ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

ETNtv

 
ECF24 videos
  • Timo Poikonen, congatec
  • Petri Sutela, Testhouse Nordic
  • Tomi Engdahl, CVG Convergens
  • Henrik Petersen, Adlink Technology
  • Dan Still , CSC
  • Aleksi Kallio, CSC
  • Antti Tolvanen, Etteplan
ECF23 videos
  • Milan Piskla & David Gustafik, Ciklum
  • Jarno Ahlström, Check Point Software
  • Tiitus Aho, Avnet Embedded
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Pasi Suhonen, Rohde & Schwarz
  • Joachim Preissner, Analog Devices
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

TMSNet  advertisement
ETNdigi
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn

TECHNICAL ARTICLES

Koko järjestelmää voidaan simuloida kerralla

Tietoja
Kirjoittanut Veijo Ojanperä
Julkaistu: 13.08.2018
  • Suunnittelu & ohjelmointi

Simulointi on perusedellytys monimutkaisen järjestelmän onnistuneelle suunnittelulle, kehittämiselle ja testaamiselle. Yhdistämällä Wind Riverin Simicsin kaltainen tietokoneen simulointiohjelmisto fyysisen järjestelmän ja ympäristön simulaatioon voidaan koko järjestelmän kattavia testejä ajaa täysin automaattisesti niin usein kuin halutaan.

Artikkelin kirjoittaja Jakob Engblom toimii Intelin Simics-ryhmän tuotehallintainsinöörinä Tukholmassa. Huom. Kesäkuun lopulla TPG Capital ilmoitti ostavansa Wind Riverin Inteliltä, joten pian 40-vuotias WR on palannut itsenäiseksi yritykseksi.

Tietokoneiden vakiintuneet simulointitekniikat, kuten virtuaaliset alustat, kykenevät täysin testaamaan koko tietokonejärjestelmän prosessoreineen ja ajamaan täydellisen koodin. Haasteena on kuitenkin se, että tietokonejärjestelmä itsessään on vain yksi osa laajempaa kokonaisjärjestelmää, joka pitää testata. Mukana voi olla valtava määrä muita komponentteja, verkkoja, antureita ja ohjelmistoja sen reaalimaailman lisäksi, jossa tai jonka kanssa vuorovaikutuksessa järjestelmä toimii.

Jos tarkastellaan esimerkiksi teollisen tuotantolaitoksen, junan tai tunnelinporauskaluston ohjausjärjestelmiä, ne eivät ole eristettyjä järjestelmiä, vaan laajemman kokonaisuuden osajärjestelmiä. Jotta päästäisiin tavoitteeseen, jota monet testaajat ovat pitäneet utopistisena, on kyettävä simuloimaan sekä ohjaustietokonetta, sen tueksi rakennettua järjestelmää että koko ulkopuolista maailmaa sen ympärillä. Tässä yhteydessä tarvitaan todennäköisesti yhden simuloinnin sijasta moniosaista simulointiprosessia useista eri kohteista, jotka kaikki kommunikoivat keskenään.

Kuva 1. Simuloitava kokonaisjärjestelmä.

Kuva 1 esittää, kuinka simuloitava kokonaisjärjestelmä jakautuu tietokonelohkoon, ohjattavaan järjestelmään ja ympäristöön. Ohjausohjelmistoa ajavan tietokoneen simulointiohjelmisto, tässä tapauksessa Wind Riverin Simics, on liitetty järjestelmän ja sen ympäristön ohjelmallisiin simulaattoreihin.

Joskus järjestelmä ympäristöineen on sisällytetty samaa malliin, esimerkiksi tehdasmalliin PIL-testauksessa (Processor-In-the-Loop), mutta useimmiten ne on erotettu eri simulaattoreille, jotka ovat eri työryhmien tai jopa eri yritysten vastuulla. On myös melko yleistä, että kukin osa on rakennettu erillisistä simulaattoreista erillisille osajärjestelmille.

Minkä tahansa tietokonejärjestelmän simulaatiorakennelman keskeinen ominaisuus on kyky suorittaa todellisen kohteen binääriset operaatiot muuttamattomina. Kaikki simulaattorit eivät tähän kykene, joten testaajan täytyy valita huolellisesti kaikki työkalunsa, sillä monet nykyiset simulointiohjelmistot perustuvat erilaisiin rakennekerrosten (shim) tai API-simulaatioiden muotoihin, jotta ohjelmisto toimisi moitteettomasti.

