logotypen
 
 

IN FOCUS

Gallimnitridi tuo laatua, kestävyyttä ja luotettavuutta

Gallium-nitridi (GaN) tarjoaa merkittäviä etuja tehokkuuden ja tehotiheyden lisäämisessä, mikä mahdollistaa suunnittelijoille huomattavasti haastavampien virtalähdemääritysten täyttämisen verrattuna piipohjaisiin MOSFET-komponentteihin. Yksi kohtuullinen huolenaihe minkä tahansa uuden, merkittäviä etuja tarjoavan teknologian suhteen on sen kestävyys ja luotettavuus. Poistaaksemme mahdolliset epäilykset, joita käyttäjillä saattaa olla, tarkastellaan GaN-teknologian kestävyyttä, luotettavuutta ja laatua.

Lue lisää...

Uusia autojen joutuu edelleen ottamaan kuukausia, erityisesti jos haluaa mukaan kaikki autonvalmistajan suunnittelemat ominaisuudet ja toiminnot. Komponenttipula on vaivannut alaa pitkään, eikä helpotusta ole luvassa ainakaan tänä vuonna.

Näin katsoo komponentteja verkossa kauppaava Sourcengine. Nyt käynnissä oleva pula ja sen myötä tullut tuotannon hidastuminen johtuu useista tekijöistä, joista suurin osa on taloudellisia. Kehittyneiden prosessien kysyntä putosi kuin kivi vuoden 2022 lopulla. Äkillinen heikkeneminen johti tuotannon leikkauksiin ja irtisanomisiin maailmanlaajuisesti. en sijaan vanhojen yli 28 nanometrin prosessissa valmistettujen sirujen kysyntä on edelleen korkea.

Mikä sitten on tilanne tällä hetkellä? DRAM-muistien toimitusajat ovat Sourcenginen mukaan lähes puoli vuotta (Micron 20-26 viikkoa, Samsung 26-30 viikkoa. NAND-flasheissa uusia siruja joutuu odottamaan niin ikään 20-26 viikkoa (Kioxian piirit).

Yleiskäyttöisiä erillispiirejä, joita niitäkin tarvitaan kaikkiin suunnitteluihin, joutuu niitäkin odottamaan kauan. STMicroelectronicsin piireissä toimitusaika on 20-36 viikkoa, Nexperian siruissa 20-32 viikkoa ja Infineonilla 26-40 viikkoa.

Vieläkin pahempi on tilanne tehokomponenteissa. Monien valmistajien siruissa toimitusajaksi ilmoitetaan 52 viikkoa. Joissakin sulautetuissa prosessoreissa toimitusaika on jopa 75 viikkoa. Eli paljon onnea tuotannon suunnitteluun, voisi sanoa.

Joka tapauksessa ongelmat eivät hellitä tänä vuonna. Sourcengine ennustaa, ettei tuotanto ehdi kysynnän tahtiin ennen vuoden 2024 viimeistä neljännestä tai vuoden 2025 ensimmäistä neljännestä.

Kuva: Valmet Automotive

MORE NEWS

Muuttamalla vähän Linux-koodia datakeskuksen virrankulutus voi laskea 30 prosenttia

Kanadalaisen Waterloon yliopiston tutkijat ovat löytäneet keinon vähentää joidenkin datakeskusten energiankulutusta jopa 30 prosentilla. Mikä ihmeellisintä, tämä onnistuisi muuttamalla vain 30 koodiriviä Linux-ytimessä.

Anturi älypuhelimessa löytää sairaudet ja tunnistaa pilaantuneen ruuan

Aalto-yliopiston tutkijat ovat kehittäneet pienikokoisen anturin, joka tunnistaa ihmisille näkymättömiä valon ominaisuuksia. Tulevaisuudessa tämä tehokas, mutta edullinen spektrometri voitaisiin integroida vaikkapa esimerkiksi älypuhelimeen. Tällöin älypuhelin voisi diagnosoida sairauksia, havaita väärennettyjä lääkkeitä tai varoittaa pilaantuneesta ruoasta.

