logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Taskuun sopiviin laitteisiin halutaan yhä enemmän laskentatehoa.
Myös useimmat FPGA-pohjaiset sulautetut järjestelmät seuraavat tätä samaa suuntausta. Kaikkialla halutaan kooltaan yhä pienempiä teollisuus- ja ammattilaiskameroita, lääketieteellisiä kämmenlaitteita, pieniä ohjelmoitavia logiikkaohjaimia sekä kuljettajan avuksi
tarkoitettuja moduuleja ajoneuvoihin.

Elektroniikan kutistaminen tuo myös lisähaasteita – tärkein niistä voidaan tiivistää muotoon ’ener-giatehokas suorituskyky’. Jos järjestelmän suorituskykyä nostetaan, myös sen tehonkulutus yleensä kasvaa, mikä taas lisää lämpöhäviöitä. Pienimmissä moduuleissa lämmön poistaminen järjestelmästä tuottaa päävaivaa, josta suunnittelijat joutuvat kokemaan päivittäin. Moduulin jäähdyttäminen niin, että se voi luotettavasti toimia termisesti haastavissa ympäristöissä, muodostuu usein suorituskyvyn pullonkaulaksi.

Tässä artikkelissa kuvataan, miten FPGA-piirit mahdollistavat seuraavan sukupolven teknologisen vallankumouksen tarjoamalla energiatehokasta suorituskykyä lukuisissa uusissa suuren volyymin sovelluksissa kaikilla elämänalueilla.

Tekoälyalgoritmeja hyödyntävät pienikokoiset kamerat opastavat maanviljelijöitä drone-kuvien avulla, tarjoavat videoanalytiikkaa vähittäiskaupan ketjuille, laskevat matkustajien määriä kuljetusalalla sekä tunnistavat ajoneuvojen rekisterikilpiä liikenteen seurannassa ja tiemaksujärjestelmissä.

Lääketieteen alueella kannettavat ultraäänilaitteet helpottavat tutkimusresurssien tarjoamista kaikille hoitoa tarvitseville. Endoskoopit ja kirurgien älykkäät apulasit tarjoavat lääkäreille kuvia suuremmalla resoluutiolla kuin koskaan aiemmin. Myös lämpökuvaukseen perustuvat valvontajärjestelmät esimerkiksi rajojen läheisyydessä tulevat kaiken aikaa älykkäämmiksi. Syrjäisiin paikkoihin sijoitettujen järjestelmien on myös kyettävä toimimaan itsenäisesti ja pysyttävä piilossa.

Villisti runsastuneet amatööritason sisällöntuottajat lisäävät kysyntää suoratoistossa käytettäville FPGA-pohjaisille videomuuntimille. Ne antavat tekijöille mahdollisuuden muuntaa 4K-tasoisia videostriimejä minkä tahansa formaattien välillä: HDMI, SDI, USB, PCIe.

Teollisuusautomaatio hyötyy sekin FPGA-pohjaisten arkkitehtuurien joustavuudesta ja FPGA-piirien yli 20 vuoden käyttöiästä. Autonkuljettajia avustavat järjestelmät puolestaan varmistavat sekä matkustajien että kuljettajien turvallisuuden tämän päivän ajoneuvoissa.

FPGA-arkkitehtuuri on kehittynyt jo pitkälle. Alun perin suorituskyvyn ja tehonkulutuksen välisestä tasapainoilusta ja käyttämisestä vain kalliiden ASIC-piirien prototyyppeinä on nyt siirrytty vaiheeseen, jossa FPGA-ratkaisuista on tulossa valtavirtaa. Ne tarjoavat erittäin luotettavan sekä kustannuksiltaan optimoidun arkkitehtuurin, jota tuetaan joustavilla ja helppokäyttöisillä ohjelmistoilla.

Seuraavassa esitellään muutamia esimerkkejä käyttökohteista, joissa suojaukseltaan vahvistettua RISC-V-suoritinta hyödyntävät PolarFire-perheen FPGA:t tai SoC-piirit ovat keskeisellä sijalla.

