logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...
" "

Miten tuotantotehokkuutta voidaan parantaa? Tuotantolinjojen merkittävä tehostaminen on entistä haastavampaa. Älykkään automaation tuominen työpaikoille on innovatiivinen ratkaisu tähän ongelmaan, mutta kaiken takana on suuri määrä dataa.

Artikkelin on kirjoittanut Omron Europen tutkimusjohtaja Tim Foreman. Hän aloitti yhtiössä jo vuonna 1993 ohjelmistojen suunnittelijana. Koulutukseltaan hän on fysiikan tohtori Utrechtin yliopistosta. Omronin tutkimusta Euroopassa hän on johtanut vuodesta 2007 lähtien. 

Tutustutaan ensin Omronin Forpheus-pöytätennisrobottiin. Se ilmentää erinomaisesti Omronin konefilosofiaa, sillä se on integroitu, interaktiivinen ja älykäs. Mutta miten Forpheuksen kaltainen kone pystyy pelaamaan tennistä?

Forpheuksessa yhdistyy useita tekniikoita, jotka mahdollistavat ihmisen ja koneen välisen vuorovaikutuksen, mutta "älykkääksi" sen tekee data. Tiedonkeruu, dataan perustuva mallinnus, mallien soveltaminen ja loppukädessä mallien käyttäminen ja arvioiminen koneen oman toiminnan säätämiseksi, eli koneoppiminen.

Ensimmäisessä vaiheessa tietoa kerätään yksittäisistä koneista tai mieluiten koko tuotantolinjasta. Näin saadaan suuri määrä dataa, jota kutsutaan massadataksi. Tiettyyn pisteeseen saakka tätä dataa voidaan käsitellä tehokkaasti ja edullisesti nykyisellä käsittelyteholla ja pilvitallennuksen avulla. Puhdas data on ensiarvoisen tärkeää käsittelyn tehostamisessa ja parhaiden tulosten saavuttamisessa. Jo pelkän kerätyn datan esittäminen näytöllä helposti ymmärrettävässä muodossa voi auttaa käyttäjiä tunnistamaan ja korjaamaan prosessin ongelmat.

Datan analysointi auttaa käyttäjiä

Esittämällä prosessin toimintaan liittyvät tiedot tällä tavalla voimme parantaa tehokkuutta jopa 20-30 prosenttia. Kun datan määrä kasvaa, ihminen ei pysty yhtä helposti tulkitsemaan sitä tai havaitsemaan toimintamalleja. Suuren tietomäärän kanssa apuun tulevat ihmistä tarkemmat datan analysointiohjelmistot. Ne voivat tunnistaa suorituskykytiedoissa esiintyvät epäsäännöllisyydet ja raportoida mahdollisista ongelmista käyttäjälle.

Kun yhä suurempi tietomassa analysoidaan entistä "älykkäämmin", myös siitä saadut tulokset ja huomiot ovat aiempaa kattavampia ja tarkempia. Esimerkiksi pelkän ongelman tunnistamisen sijaan järjestelmä pystyy paikantamaan ongelman tarkan sijainnin linjastossa ja se myös tietää, mitä on tehtävä ongelman korjaamiseksi. Käyttäjän työ helpottuu ja linjasto tehostuu entisestään.

Kun tiedon määrä kasvaa, tiedonhallinnasta tulee tärkeää. Kerätty data lähetetään usein tarkempaan tutkintaan, jolloin mallit tunnistetaan paremmin. Tämän jälkeen tunnistetut mallit lähetetään takaisin tehtaalle, jossa kone ottaa ne käyttöön reaaliajassa.

Datan käyttäminen automaation lisäämiseen

Automaation voi viedä myös asteen pidemmälle. Älyjärjestelmät voivat tunnistaa ongelman tai mahdollisen ongelman, raportoida siitä ja sen jälkeen automaattisesti säätää tuotantolinjan osia niin, että linjasto pystyy kompensoimaan ongelman korjaamisen aikana mahdollisesti syntyvää vajetta – ja koneet tekevät kaiken tämän luonnollisesti turvallisten käyttöparametrien rajoissa. Kaikki tämä parantaa tuotantotehokkuutta.