Tämän takia 80 prosenttia yrityksistä epäonnistuu tekoälyn käyttöönotossa

Tekoäly voi tutkitusti parantaa päätöksentekoa, jouduttaa innovaatioita ja auttaa johtajia lisäämään työntekijöiden tuottavuutta. Tästä ja useimpien yritysten parhaista pyrkimyksistä huolimatta tutkimukset kuitenkin osoittavat, että vain noin viidennes yrityksistä onnistuu tekoälyteknologioiden hyödyntämisessä toivomallaan tavalla, sanoo apulaisprofessori Natalia Vuori Aalto-yliopistosta.

Piirin osa "sirpale" sai ensimmäisen standardinsa

Piiriteknologian kehitys on ottanut merkittävän askeleen eteenpäin, kun Arm julkaisi ensimmäisen julkisen spesifikaation Chiplet System Architecture (CSA) -standardille. Tämä uusi standardi tähtää sirpaleteknologian yleistymiseen ja kehityksen vauhdittamiseen tarjoamalla yhtenäiset säännöt sirpaleiden suunnitteluun ja yhteentoimivuuteen.

Rohde & Schwarz toi skooppimittaukset PC:lle

Saksalainen Rohde & Schwarz on julkistanut uuden R&S ScopeStudio -sovelluksen, joka tuo MXO-sarjan oskilloskooppien toiminnot suoraan PC:lle. Tämä innovatiivinen ratkaisu parantaa insinööritiimien työskentelyä tarjoamalla monipuoliset työkalut mittausten visualisointiin, analysointiin, dokumentointiin ja jakamiseen, mikä tekee kehitysprosesseista entistä tehokkaampia.

Donitsi-moottorillaan kohahduttanut suomalaisyritys uskoo koodittomaan kehitykseen

Suomalainen Donut Lab, jonka tausta on Verge-sähkömoottoripyörissä, esitteli CES-messuilla sähkömoottorin, jota kehuttiin maailman suorituskykyisimmäksi. Yhtiö haluaa lisäksi kehittää ohjelmistokehitystyökaluja, joiden avulla ajoneuvojen kehityksestä tulee huomattavasti tehokkaampaa ja ketterämpää. Toimitusjohtaja Marko Lehtimäki uskoo koodittomaan kehitykseen.

Samsung on tekoälypuhelimissa pisimmällä, mutta sekin on vasta alussa

Samsung esitteli eilen illalla uuden älypuhelimiensa lippulaivasarjan. Galaxy S25 pitää sisällään kolme eri mallia, joissa ulkoiset uudistukset ovat minimaalisia, mutta laitteiden sisällä tapahtuu paljon aiempaa enemmän. Samsung osoittaa samalla olevansa selvästi pisimmällä siinä, miten tekoälyä voidaan hyödyntää älypuhelimissa.

Tekoäly mullistaa koodaamisen - myös haittakoodin

Vuosi 2025 on käänteentekevä tekoälyn (AI) ja kyberturvallisuuden kehityksessä. Nopeasti etenevä tekoälyn kehitys vaikuttaa syvällisesti digitaaliseen maailmaan, tuoden sekä uusia mahdollisuuksia että merkittäviä haasteita, kirjoittaa tietoturvayritys Check Pointilla AI-teknologioista vastaava Dan Karpati.

Maailman nopein e-urheilunäyttö virkistyy 600 kertaa sekunnissa

Taiwanilaisen BenQ:n omistama ZOWIE on julkistanut uuden XL2586X+ e-urheilunäytön, joka asettaa uudet standardit pelaamisen suorituskyvylle. Näytön Fast-TN-paneeli mahdollistaa huikean 600 Hz:n virkistystaajuuden, tehden siitä markkinoiden nopeimman näytön. Uusi DyAc 2 -teknologia minimoi liikkeestä johtuvan epätarkkuuden, mikä varmistaa sulavan kuvan ja tarkan toiston myös nopeatempoisissa pelitilanteissa.

