ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT
Oct 29/9 30/9 # Rohde supersquare
 
ECF23 videos
  • Hans Andersson, Acal BFi
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

ETNtv

Watch ECF videos

logotypen

 2022  # square  (4)
TMSNet  advertisement
ETNdigi
May # Farnell sajt skyskrapa
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Tweet

TECHNICAL ARTICLES

Differentiaalisen kohinaluvun mittaus piirianalysaattorilla?

Tietoja
Kirjoittanut Veijo Ojanperä
Julkaistu: 27.10.2020
  • Test & measurement

Mikroaaltoalueen tietoliikennejärjestelmien suorituskykyä voidaan parantaa differentiaalisen kohinaluvun mittausmenetelmillä. Tässä voidaan käyttää Anritsun VectorStar-piirianalysaattoria.

Artikkelin kirjoittaja Christian Sattlerilla on yli 35 vuoden kokemus korkeataajuisesta ja mikroaaltotekniikasta. Hän on työskennellyt kehitysinsinöörinä, palvelupäällikkönä, myynti-insinöörinä ja johtaa tällä hetkellä RF- ja mikroaaltoalueen suunnitteluryhmää. Anritsun palveluksessa Sattler on ollut vuodesta 1995.

On olemassa useita syitä, miksi differentiaalisten aktiivikomponenttien kuten differentiaalisten LNA-vahvistimien käyttö on yleistymässä. Yhtenä syynä voidaan mainita halun parantaa edullisen hintatason mikroaaltoalueen tietoliikennejärjestelmien, langattomien verkkojen ja optisten lähetinvastaanottimien suorituskykyä. Tämän tyyppisille laitteille on jo olemassa erilaisia mittausproseduureja mukaan lukien todelliseen herätteeseen (true mode) perustuvat kompressiomittaukset ja sekamuotoiset S-parametrit (mixed mode). Sen sijaan kohinaparametreihin perustuvat proseduurit ovat kutakuinkin jääneet jälkeen eikä tarjolla ole näiden laitteiden kohinalukujen analysointiin tarkoitettuja standardoituja ratkaisuja. Anritsun esittelemä VectorStar Differential Noise Figure -optio mahdollistaa sen, että piirianalysaattorilla voidaan mitata 3- ja 4-porttisia laitteita, jotka toimivat ns. ”single-ended” muodossa, differentiaalimuodossa ja yhteismuodossa.

Kaksi yleisintä kohinaluvun mittausmenetelmää

On olemassa kaksi keskeisintä menetelmää kohinaluvun mittaamiseksi: Y-kerroin ”Hot-Cold” ja ”Cold-Source” -menetelmät. Vaikka jälkimmäinen menetelmä on tällä hetkellä muodostunut lähes standardimenetelmäksi piirianalysaattorien yhteydessä, on silti hyödyllistä vertailla näiden menetelmien eroja.

  • Y-kerroin ”Hot-Cold” kohinaluvun mittausmenetelmä

Y-kerroin -menetelmä oli suosittu kohinalukumittauksissa, joissa käytetyt kohinalähteet pystyvät tuottamaan pienikohinaisen lähtötehon (Cold = Nc) ja suuremman kohinan omaavan lähtötehon (Hot = Nh). Kohinalähdettä käytetään siten testattavan laitteen tulosignaalina. Näiden kahden tilan mitattujen kohinatehojen suhdetta kutsutaan Y-kertoimeksi (Y = Nh / Nc) ja sen avulla voidaan nopeasti laskea kohinaluku. Eräs Y-kerroin -menetelmän etu on se, ettei siinä tarvitse suorittaa absoluuttisia tehokalibrointeja, koska kaikki laskutoimitukset perustuvat suhdelukuihin. Y-kerroin menetelmän ongelmia ovat kohinalähteen tehdaskalibrointi ja epäsovituksesta aiheutuvat virheet. Näistä saattaa olla seurauksena suuria mittausvirheitä, erityisesti jos testattavien laitteiden tulon sovitus osoittautuu tavallista huonommaksi.

  • ”Cold-Source” kohinaluvun mittausmenetelmä

Cold-Source kohinaluvun mittausmenetelmä kehitettiin, jotta kohinalähteen sijaan saatiin käyttöön paljon yksinkertaisempi ja paremmin ohjattavissa oleva kohinalähde – terminointi huonelämpötilassa.