AMMATTITASON DRONET

Ammattikäyttöön tarkoitetuilla droneilla on tiukat lentoturvallisuuden vaatimukset:

  • Tarkka ohjaus ja paikannus, mukaan lukien törmäysten välttäminen
  • Suojatut viestintä- ja ohjaustaajuudet
  • Ennustettava lentoaika

Menestyäkseen lennokkien valtavilla markkinoilla drone-valmistajien on erotuttava joukosta tarjoamalla lisäominaisuuksia kuten korkean resoluution kuvantamista ja tekoälyä. Dronet vaativat yleensä useita antureita sekä niiden tuottamien anturitietojen esikäsittelyä ja yhdistelyä. Tiedot täytyy myös siirtää langattoman yhteyden kautta, joten niistä muodostuu väkisin hyvin monimutkaisia järjestelmiä.

Sovelluskohteiden valikoima on erittäin laaja: maataloudessa tuotettavan viljasadon terveys-tilan ja kasvun valvontaa, esineiden havainnointia ja seurantaa sekä poliisin, armeijan tai palo-kunnan suorittamaa etäarviointia hätätilanteissa.

Lennon ohjauselektroniikan on kyettävä käsittelemään moottorien ohjaamista ja roottorien nopeudensäätöä, toimittava vuorovaikutuksessa anturien kanssa ja pystyttävä kytkeytymään etälaitteisiin. Ja kaikki tämä on hallittava koon, painon ja tehon suhteen rajoitetussa ympäristössä.

Hyödyntämällä joustavaa FPGA-arkkitehtuuria moottoreita ohjataan FOC-algoritmeilla (Field-Oriented Control), jolloin ohjaus voidaan multipleksoida aikatasossa FPGA:n suorituskyvyn ansiosta. Useita moottoreita voidaan ohjata yhteisellä ohjaus-IP:llä, ja moottorien tarkka lukumäärä riippuu valitusta FPGA-arkkitehtuurista.

FOC-ohjauksen suuri tarkkuus mahdollistaa moottoreiden vakaan vääntömomentin, mikä takaa tasaisemman käynnin, joka tuottaa vähemmän tärinää ja melua. Ja mikä tärkeintä, ohjaustarkkuuden ansiosta lentoaikaa voidaan pidentää vähintään 10 prosenttia verrattuna tavanomaisiin moottorinohjaimiin, jotka hyödyntävät yksinkertaisia mikro-ohjaimia.

Konenäön kaltaisia paranneltuja ominaisuuksia tukemaan tarvitaan lisäliitäntöjä näkyvän valon ja infrapunasäteilyn alueella toimiville antureille ja liiketunnistimille. Ne vaativat huolellista harkintaa ja erikoisosaamista.

Microchipin tarjoama VectorBlox-ohjelmistonkehityssarja (SDK) ja matriisiprosessointi-IP auttavat aloittelevia FPGA-kehittäjiä ottamaan käyttöön monimutkaisia neuroverkkoalgoritmeja FPGA-matriiseissa.

Tämä mahdollistaa luokittelujen ja havaintojen käsittelyn piiriosassa, joka vaatii vain erittäin niukasti tehoa. Tällä kiihdytin-IP:llä ohjattavat neuroverkot on suunniteltu käyttäen standardikehyksiä (esimerkiksi TensorFlow tai Caffe).

Kaikki tulokset puskuroidaan paikalliseen sisäiseen muistiin ja siirretään sen jälkeen sisäiseen langattomaan moduuliin. Se puolestaan kommunikoi operointilohkon kanssa, missä kerätyt tiedot vastaanotetaan säilytystä ja jatkokäyttöä varten. PolarFire-piirien huippuluokan turvaominaisuudet suojaavat sekä siirrettyä dataa että itse dronea luvattomalta käytöltä.

Monimutkaisessa drone-arkkitehtuurissa, joka kattaa useita eri sovellusalueita: moottorinohjaus, lennonohjaus, kuvantaminen. FPGA:n käyttö tuo etuja tarjoamalla mahdollisuuden yksittäisten ’tehtävien’ suorittamiseen rinnakkaismuodossa.

Ammattikäyttöön suunniteltujen drone-järjestelmien on yleensä toimittava tiukalla, enintään 5 watin tehobudjetilla. Käyttämällä PolarFire-perheen FPGA-piirejä useiden sovellusten hallintaan tehonkulutus jää alle 1,5 watin, neuroverkko mukaan luettuna.

