logotypen
 
 

IN FOCUS

IP suojaan ulkoiseen muistiin

Monet markkinoilla olevat mikro-ohjaimet tarjoavat tallennuskapasiteettia muutamien megatavujen verran, mikä vaikuttaa merkittävästi tuotteen hintaan. Sopiva vaihtoehtoinen ratkaisu on käyttää ulkoista muistia, jota voidaan hankkia suuremmissa määrissä selvästi edullisempaan hintaan ja useilla eri kapasiteettivaihtoehdoilla – yleensä muutamasta megatavusta satoihin megatavuihin.

Lue lisää...

Datanopeuden pitäisi olla yksinkertainen parametri. Jos mobiilikäyttäjä haluaa ladata musiikkia kännykkäänsä 192 kilobitin sekuntivauhtia, miniminopeuden linkille tukiasemasta kännykkään pitäisi olla 192 kilobittiä sekunnissa. Mitä monimutkaista tässä voisi olla? 

Kirjoittaja Eduardo Gonzalez Reyes on Anritsun sovellusinsinööri Ruotsissa. Hänellä on fysiikan tutkinto Zaragozan yliopistosta. Aiemmin hän on työskennellyt Ericssonilla tietoliikenneinsinöörinä. Nykyään hän työskentelee Anritsulla Kistassa, lähellä Tukholmaa.

Itse asiassa musiikinkuuntelijan verkkopalvelun laatuun vaikuttaa kolme tärkeää parametria. Tämän päivän LTE-verkoissa on kolme keskeistä tekniikkaa yhteysongelmien ratkaisemiseen.

Tässä artikkelissa kuvaillaan maksimidatanopeuden eli läpäisyn (throughput) mittauksia, joita voidaan tehdä päätelaitteessa (kännykässä tai mokkulassa) sekä niitä vaikutuksia, joita datanopeuden muuttumisella voi olla päätelaitteen suorituskykyyn. Artikkeli osoittaa myös, kuinka mahdollisuus mallintaa kännykän käyttäytymistä kaikissa mahdollisissa olosuhteissa - mikä voidaan tehdä sofistikoidussa tukiasemasimulaattorissa - on tehokkaan verkkosuunnittelun kannalta erittäin tärkeää.

Maksimidatanopeus markkinoinnin aseena

Verkon läpäisykykyä eli maksimidatanopeutta käytetään usein verkon ja päätelaitteen suorituskyvyn tärkeimpänä indikaattorina. Radioprotokollan kompleksisuus aiheuttaa kuitenkin sen, että operaattorien ja kännykkävalmistajien rohkeista kaistalupauksista on lähes mahdotonta päätellä mitään. Siksi on tärkeää tietää, mitä mitataan ja missä olosuhteissa, kun datanopeuden mittaustuloksia arvioidaan.

Itse asiassa kolme parametria kuvaa datansiirron pääpiirteitä: Keskimääräinen datanopeus, datanopeuden vaihtelu ajan mukaan ja pakettiviive (jitter).

Vaihtelut näiden parametrien arvoissa vaikuttavat eri sovelluksiin eri tavoin. Siksi on tärkeää ymmärtää parametrit hyvin.

Keskimääräinen datanopeus on se, mitä datanopeudella yleensä tarkoitetaan (ks.kuva 1). Datanopeuden vaihtelu tarkoittaa nopeimman ja hitaimman datayhteyden eroa tietyn ajanjakson aikana.

Kuva 1: Keskimääräisen datanopeuden ja datanopeuden vaihtelun vertailu.

Kuva 2 antaa toisenlaisen kuvan näyttäessään datanopeuden vaihtelun määrän tietyssä mittausajassa. Selvästi datanopeuden vaihtelu on vuossa 1 selvästi suurempaa kuin vuossa 2 (flow 1 ja flow 2).

Kuva 2: Datanopeuden vaihtelun vertailu kahdessa eri vuossa.