Mitä tämä tarkoittaa yksittäisen koneen tasolla? Älykkäät koneet, jotka pystyvät analysoimaan tietoja, voivat optimoida toimintansa mihin tahansa tilanteeseen, sillä ne "tietävät", kuinka niiden normaalisti tulisi toimia. Ne valvovat omaa suoritustaan ja varmistavat, että toiminta on odotetun mukaista. Jos kone havaitsee vian tai tavallisesta toimintamallista poikkeavan toiminnan, se raportoi ongelmasta koko järjestelmälle ja mahdollisuuksien mukaan säätää toimintaansa kompensoidakseen ongelmaa. Järjestelmän kannalta on tärkeää, että kaikkia muutoksia tasapainotetaan linjastossa, jotta koneiden välinen toiminta säilyy yhtenäisenä.

Todellista älytehdasautomaatiota

Datan monipuolisuus on yksi suurimmista älytehtaisiin siirtymistä vaikeuttavista tekijöistä. Tästä syystä Omron ottaa omissa prosesseissaan käyttöön älyjärjestelmiä tarkastellakseen niiden vaatimuksia ja kehittääkseen parhaita käytäntöjä. Ja opittavaa on paljon: kun Omron aloitti omien prosessiensa tutkimisen noin kaksi vuotta sitten, ensimmäinen datatutkija käytti 80 prosenttia ajastaan pelkästään datan siivoamiseen.

Nyt Omron hyödyntää kaikkea oppimaansa järjestelmissään ja tuotteissaan tuodakseen älykkään automaation hyödyt myös asiakkailleen. Omron tekee yhdessä useiden asiakkaidensa kanssa testejä älykkään automaation parissa nähdäkseen, missä prosessien pullonkaulat sijaitsevat. Tutkimuksen todellinen arvo nähdään vasta silloin, kun se tehdään oikeissa tehtaissa.

Ihmisen ja koneen välinen vuorovaikutus

Tiedonkeruun ja analysoinnin tukemana älykäs automaatio voidaan tuoda myös ihmisen ja koneen väliseen vuorovaikutukseen. Hyvä esimerkki on jo aiemmin mainittu Omronin pöytätennismestari Forpheus, joka pystyy havainnoimaan pöydän toisella puolella olevan vastustajan liikkeitä samalla kun sen kamerat seuraavat myös pallon liikettä. Analysoimalla antureista saamansa tiedot kone laskee liikkeet tarkasti ja nopeasti ja pystyy siten ennakoimaan, miten vastustaja lyö palloa ja mihin suuntaan pallo lähtee. Sen jälkeen Forpheus liikuttaa mailaansa osuakseen palloon ja lyö sen takaisin pöydän toiselle puolelle.

Se, miten helppoa tai vaikeaa pallon palauttaminen sille on, on merkki yhdestä tavasta, jolla älykästä konetta voi hyödyntää yleisessä käytössä. Forpheus arvioi vastustajansa taitotason tämän pelitavan perusteella ja mukauttaa oman pelinsä vastustajan tason mukaan. Jos kone pelaa hieman vastustajaa paremmin, se tarjoaa vastustajalleen haastavan pelin ilman turhautumista. Älykkäitä koneita voi siis myös käyttää ihmisten koulutukseen.

Koulutusta työn lomassa

Koneen koulutusosaamista voi hyödyntää kaikissa konesovelluksissa ja se soveltuu erinomaisesti tuotantoteollisuuteen. Älykkäät robotit pystyvät arvioimaan käyttäjän osaamistason töissä, jotka tämä tekee robottien kanssa tai robottien ohjaamissa järjestelmissä, esimerkiksi kun kone nostaa raskaan kuorman ja käyttäjä hienosäätää sen sijoituksen. Tässä tilanteessa robotti hyödyntää käyttäjästä tekemäänsä arviota tämän koulutukseen tai työn helpottamiseen lisäohjeita antamalla.

Paremman tehokkuuden lisäksi älykäs automaatio voi tehdä työstä hauskempaa sekä robottien että muiden koneiden kanssa. Koneet tunnistavat tuotantolinjalla työskentelevän henkilön ja ovat henkilökohtaisessa vuorovaikutuksessa tämän kanssa tarjoten hyviä vinkkejä ja neuvoja työskentelyyn.

Ilman perinteistä konetekniikkaa meillä ei olisi tämän päivän integroituja ja interaktiivisia koneita. Älykkäitä niistä saadaan lisäämällä vähän datatieteeseen pohjautuvaa tekniikkaa.

MORE NEWS

Kännykkämarkkina kasvoi vain 3 prosenttia alkuvuonna

Älypuhelinmarkkinoiden globaali kasvu jäi vaatimattomaksi vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä, kertoo tutkimusyhtiö Counterpoint Research tuoreessa raportissaan. Markkinatulot nousivat vain 3 prosenttia vuoden takaisesta, mikä vastaa kasvua myös toimitusmäärissä.