KANNETTAVAT ULTRAÄÄNILAITTEET

Miniatyrisoinnin, energiatehokkaiden reunalaskentaresurssien ja paranneltujen lämpöominaisuuksien ansiosta niukasti tehoa kuluttavat lääketieteellisen kuvantamisen järjestelmät edistyvät pitkin harppauksin. Kehityksen vetureina toimivat hoitopisteiden diagnostiikkalaitteet kuten kannettavat ultra-äänilaitteet, jotka koostuvat käteen sopivasta muuntimesta, joka lukee ja lähettää sonografista dataa tavalliseen älypuhelimeen. Lähetykset voidaan hoitaa yksinkertaisella kaapelilla tai langattomasti.

Nämä järjestelmät mullistavat ensiapuhenkilöstön diagnostiikkavalmiuksia ja antavat mahdollisuuden tarjota kaikille hoitoa tarvitseville apua onnettomuus-paikoilla esimerkiksi taajamien ulkopuolella. Lääkintäalan ammattilaiset voivat niiden avulla tehdä diagnostisia päätöksiä perinteisten sairaalaympäristöjen ulkopuolella.

PolarFire-perheen FPGA-piirien hyödyntäminen kädessä pidettävissä lääketieteellisissä laitteissa tarjoaa järjestelmälle hyvin alhaisen kokonaistehon-kulutuksen, jolloin lämpeneminen on vähäistä ja anturipää pysyy viileänä mahdollistaen näin suoran ihokosketuksen. Tämä energiatehokkuus pidentää käyttöaikaa piirille, jonka kompakti kotelo vie vain 11 x 11 millin tilan piirilevyltä ja soveltuu siten hyvin pienikokoisiinkin anturipäihin.

VIDEOMUUNTIMET

Toinen sovellusalue, jolla joustavuus, vähäinen tehonkulutus ja pieni fyysinen koko ovat välttämättömiä, on videomuuntimien valtakunta. Suorituskykyiset ammattitason kamerat tarjoavat tyypillisesti vain yhden dataliitännän, mikä rajoittaa kyseistä liitäntää tukevien jälkikäsittelylaitteiden valintamahdollisuuksia. Videomuunnin tarjoaa sillan useisiin liitäntästandardeihin ja tuo näin joustavuutta jälkikäsittelylaitteiden valintaan.

Suorituskyky ei vaarannu, sillä usean gigabitin sekuntinopeuksilla toimivat lähetin-vastaanottimet tukevat useita eri proto-kollia. Optimoidut linjanopeudet aina 12,7 gigabitin sekuntinopeuksiin asti tukevat HDMI- CoaXPress-, SDI- ja Ethernet-protokollia. Muuntimet ovat kompakteja, koska jäähdytyselementtejä ja tuulettimia ei enää tarvita. PolarFire-teknologiaan perustuvien videomuuntimien tehonkulutus on alle parin watin luokkaa.

TEOLLISUUSAUTOMAATIO

Seuraavissa esimerkeissä esitellään kaksi erityyppistä käyttötapausta:  teollisuusautomaatioon soveltuvat kamerat ja PLC-laitteet.

Teollisuuskamerat vaativat tyypillisesti suuria kuvanopeuksia, korkeaa resoluutiota ja pientä kokoa, mikä tekee lämpösuunnittelusta usein haasteellista. Piirien optimoidun koteloinnin ja energiatehokkaiden lämpöomi-naisuuksien ansiosta tämä on helppo ratkaista.

Hyvin pieni staattinen tehonkulutus mahdollistaa laitteen säilymisen viileänä, mikä edes-auttaa lämmönhallinnan suunnittelua. Korkeasta resoluutiosta ei tarvitse tinkiä, sillä jopa 4K-tasoista kuvadataa 60 kuvan sekuntinopeudella voidaan helposti käsitellä vastaanottimien MIPI CSI-2 -liitännöillä, jotka tukevat natiivisti jopa 1,5 gigabitin sekuntinopeuksia.

Vaikka PLC-laitteet ovat fyysisesti suurempia kokonaisina järjestelminä, ne ovat samaan tapaan rajoitettuja tilan ja tehonkulutuksen suhteen kuin kamerat.

