logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Xiaomi hehkuttaa uutta 15 Ultra -lippulaivaansa kuvaajien älypuhelimena, joten väite piti laittaa testiin. Leican optiikkaan perustuva neljän kennon yhdistelmä onnistuukin vakuuttamaan. Myös Xiaomin kameraohjelmisto ansaitsee kiitokset.

Xiaomi 15 Ultra on varustettu poikkeuksellisen monipuolisella kamerajärjestelmällä, jossa yhdistyvät Leican optiikka ja viimeisimmän sukupolven kuvakennojen teho. Laitteessa on neljä erillistä kameraa, jotka kattavat polttovälit 14–100 mm kinovastaavina.

Pääkamerana toimii Sony LYT-900 -sensori, jossa on 50 megapikseliä ja 1 tuuman kennokoko. Pikselikoko on 3,2 mikrometriä 4-in-1 Super Pixel -tekniikalla, ja objektiivi tarjoaa valovoiman f/1.63 sekä optisen kuvanvakaimen. Tämä yhdistelmä takaa erinomaisen valonkeruun ja syvyysterävyyden hallinnan erityisesti heikossa valaistuksessa ja muotokuvissa.

Lyhyempään telekuvaukseen Xiaomi 15 Ultra tarjoaa 70 mm polttovälin kameran, jossa on 50 megapikselin sensori, 1,4 mikrometrin pikselikoko (myös 4-in-1-tekniikalla), f/1.8-aukkosuhde ja optinen kuvanvakain. Kameran "floating telephoto" -rakenne mahdollistaa myös laadukkaan makrokuvauksen.

Pidemmän kantaman kuvaukseen puhelin tarjoaa periskooppirakenteisen 100 mm telekameran, jossa on huikeat 200 megapikseliä ja 2.24 mikrometrin Super Pixel -kenno. Aukko on f/2.6 ja mukana on OIS. Kamera on erityisen vahva yksityiskohtien toistossa pitkällä etäisyydellä.

Ultralaajakulmakuvaukseen Xiaomi luottaa 50 megapikselin kennoon, jossa pikselikoko on 1.28 mikrometriä (4-in-1), aukko f/2.2 ja kuvakulma 115 astetta (14 mm kinovastaava). Tällä kameralla saadaan laajoja maisema- ja arkkitehtuurikuvia ilman merkittävää linssivääristymää.

Miten rauta sitten suoriutuu käytännössä? Ensiksi otettiin muotokuva-asetuksella kuva jäkiruuasta. Kuvassa värit ovat miellyttävän kylläisiä ja lämpimiä. Marjojen punainen ja sininen toistuvat luonnollisesti, ja taustasumennus eli bokeh on pehmeä. Tekoälyllä toteutettu kohteen ja taustan erotus on onnistunut: ei selkeitä virheitä reunoissa. Syvyyssiirtymä on hienovarainen, ja kuva on teknisesti erittäin vahva kokonaisuus muotokuvatyyppiseen tilanteeseen.

Ultralaajakuvaukessa symmetrinen kompositio toimii hyvin, ja kuvassa ei ole selvää linssivääristymää. Geometria on hallittu, ja värit toistuvat luonnollisina. Dynaaminen alue toimii: katosta ja varjoista löytyy yksityiskohtia. Kuvan reunojen pehmeys on lievää, mutta ei haitallista. Kokonaisuus on onnistunut ja osoittaa ultralaajakennon olevan tasapainoinen, joskaan ei lähes pää- tai telekameran terävyyden tasolla.

Vastavalossa kirkas taivas ja varjoinen kuja asettavat haasteen, mutta kamera selviää siitä hyvin. Taivas säilyttää sinisyytensä eikä pala puhki. Myös varjoissa on yksityiskohtia. Valkotasapaino pysyy neutraalina, ja rakennusten sävyt ovat rikkaat. Reunojen pehmeys on hieman voimakkaampaa, mutta ei romuta kokonaisuutta. HDR-toiminta on erinomaisella tasolla.

