ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT
Oct 29/9 30/9 # Rohde supersquare
Jun # TME (2) square

ETNtv

Watch ECF videos

 
ECF23 videos
  • Milan Piskla & David Gustafik, Ciklum
  • Jarno Ahlström, Check Point Software
  • Hans Andersson, Acal BFi
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

 2022  # square  (4)
TMSNet  advertisement
ETNdigi
May # Farnell sajt skyskrapa
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Tweet

5G-radion OTA-testaus hallintaan

Tietoja
Julkaistu: 15.09.2022
Luotu: 15.09.2022
Viimeksi päivitetty: 14.09.2022
  • Networks
  • Test & measurement

Ilmarajapinnan mittausten (OTA, Over-The-Air) käyttöönotto 5G-piirisarjojen ja päätelaitteiden validoinnissa tuo lukuisia uusia haasteita säännösten asettamien vaatimusten täyttämiselle ja halutun mittaustarkkuuden saavuttamiselle. Tässä artikkelissa esitellään joitakin 5G-NR-radiorajapinnan OTA-testauksen päähaasteita sekä uusia menetelmiä, jotka on kehitetty testaushaasteiden voittamiseksi. Uudet testausratkaisut auttavat nopeuttamaan laitteiden markkinoille tuomista, alentamaan testauskustannuksia ja antamaan yrityksille kilpailuetua langattoman viestinnän uudella rintamalla.

Artikkelin kirjoittaja, tekniikan tohtori Enrico Brinciotti toimii Anritsulla sovellusinsinöörinä.

 5G:n tavoitteena on tarjota käyttäjille suorituskyvyltään parannettu mobiililaajakaista (eMBB), jonka tiedonsiirtonopeus voi olla jopa 20 Gb/s. Ottamalla käyttöön useita vierekkäisiä taajuuskaistoja kapasiteetin lisäämiseksi on siirrytty yhä korkeammille taajuuksille, nyt jo millimetriaalloille (mmW). Millimetriaalloille (FR2) optimoidut laitteet ovat erittäin monimutkaisia ja tuovat paljon haasteita. Näitä ovat signaalipolkujen häviöt, IQ-datan huonontuminen, vaihekohina, lineaarinen/epälineaarinen kompressio sekä taajuusvirheet, jotka ovat yleisempiä suuremmilla taajuuksilla ja laajemmilla kaistanleveyksillä.

FR2-taajuusalueen signaalipoluilla tapahtuvien häviöiden (> 60 dB) vaikutusten lieventämiseksi on kehitetty keilanmuodostustekniikoita (Beamforming), jotka on toteutettu aktiivisten antenniryhmien (AAS) avulla. Niissä hyödynnetään monivaiheohjattuja antenneja ja nopeita signalointitekniikoita. AAS-järjestelmässä lähetin-vastaanottimen etuasteet on integroitu antenniryhmään. Toisin sanoen perinteisiä RF-lähtöportteja ei ole käytössä, joten kaapeliliitäntä ei ole mahdollinen.

Ilmassa etenevien radioaaltojen OTA-testauksesta on tullut 5G:n oletusarvoinen testaustapa, ainakin FR2-taajuusalueella. Tämä vaikuttaa testausmenetelmiin ja edellyttää mittausten epävarmuuteen liittyvien vaatimusten saavuttamista OTA-ympäristössä. Toinen tehokkaan verifioinnin kannalta tärkeä haaste on keskeisiin mittauksiin liittyvien yhä tiukempien määritysten noudattaminen.

OTA-testausmenetelmät

Standardointiyhteisö 3GPP määrittelee UE- eli käyttäjälaitteille kolme sallittua ilmarajapinnan testausmenetelmää: suora kaukokenttä DFF (Direct Far Field), epäsuora kaukokenttä IFF (Indirect Far Field) ja mittaus lähikentästä kaukokenttään eli NFTF (Near-Field-To-Far-Field). Parhaan testaustavan määrittäminen sovellukseen riippuu useista tekijöistä kuten antennin koosta ja testattavan laitteen (DUT, Device Under Test) kokoonpanosta.