Nämä telineisiin sijoitettavat järjestelmät ovat modulaarisia, joten loppukäyttäjät voivat räätälöidä omat järjestelmänsä standardoitujen räkkileveyksien ansiosta. Prosessoinnin riittävä suorituskyky on niissäkin välttämätön ominaisuus teollisen Ethernetin, HM-rajapintojen (Human-Machine), moottorinohjausten ja reaaliaikaisten käyttöjärjestelmien (RTOS) tukemiseksi.

PolarFire-perheen SoC-piiriin perustuva ratkaisu on ensimmäinen FPGA-järjestelmäpiiri, joka on rakennettu neliytimisen RISC-V-suorittimen ympärille. PolarFire SoC tukee natiivisti epäsymmetristä moniprosessointia (AMP) sekä kiinteää hienojakoista välimuistien allokointia yksittäisille prosessoreille.

Tämä natiivi AMP-tuki mahdollistaa useiden tehtävien prosessoinnin yhtäaikaa. Esimerkiksi yksi suoritinydin voidaan varata teolliselle Ethernet-protokolla-pinolle, kun taas toisessa ytimessä voidaan ajaa Linuxia. Vastaava välimuisti on kiinteä ja Linux on erotettu muista laiteresursseista. Lisäksi kahdella muulla ytimellä voidaan käsitellä vaadittuja moottorinohjauksen tai invertterin algoritmeja.

Tässäkin tapauksessa vähäisellä tehonkulutuksella on tärkeä rooli telineeseen sijoitettujen blade-moduulien sisältämien komponenttien lämpötilan pitämiseksi alhaisena haastavissa lämpö-olosuhteissa, kun ympäristön lämpötila voi olla jopa yli 60°C.

Alhaisen tehonkulutuksen tärkeys kaapelin kautta syötetyissä järjestelmissä käy hyvin ilmi Microchipin julkaisemasta blogiartikkelista, joka löytyy täältä.

Teollisuusautomaatio kattaa laajan valikoiman sovelluksia ja vaatimuksia. Teollisuustuotteille yleistä on tarve tarjota tukea ja laitteiden saatavuutta yli 20 vuoden ajan. Microchip on täysin omistautunut tähän käyttöiän vaatimukseen ja tarjoaa tukea vankalla toimitusten varmennusohjelmalla.

AUTOTEOLLISUUS

Tämän päivän automarkkinoilla monet erilaiset sovellukset edellyttävät FPGA-piireiltä joustavuutta: aina lidarin kaltaisista antureista kuvannuskameroihin ja -tutkiin asti sekä piilotettuihin toimintoihin, kuten erittäin tarkkaan ja tiukasti synkronoituun moottorinohjaukseen suurjänniteohjaimien avulla.

Yksi vahvasti nouseva sovellusalue on kameroiden käyttö törmäysvaarasta varoittamiseen. Nämä kamerat mahdollistavat vaarallisten tilanteiden havaitsemisen ja niihin reagoimisen kuljettajalle annettavan palautteen avulla tai ohjaamalla suoraan ajoneuvoa, esimerkiksi aktivoimalla jarrujen toiminnan.

Näillä järjestelmillä on korkeat vaatimukset toiminnalliselle turvallisuudelle, tietoturvalle ja vähäisin viivein tapahtuvalle käsittelylle. Ja kaiken tämän tulee toimia moitteettomasti ja luotettavasti moottorin tuottaman kuumuuden ja auringonpaahteen synnyttämissä korkeissa lämpö-tiloissa.

Suojattu haihtumaton muisti (sNVM) mahdollistaa useiden käyttäjien avainten tallentamisen todennusta varten ajoneuvoverkkoon liitetyssä kameramoduulissa. Vastaanotetut kuvakehykset käsitellään striimaus-tilassa hyödyntämällä FPGA:n rinnakkaisluonnetta. Niihin on myös liitetty lisäturvatietoja, kuten kehysten määrä ja CRC-tarkistussumma, viestinnän suojaamiseksi päästä-päähän.

Kuvadatan suoratoistokäsittely eliminoi vaaran käyttää ’jäädytettyjä’ kuvia muistista ja mahdollistaa käsittelyn kiinteällä suoritusajalla, mikä antaa järjestelmälle enemmän aikaa reagointiin.

Täsmällisistä OEM-vaatimuksista riippuen FPGA tarjoaa myös tarvittavan joustavuuden tukemaan liittämistä useisiin vakiintuneisiin serializer-piireihin.