Nämä kaksi eri bittivuota muodostavat erilaisia haasteita verkko-operaattorille esimerkiksi puskuroinnin ja datanopeuden maksimivaatimusten suhteen. Esimerkiksi datanopeuden vaihtelu vaikuttaa VoIP-videopuheluihin - kun bittivirta hidastuu, ääni ja kuva uhkaavat katketa, häiriintyä tai kadota kokonaan. Sen sijaan suuria dokumentteja lataava bisneskäyttäjä voi sietää suuriakin vaihteluita yhteyden laadussa, kunhan keskimääräinen datanopeus riittää siihen, että lataus valmistuu siedettävässä ajassa.

Kolmas parametri pakettiviive (jitter) tarkoittaa aikaa, joka datapaketilta kuluu matkata lähtöpisteestä määränpäähänsä. Tätä parametria on vielä vaikeampi hallita kuin verkonläpäisyä, koska siihen vaikuttavat vahvasti myös käyttöjärjestelmät sekä palvelimessa että päätelaitteessa.

Verkko-operaattorien kannalta ongelmallista on se, että monet näihin kolmeen parametriin vaikuttavista tekijöistä eivät ole heidän hallittavissaan. Datanopeus päätelaitteessa on seurausta datansiirrosta ilmateitse, ja toisin kuin kiinteässä yhteydessä, operaattori ei voi vaikuttaa suoraan linkin olosuhteisiin. Ilmatie ja ympäristö vaikuttavat datanopeuteen: tällaisia ovat esimerkiksi kosteus ja muiden RF-signaalien aiheuttamat häiriöt. Lisäksi käyttäjä - ei operaattori - määrää, mitä bittivirtoja verkon yli siirretään ja milloin.

Operaattorin tehtävä on siksi hyvin vaikea. Pitää tarjota riittävä palvelunlaatu erilaisille datatyypeille, jotka toimivat eri tavoin erilaisissa datanopeuksissa, datanopeuden vaihtelussa ja pakettiviiveissä.

LTE:n työkalut datanopeuteen

LTE-verkkoprotokolla tarjoaa kolme keskeistä tapaa varmistaa, että datanopeus vastaa käyttäjien vaatimuksia. Näiden syvällisempää ymmärtämistä tässä artikkelissa tuetaan datalla ja graafisilla mittaustuloksilla, jotka perustuvat todellisiin mittauksiin. Mittauksia varten datanopeus oli lähteessä (palvelimessa, josta data lähetettiin) aina 70 megabittiä sekunnissa, ja päätelaitteena käytettiin ZTE:n MF820E-mokkulaa. Grafiikat ja taulukot näyttävät, miten hyvin dataa vastaanotettiin erilaisissa radio-olosuhteissa.

RF-lähetystehon hallinta on ensimmäinen operaattorin käytössä oleva tekniikka. Vastaanotetun tehon vaihtelun vaikutukset on helppo ymmärtää, jos päätelaitetta vertaa ihmiskorvaan. Mitä hiljaisemmalla äänellä meille puhutaan, sen vaikeampaa puhetta on ymmärtää. Samalla tavalla mobiilipäätelaitteen vastaanotto on vaikeampaa matalatehoisella signaalilla.

Kuva 3: Datanopeuden hidastuminen vastaanotetun signaalin tehon pienentyessä.

Kuva 3 näyttää, että vastaanotetulla tasolla -68 dBm (tai sitä suuremmalla vastaanotetulla tehotasolla) datanopeus on sama kuin alkuperäisessä lähetyksessä (70 Mbit/s). Kun teho pienenee, paketteja alkaa kadota ja päätelaitteen datayhteys hidastuu. Käytännössä tämä koetaan älypuhelimen käytössä selaimen jumiutumisena, tai sivun hitaana latautumisena.

Vastaanotettu teho vaikuttaa datanopeuden vaihteluun ja keskimääräiseen datanopeuteen. LTE-verkon ominaisuuksiin kuuluu, että datanopeuden hidastuessa dataa menetetään ryppäinä sen sijaan, että yhteys hidastuisi tasaisesti ja pikku hiljaa. Tyypillisesti yhteydessä menetetään joukko peräkkäisiä paketteja ennen kuin normaali yhteys palautuu ja datayhteys kasvaa hyväksyttävälle tasolle.

