logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Simulointi on perusedellytys monimutkaisen järjestelmän onnistuneelle suunnittelulle, kehittämiselle ja testaamiselle. Yhdistämällä Wind Riverin Simicsin kaltainen tietokoneen simulointiohjelmisto fyysisen järjestelmän ja ympäristön simulaatioon voidaan koko järjestelmän kattavia testejä ajaa täysin automaattisesti niin usein kuin halutaan.

Artikkelin kirjoittaja Jakob Engblom toimii Intelin Simics-ryhmän tuotehallintainsinöörinä Tukholmassa. Huom. Kesäkuun lopulla TPG Capital ilmoitti ostavansa Wind Riverin Inteliltä, joten pian 40-vuotias WR on palannut itsenäiseksi yritykseksi.

Tietokoneiden vakiintuneet simulointitekniikat, kuten virtuaaliset alustat, kykenevät täysin testaamaan koko tietokonejärjestelmän prosessoreineen ja ajamaan täydellisen koodin. Haasteena on kuitenkin se, että tietokonejärjestelmä itsessään on vain yksi osa laajempaa kokonaisjärjestelmää, joka pitää testata. Mukana voi olla valtava määrä muita komponentteja, verkkoja, antureita ja ohjelmistoja sen reaalimaailman lisäksi, jossa tai jonka kanssa vuorovaikutuksessa järjestelmä toimii.

Jos tarkastellaan esimerkiksi teollisen tuotantolaitoksen, junan tai tunnelinporauskaluston ohjausjärjestelmiä, ne eivät ole eristettyjä järjestelmiä, vaan laajemman kokonaisuuden osajärjestelmiä. Jotta päästäisiin tavoitteeseen, jota monet testaajat ovat pitäneet utopistisena, on kyettävä simuloimaan sekä ohjaustietokonetta, sen tueksi rakennettua järjestelmää että koko ulkopuolista maailmaa sen ympärillä. Tässä yhteydessä tarvitaan todennäköisesti yhden simuloinnin sijasta moniosaista simulointiprosessia useista eri kohteista, jotka kaikki kommunikoivat keskenään.

Kuva 1. Simuloitava kokonaisjärjestelmä.

Kuva 1 esittää, kuinka simuloitava kokonaisjärjestelmä jakautuu tietokonelohkoon, ohjattavaan järjestelmään ja ympäristöön. Ohjausohjelmistoa ajavan tietokoneen simulointiohjelmisto, tässä tapauksessa Wind Riverin Simics, on liitetty järjestelmän ja sen ympäristön ohjelmallisiin simulaattoreihin.

Joskus järjestelmä ympäristöineen on sisällytetty samaa malliin, esimerkiksi tehdasmalliin PIL-testauksessa (Processor-In-the-Loop), mutta useimmiten ne on erotettu eri simulaattoreille, jotka ovat eri työryhmien tai jopa eri yritysten vastuulla. On myös melko yleistä, että kukin osa on rakennettu erillisistä simulaattoreista erillisille osajärjestelmille.

Minkä tahansa tietokonejärjestelmän simulaatiorakennelman keskeinen ominaisuus on kyky suorittaa todellisen kohteen binääriset operaatiot muuttamattomina. Kaikki simulaattorit eivät tähän kykene, joten testaajan täytyy valita huolellisesti kaikki työkalunsa, sillä monet nykyiset simulointiohjelmistot perustuvat erilaisiin rakennekerrosten (shim) tai API-simulaatioiden muotoihin, jotta ohjelmisto toimisi moitteettomasti.

Muuttamattomien binäärioperaatioiden avulla ohjelmisto käännetään, linkitetään, integroidaan ja ajetaan aivan kuten reaalijärjestelmässäkin. Tämä parantaa simulaation käytettävyyttä järjestelmän useiden elinkaarijaksojen yli. Kuten yllä on esitetty, tulo- ja lähtöarvot siirretään läpi simuloitavan järjestelmän simulaattorin jäljittelemille tulo- ja lähtölaitteille. Arvot tavoittavat kohdeohjelmiston laiteajurien kautta aivan kuten tulee tapahtumaan reaalijärjestelmässäkin sitten, kun se on rakennettu.

