logotypen
 
 

IN FOCUS

IP suojaan ulkoiseen muistiin

Monet markkinoilla olevat mikro-ohjaimet tarjoavat tallennuskapasiteettia muutamien megatavujen verran, mikä vaikuttaa merkittävästi tuotteen hintaan. Sopiva vaihtoehtoinen ratkaisu on käyttää ulkoista muistia, jota voidaan hankkia suuremmissa määrissä selvästi edullisempaan hintaan ja useilla eri kapasiteettivaihtoehdoilla – yleensä muutamasta megatavusta satoihin megatavuihin.

Lue lisää...

Simulointi on perusedellytys monimutkaisen järjestelmän onnistuneelle suunnittelulle, kehittämiselle ja testaamiselle. Yhdistämällä Wind Riverin Simicsin kaltainen tietokoneen simulointiohjelmisto fyysisen järjestelmän ja ympäristön simulaatioon voidaan koko järjestelmän kattavia testejä ajaa täysin automaattisesti niin usein kuin halutaan.

Artikkelin kirjoittaja Jakob Engblom toimii Intelin Simics-ryhmän tuotehallintainsinöörinä Tukholmassa. Huom. Kesäkuun lopulla TPG Capital ilmoitti ostavansa Wind Riverin Inteliltä, joten pian 40-vuotias WR on palannut itsenäiseksi yritykseksi.

Tietokoneiden vakiintuneet simulointitekniikat, kuten virtuaaliset alustat, kykenevät täysin testaamaan koko tietokonejärjestelmän prosessoreineen ja ajamaan täydellisen koodin. Haasteena on kuitenkin se, että tietokonejärjestelmä itsessään on vain yksi osa laajempaa kokonaisjärjestelmää, joka pitää testata. Mukana voi olla valtava määrä muita komponentteja, verkkoja, antureita ja ohjelmistoja sen reaalimaailman lisäksi, jossa tai jonka kanssa vuorovaikutuksessa järjestelmä toimii.

Jos tarkastellaan esimerkiksi teollisen tuotantolaitoksen, junan tai tunnelinporauskaluston ohjausjärjestelmiä, ne eivät ole eristettyjä järjestelmiä, vaan laajemman kokonaisuuden osajärjestelmiä. Jotta päästäisiin tavoitteeseen, jota monet testaajat ovat pitäneet utopistisena, on kyettävä simuloimaan sekä ohjaustietokonetta, sen tueksi rakennettua järjestelmää että koko ulkopuolista maailmaa sen ympärillä. Tässä yhteydessä tarvitaan todennäköisesti yhden simuloinnin sijasta moniosaista simulointiprosessia useista eri kohteista, jotka kaikki kommunikoivat keskenään.

Kuva 1. Simuloitava kokonaisjärjestelmä.

Kuva 1 esittää, kuinka simuloitava kokonaisjärjestelmä jakautuu tietokonelohkoon, ohjattavaan järjestelmään ja ympäristöön. Ohjausohjelmistoa ajavan tietokoneen simulointiohjelmisto, tässä tapauksessa Wind Riverin Simics, on liitetty järjestelmän ja sen ympäristön ohjelmallisiin simulaattoreihin.

Joskus järjestelmä ympäristöineen on sisällytetty samaa malliin, esimerkiksi tehdasmalliin PIL-testauksessa (Processor-In-the-Loop), mutta useimmiten ne on erotettu eri simulaattoreille, jotka ovat eri työryhmien tai jopa eri yritysten vastuulla. On myös melko yleistä, että kukin osa on rakennettu erillisistä simulaattoreista erillisille osajärjestelmille.

Minkä tahansa tietokonejärjestelmän simulaatiorakennelman keskeinen ominaisuus on kyky suorittaa todellisen kohteen binääriset operaatiot muuttamattomina. Kaikki simulaattorit eivät tähän kykene, joten testaajan täytyy valita huolellisesti kaikki työkalunsa, sillä monet nykyiset simulointiohjelmistot perustuvat erilaisiin rakennekerrosten (shim) tai API-simulaatioiden muotoihin, jotta ohjelmisto toimisi moitteettomasti.