Uuden polven SiC-tekniikka kutistaa sähköauton invertterin

Infineon esittelee tehoelektroniikan PCIM-messuilla Nürnbergissä uraauurtavan piikarbidikomponentin, joka tehostaa sähköautojen vetojärjestelmiä – pienemmät, kevyemmät ja energiatehokkaammat invertterit ovat askeleen lähempänä.

Nokian privaattiverkko seuraa jatkossa Maerskin rahtilaivoja

Nokia on solminut merkittävän sopimuksen tanskalaisen logistiikkajätti Maerskin kanssa toimittaakseen privaattiverkkoratkaisunsa yhtiön 450 rahtialukseen. Kyseessä on osa Maerskin uutta IoT-alustaa, OneWirelessia, jonka tavoitteena on parantaa reaaliaikaista rahtiseurantaa, toimitusketjun näkyvyyttä ja operatiivista tehokkuutta.

Piinanolanka-akku siirtyy vihdoin tuotantoon

Kalifornialainen vuonna 2008 perustettu Amprius Technologies on valmis siirtymään sarjatuotantoon uudenlaisen akkukenno­tekniikkansa kanssa. Yhtiön "Sicore"-niminen kenno käyttää pii-nanopilareihin perustuvaa anoditeknologiaa ja saavuttaa huipputason energiatiheyden: 450 Wh/kg painon mukaan ja 950 Wh/l tilavuuden mukaan.

6G vaatii uutta radiotaajuussuunnittelua

Suomalaiset huippuyritykset ja tutkimuslaitokset ovat yhdistäneet voimansa uuden sukupolven mobiiliverkkojen kehittämiseksi. Oulun yliopiston vetämä RF ECO3 -hanke tähtää tulevaisuuden 6G-teknologian kriittiseen osa-alueeseen: tehokkaampaan ja kestävämpään radiotaajuussuunnitteluun.

Yksinkertainen ratkaisu kasvattaa sähköauton akun eliniän jopa 19-kertaiseksi

Korelaisten POSTECHin (Pohang University of Science and Technology) ja Sungkyunkwanin yliopiston tutkijat ovat löytäneet uuden tavan pidentää sähköautojen litiumioniakkujen käyttöikää jopa 19-kertaiseksi – ilman uusia materiaaleja tai teknologioita. Ratkaisu on yksinkertainen: siinä pitää välttää akun täydellistä tyhjentämistä.

GaN tekee moottorinohjauksesta tehokkaampaa

GaN-teknologian edelläkävijä Navitas Semiconductor on julkistanut uuden GaNSense Motor Drive IC -piirisarjan, joka mullistaa moottorinohjauksen tehokkuuden ja integraation. Uusi ratkaisu yhdistää kaksi galliumnitridi-FET-transistoria (GaN FET), ohjauksen, suojaukset ja virranmittauksen yhteen, täysin integroituun piiriin.

DigiKey alkaa myymään vakiotyökaluja

DigiKey on lanseerannut oman, yksinoikeudella myytävän tuotesarjansa nimeltä DigiKey Standard. Uusi vakiokomponenttien valikoima koostuu sähkö- ja elektroniikkasuunnittelun perustyökaluista ja tarvikkeista, jotka ovat heti saatavilla nopeaan toimitukseen.

Kuutiosentin kokoinen projektori AR-laseihin

Itävaltalainen teknologiayhtiö TriLite tuo markkinoille uuden, vallankumouksellisen Trixel 3 Cube -projektorin, joka esitellään ensi kertaa yleisölle Display Week 2025 -tapahtumassa San Josessa, Kaliforniassa. Trixel 3 Cube on maailman pienin ja kevyin laserkeilaukseen perustuva projektionäyttö.

Lightning-liitäntä katosi Suomesta

Älypuhelinmarkkina Suomessa on käännekohdassa, kun sekä kuluttajakäyttäytyminen että uusi EU-lainsäädäntö muovaavat sitä nopeassa tahdissa. Vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä puhelinten ja oheislaitteiden myynti laski kappalemäärissä 1,1 %, mutta myynti euroissa nousi 2,7 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan.

200 miljoonan käyttäjän avoin ODF täyttää 20 vuotta

Open Document Format (ODF), maailman ainoa laajasti käytetty avoin standardi toimistodokumenteille, on täyttänyt 20 vuotta OASIS-järjestön virallisena standardina. Yli 200 miljoonaa käyttäjää turvautuu ODF:ään arjessaan.