Tällä tavoin koko integroitu ohjelmistopino voidaan testata virtuaalisessa reaaliympäristössä. Tämän ansiosta on mahdollista suorittaa automaattinen testaus ja jatkuva integraatio jopa järjestelmille, jotka ovat vahvasti sulautettuja ja kytkettyjä ympäristöönsä.

Jos ympäristö muuttuu, kaikki on testattava uudelleen. Ariane-kantoraketin tuhoutuminen vuonna 1996 antoi ankaran opetuksen siitä, kuinka tärkeä ympäristön merkitys on. Ariane 5 -raketin laukaisu epäonnistui ohjelmistovirheen vuoksi. Raketin ohjaamiseen käytettävä ohjelmisto oli ollut käytössä jo aiemmassa Ariane 4 -raketissa. Uudella raketilla oli kuitenkin aivan erilainen lentorata, minkä vuoksi ohjelmisto kaatui. Ohjelmiston kehitystiimi sai kovan opetuksen siitä, ettei korkealaatuisinkaan ohjelmisto ole täysin luotettava, ellei sitä ole testattu juuri siinä ympäristössä, jossa sitä tullaan lopullisesti käyttämään.

Ohjelmiston pienenkin osan käyttöympäristössä tapahtuvat muutokset voivat olla yhtä merkittäviä kuin muutokset itse ohjelmistossa. Joskus voi tuntua siltä, että testaamiseen kuluu liikaa aikaa, mutta se on ainoa tehokas tapa turvallisesti vähentää riskejä ja niihin liittyviä kustannuksia. Kun simulointia kohdistetaan myös laitteiston testaukseen, voidaan suorittaa enemmän testejä entistä nopeammin ja säästää aikaa sekä sallia enemmän what if -tyyppistä testausta.

Näin ollen ratkaisevan tärkeää on rakentaa integroitu simulointi kuvan 1 mukaisesti, ja siihen on monia tapoja. Kun työskennellään käyttäen Wind Riverin Simics-ohjelmistoa simulointikehyksenä, muut simulaattorit voidaan pitää erillään Simicsistä tai joissakin tapauksissa ajettuina Simicsin sisällä, kuten kuvasta 2 nähdään. On myös mahdollista sulauttaa Simics toiseen simulaattoriin. Simulaattorit voidaan levittää useille koneille tai ajettavaksi samalla koneella. Kaikki riippuu tilanteesta ja erilaisten simulointitekniikoiden vaatimuksista.

Kuva 2. Vaihtoehtoisia tapoja, kuinka useat simulaattorit voivat toimia yhdessä.

Kun käytetään useita simulaattoreita, jotkut ratkaisut ovat päästä-päähän-tyyppisiä, vaikka isäntä-renki-rakenteet ovatkin paljon yleisempiä, sillä ne voidaan yleensä helpommin liittää jälkikäteen olemassa oleviin simulaattoreihin. Niin kauan kuin valittavalla simulaattorilla on kaikki tarvittavat ominaisuudet ja liitännät, järjestelmän integrointi voidaan suorittaa.

Simics-ohjelmisto on onnistuttu integroimaan viime vuosina lukuisiin eri simulaattoreihin käyttämällä kaikkia rakennemuotoja, jotka nähdään kuvassa 2. Kaikkein yleisimmin käytössä on ratkaisu, jossa simulaattoreita ajetaan rinnakkain ja ne kommunikoivat keskenään verkkoliitäntöjen tai jaetun muistin kautta. Tällöin yksi simulaattori toimii isäntänä ja pyytää muita simulaattoreita toimimaan spesifioitujen toimintajaksojen aikana. Käytännössä mukana olevat simulaattorit ohjataan yleensä ajamaan itsenäisiä ohjelmia, mikä vaatii joskus jopa niiden omien erityisten isäntien käyttöä ohjelmien ajamiseen.

Kun otetaan huomioon tämä ilmeinen monimutkaisuus simuloinnin integroinnissa, on tärkeää tehdä asiat mahdollisimman helpoiksi simulointirakennelman loppukäyttäjälle. Tämän saavuttamiseksi rakennetaan simulointiasetelmalle yleensä jonkinlainen etulohko, joka huolehtii simulaattorien käynnistämisestä.