DFF-testaus sisältää testauskammion mitoittamisen siten, että testiantenni ja DUT ovat toisistaan suuremmalla etäisyydellä kuin 2D2/ λ, missä D on testattavan laitteen suurin mitta ja λ on mittaussignaalin aallonpituus. Tämä etäisyys kasvaa laitteen koon ja taajuuden kasvaessa. Kun D on suuri ja/tai taajuus korkea, DFF-lähestymistapa johtaa testauskammioihin, jotka ovat sekä epäkäytännöllisen suurikokoisia että kohtuuttoman kalliita.

Hyvin usein testattava laite on mittauksen aikana omassa kotelossaan, joten tarkkaa DUT-antennin kokoa ja/tai sijaintia ei tiedetä. Näissä tapauksissa tulisi käyttää suurinta laitekokoa, mikä johtaa erittäin suurikokoisiin testauskammioihin jopa suhteellisen pienikokoisilla laitteilla. Näitä tapauksia varten on tarjolla käytännöllisempiä tapoja luoda asianmukaiset kaukokentän testausolosuhteet.

IFF-menetelmät mahdollistavat kaukokenttäolojen luomisen pienennetyssä testauskammiossa. Vaikka IFF-menetelmät tarjoavat pienemmän koon ja alhaisemmat signaalipolkujen häviöt kuin DFF, ne yltävät silti kohtalaiseen testausnopeuteen. Ne myös tukevat RF-parametrien mittauksia säteilykeilamuotojen karakterisoimiseksi ja säteenohjauksen (Beam steering), EIRP/TRP- ja EIS-testauksen sekä keilanmuodostuksen validoimiseksi.

IFF-menetelmien suurin haittapuoli on, että ne rajoittuvat vain yhden saapumiskulman (AoA, Angle of Arrival) mittaamiseen, joten ne eivät voi tukea joitain RRM-testaustapauksia ja säteenhallinnan testejä (Beam management). Yleisin IFF-testausasetelma on CATR (Compact Antenna Test Range), jossa käytetään parabolista heijastinta pallomaisen aallon muuntamiseen tasoaalloksi. Kuvassa 1 nähdään CATR-testauslaitteisto MA8172A, joka on tarkoitettu käyttäjälaitteiden FR2-taajuusalueen 5G-NR-radiorajapinnan OTA-testausta varten.

Kuva 1. CATR-testauslaitteisto MA8172A käyttäjälaitteiden FR2-taajuusalueen 5G-NR-radiorajapinnan OTA-testausta varten.

Oikean OTA-menetelmän valinta

Käyttäjälaitteilta vaaditaan evaluointia ja kvalifiointia niiden koko kehitysprosessin ajan, aina tuotekehityksestä massatuotantoon ja sertifiointiin asti. Testausvaatimukset vaihtelevat eri vaiheissa, joten mitään yksittäistä OTA-testausmenetelmää ei voida pitää parhaana FR2-taajuusalueella toimivien 5G-laitteiden karakterisoinnissa. Kehittäjät voivat valita optimaalisen OTA-menetelmän useiden tekijöiden perusteella: testausliitäntä, eri vaiheiden mittaustulokset ja testausvaatimukset, testauskustannukset sekä mittauksiin liittyvän epävarmuuden ja testausajan väliset kompromissit.

Kuvassa 2 nähdään yleiskatsaus erilaisista OTA-testikammioratkaisuista, jotka on suunnattu eri testaustarpeisiin. Paras ratkaisu riippuu useista eri näkökohdista kuten testattavan laitteen koosta ja painosta sekä pallomaisen tai tasomaisen aallon testaustarpeesta. Taulukko 1 puolestaan sisältää korkean tason yhteenvedon DFF- ja IFF-OTA-testausympäristöjen laadusta ja sovellettavuudesta.

Kuva 2. Kooste erilaisista 5G OTA -testikammioratkaisuista, jotka on suunnattu eri testaustarpeisiin.

Taulukko 1. Korkean tason yhteenveto 5G OTA -testausympäristöjen sovellettavuudesta. Vihreä väri = täysi sovellettavuus, oranssi = sovellettavissa rajoituksin, punainen = ei sovellettavissa.

OTA-testauksen haasteet

OTA-testien tarkkuuden, luotettavuuden ja tehokkuuden varmistamiseksi seuraavat tekniset haasteet on ratkaistava oikealla tavalla.

