logotypen
 
 

IN FOCUS

IP suojaan ulkoiseen muistiin

Monet markkinoilla olevat mikro-ohjaimet tarjoavat tallennuskapasiteettia muutamien megatavujen verran, mikä vaikuttaa merkittävästi tuotteen hintaan. Sopiva vaihtoehtoinen ratkaisu on käyttää ulkoista muistia, jota voidaan hankkia suuremmissa määrissä selvästi edullisempaan hintaan ja useilla eri kapasiteettivaihtoehdoilla – yleensä muutamasta megatavusta satoihin megatavuihin.

Lue lisää...

Esineiden internet asettaa IoT-solmujen mikro-ohjaimille vaatimuksia, joista aiempien sukupolvien ohjaimet eivät selviä. Cypressin uusi PSoC 6 MCU -arkkitehtuuri on kehitetty erityisesti IoT-sovelluksia varten. Siinä yhdistyvät erittäin niukasti virtaa kuluttava toiminta, korkea prosessointiteho, kattavat tietoturvaominaisuudet ja sirutason liitettävyys verkkoon.

Artikkelin kirjoittaja Michiyuki Yoneda toimii tuotemarkkinointiin erikoistuneena insinöörinä Cypress Semicondutorin ohjelmoitavien järjestelmien divisioonassa. 

Koneiden välinen M2M-viestintä (Machine-to-Machine) on jo vakiintunutta tekniikkaa. HART-protokollan kaltaiset viestintätekniikat ovat mahdollistaneet M2M-datansiirron eri muodot teollisuussovelluksissa jo vuosikymmeniä.

Sen sijaan esineiden internet – jonka perusajatuksena on yhdistää verkkoon niinkin yksinkertaisia laitteita kuin huonetermostaatteja ja valaisimia – on yhä lapsenkengissään. Analyytikkojen ja riippumattomien puolijohdejärjestöjen laatimat tilastot ja ennusteet kuitenkin osoittavat, että IoT-markkinat ovat (lopputuotteiden osalta) kaksinkertaistuneet vuodesta 2016 lähtien ja kaikkiaan noin 30 miljardia laitetta on liitetty nettiin ensi vuoteen mennessä.

Koska IoT-konseptin rakentaminen on vielä alkuvaiheessaan, OEM-valmistajien kehitystiimit ovat toistaiseksi käyttäneet omissa IoT-sovelluksissaan IoT-aikakautta edeltäviin tarpeisiin suunniteltuja mikro-ohjaimia. IoT-ympäristössä toimiminen asettaa kuitenkin rajoitteita, jotka muodostavat aivan uudenlaisia vaatimuksia laitteen isäntänä toimivalle ohjaimelle. Nämä vaatimukset ovat luonteeltaan sellaisia, ettei edellisen sukupolven mikro-ohjaimia koskaan oltu edes suunniteltu niitä täyttämään.

Tämän vuoksi IoT-laitteiden suunnittelijoilla on monissa tapauksissa mahdollisuus valita, muutetaanko nykyisiä vanhemman polven ohjaimiin perustuvia laitesuunnitelmia lisäämällä niihin ominaisuuksia, joita tarvitaan nettiyhteyksien ja pilvipohjaisten sovellusten tukemiseen, vai aloitetaanko suunnittelu mieluummin alusta uuden sukupolven ohjaimilla, jotka on kehitetty erityisesti IoT-laitteiden vaatimusten mukaisesti.

Tässä artikkelissa kuvataan näitä uusia vaatimuksia ja tapoja, joilla ne voidaan täyttää yhdellä mikro-ohjainpohjaisella SoC-ratkaisulla (System-on-Chip).

IoT-ohjaimen perusominaisuudet

Tarjolla on luonnollisesti useita erilaisia rakennemalleja verkon reunalla toimivien laitteiden kytkemiseksi pilveen ja maksimaalisen hyödyn saavuttamiseksi laitetason nettiyhteyksistä.

