ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT
Oct # TME square

ETNtv

Watch ECF videos

 
ECF23 videos
  • Milan Piskla & David Gustafik, Ciklum
  • Jarno Ahlström, Check Point Software
  • Tiitus Aho, Avnet Embedded
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Pasi Suhonen, Rohde & Schwarz
  • Joachim Preissner, Analog Devices
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

 2022  # square  (4)
TMSNet  advertisement
ETNdigi
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Tweet

TECHNICAL ARTICLES

Koko järjestelmää voidaan simuloida kerralla

Tietoja
Kirjoittanut Veijo Ojanperä
Julkaistu: 13.08.2018
  • Suunnittelu & ohjelmointi

Simulointi on perusedellytys monimutkaisen järjestelmän onnistuneelle suunnittelulle, kehittämiselle ja testaamiselle. Yhdistämällä Wind Riverin Simicsin kaltainen tietokoneen simulointiohjelmisto fyysisen järjestelmän ja ympäristön simulaatioon voidaan koko järjestelmän kattavia testejä ajaa täysin automaattisesti niin usein kuin halutaan.

Artikkelin kirjoittaja Jakob Engblom toimii Intelin Simics-ryhmän tuotehallintainsinöörinä Tukholmassa. Huom. Kesäkuun lopulla TPG Capital ilmoitti ostavansa Wind Riverin Inteliltä, joten pian 40-vuotias WR on palannut itsenäiseksi yritykseksi.

Tietokoneiden vakiintuneet simulointitekniikat, kuten virtuaaliset alustat, kykenevät täysin testaamaan koko tietokonejärjestelmän prosessoreineen ja ajamaan täydellisen koodin. Haasteena on kuitenkin se, että tietokonejärjestelmä itsessään on vain yksi osa laajempaa kokonaisjärjestelmää, joka pitää testata. Mukana voi olla valtava määrä muita komponentteja, verkkoja, antureita ja ohjelmistoja sen reaalimaailman lisäksi, jossa tai jonka kanssa vuorovaikutuksessa järjestelmä toimii.

Jos tarkastellaan esimerkiksi teollisen tuotantolaitoksen, junan tai tunnelinporauskaluston ohjausjärjestelmiä, ne eivät ole eristettyjä järjestelmiä, vaan laajemman kokonaisuuden osajärjestelmiä. Jotta päästäisiin tavoitteeseen, jota monet testaajat ovat pitäneet utopistisena, on kyettävä simuloimaan sekä ohjaustietokonetta, sen tueksi rakennettua järjestelmää että koko ulkopuolista maailmaa sen ympärillä. Tässä yhteydessä tarvitaan todennäköisesti yhden simuloinnin sijasta moniosaista simulointiprosessia useista eri kohteista, jotka kaikki kommunikoivat keskenään.

Kuva 1. Simuloitava kokonaisjärjestelmä.

Kuva 1 esittää, kuinka simuloitava kokonaisjärjestelmä jakautuu tietokonelohkoon, ohjattavaan järjestelmään ja ympäristöön. Ohjausohjelmistoa ajavan tietokoneen simulointiohjelmisto, tässä tapauksessa Wind Riverin Simics, on liitetty järjestelmän ja sen ympäristön ohjelmallisiin simulaattoreihin.

Joskus järjestelmä ympäristöineen on sisällytetty samaa malliin, esimerkiksi tehdasmalliin PIL-testauksessa (Processor-In-the-Loop), mutta useimmiten ne on erotettu eri simulaattoreille, jotka ovat eri työryhmien tai jopa eri yritysten vastuulla. On myös melko yleistä, että kukin osa on rakennettu erillisistä simulaattoreista erillisille osajärjestelmille.

Minkä tahansa tietokonejärjestelmän simulaatiorakennelman keskeinen ominaisuus on kyky suorittaa todellisen kohteen binääriset operaatiot muuttamattomina. Kaikki simulaattorit eivät tähän kykene, joten testaajan täytyy valita huolellisesti kaikki työkalunsa, sillä monet nykyiset simulointiohjelmistot perustuvat erilaisiin rakennekerrosten (shim) tai API-simulaatioiden muotoihin, jotta ohjelmisto toimisi moitteettomasti.

