logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Autojen käyttömukavuutta on jo pitkään haluttu parantaa moottoroiduilla toiminnoilla. Kustannussyistä toteutukset ovat usein perustuneet harjallisiin tasavirtamoottoreihin. Viime aikoina harjattomat BLDC-moottorit ovat alkaneet valloittaa autosovelluksia. Toshiba tarjoaa tähän tarkoitukseen mikro-ohjaimen ja moottorin väliin sijoitettavan energiatehokkaan ohjauspiirin, johon on integroitu tarvittavat esiajurit ja H-siltaohjaimet.

Artikkelin kirjoittaja Klaus Neuenhüskes vastaa Toshiba Electronics Europen järjestelmä- ja sekasignaalipiirien markkinoinnista.

Pieni ylellisyys on aina paikallaan varsinkin silloin, kun kysymys on auton valinnasta. Autoilijat ovat jo pitkään päässeet nauttimaan sähköistämisen tarjoamista mukavuuksista, mikä monien kohdalla on alkanut ikkunalasien sähkötoimisista nostimista. Niiden avulla ikkunan saa auki tai kiinni vain nappia painamalla kammen veivaamisen sijasta.

Useiden kuljettajien jakamissa ajoneuvoissa turhauttavaa on aiemmin ollut tarve muuttaa istuimen lukuisia säätöjä aina kuskin vaihtuessa. Nykyään moottoriohjatuissa istuimissa on usein mukana integroitu muistitoiminto, jonka avulla jokainen kuljettaja voi palauttaa omat säätönsä ja päästä mukavaan ajoasentoon vain yhdellä kosketuksella. Ja tila-autoissa puolestaan perheen pienimmätkin voivat helposti avata ja sulkea raskaita liukuovia moottoriavusteisen toiminnan ansiosta.

Vaikka harjattomien tasavirtamoottorien (BLDC) tarjoamat edut ovat löytäneet tiensä jo lähes kaikkiin mahdollisiin moottoroituihin sovelluksiin, monia tässä käsiteltävistä ajoneuvojen sovelluskohteista toteutetaan edelleen myös harjallisilla DC-moottoreilla. Tämä johtuu siitä, että saavutettu käyttöiän ja energiatehokkuuden parannus ei aina riitä perusteluksi BLDC-moottorin valinnalle, joka vaatii monimutkaisempaa suunnittelua ja korkeampia kustannuksia.

Koko ajomatkan ajan jatkuvasti toimivalle bensapumpulle BLDC-ratkaisun tarjoama pitkä käyttöikä ja energiansäästö ovat ilmeisiä etuja. Mutta sellaiset moottorikäyttöiset sovellukset, joita käytetään koko matkan aikana ehkä kerran tai pari vain muutaman sekunnin ajan, voivat hyötyä harjallisten DC-moottorien yksinkertaisesta rakenteesta ja edullisesta hinnasta.

Kuva 1. Ajoneuvon DC-moottorien ohjausjärjestelmä jakautuu lukuisiin eri toimintoihin.

Tasavirtamoottorin ohjauselektroniikan suunnittelussa järjestelmien kehittäjiä hemmotellaan valinnanmahdollisuuksilla. Mikro-ohjain (MCU) sijaitsee ECU-yksikön ytimessä ja vastaanottaa tulosignaaleja CAN- tai LIN-väylän kautta muuntaen ne moottorien ohjaussignaaleiksi. Näiden lähtösignaalien on ohjattava tehokytkimiä (yleensä mosfettejä), jotka on kytketty H-sillan muotoon.

H-silta sallii moottorin pyörivän molempiin suuntiin ja ohjaa pyörimisnopeutta PWM-signaaleja (Pulse Width Modulation) hyödyntäen. Valitettavasti MCU:n logiikkalähdöt eivät suoraan kykene tuottamaan riittävästi tehoa näiden tehokytkimen hilaohjausta varten. Siksi tarvitaan myös hilaohjain, joka nostaa logiikkalähtöjen tehon MOSFET-transistorien ohjauksen vaatimalle tasolle.