Kuva 4: Muutokset datanopeudessa suhteessa vastaanotettuun radiotehoon.

Kuva 4 osoittaa, miten arvokasta operaattorille on testata datanopeuden vaihteluita (mainituilla parametreilla) eri päätelaitteilla. Tällainen testaaminen onnistuu helpoimmin siihen suunnitellulla LTE-tukiasemasimulaattorilla, kuten Anritsun MD8475A-testerillä. Tämä osoittaa, että juuri ja juuri havaittavissa oleva yhteyden tason vaihtelu -68 dBm lähetysteholla muuttuu selvästi havaittavaksi -70 dBm:ssä. Kun tämä on tiedossa, verkon suunnittelijat voivat määritellä mastojen sijainnin ja tukiasemien konfiguroinnin niin, että käyttäjät pääsevät nauttimaan yli -70 dBm:n yhteyksistä mahdollisimman paljon.

Pakettien uudelleenlähetys

Kun ilmarajapinnan laatu tukiaseman ja päätelaitteen välillä heikkenee, paketteja saattaa kadota, mikä vaikuttaa yhteyden laatuun. Tätä varten LTE-protokolla sallii pakettien uudelleenlähetyksen tietyn määrän kertoja. Mikäli tällöinkään paketit eivät mene perille, tukiasemaverkko luovuttaa ja datapaketti menetetään kokonaan.

Kuva 5: Pakettien uudelleenlähetyksen vaikutus datanopeuteen eri radiotehoilla.

Kuva 5 osoittaa, että mitä useampia uudelleenlähetyksiä on, sitä parempi datayhteys on. Näin tapahtuu, vaikka radioteho pienenisi ja linkin laatu heikkenisi. Kuva 6 näyttää mielenkiintoisen tuloksen: datayhteyden vaihtelu vähenee myös, kun sallitaan enemmän pakettien uudelleenlähetyksiä.

Kuva 6: Datayhteyden vaihtelun vertailu yhden uudelleenlähetyksen (vasemmalla) ja neljän uudelleenlähetyksen (oikealla) jälkeen.

Pakettien uudelleenlähetystä ei ole rajattu vain LTE-verkkoihin. Sitä käytetään yleisesti dataverkoissa, esimerkiksi TCP-protokollaa käytettäessä lähes kaikessa internetliikenteessä.

Uudelleenlähetyksen suurin haitta on se, että pakettiviive (jitter) kasvaa: uudelleenlähetetyn paketin pääseminen määränpäähänsä kestää pidemmän aikaa. Tämä voi häiritä joitakin sovelluksia - esimerkiksi webbiselailussa sivut eivät ehkä lataudu tasaisesti.

LTE-protokolla yrittää ratkaista tämän ongelman monimutkaisella ohjelmistorakenteella, joka varmistaa että datapaketit (uudelleen) lähetetään kerran millisekunnissa. Tämä minimoi vaikutuksen pakettiviiveeseen.

Selvästi tämä on alue, jolla operaattorit hyötyvät tukiasemasimulaattorilla testaamisesta. Sen avulla he voivat kokeilla erilaisia uudelleenlähetyksen strategioita löytääkseen optimaalisen tasapainon keskimääräisen datanopeuden, datanopeuden vaihtelun ja pakettiviiveen välillä.

Adaptiivinen linkki

Erittäin huonoissa radio-olosuhteissa edes useat uudelleenlähetykset eivät johda hyväksyttävään datanopeuteen. Operaattorin viimeinen keino on tällöin adaptiivinen linkki: radiolähetyksen ominaisuuksia sovitetaan dynaamisesti (reaaliajassa) koettuihin muutoksiin ilmarajapinnassa.

Tämä tapahtuu valitsemalla maksimidatanopeus, jota voidaan menestyksekkäästi pitää yllä pakettihäviöitä aiheuttavien verkkohäiriöiden ilmaantuessa. Tämä mahdollistaa erilaisten radiotekniikoiden hyödyntämisen, jotta lähetyksestä tulee kestävämpi (robust).