Muuttamattomien binäärioperaatioiden avulla ohjelmisto käännetään, linkitetään, integroidaan ja ajetaan aivan kuten reaalijärjestelmässäkin. Tämä parantaa simulaation käytettävyyttä järjestelmän useiden elinkaarijaksojen yli. Kuten yllä on esitetty, tulo- ja lähtöarvot siirretään läpi simuloitavan järjestelmän simulaattorin jäljittelemille tulo- ja lähtölaitteille. Arvot tavoittavat kohdeohjelmiston laiteajurien kautta aivan kuten tulee tapahtumaan reaalijärjestelmässäkin sitten, kun se on rakennettu.

Tällä tavoin koko integroitu ohjelmistopino voidaan testata virtuaalisessa reaaliympäristössä. Tämän ansiosta on mahdollista suorittaa automaattinen testaus ja jatkuva integraatio jopa järjestelmille, jotka ovat vahvasti sulautettuja ja kytkettyjä ympäristöönsä.

Jos ympäristö muuttuu, kaikki on testattava uudelleen. Ariane-kantoraketin tuhoutuminen vuonna 1996 antoi ankaran opetuksen siitä, kuinka tärkeä ympäristön merkitys on. Ariane 5 -raketin laukaisu epäonnistui ohjelmistovirheen vuoksi. Raketin ohjaamiseen käytettävä ohjelmisto oli ollut käytössä jo aiemmassa Ariane 4 -raketissa. Uudella raketilla oli kuitenkin aivan erilainen lentorata, minkä vuoksi ohjelmisto kaatui. Ohjelmiston kehitystiimi sai kovan opetuksen siitä, ettei korkealaatuisinkaan ohjelmisto ole täysin luotettava, ellei sitä ole testattu juuri siinä ympäristössä, jossa sitä tullaan lopullisesti käyttämään.

Ohjelmiston pienenkin osan käyttöympäristössä tapahtuvat muutokset voivat olla yhtä merkittäviä kuin muutokset itse ohjelmistossa. Joskus voi tuntua siltä, että testaamiseen kuluu liikaa aikaa, mutta se on ainoa tehokas tapa turvallisesti vähentää riskejä ja niihin liittyviä kustannuksia. Kun simulointia kohdistetaan myös laitteiston testaukseen, voidaan suorittaa enemmän testejä entistä nopeammin ja säästää aikaa sekä sallia enemmän what if -tyyppistä testausta.

Näin ollen ratkaisevan tärkeää on rakentaa integroitu simulointi kuvan 1 mukaisesti, ja siihen on monia tapoja. Kun työskennellään käyttäen Wind Riverin Simics-ohjelmistoa simulointikehyksenä, muut simulaattorit voidaan pitää erillään Simicsistä tai joissakin tapauksissa ajettuina Simicsin sisällä, kuten kuvasta 2 nähdään. On myös mahdollista sulauttaa Simics toiseen simulaattoriin. Simulaattorit voidaan levittää useille koneille tai ajettavaksi samalla koneella. Kaikki riippuu tilanteesta ja erilaisten simulointitekniikoiden vaatimuksista.

Kuva 2. Vaihtoehtoisia tapoja, kuinka useat simulaattorit voivat toimia yhdessä.

Kun käytetään useita simulaattoreita, jotkut ratkaisut ovat päästä-päähän-tyyppisiä, vaikka isäntä-renki-rakenteet ovatkin paljon yleisempiä, sillä ne voidaan yleensä helpommin liittää jälkikäteen olemassa oleviin simulaattoreihin. Niin kauan kuin valittavalla simulaattorilla on kaikki tarvittavat ominaisuudet ja liitännät, järjestelmän integrointi voidaan suorittaa.

