logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Datanopeuden pitäisi olla yksinkertainen parametri. Jos mobiilikäyttäjä haluaa ladata musiikkia kännykkäänsä 192 kilobitin sekuntivauhtia, miniminopeuden linkille tukiasemasta kännykkään pitäisi olla 192 kilobittiä sekunnissa. Mitä monimutkaista tässä voisi olla? 

Kirjoittaja Eduardo Gonzalez Reyes on Anritsun sovellusinsinööri Ruotsissa. Hänellä on fysiikan tutkinto Zaragozan yliopistosta. Aiemmin hän on työskennellyt Ericssonilla tietoliikenneinsinöörinä. Nykyään hän työskentelee Anritsulla Kistassa, lähellä Tukholmaa.

Itse asiassa musiikinkuuntelijan verkkopalvelun laatuun vaikuttaa kolme tärkeää parametria. Tämän päivän LTE-verkoissa on kolme keskeistä tekniikkaa yhteysongelmien ratkaisemiseen.

Tässä artikkelissa kuvaillaan maksimidatanopeuden eli läpäisyn (throughput) mittauksia, joita voidaan tehdä päätelaitteessa (kännykässä tai mokkulassa) sekä niitä vaikutuksia, joita datanopeuden muuttumisella voi olla päätelaitteen suorituskykyyn. Artikkeli osoittaa myös, kuinka mahdollisuus mallintaa kännykän käyttäytymistä kaikissa mahdollisissa olosuhteissa - mikä voidaan tehdä sofistikoidussa tukiasemasimulaattorissa - on tehokkaan verkkosuunnittelun kannalta erittäin tärkeää.

Maksimidatanopeus markkinoinnin aseena

Verkon läpäisykykyä eli maksimidatanopeutta käytetään usein verkon ja päätelaitteen suorituskyvyn tärkeimpänä indikaattorina. Radioprotokollan kompleksisuus aiheuttaa kuitenkin sen, että operaattorien ja kännykkävalmistajien rohkeista kaistalupauksista on lähes mahdotonta päätellä mitään. Siksi on tärkeää tietää, mitä mitataan ja missä olosuhteissa, kun datanopeuden mittaustuloksia arvioidaan.

Itse asiassa kolme parametria kuvaa datansiirron pääpiirteitä: Keskimääräinen datanopeus, datanopeuden vaihtelu ajan mukaan ja pakettiviive (jitter).

Vaihtelut näiden parametrien arvoissa vaikuttavat eri sovelluksiin eri tavoin. Siksi on tärkeää ymmärtää parametrit hyvin.

Keskimääräinen datanopeus on se, mitä datanopeudella yleensä tarkoitetaan (ks.kuva 1). Datanopeuden vaihtelu tarkoittaa nopeimman ja hitaimman datayhteyden eroa tietyn ajanjakson aikana.

Kuva 1: Keskimääräisen datanopeuden ja datanopeuden vaihtelun vertailu.

Kuva 2 antaa toisenlaisen kuvan näyttäessään datanopeuden vaihtelun määrän tietyssä mittausajassa. Selvästi datanopeuden vaihtelu on vuossa 1 selvästi suurempaa kuin vuossa 2 (flow 1 ja flow 2).

Kuva 2: Datanopeuden vaihtelun vertailu kahdessa eri vuossa.

Nämä kaksi eri bittivuota muodostavat erilaisia haasteita verkko-operaattorille esimerkiksi puskuroinnin ja datanopeuden maksimivaatimusten suhteen. Esimerkiksi datanopeuden vaihtelu vaikuttaa VoIP-videopuheluihin - kun bittivirta hidastuu, ääni ja kuva uhkaavat katketa, häiriintyä tai kadota kokonaan. Sen sijaan suuria dokumentteja lataava bisneskäyttäjä voi sietää suuriakin vaihteluita yhteyden laadussa, kunhan keskimääräinen datanopeus riittää siihen, että lataus valmistuu siedettävässä ajassa.

Kolmas parametri pakettiviive (jitter) tarkoittaa aikaa, joka datapaketilta kuluu matkata lähtöpisteestä määränpäähänsä. Tätä parametria on vielä vaikeampi hallita kuin verkonläpäisyä, koska siihen vaikuttavat vahvasti myös käyttöjärjestelmät sekä palvelimessa että päätelaitteessa.