Joitakin uusia vaatimuksia voidaan kuitenkin jakaa selkeästi useisiin IoT-laitteiden luokkiin. Näitä ovat:

  • Alhainen tehonkulutus – monet uudet IoT-laitteet ovat akkukäyttöisiä. Niiden osalta suunnittelijat pyrkivät maksimoimaan laitteen käyttöajan latausten välillä ja samanaikaisesti kutistamaan akun koon ja hinnan mahdollisimman pieneksi. Jopa sähköverkkoa käyttävissä laitteissa korkea hyötysuhde helpottaa lämmönhallintaa, jolloin suunnittelijat voivat minimoida jäähdytyselementtien kaltaisten komponenttien koon ja hinnan. 
  • Hyvä suorituskyky – nettiyhteyden tarkoituksena on yleensä tuottaa ja hyödyntää dataa, joten IoT-laitteet on yleensä varustettu useilla antureilla ja datansyöttöpiireillä. Käyttäjät vaativat yhä enemmän älypuhelimen kaltaisia käyttöliittymiä, jotka tarjoavat graafisen näytön ja kosketuksin ohjattavat toiminnot. Nämä ominaisuudet vaativat huomattavan paljon prosessointitehoa – vaatimus, joka normaalisti on vastakkainen vaatimukselle alhaisesta tehonkulutuksesta. 
  • Tietoturva – IoT-laitteiden on turvattava käyttäjien yksityisyys, suojattava heitä häiriöiltä, varmistettava heidän henkilöllisyytensä ja estettävä muilta pääsy tietoihin ja niiden muokkaamiseen, kun toimitaan yleisessä globaalissa verkossa. IoT-laitteiden tietoturvavaatimukset ovat siten paljon tiukempia kuin verkkoon kytkemättömillä laitteilla. 
  • Liitettävyys – Ethernetin ja USB:n kaltaiset langalliset liitännät ovat yleisesti käytössä tavallisissa mikro-ohjaimissa ja suorittimissa, mutta monet uudet IoT-laitteet tarvitsevat langattoman datayhteyden. Niissä suosituimmiksi ovat nousseet standardoidut BLE- (Bluetooth Low Energy) ja WiFi-tekniikat, koska miljardit älypuhelimet ja tabletit tukevat jo niitä.

Yhdistettynä kaikki nämä vaatimukset ylittävät perinteisten mikro-ohjainten ja suorittimien tarjoaman suorituskyvyn. Perinteiset laitteet on yleensä optimoitu joko alhaiselle tehonkulutukselle tai korkealle suorituskyvylle, muttei molemmille. Niiden tietoturvaominaisuudetkin ovat rajalliset: IoT-laitteita suunnittelevien on siksi integroitava mikro-ohjainten oheen myös erillisiä tietoturvakomponentteja kuten autentikointipiirejä ja salausprosessoreita.

Lisäksi laitteen liitettävyys vaatii yleensä myös erillisiä lisäkomponentteja. Näiden seikkojen vuoksi suunnittelijat törmäävät helposti suuren komponenttimäärän ja siihen tarvittavan piirilevyalan tuottamiin ongelmiin. Ja samalla on hyväksyttävä epätoivottu kompromissi tehonkulutuksen ja suorituskyvyn välillä.

On kuitenkin syytä muistaa, että nämä edellisen polven ohjainpiirit eivät suinkaan ole huonoja ohjaussovelluksissa – vaatimukset vain ovat IoT-kehityksen myötä muuttuneet, eivätkä vanhat ohjaimet sovellu parhaalla mahdollisella tavalla uusiin vaatimuksiin.

Nyt saatavilla on kuitenkin uusi mikro-ohjainten perhe, joka on rakennettu alhaalta ylöspäin nimenomaan IoT-ympäristöjä varten. Sen avulla edellisen polven ohjaimiin liittyvät heikkoudet voidaan välttää.

Ohjelmoitava arkkitehtuuri

Kyseessä on Cypress Semiconductorin kehittämä PSoC 6 MCU -piiriarkkitehtuuri. Se perustuu samanlaisiin ohjelmoitaviin rakennuslohkoihin kuin muutkin PSoC-perheen jäsenet: ne ovat ohjelmistopohjaisia digitaalisia ja analogisia oheislaitteita, jotka käyttäjä voi tavalliseen tapaan konfiguroida käyttäen esimerkiksi PSoC Creator -työkaluohjelmaa ja näin toteuttaa minkä tahansa lukuisista eri toiminnoista.

Kukin analoginen oheislaite voidaan konfiguroida asiakkaan haluamaksi AFE-etupääksi (Analog Front End) antureita varten. Digitaaliset oheislaitteet taas voidaan konfiguroida liitännöiksi datansiirtoa varten tai ajastin/laskuri/PWM-lohkoiksi tai liimalogiikan toteuttamiseksi.