Muuttamattomien binäärioperaatioiden avulla ohjelmisto käännetään, linkitetään, integroidaan ja ajetaan aivan kuten reaalijärjestelmässäkin. Tämä parantaa simulaation käytettävyyttä järjestelmän useiden elinkaarijaksojen yli. Kuten yllä on esitetty, tulo- ja lähtöarvot siirretään läpi simuloitavan järjestelmän simulaattorin jäljittelemille tulo- ja lähtölaitteille. Arvot tavoittavat kohdeohjelmiston laiteajurien kautta aivan kuten tulee tapahtumaan reaalijärjestelmässäkin sitten, kun se on rakennettu.

Tällä tavoin koko integroitu ohjelmistopino voidaan testata virtuaalisessa reaaliympäristössä. Tämän ansiosta on mahdollista suorittaa automaattinen testaus ja jatkuva integraatio jopa järjestelmille, jotka ovat vahvasti sulautettuja ja kytkettyjä ympäristöönsä.

Jos ympäristö muuttuu, kaikki on testattava uudelleen. Ariane-kantoraketin tuhoutuminen vuonna 1996 antoi ankaran opetuksen siitä, kuinka tärkeä ympäristön merkitys on. Ariane 5 -raketin laukaisu epäonnistui ohjelmistovirheen vuoksi. Raketin ohjaamiseen käytettävä ohjelmisto oli ollut käytössä jo aiemmassa Ariane 4 -raketissa. Uudella raketilla oli kuitenkin aivan erilainen lentorata, minkä vuoksi ohjelmisto kaatui. Ohjelmiston kehitystiimi sai kovan opetuksen siitä, ettei korkealaatuisinkaan ohjelmisto ole täysin luotettava, ellei sitä ole testattu juuri siinä ympäristössä, jossa sitä tullaan lopullisesti käyttämään.

Ohjelmiston pienenkin osan käyttöympäristössä tapahtuvat muutokset voivat olla yhtä merkittäviä kuin muutokset itse ohjelmistossa. Joskus voi tuntua siltä, että testaamiseen kuluu liikaa aikaa, mutta se on ainoa tehokas tapa turvallisesti vähentää riskejä ja niihin liittyviä kustannuksia. Kun simulointia kohdistetaan myös laitteiston testaukseen, voidaan suorittaa enemmän testejä entistä nopeammin ja säästää aikaa sekä sallia enemmän what if -tyyppistä testausta.

Näin ollen ratkaisevan tärkeää on rakentaa integroitu simulointi kuvan 1 mukaisesti, ja siihen on monia tapoja. Kun työskennellään käyttäen Wind Riverin Simics-ohjelmistoa simulointikehyksenä, muut simulaattorit voidaan pitää erillään Simicsistä tai joissakin tapauksissa ajettuina Simicsin sisällä, kuten kuvasta 2 nähdään. On myös mahdollista sulauttaa Simics toiseen simulaattoriin. Simulaattorit voidaan levittää useille koneille tai ajettavaksi samalla koneella. Kaikki riippuu tilanteesta ja erilaisten simulointitekniikoiden vaatimuksista.

Kuva 2. Vaihtoehtoisia tapoja, kuinka useat simulaattorit voivat toimia yhdessä.

Kun käytetään useita simulaattoreita, jotkut ratkaisut ovat päästä-päähän-tyyppisiä, vaikka isäntä-renki-rakenteet ovatkin paljon yleisempiä, sillä ne voidaan yleensä helpommin liittää jälkikäteen olemassa oleviin simulaattoreihin. Niin kauan kuin valittavalla simulaattorilla on kaikki tarvittavat ominaisuudet ja liitännät, järjestelmän integrointi voidaan suorittaa.

Simics-ohjelmisto on onnistuttu integroimaan viime vuosina lukuisiin eri simulaattoreihin käyttämällä kaikkia rakennemuotoja, jotka nähdään kuvassa 2. Kaikkein yleisimmin käytössä on ratkaisu, jossa simulaattoreita ajetaan rinnakkain ja ne kommunikoivat keskenään verkkoliitäntöjen tai jaetun muistin kautta. Tällöin yksi simulaattori toimii isäntänä ja pyytää muita simulaattoreita toimimaan spesifioitujen toimintajaksojen aikana. Käytännössä mukana olevat simulaattorit ohjataan yleensä ajamaan itsenäisiä ohjelmia, mikä vaatii joskus jopa niiden omien erityisten isäntien käyttöä ohjelmien ajamiseen.