Muuttamattomien binäärioperaatioiden avulla ohjelmisto käännetään, linkitetään, integroidaan ja ajetaan aivan kuten reaalijärjestelmässäkin. Tämä parantaa simulaation käytettävyyttä järjestelmän useiden elinkaarijaksojen yli. Kuten yllä on esitetty, tulo- ja lähtöarvot siirretään läpi simuloitavan järjestelmän simulaattorin jäljittelemille tulo- ja lähtölaitteille. Arvot tavoittavat kohdeohjelmiston laiteajurien kautta aivan kuten tulee tapahtumaan reaalijärjestelmässäkin sitten, kun se on rakennettu.

Tällä tavoin koko integroitu ohjelmistopino voidaan testata virtuaalisessa reaaliympäristössä. Tämän ansiosta on mahdollista suorittaa automaattinen testaus ja jatkuva integraatio jopa järjestelmille, jotka ovat vahvasti sulautettuja ja kytkettyjä ympäristöönsä.

Jos ympäristö muuttuu, kaikki on testattava uudelleen. Ariane-kantoraketin tuhoutuminen vuonna 1996 antoi ankaran opetuksen siitä, kuinka tärkeä ympäristön merkitys on. Ariane 5 -raketin laukaisu epäonnistui ohjelmistovirheen vuoksi. Raketin ohjaamiseen käytettävä ohjelmisto oli ollut käytössä jo aiemmassa Ariane 4 -raketissa. Uudella raketilla oli kuitenkin aivan erilainen lentorata, minkä vuoksi ohjelmisto kaatui. Ohjelmiston kehitystiimi sai kovan opetuksen siitä, ettei korkealaatuisinkaan ohjelmisto ole täysin luotettava, ellei sitä ole testattu juuri siinä ympäristössä, jossa sitä tullaan lopullisesti käyttämään.

Ohjelmiston pienenkin osan käyttöympäristössä tapahtuvat muutokset voivat olla yhtä merkittäviä kuin muutokset itse ohjelmistossa. Joskus voi tuntua siltä, että testaamiseen kuluu liikaa aikaa, mutta se on ainoa tehokas tapa turvallisesti vähentää riskejä ja niihin liittyviä kustannuksia. Kun simulointia kohdistetaan myös laitteiston testaukseen, voidaan suorittaa enemmän testejä entistä nopeammin ja säästää aikaa sekä sallia enemmän what if -tyyppistä testausta.

Näin ollen ratkaisevan tärkeää on rakentaa integroitu simulointi kuvan 1 mukaisesti, ja siihen on monia tapoja. Kun työskennellään käyttäen Wind Riverin Simics-ohjelmistoa simulointikehyksenä, muut simulaattorit voidaan pitää erillään Simicsistä tai joissakin tapauksissa ajettuina Simicsin sisällä, kuten kuvasta 2 nähdään. On myös mahdollista sulauttaa Simics toiseen simulaattoriin. Simulaattorit voidaan levittää useille koneille tai ajettavaksi samalla koneella. Kaikki riippuu tilanteesta ja erilaisten simulointitekniikoiden vaatimuksista.

Kuva 2. Vaihtoehtoisia tapoja, kuinka useat simulaattorit voivat toimia yhdessä.

Kun käytetään useita simulaattoreita, jotkut ratkaisut ovat päästä-päähän-tyyppisiä, vaikka isäntä-renki-rakenteet ovatkin paljon yleisempiä, sillä ne voidaan yleensä helpommin liittää jälkikäteen olemassa oleviin simulaattoreihin. Niin kauan kuin valittavalla simulaattorilla on kaikki tarvittavat ominaisuudet ja liitännät, järjestelmän integrointi voidaan suorittaa.