Kohinaluku voidaan laskea helposti yhtälöstä:

 

 

missä:

  • k on Boltzmannin vakio
  • N on lisätty kohinateho
  • G on vahvistus
  • B on kaistanleveys
  • T0 on asetettu tavallisesti arvoksi 290K

Kohinaluvun laskeminen edellyttää useita vaiheita. Ensin tarvitaan absoluuttinen kohinateho (osoitin N). Toiseksi tarvitaan todellinen mittauskaistanleveys (B). Kolmanneksi vastaanottimen kohinavaikutus on otettava huomioon.

Kuva 1: Vastaanotinkohinan mittaus terminoinnilla (Cold-Source).

Kun vastaanottimen kohina otetaan huomioon, edellä oleva yhtälö voidaan kirjoittaa muotoon:

 

Testattavan laitteen (DUT) vahvistus (G) voidaan helposti ja tarkasti mitata samalla piirianalysaattorilla. Kun kaikki neljä S-parametria (s2p tiedosto) tiedetään, saadaan Y-kerroin -mittauksessa ilmeneviä epäsovituksesta johtuvia virheitä vähennettyä merkittävästi.

Kuva 2: Testattavan laitteen kohinaluvun mittaaminen Cold-Source -menetelmällä.

Differentiaalisen kohinaluvun mittausproseduuri

Ennen differentiaalisen kohinaluvun mittaamisen aloittamista on tärkeää ensin määrittää tutkittavan differentiaalilaitteen tyyppi. Pääsääntöisesti tarkasteltavana on kaksi erilaista skenaariota.

Jos differentiaalilaitteen lähdössä ilmenee korreloimatonta toimintatapaa, mittaamisessa käytetään korreloimatonta menetelmää. Tämä toteutetaan yksinkertaisesti suorittamalla kaksi ”Single ended” kohinalukumittausta.

Jos on epäselvää, esiintyykö korreloimatonta toimintatapaa, tai jos epäillään, että korrelaatiota on jonkin verran olemassa differentiaaliporttien lähtösignaalien välillä, on laitetta parasta pitää korreloituna.

Anritsun VectorStar piirianalysaattori tarjoaa kolme seuraavaa menetelmää differentiaalisen kohinaluvun mittaamiseksi:

1. Korreloimattoman kohinaluvun mittaaminen

Tämä on sovellettavissa, kun laitteessa on kaksi mittausvirheistä puhdasta itsenäistä signaalipolkua, jotka ovat hyvin eristetty kohinan suhteen toisistaan. Korreloimatonta kohinaa omaavan differentiaalilaitteen yhteydessä voidaan käyttää kahta ”single ended” kohinalukumittausta, mikä olikin aikaisemmin tapa määritellä tunnusluvut monille differentiaalilaitteille. Jos laitteessa on korreloituja signaaleja, niitä ei oteta mukaan analyysiin.

 

Kuvassa kaksi VNA-vastaanotinta on yhdistetty esivahvistimeen ja suodattimeen. Vastaanottimen kalibrointi muodostaa absoluuttisen tehoreferenssitason Cold-Source-mittauksille. Koska korrelaatio jätetään huomioimatta, differentiaaliseksi (bd) ja yhteismuotoiseksi (bc) kohinatehoksi saadaan:

2. Korreloidun kohinaluvun menetelmä koherenteilla vastaanottimilla

Käyttämällä VectorStar VNAn aikakoherentteja IF-kanavia on mahdollista saada suoraan korrelaatio tutkittavan laitteen lähtöporttien välillä. Koska kohinan aaltomuodot näytteistetään suoraan IF-prosessoinnin jälkeen, kahden kohinasignaalin välinen korrelaatio saadaan säilymään tiettyjen korjaustasojen jälkeen.

 Kuva 3: Korreloidun kohinamittauksen esittämät koherentit digitoijat.

 

Differentiaaliset ja yhteismuotoiset kohinatehot ovat tässä tapauksessa kompleksilukuja ja ne voidaan esittää seuraavasti:

 

Kuvassa 4 esitetään käytännöllinen mittausjärjestely differentiaalisen kohinaluvun mittaamiseksi VectorStarin avulla.

 

Kuva 4: Differentiaalisen kohinaluvun mittausjärjestelyt VectorStarilla.

