logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Xiaomi hehkuttaa uutta 15 Ultra -lippulaivaansa kuvaajien älypuhelimena, joten väite piti laittaa testiin. Leican optiikkaan perustuva neljän kennon yhdistelmä onnistuukin vakuuttamaan. Myös Xiaomin kameraohjelmisto ansaitsee kiitokset.

Xiaomi 15 Ultra on varustettu poikkeuksellisen monipuolisella kamerajärjestelmällä, jossa yhdistyvät Leican optiikka ja viimeisimmän sukupolven kuvakennojen teho. Laitteessa on neljä erillistä kameraa, jotka kattavat polttovälit 14–100 mm kinovastaavina.

Pääkamerana toimii Sony LYT-900 -sensori, jossa on 50 megapikseliä ja 1 tuuman kennokoko. Pikselikoko on 3,2 mikrometriä 4-in-1 Super Pixel -tekniikalla, ja objektiivi tarjoaa valovoiman f/1.63 sekä optisen kuvanvakaimen. Tämä yhdistelmä takaa erinomaisen valonkeruun ja syvyysterävyyden hallinnan erityisesti heikossa valaistuksessa ja muotokuvissa.

Lyhyempään telekuvaukseen Xiaomi 15 Ultra tarjoaa 70 mm polttovälin kameran, jossa on 50 megapikselin sensori, 1,4 mikrometrin pikselikoko (myös 4-in-1-tekniikalla), f/1.8-aukkosuhde ja optinen kuvanvakain. Kameran "floating telephoto" -rakenne mahdollistaa myös laadukkaan makrokuvauksen.

Pidemmän kantaman kuvaukseen puhelin tarjoaa periskooppirakenteisen 100 mm telekameran, jossa on huikeat 200 megapikseliä ja 2.24 mikrometrin Super Pixel -kenno. Aukko on f/2.6 ja mukana on OIS. Kamera on erityisen vahva yksityiskohtien toistossa pitkällä etäisyydellä.

Ultralaajakulmakuvaukseen Xiaomi luottaa 50 megapikselin kennoon, jossa pikselikoko on 1.28 mikrometriä (4-in-1), aukko f/2.2 ja kuvakulma 115 astetta (14 mm kinovastaava). Tällä kameralla saadaan laajoja maisema- ja arkkitehtuurikuvia ilman merkittävää linssivääristymää.

Miten rauta sitten suoriutuu käytännössä? Ensiksi otettiin muotokuva-asetuksella kuva jäkiruuasta. Kuvassa värit ovat miellyttävän kylläisiä ja lämpimiä. Marjojen punainen ja sininen toistuvat luonnollisesti, ja taustasumennus eli bokeh on pehmeä. Tekoälyllä toteutettu kohteen ja taustan erotus on onnistunut: ei selkeitä virheitä reunoissa. Syvyyssiirtymä on hienovarainen, ja kuva on teknisesti erittäin vahva kokonaisuus muotokuvatyyppiseen tilanteeseen.

Ultralaajakuvaukessa symmetrinen kompositio toimii hyvin, ja kuvassa ei ole selvää linssivääristymää. Geometria on hallittu, ja värit toistuvat luonnollisina. Dynaaminen alue toimii: katosta ja varjoista löytyy yksityiskohtia. Kuvan reunojen pehmeys on lievää, mutta ei haitallista. Kokonaisuus on onnistunut ja osoittaa ultralaajakennon olevan tasapainoinen, joskaan ei lähes pää- tai telekameran terävyyden tasolla.

Vastavalossa kirkas taivas ja varjoinen kuja asettavat haasteen, mutta kamera selviää siitä hyvin. Taivas säilyttää sinisyytensä eikä pala puhki. Myös varjoissa on yksityiskohtia. Valkotasapaino pysyy neutraalina, ja rakennusten sävyt ovat rikkaat. Reunojen pehmeys on hieman voimakkaampaa, mutta ei romuta kokonaisuutta. HDR-toiminta on erinomaisella tasolla.

Pääkamera suorituu erinomaisesti kirkkaassa valossa, jossa kuvaan mjuodostuu paljon varjoja ja suuria kontrastieroja. Kamera onnistuu säilyttämään yksityiskohdat sekä taivaassa että varjoissa. Katukivetykset, rakennusten julkisivut ja taustan kirkontorni ovat yksityiskohtaisia ja luonnollisia. Väritoisto on tasapainoinen, valkotasapaino uskottava ja kompositio kolmiulotteinen. Erinomainen esitys pääkameralta vaativassa tilanteessa.