PSoC 6 MCU -arkkitehtuurissa näitä konfiguroitavia oheislaitteita tukevat keskeiset järjestelmäresurssit, jotka on koodattu piille:

  • Järjestelmämuisti
  • ARM Cortex-M -suoritinydin
  • I/O-liitännät sekä ohjelmoitavat sisäiset kytkennät ja reititykset

Yleisesti käytetyt oheislaitteet, kuten USB-liitäntä ja kapasitiivinen CapSense-tunnistustekniikka, ovat niin ikään valmiiksi integroituina PSoC-piireissä.

Edeltävät tuotesarjat, kuten PSoC 4 ja PSoC 5, ovat aiemmin löytäneet lukuisia käyttökohteita eri sovelluksissa. Niiden tarjoamia etuja ovat:

  • Ohjelmoitavan arkkitehtuurin joustavuus, joka helpottaa järjestelmän toimintojen muuttamista missä tahansa kehitysprosessin vaiheessa tarvitsematta muuttaa piirilevyn osien sijoittelua
  • Laaja valikoima erittäin suorituskykyisiä analogisia toimintoja ja rajapintoja

Cypress on kuitenkin tarkoituksella rakentanut PSoC 6 -ohjainperheen erityisesti IoT-sovelluksia varten tavoitteenaan tarjota toimintoja ja ominaisuuksia paremmin kuin mikään muu mikro-ohjainten käyttäjien saatavilla oleva vaihtoehto.

Tämä PSoC-ohjainrakenteen uudelleen ajattelu alhaalta ylöspäin aloitettiin prosessiteknologiasta: PSoC 6 on ensimmäinen PSoC-piiriperhe, joka valmistetaan 40 nanometrin prosessissa, jolla päästään erittäin niukasti tehoa kuluttavaan piirirakenteeseen.

 

Kuva 1. PSoC 6 Dual Core MCU -arkkitehtuurin rakenne.

Cypress esitteli ensimmäisenä uuteen arkkitehtuuriin perustuvana PSoC 6 -ohjainpiirinä kaksiytimisen mikro-ohjaimen, joka toimii nopeimmillaan 150 MHz taajuudella ja sisältää tehopihin ARM Cortex-M0+ -ytimen (kuva 1). Suoritinytimien valmistus 40 nanometrin prosessissa tarjoaa parhaan mahdollisen suorituskyvyn ja hyötysuhteen.

Ohjaimen toimiessa Low-Power Active -moodissa sen ARM Cortex-M4 -ydin kuluttaa virtaa vain 22 mikroampeeria megahertsiä kohti ja ARM Cortex-M0+ -ydin ainoastaan 15 µA/MHz. Kilpailevilla ohjainpiireillä, jotka niin ikään perustuvat ARM Cortex-M4 -ytimeen, virrankulutus on aktiivimoodissa yleensä yli kolminkertainen tähän verrattuna.

Joustavan arkkitehtuurin suorituskyvyn tuomat edut ulottuvat tietysti laajemmallekin, sillä ne mahdollistavat myös järjestelmän toimintojen osittamisen älykkäällä tavalla. Langattomien anturien kaltaisissa laitteissa esimerkiksi anturiliitäntöjen ja -keskittimien toiminnot, joiden laskentateho on alhainen mutta joiden on oltava kaiken aikaa päällä, voidaan suorittaa ARM Cortex-M0 -ytimellä, kun tehokas Cortex-M4-ydin on lepotilassa.

M4-ydin voi taas ajoittain herätä nopeasti suorittamaan intensiivisiä käsittelytehtäviä, esimerkiksi käsittelemään anturien tuottamia dataeriä ennen kuin ne lähetetään pilvipalvelimelle. PSoC 6 hoitaa myös dynaamiset taajuuksien ja jännitteiden skaalaukset suoritustehon ja virrankulutuksen optimoimiseksi.

Tämä toimintojen osittaminen antaa mahdollisuuden yhdistää samalla sirulla erittäin tehokas datankäsittely ja korkea suoritusteho sekä mitättömän pieni virrankulutus.

Turvamuisti sirulla

Arkkitehtuurin ja valmistusprosessin läpimurrot tarjoavat näin tehon/suorituskyvyn yhdistelmän, jota tarvitaan monien jatkuvasti käytössä olevien IoT-päätelaitteiden sovelluksissa. IoT-ympäristö vaatii myös kriittisen luokan tietoturvaa, jolla voidaan suojata kaikki data, käyttäjien yksityisyys sekä sovellusten hyödyntämät järjestelmät ja verkot.