1. Testausaika

Testausaika on kriittinen tekijä 5G-laitteiden OTA-testauksessa. Kun kehittäjät tekevät OTA-testejä 3GPP:n määrittämän testausruudukon puitteissa, he saattavat havaita, että mittaustarkkuutta on parannettava. Mitä tarkempi on näytteenottoruudukko, sitä pienempi tilastollisesti on mittauksen epävarmuus. Testausaika kuitenkin pitenee hienojakoisempien testausruudukoiden myötä.

Kokonaissäteilyteho TRP on hyvä esimerkki. TRP-mittaus on välttämätön sen varmistamiseksi, että laitteen radio-osa lähettää RF-tehoa säädösten mukaisesti. Säteilykuvion sivu- ja takakeilojen vuoksi ainoa tapa mitata TRP on integroida säteilyteho 360° pallopinnalle koko antennin ympärille, mikä lisää mittaukseen tarvittavaa aikaa. TRP OTA -testausaika määräytyy kohdistimien liikuttamiseen tarvittavan ajan ja mittauspisteiden lukumäärän perusteella ja lisäksi siitä, että mittauksessa on otettava huomioon sekä vaaka- että pystypolarisaatio.

On tärkeää, että kaupallisesti saatavilla olevat ratkaisut ottavat tämän näkökohdan huomioon. Anritsun testausratkaisu MX800010A, joka perustuu radiotestausasemaan MT8000A, lyhentää testausaikaa hyödyntämällä kahta RF-muunninta ja vakiotiheysalgoritmia.

2. Kalibrointi

Toinen haaste 5G OTA -testauksessa on ratkaista signaalipolkujen merkittävät häviöt, jotka voivat tasoltaan helposti olla yli 50 dB. Testausympäristön tarkka kalibrointi on tarpeen RF-mittausten suorittamiseksi oikealla tavalla. Ne tehdään yleensä käyttämällä referenssiantennia, jonka vahvistusarvot tunnetaan.

Kalibroinnin suorittamiseksi vertailuantenni sijoitetaan hiljaisen alueen (Quiet zone) keskelle eli testauskammiossa olevaan tilaan, jossa RF-mittaukset suoritetaan ja jossa testattavaan laitteeseen kohdistuu lähes tasainen amplitudi ja vaihe. Tyypilliset hiljaisen alueen spesifikaatiot ovat 10 asteen vaihevaihtelu, ± 0,5 dB amplitudin aaltoilu ja 1 dB amplitudin madaltuminen.

Millimetriaaltoalueen moduulit mahdollistavat mmW-signaalien generoinnin ja vastaanottamisen muuntamalla ne kantataajuudesta testauslaitteille (jäjestelmäsimulaattoreille) syötettäviksi ja niistä lähteviksi mmW-signaaleiksi. Muunninmoduulit voivat auttaa minimoimaan signaalipolun häviöitä ja parantamaan kalibroinnin tarkkuutta. Millimetriaaltojen suurempien etenemishäviöiden vuoksi on tärkeää sijoittaa muuntimet mahdollisimman lähelle antenneja.

Kuvassa 3 nähdään Anritsun valmistamat MA8000XA-tyyppiset RF-muuntimet. Ne voidaan sijoittaa suoraan syöttöantennien viereen ilman yhteistä CIU-liitäntäyksikköä (Common Interface Unit), mikä minimoi signaalipolulla tapahtuvat häviöt. Muuntimet on kytketty takapaneelin kautta MT8000A-radiotestausaseman RF-perusmoduuliin käyttäen IF-signaalipolkua, mikä mahdollistaa käytettävissä olevan mittausdynamiikan optimoinnin. Tämä arkkitehtuuri varmistaa, että häviöt minimoidaan, mikä johtaa parempaan S/N-suhteeseen, mittausten vähäisempään epävarmuuteen ja tarkempiin tuloksiin.

Kuva 3. Anritsun MA8000XA-tyyppiset RF-muuntimet on tarkoitettu millimetriaaltoalueen mittauksiin. Ne on suunniteltu minimoimaan signaalipolun häviöt ja parantamaan OTA-kalibroinnin tarkkuutta.