Suomalaistutkijat mukana kehittämässä parempia OLED-materiaaleja

Suomalaiset tutkijat ovat mukana kehittämässä uuden sukupolven materiaaleja, jotka voivat merkittävästi parantaa orgaanisten valodiodien (OLED) suorituskykyä. Itä-Suomen yliopiston tutkijat osallistuivat tutkimusprojektiin, jossa kehitettiin 1,3,5-oksadiatsiinia sisältäviä uusia isäntämateriaaleja. Nämä materiaalit tarjoavat innovatiivisia ratkaisuja erityisesti syvän sinisen OLED-valon tuottamiseen, joka on ollut yksi alan suurimmista haasteista.

TSN ja Ethernet ovat avain ajoneuvojen reaaliaikaisiin vaatimuksiin

Ajoneuvojen kehittyessä kohti älykkäämpiä ja verkottuneempia järjestelmiä, reaaliaikaisen ja luotettavan tiedonsiirron merkitys kasvaa. Ethernetin Time-Sensitive Networking (TSN) -laajennukset tarjoavat deterministisiä ratkaisuja, jotka takaavat kriittisen datan oikea-aikaisen toimituksen. Tämä artikkeli esittelee, miten TSN-teknologia ja laitteet, kuten Toshiban TC9562 ja TC9563, mahdollistavat tulevaisuuden ajoneuvojen tehokkaan ja turvallisen tiedonsiirron.

Nokian Teknologia-ryhmä löysi vetäjän talon sisältä

Nokia ilmoitti tänään nimittäneensä Patrik Hammarénin Teknologia-liiketoimintaryhmän johtajaksi ja Nokian johtoryhmän jäseneksi. Hammarén on pitkän linjan nokialainen ja ollut yhtiössä vuodesta 2007 lähtien.

Teknologiajätit todella kuuntelevat keskusteluitasi – testaa itse

NordVPN:n tutkijat ovat kehittäneet yksinkertaisen testin, jonka avulla voit selvittää, kuunteleeko älylaitteesi sinua. Moni käyttäjä on epäillyt, että sovellukset ja laitteet kuuntelevat keskusteluja mainonnan kohdentamista varten – ja testin tulokset näyttävät vahvistavan tämän.

Tekoäly vetää it-investoinnit uuteen huippuun

Maailmanlaajuiset it-investoinnit nousevat tänä vuonna uuteen ennätykseen, kertoo tutkimusyhtiö Gartner. it-järjestelmiin panostetaan tänä vuonna 9,8 prosenttia enemmän kuin vuonna 2024. Kokonaisuudessaan investointien määrä on arviolta 5,61 biljoonaa dollaria vuonna 2025.

Valolla toimiva muisti tuo jopa 100-kertaisen laskentanopeuden

Uuden mullistavan teknologian myötä tietokoneiden ja tekoälyjärjestelmien laskentateho voi harpata täysin uudelle tasolle. Kansainvälinen tutkijaryhmä on kehittänyt innovatiivisen valoon perustuvan muistialustan, joka tarjoaa huikean nopeuden ja energiatehokkuuden yhdistelmän. Teknologiaa esittelevä tutkimus on julkaistu arvostetussa Nature Photonics -tiedejulkaisussa.

Yksi sormus hallitsee kaikkia älylaitteita

Älylaitteiden määrä kodeissa kasvaa, mutta niiden ohjaaminen perustuu yhä älypuhelimeen tai äänikomentoihin. Washingtonin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet IRIS-älysormuksen, jonka avulla käyttäjät voivat hallita kodin älylaitteita yksinkertaisesti osoittamalla niitä ja painamalla sormuksen painiketta.

