Nokia, Telia ja Puolustusvoimat ovat saavuttaneet maailmanlaajuisesti merkittävän teknologisen virstanpylvään toteuttamalla ensimmäisen saumattoman 5G Standalone -verkkoviipaleen (slice) siirron kolmen eri maan välillä toimivassa verkossa. Kokeilu osoittaa, kuinka 5G-teknologiaa voidaan hyödyntää viranomaisviestinnässä myös kansainvälisesti.
Maaliskuussa järjestetyssä pohjoismaisessa puolustusharjoituksessa testattiin, kuinka turvallinen ja katkeamaton yhteys 5G-viipaleen kautta säilyy, kun yksiköt liikkuvat kolmen eri maan – todennäköisesti Suomen, Ruotsin ja Norjan – verkkojen välillä. Siirto toteutettiin Telian kaupallisessa verkossa, hyödyntäen Nokian 5G Standalone Core -ratkaisua, AirScale-radioverkkolaitteita ja MantaRay-verkonhallintajärjestelmää.
Kyseessä ei ole vain tekninen saavutus, vaan mahdollinen askel kohti maiden rajat ylittävää viranomaisverkkoa, joka vastaa puolustuksen ja kriittisten toimijoiden tarpeisiin nopeasti muuttuvassa turvallisuusympäristössä. Verkkoviipalointi mahdollistaa turvallisen ja priorisoidun yhteyden siviiliverkon sisällä, mikä voi tulevaisuudessa toimia perustana kansainvälisille kriisiviestintäratkaisuille esimerkiksi Naton operaatioissa.
- Kyseessä on merkittävä edistysaskel 5G:n hyödyntämisessä puolustuksen tarpeisiin. Saumaton yhteys kansainvälisessä toimintaympäristössä on ratkaisevaa tulevaisuuden yhteistyölle ja operatiiviselle tehokkuudelle, totesi Puolustusvoimien C5-johtaja, kenraalimajuri Jarmo Vähätiitto.
Mikä ihmeen viipale?
5G-verkkoviipalointi (network slicing) tarkoittaa sitä, että yhdestä fyysisestä 5G-verkosta voidaan lohkaista useita rinnakkaisia, virtuaalisia verkkoja – eli viipaleita – joilla kaikilla on omat sääntönsä, nopeutensa, viiveensä ja tietoturvatasonsa. Esimerkiksi pelkästään viranomaiskäyttöön voidaan luoda oma viipale, joka ei kuormitu muiden käyttäjien dataliikenteestä ja joka on eristetty muista verkon osista.
Tällainen ratkaisu mahdollistaa esimerkiksi sen, että pelastus-, poliisi- tai puolustusviranomaiset voivat käyttää yhteistä kaupallista 5G-verkkoa ilman, että yhteydet vaarantuvat tai hidastuvat kuluttajien videostriimien vuoksi. Nyt testattu viipale kykeni siirtymään saumattomasti maiden rajojen yli, mikä avaa ovia monikansalliselle 5G-pohjaiselle viranomaisverkolle.