Koska b1 ja b2 ovat nyt kompleksilukuja, vaiheen referenssitaso pitää muodostaa. Tämä saadaan helposti tehtyä läpikytkemällä signaali sisäisestä lähteestä kuhunkin vastaanotinlinjaan. Tämä voidaan tehdä yhtä aikaa vastaanottimen kalibroinnin kanssa.

3. Balun-pohjaiset menetelmät

Differentiaalisen kohinalukumittauksen perinteinen lähestymistapa on käyttää balunia tai Combineria ja ”irrottaa” (de-embed) balun lopputuloksesta.

Kuva 5: Differentiaalinen kohinalukumittaus balunin avulla.

Alku on suoraviivainen. Vahvistuksen laskemisessa balunin häviö tulee vain ottaa huomioon ”irrotuksen” (de-embeddingin) kautta:

Tämä oletus pätee vain, jos linjapituudet baluniin ovat yhtä pitkät ja jos balunin balanssi on ideaalinen. Tässä tapauksessa differentiaalisignaali on generoitu perinteistä 2-porttista kohina-analyysiä silmällä pitäen.

Jos balunin balanssi ei ole ideaalinen, seurauksena voi olla merkittäviä virhetilanteita. Ainakin suurtaajuisissa baluneissa ilmenee usein tällainen imbalanssi. Tämän hetken mittausmenetelmät eivät ota huomioon tämäntyylistä imbalanssia, joten balun-pohjaiset menetelmät ovat käytännössä käyttökelvottomia suurilla taajuuksilla. Siinä missä balunin vahvistuksella/häviöllä ei tavallisesti ole suurta merkitystä kohinalukuvirheeseen, sillä on vaikutusta kohinatehoon. Korreloidun ja korreloimattoman kohinatehon välistä eroa voidaan kuvata korrelointiehtona. Simuloimalla nähdään, että suurten amplitudi-imbalanssien (1 dB:iin saakka) vaikutus on vähäinen, mutta vaihe-imbalanssi (esim. 10 astetta) saattaa lisätä kohinaluvun epävarmuutta 0,5 dB:llä.

Kuva 6: Balunin imbalanssin aiheuttama kohinalukuvirhe.

Kun balun-imbalanssia pyritään korjaamaan, saadaan mittaustarkkuutta parannettua. Anritsun VectorStarin tarjoama balun-pohjainen kohinalukumenetelmä on varustettu imbalanssin korjausalgoritmilla. Kahdesta mittausjärjestelystä, joista toinen on ”single ended” kytkentä ja toinen balunilla varustettu normaalikytkentä, on balun-pohjaisen menetelmän tarkkuus selvästi parempi. Tarkkuutta voidaan edelleen parantaa käyttämällä ylimääräisenä mittausvaiheena vaihtuvatuloista (swapped input) kytkentää baluniin.

Kuva 7: Vaihe 1 – ”Single ended” kohinadatan keruu.

Kuva 8: Vaihe 2 – Mittaaminen balunilla normaalikytkennässä.

Differentiaalisen kohinaluvun mittausprosessin käytännön toteutus

Toteutuksen proseduuri on hyvin samankaltainen kuin ”Single ended” kohinalukumittauksessa ja se käsittää neljä vaihetta:

  1. Mittaa testattavan laitteen S-parametrit
  2. Suorita vastaanottimen kalibrointi
  3. Suorita kohinakalibrointi
  4. Mittaa testattava laite

Testattavan laitteen S-parametrimittauksen aikana on tärkeää, että laite ei ole lähelläkään kompressiotilaa. Jotkut transistorit ja LNA-vahvistimet voivat olla voimakkaasti kompressoituneita -35 dBm:n tuloteholla.

Kuva 9: Kohinaluku suhteessa S-parametrin kompressioon.

Differentiaalisen kohinaluvun mittaamisessa tarvitaan kaksi yhdistelmävastaanotinta. Testattavan laitteen 10 – 25 dB:n vahvistuksille yhdistelmävahvistimen 20 dB:n vahvistus on tavallisesti riittävä.

Yhdistelmävastaanottimen absoluuttitehokalibrointi on tarpeen, vaikkakin yksittäistä VNA-analysaattorin sisäistä lähdettä voidaan käyttää. Testattavan laitteen ja esivahvistimien vahvistuksista riippuen tarvitaan tavallisesti -20 ...-50 dBm:n lähtötehoa piirianalysaattorin lähtöportista.