Pääkamera suorituu erinomaisesti kirkkaassa valossa, jossa kuvaan mjuodostuu paljon varjoja ja suuria kontrastieroja. Kamera onnistuu säilyttämään yksityiskohdat sekä taivaassa että varjoissa. Katukivetykset, rakennusten julkisivut ja taustan kirkontorni ovat yksityiskohtaisia ja luonnollisia. Väritoisto on tasapainoinen, valkotasapaino uskottava ja kompositio kolmiulotteinen. Erinomainen esitys pääkameralta vaativassa tilanteessa.

Ohjelmisto on yhä tärkeämmässä roolissa

Xiaomi 15 Ultrassa on uusimpien Android-huippumallien tapaan Qualcommin uusin Snapdragon 8 Elite -järjestelmäpiiri, sekä 16 + 512 gigatavua muistia. Silti laite sai Geekbench 6 -testissä 2877 pistettä single-core-suorituskyvyssä ja 8791 pistettä multi-core-suorituskyvyssä. Tulokset jäävät jopa vaatimattomiksi verrattuna kaikkein kovimpiin testinoteerauksiin samalla alustalla. Mahdollinen syy tähän on virranhallinta tai lämpörajat.

Tällä ei kuitenkaan ole merkitystä käytännössä: kamera toimii nopeasti, HDR-prosessointi on tehokasta ja kuvat käsitellään sulavasti. Xiaomin ohjelmisto, tekoäly, Leica-väriprofiilit ja syvätä opitut kuvanparannukset nousevatkin keskiöön. Lopputulos: rauta ei yksin tee kamerakuningasta – ohjelmisto ratkaisee. Siinä Xiaomi on onnistunut erinomaisesti.

Puhelinta myydään nyt 1400-1500 euron hinnalla.

MORE NEWS

Traficom varoittaa: myös .fi-pääte voi viedä huijaussivulle

Suomalaiset verkkosivustot, joilla on .fi-pääte, koetaan usein turvallisiksi. Aika ajoin ilmenee kuitenkin tapauksia, joissa tätä luottamusta on pyritty hyväksikäyttämään. Kyberturvallisuuskeskus kehottaakin tarkkaavaisuuteen myös .fi-osoitteiden kanssa.

Haluatko murtautua yrityksen verkkoon? Se maksaa vain 500 dollaria

Pimeässä verkossa käydään vilkasta kauppaa yritysverkkoihin murtautumisesta ja hinnat ovat yllättävän edullisia. Tietoutrvayritys Check Pointin uunituoreen raportin mukaan rikolliset voivat ostaa pääsyn yritysten sisäverkkoihin jopa 500 dollarilla.

Maailman pienin lidar painaa vain 50 grammaa

Sony Image Sensing Solutions on julkistanut maailman pienimmän ja kevyimmän lidar-etäisyysanturin. Uusi AS-DT1-malli hyödyntää dToF-teknologiaa (Direct Time of Flight) ja painaa vain 50 grammaa. Moduulin mitat ovat vain 29 x 29 x 31 millimetriä.

Apple aikoo kiertää Trumpin tullimaksut

Apple pyrkii välttämään jopa 145 prosentin tullit Kiinasta tuoduista tuotteista siirtämällä iPhone-tuotantoaan Intiaan ja nopeuttamalla logistiikkaansa, kertovat Reuters ja MarketWatch. Yhtiö on Reutersin mukaan lennättänyt viime viikkojen aikana noin 600 tonnia iPhoneja – arviolta 1,5 miljoonaa kappaletta – Intiasta Yhdysvaltoihin. Tarkoituksena on kasvattaa Yhdysvaltain varastoja ennen kuin tullit nostavat laitteiden hintoja dramaattisesti.

Uusi anturi tuo elokuvatason kuvanlaadun huippupuhelimiin

Piilaaksolainen Omnivision on julkistanut uuden kuva-anturin, joka tuo ennennäkemättömän laajan dynaamisen alueen ja elokuvatason videokuvauksen älypuhelimiin. OV50X-uutuusanturi on suunnattu huippuluokan puhelimiin, jotka tavoittelevat parasta mahdollista kuvanlaatua kaikissa valaistusolosuhteissa.