Ohjelmisto on yhä tärkeämmässä roolissa

Xiaomi 15 Ultrassa on uusimpien Android-huippumallien tapaan Qualcommin uusin Snapdragon 8 Elite -järjestelmäpiiri, sekä 16 + 512 gigatavua muistia. Silti laite sai Geekbench 6 -testissä 2877 pistettä single-core-suorituskyvyssä ja 8791 pistettä multi-core-suorituskyvyssä. Tulokset jäävät jopa vaatimattomiksi verrattuna kaikkein kovimpiin testinoteerauksiin samalla alustalla. Mahdollinen syy tähän on virranhallinta tai lämpörajat.

Tällä ei kuitenkaan ole merkitystä käytännössä: kamera toimii nopeasti, HDR-prosessointi on tehokasta ja kuvat käsitellään sulavasti. Xiaomin ohjelmisto, tekoäly, Leica-väriprofiilit ja syvätä opitut kuvanparannukset nousevatkin keskiöön. Lopputulos: rauta ei yksin tee kamerakuningasta – ohjelmisto ratkaisee. Siinä Xiaomi on onnistunut erinomaisesti.

Puhelinta myydään nyt 1400-1500 euron hinnalla.

MORE NEWS

CompactPCI-sarjaliitännän nopeus kasvoi kaksinkertaiseksi

PICMG-järjestö on julkaissut CompactPCI Serial -standardin kolmannen version, joka tuplaa liitännän nopeuden ja kaistanleveyden. Näin väylä tuo entistä parempaa suorituskykyä vaativiin teollisiin sovelluksiin.

Elisan 5G kiihtyy 2 gigabittiin, mutta se on vielä vain harvojen herkkua

Elisa laajensi eilen 5.5G-liittymien saatavuutta koko maassa, mutta supernopeiden yhteyksien todellinen hyöty jää toistaiseksi rajatulle joukolle. Syynä ovat rajoittunut alueellinen kattavuus ja harvat yhteensopivat päätelaitteet.

NIS2 on nyt täällä

Uusi NIS2-direktiivi tuo mukanaan tiukentuneet velvoitteet erityisesti kyberturvallisuuden raportointiin. - Isoimmat toimijat ovat varmasti hyvin varautuneet, mutta pienemmillä riittää tekemistä, arvioi Into Securityn toimitusjohtaja Niki Klaus, kun direktiivi astui virallisesti voimaan Suomessa.

DigiKeyn alkuvuosi: lähes satatuhatta uutta tuotetta

Elektroniikan komponenttien jakelija DigiKey on käynnistänyt vuoden 2025 vauhdikkaasti lisäämällä valikoimaansa 104 uutta toimittajaa ja peräti 98 320 uutta tuotetta vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Nokialle tärkeä jatko T-Mobilen 5G-toimittajana

Nokia ja T-Mobile US ovat solmineet uuden monivuotisen strategisen kumppanuuden jatkosopimuksen, jolla vahvistetaan T-Mobilen 5G-verkon kattavuutta ja kapasiteettia koko Yhdysvalloissa. Sopimus on Nokialle merkittävä päänavaus jatkossa 5G-toimittajana maailman suurimpiin kuuluvan operaattorin rinnalla.

Nyt se tapahtui – kiinteistä verkoista tuli Nokian suurin ryhmä

Nokian uusi toimitusjohtaja Justin Hotard on ollut yhtiön ruorissa vasta muutaman viikon ajan ja nyt hän esitteli ensimmäisen osavuosikatsauksensa. Ehkä osuvasti ensimmäistä kertaa Nokian kiinteiden verkkojen liiketoiminta eli verkkoinfrastruktuuri ohitti liikevaihdossa mobiiliverkot. Tämä heijastaa Nokian muuttuvaa fokusta.

Nyt voit kehittää tarkasti paikantavia Bluetooth-laitteita

Bluetooth-teknologia on ottanut merkittävän askeleen eteenpäin uuden version myötä, ja nyt myös kehittäjillä on entistä paremmat työkalut hyödyntää sen mahdollisuuksia. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut Bluetooth Core Specification -version 6.0, joka tuo mukanaan useita uusia ominaisuuksia – niistä kenties kiinnostavin on kanavan kuulostelu (Channel Sounding).

Ilmainen seminaari kalibroinnin perusteista

Rohde & Schwarz järjestää maksuttoman puolen päivän seminaarin, joka pureutuu mittaus- ja testauslaitteiden kalibroinnin perusteisiin. Tapahtuma on suunnattu kaikille, jotka työskentelevät kalibroinnin parissa tai haluavat syventää osaamistaan aiheesta – riippumatta käytössä olevasta laitevalmistajasta.