Yhteistä kaikille sovelluksille edellä kuvattujen lisäksi ovat liiketoiminnalliset tekijät menestyvän tuotteen tuomiseksi markkinoille. Riskien vähentäminen, asiakkaiden tavoittaminen ennen kilpailijoita ja järjestelmäkulujen optimointi sekä voittojen maksimointi edellyttävät järjestelmäarkkitehtuurin ja toimituskumppanin huolellista harkintaa. Microchipin kattava tuotevalikoima tarjoaa kokonaisvaltaisen kumppanuuden järjestelmäratkaisuun. Sen avulla on mahdollista hyödyntää avainkomponentteja ja referenssisuunnitelmia kehitystyön riskien ja tarvittavan komponenttimäärän vähentämiseksi. Suunnittelijat voivat myös säästää aikaa ja rahaa, koska ratkaisut on validoitu keskenään toimiviksi ja tarjoavat kattavat toimintatakuut monissa tapauksissa.

 

Artikkeli on ilmestynyt tuoreessa ETNdigi 2/2022 -lehdessä. Sitä pääset lukemaan täällä.

Toukokuun ajan voit myös osallistua kisaan, jossa voit äänestää lehden parasta artikkelia ja voittaa upean OnePlus Nord 2 -älypuhelimen. Lue lisää täällä.

 

MORE NEWS

Kiinalaistutkijat kehittivät piilolinssin, jolla näkee pimeässä

Kiinalaiset tutkijat ovat onnistuneet kehittämään maailman ensimmäisen piilolinssin, jonka avulla ihminen voi nähdä pimeässä – ainakin tietyissä olosuhteissa. Innovaatio perustuu infrapunavaloon ja sen muuntamiseen näkyväksi valoksi silmälle.

ST:ltä kova saavutus: kaksi kiihtyvyysanturia samaan koteloon

STMicroelectronics on tehnyt merkittävän teknologisen läpimurron julkaisemalla uuden sukupolven älyanturin, joka yhdistää kaksi erillistä kiihtyvyysanturia samaan poikkeuksellisen pieneen (3 x 2,5 mm) koteloon. Tämä on ensimmäinen kerta, kun samassa moduulissa yhdistyy laajalle G-voima-alueelle skaalautuva mittauskyky, sulautettu tekoäly ja erittäin tarkka liikkeentunnistus.

Näin QR-huijaus toimii

QR-koodit ovat tulleet osaksi arkea: niitä käytetään ravintolamenuihin tutustumiseen, maksamiseen ja nopeaan kirjautumiseen eri palveluihin. Mutta juuri tämä tuttuus tekee niistä vaarallisia. Rikolliset ovat alkaneet hyödyntää QR-koodeja huijauksiin, joissa ihmiset johdatellaan huomaamatta väärennetyille sivustoille. Näillä sivuilla uhrilta kalastellaan henkilökohtaisia tietoja – kuten pankkitunnuksia – tai pyritään asentamaan haittaohjelmia hänen laitteelleen.

Halvoissa Android-televisiobokseissa vakavia tietoturvariskejä

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom kehottaa kuluttajia olemaan tarkkana Android TV -medialaitteiden hankinnassa. Markkinoilla liikkuu erityisesti tuntemattomien valmistajien edullisia laitteita, joissa on havaittu vakavia tietoturvaongelmia – osa laitteista on jopa sisältänyt haittaohjelmia suoraan pakkauksesta.

3D-tulostus on tie kestävään elektroniikkavalmistukseen

ETN - Technical articlePerinteinen elektroniikan valmistus perustuu prosesseihin, jotka johtavat usein materiaalihävikkiin, korkeisiin työkalukustannuksiin ja merkittäviin varastointikuluihin. Viime vuosina lisäävä valmistus (additive), erityisesti 3D-tulostus, on kuitenkin alkanut nousta varteenotettavaksi vaihtoehdoksi elektroniikan valmistuksessa, sillä se tarjoaa lisää suunnittelun joustavuutta sekä mahdollisia ympäristö- ja taloudellisia etuja.