Simics-ohjelmisto on onnistuttu integroimaan viime vuosina lukuisiin eri simulaattoreihin käyttämällä kaikkia rakennemuotoja, jotka nähdään kuvassa 2. Kaikkein yleisimmin käytössä on ratkaisu, jossa simulaattoreita ajetaan rinnakkain ja ne kommunikoivat keskenään verkkoliitäntöjen tai jaetun muistin kautta. Tällöin yksi simulaattori toimii isäntänä ja pyytää muita simulaattoreita toimimaan spesifioitujen toimintajaksojen aikana. Käytännössä mukana olevat simulaattorit ohjataan yleensä ajamaan itsenäisiä ohjelmia, mikä vaatii joskus jopa niiden omien erityisten isäntien käyttöä ohjelmien ajamiseen.

Kun otetaan huomioon tämä ilmeinen monimutkaisuus simuloinnin integroinnissa, on tärkeää tehdä asiat mahdollisimman helpoiksi simulointirakennelman loppukäyttäjälle. Tämän saavuttamiseksi rakennetaan simulointiasetelmalle yleensä jonkinlainen etulohko, joka huolehtii simulaattorien käynnistämisestä.

Kuten kuvasta 3 nähdään, etulohko käynnistää integroidut simulaattorit ja liittää ne toisiinsa. Kun simulaattorit ovat toiminnassa, käyttöliittymä voidaan tarjota käyttäjälle tai pitää piilossa. Etulohko voi olla niinkin yksinkertainen kuin komentojonotiedosto, joka käynnistää kaikki simulaattorit yhden konfiguraation perusteella. Toisaalta se voi yhtä hyvin olla täysimittainen räätälöity graafinen sovellus, joka huolehtii simuloinnin ajamisesta, kerää tulokset ja antaa käyttäjälle mahdollisuuden järjestelmän konfigurointiin.

Kuva 3. Etulohkoa hyödyntävä lähestymistapa useiden simulaattoreiden käyttämiseksi.

Sovellusten simuloinnin vaatimukset koettelevat edelleen simulointitekniikoiden rajoja. Hyvä esimerkki on IoT-sovellus. Siinä tietoverkosta riippuvaisen sovelluksen monimutkaisuus ja monimuotoisuus voi olla kauaskantoista. Mukana voi olla runsaasti pieniä verkkosolmuja, jotka kytkeytyvät toisiinsa ja verkon yhdyskäytäviin hyödyntämällä langatonta mesh-verkkotekniikkaa.

Yhdyskäytävät puolestaan kytkeytyvät hallintapalvelimeen tai pilveen. Pienet solmut voivat olla esimerkiksi lämpöantureita, sähkömittareita, kameroita, valokytkimiä tai erilaisia toimilaitteita kuten termostaatteja, valaisimia ja ovilukkoja.

Kuva 4. Integroitu IoT-simulaatio.

Kuvan 4 mukaisessa simulaattorissa laajan verkon luominen voi olla erittäin helppoa. Tarvitaan vain kirjoitettu ohjelma, joka virtuaalisesti asentaa ja levittää solmut yli tarvittavan virtuaalitilan ja sen jälkeen mallintaa solmujen väliset langattomat yhteydet. Kukin solmu, yhdyskäytävä tai palvelin ajaa samaa ohjelmistopinoa kuin se tekisi myös reaalimaailmassa, ja ympäröivän maailman simulaattorit kytkeytyvät antureihin ja toimilaitteisiin sekä simuloivat langattoman verkon fyysisiä reaalitoimintoja.

Satojen fyysisten kohteiden manuaalisen käsittelyn sijasta hallintaan tarvitaan vain yksi komentorivi tai ohjelma. Simulointiratkaisua käyttämällä voidaan simuloida laitteiston jokainen solmu sekä niihin kuuluvat suorittimet, muistit, ajastimet, ledit, radio-osat ja kaikki muu tarvittava.

Jokainen anturisolmu liittyy tyypillisesti ympäröivän maailman simulaatioon, joten niillä on aina jotain dataa lähetettävänä yhdyskäytävään ja palvelimeen. Järjestelmän testaus edellyttää simuloidun radioverkon olosuhteiden vaihtelua. Simulaattorissa on tavanomaista asettaa määrättyjä signaalivoimakkuuksia eri solmuparien välille ja noudattaa toimintasääntöjä, jotka satunnaisesti hukkaavat datapaketteja, kun signaalin taso heikkenee riittävän alas.