Realme näyttää, että kännykkäakuissa on paljon kehitettävää

Älypuhelinvalmistaja realme julkaisee ensi viikolla uudet realme 14 5G- ja realme 14T -mallit, jotka nostavat erityisesti akunkeston uudelle tasolle. Uutuusmallit on suunniteltu tarjoamaan poikkeuksellisen pitkän käyttöajan, ja ne haastavat kilpailijat keskiluokan älypuhelinmarkkinoilla.

EU:n Chips Act saa kovaa kritiikkiä: tavoitteet epärealistisia

Euroopan tilintarkastustuomioistuin on esittänyt voimakasta kritiikkiä EU:n puolijohdestrategiaa, eli niin sanottua Chips Actia, kohtaan. Tuoreessa raportissaan tuomioistuin toteaa, että ohjelman keskeinen tavoite – nostaa EU:n osuus kehittyneiden ja energiatehokkaiden puolijohteiden maailmanlaajuisesta tuotannosta 20 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä – on nykymenolla saavuttamattomissa.

C++ sopii piirien suunnitteluun, mutta ei aina

Diplomi-insinööri Sakari Lahden tuore väitöskirjatutkimus Tampereen yliopistosta osoittaa, että korkean tason synteesi voi jopa puolittaa piirien kehitystyöhön kuluvan ajan verrattuna manuaaliseen RTL-suunnitteluun. Erityisesti FPGA-pohjaisissa projekteissa HLS tarjoaa huomattavan tuottavuushyödyn, kun aikaa vievät mikroarkkitehtuurin yksityiskohdat jätetään automaattisen työkalun huoleksi.

Uudenlainen valoanturi kiihdyttää optisen datansiirron nopeuden jopa 10-kertaiseksi

Elektroniikka- ja materiaaliteknologiayhtiö TDK on esitellyt vallankumouksellisen uuden valoanturin, joka lupaa kiihdyttää optisen datansiirron nopeuden jopa kymmenkertaiseksi nykyisiin teknologioihin verrattuna. Kyseessä on Spin Photo Detector – niminen muunnoselementti, joka yhdistää optiikan, elektroniikan ja magneettisuuden täysin uudella tavalla.

Tämän piti olla melkein mahdotonta – Wi-Fi 7 tulee IoT-käyttöön

Synaptics on rikkonut odotuksia tuomalla Wi-Fi 7 -teknologian kevyisiin ja vähävirtaisiin IoT-laitteisiin. Yhtiön uusi Veros-sarjan piiri tarjoaa huippunopeuden, matalan latenssin ja monipuolisen yhdistettävyyden, mikä avaa uusia mahdollisuuksia älylaitteille.

Uusi eSIM tulee Telenorin IoT-verkkoon

Telenor IoT ottaa käyttöön uuden sukupolven SGP.32-eSIM-standardin syksyllä 2025, vahvistaen asemaansa edelläkävijänä teollisen IoT-yhteyksien hallinnassa. Uusi standardi tuo merkittäviä parannuksia skaalautuvuuteen, hallinnan helppouteen ja energiankulutuksen optimointiin verrattuna aiempiin eSIM-ratkaisuihin.

Olisiko UWB parempi kuulokkeisiin kuin Bluetooth?

UWB-teknologia, joka lähettää dataa nopeina purskeina erittäin laajalla taajuusalueella (3,1–10,6 GHz), tarjoaa useita etuja perinteiseen Bluetoothiin verrattuna. Siinä missä Bluetoothin parhaatkin koodekit, kuten aptX Lossless ja LDAC, jäävät 1–1,2 megabitin sekuntinopeuksiin, UWB voi teoriassa tarjota yli 100 Mbps siirtonopeuden jopa 10 metrin säteellä.

Click-lisäkortti tarkkaan moottorinohjaukseen

MIKROE on julkaissut uuden Power Step 2 Click -lisäkortin, joka tuo erittäin tarkan ja tehokkaan moottorinohjauksen osaksi mikroBUS-ekosysteemiä. Uutuus sopii vaativiin sovelluksiin, kuten robotiikkaan, lääkintälaitteisiin, antennien suuntaukseen sekä turvajärjestelmiin.

​Intelin uusi pomo laittaa tuulemaan – joka viides saa lähteä

Intel on ilmoittanut suunnittelevansa vähentävänsä jopa yli 20 prosenttia henkilöstöstään. San Francisco Chroniclen raportoimat vähennyksen olisivat samalla yhtiön historian suurin irtisanomisaalto.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article