Verkko-operaattorien kannalta ongelmallista on se, että monet näihin kolmeen parametriin vaikuttavista tekijöistä eivät ole heidän hallittavissaan. Datanopeus päätelaitteessa on seurausta datansiirrosta ilmateitse, ja toisin kuin kiinteässä yhteydessä, operaattori ei voi vaikuttaa suoraan linkin olosuhteisiin. Ilmatie ja ympäristö vaikuttavat datanopeuteen: tällaisia ovat esimerkiksi kosteus ja muiden RF-signaalien aiheuttamat häiriöt. Lisäksi käyttäjä - ei operaattori - määrää, mitä bittivirtoja verkon yli siirretään ja milloin.

Operaattorin tehtävä on siksi hyvin vaikea. Pitää tarjota riittävä palvelunlaatu erilaisille datatyypeille, jotka toimivat eri tavoin erilaisissa datanopeuksissa, datanopeuden vaihtelussa ja pakettiviiveissä.

LTE:n työkalut datanopeuteen

LTE-verkkoprotokolla tarjoaa kolme keskeistä tapaa varmistaa, että datanopeus vastaa käyttäjien vaatimuksia. Näiden syvällisempää ymmärtämistä tässä artikkelissa tuetaan datalla ja graafisilla mittaustuloksilla, jotka perustuvat todellisiin mittauksiin. Mittauksia varten datanopeus oli lähteessä (palvelimessa, josta data lähetettiin) aina 70 megabittiä sekunnissa, ja päätelaitteena käytettiin ZTE:n MF820E-mokkulaa. Grafiikat ja taulukot näyttävät, miten hyvin dataa vastaanotettiin erilaisissa radio-olosuhteissa.

RF-lähetystehon hallinta on ensimmäinen operaattorin käytössä oleva tekniikka. Vastaanotetun tehon vaihtelun vaikutukset on helppo ymmärtää, jos päätelaitetta vertaa ihmiskorvaan. Mitä hiljaisemmalla äänellä meille puhutaan, sen vaikeampaa puhetta on ymmärtää. Samalla tavalla mobiilipäätelaitteen vastaanotto on vaikeampaa matalatehoisella signaalilla.

Kuva 3: Datanopeuden hidastuminen vastaanotetun signaalin tehon pienentyessä.

Kuva 3 näyttää, että vastaanotetulla tasolla -68 dBm (tai sitä suuremmalla vastaanotetulla tehotasolla) datanopeus on sama kuin alkuperäisessä lähetyksessä (70 Mbit/s). Kun teho pienenee, paketteja alkaa kadota ja päätelaitteen datayhteys hidastuu. Käytännössä tämä koetaan älypuhelimen käytössä selaimen jumiutumisena, tai sivun hitaana latautumisena.

Vastaanotettu teho vaikuttaa datanopeuden vaihteluun ja keskimääräiseen datanopeuteen. LTE-verkon ominaisuuksiin kuuluu, että datanopeuden hidastuessa dataa menetetään ryppäinä sen sijaan, että yhteys hidastuisi tasaisesti ja pikku hiljaa. Tyypillisesti yhteydessä menetetään joukko peräkkäisiä paketteja ennen kuin normaali yhteys palautuu ja datayhteys kasvaa hyväksyttävälle tasolle.

Kuva 4: Muutokset datanopeudessa suhteessa vastaanotettuun radiotehoon.

Kuva 4 osoittaa, miten arvokasta operaattorille on testata datanopeuden vaihteluita (mainituilla parametreilla) eri päätelaitteilla. Tällainen testaaminen onnistuu helpoimmin siihen suunnitellulla LTE-tukiasemasimulaattorilla, kuten Anritsun MD8475A-testerillä. Tämä osoittaa, että juuri ja juuri havaittavissa oleva yhteyden tason vaihtelu -68 dBm lähetysteholla muuttuu selvästi havaittavaksi -70 dBm:ssä. Kun tämä on tiedossa, verkon suunnittelijat voivat määritellä mastojen sijainnin ja tukiasemien konfiguroinnin niin, että käyttäjät pääsevät nauttimaan yli -70 dBm:n yhteyksistä mahdollisimman paljon.