Xiaomi yllättää tehokkaalla kännykkäprosessorillaan

Xiaomi on julkistanut uuden huipputehokkaan älypuhelinprosessorinsa, XRING O1:n, joka merkitsee yhtiön suurta askelta kohti siruomavaraisuutta ja teknologista johtajuutta. Uutuus esiteltiin yhtiön "A New Beginning" -lanseeraustapahtumassa Pekingissä, jossa esillä olivat myös Xiaomi 15S Pro -älypuhelin, Pad 7 Ultra -tabletti sekä useita AIoT-laitteita.

Nyt se tapahtui: BYD ohitti Teslan

BYD on ohittanut Teslan Euroopan myydyimpänä täyssähköautojen valmistajana ensimmäistä kertaa historiassa, kertoo tuore JATO Dynamicsin raportti. Huhtikuussa 2025 Euroopassa rekisteröitiin 7231 täyssähköistä BYD-mallia, kun Tesloja myytiin 7165 kappaletta.

Yksi piiri pidentää langattoman laitteen käyttöaikaa

Elektroniikan komponenttien jakelija Rutronik on lisännyt tuotevalikoimaansa Nordic Semiconductorin uuden nPM2100-virranhallintapiirin, joka on suunniteltu erityisesti ensisijaisilla paristoilla toimivien laitteiden energiatehokkaaseen virranhallintaan.

Autoon tulee tekoäly ja suoja kvanttihyökkäyksiä vastaan

Autojen ohjelmistoistuminen ja jatkuva verkkoyhteys tekevät niistä alttiita yhä kehittyneemmille kyberuhille. NXP:n uusi OrangeBox 2.0 -kehitysalusta vastaa tähän haasteeseen yhdistämällä tekoälypohjaisen kyberturvan, kvanttikestävän salauksen ja ohjelmisto-ohjatun verkkoinfrastruktuurin yhteen järjestelmään.

Näin otat tekoälyn käyttöön teollisuudessa

Vaikka monet organisaatiot ovat jo ottaneet käyttöön perinteisiä tekoälyagentteja, tie täysin autonomisiin tekoälyagentteihin voi sisältää haasteita. Tekemällä strategisia investointeja ja omaksumalla metodisen lähestymistavan agenttien skaalaamiseen, sekä niiden erityisten roolien määrittelyyn, teollisuusyritykset voivat päästä loputtomalta tuntuvien kokeilujen yli ja alkaa nauttia tekoälyagenttien hyödyistä todellisessa elämässä, kirjoittaa teollisuuden ohjelmistoja kehittävän IFS:n tekoälyjohtaja Bob De Cuax.

Kaikista Intelin prosessoreista löytyi täysin uusi haavoittuvuus

Tietoturvatutkijat Sveitsin ETH Zürichin yliopistosta ovat löytäneet uuden, vakavan haavoittuvuuden Intelin prosessoreista. Kyseessä on täysin uusi haavoittuvuusluokka, jota kutsutaan nimellä Branch Privilege Injection. Se perustuu tapaan, jolla prosessorit ennakoivat tulevia laskentatehtäviä suorituskyvyn parantamiseksi.

Suomesta halutaan kvanttiturvallinen

Suomi ottaa merkittävän askeleen kohti kvanttiturvallista digitaalista tulevaisuutta. Uusi laaja tutkimushanke, Beyond the Limits of Post-Quantum Cryptography (BLimPQC), pyrkii varmistamaan, että suomalainen yhteiskunta ja teollisuus kykenevät puolustautumaan kvanttitietokoneiden aiheuttamia tietoturvauhkia vastaan.

Suosittu kehittäjäkortti sai neljä ydintä ja grafiikkaprosessorin

BeagleBoard.orgin tunnettu PocketBeagle-kehittäjäkortti on saanut merkittävän päivityksen uudessa PocketBeagle 2 -versiossa. Uudistuksessa laitteeseen on lisätty neliytiminen suoritin ja ensimmäistä kertaa myös grafiikkaprosessori, mikä avaa entistä laajempia mahdollisuuksia sulautettujen järjestelmien kehittämiseen.

Tehoa ja tarkkuutta teolliseen skannaukseen

Saksalainen piirivalmistaja iC-Haus tuo markkinoille uuden iC-LFMB-lineaarikuvakennon, joka vastaa teollisuuden kasvaviin vaatimuksiin tarkkuuden, suorituskyvyn ja helpon integroitavuuden osalta. Uutuustuote esitellään Laser World of Photonics 2025 -messuilla Münchenissä.

