita esijännitteitä.

Uusimmat anturityypit, joita käytetään yhä enemmän lidar-laitteissa, on rakennettu yhden fotonin avalanche-diodeihin (SPAD), joilla on erittäin suuri vahvistus. Ne pystyvät tuottamaan mitattavissa olevan virran ulostulon jokaisesta havaitusta fotonista. Pii-valomonistimet (SiPM) ovat piipohjaisten SPAD-laitteiden ryhmiä, joiden lisäetuna on, että ne pystyvät erottamaan yksittäiset fotonit useista fotoneista generoidun signaalin amplitudin perusteella.

Kuva 4: Erityyppiset valonilmaiset, joita käytetään signaalien havaitsemiseen lidarissa.

Jos palataan takaisin kysymykseen aallonpituuksista, kaikki tämän tyyppiset valoilmaisimet voidaan rakentaa piille (NIR-ilmaisua varten) tai III/V-puolijohteilla (SWIR-ilmaisua varten). Toisaalta valmistettavuus ja kustannukset ovat avainasemassa teknologian kannattavuuden kannalta, ja CMOS-piirien sopimusvalmistajat eli foundryt mahdollistavat tällaisten antureiden edullisen valmistuksen suurissa volyymeissä. Tämä on ensisijainen syy siihen, miksi SiPM-antureiat käytetään lidareissa yhä enemmän, niiden mahdollistaman paremman suorituskyvyn lisäksi.

Vaikka SWIR-alueelle on edeleen tarjolla APD- ja SPAD-ilmaisimia, niitä on vaikea integroida lukulogiikkaan, koska prosessit eivät ole piipohjaisia. Lopuksi SWIR-alueen III/V-pohjaisia SPAD-matriiseja ja valomonistimia (SiPM:n kaltaisia) ei ole vielä kaupallistettu, joten anturien saatavuus suosii NIR-aallonpituuksia.

Tämä on ensimmäinen osa kaksiosaisesta lidarin tekniikkaa käsittelevästä artikkelista. Toinen osa ilmestyy huhtikuussa.

MORE NEWS

Rohde lisäsi tehoa EMC-mittauksiin

Rohde & Schwarz on julkaissut päivitetyn version ELEKTRA-ohjelmistostaan, joka tuo lisää tehoa ja automaatiota EMC-mittauksiin. Uusi ohjelmistoversio tukee kaikkia ajankohtaisia EMC-standardeja eri toimialoilla – mukaan lukien kaupallinen elektroniikka, autoteollisuus, langattomat järjestelmät, puolustus ja ilmailu.

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Tamperelaissiru purkaa useampia audiovirtoja kuin mikään muu prosessori

Tamperelainen VLSI Solution on julkaissut uuden sukupolven audioprosessorin, joka asettaa uudet standardit äänenkäsittelylle sulautetuissa järjestelmissä. VS1073-uutuuspiiri pystyy purkamaan ja käsittelemään enemmän äänenpakkausmuotoja kuin mikään muu prosessori markkinoilla – mukaan lukien uudet tuetut formaatit kuten ALAC, DSD, Opus ja AC-3.

Uusi LUMI-supertietokone yllättää: kylkeen tulee kvanttitietokone

Suomeen rakennetaan maailman tehokkainta tekoälysupertietokonetta, ja sen rinnalle kehitetään nyt myös täysin uusi kvanttilaskenta-alusta. LUMI AI Factory -hankkeen johtaja Pekka Manninen vahvistaa, että uusi huippuluokan laskentaympäristö käynnistyy keväällä 2027.

Samsungin uusin tuo tekoälyn jäässä oleville tablettimarkkinoille

Tablettimarkkinat hakevat suuntaa, mutta Samsung uskoo tekoälyyn. Yhtiö julkaisi 2. huhtikuuta uuden Galaxy Tab S10 FE -sarjan, joka tuo älykkäät ominaisuudet yhä useamman käyttäjän ulottuville. Vaikka markkina kokonaisuudessaan junnaa lähes paikallaan, Samsung pyrkii herättelemään sitä AI-pohjaisella tuottavuudella ja kevyellä muotoilulla.

Trumpin tullit aiheuttavat suurta epävarmuutta puolijohdealalla

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut uusista tullipolitiikoista, jotka uhkaavat horjuttaa puolijohdeteollisuuden globaaleja toimitusketjuja. Trumpin hallinto on määrännyt 10 prosentin perustullin kaikkiin tuontituotteisiin ja jopa 32 prosentin tullit valikoiduille maille, kuten Taiwanille. Vaikka Taiwanin puolijohteet ovat toistaiseksi tullivapaita, alan toimijat elävät epävarmuudessa mahdollisista tulevista muutoksista.

Maailman ensimmäisessä MEMS-kompassissa ei ole liikkuvia osia

Ranskalainen teknologiayritys SBG Systems on esitellyt maailman ensimmäisen MEMS-pohjaisen gyrokompassin, joka kykenee määrittämään suunnan ilman GNSS-apua ja täysin ilman liikkuvia osia. Tämä inertianavigoinnin läpimurto avaa uuden luvun tarkassa ja kompaktissa paikannuksessa, erityisesti merenkulun ja robotiikan sovelluksissa.