PSoC 6 -ohjaimessa tämä on saatu aikaan hyödyntämällä TEE-ympäristöä (Trusted Execution Environment), joka tarjoaa useita samanaikaisesti toimivia turvallisia muistialueita, jotka ylläpitävät kaikkia ’luotettuja sovelluksia’. TEE tarjoaa skaalattavat, turvalliset muisti- ja suoritinresurssit, joiden avulla voidaan toteuttaa useita riippumattomia käyttäjän määrittelemiä suojausmenettelyjä tarvitsematta ulkoisia turvamuisteja tai muita turvaelementtejä.

PSoC 6 tukee myös teollisuusstandardien mukaisia salausalgoritmeja (ECC, AES) sirulle integroiduissa oheisprosessoreissa. Näin se tarjoaa turvallisen sisäisen varastoinnin laiteohjelmien, sovellusten ja tietoturvan käyttämille suojauselementeille kuten salausavaimille. Turvavarastointi on suojattu eFUSE-ohjelmalla, jonka ’palaminen’ poistaa piirin Debug-nastan toiminnasta niin, että turvamuistin sisältöä ei voida enää lukea vianhakumenetelmien avulla.

PSoC 6 toteuttaa myös valinnaisen suojatun käynnistysprosessin, jonka avulla sovelluksen image-tiedosto todennetaan vertaamalla sitä sirun suojattuun muistiin tallennettuun sovelluskuvaan.

Langaton yhteys sirulla

PSoC 6 täyttää myös uusimpien IoT-suunnitelmien liitettävyysvaatimukset: PSoC 63 -piirisarjassa käyttäjät voivat valita lohkon, joka on optimoitu langattomalle tai langalliselle yhteydelle. Se tarjoaa joko sirupohjaisen USB 2.0 -liitännän ja PHY:n tai lohkon, joka on optimoitu BLE-viestinnälle ja joka sisältää sirulle integroidun 2,4 GHz RF-lähetin-vastaanottimen ja tuen BLE 5.0 -datansiirrolle.

BLE-lohko tarjoaa myös CapSense-ominaisuudet ja analogiset oheislaitteet (mm. 2 operaatiovahvistinta ja komparaattoria sekä 12-bittiset AD- ja DA-muuntimet), joiden toteuttaminen on aiemmissa suunnitelmissa vaatinut neljä erillistä mikropiiriä: huipputehokkaan mikro-ohjaimen, BLE-RF-sirun, niukkatehoisen anturiohjaimen sekä kosketusnäytön ohjaimen.

Kehityspaketti avuksi

PSoC 6 -ohjaimen erittäin niukasti virtaa kuluttavan toiminnan, korkean prosessointitehon, tietoturvaominaisuuksien ja sirutasoisen liitettävyyden yhdistelmä soveltuu ihanteellisesti tulevien IoT-järjestelmien verkon reunalla toimivien IoT-solmujen tarpeisiin.

Suunnittelijoiden, jotka haluavat evaluoida näitä sovellusmahdollisuuksia, kannattaa perehtyä asiaan ohjainperhettä varten laaditun kehityspaketin PSoC 6 BLE Pioneer Kit avulla. Siihen kuuluva evaluointikortti (kuva 2) sisältää kaksiytimisen PSoC 6 BLE -ohjainpiirin, RF-antennin, CapSense-liukusäätimen, tarvittavat painikkeet ja kosketusanturit, USB-C-ohjaimen liittimineen sekä liittimet Arduino Uno -moduuleja varten.

Kuva 2. PSoC 6 BLE Pioneer Kit -kehityspakettiin kuuluva evaluointikortti.

Lisätietoja aiheesta: https://www.cypress.com/products/32-bit-arm-cortex-m4-psoc-6

MORE NEWS

PDF:stä tuli suosittu tapa hyökätä sähköpostiin

Kyberrikolliset ovat löytäneet uuden, tehokkaan keinon kiertää tietoturvasuojaukset: PDF-tiedostot. Check Point Researchin tuoreen tutkimuksen mukaan jo 22 % haitallisista sähköpostiliitteistä on PDF-muodossa. Samalla 68 % kyberhyökkäyksistä alkaa edelleen sähköpostista, mikä tekee PDF:stä entistä houkuttelevamman hyökkäysvälineen.