Kuva 10: Vastaanottimen kalibroinnin kokoonpano.

 

Kuten aiemmin todettiin, kohinatehon kalibrointi suoritetaan päätelaitteena olevan yhdistelmävastaanottimen tulo päätettynä (terminoituna). Koska kohinateho muuttuu tavallisesti hitaasti taajuuden funktiona, kalibrointi-interpolointia voidaan soveltaa mukavuussyistä.

Kuva 11: Kohinatehon kalibrointi.

50 ohmin vastus molemmissa tuloissa on ideaalinen testattavan laitteen kytkennässä 100 ohmin differentiaali-impedanssille. Järkevä yleissääntö on pitää päätevastuksen impedanssi 50 ohmissa.

Kuva 12: Tuloportit varustetaan 50 ohmin päätevastuksilla.

Kohinaluvun mittaamisen epätarkkuudet

”Single ended” ja differentiaalisessa kohinalukumittauksissa seuraavat parametrit vaikuttavat mittaamisen epätarkkuuteen:

  1. Absoluuttinen tehonkalibrointi (mukaan lukien epäsovitusvirheet)
  2. Vastaanottimen kalibrointi (epäsovitusvirheet)
  3. Testattavan laitteen vahvistuksen S-parametrin epävakaus
  4. Datan vaihtelu järjestelmän kohinatasosta ja keruujakson pituudesta johtuen
  5. Vastaanottimen lineaarisuus

Lisäksi seuraavat asiat tulee huomioida differentiaalisen kohinaluvun yhteydessä:

  1. Korrelaation pois jättäminen (korreloimaton menetelmä)
  2. Balunin ominaisuuksien tarkkuus
  3. Imbalanssin käsittely (balun-mittauksessa)
  4. Korrelaatiolaskennan epätarkkuudet ja varianssit (suora korrelaatiomenetelmä)

Esimerkkinä mainittakoon, että kun testattavaa laitetta käytetään 20 dB:n vahvistuksella, 20 dB:n paluuhäviöllä (Return loss), 5 dB:n kohinaluvulla ja oletetaan, että testattava laite on korreloimaton, mitään eroa ei ole virhemäärissä havaittavissa käytetään sitten korreloimatonta tai suoraan korreloitua menetelmää. Jos kuitenkin käytetään balunin karakterisoinnista aiheutuu virhettä merkittävissä määrin:

  • Korreloimaton menetelmä: 0,4 dB virhe
  • Suoraan korreloitu menetelmä: 0,4 dB virhe
  • Balun-pohjainen menetelmä: 0,5 dB virhe (oletuksena 15 dB RL ja 0,5 dB liitäntähäviöitä)

(Tässä esimerkissä käytettiin suuren vahvistuksen ja 5 dB:n kohinaluvun omaavaa vastaanotinta 3 kHz:n IF-kaistalla ja 3000 RMS-pisteellä.)

Kun käytetään samoja parametreja suuresti korreloidulla testattavalla laitteella, mittausvirheet ovat paljon merkittävämpiä ja eroavat toisistaan eri menetelmillä:

  • Korreloimaton menetelmä: 3,1 dB virhe
  • Suoraan korreloitu menetelmä: 0,6 dB virhe
  • Yksinkertainen balun-menetelmä: 1,1 dB virhe
  • Korreloitu balun-menetelmä: 0,7 dB virhe

Yhteenvetona voidaan todeta, että ainoastaan koherentteja vastaanottimia käyttävällä suoraan korreloidulla menetelmällä esiintyy vähiten mittausvirhettä, joten vain sillä voidaan taata minkä tahansa differentiaalisen testattavan laitteen todellinen kohinaluku.

Kuva 13: Kokeiden vertailu.

Cold-Source -menetelmällä voidaan suorittaa kohinaluvun mittaaminen myös suurilla taajuusalueilla. Tämä mahdollistaa monia uudenlaisia mahdolisuuksia laitteiden karakterisoinnille E- ja W-kaistan taajuuksilla.

Seuraavassa kuvassa esitetään kohinalukumittauksen kokoonpano 100 GHz:llä Anritsun VectorStar VNA-analysaattoria käyttäen:

 

Differentiaaliselle W-kaistan vahvistimelle tehtiin mittaukset käyttämällä VectorStarin kolmea erilaista kohinalukumenetelmää ja tulosten vertailu esitetään alla.

