logotypen
 
 

IN FOCUS

IP suojaan ulkoiseen muistiin

Monet markkinoilla olevat mikro-ohjaimet tarjoavat tallennuskapasiteettia muutamien megatavujen verran, mikä vaikuttaa merkittävästi tuotteen hintaan. Sopiva vaihtoehtoinen ratkaisu on käyttää ulkoista muistia, jota voidaan hankkia suuremmissa määrissä selvästi edullisempaan hintaan ja useilla eri kapasiteettivaihtoehdoilla – yleensä muutamasta megatavusta satoihin megatavuihin.

Lue lisää...

Korkea melutaso käynnistysvaiheessa ja alhaisilla kierrosnopeuksilla on ollut ongelmana harjattomien sähkömoottorien ohjauksessa. Optimiratkaisu ongelmaan on Toshiban kehittämä symmetrisen kantoaallon monimuotoinen PWM-menetelmä, jonka ansiosta vältytään ylimääräiseltä vääntömomentin aaltoilulta, EMI-häiriöiltä ja melulta. Saatavissa on jo valikoima menetelmää hyödyntäviä mikro-ohjaimia.

Artikkelin kirjoittaja Patrick Osterloh toimii Toshiba Electronics Europe -yhtiössä teknisenä johtajana. 

Siirtyminen sähköisesti kommutoituihin harjattomiin moottoreihin on tuonut huomattavia energiasäästöjä ja vähentänyt huoltotarvetta verrattuna harjallisiin moottoreihin. Ilman kommutoinnin muodostavaa mekaanista harja-rengas-yhdistelmää moottorikäyttöjen kehittäjien on kuitenkin turvauduttava vaihtoehtoisiin kommutointimenetelmiin.

Ihannetapauksessa Hall-anturit, resolverit tai enkooderit voivat tarjota optimaaliseen kommutointiin tarvittavan kulmainformaation. Mutta monissa sovelluksissa anturien asentaminen ei ole mahdollista kustannusten, luotettavuuden tai tilarajoitusten vuoksi. Vuosien mittaan tähän haasteeseen on kehitetty useita innovatiivisia lähestymistapoja, jotka määrittävät moottorin kulman perustuen ensisijaisesti moottorin käämien tuottamaan vastakkaiseen sähkömotoriseen voimaan (EMF).

Kestomagneetteihin perustuvassa synkronimoottorissa (PMSM) roottorin kestomagneetit synnyttävät vastakkaisen EMF:n staattorin käämeissä aina ohittaessaan staattorin navat. Vastakkaisen EMF-jännitteen amplitudi riippuu pyörimisnopeudesta ja se voidaan mitata hyödyntämällä AD-muunninta mikro-ohjainpiirissä, jota käytetään moottorin sähköiseen kommutointiin. Tämän lähestymistavan ongelmana on, että kun roottori on paikallaan tai liikkuu hitaasti, mittaamiseen ei ole saatavissa EMF-vastajännitettä tai se on hyvin alhainen.

Tämän seurauksena moottorin ollessa pysähtyneenä roottorin (ja sen magneettien) asentoa ei anturittomissa järjestelmissä tiedetä, mikä vaikeuttaa moottorin optimaalista ohjausta. Pakotettua (esim. kuusivaiheista) kommutointia voidaan kuitenkin käyttää moottorin käynnistämiseen. Se synnyttää pyörivän magneettisen staattorikentän siinä toivossa, että roottori lopulta alkaa seurata kenttää, kunnes nopeus on sellainen, että käytettävissä on käyttökelpoinen EMF-vastasignaali.

Vaikka tämä lähestymistapa on toimiva, roottorin ja pyörivän magneettikentän yhteensopimattomuuden vuoksi seurauksena syntyvä vääntömomentin aaltoilu voi olla melko voimakasta, mikä johtaa moottorin tärinään ja ärsyttävään meluun. Niiden sekä syntyvien mekaanisten rasitusten vuoksi monet sovellukset (esim. kompressorit, pumput ja taajuusmuuttajat) kaipaisivat parempia menetelmiä, jotka parantavat moottorisovelluksen käyttökokemusta ja luotettavuutta.

Kenttäorientoitu ohjaus lyhyesti

Kenttäorientoidun FOC-ohjauksen (Field Oriented Control) algoritmien tärkeimpänä tavoitteena on saavuttaa ja sen jälkeen ylläpitää 90 asteen vaihekulma staattorin ja roottorin magneettikenttien välillä, jolloin saadaan aikaan optimaalinen vakiovääntömomentti. FOC-ohjauksessa moottorin ohjauspiiri tuottaa kolmivaiheisen sinimuotoisen lähdön staattorin käämien virittämiseksi ja sopivan johtokulman ylläpitämiseksi.