Uuden sirun avulla kännykkä voi tietää sijaintinsa sentin tarkkuudella

Nykyisten GPS-järjestelmien tarkkuus on vain muutamia metrejä, mutta uusi teknologia voi viedä paikannuksen tarkkuuden senttimetriluokkaan. Purdue Universityn ja Chalmersin teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet sirupohjaisen aaltokampatekniikan, joka voi mullistaa navigoinnin, autonomiset ajoneuvot ja tarkat mittausjärjestelmät.

Uusi salaus suojaa jo tämän päivän kuituyhteyksiä kvanttikoneilta

Kvanttitietokoneiden uhka nykyiselle tietoturvalle on herättänyt huolta laajasti: tulevaisuudessa ne voivat murtaa laajasti käytössä olevat salausmenetelmät. Nyt Karlsruhen teknillisen instituutin (KIT) tutkijat ovat kehittäneet ratkaisun, joka tuo kvanttiturvallisen salauksen jo olemassa oleviin kuituyhteyksiin – ilman kalliita erikoislaitteita.

Tekoäly alkaa valvoa Pohjoismaihin tulevaa dataa

Tiedon valtaväylistä Pohjoismaissa vastaava GlobalConnect ottaa käyttöön kehittyneen tekoälypohjaisen valvontajärjestelmän. Yhtiö investoi ScienceLogicin alustan käyttöönottoon, jonka avulla voidaan reaaliaikaisesti seurata verkon toimintaa ja ratkaista ongelmia ennen kuin ne ehtivät vaikuttaa käyttäjiin.

Uusi fotonipiiri kiihdyttää tekoälyn prosessoinnin huippunopeuteen

Amerikkalainen teknologia-alan yritys Lightmatter on julkaissut uudenlaisen fotoniikkaan perustuvan superpiirin, joka lupaa mullistaa tekoälyn infrastruktuurin. Passage M1000 -niminen piiri mahdollistaa ennennäkemättömän nopean tiedonsiirron tekoälylaskennassa, avaten tien entistä suuremmille ja tehokkaammille AI-malleille.

Trumpin politiikka voi nostaa seuraavan iPhonen hintaa jopa 40 prosenttia

USA Todayn mukaan Applen iPhonet saattavat kallistua jopa 43 prosenttia Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uusien tullien seurauksena. Trump ilmoitti keskiviikkona laajasta uudesta tullisuunnitelmasta, jonka tavoitteena on vauhdittaa yhdysvaltalaista tuotantoa. Tämä sisältää 34 prosentin lisätullit Kiinasta tuotaville tuotteille, mikä nostaa kokonaistullin 54 prosenttiin – korkeimmaksi Yhdysvaltain historiassa Kiinaa kohtaan.

Tänä vuonna jo joka viides uusi auto kulkee sähköllä

Sähköautojen suosio jatkaa kasvuaan haasteista ja epäilyksistä huolimatta. Uusimpien tilastojen mukaan vuonna 2025 jo 18 % maailmanlaajuisista autokaupoista kohdistuu sähköautoihin – kolme kertaa enemmän kuin viisi vuotta sitten.

Microsoft lähti liikkeelle 50 vuotta sitten BASIC-tulkista

Microsoft juhlii tänä vuonna 50-vuotista taivaltaan, ja juhlan kunniaksi yhtiön perustaja Bill Gates julkaisi alkuperäisen ohjelmakoodin, joka käynnisti koko teknologiayrityksen – Altair BASIC -tulkin. Gatesin mukaan kyseessä on "siistein koodi, jonka olen koskaan kirjoittanut".

Rohde lisäsi tehoa EMC-mittauksiin

Rohde & Schwarz on julkaissut päivitetyn version ELEKTRA-ohjelmistostaan, joka tuo lisää tehoa ja automaatiota EMC-mittauksiin. Uusi ohjelmistoversio tukee kaikkia ajankohtaisia EMC-standardeja eri toimialoilla – mukaan lukien kaupallinen elektroniikka, autoteollisuus, langattomat järjestelmät, puolustus ja ilmailu.

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Tamperelaissiru purkaa useampia audiovirtoja kuin mikään muu prosessori

Tamperelainen VLSI Solution on julkaissut uuden sukupolven audioprosessorin, joka asettaa uudet standardit äänenkäsittelylle sulautetuissa järjestelmissä. VS1073-uutuuspiiri pystyy purkamaan ja käsittelemään enemmän äänenpakkausmuotoja kuin mikään muu prosessori markkinoilla – mukaan lukien uudet tuetut formaatit kuten ALAC, DSD, Opus ja AC-3.