Konfiguraatiota voidaan vaihdella testauksen aikana solmujen käyttäytymisen tarkistamiseksi olosuhteiden vaihdellessa. Tällainen tilanne voi käytännössä syntyä esimerkiksi silloin, kun juna kulkiessaan katkaisee suoran näköyhteyden kahden solmun väliltä ja keskeyttää radioviestinnän joksikin aikaa. Mikä parasta, tällaiset testit ovat tarkasti kontrolloitavia ja toistettavia, toisin kun reaalimaailmassa, missä radioyhteyksiin vaikuttaminen on parhaimmillaankin vaikeaa.

Kuva 5. Useiden erilaisten konfiguraatioiden simulointi.

Tällä tavoin voidaan luoda useita virtuaaliympäristöjä, joissa IoT-sovelluksia voidaan testata paljon suuremmalla testimatriisilla kuin fyysisessä laboratoriossa. Kuva 5 esittää, kuinka voidaan simuloida erilaisia verkkorakenteita, jotka on tarkoitettu eri skenaarioihin.

Kokonaisen IoT-järjestelmän simulointi antaa mahdollisuuden testata kaikki ohjelmiston osa-alueet mukaan lukien langattomat viestintäpinot ja tavat, joilla ne käsittelevät verkko-ongelmia, anturien ja toimilaitteiden koodeja sekä toimivat ympäristön kanssa. Samalla saadaan testattua solmujen lepotila- ja herätystoiminnot sekä niiden kyky vähentää energiankulutusta.

Muita testattavia ohjelmistotoimintoja ovat esimerkiksi raportointifunktiot antureilta yhdyskäytäviin ja palvelimeen sekä verkkosolmujen middleware-ohjelmistot, jotka hallitsevat verkkosolmuja ja niiden ohjelmapäivityksiä OTA-päivitykset mukaan lukien. Testattavissa ovat myös yhdyskäytävien ja solmujen tietoturvaominaisuudet sekä mahdollisuudet datanhallintajärjestelmän skaalaamiseen, kun solmujen lukumäärää kasvatetaan.

back to top
MORE NEWS

Sotilaskäyttöön kehitetty läppäri kestää ”vähän enemmän”

Panasonic Mobile Solutions on esitellyt kovien olosuhteiden Toughbook-läppäristään 40 Military -version, joka on kehitetty erityisesti sotilasajoneuvoissa käytettäväksi. Laite on kehitetty yhdessä roda computer GmbH:n kanssa, joka on jo pitkään konfiguroinut ja mukauttanut Panasonicin laitteita erilaisiin sotilassovelluksiin.

Alihankinta keräsi hyvin väkeä

Tampereen Alihankinta-messut täytti tällä viikolla jo 35 vuotta. Kolmipäiväinen tapahtuma keräsi hyvin väkeä, kaikkiaan 16 925 kävijää. Luku ei ole aivan ennätysvuoden 2016 tasolla, mutta selkeä parannus vaisuun viime vuoteen.

Zuken tuo tekoälyn piirikortin reititykseen

Japanilainen Zuken tunnetaan piirilevyjen suunnittelun työkaluistaan. Nyt yritys on tuomassa tekoälyn asiakkaidensa käyttöön. Tämä tapahtuu kolmessa vaiheessa Zukenin CR-8000-työkaluissa.

Raspberry Pi saa odotetun 5-version

Raspberry Pi on suosituin kehittäjien yhden kortin tietokone, mutta nykyinen 4-sukupolvi on jo neljän vuoden ikäinen. Tämä ongelma poistuu lokakuussa. Raspberry Pi 5 saa jopa 2-3 kertaa enemmän suorituskykyä, kun prosessoriksi vaihtuu Broadcomin BCM2712.

Voiko johtava muovi tuoda riittävän EMI-suojauksen 5G-sovellukseen?

On monia esteitä, jotka on voitettava, jotta 5G tuo lupaamansa paremman suorituskyvyn ja tehokkuuden, antaa uusia käyttökokemuksia ja yhdistää uusia toimialoja. Yksi avain näiden lupausten täyttämiselle on ainutlaatuisten EMI-suojausmateriaalien ja -tekniikoiden kehittäminen, jotka mahdollistavat sähkömagneettisten häiriöiden onnistuneen hallinnan ja parantavat sähkömagneettista yhteensopivuutta.