3. Testattavan laitteen kohdistus

Millimetriaaltoalueen antennit ovat hyvin vahvasti suunnattuja, joten niiden kohdistuksen on oltava erittäin tarkka. Testattavan laitteen toistettavan sijoittamisen varmistamiseksi testattavan tuotteen pidikkeiden on kyettävä aina palauttamaan DUT-laite luotettavasti odotettuun paikkaan. Tarkkoja ja toistettavia mittaustuloksia voidaan saada vain, jos paras kohdistuksen vaihtoehto voidaan valita vastaamaan päätelaitteen rakennetta ja antennin sijaintia.

Anritsu on äskettäin esitellyt DUT-pidikkeen MA8179A-AK011, joka on valmistettu käyttäen pienihäviöistä materiaalia, joka estää mittausten häiriintymisen ja täyttää täten testausympäristön kaikki vaatimukset. Tämä helpottaa millimetriaalloilla toimivien RF-päätelaitteiden markkinoille tuomista. Kyseessä on kompakti jigi, joka on kiinnitetty kohdistimeen asettamaan testattava laite oikeaan suuntaan ja asentoon. Sen ansiosta Anritsun testauskammio CATR MA8172A voi tukea testattavaa laitetta, esimerkiksi älypuhelinta tai tablettia, 3GPP:n kohdistusoption 1/2/3 määrittämissä asennoissa ja suunnissa.

Lisäksi laitteisto täyttää hiljaista aluetta (Quiet zone) koskevan suosituksen RF/RRM-yhteensopivuustestissä sekä yksinkertaistaa testattavan laitteen kiinnittämistä ja irrottamista testauskammiossa verrattuna aiempiin jigimalleihin. Kiinnityksen tarkkuus varmistaa, että mittaukset ja asennot voidaan toistaa helposti.

Kuva 4. Anritsun valmistama MA8179A-AK011 on DUT-pidike, joka tukee testattavaa laitetta 3GPP:n kohdistusoption 1/2/3 määrittämissä asennoissa ja suunnissa.

4. Äärimmäiset lämpöolot

3GPP:n spesifikaatio TS38.101-2 määrittää lämpötila-alueen -10 … +55 °C rajat äärilämpötiloiksi (ETC), joten 3GPP:n vaatima RF-testaus kattaa myös äärimmäiset ympäristötestit (kuuma/kylmä). Anritsu on äskettäin esitellyt CATR Anechoic Chamber MA8172A -laitteiston päivittämiseksi lämpötestausoption MA8172A-010. Se helpottaa aiemmin vaikeita lämpötilatestejä millimetriaaltoalueella toimiville 5G-älypuhelimille.

Käyttämällä lämpötestausoptiota yhdessä 5G-laitteiden tuotekehityssovelluksiin tarkoitetun radiotestausaseman MT8000A ja 5G-yhteensopivuustesteihin tarkoitetun uuden RF-testijärjestelmän ME7873NR kanssa voidaan millimetriaaltoalueella toimivien 5G-puhelinten RF-ominaisuudet varmistaa kontrolloidussa lämpötilassa, mikä auttaa ylläpitämään ja parantamaan matkapuhelinten laatua. Lisäksi jatkuva testaus alhaisissa, normaaleissa ja korkeissa lämpötiloissa johtaa testauksen parempaan tehokkuuteen ja on myös avaintekijä kasvavilla mmW-laitteiden markkinoilla.

Yhteenveto

OTA-mittaus on pakollinen millimetriaaltoalueella toimivien 5G-laitteiden suorituskyvyn arvioimiseksi. Tämä asettaa lukuisia haasteita halutun mittaustarkkuuden saavuttamiseksi validointia ja vaatimustenmukaisuutta koskevissa prosesseissa. Edellä on esitetty yleiskatsaus OTA-testauksen haasteisiin, ratkaisuihin ja parhaisiin käytäntöihin. Mitään yksittäistä OTA-menetelmää ei kuitenkaan voida määritellä ainutlaatuiseksi ratkaisuksi 5G mmW -laitteiden kokonaisvaltaiseen karakterisointiin.

Optimaalinen valinta perustuu arvioitavien suoritusmittausten välisiin kompromisseihin, mittausten tarkkuuteen, kustannustehokkuuteen, eri testausympäristöjen monimutkaisuuteen, toistettavuuteen kontrolloidussa ympäristössä jne. Parhaan testausratkaisun valinta auttaa valmistajia nopeuttamaan laitteiden markkinoille tuontia, alentamaan testauskustannuksia ja antaa kilpailuetua tällä langattoman viestinnän uudella rintamalla.