Yksinkertaisin tapa luokitella näitä järjestelmiä on jakaa ne toimintojen mukaan: mikro-ohjain, esiajuri, H-silta (kuva 2). Koska suunnittelijoilla on kova paine luoda yhä kompaktimpia ja luotettavampia ratkaisuja, tarvitaan vaihtoehtoisia, pidemmälle integroituja lähestymistapoja.

Mikro-ohjaimen ja esiajurin integroiminen on yksi vaihtoehto. Sen haasteena on, että mikro-ohjaimen käyttämä ohjelmisto on yleensä jo valmiina saatavilla testattuna ja turvalliseksi hyväksyttynä. Näin ollen vaatimus ohjelmiston sovittamisesta ja uudelleensertifioinnista nousee esteeksi sujuvalle suunnittelulle.

Kuva 2. Tasavirtamoottorien ohjauksessa piiratkaisujen integrointi on järkevintä tehdä esiajurin ja H-sillan kesken, jolloin MCU-piirin valinta jää avoimeksi.

Koska mikro-ohjain on säilytettävä mukana, vaihtoehtona on käyttää moottorin ohjaukseen MCD-ajuria (Motor Control Driver), joka integroi esiajurin ja H-sillan. Kun tämä arkkitehtuuri on käytössä, alustan laajentaminen ei vaadi paljon mielikuvitusta, jotta käytettävissä olevasta kokoonpanosta saadaan tuki myös monimoottoriselle järjestelmälle räätälöityä MCD-ratkaisua hyödyntäen.

Integroitu H-silta esiajurin kera

Toshiban hiljattain esittelemät piirit TB9053FTG ja TB9054FTG perustuvat autoelektroniikan perinteisiin ratkaisuihin, jotka juontuvat 1970-luvulle. Nämä kaksikanavaiset DC-moottorien ohjainpiirit on valmistettu vankalla BiCD-teknologialla, joka yhdistää bipolaaristen, CMOS-pohjaisten ja DMOS-pohjaisten rakenteiden parhaat ominaisuudet.

Kumpikin piiri sisältää kaksi H-siltaa, jotka koostuvat N-kanavaisista DMOS-kytkimistä, niihin liittyvistä esiajureista sekä useista vaihtoehtoisista diagnoosi- ja ohjaustoiminnoista. Rakenne tukee kuluttajien yleistyviä vaatimuksia ymmärtää ajoneuvoon liittyvien ongelmien syyt tarkasti, ja lisäksi autojen OEM-valmistajat voivat nopeasti löytää mahdollisten toimintahäiriöiden lähteet.

Ohjainpiirit voivat toimia joko SMALL-tilassa, joka tukee enintään kahta 5 ampeerin moottoria, tai LARGE-tilassa, jolloin kanavia voidaan käyttää rinnakkain yhden jopa 10 A moottorin ohjaamiseen (kuva 3). BiCD-prosessi varmistaa, että tehokytkin pystyy tarjoamaan riittävän alhaisen resistanssipolun (290 mΩ @ Tj=150°C per lähtökanava) tehohäviön ja lämmöntuoton pitämiseksi minimissä. Tarvittavien ulkoisten komponenttien määrän minimoimiseksi esiajurien varauspumppuja varten tarvittavat kondensaattorit on integroitu piiriin. Rakenteen avulla voidaan saavuttaa jopa 100% pulssisuhde.

Kuva 3. TB905xFTG-ohjainpiiri pystyy SMALL-tilassa syöttämään enimmillään 5 ampeeria (per kanava) kahdelle moottorille tai LARGE-tilassa 10 A yhdelle moottorille.

Ohjaus voidaan toteuttaa mikro-ohjaimen PWM-lähdöillä. Neljällä integroidulla puolisillalla on erilliset PWM-tulolinjat, joita voidaan käyttää taajuusalueella 1 – 20 kHz. Kuolleen ajan lisäys käsitellään piirissä automaattisesti, ja loput piirinastat on tarkoitettu ohjaimen konfigurointia varten. Niillä voidaan myös sallia tai estää piirin toiminta. Tämä yksinkertainen ohjausliitäntä jättää kuitenkin suuren osan TB905xFTG-piirin ominaisuuksista hyödyntämättä.