Simics-ohjelmisto on onnistuttu integroimaan viime vuosina lukuisiin eri simulaattoreihin käyttämällä kaikkia rakennemuotoja, jotka nähdään kuvassa 2. Kaikkein yleisimmin käytössä on ratkaisu, jossa simulaattoreita ajetaan rinnakkain ja ne kommunikoivat keskenään verkkoliitäntöjen tai jaetun muistin kautta. Tällöin yksi simulaattori toimii isäntänä ja pyytää muita simulaattoreita toimimaan spesifioitujen toimintajaksojen aikana. Käytännössä mukana olevat simulaattorit ohjataan yleensä ajamaan itsenäisiä ohjelmia, mikä vaatii joskus jopa niiden omien erityisten isäntien käyttöä ohjelmien ajamiseen.

Kun otetaan huomioon tämä ilmeinen monimutkaisuus simuloinnin integroinnissa, on tärkeää tehdä asiat mahdollisimman helpoiksi simulointirakennelman loppukäyttäjälle. Tämän saavuttamiseksi rakennetaan simulointiasetelmalle yleensä jonkinlainen etulohko, joka huolehtii simulaattorien käynnistämisestä.

Kuten kuvasta 3 nähdään, etulohko käynnistää integroidut simulaattorit ja liittää ne toisiinsa. Kun simulaattorit ovat toiminnassa, käyttöliittymä voidaan tarjota käyttäjälle tai pitää piilossa. Etulohko voi olla niinkin yksinkertainen kuin komentojonotiedosto, joka käynnistää kaikki simulaattorit yhden konfiguraation perusteella. Toisaalta se voi yhtä hyvin olla täysimittainen räätälöity graafinen sovellus, joka huolehtii simuloinnin ajamisesta, kerää tulokset ja antaa käyttäjälle mahdollisuuden järjestelmän konfigurointiin.

Kuva 3. Etulohkoa hyödyntävä lähestymistapa useiden simulaattoreiden käyttämiseksi.

Sovellusten simuloinnin vaatimukset koettelevat edelleen simulointitekniikoiden rajoja. Hyvä esimerkki on IoT-sovellus. Siinä tietoverkosta riippuvaisen sovelluksen monimutkaisuus ja monimuotoisuus voi olla kauaskantoista. Mukana voi olla runsaasti pieniä verkkosolmuja, jotka kytkeytyvät toisiinsa ja verkon yhdyskäytäviin hyödyntämällä langatonta mesh-verkkotekniikkaa.

Yhdyskäytävät puolestaan kytkeytyvät hallintapalvelimeen tai pilveen. Pienet solmut voivat olla esimerkiksi lämpöantureita, sähkömittareita, kameroita, valokytkimiä tai erilaisia toimilaitteita kuten termostaatteja, valaisimia ja ovilukkoja.

Kuva 4. Integroitu IoT-simulaatio.

Kuvan 4 mukaisessa simulaattorissa laajan verkon luominen voi olla erittäin helppoa. Tarvitaan vain kirjoitettu ohjelma, joka virtuaalisesti asentaa ja levittää solmut yli tarvittavan virtuaalitilan ja sen jälkeen mallintaa solmujen väliset langattomat yhteydet. Kukin solmu, yhdyskäytävä tai palvelin ajaa samaa ohjelmistopinoa kuin se tekisi myös reaalimaailmassa, ja ympäröivän maailman simulaattorit kytkeytyvät antureihin ja toimilaitteisiin sekä simuloivat langattoman verkon fyysisiä reaalitoimintoja.

Satojen fyysisten kohteiden manuaalisen käsittelyn sijasta hallintaan tarvitaan vain yksi komentorivi tai ohjelma. Simulointiratkaisua käyttämällä voidaan simuloida laitteiston jokainen solmu sekä niihin kuuluvat suorittimet, muistit, ajastimet, ledit, radio-osat ja kaikki muu tarvittava.

Jokainen anturisolmu liittyy tyypillisesti ympäröivän maailman simulaatioon, joten niillä on aina jotain dataa lähetettävänä yhdyskäytävään ja palvelimeen. Järjestelmän testaus edellyttää simuloidun radioverkon olosuhteiden vaihtelua. Simulaattorissa on tavanomaista asettaa määrättyjä signaalivoimakkuuksia eri solmuparien välille ja noudattaa toimintasääntöjä, jotka satunnaisesti hukkaavat datapaketteja, kun signaalin taso heikkenee riittävän alas.