DORA on täällä - pankeille ja rahoituslaitoksille tiukat vaatimukset

EU:n DORA-säännös (Digital Operational Resilience Act) on Euroopan unionin sääntelykehys, jonka tarkoituksena on parantaa rahoitusalan digitaalista toimintavarmuutta. Sen siirtymäaika on nyt päättynyt, joten lainsäädännän täytyy olla käytössä.

Yksityisyys vai turvallisuus? Laitevalmistajan pitää suojata molemmat

Turvallisuuden ja yksityisyyden suojelu ovat yhtä tärkeitä, eivätkä ne ole toistensa vaihtoehtoja. Vaikka turvallisuusuhat saattavat vaikuttaa akuutimmilta, myös yksityisyydensuojan laiminlyönti voi johtaa merkittäviin haittoihin, kirjoittaa Qualcomm Innocation Centerin suunnittelujohtaja Tyler Baker.

Elisa palkkaa lähes sata tekoälykoodaajaan Suomeen ja Viroon

Elisa kertoo palkkaavansa kotimarkkina-alueilleen Suomeen ja Viroon lähes sata tekoäly- ja ohjelmisto-osaajaa. Uudenlaisen osaamisen rooli kasvaa, kun tekoälyn hyödyntäminen yritystoiminnan eri osa-alueilla yleistyy ja verkoista tulee yhä itseohjautuvampia eli autonomisempia. Kysyntää on eritoten liiketoiminnasta kiinnostuneille teknologiaosaajille.

Ookla: Pohjoismaissa valittiin oikea 5G-strategia

Verkon laadun ja nopeuksien mittaamiseen erikoistuneen Ooklan tuoreen tutkimuksen mukaan Pohjoismaat ovat vakiinnuttaneet asemansa Euroopan kärjessä 5G-verkkoteknologian käyttöönotossa ja saatavuudessa. Alueen vahva asema perustuu onnistuneisiin poliittisiin päätöksiin, aikaisiin spektripäätöksiin sekä operaattoreiden väliseen verkkojen jakamiseen.

TSN ja Ethernet ovat avain ajoneuvojen reaaliaikaisiin vaatimuksiin

Ajoneuvojen kehittyessä kohti älykkäämpiä ja verkottuneempia järjestelmiä, reaaliaikaisen ja luotettavan tiedonsiirron merkitys kasvaa. Ethernetin Time-Sensitive Networking (TSN) -laajennukset tarjoavat deterministisiä ratkaisuja, jotka takaavat kriittisen datan oikea-aikaisen toimituksen. Tämä artikkeli esittelee, miten TSN-teknologia ja laitteet, kuten Toshiban TC9562 ja TC9563, mahdollistavat tulevaisuuden ajoneuvojen tehokkaan ja turvallisen tiedonsiirron.

Lue lisää...

Tekoäly mullistaa koodaamisen - myös haittakoodin

Vuosi 2025 on käänteentekevä tekoälyn (AI) ja kyberturvallisuuden kehityksessä. Nopeasti etenevä tekoälyn kehitys vaikuttaa syvällisesti digitaaliseen maailmaan, tuoden sekä uusia mahdollisuuksia että merkittäviä haasteita, kirjoittaa tietoturvayritys Check Pointilla AI-teknologioista vastaava Dan Karpati.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
Tapahtuma: Winter Satellite Workshop 2025
Espoo Otaniemi / Dipoli, 21. - 23.1.2025
Lisätietoja täällä
 
Tapahtuma: EMC -seminaari (Kotel)
Tampere 5. – 6.2.2025. Lisätietoja: asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com

R&S -seminaari: Demystifying SA and VNA
Oulussa 12.2.2024 ja Vantaalla 13.2.2024
Ilmoittautuminen: asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com

 
R&S -koulutus: RF Mittaustekniikan 2-päiväinen koulutus (huom. maksullinen)
Vantaalla 12.-13.3.2025
Ilmoittautuminen: RF Mittaustekniikka - Rohde & Schwarz Finland Oy
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

NEWSFLASH

 
article