Yhteistyö sellaisen testauslaitevalmistajan kanssa, jolla on kokemusta kaikista OTA-ympäristön elementeistä, auttaa täyttämään RF-, demodulaatio- ja toiminnallisen testauksen vaatimukset. Näin voidaan välttää tarpeettomia korjauksia, jotka voivat viivyttää tuotteiden markkinoille tuomista ja aiheuttaa lisäkustannuksia suunnitteluun.

back to top
MORE NEWS

Et ole ainoa - suomalainen pudottaa puhelimensa 60 kertaa vuodessa

Suomalaiset tiputtavat puhelimensa 60 kertaa vuodessa, selviää HMD Globalin teettämästä kyselystä, jossa haastateltiin yli tuhatta suomalaista. Keskimäärin puhelin putosi käyttäjältään viisi kertaa kuussa, eli puhelin ottaa vastaan jopa 60 iskua vuoden aikana. Vaikka uuden kännykän saadessaan sitä varjellaan erityisen huolellisesti, huolellisuus unohtuu nopeasti. Uusi puhelin putosi ensimmäistä kertaa keskimäärin 83 päivän päästä ostosta.

Traficom varoittaa: myös tekstarit ja puhelut voivat tulla huijareilta

Rikolliset esiintyvät usein pankkien nimissä ja huijaustavat kehittyvät jatkuvasti. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus varoittaa, että vanhojen sähköpostien lisäksi myös tekstiviestejä ja puheluita käytetään huijaamiseen.

Simulaattori viilaa auton valotutkan

Valotutka eli lidar on yksi tärkeä komponentti autojen ADAS-järjestelmissä ja tulevissa autonomisissa ajoneuvoissa. Mittaustalo Keysight Technologies esittelee ensi viikolla Stuttgartin autotestaamisen näyttelyssä uutta lidar-simulaattoriaan.

Missä se taivuteltava viipyy, Apple?

Motorola esitteli eilen kaksi taivuteltavaa älypuhelinta razr 40 -malliston muodossa. Samalla se liittyi useimpien muiden valmistajien joukkoon, jotka houkuttelevat ostajia kasaan taittuvilla puhelimilla. Kun Googlekin on jo julkistanut omansa, vain yksi on joukosta poissa: Apple.

Oikean 5G-IoT:n testaus etenee

RedCap eli Reduced Capacity on se on 5G-standardointia, joka käytännössä mahdollistaa IoT-datan siirtämisen 5G-verkon yli. Nyt alueen testaus on ottanut askeleita eteenpäin. Mittaustaloa Rohde & Schwarz kertoo olevansa RedCap-testitapausten ykkönen.

Ponssen kuormatraktoriin fossiilivapaata terästä

Teräsyhtiö SSAB haluaa mullistaa teräksen valmistusprosessin. SSAB aikoo toimittaa fossiilivapaata terästä markkinoille kaupallisessa mittakaavassa vuoden 2026 aikana. Yksi ensimmäisiä asiakkaita on metsäkonevalmistaja Ponsse.

Sähköautotavoite karkaa Suomelta

Suomessa olisi tarkoitus olla 700 000 sähköautoa vuoteen 2030 mennessä. Nyt näyttää siltä, että tavoite on karkaamassa kauaksi. Uusia autoja tulee markkinoille taas hieman parempaan tahtiin, mutta liian suuri osa niistä kulkee edelleen fossiilisilla polttoaineilla.

Suomalainen maailman pienin turvallinen tietokone vietiin avaruuteen

WithSecuren USB armory on maailman pienin turvallinen tietokone. Organisaatiot ympäri maailman käyttävät sitä moniin eri tarkoituksiin – ja nyt sitä on testattu myös avaruudessa. Tämä tapahtui Saksan ilmailu- ja avaruuskeskuksen johtamassa tutkimusrakettiohjelmassa. 

KUKA toi nopeat ja tarkat robotit puhdastiloihin

Saksalainen KUKA on esitellyt kaksi nopeaa, tarkkaa ja pienikokoista robottia, jotka soveltuvat erityisesti puhdastilakäyttöön. Uutuudet tulivat DELTA- ja SCARA-sarjoihin.