Kuten kuvasta 3 nähdään, etulohko käynnistää integroidut simulaattorit ja liittää ne toisiinsa. Kun simulaattorit ovat toiminnassa, käyttöliittymä voidaan tarjota käyttäjälle tai pitää piilossa. Etulohko voi olla niinkin yksinkertainen kuin komentojonotiedosto, joka käynnistää kaikki simulaattorit yhden konfiguraation perusteella. Toisaalta se voi yhtä hyvin olla täysimittainen räätälöity graafinen sovellus, joka huolehtii simuloinnin ajamisesta, kerää tulokset ja antaa käyttäjälle mahdollisuuden järjestelmän konfigurointiin.

Kuva 3. Etulohkoa hyödyntävä lähestymistapa useiden simulaattoreiden käyttämiseksi.

Sovellusten simuloinnin vaatimukset koettelevat edelleen simulointitekniikoiden rajoja. Hyvä esimerkki on IoT-sovellus. Siinä tietoverkosta riippuvaisen sovelluksen monimutkaisuus ja monimuotoisuus voi olla kauaskantoista. Mukana voi olla runsaasti pieniä verkkosolmuja, jotka kytkeytyvät toisiinsa ja verkon yhdyskäytäviin hyödyntämällä langatonta mesh-verkkotekniikkaa.

Yhdyskäytävät puolestaan kytkeytyvät hallintapalvelimeen tai pilveen. Pienet solmut voivat olla esimerkiksi lämpöantureita, sähkömittareita, kameroita, valokytkimiä tai erilaisia toimilaitteita kuten termostaatteja, valaisimia ja ovilukkoja.

Kuva 4. Integroitu IoT-simulaatio.

Kuvan 4 mukaisessa simulaattorissa laajan verkon luominen voi olla erittäin helppoa. Tarvitaan vain kirjoitettu ohjelma, joka virtuaalisesti asentaa ja levittää solmut yli tarvittavan virtuaalitilan ja sen jälkeen mallintaa solmujen väliset langattomat yhteydet. Kukin solmu, yhdyskäytävä tai palvelin ajaa samaa ohjelmistopinoa kuin se tekisi myös reaalimaailmassa, ja ympäröivän maailman simulaattorit kytkeytyvät antureihin ja toimilaitteisiin sekä simuloivat langattoman verkon fyysisiä reaalitoimintoja.

Satojen fyysisten kohteiden manuaalisen käsittelyn sijasta hallintaan tarvitaan vain yksi komentorivi tai ohjelma. Simulointiratkaisua käyttämällä voidaan simuloida laitteiston jokainen solmu sekä niihin kuuluvat suorittimet, muistit, ajastimet, ledit, radio-osat ja kaikki muu tarvittava.

Jokainen anturisolmu liittyy tyypillisesti ympäröivän maailman simulaatioon, joten niillä on aina jotain dataa lähetettävänä yhdyskäytävään ja palvelimeen. Järjestelmän testaus edellyttää simuloidun radioverkon olosuhteiden vaihtelua. Simulaattorissa on tavanomaista asettaa määrättyjä signaalivoimakkuuksia eri solmuparien välille ja noudattaa toimintasääntöjä, jotka satunnaisesti hukkaavat datapaketteja, kun signaalin taso heikkenee riittävän alas.

Konfiguraatiota voidaan vaihdella testauksen aikana solmujen käyttäytymisen tarkistamiseksi olosuhteiden vaihdellessa. Tällainen tilanne voi käytännössä syntyä esimerkiksi silloin, kun juna kulkiessaan katkaisee suoran näköyhteyden kahden solmun väliltä ja keskeyttää radioviestinnän joksikin aikaa. Mikä parasta, tällaiset testit ovat tarkasti kontrolloitavia ja toistettavia, toisin kun reaalimaailmassa, missä radioyhteyksiin vaikuttaminen on parhaimmillaankin vaikeaa.

Kuva 5. Useiden erilaisten konfiguraatioiden simulointi.

Tällä tavoin voidaan luoda useita virtuaaliympäristöjä, joissa IoT-sovelluksia voidaan testata paljon suuremmalla testimatriisilla kuin fyysisessä laboratoriossa. Kuva 5 esittää, kuinka voidaan simuloida erilaisia verkkorakenteita, jotka on tarkoitettu eri skenaarioihin.