Lidarin moottori yhdelle sirulle

Analogiatekniikan edelläkävijä Silanna Semiconductor on lanseerannut uuden FirePower-sarjan laserajuripiirit, jotka yhdistävät ensi kertaa korkean jännitteen latauksen ja laserin laukaisun yhdelle sirulle. Uutuus mahdollistaa merkittävän tilansäästön ja tehohäviöiden pienentämisen esimerkiksi autojen ADAS-järjestelmien lidareissa.

Virve 2 saa suojatut ryhmävideopuhelut

Erillisverkkojen operoima viranomaisverkko Virve 2 saa merkittävän lisäpalvelun, kun Modirumin kehittämä NSC3 Group Video Service otetaan käyttöön. Kyseessä on reaaliaikainen, tietoturvallinen ryhmävideopalvelu, joka on suunniteltu erityisesti viranomaisten ja muiden turvallisuustoimijoiden tarpeisiin.

Kenttälaitteita helposti teollisuusverkkoon

STMicroelectronics on julkaissut uuden modulaarisen IO-Link-kehityspaketin, jonka tavoitteena on tehdä älykkäiden kenttälaitteiden liittäminen teollisuusverkkoon helpommaksi kuin koskaan. Uusi P-NUCLEO-IOD5A1-paketti tarjoaa kaiken tarvittavan IO-Link-yhteensopivan sensorin tai toimilaitteen (aktuaattorin) kehittämiseen – sekä laitteiston että ohjelmiston.

Silmää seuraavat lasit teollisuuteen

Tukholmalainen teknologiayritys Tobii on lanseerannut uuden Glasses X -silmänseurantatuotteen, joka on suunnattu erityisesti teollisuuden ja muiden vaativien alojen tarpeisiin. Uutuuslaseilla voidaan seurata käyttäjän katsetta reaaliajassa, mikä tarjoaa yrityksille arvokasta tietoa esimerkiksi koulutuksen, laadunvalvonnan ja turvallisuuden kehittämiseen.

Kovien olojen läppäri laitetaan kovaan testiin

Panasonicin kenttäkäyttöön suunniteltu Toughbook G2 altistetaan äärimmäiselle rasitukselle, kun seikkailujuoksija Jukka Viljanen juoksee halki Islannin suurimman jäätikön, Vatnajökullin, ilman tukitiimiä. Hänellä on ainoana henkilökohtaisena varusteenaan mukana kyseinen kannettava tietokone.

Kvanttitason salaus laitetasolla

Tietoturvassa valmistaudutaan kvanttikauteen. Microchip Technology on julkaissut uuden MEC175xB-sarjan sulautetut ohjaimet, jotka sisältävät laitetasolla toteutettua kvanttiturvallista salausta. Uutuustuote vastaa nopeasti kehittyvän kyberturvallisuusympäristön tarpeisiin, kun kvanttitietokoneiden mahdollinen uhka nykyisille salausmenetelmille kasvaa.

3D-tulostus on tie kestävään elektroniikkavalmistukseen

ETN - Technical articlePerinteinen elektroniikan valmistus perustuu prosesseihin, jotka johtavat usein materiaalihävikkiin, korkeisiin työkalukustannuksiin ja merkittäviin varastointikuluihin. Viime vuosina lisäävä valmistus (additive), erityisesti 3D-tulostus, on kuitenkin alkanut nousta varteenotettavaksi vaihtoehdoksi elektroniikan valmistuksessa, sillä se tarjoaa lisää suunnittelun joustavuutta sekä mahdollisia ympäristö- ja taloudellisia etuja.

Lue lisää...

Näin otat tekoälyn käyttöön teollisuudessa

Vaikka monet organisaatiot ovat jo ottaneet käyttöön perinteisiä tekoälyagentteja, tie täysin autonomisiin tekoälyagentteihin voi sisältää haasteita. Tekemällä strategisia investointeja ja omaksumalla metodisen lähestymistavan agenttien skaalaamiseen, sekä niiden erityisten roolien määrittelyyn, teollisuusyritykset voivat päästä loputtomalta tuntuvien kokeilujen yli ja alkaa nauttia tekoälyagenttien hyödyistä todellisessa elämässä, kirjoittaa teollisuuden ohjelmistoja kehittävän IFS:n tekoälyjohtaja Bob De Cuax.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article