IoT:n kasvu ei tuo pelkästään mahdollisuuksia, vaan kasvattaa myös tietoturvauhkia. Uusi Telenorin raportti varoittaa, että jopa vain yksi onnistunut kyberhyökkäys voi puolittaa autovalmistajan markkina-arvon.
Telenorin IoT Prediction Report 2025 maalaa karun kuvan nykyaikaisesta esineiden internetistä: tietoturva on suurin este IoT:n laajalle käyttöönotolle – ja samalla sen suurin riski. Erityisesti autoala toimii esimerkkinä toimialasta, jossa digitalisaation hyödyt ja riskit kulkevat käsi kädessä.
Raportin mukaan autojen tietojärjestelmien monimutkaisuus on kasvanut valtavasti. Yksi moderni auto voi sisältää jopa 150 miljoonaa riviä koodia, useita verkkoon kytkettyjä komponentteja ja jatkuvia ohjelmistopäivityksiä. Tämä tekee ajoneuvoista alttiita hyökkäyksille, joiden seuraukset voivat olla tuhoisia.
Kyse ei ole enää vain laitteiden suojaamisesta. Koko ekosysteemi – laitteet, verkot, pilvipalvelut – on suojattava yhtenä kokonaisuutena, raportti varoittaa.
Autoala on siirtymässä ohjelmistopohjaisiin ajoneuvoihin (SDV), jotka ovat jatkuvassa yhteydessä ulkomaailmaan. Samalla myös hyökkäyspinta-ala kasvaa. Tekoälyllä varustetut kyberrikolliset voivat hyödyntää uusia haavoittuvuuksia entistä tehokkaammin.
Ratkaisuksi raportti nostaa tiiviin yhteistyön kokeneiden verkko-operaattoreiden kanssa, jotka voivat tarjota paitsi yhteydet myös kyberturvan, valvonnan ja vaatimustenmukaisuuden hallinnan. Verkko-operaattorista on tullut uusi kyberturvakumppani.
Telenorin raportti ei keskity vain autoalaan. Vastaavat tietoturvariskit koskevat myös muita IoT-riippuvaisia toimialoja, kuten energiaa ja terveydenhuoltoa. Yhteinen nimittäjä on selvä: kriittisten laitteiden ja datan suojaus on nyt liiketoiminnan elinehto.
Telenorin raporttiin voi tutustua täällä.