16-bittisellä lisää tehoa moottorinohjaukseen

Renesas Electronics on julkistanut uuden jäseniä suosittuun RL78-mikro-ohjainten perheeseensä. 16-bittinen RL78/G24 tuo tähän asti suurimman suorituskyvyn RL78-perheen ohjaimiin.

Telia testaa jo uusinta RedCap-tekniikkaa

Telia on tehnyt Nokian ja MediaTekin kanssa kenttätestejä Suomessa 5G Reduced Capability -teknologialla eli RedCapilla. RedCap on IoT:n eli esineiden internetin uusin 5G-tekniikka, joka auttaa Telian asiakkaita hyödyntämään IoT:t entistä paremmin.

Nokia yllättää: tuo 5G-päätelaitteet teollisuuskäyttöön

Vuosituhannen alussa Nokia valmisti suuria määriä Tetra-viranomaispuhelimia, mutta tämä liiketoiminta myytiin vuonna 2005 ranskalaiselle EADS:lle. Nyt yhtiö yllättää tuomalla kovaa käyttöä kestävät 5G-päätelaitteet langattomiin verkkoihin teollisissa ympäristöissä, kuten satamissa, kaivoksissa, kemianlaitoksissa ja öljynporauslautoilla.

Tamperelainen Radientum Nordicin eliittikumppaniksi

Tamperelainen Radientum tunnetaan antennien ja RF-suunnittelun työkaluistaan. Nyt yhtiö on päässyt mukaan Nordic Semiconductorin eliittikumppaniksi eli Elite Desing Partners -listalle.

Laser nostaa prosessorin datalinkin viisinkertaiseksi

Kupari on jo kauan sitten korvattu kuidulla verkkoyhteyksissä. Nyt ruotsalaisen Svers Semiconductorsin tytäryhtiö Sivers Photonics aikoo esitellä ECOC-messuilla Glasgow´ssa optista piiriä, joka yltää 4 terabitin datanopeuteen 8 eri aallonpituudella.

Microchip toi I3C-väylän pienelle ohjaimelle

Jo iäkkäät I2C- ja SPI-väylät ovat korvautumassa nopeammalla I3C-anturiväylällä monissa pienissä laitteissa. Microchip on nyt kehittänyt markkinoiden ensimmäisen pienen nastamäärän ohjainpiirin, joka tukee I3C-väylää.

Simulink osaa nyt analysoida bugeja lennossa

MathWorks on julkistanut vuoden toiset päivitykset sekä Matlabiin että Simulinkiin. Uusi 2023b-julkaisu esittelee kaksi tuotetta ja useita merkittäviä päivityksiä, joilla suunnittelijoiden työtä voidaan tehostaa ja virtaviivaistaa.

Demo osoittaa: universaaliprosessori on askeleen lähempänä

Tachyum on yritys, joka kehittää universaaliprosessoria. Siis suoritinta, joka kykenee ajamaan kaikkia eri käskykantoja samalla raudalla. Prodigy-prosessorin pitäisi tulla markkinoille ensi vuonna.

Renesas yhdistää AI- ja mikro-ohjainkehityksen

Mikro-ohjainmarkkinoiden kärkeen kuuluva Renesas aikoo mahdollistaa sen, että mikro-ohjainten kehittäjät pääsevät samoilla työkaluilla kiinni myös tekoälytoimintojen kehittämiseen. Yhti sanoo luoneensa rajapinnat Reality AI Tools -työkalujen ja e2 studio -kehitysympäristönsä välille.

Ericsson: mobiiliverkkoja ajetaan pian pilvessä

Mobiiliverkot eivät ole entisen kaltaisia. Aiemmin kyse oli valmistajakohtaisista suljetuista ratkaisuista, nyt verkkoja halutaan toteuttaa eri valmistajien komponenteilla ja ohjelmistoilla. Ericsson sanoo saavuttaneensa tärkeän virstanpylvään tulevaisuuden avoimissa verkoissa.

Nokia tarjoaa ”verkkoa koodina” – siis mitä?