Suomen kolmas Internet-yhdyspiste perustuu Nokian laitteisiin

Saksalainen DE-CIX on avannut uuden Internetin yhdysliikennepisteen Suomeen. Uusi yhdysliikennepiste on aluksi käytettävissä Equinixin datakeskuksissa Helsingissä, mutta saatavuus laajenee myöhemmin uusiin kohteisiin. DE-CIX:n yhteydet ovat jo kolmas netin iso solmupiste Suomessa.

Kolmen nanometrin jälkeen tulee kaksi nanometriä

Taiwanilainen TSMC tunnetaan monien edistyneimpien puolijohdesirujen sopimusvalmistajana. Tällä hetkellä volyymituotantoon ovat siirtymässä 3 nanometrin prosessissa valmistetut piirit. Vuonna 2025 edessä ovat ensimmäiset isot sarjat N2-prosessissa, jossa viivanleveys on enää kaksi nanometriä.

Tekoälyn mahdollisuudet päihittävät sen uhat

Capgemini Research Instituten julkaiseman tutkimuksen mukaan lähes 60 prosenttia opettajista uskoo, että vuorovaikutusosaaminen tekoälyn kanssa nousee keskeiseksi työelämätaidoksi tulevaisuudessa. Vaikka monet tunnustavat generatiivisen tekoälyn mahdollisuudet, 78 prosenttia opettajista maailmanlaajuisesti jakaa huolen sen mahdollisista negatiivisista vaikutuksista oppimistuloksiin.

Nokia esittelee jo 6G-piirejä

Yleisesti arvioidaan, että 6G-verkot voisivat tulla käyttöön joskus ensi vuosikymmenen vaihteessa. Alueen tutkimus etenee jo kovaa vauhtia, kuten Nokian Bell Labs -tutkimuskeskuksen ja mittaustalo Keysightin demot kansainvälisessä mikroaaltotekniikan symposiumissa kesäkuussa osoittavat.

ECF23: RedCap saattaa kaupallistua ensi vuonna

3G on käytännössä kadonnut. 90 prosenttia verkoista tukee 4G-tekniikkaa. 4G tulee olemaan käytössä vielä pitkän aikaa ja 5G on suunniteltu toimimaan 4G:n rinnalla. 5G-NR on yhtenäinen, suorituskykyisempi radiorajapinta. Pian sen päällä alkaa kulkemaan IoT-data, sanoi AcalBFi:n myyntipäällikkö Hans Andersson ECF23-konferenssin esityksessään.

Maailman ensimmäinen vesitiivis MEMS-paineanturi

STMicroelectronics on esitellyt markkinoiden ensimmäisen vesi- ja nestetiiviin MEMS-pohjaisen paineanturin. Samalla ST lupaa komponentille pitkän käyttöiän eli teollisuuskomponenteille vaaditun 10 vuoden eliniän.

Tekoälystä kaikki hyöty irti: ilmainen kurssi opettaa promptaamaan

Tekoälystä on lyhyessä ajassa tullut jokaiselle tärkeä apuri. Siitä on jo nyt hyötyä kaikille arjessa ja työelämässä. Tulevaisuuden mahdollisuudet ovat rajattomat. Tekoäly voidaan valjastaa keventämään hallinnollista työtä, tukemaan oppimista ja luovuutta sekä vapauttamaan aikaa inhimillisiin kohtaamisiin.

”Suomeen tarvitaan nopeasti kattava valokuituverkko”

- Suomi on ollut mobiilimaana hurja edelläkävijä, mutta samalla kiinteiden yhteyksien puoli on jäänyt täysin paitsioon. Suuri osa ei edes tiedä, miltä tuntuu olla valokuituyhteyden päässä, kun esimerkiksi videopuhelu tai -peli on aidosti reaaliaikainen, sanoo valokuituyhtiö Valoon liiketoiminnan kehityksestä vastaavaksi johtajaksi nimitetty Vesa Kemppainen.

Turvallista Linuxin verkon reunalle

NXP Semiconductors on julkistanut uuden i.MX 91 -sovellusprosessorien perheen. Sarja tarjoaa optimoidun yhdistelmän suojausta, ominaisuuksia ja energiatehokasta suorituskykyä, joita tarvitaan seuraavan sukupolven Linux-pohjaisessa IoT:ssä ja teollisuuden sovelluksissa.

