Euroopan komission uusin ase teknologiakilpailussa Kiinaa ja Yhdysvaltoja vastaan on AI Factory eli tekoälytehdas. Siinä ideana on käyttää EuroHPC-hankkeen tulevien tekoälykeskusten laskentakapasiteettia, kun kehitetään Euroopan omia, luotettavia generatiivisen tekoälyn malleja. Yksi tehtaista halutaan Suomeen.

Käytännössä tekoälytehtaissa on kyse datakeskuksista tai supertietokoneista, joiden resurssit sopivat hyvin GPU-intensiiviseen laskentaan. Haku hankkeeseen avautuu ensi viikon maanantaina.

AI Factory on mielenkiintoinen hanke myös suomalaisesta näkökulmasta. Kajaanissa CSC:n datakeskuksessa hurisee LUMI, joka on tällä hetkellä Euroopan tehokkain supertietokone. Sen käyttöikä tulee täyteen lokakuussa 2027.

CSC eli Tieteen tietotekniikan keskus aikoo rakentaa Kajaaniin alkuperäisen LUMI-koneen seuraajan. Tilat koneelle on jo hahmoteltu samasta UPM:n vanhasta paperikonehallista. Hallituksen tuoreessa ensi vuoden talousarviossa on varattu 50 miljoonaa euroa LUMIn ”korvaavan koneen hankintaan”. Mikä koneen nimi sitten tulee olemaan, jää nähtäväksi. CSC:n mukaan LUMI alkaa olla maailmalla brändi, joten nimestä varmaan pidetään tavalla tai toisella kiinni.

LUMIn arkkitehtuurisuunnittelusta vastasi Pekka Manninen, joka toimii CSC:n tieteellisen laskennan tiede- ja teknologiajohtajana. Hänenkin mielestään Kajaani olisi erinomainen paikka yhdelle EU:n tekoälytehtaista, mutta vielä asiasta on liian aikaista puhua. Kukaan ei ole vielä virallisesti ilmoittautunut mukaan kisaan.

Mannisen mukaan voi olla, ettei LUMI-järjestelmää vielä lokakuussa 2027 sammuteta. Kovin kauaa koneen eloa ei aiota jatkaa. Sen huolto tulee kalliiksi ja koska jokainen kaappi painaa neljä tonnia, ei laitteita ole kovin helppo minnekään siirrellä. Joitakin osia voidaan hyödyntää myös tulevassa LUMIn seuraajassa, kuten nykyisen koneen objektitallennusjärjestelmä.

EU-tasoisiin päätöksiin sisältyy aina poliittisia kähmintöjä, mutta tuntuisi suorastaan järjettömältä, jos yksi EU:n tulevista tekoälytehtaista ei sijoittuisi Kajaaniin. Nykyinen LUMI on hiilijalanjäljeltään maailman selvästi vihrein supertietokone. Sen vaatima tyypillinen 5-6 megawatin teho tuotetaan vesivoimalla, joten CO2-päästöjä ei synny. Koneiden tuottama lämpö puolestaan käytetään Kajaanin Voiman kaukolämpöverkossa. Itse asiassa KaVon kaukolämmöstä noin 10 prosenttia tuotetaan HPC-laskennalla.

EU:n tekoälytehtaiden on tarkoitus olla ”GPU-intensiivisiä” keskuksia. Määritelmä on hieman hämärä, sillä jo LUMI on hurja järjestelmä GPU-teholtaan. Koneen GPU-osiossa on 11 900 AMD:n Instinct-sarjan MI250X-prosessoria. Niillä on koulutettu esimerkiksi Turun yliopiston ja Silo AI:n Poro- ja Viking-kielimallit. CSC:n mukaan LMM-koulutuksessa ei ole havaittu, että GPU-teho tai muistikapasiteetti olisi millään tavalla hidastanut koulutusprosessia. Ja Poro 34B -malli pitää sisällään 34,2 miljardia parametria.

Mallien koko kuitenkin kasvaa koko ajan. Onneksi myös laskentaan käytettävä rauta kehittyy. AMD on jo aloittamassa Instinct-sarjan GPU-piireissä MI325x-sarjan toimitukset. Näillä siruilla teho kasvaisi 8-kertaiseksi LUMIn nykyään käyttämiin GPU-piireihin verrattuna. Ensi vuonna tulisi tarjolle 3 nanometrin prosessissa valmistettu MI350-piiri, joka nostaisi suoritustehon 32-kertaiseksi. Kun hankkeen aikataulu selviää tarkemmin, päästään myös uuden koneen arkkitehtuuria suunnittelemaan paremmin.

AI Factory -hankkeen maksimirahoitus on hieman alle kaksi miljardia euroa, josta EU vastaa puolesta ja jäsenmaat lopuista. Suomen osalta ”LUMI2”-koneen rahoitukseksi on kaavailtu 50 miljoonaa euroa ensi vuonna, 75 + 75 miljoonaa euroa kahtena seuraavana vuonna ja 50 miljoonaa euroa vuonna 2028.

ETNtv

Watch ECF videos

Korteilla vauhtia IoT-kehitykseen

Sulautetun laitteen kehitys onnistuu useimmiten helpoiten valmiiden moduulien avulla. Nykyään niitä saa myös tehokkailla Apollo Lake -sarjan prosessoreilla varustettuna.

Lue lisÀÀ...

Suomen suurin valtti kybersodassa on luottamus

Teknologia19 – Aalto-yliopiston kyberturvallisuusprofessori Jarno Limnéll uskoo, että luotettavuudesta voi tulla suomalaisten yritysten suurin myyntivaltti tulevaisuudessa. – Tärkein kysymys on tulevaisuudessa, kehen ja mihin voimme luottaa. Luottamuksesta on tulossa hyvin arvokas aineeton pääoma yrityksille, Limnéll sanoi eilen messukeskuksessa.

Lue lisÀÀ...

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

NEWSFLASH

 SPONSORS

 

congatec is a rapidly growing technology company focusing on embedded and edge computing products and services. The high-performance computer modules are used in a wide range of applications and devices in industrial automation, medical technology, robotics, telecommunications and many other verticals.

CVG Convergens is an ICT services company specialized in embedded systems, smart connected products and ICT systems and processes for SME businesses. Our mission is to help our clients, our team, and the society to improve and thrive by providing reliable and sustainable solutions, services, and products by creative and efficient application of technology.

 

ADLINK Technology leads edge computing, the catalyst for a world powered by artificial intelligence. We manufacture edge hardware and develop edge software for embedded, distributed and intelligent computing - from powering medical PCs in the intensive care unit to building the world’s first high-speed autonomous race car - more than 1600 customers around the world trust ADLINK for mission-critical success.

 

 

Testhouse Nordic is the leading supplier of test and measurement products and solutions in the Nordic countries. We partner with world's most renowned suppliers. Through our expertise and strong relationships with our suppliers, we offer products and services that regularly exceed our customers’ expectations.

 

Mespek Oy is established 1989 and our focus is on industrial electronics and producing support services. The main product areas of Mespek are embedded modules, industrial computing, test&measurement modules and server management systems (KVM-switches).

 

 

In cooperation with

 

 

 

and

 





ECF template