Kokonaisen IoT-järjestelmän simulointi antaa mahdollisuuden testata kaikki ohjelmiston osa-alueet mukaan lukien langattomat viestintäpinot ja tavat, joilla ne käsittelevät verkko-ongelmia, anturien ja toimilaitteiden koodeja sekä toimivat ympäristön kanssa. Samalla saadaan testattua solmujen lepotila- ja herätystoiminnot sekä niiden kyky vähentää energiankulutusta.

Muita testattavia ohjelmistotoimintoja ovat esimerkiksi raportointifunktiot antureilta yhdyskäytäviin ja palvelimeen sekä verkkosolmujen middleware-ohjelmistot, jotka hallitsevat verkkosolmuja ja niiden ohjelmapäivityksiä OTA-päivitykset mukaan lukien. Testattavissa ovat myös yhdyskäytävien ja solmujen tietoturvaominaisuudet sekä mahdollisuudet datanhallintajärjestelmän skaalaamiseen, kun solmujen lukumäärää kasvatetaan.

MORE NEWS

Ruotsalaistutkijoiden vahvistin nostaa kuidun kapasiteetin 10-kertaiseksi

Göteborgilaisen Chalmersin teknillisen korkeakoulun tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen optisen vahvistimen, joka voi moninkertaistaa kuituverkkojen tiedonsiirtokyvyn. Uusi vahvistin mahdollistaa jopa kymmenen kertaa enemmän dataa sekunnissa verrattuna nykyisiin teknologioihin.

Google siirtää sovelluskehityksen selaimeen – tekoäly isossa roolissa

Google esitteli Cloud Next -tapahtumassaan uuden sukupolven sovelluskehitysalustan, Firebase Studion, joka siirtää koko kehitysprosessin selaimeen – suunnittelusta julkaisuun. Uutuus rakentuu vahvasti tekoälyavusteisuuden ympärille ja hyödyntää Googlen omaa Gemini-mallia läpi koko kehityksen.

Trumpin tullit iskevät rankasti suuriin amerikkalaisiin autonvalmistajiin

Yhdysvallat asetti viime viikolla 25 prosentin tuontitullit useista maista tuotaville autoille ja varaosille. Presidentti Trumpin hallinnon ilmoittamat laajat tuontitullit ovat tuomassa autoalalle uudenlaisia haasteita. Vaikka toimenpiteet on nimellisesti suunnattu vahvistamaan kotimaista teollisuutta, tuoreen analyysin mukaan myös Yhdysvaltain omat jättivalmistajat – General Motors, Ford ja Stellantis – ovat merkittävästi alttiita tullien vaikutuksille.

Nokian ja Telian 5G-viipale kattoi kolme maata

Nokia, Telia ja Puolustusvoimat ovat saavuttaneet maailmanlaajuisesti merkittävän teknologisen virstanpylvään toteuttamalla ensimmäisen saumattoman 5G Standalone -verkkoviipaleen (slice) siirron kolmen eri maan välillä toimivassa verkossa. Kokeilu osoittaa, kuinka 5G-teknologiaa voidaan hyödyntää viranomaisviestinnässä myös kansainvälisesti.

Optinen liitäntä tuotiin ensimmäistä kertaa SSD-levylle

Tallennustekniikan kehityksessä saavutettiin merkittävä virstanpylväs, kun KIOXIA, AIO Core ja Kyocera julkistivat ensimmäisen toimivan SSD-levyn, jossa käytetään optista liitäntää. Uusi prototyyppi yhdistää PCIe 5.0 -väylän ja valoon perstuvan optisen tiedonsiirron, mikä tekee siitä maailman ensimmäisen laatuaan.

Joskus yksittäinen komponentti voi olla vaarallinen takaovi

Yritykset investoivat valtavasti kyberturvallisuuteen suojatakseen verkkojaan ja sovelluksiaan. Silti, kaikista suojaustoimista huolimatta, verkkorikolliset onnistuvat vuosi vuodelta entistä paremmin. Miten tämä on mahdollista, kysyy Lenovon tietoturva-asiantuntija Steven Antoniou?

