Sulautetut sovellukset tulevat jatkuvasti monimutkaisemmiksi. Niihin tuodaan uusia toimintoja, lisää verkkoyhteyksiä, tietoturvaa reguloinnin lisääntyessä ja etäpäivitys alkaa olla pakollinen vaatimus. Usein kustomoitu laitteisto on toimivin ratkaisu, sanoi CVG Convergensin Tomi Engdahl ECF243-tapahtuman esityksessään.

Miksi sitten tuote pitäisi suunnitella räätälöidyllä laitteistolla? Engdahlin mukaan silloin on täysi kontrolli tuotteesta ja IP-oikeuksista. - Jos haluaa suunnitella täsmälleen tietynkokoisen tuotteen tai korvata jonkun komponentin vanhassa, tai jos käyttää erikoisliitäntöjä tai liittimiä, Engdahl luettelee. Myös pitkä elinkaari vaatii usein räätälöityä laitesuunnittelua.

Tietenkin suunnittelijalla on paljon valintoja edessään, kun tehdään päätös räätälöidä rauta. - Pitäisi valita mikro-ohjain vai sovellusprosessori, vai molemmat? Mikä käyttöjärjestelmä? Jos valitsee Linuxin, tarvitsee megatavuja muistia, jos käyttää pelkkää RTOSia mikro-ohjaimella, pärjää ehkä muutamalla sadalla kilotavulla.

Myös tuotteen ajateltu elinkaari, tuotantovolyymit ja komponenttien valinta ovat tärkeitä tekijöitä.

Sulautettujen sovellusten suunnittelussa on useita kasvua vauhdittavia trendejä. Liitettävyys on ilman muuta yksi, useimpiin laitteisin liitetään jonkinlainen radio. Toinen on se, että tehdään ”enemmän vähemmällä”.

Kun suunnitellaan uusi tuote, sen valmistamisen pitäisi maksaa vähemmän ja sen pitäisi kuluttaa vähemmän energiaa. Lisäksi tuotteet pitäisi suunnitella niin, että niiden valmistaminen on luotettavaa ja esimerkiksi komponentteja on saatavilla.

- Lisäksi ihmiset ovat tottuneet älypuhelimen tyyppisiin käyttöliittymiin, joten nyt myös teollisissa sovelluksissa halutaan värikkäitä graafisia käyttöliittymiä, Engdahl sanoi.

Moni uskoo avoimen lähdekoodin voimaan, mutta sekään ei aina tee autuaaksi. - Avoimella lähdekoodilla voidaan toteuttaa paljon kaikenlaista, mutta järjestelmän ylläpito voi osoittautua ongelmaksi. Esimerkiksi haavoittuvuuksien paikkaaminen voi olla haastavaa.

Tietoturva on myös ongelma. USA:n hallitus haluaa siirtyä C- ja C++-kielistä, joissa muistiongelmat ovat usein syynä tietomurtoihin. Sen sijaan halutaan siirtyä muistin käytössä turvallisiin kieliin kuten Rust.

Tämä on tietysti iso haaste, sillä C ja C++ hallitsevat sulautettua ohjelmointia niin dominoivasti. Niiden yhteenlaskettu markkinaosuus on yli 90 prosenttia (C noin 70%, C++ noin 23%). Pythonin osuus on viitisen prosenttia ja Assemlyn pari prosenttia. Sitä käytetään lähinnä käynnistyslataimissa ja hyvin pienen resurssin mikro-ohjaimissa.

Tomi Engdahlin esitys löytyy ECF:n Youtube-kanavalta ja esitysdiat täältä.

ETNtv

Watch ECF videos

Korteilla vauhtia IoT-kehitykseen

Sulautetun laitteen kehitys onnistuu useimmiten helpoiten valmiiden moduulien avulla. Nykyään niitä saa myös tehokkailla Apollo Lake -sarjan prosessoreilla varustettuna.

Lue lisää...

Suomen suurin valtti kybersodassa on luottamus

Teknologia19 – Aalto-yliopiston kyberturvallisuusprofessori Jarno Limnéll uskoo, että luotettavuudesta voi tulla suomalaisten yritysten suurin myyntivaltti tulevaisuudessa. – Tärkein kysymys on tulevaisuudessa, kehen ja mihin voimme luottaa. Luottamuksesta on tulossa hyvin arvokas aineeton pääoma yrityksille, Limnéll sanoi eilen messukeskuksessa.

Lue lisää...

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

NEWSFLASH

 SPONSORS

 

congatec is a rapidly growing technology company focusing on embedded and edge computing products and services. The high-performance computer modules are used in a wide range of applications and devices in industrial automation, medical technology, robotics, telecommunications and many other verticals.

CVG Convergens is an ICT services company specialized in embedded systems, smart connected products and ICT systems and processes for SME businesses. Our mission is to help our clients, our team, and the society to improve and thrive by providing reliable and sustainable solutions, services, and products by creative and efficient application of technology.

 

ADLINK Technology leads edge computing, the catalyst for a world powered by artificial intelligence. We manufacture edge hardware and develop edge software for embedded, distributed and intelligent computing - from powering medical PCs in the intensive care unit to building the world’s first high-speed autonomous race car - more than 1600 customers around the world trust ADLINK for mission-critical success.

 

 

Testhouse Nordic is the leading supplier of test and measurement products and solutions in the Nordic countries. We partner with world's most renowned suppliers. Through our expertise and strong relationships with our suppliers, we offer products and services that regularly exceed our customers’ expectations.

 

 

Mespek Oy is established 1989 and our focus is on industrial electronics and producing support services. The main product areas of Mespek are embedded modules, industrial computing, test&measurement modules and server management systems (KVM-switches).

 

BCC Solutions Oy is a Finnish company that, in addition to expert services, offers comprehensive equipment solutions for data transfer and telecommunication networks, as well as their analysis, testing and measurement. We broadly represent the industry's leading brands.

 

 

In cooperation with

 

 

 

and

 





ECF template