Suomalaiset kehittivät sentintarkan kaivuurobotin kiskotöihin

Ensi viikolla Espanjan Tarragonassa järjestetään raidetekniikan tutkimukseen keskittyvä näyttely. Siellä esitellään suomalaista demoa, joka vie kiskojen automatisoidun rakentamisen ja korjaamisen uudelle tasolle. Tampereen yliopiston ja Novatronin yhteisdemossa robotti skannaa ympäristöään ja liikkuu ja toimii sentintarkasti.

Arm esitteli tulevien puhelimien prosessorit - 32-bittiset sovellukset jäävät historiaan

Arm valitsi Taiwanin Computex-näyttelyn paikaksi, jossa sen seuraavan polven älypuhelinprosessorit esiteltiin. Luvassa on lisää tehoa kaikkiin laiteluokkiin, kun suorittimissa siirrytään TCS23-alustalle. Samalla tuki 32-bittisille sovelluksille loppuu.

2023 # 50 år box
 2022  # mobilbox
TMSNet  advertisement
Mar Apr May Jun # Rohde mobilbox
May  # Farnell  mobilbox f skyskrapa
2023 # 50 år mobilbox

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Elintoimintojen kliiniset mittaukset yhdellä piirillä

Moni fyysisen kunnon ja terveyden seurantaan tarkoitettu laite sisältää erilaisia elintoimintojen mittauksia, mutta niiden tarkkuus ja luotettavuus eivät täytä terveydenhoidon ammattilaisten vaatimuksia. Pitkälle integroidun AFE-piirin avulla voidaan kuitenkin rakentaa jopa iholle kiinnitettävän tarralapun muotoon mittausjärjestelmä, joka hoitaa kaikki tärkeät elintoimintojen mittaukset kliinisellä tasolla.

Lue lisää...

OPINION

Ennakkoluulot estävät tekoälyn täyden hyödyntämisen

Tekoäly on valloittanut kahvipöytäkeskustelut. Keskusteluista voimme kiittää ChatGPT:n kaltaisia tekoälyjä, jotka loistavat kyvyllään laatia tekstejä – niin pätevästi kirjoitettuja artikkeleita kuin toimivaa koodiakin, kirjoittaa Lenovolla globaalin monimuotoisuustoimiston johtajana työskentelevä Ada Lopez.

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Et ole ainoa - suomalainen pudottaa puhelimensa 60 kertaa vuodessa
  • Traficom varoittaa: myös tekstarit ja puhelut voivat tulla huijareilta
  • Simulaattori viilaa auton valotutkan
  • Missä se taivuteltava viipyy, Apple?
  • ECF23: Kyberhyökkäys ilman yhtään kirjoitettua koodiriviä

NEW PRODUCTS

  • KUKA toi nopeat ja tarkat robotit puhdastiloihin
  • Navitasin ihmetehopiirit Mouserin valikoimaan
  • 5 wattia neliötuuman powerista
  • 3,5 kilowattia erittäin korkealla hyötysuhteella
  • Automaattisesti varavirran varaan
 

NEWSFLASH

twitter
ETN_fi @ETN_fi
ETN_fi UK Semiconductor Strategy https://t.co/MABHzsSaK4
toukokuu 10 • reply • retweet • favorite
ETN_fi RT @joeprkns: Last night I used GPT-4 to write code for 5 micro services for a new product. A (very good) dev quoted £5k and 2 weeks. G…
maalis 17 • reply • retweet • favorite
ETN_fi This is why Nokia lost the game in mobile phones - an insiders view https://t.co/NB5Wndkx5p
joulu 12 • reply • retweet • favorite
ETN_fi @OnePlus_FI lahjoittaa Pelastusarmeijalle 50 puhelinta jouluapuun. Iso- Britanniassa samanlainen lahjoitus tehdään… https://t.co/LKdl2Pywie
joulu 07 • reply • retweet • favorite
ETN_fi Finnish PM Sanna Marin: We need to cut our dependence on China. https://t.co/598gQXKvlj #Slush2022 #China #electronics #semiconductors
marras 17 • reply • retweet • favorite
web design services
 

Section Tapet