Yllättävä tutkimus: ChatGPT tekee samanlaisia päättelyvirheitä kuin ihminen

Tuore kansainvälinen tutkimus paljastaa, että tekoäly ei ole niin rationaalinen kuin usein uskotaan. OpenAI:n kehittämä ChatGPT tekee monissa tilanteissa samanlaisia päättelyvirheitä kuin ihmiset – ja joskus vielä pahempia.

Näin Teslan ja BYD:n akut eroavat toisistaan

Saksalaisen RWTH Aachenin yliopiston tutkijat ovat tehneet perusteellisen purkuanalyysin kahdesta maailman johtavan sähköautovalmistajan, Teslan ja BYD:n, litiumioniakusta. Tutkimuksessa verrattiin Teslan 4680-sylinterikennoa ja BYD:n Blade-prismaattista kennoa kennotasolla.

Suomalaisyritys tuo yrityksille oman tekoälyn

Suomalainen konsulttitalo Y4 Works on lanseerannut uuden tekoälyratkaisun, Suunta.ai:n, joka tuo organisaatioille niiden oman, asiantuntijamaisen tekoälyn. Toisin kuin yleiset kielimallit, kuten ChatGPT, Suunta.ai oppii yrityksen omasta datasta, haastaa käyttäjäänsä ja toimii kuin digitaalinen liiketoimintakonsultti.

Piikarbidi vähentää tehohäviöitä datakeskuksessa

ON Semiconductor on julkaissut uuden sukupolven tehomoduulin, joka lupaa merkittävästi pienempiä tehohäviöitä ja energiatehokkaampaa käyttöä erityisesti datakeskuksissa ja teollisuussovelluksissa.

Boreo ostaa Elfa Distrelecin Suomen ja Baltian toiminnot

Boreo Oyj on allekirjoittanut sopimuksen Elfa Distrelecin myyntitoimintojen ostamisesta Suomessa, Latviassa, Virossa ja Liettuassa. Kaupan myötä Elfa siirtyy näissä samaan yritysryhmään kuin Yleiselektroniikan toiminnot. Kauppahinnaksi ilmoitetaan 5,5 miljoonaa euroa.

Ruotsalaistutkijoiden vahvistin nostaa kuidun kapasiteetin 10-kertaiseksi

Göteborgilaisen Chalmersin teknillisen korkeakoulun tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen optisen vahvistimen, joka voi moninkertaistaa kuituverkkojen tiedonsiirtokyvyn. Uusi vahvistin mahdollistaa jopa kymmenen kertaa enemmän dataa sekunnissa verrattuna nykyisiin teknologioihin.

Google siirtää sovelluskehityksen selaimeen – tekoäly isossa roolissa

Google esitteli Cloud Next -tapahtumassaan uuden sukupolven sovelluskehitysalustan, Firebase Studion, joka siirtää koko kehitysprosessin selaimeen – suunnittelusta julkaisuun. Uutuus rakentuu vahvasti tekoälyavusteisuuden ympärille ja hyödyntää Googlen omaa Gemini-mallia läpi koko kehityksen.

Trumpin tullit iskevät rankasti suuriin amerikkalaisiin autonvalmistajiin

Yhdysvallat asetti viime viikolla 25 prosentin tuontitullit useista maista tuotaville autoille ja varaosille. Presidentti Trumpin hallinnon ilmoittamat laajat tuontitullit ovat tuomassa autoalalle uudenlaisia haasteita. Vaikka toimenpiteet on nimellisesti suunnattu vahvistamaan kotimaista teollisuutta, tuoreen analyysin mukaan myös Yhdysvaltain omat jättivalmistajat – General Motors, Ford ja Stellantis – ovat merkittävästi alttiita tullien vaikutuksille.

Nokian ja Telian 5G-viipale kattoi kolme maata

Nokia, Telia ja Puolustusvoimat ovat saavuttaneet maailmanlaajuisesti merkittävän teknologisen virstanpylvään toteuttamalla ensimmäisen saumattoman 5G Standalone -verkkoviipaleen (slice) siirron kolmen eri maan välillä toimivassa verkossa. Kokeilu osoittaa, kuinka 5G-teknologiaa voidaan hyödyntää viranomaisviestinnässä myös kansainvälisesti.