Trump haluaa nopeuttaa miljardi-investointeja Yhdysvaltain puolijohdeteollisuuteen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on antanut uuden presidentin asetuksen, jolla perustetaan United States Investment Accelerator -niminen virasto vauhdittamaan miljardiluokan investointeja maahan. Tavoitteena on houkutella sekä kotimaisia että ulkomaisia yrityksiä sijoittamaan erityisesti strategisesti tärkeisiin aloihin, kuten puolijohdeteollisuuteen.

Ethernet aikoo vallata autot

CAN-väylä on hallinnut autoja pitkään, mutta moni uskoo kaistatarpeen vaativan jatkossa Ethernetiä. Tätä silmällä pitäen Infineon on ostanut Marvellin aujoneuvojen Ethernet-liiketoiminnan 2,5 miljardilla dollarilla. Kauppa kattaa Marvellin Brightlane-tuotesarjan ja siihen liittyvät varat, ja sen odotetaan toteutuvan vuoden 2025 aikana.

STMicroelectronics julkisti kevyemmän version MP25-prosessorista

STMicroelectronics on tuonut markkinoille uuden STM32MP23-mikroprosessorisarjan, joka täydentää viime vuonna julkaistua MP25-sarjaa. Uutuusprosessori tarjoaa tehokkaan ja taloudellisen vaihtoehdon teollisuuden ja esineiden internetin (IoT) älykkäisiin reunalaitteisiin, koneoppimiseen ja kehittyneisiin käyttöliittymäratkaisuihin.

Androidin avustin voi muuttua vaaralliseksi takaoveksi

Androidin esteettömyyspalvelu – jonka tarkoitus on auttaa käyttäjiä käyttämään puhelinta paremmin esimerkiksi näkö- tai liikuntarajoitteiden kanssa – voi muuttua tietoturvariskiksi. Tuore Georgia Techin tutkimus esittelee uuden analyysityökalun, DVa:n, joka paljastaa, kuinka haittaohjelmat hyödyntävät tätä avustinta päästäkseen käsiksi käyttäjän tietoihin ja sovelluksiin.

Ruotsalaisinnovaatio mahdollistaa kiinteät litiumakut

Ruotsissa on otettu merkittävä askel kohti turvallisempia ja kestävämpiä akkuja. Luleån teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen materiaalin, joka voi mahdollistaa kiinteiden litiumakkujen eli ns. solid-state-akkujen laajemman käytön esimerkiksi sähköautoissa ja energian varastoinnissa.

Suomalaiset startupit keräsivät 1,4 miljardia euroa

Suomen startup-yritykset keräsivät vuonna 2024 yhteensä 1,4 miljardia euroa sijoituksia, mikä on 56 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna, selviää Pääomasijoittajat ry:n tuoreista tilastoista. Kasvua vauhdittivat erityisesti loppuvuoden muutamat suuremmat rahoituskierrokset.

Murtamaton kvanttisalaus ja 33 terabitin linkki samaan kuituun

KDDI Research ja Toshiba Digital Solutions ovat tehneet merkittävän edistysaskeleen kvanttitietoturvan ja korkean kapasiteetin tiedonsiirron yhdistämisessä. Yritykset onnistuivat siirtämään 33,4 terabittiä dataa sekunnissa ja kvanttisalausavaimia yhtä aikaa yhdessä optisessa kuituyhteydessä.

GPS:lle korvaaja: Bosch haluaa kaupallistaa kvanttianturit

Bosch syventää panostustaan kvanttiteknologiaan ja tähtää nyt kvanttianturien kaupalliseen läpimurtoon. Yhtiö perustaa yhdessä synteettisiä timantteja valmistavan Element Sixin kanssa yhteisyrityksen, jonka tavoitteena on tuoda kvanttianturit teolliseen tuotantoon ja käytännön sovelluksiin.

Tuxera tähtää 100 miljoonan euron liikevaihtoon

Suuri yleisö ei tunne suomalaista Tuxeraa, jonka asiakaskunta on varsin nimekäs: joukossa ovat esimerkiksi ABB, LG, NASA, Rockwell, Siemens ja Weka. Uuden toimitusjohta Stefan Schumacherin johdolla viime vuonna 24 miljoonan euron liikevaihdon tehnyt yritys pyrkii kasvamaan sadan miljoonan euron taloksi viiden vuoden kuluessa.