Cadence demosi eurooppalaisvoimin kehitettyä ajoneuvojen SoC-piiriä

Euroopassa pitäisi vähentää riippuvuutta sekä kiinalaisesta että amerikkalaisesta tekniikasta. Muutaman viikon takaisilla Nürnbergin Embedded World -messuilla nähtiinkin tähän suuntaan kasvavia versoja. Esimerkiksi Cadence ja saksalainen Dream Chip Technologies esittelivät uuden sukupolven älykkään SoC-järjestelmäpiirin ajoneuvosovelluksiin.

LUMI-tekoälytehdas on yksi ensimmäisiä Euroopassa

LUMI-tekoälytehdas avaa uuden luvun eurooppalaisessa tekoälyn kehityksessä yhdistämällä huipputeknologian, asiantuntijuuden ja yhteistyön ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi. Tekoälyhubin fyysiset tilat sijoittuvat Espoon Otaniemeen Aalto-yliopiston yhteyteen, ja laskennan ydin toimii Kajaanissa, missä nykyinen LUMI-supertietokone tarjoaa maailmanluokan suorituskykyä tekoälykehitykselle.

Jyväskylän ylioppilaskylään maailman nopein opiskelijanetti

Kotimainen valokuituyhtiö Lounea toteutti Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan Soihtu-asuntoihin huippumodernit nettiyhteydet. Opiskelijakylä nousi kerralla maailman kärkeen tarjoamalla asukkailleen poikkeuksellisen nopeat verkkoyhteydet. 

Painetun elektroniikan tutkija TactoTekin teknologiajohtajaksi

Oululaistaustainen elektroniikkayhtiö TactoTek on nimittänyt tekniikan tohtori Pälvi Apilon uudeksi teknologiajohtajakseen. Apilo on ollut osa TactoTekin asiantuntijatiimiä vuodesta 2018 ja toiminut viimeksi yhtiön ennakoinnin ja tutkimuksen johtajana.

Linuxista tulee parempi pelaajille

Linux-kernelin tuore 6.14-päivitys lupaa merkittäviä suorituskykyparannuksia Windows-pelejä pelaaville Linux-käyttäjille. Ytimeen on tuotu parannettu NTsync-ajuri, jonka ansiosta Wine- ja Proton-yhteensopivuuskerrosten kautta ajettavat pelit voivat hyötyä jopa satojen prosenttien teholisästä tietyissä tilanteissa.

Eficoden aprillijuttu oli hieno

Yli 600 koodaajan ohjelmistotalo Eficode päätti tänä vuonna aprillipäivän kunniaksi viedä kehittäjähuumorin uudelle tasolle julkaisemalla kuvitteellisen SUAMI-järjestelmän – Single Unified AI Metrics Indicator – joka mittaa kehittäjien tuottavuutta sielunmaiseman, eksistentiaalisen ahdistuksen ja astrologian avulla.

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Taivuteltavien älypuhelimien markkina kutistuu ensimmäistä kertaa

Taivuteltavien älypuhelimien maailmanlaajuinen markkina kutistuu tänä vuonna ensimmäistä kertaa historiassaan, kertoo Counterpoint Researchin tuore ennuste. Vuonna 2025 odotetaan neljän prosentin laskua, mikä katkaisee segmentin tähän asti kasvaneen trendin.

Tekoäly havaitsee poikkeamat avaruudessa

AMD on julkistanut uuden avaruuskelpoisen järjestelmäpiirin, Versal AI Edge XQRVE2302:n. Se vie tekoälypäättelyn (AI inferencing) avaruuteen. Piiri on nyt saavuttanut Class B -luokituksen, joka perustuu Yhdysvaltain puolustusvoimien MIL-PRF-38535-standardin vaatimuksiin.

Julkinen Wi-Fi altistaa hakkereille – silti miljoonat ottavat riskin

Julkiset Wi-Fi-verkot löytyvät lähes jokaisesta kahvilasta, junasta ja lentokentältä. Ne houkuttelevat nopeaan nettiyhteyteen liikkeellä ollessa, mutta uuden globaalin tutkimuksen mukaan kyseessä on digitaalinen miinakenttä. Kyberturvayhtiö NordVPN:n teettämä kysely paljastaa, että 69 % matkustajista on huolissaan kyberuhkista matkan aikana – ja pelko on perusteltu.

Uudenlainen fotonitutka sopii moneen käyttöön

Belgialainen mikroelektroniikan tutkimusorganisaatio IMEC on kehittänyt uraauurtavan tutkajärjestelmän, joka voi mullistaa niin autoteollisuuden kuin terveydenhuollonkin tarkan havainnoinnin ratkaisut. Kyseessä on maailman ensimmäinen fotoniikkaan pohjautuva, koherenttiin signaalinjakeluun kykenevä 144 gigahertsin tutkajärjestelmä.

Kvanttivallankumous yhdellä sirulla

Oak Ridge National Laboratory (ORNL) on saavuttanut merkittävän virstanpylvään matkalla kohti kvantti-internettiä. Tutkijoiden kehittämä uusi siru yhdistää ensimmäistä kertaa keskeiset kvanttifotoniikan toiminnot yhdelle piirille.

Amazon maksaa Nokian videopatenttien käytöstä

Amazon ja Nokia ovat päässeet sopuun patenttikiistassaan, ja Amazon maksaa jatkossa Nokialle korvauksia yhtiön videoteknologioiden käytöstä. Sopimus kattaa Nokian multimedia- ja videopatenttien hyödyntämisen Amazonin suoratoistopalveluissa, kuten Prime Videossa, sekä yhtiön suoratoistolaitteissa.

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Lue lisää...

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
article