Tukiasema voidaan konfiguroida tekemään linkin adaptointipäätöksiä pakettihäviöiden jatkuvan monitoroinnin ja ilmarajapinnan olosuhteiden perusteella. Nämä päätökset määrittelevät kuinka paljon tai vähän käytössä olevista radioresursseista annetaan yhdelle matkapuhelimelle. Nämäkin konfiguroinnit voidaan optimoida tukiasemasimulaattorilla tehtyjen simulointien perusteella.

Vaikka datanopeuksien tahallinen rajoittaminen voi teoriassa kuulostaa epätoivottavalta, käytännössä täyden datayhteyden antaminen paketteja hukkaavalle päätelaitteelle johtaisi arvokkaiden radioresurssien tuhlaamiseen, kun niitä voitaisiin antaa toisen päätelaitteen käyttöön. Lisäksi verkko menettäisi datalähetysten laadun kontrollin. Sen takia on parempi johdonmukaisesti ja jatkuvasti tarjota alhaisempaa datayhteyttä kuin antaa käyttöön nopeampi yhteys, joka johtaa pakettien katoamiseen ja yhteyden katkeamiseen.

Johtopäätös

Verkonläpäisy tai datanopeus on yllättävän monimutkainen mittaus. Mittaustulos ilman mittausolosuhteiden tuntemista kertoo käyttäjälle hyvin vähän testattavan päätelaitteen suorituskyvystä.

Simulointien hyöty operaattoreille tulee siitä, että he voivat kokeilla erilaisia ilma- ja verkko-olosuhteita, ja tutkia niiden vaikutuksia matkapuhelimen datanopeuteen. Tämän ansiosta operaattorit voivat hyödyntää erilaisia strategioita kuten RF-tehon konfigurointia, pakettien uudelleenlähetystä ja linkin adaptointia tuodakseen käyttäjille parhaan mahdollisen palvelun laadun tukemissaan verkon käyttötavoissa.

MD8475A-testerin kaltainen hyväksi havaittu tukiasemasimulaattori, joka tukee kaikkia mobiiliprotokollia LTE:een saakka, sisältää sisäänrakennettuna erilaisia optioita vaihtelevien toimintaolosuhteiden simuloimiseen ja testaamiseen.

MORE NEWS

PDF:stä tuli suosittu tapa hyökätä sähköpostiin

Kyberrikolliset ovat löytäneet uuden, tehokkaan keinon kiertää tietoturvasuojaukset: PDF-tiedostot. Check Point Researchin tuoreen tutkimuksen mukaan jo 22 % haitallisista sähköpostiliitteistä on PDF-muodossa. Samalla 68 % kyberhyökkäyksistä alkaa edelleen sähköpostista, mikä tekee PDF:stä entistä houkuttelevamman hyökkäysvälineen.

Uuden sirun avulla kännykkä voi tietää sijaintinsa sentin tarkkuudella

Nykyisten GPS-järjestelmien tarkkuus on vain muutamia metrejä, mutta uusi teknologia voi viedä paikannuksen tarkkuuden senttimetriluokkaan. Purdue Universityn ja Chalmersin teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet sirupohjaisen aaltokampatekniikan, joka voi mullistaa navigoinnin, autonomiset ajoneuvot ja tarkat mittausjärjestelmät.

Uusi salaus suojaa jo tämän päivän kuituyhteyksiä kvanttikoneilta

Kvanttitietokoneiden uhka nykyiselle tietoturvalle on herättänyt huolta laajasti: tulevaisuudessa ne voivat murtaa laajasti käytössä olevat salausmenetelmät. Nyt Karlsruhen teknillisen instituutin (KIT) tutkijat ovat kehittäneet ratkaisun, joka tuo kvanttiturvallisen salauksen jo olemassa oleviin kuituyhteyksiin – ilman kalliita erikoislaitteita.