Kun otetaan huomioon tämä ilmeinen monimutkaisuus simuloinnin integroinnissa, on tärkeää tehdä asiat mahdollisimman helpoiksi simulointirakennelman loppukäyttäjälle. Tämän saavuttamiseksi rakennetaan simulointiasetelmalle yleensä jonkinlainen etulohko, joka huolehtii simulaattorien käynnistämisestä.

Kuten kuvasta 3 nähdään, etulohko käynnistää integroidut simulaattorit ja liittää ne toisiinsa. Kun simulaattorit ovat toiminnassa, käyttöliittymä voidaan tarjota käyttäjälle tai pitää piilossa. Etulohko voi olla niinkin yksinkertainen kuin komentojonotiedosto, joka käynnistää kaikki simulaattorit yhden konfiguraation perusteella. Toisaalta se voi yhtä hyvin olla täysimittainen räätälöity graafinen sovellus, joka huolehtii simuloinnin ajamisesta, kerää tulokset ja antaa käyttäjälle mahdollisuuden järjestelmän konfigurointiin.

Kuva 3. Etulohkoa hyödyntävä lähestymistapa useiden simulaattoreiden käyttämiseksi.

Sovellusten simuloinnin vaatimukset koettelevat edelleen simulointitekniikoiden rajoja. Hyvä esimerkki on IoT-sovellus. Siinä tietoverkosta riippuvaisen sovelluksen monimutkaisuus ja monimuotoisuus voi olla kauaskantoista. Mukana voi olla runsaasti pieniä verkkosolmuja, jotka kytkeytyvät toisiinsa ja verkon yhdyskäytäviin hyödyntämällä langatonta mesh-verkkotekniikkaa.

Yhdyskäytävät puolestaan kytkeytyvät hallintapalvelimeen tai pilveen. Pienet solmut voivat olla esimerkiksi lämpöantureita, sähkömittareita, kameroita, valokytkimiä tai erilaisia toimilaitteita kuten termostaatteja, valaisimia ja ovilukkoja.

Kuva 4. Integroitu IoT-simulaatio.

Kuvan 4 mukaisessa simulaattorissa laajan verkon luominen voi olla erittäin helppoa. Tarvitaan vain kirjoitettu ohjelma, joka virtuaalisesti asentaa ja levittää solmut yli tarvittavan virtuaalitilan ja sen jälkeen mallintaa solmujen väliset langattomat yhteydet. Kukin solmu, yhdyskäytävä tai palvelin ajaa samaa ohjelmistopinoa kuin se tekisi myös reaalimaailmassa, ja ympäröivän maailman simulaattorit kytkeytyvät antureihin ja toimilaitteisiin sekä simuloivat langattoman verkon fyysisiä reaalitoimintoja.

Satojen fyysisten kohteiden manuaalisen käsittelyn sijasta hallintaan tarvitaan vain yksi komentorivi tai ohjelma. Simulointiratkaisua käyttämällä voidaan simuloida laitteiston jokainen solmu sekä niihin kuuluvat suorittimet, muistit, ajastimet, ledit, radio-osat ja kaikki muu tarvittava.

Jokainen anturisolmu liittyy tyypillisesti ympäröivän maailman simulaatioon, joten niillä on aina jotain dataa lähetettävänä yhdyskäytävään ja palvelimeen. Järjestelmän testaus edellyttää simuloidun radioverkon olosuhteiden vaihtelua. Simulaattorissa on tavanomaista asettaa määrättyjä signaalivoimakkuuksia eri solmuparien välille ja noudattaa toimintasääntöjä, jotka satunnaisesti hukkaavat datapaketteja, kun signaalin taso heikkenee riittävän alas.

Konfiguraatiota voidaan vaihdella testauksen aikana solmujen käyttäytymisen tarkistamiseksi olosuhteiden vaihdellessa. Tällainen tilanne voi käytännössä syntyä esimerkiksi silloin, kun juna kulkiessaan katkaisee suoran näköyhteyden kahden solmun väliltä ja keskeyttää radioviestinnän joksikin aikaa. Mikä parasta, tällaiset testit ovat tarkasti kontrolloitavia ja toistettavia, toisin kun reaalimaailmassa, missä radioyhteyksiin vaikuttaminen on parhaimmillaankin vaikeaa.

Kuva 5. Useiden erilaisten konfiguraatioiden simulointi.