Kuva 14: Esimerkki W-kaistan differentiaalisista kohinaluvuista.

Differentiaalisen korreloidun menetelmän edut ovat selvästi nähtävissä.

Johtopäätös

Differentiaalisesta kohinaluvun mittaamisesta on tulossa yhä tärkeämpää ja virallisten standardien puuttumisesta huolimatta edellä kuvatut menetelmät ovat ristiriidattomia ja suhteellisen käytännöllisiä. VectorStar-analysaattoriin saatavissa olevat uudemmat menetelmät mahdollistavat testattavien laitteiden lähtöjen korrelaation paremman karakterisoinnin ja mittausten parantamisen. Epätarkkuudet ovat suoraviivaisesti seurausta korreloimattomista mittauksista.

Seuraava iso askel tulee olemaan vastausten löytäminen differentiaalisten kohinaparametrien aiheuttamiin haasteisiin. Useat tutkimusryhmät työskentelevät parhaillaan aktiivisesti näiden haasteiden parissa.

back to top
MORE NEWS

Elintoimintojen kliiniset mittaukset yhdellä piirillä

Moni fyysisen kunnon ja terveyden seurantaan tarkoitettu laite sisältää erilaisia elintoimintojen mittauksia, mutta niiden tarkkuus ja luotettavuus eivät täytä terveydenhoidon ammattilaisten vaatimuksia. Pitkälle integroidun AFE-piirin avulla voidaan kuitenkin rakentaa jopa iholle kiinnitettävän tarralapun muotoon mittausjärjestelmä, joka hoitaa kaikki tärkeät elintoimintojen mittaukset kliinisellä tasolla.

Simuloi 64-bittistä Arm-koodia PC:llä

Saksalainen SEGGER laajensi vastikään sulautettujen sovellusten työkalutarjontaansa kääntimen ja ajonaikaisen tuen 64-bittisille Arm-sovelluksille. Nyt palettiin on lisätty simulaattori.

Piianodia käyttävä ihmeakku tähtää lentäviin autoihin

Kalifornialainen Amprius Technologies on kehittänyt akkutekniikan, jossa grafiittianodi korvataan piipohjaisella ratkaisulla. Tämä kasvattaa akun energiatiheyden kaksinkertaiseksi. Nyt yhtiö kertoo suunnitelmistaan avata ensimmäisen tehtaansa.

Maailman nopein kotinetti tulee Suomeen

Suomen suurin valokuituoperaattori Lounea julkisti jo alkuvuonna aloittaneensa ensimmäisenä Suomessa kehityspolun kohti 50GPON-luokan kuituverkkoja. Teknologiatestit Lounealla ovat kevään aikana edenneet suunnitellusti ja testeissä kuitu kotiin -verkossa saavutettiin ennätyksellinen 42 gigan nopeus.

Pitääkö olla huolissaan, jos kännykän näyttö avautuu itsestään?

Jos laittaa Googleen hauksi "puhelin avautuu itsestään", saa yli 209 miljoonaa tuosta. Mutta miksi puhelimet avautuvat itsestään? Asiantuntijoiden mukaan kyse voi olla GhostTouch-hyökkäyksestä, joka voi aiheuttaa käyttäjille ongelmia, sanoo NordVPN:n kyberturvallisuusasiantuntija Adrianus Warmenhoven.

Signaalia avoimien Open RAN -tukiasemien kehitykseen

Open RAN on avoin tukiasema-arkkitehtuuri, jota monet operaattorit kaavailevat jatkossa käyttävänsä. Rohde & Schwarz ilmoittaa, että sen signaaligeneraattorit ja -analysaattorit on nyt hyväksytty Qualcommin avoimien verkkojen laitteiden QRU100-radiopiirien testaamiseen.

IoT-data tuo isot säästöt Technopoliksen energiakuluihin

Älykkäistä kiinteistöistä on hehkutettu jo vuosia, mutta millaisia ovat käytännön sovellukset ja ennen kaikkea tulokset? Technopoliksen Ruoholahden 3-kiinteistössä on päästy merkittäviin tuloksiin: lämmitysenergiasta on onnistuttu säästämään yli 30 prosenttia ja ilmanvaihto onnistuu 50 prosenttia pienemmällä energialla.

