JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

MIT:n tutkijoiden johdolla on kehitetty kuidunvetoprosessi, jossa optoelektronisia diodeja on sijoitettu kuituihin. Näillä kuiduilla voidaan kutoa pestäviä kankaita. Niistä on myös kehitetty kokeellisia viestintäjärjestelmiä.

Tutkijoiden kuituun upottamat valoa emittoivat ja tunnistavat diodit ja on kudottu Inman Millsissä Etelä-Carolinassa pehmeisiin ja pestäviin kankaisiin. Optisia kuituja tuotetaan perinteisesti aihiosta, joka lämmityksen avulla venytetään pitkäksi kuiduksi. Keskeinen läpimurto näiden kuitujen tuottamiseksi oli lisätä esiaihioon hiekan jyvän kokoisia puolijohdediodeja ja pari erittäin ohutta kuparijohtoa. Kun kuidunvetoprosessin aikana polymeeriaihio kuumennetaan, se nesteytyy osittain muodostaen pitkän kuidun, jossa diodit ovat pitkin kuitua ja yhdistetty kuparijohtimiin.

Tässä tapauksessa kiinteät komponentit on valmistettu standardilla mikrosirutekniikalla: valodiodit (ledit) ja valotunnistusdiodit. - Sekä diodit että johdot säilyttävät mittansa, kun kaikki muu kaventuu vetoprosessissa niiden ympärillä, toteaa jatko-opiskelija Michael Rein, jonka johdolla uutta prosessia kehitettiin.

Saadut kuidut kudottiin sitten kankaisiin, jotka pestiin kymmenen kertaa osoittamaan niiden käytännöllisyyttä vaatteiden materiaaliksi. Komponentteineen kuitu on vedenpitävä.

Yhteistyökumppani Advanced Functional Fabric of America -instituutin (AFFOA) henkilökunta kehitti keinoja kasvattaa saantoa, läpäisykykyä ja yleistä luotettavuutta, jolloin nämä kuidut ovat valmiita siirtymään teollisuuteen. Muina kumppaneina olivat muun muassa sveitsiläinen EPFL. Inman Mills kutomo puolestaan kehitti tekniikoita näiden kuitujen kutomiseksi tavanomaisen teollisuuslaitteiston avulla.

Tutkijat uskovat, että tekniikan sisältävät ensimmäiset kaupalliset tuotteet tulevat markkinoille jo ensi vuonna. Viestinnän lisäksi kuiduilla voi olla merkittäviä sovelluksia biolääketieteen alalla, tutkijat kommentoivat MIT:n tiedotteessa.

Veijo Hänninen
Nanobittejä 13.8.2018

 
 

LTE-mikroverkot tuovat yhteydet jopa kaivokseen

Erityisesti teollisuuden tarpeisiin sopivat LTE-mikroverkot ovat vähitellen siirtymässä pilottikohteista tuotantokäyttöön. Teknologia tarjoaa teollisuudelle uudenlaisia mahdollisuuksia, hyvää käytettävyyttä ja vahvaa tietoturvaa.

Lue lisää...

Koko järjestelmää voidaan simuloida kerralla

Simulointi on perusedellytys monimutkaisen järjestelmän onnistuneelle suunnittelulle, kehittämiselle ja testaamiselle. Yhdistämällä Wind Riverin Simicsin kaltainen tietokoneen simulointiohjelmisto fyysisen järjestelmän ja ympäristön simulaatioon voidaan koko järjestelmän kattavia testejä ajaa täysin automaattisesti niin usein kuin halutaan.

Lue lisää...
 
ETN_fi Thaimaan luolapelastusoperaatiossa käytettiin MaxMesh-verkkotekniikkaa, joka perustui Analog Devicesin AD9364-piire… https://t.co/eVFbYcblRg
ETN_fi Älä käytä verkkopankkia julkisilla laitteilla tai wifillä! https://t.co/oghm4QvzPj
ETN_fi Tämän takia Linux ei valtaa työpöytiä https://t.co/GmLMkZ7C1q
ETN_fi The 1st ever ETNdigi is out! Ensimmäinen ETNdigi ilmestyi – lue vankka paketti IoT-tekniikasta https://t.co/AeNPCRgufC
ETN_fi What is Mindsphere IoT by Siemens?. Ilmari Veijola explains at ECF2018. https://t.co/PczsxwpCO4 @SiemensSuomi @ETN_fi
 
 

ny template