Tällä tavoin voidaan luoda useita virtuaaliympäristöjä, joissa IoT-sovelluksia voidaan testata paljon suuremmalla testimatriisilla kuin fyysisessä laboratoriossa. Kuva 5 esittää, kuinka voidaan simuloida erilaisia verkkorakenteita, jotka on tarkoitettu eri skenaarioihin.

Kokonaisen IoT-järjestelmän simulointi antaa mahdollisuuden testata kaikki ohjelmiston osa-alueet mukaan lukien langattomat viestintäpinot ja tavat, joilla ne käsittelevät verkko-ongelmia, anturien ja toimilaitteiden koodeja sekä toimivat ympäristön kanssa. Samalla saadaan testattua solmujen lepotila- ja herätystoiminnot sekä niiden kyky vähentää energiankulutusta.

Muita testattavia ohjelmistotoimintoja ovat esimerkiksi raportointifunktiot antureilta yhdyskäytäviin ja palvelimeen sekä verkkosolmujen middleware-ohjelmistot, jotka hallitsevat verkkosolmuja ja niiden ohjelmapäivityksiä OTA-päivitykset mukaan lukien. Testattavissa ovat myös yhdyskäytävien ja solmujen tietoturvaominaisuudet sekä mahdollisuudet datanhallintajärjestelmän skaalaamiseen, kun solmujen lukumäärää kasvatetaan.

MORE NEWS

Rohde ajatteli spektrianalyysin uusiksi

Rohde & Schwarz on mullistanut signaali- ja spektrianalyysin tuomalla markkinoille täysin uudenlaisen FSWX-analysaattorin. Uutuuslaite haastaa perinteisen arkkitehtuurin yhdistämällä monikanavaisen mittauksen, sisäisen ristiinkorrelaation ja laajakaistaisen analyysin. Aiemmin näitä ominaisuuksia ei ole nähty yhdessä ja samassa laitteessa.

Elisa kiihdyttää 5G:tä, mutta kovemmat nopeudet ovat harvojen herkkua

Elisa ja Nokia laajentavat 5.5G-verkon eli 5G Advancedin kattavuutta Suomessa ja Virossa, mutta verkon hyödyt jäävät vielä harvojen käyttöön päätelaitteiden puutteen vuoksi. Elisan teknologiajohtaja Sami Komulaisen mukaan uusi verkko on jo käytössä tietyillä alueilla. - Elisan 5.5G kattaa tällä hetkellä osan pääkaupunkiseudusta sekä Tampereen, Turun ja Jyväskylän aluetta, Komulainen sanoo.

USA pelkää, että kiinalaiset aurinkokennotkin vakoilevat

Yhdysvaltalaiset turvallisuusviranomaiset varoittavat, että kiinalaisissa aurinkosähköjärjestelmissä voi piillä dokumentoimatonta viestintälaitteistoa – ja että nämä voivat mahdollistaa vakoilun tai jopa sabotaasin sähköverkkoon.

AMD:n uusi tekoälyprosessori nostaa riman korkealle

AMD on julkistanut uuden sukupolven Instinct MI350 -sarjan grafiikkaprosessorit, jotka on suunniteltu erityisesti generatiivisen tekoälyn ja huipputason laskennan vaatimuksiin. Uutuudet lupaavat jopa nelinkertaista laskentatehoa ja merkittäviä parannuksia energiatehokkuudessa aiempiin sukupolviin verrattuna.

Trian uusin tukee Windowsia, Androidia ja Linuxia

Sulautettujen tietokonealustojen valmistukseen erikoistunut Tria on julkistanut uuden perheen laskentamoduuleja, jotka perustuvat Qualcommin Dragonwing-prosessoreihin ja tukevat nyt kolmea eri käyttöjärjestelmää: Windows 11 IoT Enterprisea, Androidia sekä Yocto Linuxia.

Yksi koodi, monta laitteistoa

ETN - Technical articlePrototyyppien kehitystyössä nopeus on valttia. Markkinoilla menestyvät sovellukset, joilla aikaan saadaan uusia ja virtaviivaistetaan jo olemassa olevia palveluita. Nykyisin käytössä oleviin sulautettuihin järjestelmiin saadaan lisää toimintoja hyödyntämällä data-analytiikan ja koneoppimisen kaltaisia tekniikoita reaaliaikaisen sensoridatan käsittelyn tehostamisessa. Myös käyttöliittymien kehittymisen tuomien etujen hyödyntäminen helpottaa automaattisten järjestelmien kasaamista ja ohjausta.