Suomeen halutaan järjestelmäpiirisuunnittelun huippuyksikkö

Tampereen yliopisto, Oulun yliopisto, Aalto-yliopisto ja Nokia suunnittelevat yhteisen järjestelmäpiirisuunnitteluun keskittyvän huippukeskuksen perustamista. Keskus olisi osa vireillä olevaa kansallista Siruja Suomesta -ohjelmaa, joka puolestaan olisi osa EU:n Chips Act -ohjelmaa.

Verkkorikollisuus ammattimaistuu kovaa vauhtia

Kyberrikollisryhmien toiminta ammattimaistuu kiihtyvällä vauhdilla, todetaan tietoturvayhtiö WithSecuren raportissa. Nyt kehitystä nopeuttavat kiristyshaittaohjelmat, kertoo yhtiön vanhempi analyytikko Stephen Robinson.

Google ja EU haluavat säännellä tekoälyä

Tekoälyn nopea kehitys erityisesti viimeisen vajaan vuoden aikana on saanut monet huolestumaan. Moni tutkija haluaisi hidastaa kehitystä. Nyt Google ja EU ovat päässeet alustavaan sopuun siitä, että tekoälyä pitää reguloida.

BCC Solutions kokosi verkkokomponentit ja mittalaitteet saman katon alle

BCC Solutionsista tulee Suomen verkkolaitemarkkinoiden keskeinen peluri. Kesäkuun alusta lukien tammikuussa 2022 ostetut Harrico PTE ja Hantekno sulautetaan lopullisesti emoyhtiöön. Samalla lakkautetaan aputoiminimi TEKFinland, jonka toiminta jatkuu niin ikään BCC Solutions -nimen alla.

Sähkö tulee dieseliä halvemmaksi raskaassa liikenteessä

Maanteillä alkaa pian näkymään rekkoja, joiden käyttövoimana on sähkö. Göteborgilaisen Chalmersin teknisen korkeakoulun tutkijat ovat todistaneet, että sähkörekat tulevat halvemmiksi kuin vanhat dieselvoimaiset

HDR-videota jopa puettaviin laitteisiin

HDR-video tarkoittaa laajempaa väriavaruutta, suurempaa kontrastia ja kirkkaampaa kuvaa. Tähän asti tekniikkaa ei ole saatu tuotua pieniin kannettaviin laitteisiin. Imagination Technologiesin uusi grafiikkaprosessori on maailman pienin GPU-piiri, joka tukee HDR-kuvaa.

Generatiivinen tekoäly mullistaa kuvankäsittelyn

Tekoäly tuottaa jo monenlaisia kuvia tekstikehotteiden avulla, mutta generatiivinen tekoäly saattaa jatkossa tehdä kaikista kuvankäsittelyn ammattilaisia. Ainakin jollakin tasolla. Adobe kertoo tuovansa Photoshop-ohjelmaansa generatiivisen täyttötyökalun.

Swappie lupaa premium-vaihdokeille uudenveroisen akun

Swappie on julkaissut uudet Premium Series -tuoteperheen. Premium-laitteet ovat ulkoisesti moitteettomia sekä täysin toiminnallisia laitteita, joilla on 100-prosenttinen akkukapasiteetti. Swappien mukaan kaikki sille päätyvät puhelimet käyvät läpi 52 askeleen tarkistusprosessin, johon kuuluu puhelimen akun tarkistus tai vaihto tarpeen mukaan. Kaikissa Premium Series -puhelimissa on taattu 100-prosenttinen akkukapasiteetti.

Autotallista miljardiyritykseksi: Rutronik on 50-vuotias

Saksalainen elektroniikan komponenttien jakelija Rutronik juhlii tänä vuonna 50-vuotisjuhliaan. Helmut Rudel (kuvassa vas.) perusti Rutronikin vuonna 1973 Ispringenissä lähellä Pforzheimia. Nykyään hänen poikansa Thomas Rudel toimii yhtiön toimitusjohtajana.

Maailman ensimmäinen täysin lyijytön muistimoduuli

Apacer ilmoittaa kehittäneensä maailman ensimmäisen täysin lyijyttömän muistimoduulin. Se ei ainoastaan ylitä nykyisen EU:n RoHS-ympäristönsuojelustandardin vaatimuksia, vaan myös välttää turvautumisen RoHS 7(c)-I:n lyijyvapautuslausekkeeseen.