Sähköautojen latauslaitteiden myynti piristyi

Sähköauton latauslaitteiden myynti kasvoi alkuvuonna 9,2 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan, kertoo Sähköteknisen Kaupan Liitto (STK). Tammi–maaliskuussa myytiin yhteensä 6156 kiinteistöihin asennettavaa latauslaitetta.

DNA pärjäsi parhaiten Ooklan 5G-vertailussa

DNA on noussut selkeäksi voittajaksi Ooklan tuoreessa 5G-verkkojen vertailussa Suomessa. Speedtest Intelligence -datan perusteella DNA oli vuoden 2024 jälkimmäisellä puoliskolla nopein mobiilioperaattori Suomessa – sekä kokonaisuudessaan että erityisesti 5G-teknologiassa.

5G-yksityisverkko voi nyt ulottua usean operaattorin verkkoon

Vodafone, A1 Group ja Ericsson ovat tehneet historiaa muodostamalla maailman ensimmäisen 5G Standalone (SA) -roaming-yhteyden kahden eri operaattoriryhmän välillä. Uraauurtava tekninen saavutus mahdollistaa nyt myös yksityisten 5G-verkkojen laajentamisen usean operaattorin ja maan yli.

Renesas helpottaa siirtymistä 32-bittisiin

Renesas on julkaissut uuden RA0E2-mikro-ohjainsarjan, joka tekee siirtymästä 8- ja 16-bittisistä ohjaimista tehokkaampiin 32-bittisiin ratkaisuihin entistä sujuvampaa – ilman kustannusten tai suunnittelutyön merkittävää kasvua.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Nyt se tapahtui – Nvidia nousi suurimmaksi puolijohdetaloksi

Nvidia on noussut maailman suurimmaksi puolijohdeyritykseksi, ohittaen sekä Samsungin että pitkään kärkeä hallinneen Intelin. Gartnerin tuoreiden lukujen mukaan Nvidian liikevaihto kasvoi peräti 120 % vuodessa ja nousi 76,7 miljardiin dollariin. Markkinaosuus kohosi 11,7 prosenttiin.

Uusi muisti nopeuttaa sekä grafiikkakortteja että tekoälylaskentaa

Muistiteknologian kehitys ottaa jälleen harppauksen eteenpäin, sillä JEDEC on julkaissut uuden sukupolven High Bandwidth Memory -standardin. HBM4-muisti lupaa mullistaa suorituskyvyn erityisesti tekoälylaskennan ja huipputason grafiikkasuorittimien osalta.

Näin HDMI:n tappaja GPMI toimii

Kiinalaisten teknologiayritysten kehittämä GPMI-standardi on paitsi nopeampi kuin HDMI, se myös yksinkertaistaa laitearkkitehtuuria radikaalisti. Tässä artikkelissa pureudumme tarkemmin siihen, miten GPMI toimii ja mitä sen käyttöönotto tarkoittaa kuluttajalle.

Sulautettu tiedostojärjestelmä tukee nyt laajoja tietokantoja

Sulautettujen järjestelmien ohjelmistoratkaisuista tunnettu SEGGER on päivittänyt suositun emFile-tiedostojärjestelmänsä tukemaan suuria tietokantoja integroimalla siihen suositun SQLite-tietokantamoottorin. Uudistus hyödyntää SEGGERin BigFAT-laajennusta, jonka avulla yli 4 gigatavun tiedostojen käsittely onnistuu FAT-tiedostojärjestelmillä.

Uusi standardi poistaa avaimet ovista

NXP esittelee ratkaisun, joka vie älylukot ja digitaaliset avaimet uudelle tasolle – fyysisiä avaimia ei enää tarvita. Ratkaisun keskiössä on tuore Aliro-standardi, jota kehitetään Connectivity Standards Alliancen alaisuudessa. Sen tavoitteena on mahdollistaa yhteensopiva, turvallinen ja helppokäyttöinen digitaalinen pääsy niin koteihin kuin ajoneuvoihin – riippumatta siitä, minkä valmistajan laitteita käytetään.

Kännykkämarkkina kasvoi hieman alkuvuonna

Vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä maailmanlaajuiset älypuhelintoimitukset kasvoivat 1,5 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Kansainvälisen markkinatutkimusyhtiö IDC:n mukaan toimituksia kertyi yhteensä 304,9 miljoonaa kappaletta. Markkina kehittyi pitkälti ennakoiden mukaisesti, vaikka taustalla oli merkittäviä geopoliittisia jännitteitä, erityisesti Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasota sekä siihen liittyvät tullikiistat.

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article