Tekoäly alkaa valvoa Pohjoismaihin tulevaa dataa

Tiedon valtaväylistä Pohjoismaissa vastaava GlobalConnect ottaa käyttöön kehittyneen tekoälypohjaisen valvontajärjestelmän. Yhtiö investoi ScienceLogicin alustan käyttöönottoon, jonka avulla voidaan reaaliaikaisesti seurata verkon toimintaa ja ratkaista ongelmia ennen kuin ne ehtivät vaikuttaa käyttäjiin.

Uusi fotonipiiri kiihdyttää tekoälyn prosessoinnin huippunopeuteen

Amerikkalainen teknologia-alan yritys Lightmatter on julkaissut uudenlaisen fotoniikkaan perustuvan superpiirin, joka lupaa mullistaa tekoälyn infrastruktuurin. Passage M1000 -niminen piiri mahdollistaa ennennäkemättömän nopean tiedonsiirron tekoälylaskennassa, avaten tien entistä suuremmille ja tehokkaammille AI-malleille.

Trumpin politiikka voi nostaa seuraavan iPhonen hintaa jopa 40 prosenttia

USA Todayn mukaan Applen iPhonet saattavat kallistua jopa 43 prosenttia Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uusien tullien seurauksena. Trump ilmoitti keskiviikkona laajasta uudesta tullisuunnitelmasta, jonka tavoitteena on vauhdittaa yhdysvaltalaista tuotantoa. Tämä sisältää 34 prosentin lisätullit Kiinasta tuotaville tuotteille, mikä nostaa kokonaistullin 54 prosenttiin – korkeimmaksi Yhdysvaltain historiassa Kiinaa kohtaan.

Tänä vuonna jo joka viides uusi auto kulkee sähköllä

Sähköautojen suosio jatkaa kasvuaan haasteista ja epäilyksistä huolimatta. Uusimpien tilastojen mukaan vuonna 2025 jo 18 % maailmanlaajuisista autokaupoista kohdistuu sähköautoihin – kolme kertaa enemmän kuin viisi vuotta sitten.

Microsoft lähti liikkeelle 50 vuotta sitten BASIC-tulkista

Microsoft juhlii tänä vuonna 50-vuotista taivaltaan, ja juhlan kunniaksi yhtiön perustaja Bill Gates julkaisi alkuperäisen ohjelmakoodin, joka käynnisti koko teknologiayrityksen – Altair BASIC -tulkin. Gatesin mukaan kyseessä on "siistein koodi, jonka olen koskaan kirjoittanut".

Rohde lisäsi tehoa EMC-mittauksiin

Rohde & Schwarz on julkaissut päivitetyn version ELEKTRA-ohjelmistostaan, joka tuo lisää tehoa ja automaatiota EMC-mittauksiin. Uusi ohjelmistoversio tukee kaikkia ajankohtaisia EMC-standardeja eri toimialoilla – mukaan lukien kaupallinen elektroniikka, autoteollisuus, langattomat järjestelmät, puolustus ja ilmailu.

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Tamperelaissiru purkaa useampia audiovirtoja kuin mikään muu prosessori

Tamperelainen VLSI Solution on julkaissut uuden sukupolven audioprosessorin, joka asettaa uudet standardit äänenkäsittelylle sulautetuissa järjestelmissä. VS1073-uutuuspiiri pystyy purkamaan ja käsittelemään enemmän äänenpakkausmuotoja kuin mikään muu prosessori markkinoilla – mukaan lukien uudet tuetut formaatit kuten ALAC, DSD, Opus ja AC-3.

Uusi LUMI-supertietokone yllättää: kylkeen tulee kvanttitietokone

Suomeen rakennetaan maailman tehokkainta tekoälysupertietokonetta, ja sen rinnalle kehitetään nyt myös täysin uusi kvanttilaskenta-alusta. LUMI AI Factory -hankkeen johtaja Pekka Manninen vahvistaa, että uusi huippuluokan laskentaympäristö käynnistyy keväällä 2027.