Löydä haavoittuvuus - tienaa satatuhatta euroa

LähiTapiola on päättänyt tuplata Bug Bounty -ohjelmansa kautta valkohattuhakkereille tarjoamansa maksimipalkkion. Aiemmin tietoturvahaavoittuvuuksien löytämiseen tähtäävän ohjelman enimmäispalkkiona oli 50 000 euroa. Nyt summa on nostettu 100 000 euroon.

Virve ajetaan alas - sen seuraaja tuo 100-prosenttisen peiton

Erillisverkkojen toimitusjohtaja Timo Lehtimäki keräsi täyden katsomon keynote-puhettaan kuuntelemaan eilen Critical Communications World -tapahtumassa. Viranomaisverkossa on käynnistynyt historian tärkein siirtymä. Lehtimäki vahvisti, että Suomen Virve-verkko ajetaan alas vuoden 2028 loppuun mennessä.

CCW2023: Poliisi digitalisoituu hitaasti

Helsingissä on käynnissä kolmepäiväinen viranomaisverkkojen jokavuotinen Critical Communications World -tapahtuma. Moni kuluttaja- ja yrityspuolen verkoista tuttu trendi vaikuttaa myös viranomaisverkoissa, mutta tahti on verkkaisempi. Poliisi digitalisoituu hitaasti. Tähän on monia syitä.

Apr # Nyhetssajt samt mobil. Placeras direkt efter första nyheten
 2022  # mobilbox
TMSNet  advertisement
Mar Apr May Jun # Rohde mobilbox
May  # Farnell  mobilbox f skyskrapa

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Elintoimintojen kliiniset mittaukset yhdellä piirillä

Moni fyysisen kunnon ja terveyden seurantaan tarkoitettu laite sisältää erilaisia elintoimintojen mittauksia, mutta niiden tarkkuus ja luotettavuus eivät täytä terveydenhoidon ammattilaisten vaatimuksia. Pitkälle integroidun AFE-piirin avulla voidaan kuitenkin rakentaa jopa iholle kiinnitettävän tarralapun muotoon mittausjärjestelmä, joka hoitaa kaikki tärkeät elintoimintojen mittaukset kliinisellä tasolla.

Lue lisää...

OPINION

Ennakkoluulot estävät tekoälyn täyden hyödyntämisen

Tekoäly on valloittanut kahvipöytäkeskustelut. Keskusteluista voimme kiittää ChatGPT:n kaltaisia tekoälyjä, jotka loistavat kyvyllään laatia tekstejä – niin pätevästi kirjoitettuja artikkeleita kuin toimivaa koodiakin, kirjoittaa Lenovolla globaalin monimuotoisuustoimiston johtajana työskentelevä Ada Lopez.

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Elintoimintojen kliiniset mittaukset yhdellä piirillä
  • Simuloi 64-bittistä Arm-koodia PC:llä
  • Piianodia käyttävä ihmeakku tähtää lentäviin autoihin
  • Maailman nopein kotinetti tulee Suomeen
  • Pitääkö olla huolissaan, jos kännykän näyttö avautuu itsestään?

NEW PRODUCTS

  • Navitasin ihmetehopiirit Mouserin valikoimaan
  • 5 wattia neliötuuman powerista
  • 3,5 kilowattia erittäin korkealla hyötysuhteella
  • Automaattisesti varavirran varaan
  • Tarkkaa asentotietoa vihamielisessä ympäristössä
 

NEWSFLASH

twitter
ETN_fi @ETN_fi
ETN_fi UK Semiconductor Strategy https://t.co/MABHzsSaK4
toukokuu 10 • reply • retweet • favorite
ETN_fi RT @joeprkns: Last night I used GPT-4 to write code for 5 micro services for a new product. A (very good) dev quoted £5k and 2 weeks. G…
maalis 17 • reply • retweet • favorite
ETN_fi This is why Nokia lost the game in mobile phones - an insiders view https://t.co/NB5Wndkx5p
joulu 12 • reply • retweet • favorite
ETN_fi @OnePlus_FI lahjoittaa Pelastusarmeijalle 50 puhelinta jouluapuun. Iso- Britanniassa samanlainen lahjoitus tehdään… https://t.co/LKdl2Pywie
joulu 07 • reply • retweet • favorite
ETN_fi Finnish PM Sanna Marin: We need to cut our dependence on China. https://t.co/598gQXKvlj #Slush2022 #China #electronics #semiconductors
marras 17 • reply • retweet • favorite
web design services
 

Section Tapet