Varo matoja kekseissä!

Harvoin tietoturvatiedotteet osuvat näin ytimekkäästi: HP:n varoitus matkailijoille paljastaa evästehuijauksen, joka saattaa päätyä laitteeseesi troijalaisena. Kesälomakauden kynnyksellä matkailijoita vaanii uusi, ovelasti naamioitu tietoturvauhka.

Kaikkein nopeimpien langattomien signaalien testaaminen onnistuu nyt tabletilla

Saksalainen Aaronia esittelee San Franciscon IMS 2025 -messuilla maailman nopeimmat kannettavat reaaliaikaiset spektrianalysaattorit, jotka mahdollistavat jopa yli 3 000 GHz/s pyyhkäisyn – ja kaiken tämän voi tehdä kentällä suoraan tabletilla.

Nokialle tärkeä 5G-sopimus Tšekkiin

Nokia on solminut merkittävän 5G Standalone -verkkosopimuksen Tšekin suurimman operaattorin, O2 Czech Republicin, kanssa. O2 ottaa käyttöön Nokian pilvinatiivin 5G SA Core -ratkaisun, mahdollistaen kehittyneet 5G-palvelut, kuten verkkoleikkaukset, alhaisen viiveen sovellukset ja korkean tietoturvan.

Tamperelainen Unikie voi kasvaa suureksi robottirekkojen ohjaajaksi

Tamperelainen ohjelmistoyhtiö Unikie on ottamassa merkittävän askeleen kohti eurooppalaista läpimurtoa robottiajoneuvojen ohjauksessa. Yritys on solminut globaalin kumppanuuden Deutsche Telekomin kanssa. Tavoitteena on tuoda älykästä automaattista ajoneuvologistiikkaa teollisuusalueille, varikoille ja tuotantolaitoksiin ympäri Eurooppaa – ja mahdollisesti myös sen ulkopuolelle.

Uutuuspiiri vahvistaa tulevia PCIe 6 -signaaleja

Diodes Incorporated on esitellyt ensimmäisen PCI Express 6.0 -nopeuksiin (jopa 64 GT/s) yltävän vahvistinpiirin, joka parantaa signaalin laatua uusimman sukupolven liitäntätekniikoissa. Uusi PI3EQX64904 on lineaarinen, nelikanavainen PAM4-vahvistin, jonka tehtävänä on varmistaa luotettava tiedonsiirto vaativissa sovelluksissa, kuten datakeskuksissa, tekoälyjärjestelmissä ja suurteholaskennassa.

Nokia luottaa AMD:n uusimpaan 5G-pilvilaskennassa

Nokia ottaa käyttöön AMD:n 5. sukupolven EPYC-prosessorit osana 5G-verkkonsa pilvi-infrastruktuuria. AMD:n suorituskyky ja energiatehokkuus tukevat Nokian Cloud Platformia, joka toimii 5G-runkoverkon eli 5G Coren laskenta-alustana.

10 wattia sokeripalan kokoisesta teholähteestä raiteille

Traco Powerin uusi TMR 10WIR -sarja tarjoaa jopa 10 watin tehon vain sokeripalan kokoisessa SIP-8-metallikotelossa. Poweri on kvalifioitu käyttöön rautateillä. Kompakti DC/DC-muunnin on suunniteltu erityisesti vaativiin liikenne- ja teollisuussovelluksiin, joissa tila on kortilla, mutta laatuvaatimukset korkealla.

Datan lähettäminen näkyvällä valolla on turvallisempaa

Langattoman tiedonsiirron uusin läpimurto perustuu näkyvään valoon. Skotlantilainen pureLiFi on julkaissut uuden Kitefin XE -järjestelmän, joka mahdollistaa nopean ja erittäin turvallisen langattoman yhteyden ilman perinteisiä radiotaajuuksia, kuten WiFi- tai mobiiliverkkoja.

LUMI on nyt maailman yhdeksänneksi tehokkain

Suomen CSC:n ylläpitämä LUMI-supertietokone on rankattu maailman yhdeksänneksi tehokkaimmaksi supertietokoneeksi tuoreessa kesäkuun 2025 TOP500-listauksessa. Samalla se on koko kärkikymmenikön energiatehokkain järjestelmä.