Generatiiviseen tekoälyyn investoidaan 644 miljardia dollaria tänä vuonna

Gartnerin tuoreen ennusteen mukaan maailmanlaajuiset generatiivisen tekoälyn (GenAI) investoinnit nousevat 644 miljardiin Yhdysvaltain dollariin vuonna 2025. Tämä merkitsee 76,4 prosentin kasvua vuoteen 2024 verrattuna.

Vanhoista Windows-koneista tulee romurautaa? Iso mahdollisuus Linuxille

Microsoft muistuttaa käyttäjiä Windows 10 -käyttöjärjestelmän tuen päättymisestä 14. lokakuuta 2025. Tämän jälkeen yli 240 miljoonaa tietokonetta jää ilman tietoturvapäivityksiä, mikä tekee niistä yhtiön mukaan vakavan kyberturvariskin. Microsoftin blogin mukaan jatkaminen vanhentuneella käyttöjärjestelmällä on kuin "jättäisi ulko-oven auki tuntemattomille". Käytännössä koneista tulee lokakuussa romurautaa, jos niille ei tee mitään, Microsoft katsoo.

Kiinassa kehitettiin HDMI:n tappaja

Kiinassa on esitelty uusi monikäyttöinen kaapelistandardi, joka saattaa horjuttaa HDMI:n, DisplayPortin ja Thunderboltin asemaa. Yli 50 kiinalaisen teknologiajätin muodostama Shenzhen 8K UHD Video Industry Cooperation Alliance on kehittänyt General Purpose Media Interface -standardin (GPMI), jonka tekniset ominaisuudet tekevät siitä varteenotettavan kilpailijan nykypäivän yleisimmille liitännöille.

Xiaomin uusin on erinomainen kuvaajan laite

Xiaomi hehkuttaa uutta 15 Ultra -lippulaivaansa kuvaajien älypuhelimena, joten väite piti laittaa testiin. Leican optiikkaan perustuva neljän kennon yhdistelmä onnistuukin vakuuttamaan. Myös Xiaomin kameraohjelmisto ansaitsee kiitokset.

Galvaaninen erotus on yhä tärkeämmässä roolissa

Teollisuus- ja ajoneuvosovelluksissa siirtyminen kohti kestävämpiä energiaratkaisuja ja tehokkaampia moottoreita tuo mukanaan uudenlaisia vaatimuksia elektroniikkasuunnittelulle. Järjestelmät yhdistävät yhä useammin laajan kaistaeron komponentteihin perustuvat suurjännitealijärjestelmät ja herkät pienjännitepiirit, kuten mikro-ohjaimet. Näiden yhdistäminen samassa kokonaisuudessa lisää sekä suorituskykyä että riskejä – galvaaninen erotus ja häiriösuojaus ovatkin nyt tärkeämpiä kuin koskaan, sanoo Toshiba Electronics Europe.

Galvaaninen erotus on yhä tärkeämmässä roolissa

Teollisuus- ja ajoneuvosovelluksissa siirtyminen kohti kestävämpiä energiaratkaisuja ja tehokkaampia moottoreita tuo mukanaan uudenlaisia vaatimuksia elektroniikkasuunnittelulle. Järjestelmät yhdistävät yhä useammin laajan kaistaeron komponentteihin perustuvat suurjännitealijärjestelmät ja herkät pienjännitepiirit, kuten mikro-ohjaimet. Näiden yhdistäminen samassa kokonaisuudessa lisää sekä suorituskykyä että riskejä – galvaaninen erotus ja häiriösuojaus ovatkin nyt tärkeämpiä kuin koskaan, sanoo Toshiba Electronics Europe.

Lue lisää...

Joskus yksittäinen komponentti voi olla vaarallinen takaovi

Yritykset investoivat valtavasti kyberturvallisuuteen suojatakseen verkkojaan ja sovelluksiaan. Silti, kaikista suojaustoimista huolimatta, verkkorikolliset onnistuvat vuosi vuodelta entistä paremmin. Miten tämä on mahdollista, kysyy Lenovon tietoturva-asiantuntija Steven Antoniou?

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
article