Sarjamuotoinen SPI-liitäntä tarjoaa pääsyn monenlaisiin konfiguroinnin vaihtoehtoihin ja diagnostiikkatietoihin. Lisäksi useita piirejä voidaan ketjuttaa ohjaamaan moottoriryhmiä. Hakkurityyppisenä virranrajoituksen ohjauksena toteutettu ylivirtakynnys voidaan SMALL-tilassa asettaa välille 4,6 – 6,5 A ja LARGE-tilassa välille 9,2 – 13,0 A.

Moottorinohjainta voidaan myös käyttää pelkästään SPI-väylän kautta (kuva 4). Integroitu sisäinen 16 MHz oskillaattori ja PWM-ohjain vähentävät mikro-ohjaimen syöttämien signaalien lukumäärää. Vaikka mikro-ohjaimen yhtä kellolähtöä voidaan käyttää aikaperustana, sisäistä oskillaattoria voidaan käyttää varatoimena palautumistoiminnon (’limp home’) muodostamiseksi, jos ulkoisen kellosignaalin käyttö estyy jostain syystä.

Kuva 4. SPI-liitännän käyttö vähentää tarvittavien MCU-nastojen lukumäärää sisäisen oskillaattorin ja PWM-lohkojen ansiosta.

Koska tällaisissa sovelluksissa kulkee melko suuria virtoja, sähkömagneettisen yhteensopivuuden eli EMC-vaatimusten täyttäminen voi olla merkittävä haaste. Kehitysprosessin helpottamiseksi TB905xFTG-piiri tarjoaa portaittain seitsemän vaihtoehtoa kytkennän nousunopeuden ohjaamiseksi välillä 1,09 – 26,25 V/µs (kuva 5).

Johtavan tilan alhainen resistanssi auttaa pitämään lämmöntuotannon minimissä. Lämpötaloudeltaan parannellun koteloinnin ansiosta kaikki TB905xFTG-piirissä syntyvä lämpö häviää helposti. Ylimääräinen integroitu jäähdytyselementti antaa piirille alhaisen lämpövastusarvon, vain 0,67 °C/W. Tämän ansiosta pelkkä piirilevy riittää jäähdytyselementiksi monissa toteutuksissa.

TB905xFTG-piiri on pakattu jalattomaan 6x6 millin VQFN-koteloon (juotospisteet 0,5 mm välein), jossa hyödynnetään myös reunojen kautta juottuvaa WF-rakennetta (Wettable Flank). Sen ansiosta juotokset voidaan tarkastaa automaattisesti optisilla menetelmillä (AOI, Automated Optical Inspection).

 

Kuva 5. TB905xFTG-ohjainpiiri tarjoaa seitsemän eri nousunopeuden tasoa, mikä voi helpottaa EMC-vaatimusten täyttämistä.

Perinteisiä ratkaisuja käytetään yhä

Vaikka monet moottoroidut sovellukset ovat siirtymässä BLDC-moottorien hyödyntämiseen, autoteollisuudessa on edelleen paljon järjestelmiä, jotka yhä luottavat perinteisiin 12 voltin harjallisiin DC-moottoreihin suunnittelun yksinkertaisuuden ja alhaisten kustannusten vuoksi.

TB905xFTG:n kaltaisissa piireissä sovelletaan kuitenkin hyvin edistyksellistä prosessitekniikkaa (BiCD) vahvasti konfiguroitavan ja tehokkaan moottorinohjauksen aikaansaamiseksi. Ohjainpiirit täyttävät myös ajoneuvojen valmistuksen tiukat laatuvaatimukset samalla, kun ne antavat mahdollisuuden alustapohjaiseen lähestymistapaan, jonka avulla voidaan säilyttää nykyiset MCU-ratkaisut ja sertifioidut ohjelmistot. Kattavan diagnostiikkakyvyn ansiosta piirit integroituvat mainiosti myös uusimpiin älykkäisiin ajoneuvoalustoihin.

MORE NEWS

Tesla kiertää työsaartoa Ruotsissa suomalaisyrityksen kautta

Tesla on ajautunut erikoiseen selkkaukseen Ruotsin ay-liikkeen kanssa, ja yhtiö on nyt ryhtynyt kiertämään työtaistelutoimia suomalaislähtöisen yrityksen avulla. Kyseessä on ahvenanmaalainen ACS-konserni (Automation & Charger Solar), joka on aloittanut Teslan superlatureiden asennukset Ruotsissa kesken laajaa ay-liikkeen tukemaa saartoa.