Samsungin uusin tuo tekoälyn jäässä oleville tablettimarkkinoille

Tablettimarkkinat hakevat suuntaa, mutta Samsung uskoo tekoälyyn. Yhtiö julkaisi 2. huhtikuuta uuden Galaxy Tab S10 FE -sarjan, joka tuo älykkäät ominaisuudet yhä useamman käyttäjän ulottuville. Vaikka markkina kokonaisuudessaan junnaa lähes paikallaan, Samsung pyrkii herättelemään sitä AI-pohjaisella tuottavuudella ja kevyellä muotoilulla.

Trumpin tullit aiheuttavat suurta epävarmuutta puolijohdealalla

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut uusista tullipolitiikoista, jotka uhkaavat horjuttaa puolijohdeteollisuuden globaaleja toimitusketjuja. Trumpin hallinto on määrännyt 10 prosentin perustullin kaikkiin tuontituotteisiin ja jopa 32 prosentin tullit valikoiduille maille, kuten Taiwanille. Vaikka Taiwanin puolijohteet ovat toistaiseksi tullivapaita, alan toimijat elävät epävarmuudessa mahdollisista tulevista muutoksista.

Maailman ensimmäisessä MEMS-kompassissa ei ole liikkuvia osia

Ranskalainen teknologiayritys SBG Systems on esitellyt maailman ensimmäisen MEMS-pohjaisen gyrokompassin, joka kykenee määrittämään suunnan ilman GNSS-apua ja täysin ilman liikkuvia osia. Tämä inertianavigoinnin läpimurto avaa uuden luvun tarkassa ja kompaktissa paikannuksessa, erityisesti merenkulun ja robotiikan sovelluksissa.

Cadence demosi eurooppalaisvoimin kehitettyä ajoneuvojen SoC-piiriä

Euroopassa pitäisi vähentää riippuvuutta sekä kiinalaisesta että amerikkalaisesta tekniikasta. Muutaman viikon takaisilla Nürnbergin Embedded World -messuilla nähtiinkin tähän suuntaan kasvavia versoja. Esimerkiksi Cadence ja saksalainen Dream Chip Technologies esittelivät uuden sukupolven älykkään SoC-järjestelmäpiirin ajoneuvosovelluksiin.

LUMI-tekoälytehdas on yksi ensimmäisiä Euroopassa

LUMI-tekoälytehdas avaa uuden luvun eurooppalaisessa tekoälyn kehityksessä yhdistämällä huipputeknologian, asiantuntijuuden ja yhteistyön ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi. Tekoälyhubin fyysiset tilat sijoittuvat Espoon Otaniemeen Aalto-yliopiston yhteyteen, ja laskennan ydin toimii Kajaanissa, missä nykyinen LUMI-supertietokone tarjoaa maailmanluokan suorituskykyä tekoälykehitykselle.

Jyväskylän ylioppilaskylään maailman nopein opiskelijanetti

Kotimainen valokuituyhtiö Lounea toteutti Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan Soihtu-asuntoihin huippumodernit nettiyhteydet. Opiskelijakylä nousi kerralla maailman kärkeen tarjoamalla asukkailleen poikkeuksellisen nopeat verkkoyhteydet. 

Painetun elektroniikan tutkija TactoTekin teknologiajohtajaksi

Oululaistaustainen elektroniikkayhtiö TactoTek on nimittänyt tekniikan tohtori Pälvi Apilon uudeksi teknologiajohtajakseen. Apilo on ollut osa TactoTekin asiantuntijatiimiä vuodesta 2018 ja toiminut viimeksi yhtiön ennakoinnin ja tutkimuksen johtajana.

Linuxista tulee parempi pelaajille

Linux-kernelin tuore 6.14-päivitys lupaa merkittäviä suorituskykyparannuksia Windows-pelejä pelaaville Linux-käyttäjille. Ytimeen on tuotu parannettu NTsync-ajuri, jonka ansiosta Wine- ja Proton-yhteensopivuuskerrosten kautta ajettavat pelit voivat hyötyä jopa satojen prosenttien teholisästä tietyissä tilanteissa.

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Lue lisää...

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
article