Virtuaalitodellisuus, lisätty todellisuus ja sosiaalisen median mobiiliratkaisut ovat pian huoltohenkilöstön arkea. Teknologian tutkimuskeskus VTT koordinoi DIMECC S-STEP-ohjelmassa (Smart technologies for lifecycle performance) osaprojektia, jossa kehitettiin tutkimuksen ja teollisuuden yhteistyönä uusia digitaalisia huoltotyöratkaisuja ja -välineitä. Tavoitteena on tehostaa työtuloksia ja -tyytyväisyyttä.
Teollisuuden digitalisaatiota on tutkittu ja kehitetty paljon liiketoiminnan ja ICT-ratkaisujen näkökulmista, mutta vähän työn tehostamisen ja työtyytyväisyyden lähtökohdista.
- Teollisuuden digitalisaatio muuttaa huoltotehtäviä ja -välineitä, ja yhä useampi työntekijä tekee tietotyötä. Paras tuottavuus ja työtyytyväisyys saadaan, kun työkäytäntöjä ja uutta tekniikkaa hyödyntäviä työvälineitä kehitetään kokonaisuutena yhteistyössä työntekijöiden kanssa, sanoo hankkeen projektipäällikkö Eija Kaasinen VTT:ltä.
Hankkeen keskeisiksi kehityskohteiksi valikoituivat parempi valmistautuminen huoltokäyntiin, tuki vianetsintään, henkilökohtainen ja tilannetietoinen ”kädestä pitäen” opastus huoltotoimenpiteiden tekemiseen sekä vaivaton raportointi jo huoltokäynnin aikana. VTT ja muut tutkimusosapuolet kehittivät yhdessä hankkeeseen osallistuvien yritysten kanssa lukuisia pilottisovelluksia.
Sovellusten avulla esimerkiksi huoltomies voi tutustua ennen kohteeseen lähtöä huoltoympäristöön tarkastelemalla virtuaalisesti huoltoympäristöä VR-lasien avulla. Etäasiantuntija voi näyttää huoltomiehelle toimintaohjeita lisätyn todellisuuden (AR) sovellusten avulla. Huoltokohteeseen liittyvät kollegojen vinkit ja hyväksi havaitut toimintamallit jaetaan hyödyntäen sosiaalista mediaa ja AR:ää.
AR- ja VR-työvälineet ovat kypsymässä tuotantokäyttöön sopivaksi sekä hinnaltaan että toimivuudeltaan. Lähivuosina AR- ja VR-sovellukset tulevat nopeasti yleistymään erilaisissa teollisuuden huoltotehtävissä.
Hankkeen tuloksia voidaan soveltaa paitsi huoltoon, myös muihin teollisuuden työtehtäviin. Ratkaisut kehitettiin kansainvälisten yritysten tarpeista, joilla on laaja ja globaali huoltotoiminta, siksi ohjelman vaikuttavuus on iso jo näissä yrityksissä, jotka vievät nyt parhaita ratkaisuja käytäntöön.
Hanke alkoi kesäkuussa 2014 ja päättyi vuoden 2016 lopussa, ja on yksi DIMECCin S-STEP-ohjelman (Smart technologies for lifecycle performance) neljästä projektista. Hankkeeseen osallistuivat DIMECC Oy, 3D Studio Blomberg Ltd, Bronto Skylift Oy Ab, KONE Oyj, Konecranes Oyj, Mevea Ltd, Wärtsilä Oyj Abp, Aalto-yliopisto, Lapin ammattikorkeakoulu, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Tampereen yliopiston TAUCHI-tutkimuskeskus ja Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy. Osallistujien lisäksi sitä rahoitti Tekes.
Hanke voitti DIMECC Prize -kilpailun vuoden 2016 parhaasta tuloksesta. Useita jatkohankkeita on käynnissä, ja mukaan on tullut myös uusia yrityksiä.