Tehoelektroniikan PCIM oli suurempi kuin koskaan aikaisemmin

Nürnbergissä tällä viikolla järjestetty PCIM Expo & Conference 2025 ylitti odotukset niin laajuudeltaan kuin sisällöltään. Tapahtuma kasvoi tänä vuonna kuuteen näyttelyhalliin ja kattoi yhteensä 41 500 neliömetriä – enemmän kuin koskaan aiemmin. Näyttely houkutteli paikalle 685 näytteilleasettajaa ja noin 16 500 kävijää eri puolilta maailmaa.

Tuki uudelle USB4:lle laajenee

Testaus- ja simulaatiojärjestelmistään tunnettu Keysight Technologies on julkaissut päivitetyn version System Designer for USB -työkalustaan. Uusin versio tukee nyt USB4 v2-standardia, mikä mahdollistaa uusimpien USB-teknologioiden hyödyntämisen jo suunnitteluvaiheessa.

Python jyrää: Suosio ennätyslukemissa

Python ei ole vain suosituin ohjelmointikieli maailmassa – se on nyt suositumpi kuin yksikään kieli yli 20 vuoteen. Samalla kieli kehittyy entisestään, sillä toukokuussa julkaistu Python 3.14 -beta tuo mukanaan nipun merkittäviä uudistuksia, jotka tekevät kielen käytöstä entistäkin miellyttävämpää ja tehokkaampaa.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Infineon sai vihreää valoa Dresdenin uudelle tehtaalle

Infineon Technologies on saanut Saksan liittovaltion talousministeriöltä lopullisen rahoituspäätöksen uuden, huipputeknologiaan keskittyvän puolijohdetehtaan rakentamiseksi Dresdeniin. Yritys investoi Smart Power Fab -nimiseen tuotantolaitokseen yli viisi miljardia euroa omia varojaan. Hanke tuo arviolta 1000 uutta työpaikkaa alueelle.

Nokian uusi kuituratkaisu korvaa kuparikaapelit

Nokia on julkistanut uuden Aurelis Optical LAN -ratkaisunsa, joka tarjoaa yrityksille kehittyneen ja pitkäikäisen vaihtoehdon perinteisille kuparipohjaisille lähiverkoille. Uusi kuitutekniikka vähentää merkittävästi kaapelointia ja energiankulutusta, tarjoten samalla huippunopeaa ja luotettavaa verkkoyhteyttä tulevaisuuden tarpeisiin.

Aurinkosähköä rakennettiin ennätysmäärä viime vuonna

Viime vuonna maailmassa rakennettiin ennätykselliset 597 gigawattia (GW) uutta aurinkosähkökapasiteettia, selviää SolarPower Europen tuoreesta Global Market Outlook for Solar Power 2025–2029 -raportista. Kasvua edellisvuodesta kertyi peräti 33 prosenttia, mikä tekee vuodesta 2024 historian parhaan aurinkosähkön asennusvuoden.

EU saa oman alustan piirien suunnitteluun

Euroopan unioni panostaa vahvasti puolijohteiden kehitykseen ja ottaa uuden askeleen kohti teknologista omavaraisuutta. Belgialaisen tutkimuskeskus Imecin johdolla käynnistyy European Chips Design Platform -niminen hanke, jonka tavoitteena on luoda yhteiseurooppalainen alusta integroitujen piirien suunnitteluun.

Uusi atomikello jätättää sekunnin 100 miljoonassa vuodessa

Yhdysvaltain kansallinen standardi- ja teknologiainstituutti (NIST) on ottanut käyttöön uuden sukupolven atomikellon, joka määrittää ajan ennenäkemättömällä tarkkuudella. NIST-F4-nimeä kantava kellojärjestelmä pystyy käymään virheettömästi jopa 100 miljoonan vuoden ajan heittäen enintään sekunnin.

Euroopan komponenttikauppa odottaa vieläkin käännettä kasvuun

Euroopan komponenttien jakelumarkkinoilla ei vieläkään näy merkkejä käänteestä parempaan. DMASS Europen tuoreiden tilastojen mukaan vuoden 2025 ensimmäinen neljännes toi mukanaan tuntuvan 14,3 prosentin laskun koko markkinalle, ja kokonaismyynti jäi 3,92 miljardiin euroon. Erityisesti puolijohteet jatkoivat jyrkkää laskuaan, romahtaen lähes 20 prosenttia 2,37 miljardiin euroon.