Konfiguraatiota voidaan vaihdella testauksen aikana solmujen käyttäytymisen tarkistamiseksi olosuhteiden vaihdellessa. Tällainen tilanne voi käytännössä syntyä esimerkiksi silloin, kun juna kulkiessaan katkaisee suoran näköyhteyden kahden solmun väliltä ja keskeyttää radioviestinnän joksikin aikaa. Mikä parasta, tällaiset testit ovat tarkasti kontrolloitavia ja toistettavia, toisin kun reaalimaailmassa, missä radioyhteyksiin vaikuttaminen on parhaimmillaankin vaikeaa.

Kuva 5. Useiden erilaisten konfiguraatioiden simulointi.

Tällä tavoin voidaan luoda useita virtuaaliympäristöjä, joissa IoT-sovelluksia voidaan testata paljon suuremmalla testimatriisilla kuin fyysisessä laboratoriossa. Kuva 5 esittää, kuinka voidaan simuloida erilaisia verkkorakenteita, jotka on tarkoitettu eri skenaarioihin.

Kokonaisen IoT-järjestelmän simulointi antaa mahdollisuuden testata kaikki ohjelmiston osa-alueet mukaan lukien langattomat viestintäpinot ja tavat, joilla ne käsittelevät verkko-ongelmia, anturien ja toimilaitteiden koodeja sekä toimivat ympäristön kanssa. Samalla saadaan testattua solmujen lepotila- ja herätystoiminnot sekä niiden kyky vähentää energiankulutusta.

Muita testattavia ohjelmistotoimintoja ovat esimerkiksi raportointifunktiot antureilta yhdyskäytäviin ja palvelimeen sekä verkkosolmujen middleware-ohjelmistot, jotka hallitsevat verkkosolmuja ja niiden ohjelmapäivityksiä OTA-päivitykset mukaan lukien. Testattavissa ovat myös yhdyskäytävien ja solmujen tietoturvaominaisuudet sekä mahdollisuudet datanhallintajärjestelmän skaalaamiseen, kun solmujen lukumäärää kasvatetaan.

MORE NEWS

PDF:stä tuli suosittu tapa hyökätä sähköpostiin

Kyberrikolliset ovat löytäneet uuden, tehokkaan keinon kiertää tietoturvasuojaukset: PDF-tiedostot. Check Point Researchin tuoreen tutkimuksen mukaan jo 22 % haitallisista sähköpostiliitteistä on PDF-muodossa. Samalla 68 % kyberhyökkäyksistä alkaa edelleen sähköpostista, mikä tekee PDF:stä entistä houkuttelevamman hyökkäysvälineen.

Uuden sirun avulla kännykkä voi tietää sijaintinsa sentin tarkkuudella

Nykyisten GPS-järjestelmien tarkkuus on vain muutamia metrejä, mutta uusi teknologia voi viedä paikannuksen tarkkuuden senttimetriluokkaan. Purdue Universityn ja Chalmersin teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet sirupohjaisen aaltokampatekniikan, joka voi mullistaa navigoinnin, autonomiset ajoneuvot ja tarkat mittausjärjestelmät.

Uusi salaus suojaa jo tämän päivän kuituyhteyksiä kvanttikoneilta

Kvanttitietokoneiden uhka nykyiselle tietoturvalle on herättänyt huolta laajasti: tulevaisuudessa ne voivat murtaa laajasti käytössä olevat salausmenetelmät. Nyt Karlsruhen teknillisen instituutin (KIT) tutkijat ovat kehittäneet ratkaisun, joka tuo kvanttiturvallisen salauksen jo olemassa oleviin kuituyhteyksiin – ilman kalliita erikoislaitteita.

