JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

MIT:n tutkijoiden johdolla on kehitetty kuidunvetoprosessi, jossa optoelektronisia diodeja on sijoitettu kuituihin. Näillä kuiduilla voidaan kutoa pestäviä kankaita. Niistä on myös kehitetty kokeellisia viestintäjärjestelmiä.

Tutkijoiden kuituun upottamat valoa emittoivat ja tunnistavat diodit ja on kudottu Inman Millsissä Etelä-Carolinassa pehmeisiin ja pestäviin kankaisiin. Optisia kuituja tuotetaan perinteisesti aihiosta, joka lämmityksen avulla venytetään pitkäksi kuiduksi. Keskeinen läpimurto näiden kuitujen tuottamiseksi oli lisätä esiaihioon hiekan jyvän kokoisia puolijohdediodeja ja pari erittäin ohutta kuparijohtoa. Kun kuidunvetoprosessin aikana polymeeriaihio kuumennetaan, se nesteytyy osittain muodostaen pitkän kuidun, jossa diodit ovat pitkin kuitua ja yhdistetty kuparijohtimiin.

Tässä tapauksessa kiinteät komponentit on valmistettu standardilla mikrosirutekniikalla: valodiodit (ledit) ja valotunnistusdiodit. - Sekä diodit että johdot säilyttävät mittansa, kun kaikki muu kaventuu vetoprosessissa niiden ympärillä, toteaa jatko-opiskelija Michael Rein, jonka johdolla uutta prosessia kehitettiin.

Saadut kuidut kudottiin sitten kankaisiin, jotka pestiin kymmenen kertaa osoittamaan niiden käytännöllisyyttä vaatteiden materiaaliksi. Komponentteineen kuitu on vedenpitävä.

Yhteistyökumppani Advanced Functional Fabric of America -instituutin (AFFOA) henkilökunta kehitti keinoja kasvattaa saantoa, läpäisykykyä ja yleistä luotettavuutta, jolloin nämä kuidut ovat valmiita siirtymään teollisuuteen. Muina kumppaneina olivat muun muassa sveitsiläinen EPFL. Inman Mills kutomo puolestaan kehitti tekniikoita näiden kuitujen kutomiseksi tavanomaisen teollisuuslaitteiston avulla.

Tutkijat uskovat, että tekniikan sisältävät ensimmäiset kaupalliset tuotteet tulevat markkinoille jo ensi vuonna. Viestinnän lisäksi kuiduilla voi olla merkittäviä sovelluksia biolääketieteen alalla, tutkijat kommentoivat MIT:n tiedotteessa.

Veijo Hänninen
Nanobittejä 13.8.2018

 
 

Pelottaako kuvien varmuuskopiointi verkkoon? Harkitse omaa pilveä

Viime vuonna otettiin huikeat 1,2 biljoonaa eli 1200 miljardia digitaalista valokuvaa1, joista noin 85 prosenttia älypuhelimilla. Kuvat säilyttävät muistojamme, jotta voimme palata myöhemmin niihin hetkiin, jotka muovaavat elämäämme ja kertovat tarinoitamme perheellemme ja ystävillemme. Puhelimen kadottaminen saattaa kuitenkin tarkoittaa myös näiden arvokkaiden muistojen hukkaamista. Niinpä on ehdottoman tärkeää varmistaa, että niistä on varmuuskopio.

Lue lisää...

IoT-suunnittelusta demokraattisempaa – avoimen koodin korteilla ja yhteisöjen tuella

Avoimen koodin ohjelmistojen rinnalle ovat tulossa avoimen koodin laitteistot ja kortit. Niiden ja suunnittelijayhteisöjen avulla yhä useampi rakentelija voi saada IoT-suunnittelunsa valmiiksi tuotteeksi asti.

Lue lisää...
 
ETN_fi Langaton anturi kertoo betonin kosteuden https://t.co/QF085IazLJ @MatoEngineering @japikas @FinnBuild
ETN_fi Phoenix Contact ostaa kaksi saksalaista yritystä: SKS Kontakttechnik keskittyy sähkömekaniikkaan, Pulsotronic GmbH… https://t.co/AfQDWxGQ6x
ETN_fi First truly black solar modules roll off industrial production line @AaltoUniversity https://t.co/ym11lOA2lL
ETN_fi Telian toimitusjohtaja: 5G-datassa kokeillaan uusia hintamalleja https://t.co/we8ryxGl4D @teliafinland
 
 

ny template