Optinen liitäntä tuotiin ensimmäistä kertaa SSD-levylle

Tallennustekniikan kehityksessä saavutettiin merkittävä virstanpylväs, kun KIOXIA, AIO Core ja Kyocera julkistivat ensimmäisen toimivan SSD-levyn, jossa käytetään optista liitäntää. Uusi prototyyppi yhdistää PCIe 5.0 -väylän ja valoon perstuvan optisen tiedonsiirron, mikä tekee siitä maailman ensimmäisen laatuaan.

Joskus yksittäinen komponentti voi olla vaarallinen takaovi

Yritykset investoivat valtavasti kyberturvallisuuteen suojatakseen verkkojaan ja sovelluksiaan. Silti, kaikista suojaustoimista huolimatta, verkkorikolliset onnistuvat vuosi vuodelta entistä paremmin. Miten tämä on mahdollista, kysyy Lenovon tietoturva-asiantuntija Steven Antoniou?

Trump haluaa nopeuttaa miljardi-investointeja Yhdysvaltain puolijohdeteollisuuteen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on antanut uuden presidentin asetuksen, jolla perustetaan United States Investment Accelerator -niminen virasto vauhdittamaan miljardiluokan investointeja maahan. Tavoitteena on houkutella sekä kotimaisia että ulkomaisia yrityksiä sijoittamaan erityisesti strategisesti tärkeisiin aloihin, kuten puolijohdeteollisuuteen.

Ethernet aikoo vallata autot

CAN-väylä on hallinnut autoja pitkään, mutta moni uskoo kaistatarpeen vaativan jatkossa Ethernetiä. Tätä silmällä pitäen Infineon on ostanut Marvellin aujoneuvojen Ethernet-liiketoiminnan 2,5 miljardilla dollarilla. Kauppa kattaa Marvellin Brightlane-tuotesarjan ja siihen liittyvät varat, ja sen odotetaan toteutuvan vuoden 2025 aikana.

STMicroelectronics julkisti kevyemmän version MP25-prosessorista

STMicroelectronics on tuonut markkinoille uuden STM32MP23-mikroprosessorisarjan, joka täydentää viime vuonna julkaistua MP25-sarjaa. Uutuusprosessori tarjoaa tehokkaan ja taloudellisen vaihtoehdon teollisuuden ja esineiden internetin (IoT) älykkäisiin reunalaitteisiin, koneoppimiseen ja kehittyneisiin käyttöliittymäratkaisuihin.

Androidin avustin voi muuttua vaaralliseksi takaoveksi

Androidin esteettömyyspalvelu – jonka tarkoitus on auttaa käyttäjiä käyttämään puhelinta paremmin esimerkiksi näkö- tai liikuntarajoitteiden kanssa – voi muuttua tietoturvariskiksi. Tuore Georgia Techin tutkimus esittelee uuden analyysityökalun, DVa:n, joka paljastaa, kuinka haittaohjelmat hyödyntävät tätä avustinta päästäkseen käsiksi käyttäjän tietoihin ja sovelluksiin.

Galvaaninen erotus on yhä tärkeämmässä roolissa

Teollisuus- ja ajoneuvosovelluksissa siirtyminen kohti kestävämpiä energiaratkaisuja ja tehokkaampia moottoreita tuo mukanaan uudenlaisia vaatimuksia elektroniikkasuunnittelulle. Järjestelmät yhdistävät yhä useammin laajan kaistaeron komponentteihin perustuvat suurjännitealijärjestelmät ja herkät pienjännitepiirit, kuten mikro-ohjaimet. Näiden yhdistäminen samassa kokonaisuudessa lisää sekä suorituskykyä että riskejä – galvaaninen erotus ja häiriösuojaus ovatkin nyt tärkeämpiä kuin koskaan, sanoo Toshiba Electronics Europe.

Lue lisää...

Joskus yksittäinen komponentti voi olla vaarallinen takaovi

Yritykset investoivat valtavasti kyberturvallisuuteen suojatakseen verkkojaan ja sovelluksiaan. Silti, kaikista suojaustoimista huolimatta, verkkorikolliset onnistuvat vuosi vuodelta entistä paremmin. Miten tämä on mahdollista, kysyy Lenovon tietoturva-asiantuntija Steven Antoniou?

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article