Tekoäly alkaa valvoa Pohjoismaihin tulevaa dataa

Tiedon valtaväylistä Pohjoismaissa vastaava GlobalConnect ottaa käyttöön kehittyneen tekoälypohjaisen valvontajärjestelmän. Yhtiö investoi ScienceLogicin alustan käyttöönottoon, jonka avulla voidaan reaaliaikaisesti seurata verkon toimintaa ja ratkaista ongelmia ennen kuin ne ehtivät vaikuttaa käyttäjiin.

Uusi fotonipiiri kiihdyttää tekoälyn prosessoinnin huippunopeuteen

Amerikkalainen teknologia-alan yritys Lightmatter on julkaissut uudenlaisen fotoniikkaan perustuvan superpiirin, joka lupaa mullistaa tekoälyn infrastruktuurin. Passage M1000 -niminen piiri mahdollistaa ennennäkemättömän nopean tiedonsiirron tekoälylaskennassa, avaten tien entistä suuremmille ja tehokkaammille AI-malleille.

Trumpin politiikka voi nostaa seuraavan iPhonen hintaa jopa 40 prosenttia

USA Todayn mukaan Applen iPhonet saattavat kallistua jopa 43 prosenttia Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uusien tullien seurauksena. Trump ilmoitti keskiviikkona laajasta uudesta tullisuunnitelmasta, jonka tavoitteena on vauhdittaa yhdysvaltalaista tuotantoa. Tämä sisältää 34 prosentin lisätullit Kiinasta tuotaville tuotteille, mikä nostaa kokonaistullin 54 prosenttiin – korkeimmaksi Yhdysvaltain historiassa Kiinaa kohtaan.

Tänä vuonna jo joka viides uusi auto kulkee sähköllä

Sähköautojen suosio jatkaa kasvuaan haasteista ja epäilyksistä huolimatta. Uusimpien tilastojen mukaan vuonna 2025 jo 18 % maailmanlaajuisista autokaupoista kohdistuu sähköautoihin – kolme kertaa enemmän kuin viisi vuotta sitten.

Microsoft lähti liikkeelle 50 vuotta sitten BASIC-tulkista

Microsoft juhlii tänä vuonna 50-vuotista taivaltaan, ja juhlan kunniaksi yhtiön perustaja Bill Gates julkaisi alkuperäisen ohjelmakoodin, joka käynnisti koko teknologiayrityksen – Altair BASIC -tulkin. Gatesin mukaan kyseessä on "siistein koodi, jonka olen koskaan kirjoittanut".

Rohde lisäsi tehoa EMC-mittauksiin

Rohde & Schwarz on julkaissut päivitetyn version ELEKTRA-ohjelmistostaan, joka tuo lisää tehoa ja automaatiota EMC-mittauksiin. Uusi ohjelmistoversio tukee kaikkia ajankohtaisia EMC-standardeja eri toimialoilla – mukaan lukien kaupallinen elektroniikka, autoteollisuus, langattomat järjestelmät, puolustus ja ilmailu.

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Tamperelaissiru purkaa useampia audiovirtoja kuin mikään muu prosessori

Tamperelainen VLSI Solution on julkaissut uuden sukupolven audioprosessorin, joka asettaa uudet standardit äänenkäsittelylle sulautetuissa järjestelmissä. VS1073-uutuuspiiri pystyy purkamaan ja käsittelemään enemmän äänenpakkausmuotoja kuin mikään muu prosessori markkinoilla – mukaan lukien uudet tuetut formaatit kuten ALAC, DSD, Opus ja AC-3.

Uusi LUMI-supertietokone yllättää: kylkeen tulee kvanttitietokone

Suomeen rakennetaan maailman tehokkainta tekoälysupertietokonetta, ja sen rinnalle kehitetään nyt myös täysin uusi kvanttilaskenta-alusta. LUMI AI Factory -hankkeen johtaja Pekka Manninen vahvistaa, että uusi huippuluokan laskentaympäristö käynnistyy keväällä 2027.