Nokia on julkistanut uuden alustan, jolle on annettu nimeksi Networks as Code. Alustan tavoitteena on nopeuttaa sitä, miten operaattorit voivat muuttaa verkon ominaisuuksia liikevaihtoa kerryttäviksi tuotteiksi. Mistä siis on kyse?

UWB:llä voi paikantaa 1,4 millimetrin tarkkuudella

Monissa sovelluksissa olisi käyttöä äärimmäisen tarkalle paikannukselle. Toinen tärkeä ominaisuus olisi erittäin pieni virrankulutus. Belgialainen mikroelektroniikan tutkimuskeskus IMEC esitteli VLSI Technology Symposiumissa impulssiradion, joka vastaa molempiin vaatimuksiin komeasti.

Auton moottorinohjaus yhdellä kortilla

Saksalaisen Rutronikin System Solutions -suunnitteluyksikkö on esitellyt uuden kehityskortin autojen pienikokoisille moottorin ohjausyksiköille. RDK4-kortti on odotettu laajennus yhtiön kanta- ja sovitinkorttivalikoimaan.

Aurinkosähkön ja akkujen hinta on romahtanut 10 vuodessa

Berliinissä sijaitseva tieteellinen ajatushautomo Mercator Research Institute on Global Commons and Climate Change (MCC) on julkaissut Energy Research & Social Science -lehdessä tutkimuksen, jonka perusteella aurinkosähkön hinta on laskenut 87 prosenttia ja akustojen 85 prosenttia viimeisen vuosikymmenen aikana.

Innokas Medical on nyt vain Innokas

Lääketieteen laite- ja sovelluskehityksen palveluita tarjoavat 200 kehittäjän Innokas Medical haluaa laajentua myös muille sulautetun kehityksen alueille. Tätä varten yhtiö uudelleenbrändää itsensä ytimekkäällä nimellä Innokas.

22/8 34 35 36 37 38 39 # pcbway
37 38 39 40  # pc-box
2023 # 50 år pc-box
 2022  # mobilbox
22/8 34 35 36 37 38 39 # pcbway klar
37 38 39 40 # mobilbox
2023 # 50 år mobilbox
Oct # mobilbox
TMSNet  advertisement
ALWAYS # ETNdigi nysbrev

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Voiko johtava muovi tuoda riittävän EMI-suojauksen 5G-sovellukseen?

On monia esteitä, jotka on voitettava, jotta 5G tuo lupaamansa paremman suorituskyvyn ja tehokkuuden, antaa uusia käyttökokemuksia ja yhdistää uusia toimialoja. Yksi avain näiden lupausten täyttämiselle on ainutlaatuisten EMI-suojausmateriaalien ja -tekniikoiden kehittäminen, jotka mahdollistavat sähkömagneettisten häiriöiden onnistuneen hallinnan ja parantavat sähkömagneettista yhteensopivuutta.

Lue lisää...

OPINION

Kolme tapaa pidentää tietokoneiden käyttöikää

Ilmastokriisin ratkaiseminen edellyttää teknologian käyttöiän pidentämistä ja laitteiden kierrättämistä jatkuvan uusien laitteiden ostelun ja pois heittämisen sijaan, kirjoittaa Panasonic TOUGHBOOKin Pohjoismaiden maajohtaja Stefan Lindau.

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Sotilaskäyttöön kehitetty läppäri kestää ”vähän enemmän”
  • Alihankinta keräsi hyvin väkeä
  • Zuken tuo tekoälyn piirikortin reititykseen
  • Raspberry Pi saa odotetun 5-version
  • Voiko johtava muovi tuoda riittävän EMI-suojauksen 5G-sovellukseen?

NEW PRODUCTS

  • Sotilaskäyttöön kehitetty läppäri kestää ”vähän enemmän”
  • USB ja Bluetooth samassa pienessä paketissa
  • 65 wattia tehoa useammasta USB-portista
  • Markkinoiden suosituin korttitietokone nyt Mouserilta
  • Tähän asti tarkin anturi sähköautojen akustoihin
 

NEWSFLASH

Tweets by ETN_fi
 

Section Tapet