Pakettien uudelleenlähetys

Kun ilmarajapinnan laatu tukiaseman ja päätelaitteen välillä heikkenee, paketteja saattaa kadota, mikä vaikuttaa yhteyden laatuun. Tätä varten LTE-protokolla sallii pakettien uudelleenlähetyksen tietyn määrän kertoja. Mikäli tällöinkään paketit eivät mene perille, tukiasemaverkko luovuttaa ja datapaketti menetetään kokonaan.

Kuva 5: Pakettien uudelleenlähetyksen vaikutus datanopeuteen eri radiotehoilla.

Kuva 5 osoittaa, että mitä useampia uudelleenlähetyksiä on, sitä parempi datayhteys on. Näin tapahtuu, vaikka radioteho pienenisi ja linkin laatu heikkenisi. Kuva 6 näyttää mielenkiintoisen tuloksen: datayhteyden vaihtelu vähenee myös, kun sallitaan enemmän pakettien uudelleenlähetyksiä.

Kuva 6: Datayhteyden vaihtelun vertailu yhden uudelleenlähetyksen (vasemmalla) ja neljän uudelleenlähetyksen (oikealla) jälkeen.

Pakettien uudelleenlähetystä ei ole rajattu vain LTE-verkkoihin. Sitä käytetään yleisesti dataverkoissa, esimerkiksi TCP-protokollaa käytettäessä lähes kaikessa internetliikenteessä.

Uudelleenlähetyksen suurin haitta on se, että pakettiviive (jitter) kasvaa: uudelleenlähetetyn paketin pääseminen määränpäähänsä kestää pidemmän aikaa. Tämä voi häiritä joitakin sovelluksia - esimerkiksi webbiselailussa sivut eivät ehkä lataudu tasaisesti.

LTE-protokolla yrittää ratkaista tämän ongelman monimutkaisella ohjelmistorakenteella, joka varmistaa että datapaketit (uudelleen) lähetetään kerran millisekunnissa. Tämä minimoi vaikutuksen pakettiviiveeseen.

Selvästi tämä on alue, jolla operaattorit hyötyvät tukiasemasimulaattorilla testaamisesta. Sen avulla he voivat kokeilla erilaisia uudelleenlähetyksen strategioita löytääkseen optimaalisen tasapainon keskimääräisen datanopeuden, datanopeuden vaihtelun ja pakettiviiveen välillä.

Adaptiivinen linkki

Erittäin huonoissa radio-olosuhteissa edes useat uudelleenlähetykset eivät johda hyväksyttävään datanopeuteen. Operaattorin viimeinen keino on tällöin adaptiivinen linkki: radiolähetyksen ominaisuuksia sovitetaan dynaamisesti (reaaliajassa) koettuihin muutoksiin ilmarajapinnassa.

Tämä tapahtuu valitsemalla maksimidatanopeus, jota voidaan menestyksekkäästi pitää yllä pakettihäviöitä aiheuttavien verkkohäiriöiden ilmaantuessa. Tämä mahdollistaa erilaisten radiotekniikoiden hyödyntämisen, jotta lähetyksestä tulee kestävämpi (robust).

Tukiasema voidaan konfiguroida tekemään linkin adaptointipäätöksiä pakettihäviöiden jatkuvan monitoroinnin ja ilmarajapinnan olosuhteiden perusteella. Nämä päätökset määrittelevät kuinka paljon tai vähän käytössä olevista radioresursseista annetaan yhdelle matkapuhelimelle. Nämäkin konfiguroinnit voidaan optimoida tukiasemasimulaattorilla tehtyjen simulointien perusteella.

Vaikka datanopeuksien tahallinen rajoittaminen voi teoriassa kuulostaa epätoivottavalta, käytännössä täyden datayhteyden antaminen paketteja hukkaavalle päätelaitteelle johtaisi arvokkaiden radioresurssien tuhlaamiseen, kun niitä voitaisiin antaa toisen päätelaitteen käyttöön. Lisäksi verkko menettäisi datalähetysten laadun kontrollin. Sen takia on parempi johdonmukaisesti ja jatkuvasti tarjota alhaisempaa datayhteyttä kuin antaa käyttöön nopeampi yhteys, joka johtaa pakettien katoamiseen ja yhteyden katkeamiseen.