Uusi LUMI-supertietokone yllättää: kylkeen tulee kvanttitietokone

Suomeen rakennetaan maailman tehokkainta tekoälysupertietokonetta, ja sen rinnalle kehitetään nyt myös täysin uusi kvanttilaskenta-alusta. LUMI AI Factory -hankkeen johtaja Pekka Manninen vahvistaa, että uusi huippuluokan laskentaympäristö käynnistyy keväällä 2027.

Samsungin uusin tuo tekoälyn jäässä oleville tablettimarkkinoille

Tablettimarkkinat hakevat suuntaa, mutta Samsung uskoo tekoälyyn. Yhtiö julkaisi 2. huhtikuuta uuden Galaxy Tab S10 FE -sarjan, joka tuo älykkäät ominaisuudet yhä useamman käyttäjän ulottuville. Vaikka markkina kokonaisuudessaan junnaa lähes paikallaan, Samsung pyrkii herättelemään sitä AI-pohjaisella tuottavuudella ja kevyellä muotoilulla.

Trumpin tullit aiheuttavat suurta epävarmuutta puolijohdealalla

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut uusista tullipolitiikoista, jotka uhkaavat horjuttaa puolijohdeteollisuuden globaaleja toimitusketjuja. Trumpin hallinto on määrännyt 10 prosentin perustullin kaikkiin tuontituotteisiin ja jopa 32 prosentin tullit valikoiduille maille, kuten Taiwanille. Vaikka Taiwanin puolijohteet ovat toistaiseksi tullivapaita, alan toimijat elävät epävarmuudessa mahdollisista tulevista muutoksista.

Maailman ensimmäisessä MEMS-kompassissa ei ole liikkuvia osia

Ranskalainen teknologiayritys SBG Systems on esitellyt maailman ensimmäisen MEMS-pohjaisen gyrokompassin, joka kykenee määrittämään suunnan ilman GNSS-apua ja täysin ilman liikkuvia osia. Tämä inertianavigoinnin läpimurto avaa uuden luvun tarkassa ja kompaktissa paikannuksessa, erityisesti merenkulun ja robotiikan sovelluksissa.

Cadence demosi eurooppalaisvoimin kehitettyä ajoneuvojen SoC-piiriä

Euroopassa pitäisi vähentää riippuvuutta sekä kiinalaisesta että amerikkalaisesta tekniikasta. Muutaman viikon takaisilla Nürnbergin Embedded World -messuilla nähtiinkin tähän suuntaan kasvavia versoja. Esimerkiksi Cadence ja saksalainen Dream Chip Technologies esittelivät uuden sukupolven älykkään SoC-järjestelmäpiirin ajoneuvosovelluksiin.

LUMI-tekoälytehdas on yksi ensimmäisiä Euroopassa

LUMI-tekoälytehdas avaa uuden luvun eurooppalaisessa tekoälyn kehityksessä yhdistämällä huipputeknologian, asiantuntijuuden ja yhteistyön ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi. Tekoälyhubin fyysiset tilat sijoittuvat Espoon Otaniemeen Aalto-yliopiston yhteyteen, ja laskennan ydin toimii Kajaanissa, missä nykyinen LUMI-supertietokone tarjoaa maailmanluokan suorituskykyä tekoälykehitykselle.

Jyväskylän ylioppilaskylään maailman nopein opiskelijanetti

Kotimainen valokuituyhtiö Lounea toteutti Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan Soihtu-asuntoihin huippumodernit nettiyhteydet. Opiskelijakylä nousi kerralla maailman kärkeen tarjoamalla asukkailleen poikkeuksellisen nopeat verkkoyhteydet. 

Painetun elektroniikan tutkija TactoTekin teknologiajohtajaksi

Oululaistaustainen elektroniikkayhtiö TactoTek on nimittänyt tekniikan tohtori Pälvi Apilon uudeksi teknologiajohtajakseen. Apilo on ollut osa TactoTekin asiantuntijatiimiä vuodesta 2018 ja toiminut viimeksi yhtiön ennakoinnin ja tutkimuksen johtajana.

Linuxista tulee parempi pelaajille

Linux-kernelin tuore 6.14-päivitys lupaa merkittäviä suorituskykyparannuksia Windows-pelejä pelaaville Linux-käyttäjille. Ytimeen on tuotu parannettu NTsync-ajuri, jonka ansiosta Wine- ja Proton-yhteensopivuuskerrosten kautta ajettavat pelit voivat hyötyä jopa satojen prosenttien teholisästä tietyissä tilanteissa.

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Lue lisää...

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
article