Samsungin uusin tuo tekoälyn jäässä oleville tablettimarkkinoille

Tablettimarkkinat hakevat suuntaa, mutta Samsung uskoo tekoälyyn. Yhtiö julkaisi 2. huhtikuuta uuden Galaxy Tab S10 FE -sarjan, joka tuo älykkäät ominaisuudet yhä useamman käyttäjän ulottuville. Vaikka markkina kokonaisuudessaan junnaa lähes paikallaan, Samsung pyrkii herättelemään sitä AI-pohjaisella tuottavuudella ja kevyellä muotoilulla.

Trumpin tullit aiheuttavat suurta epävarmuutta puolijohdealalla

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut uusista tullipolitiikoista, jotka uhkaavat horjuttaa puolijohdeteollisuuden globaaleja toimitusketjuja. Trumpin hallinto on määrännyt 10 prosentin perustullin kaikkiin tuontituotteisiin ja jopa 32 prosentin tullit valikoiduille maille, kuten Taiwanille. Vaikka Taiwanin puolijohteet ovat toistaiseksi tullivapaita, alan toimijat elävät epävarmuudessa mahdollisista tulevista muutoksista.

Maailman ensimmäisessä MEMS-kompassissa ei ole liikkuvia osia

Ranskalainen teknologiayritys SBG Systems on esitellyt maailman ensimmäisen MEMS-pohjaisen gyrokompassin, joka kykenee määrittämään suunnan ilman GNSS-apua ja täysin ilman liikkuvia osia. Tämä inertianavigoinnin läpimurto avaa uuden luvun tarkassa ja kompaktissa paikannuksessa, erityisesti merenkulun ja robotiikan sovelluksissa.

Cadence demosi eurooppalaisvoimin kehitettyä ajoneuvojen SoC-piiriä

Euroopassa pitäisi vähentää riippuvuutta sekä kiinalaisesta että amerikkalaisesta tekniikasta. Muutaman viikon takaisilla Nürnbergin Embedded World -messuilla nähtiinkin tähän suuntaan kasvavia versoja. Esimerkiksi Cadence ja saksalainen Dream Chip Technologies esittelivät uuden sukupolven älykkään SoC-järjestelmäpiirin ajoneuvosovelluksiin.

LUMI-tekoälytehdas on yksi ensimmäisiä Euroopassa

LUMI-tekoälytehdas avaa uuden luvun eurooppalaisessa tekoälyn kehityksessä yhdistämällä huipputeknologian, asiantuntijuuden ja yhteistyön ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi. Tekoälyhubin fyysiset tilat sijoittuvat Espoon Otaniemeen Aalto-yliopiston yhteyteen, ja laskennan ydin toimii Kajaanissa, missä nykyinen LUMI-supertietokone tarjoaa maailmanluokan suorituskykyä tekoälykehitykselle.

Jyväskylän ylioppilaskylään maailman nopein opiskelijanetti

Kotimainen valokuituyhtiö Lounea toteutti Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan Soihtu-asuntoihin huippumodernit nettiyhteydet. Opiskelijakylä nousi kerralla maailman kärkeen tarjoamalla asukkailleen poikkeuksellisen nopeat verkkoyhteydet. 

Painetun elektroniikan tutkija TactoTekin teknologiajohtajaksi

Oululaistaustainen elektroniikkayhtiö TactoTek on nimittänyt tekniikan tohtori Pälvi Apilon uudeksi teknologiajohtajakseen. Apilo on ollut osa TactoTekin asiantuntijatiimiä vuodesta 2018 ja toiminut viimeksi yhtiön ennakoinnin ja tutkimuksen johtajana.

Linuxista tulee parempi pelaajille

Linux-kernelin tuore 6.14-päivitys lupaa merkittäviä suorituskykyparannuksia Windows-pelejä pelaaville Linux-käyttäjille. Ytimeen on tuotu parannettu NTsync-ajuri, jonka ansiosta Wine- ja Proton-yhteensopivuuskerrosten kautta ajettavat pelit voivat hyötyä jopa satojen prosenttien teholisästä tietyissä tilanteissa.

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Lue lisää...

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
article