Johtopäätös

Verkonläpäisy tai datanopeus on yllättävän monimutkainen mittaus. Mittaustulos ilman mittausolosuhteiden tuntemista kertoo käyttäjälle hyvin vähän testattavan päätelaitteen suorituskyvystä.

Simulointien hyöty operaattoreille tulee siitä, että he voivat kokeilla erilaisia ilma- ja verkko-olosuhteita, ja tutkia niiden vaikutuksia matkapuhelimen datanopeuteen. Tämän ansiosta operaattorit voivat hyödyntää erilaisia strategioita kuten RF-tehon konfigurointia, pakettien uudelleenlähetystä ja linkin adaptointia tuodakseen käyttäjille parhaan mahdollisen palvelun laadun tukemissaan verkon käyttötavoissa.

MD8475A-testerin kaltainen hyväksi havaittu tukiasemasimulaattori, joka tukee kaikkia mobiiliprotokollia LTE:een saakka, sisältää sisäänrakennettuna erilaisia optioita vaihtelevien toimintaolosuhteiden simuloimiseen ja testaamiseen.

MORE NEWS

Yokogawa istutti datankeruunsa PC:n kylkeen

Mittaus- ja testausyritys Yokogawa Test & Measurement on julkaissut uuden SL2000 High-Speed Data Acquisition Unit -laitteen, joka tuo perinteisen ScopeCorderin tehon suoraan PC:n ohjaukseen. Käytännössä kyse on siitä, että aiemman DL950:n ydin on siirretty PC-pohjaiseen järjestelmään, ilman omaa näyttöä, mutta varustettuna tehokkaalla datansiirrolla ja kehittyneillä ohjelmistoilla.

Oikein tehtynä jokainen NFC-liitos on erittäin turvallinen

NFC-teknologia (Near Field Communication) on jo pitkään mahdollistanut langattoman, nopean ja helppokäyttöisen yhteyden esimerkiksi maksutilanteissa, älylaitteiden yhdistämisessä ja tuotteiden tunnistamisessa. Viime vuosina turvallisuusnäkökulma on noussut keskiöön, ja oikein toteutettuna NFC-yhteydestä voi tulla paitsi vaivaton myös erittäin turvallinen.

Läpimurto akkuteknologiassa – litiumionien liike paranee 30 prosenttia

Tutkijat Münchenin teknillisestä yliopistosta (TUM) ovat kehittäneet uuden materiaalin, joka mahdollistaa litiumionien liikkeen yli 30 prosenttia aiempaa nopeammin. Kyseessä on maailmanennätys ionien johtavuudessa ja samalla merkittävä askel kohti tehokkaampia ja turvallisempia kiinteäakkuja.

OnePlus ottaa tietoisen riskin: tilakytkin vaihtuu monitoiminappiin

OnePlus on päättänyt luopua yhdestä tunnistettavimmista ominaisuuksistaan eli fyysisestä Alert Slider -tilakytkimestä ja korvata sen uudella ohjelmoitavalla Plus Key -painikkeella. Muutos on osa yhtiön uutta tekoälystrategiaa, jonka keskiössä on ”käyttäjäkohtaisesti mukautuva älykkyys”.

Nokia tappaa kuparin kuluttajien yhteyksistä

Nokian eilen julkistaman uuden 25G PON -linjakortin voi sanoa merkitsevän kuparikaapelointiin perustuvien kuluttajalaajakaistojen lopun alkua. Yhtiön mukaan uutuus tuo todelliset 10 gigabitin yhteydet koteihin kustannustehokkaasti. Tämä tekee kupariyhteyksistä teknisesti ja taloudellisesti vanhentuneita.

Xiphera palkittiin laitepohjaisesta salauksestaan

Suomalainen Xiphera on voittanut arvostetun ECSO STARtup Award 2025 -palkinnon Euroopan kyberturvallisuusjärjestön järjestämässä kilpailussa Haagissa. Palkinto myönnettiin yrityksen huippuluokan laitteistopohjaisista kryptografiaratkaisuista, jotka tarjoavat korkean turvallisuustason kriittisille toimialoille, kuten energia-, puolustus- ja tietoliikennesektorille.