Kontronilla erinomainen alkuvuosi

Kontron aloitti vuoden 2025 vahvasti, raportoidessaan merkittävää kasvua kannattavuudessa ja tilauskannassa. Samalla yhtiö laajentaa IoT-tuotevalikoimaansa uudella LTE-yhteyksiä hyödyntävällä teollisuuslaitteella.

Nopeutuvat signaalit vaativat parikaapelilta yhä enemmän

Signaalinsiirron kehitys kiihtyy – kirjaimellisesti. Uusimmat datakeskus- ja verkkosovellukset siirtyvät käyttämään jopa 224 Gbps PAM4 -modulaatiota, jossa jokainen bittikanava kuljettaa neljää jännitetasoa äärimmäisen tiiviissä aikakehyksessä. Tällainen signalointi vaatii kaapeleilta ennen näkemätöntä tarkkuutta.

MEMS-pohjainen tahdistus tulee nyt älypuhelimeen

Piilaaksolainen SiTime tuo markkinoille ensimmäisen mobiilikäyttöön suunnitellun MEMS-kellopiirin, joka haastaa perinteiset kvartsikiteet älypuhelimissa.

Tilaäänikoodekki on hyvä esimerkki uudesta Nokiasta

Maailman ensimmäinen tilaäänipuhelu kuulostaa tieteiselokuvalta – mutta se on todellisuutta. Kesällä 2024 Nokia esitteli uuden Immersive Voice -teknologian avulla toteutetun puhelun, jossa ääni ei vain kuulu, vaan ympäröi kuulijan kuin keskustelukumppani olisi fyysisesti läsnä. Tämän mahdollisti uusi 3GPP-standardiin hyväksytty IVAS-koodekki (Immersive Voice and Audio Services), joka vie mobiiliviestinnän täysin uudelle tasolle.

Tinahiukkaset anodissa vauhdittavat latausta ja kasvattavat energiatiheyttä

Eteläkorealaiset tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen akun anodimateriaalin, joka yhdistää nopean latauksen, suuren energiatiheyden ja pitkän käyttöiän – läpimurto voi mullistaa sähköautojen ja energiavarastojen markkinat.

Kännykkämarkkina kasvoi vain 3 prosenttia alkuvuonna

Älypuhelinmarkkinoiden globaali kasvu jäi vaatimattomaksi vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä, kertoo tutkimusyhtiö Counterpoint Research tuoreessa raportissaan. Markkinatulot nousivat vain 3 prosenttia vuoden takaisesta, mikä vastaa kasvua myös toimitusmäärissä.

Uuden polven SiC-tekniikka kutistaa sähköauton invertterin

Infineon esittelee tehoelektroniikan PCIM-messuilla Nürnbergissä uraauurtavan piikarbidikomponentin, joka tehostaa sähköautojen vetojärjestelmiä – pienemmät, kevyemmät ja energiatehokkaammat invertterit ovat askeleen lähempänä.

Nokian privaattiverkko seuraa jatkossa Maerskin rahtilaivoja

Nokia on solminut merkittävän sopimuksen tanskalaisen logistiikkajätti Maerskin kanssa toimittaakseen privaattiverkkoratkaisunsa yhtiön 450 rahtialukseen. Kyseessä on osa Maerskin uutta IoT-alustaa, OneWirelessia, jonka tavoitteena on parantaa reaaliaikaista rahtiseurantaa, toimitusketjun näkyvyyttä ja operatiivista tehokkuutta.

Piinanolanka-akku siirtyy vihdoin tuotantoon

Kalifornialainen vuonna 2008 perustettu Amprius Technologies on valmis siirtymään sarjatuotantoon uudenlaisen akkukenno­tekniikkansa kanssa. Yhtiön "Sicore"-niminen kenno käyttää pii-nanopilareihin perustuvaa anoditeknologiaa ja saavuttaa huipputason energiatiheyden: 450 Wh/kg painon mukaan ja 950 Wh/l tilavuuden mukaan.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article