Samaa koodia Arm- ja RISC-V-prosessoreille

Sulautettujen järjestelmien ohjelmistokehittäjille koittaa helpotus. Ruotsalainen IAR on julkaissut päivitetyt versiot työkaluistaan, jotka mahdollistavat saman lähdekoodin hyödyntämisen sekä Arm- että RISC-V-arkkitehtuureissa. Tämä avaa merkittäviä mahdollisuuksia kustannustehokkaaseen ja skaalautuvaan tuotekehitykseen erityisesti auto-, teollisuus-, lääketekniikka- ja IoT-markkinoilla.

Yksi ainoa siru optimoi sähköauton akuston

Sveitsiläinen LEM on lanseerannut uuden virranmittausyksikön sähköajoneuvojen  akkujen hallintaan. Ensimmäistä kertaa markkinoilla LEM on yhdistänyt shuntti- ja avoimen silmukan Hall-ilmiöteknologiat yhteen osaan, jota kutsutaan hybridivalvontayksiköksi (HSU). Uutuudella yhtiö vastaa pienen tilantarpeen, alhaisen kustannustason ja korkeimman turvallisuustason haasteisiin sähköautojen akkujen hallintajärjestelmissä.

Pieni parannus pidentää langattomien hiirten käyttöaikaa merkittävästi

Renesas esittelee ensimmäisen mikropiirin, joka tukee uutta USB-C 2.4 -standardia – vaikutukset ulottuvat suoraan langattomien pelihiirten virrankulutukseen ja yhteensopivuuteen. Langattomien pelihiirten yksi suurimmista haasteista on ollut virrankulutuksen ja suorituskyvyn tasapainottaminen. Uusin päivitys USB-C-standardiin voi vaikuttaa tähän yllättävän paljon.

Uusi RTOS alkaa vallata pieniä mikro-ohjaimia

Sulautettujen järjestelmien maailma on saamassa uuden suunnan, kun PX5 RTOS – uusi reaaliaikakäyttöjärjestelmä ThreadX:n alkuperäiseltä kehittäjältä William Lamielta – alkaa nousta esiin vaihtoehtona pieniin ja vaativiin mikro-ohjainympäristöihin. Viimeisin merkittävä askel tässä kehityksessä on saksalaisen debuggausjätti Lauterbachin ilmoitus täysimittaisesta TRACE32-tuesta PX5:lle.

Tässä toukokuun pahimmat haittaohjelmat

Tietoturvayritys Check Pointin toukokuun haittaohjelmakatsaus paljastaa, että FakeUpdates on yhä yleisin sekä Suomessa ja maailmalla. Raportin mukaan FakeUpdates vaikutti 5,41 prosenttiin organisaatioista maailmanlaajuisesti. Suomessa sen esiintyvyys oli 3,80 prosenttia.

ETNdigi 1/2025 is out
TMSNet  advertisement

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Yksi koodi, monta laitteistoa

ETN - Technical articlePrototyyppien kehitystyössä nopeus on valttia. Markkinoilla menestyvät sovellukset, joilla aikaan saadaan uusia ja virtaviivaistetaan jo olemassa olevia palveluita. Nykyisin käytössä oleviin sulautettuihin järjestelmiin saadaan lisää toimintoja hyödyntämällä data-analytiikan ja koneoppimisen kaltaisia tekniikoita reaaliaikaisen sensoridatan käsittelyn tehostamisessa. Myös käyttöliittymien kehittymisen tuomien etujen hyödyntäminen helpottaa automaattisten järjestelmien kasaamista ja ohjausta.

Lue lisää...

OPINION

Onko tekoäly nyt uusin uhka tietoturvalle?

Tekoäly on tullut jäädäkseen – siitä ei ole epäilystäkään. Mutta mitä tapahtuu, kun siitä tulee myös kyberturvallisuuden suurin uhka?

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Rohde ajatteli spektrianalyysin uusiksi
  • Elisa kiihdyttää 5G:tä, mutta kovemmat nopeudet ovat harvojen herkkua
  • USA pelkää, että kiinalaiset aurinkokennotkin vakoilevat
  • AMD:n uusi tekoälyprosessori nostaa riman korkealle
  • Trian uusin tukee Windowsia, Androidia ja Linuxia

NEW PRODUCTS

  • 10 wattia sokeripalan kokoisesta teholähteestä raiteille
  • Bluetoothin uudet ominaisuudet käyttöön pienellä USB-tikulla
  • Yksi piiri pidentää langattoman laitteen käyttöaikaa
  • Tehoa ja tarkkuutta teolliseen skannaukseen
  • Kenttälaitteita helposti teollisuusverkkoon
 
 

Section Tapet