Jokainen pörssiasiakas on 65,1 metrin kuituyhteyden päässä

Pörssikauppa Pohjoismaissa toimii yhä tarkasti säädellyissä olosuhteissa, vaikka teknologia loikkaa pilveen. Nasdaqin ja AWS:n huhtikuussa julkistama yhteistyö vie markkinainfrastruktuurin uudelle aikakaudelle, mutta yksi asia pysyy: jokaisella kaupankäyntiosapuolella on edelleen yhtä pitkä matka pörssijärjestelmään – kirjaimellisesti.

Siirtyminen 22 nanometriin on Silicon Labsille iso askel

Silicon Labs on julkistanut uuden sukupolven järjestelmäpiirit (SoC), jotka merkitsevät merkittävää teknologista harppausta yhtiön historiassa. Uudet Series 3 -piirit, SiXG301 ja SiXG302, valmistetaan edistyksellisellä 22 nanometrin valmistustekniikalla, mikä parantaa huomattavasti suorituskykyä, energiatehokkuutta ja integroitavuutta aiempiin sukupolviin verrattuna.

Arm-pohjainen prosessori pidentää selvästi läppärin käyttöikää

Uuden sukupolven kannettavat tietokoneet hyötyvät nyt merkittävästi Arm-pohjaisten prosessoreiden energiatehokkuudesta. HP:n uusimmat OmniBook 5 -sarjan mallit osoittavat, että kannettavan akunkesto voi yltää jopa 34 tuntiin. Tämä tarkoittaa useita päiviä tavallisessa käytössä ilman lataustarvetta.

Tekoäly tekee kyberhyökkäyksistä automatisoituja

Kyberhyökkäysten tahti kiihtyy globaalisti tekoälyn ja automaation myötä. Fortinetin kyberturvatutkimusyksikkö FortiGuard Labsin tuoreen Global Threat Landscape 2025 -raportin mukaan rikolliset hyödyntävät yhä enemmän automatisoituja työkaluja haavoittuvuuksien etsimiseen ja hyödyntämiseen, mikä lyhentää merkittävästi aikaa ensimmäisestä skannauksesta varsinaiseen hyökkäykseen.

Rustin rooli Linuxissa kasvaa

Uusimman Linux-ytimen version 6.15 myötä Rust-ohjelmointikielen tuki ottaa seuraavan askeleen ytimeen integroinnissa. Vaikka Rustin osuus on edelleen pieni, sen laajentaminen esimerkiksi ajastinjärjestelmään (hrtimer) ja ARMv7-arkkitehtuurin tuonti mukaan kertoo, että Rustille on löytymässä todellista käyttöä maailman tärkeimmässä avoimen lähdekoodin ohjelmistoprojektissa.

Mobiilinetti on kaupungeissa selvästi parempi

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin mukaan mobiiliverkon laatu vaihtelee Suomessa huomattavasti alueittain. Bittimittari.fi-palvelun mittausten perusteella suurimmat erot näkyvät yhteysnopeuksissa kaupunkien ja maaseudun välillä.

Telian datakeskus lämmittää 14 000 kerrostalokaksiota

Telian Helsinki Data Center pystyy nyt lämmittämään jopa 14 000 kerrostalokaksiota. Tämä on mahdollista, kun datakeskuksen hukkalämmön talteenoton kapasiteetti nostettiin keväällä 2025 peräti 90 prosenttiin aiemmasta 60 prosentista.

Tekoäly pysäyttää junan vaaratilanteissa

VTT ja teknologiayhtiö ToolTech ovat kehittäneet tekoälypohjaisen sensorijärjestelmän, joka parantaa turvallisuutta ja tuottavuutta haastavissa ympäristöissä – aina sumuisista rautateistä pölyisiin kaivoksiin. Uusi järjestelmä kykenee havaitsemaan esteet, kuten ihmiset ja eläimet, jopa 200 metrin etäisyydeltä ja ilmoittamaan niistä ajoneuvon kuljettajalle reaaliajassa.

