Traficom järjesti tänään kyberturvallisuuden tilannekatsauksen, jonka mukaan verkkorikollisuus on edelleen roimassa kasvussa. Huolestuttavaa on se, ettei kukaan ole enää turvassa verkkorikoksilta. Omituinen kieli ei enää suojele suomalaisia, kiitos tekoälyn.
Keskusrikospoliisin Jussi Larvannon mukaan tietoverkkoavusteiset petokset eli TVA-petokset ovat nyt kansainvälinen megatrendi. - Uusinta uutta on CAAS eli crime-as-a-service. Huijaaminen ei enää vaadi suurta tietoteknistä osaamista.
Larvannon mukaan viime vuonna yritettiin TVA-petoksilla viedä 77 miljoonaa euroa. Huijarit onnistuivat kaappaamaan 44 miljoonaa, pankit estivät 33 miljoonan euron päätymisen rikollisille.
Tämä on ikävä kyllä vain jäävuoren huippu. Rikosylikomisario Sakari Tuominen Sisä-Suomen Poliisista sanoi, että iso osa TVA-rikoksista jää selvittämättä. - Rikollisuus on kansainvälistä ja jäljet johtavat yleensä ulkomaille. Iso osa niistä jää selvittämättä.
Sakari Tuomisen tänä vuonna oli elokuun alkuun mennessä tehty noin 17 400 rikosilmoitusta verkkohuijauksista. Tämä tarkoittaa, että vuoden kokonaismäärä kasvaa noin 30 tuhanteen. Rikollisille menee rikoshyötymä arviolta yli 65 miljoonaa euroa.
- Tämä on 54 prosenttia kaikesta petosrikollisuudesta. Ja kannattaa huomata, ettei kukaan ole turvassa tietoverkkorikoksilta. Uhreja löytyy tasaisesti eri ikäryhmistä, ja miehiä ja naisia täsmälleen yhtä paljon, Tuominen kertoo.
Digi- ja väestötietovirastossa johtavana erityisasiantuntijana toimiva Kimmo Rouskun mukaan 6 prosenttia suomalaisista on joutunut identiteettivarkauden uhriksi viimeisen vuoden aikana. 9 prosenttia on menettänyt rahaa.
Ennen sanottiin, että suomenkieli suojaa meitä täällä kaukana. Digi- ja väestötietovirastossa johtavana erityisasiantuntijana toimiva Kimmo Rousku sanoo, että nämä ajat ovat takanapäin. - Tekoälypalveluilla on todella helppoa kääntää reaaliaikaisesti kielestä toiseen.
Toisaalta ns deepfake-aaltoa meille ei ole vielä tullut, vaikka Euroopassa se onkin alkanut yleistyä huijauksen tekotapana. Tulollaan se on ja asiantuntijat ovat sitä jo vähän odotelleet.
Lisätietoa on luvassa ensi viikon perjantaista alkaen, kun vuoden 2024 Digiturvaviikko käynnistyy. Informaatiota ja toimintaohjeita löytyy kolmella kielellä nytvalppaana.fi -sivustolta.
https://nytvalppaana.fi/fi