Siemens tuo tekoälypohjaisen piirikorttisuunnittelun myös pienemmille yrityksille

Siemens on julkaissut uudet PADS Pro Essentials ja Xpedition Standard -ohjelmistot, jotka tuovat tekoälyavusteisen piirikorttisuunnittelun (PCB) myös pienempien yritysten ja suunnittelutiimien ulottuville. Työkalut ovat tuttuja Mentorilta, jonka Siemens osti jo vuosia sitten.

Uusi akku jopa kolminkertaistaa sähköauton kantaman

Sähköautojen toimintamatka voi tulevaisuudessa nousta täysin uudelle tasolle, kiitos uuden kiinteäelektrolyyttisen akun, jonka energiatiheys on huikeat 525 Wh/kg. Akun kehittäjä on kiinalainen Gotion, joka on osittain Volkswagenin omistama.

Kiinalaistutkijat kehittivät piilolinssin, jolla näkee pimeässä

Kiinalaiset tutkijat ovat onnistuneet kehittämään maailman ensimmäisen piilolinssin, jonka avulla ihminen voi nähdä pimeässä – ainakin tietyissä olosuhteissa. Innovaatio perustuu infrapunavaloon ja sen muuntamiseen näkyväksi valoksi silmälle.

ST:ltä kova saavutus: kaksi kiihtyvyysanturia samaan koteloon

STMicroelectronics on tehnyt merkittävän teknologisen läpimurron julkaisemalla uuden sukupolven älyanturin, joka yhdistää kaksi erillistä kiihtyvyysanturia samaan poikkeuksellisen pieneen (3 x 2,5 mm) koteloon. Tämä on ensimmäinen kerta, kun samassa moduulissa yhdistyy laajalle G-voima-alueelle skaalautuva mittauskyky, sulautettu tekoäly ja erittäin tarkka liikkeentunnistus.

Näin QR-huijaus toimii

QR-koodit ovat tulleet osaksi arkea: niitä käytetään ravintolamenuihin tutustumiseen, maksamiseen ja nopeaan kirjautumiseen eri palveluihin. Mutta juuri tämä tuttuus tekee niistä vaarallisia. Rikolliset ovat alkaneet hyödyntää QR-koodeja huijauksiin, joissa ihmiset johdatellaan huomaamatta väärennetyille sivustoille. Näillä sivuilla uhrilta kalastellaan henkilökohtaisia tietoja – kuten pankkitunnuksia – tai pyritään asentamaan haittaohjelmia hänen laitteelleen.

Halvoissa Android-televisiobokseissa vakavia tietoturvariskejä

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom kehottaa kuluttajia olemaan tarkkana Android TV -medialaitteiden hankinnassa. Markkinoilla liikkuu erityisesti tuntemattomien valmistajien edullisia laitteita, joissa on havaittu vakavia tietoturvaongelmia – osa laitteista on jopa sisältänyt haittaohjelmia suoraan pakkauksesta.

3D-tulostus on tie kestävään elektroniikkavalmistukseen

ETN - Technical articlePerinteinen elektroniikan valmistus perustuu prosesseihin, jotka johtavat usein materiaalihävikkiin, korkeisiin työkalukustannuksiin ja merkittäviin varastointikuluihin. Viime vuosina lisäävä valmistus (additive), erityisesti 3D-tulostus, on kuitenkin alkanut nousta varteenotettavaksi vaihtoehdoksi elektroniikan valmistuksessa, sillä se tarjoaa lisää suunnittelun joustavuutta sekä mahdollisia ympäristö- ja taloudellisia etuja.

Lue lisää...

Näin otat tekoälyn käyttöön teollisuudessa

Vaikka monet organisaatiot ovat jo ottaneet käyttöön perinteisiä tekoälyagentteja, tie täysin autonomisiin tekoälyagentteihin voi sisältää haasteita. Tekemällä strategisia investointeja ja omaksumalla metodisen lähestymistavan agenttien skaalaamiseen, sekä niiden erityisten roolien määrittelyyn, teollisuusyritykset voivat päästä loputtomalta tuntuvien kokeilujen yli ja alkaa nauttia tekoälyagenttien hyödyistä todellisessa elämässä, kirjoittaa teollisuuden ohjelmistoja kehittävän IFS:n tekoälyjohtaja Bob De Cuax.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article