Vaiheiden sinimuotoiset lähdöt ovat 120° kulmassa toisiinsa nähden, jolloin saadaan tasaisesti pyörivä staattorikenttä. Sinimuotoisten herätteiden generointia ohjataan tyypillisesti mikro-ohjainpiirin pulssinleveysmoduloiduilla (PWM) lähdöillä, ja nykyiset MCU-piirit tarjoavatkin valikoiman erityisesti moottorien ohjaukseen optimoituja oheislohkoja tämän tavoitteen saavuttamiseksi mahdollisimman vähäisellä ohjelmiston kehitystyöllä.

Aikavarianttien sinimuotoisten signaalien käsittely on matemaattisesti haastavaa. Staattorin käämien virranohjaukseen käytetyt kolmivaihevirrat muunnetaan siksi aika-invarianttiin muotoon tasavirroiksi (flux) ja kvadratuurivirroiksi (torque) soveltamalla Clarke/Park-muunnoksia.

PI-säätimiä käytetään liittämään tämä informaatio haluttuun moottorin nopeuden asetusarvoon ennen käänteisten Park/Clarke-muunnosten soveltamista. Niiden avulla tulokset muunnetaan takaisin aikavarianttiin muotoon kolmivaiheiseksi signaaliksi, jota käytetään mikro-ohjaimen PWM-oheislohkon tulosignaalina.

Anturiton ohjaus alhaisilla nopeuksilla

Perinteiset anturittomat FOC-algoritmit toimivat optimaalisesti silloin, kun moottorin pyörimisnopeus on riittävän korkea tuottamaan käyttökelpoisen EMF-vastasignaalin. Pienemmillä pyörimisnopeuksilla mukaan kytketään muita algoritmeja ohjaamaan moottoria optimaalisesti muiden tunnistusmenetelmien avulla.

Yksi kehittyneimmistä nykyään käytössä olevista lähestymistavoista on tarkkailla staattorin käämien induktanssin muutoksia, jotka johtuvat roottorin ohittavasta magneettikentästä. Tämä induktanssi on maksimissaan, kun staattorikäämin ja roottorin vuoakselit (d-akselit) ovat kohtisuorassa toisiinsa (90° ja 270°). Minimit puolestaan ilmenevät, kun ne ovat yhdensuuntaisia (0° ja 180°). Tuloksena syntyvä kulman mukaan vaihteleva induktanssi tuottaa sinimuotoisen signaalin kaksinkertaista roottorinopeutta vastaavalla taajuudella (kuva 1).

 

Kuva 1. Staattorikäämien induktanssi vaihtelee kaksinkertaisella roottorinopeudella d- ja q-akselien suuntaisten induktanssien keskinäisen riippuvuuden vuoksi, joten sitä voidaan käyttää roottorin asentokulman määrittämiseen.

Tämä ilmiö on seurausta d- ja q-akselien suuntaisten induktanssien keskinäisestä riippuvuussuhteesta (magnetic saliency) ja se määritetään käyttämällä suuritaajuista jännitettä, jota syötetään moottorin vaiheisiin. Tämän aiheuttamia moottorivirran muutoksia seurataan, jolloin roottorin kulma voidaan määrittää kohtalaisella tarkkuudella.

Eduistaan huolimatta tämä menetelmä ei kuitenkaan ole haasteeton. Päällekkäinen korkeataajuinen signaali lisää sähkömagneettisia häiriöitä (EMI) ja aiheuttaa vääntömomenttiin aaltoilua. Tämä puolestaan tuottaa tärinää ja melua – eli kyseessä on juuri sellainen haaste, jota monet sovelluskehittäjät yrittävät ratkaista.

Tähän lähestymistapaan perustuvan muunnelman tarjoaa INFORM-menetelmä (Indirect Flux detection by Online Reactance Measurements). Siinä suuritaajuista jännitettä syötetään vain satunnaisesti PWM-ohjaussignaalin mukana. Tämäkin lähestymistapa johtaa silti liian usein melutasoon, jota ei voida hyväksyä (kuva 2).

Kuva 2. INFORM-menetelmässä vaiheohjaussignaaliin syötetään ajoittain suuritaajuisia pulsseja. Tämä voi kuitenkin synnyttää haluttua voimakkaampaa akustista melua.

Symmetrinen PWM-menetelmä

Ratkaistakseen näiden lähestymistapojen aiheuttamat meluongelmat Toshiba on tutkinut vaihtoehtoista menettelyä. Siinä hyödynnetään uuden TXZ+ -mikro-ohjainperheen PWM-oheislohkon ainutlaatuista ominaisuutta.

Useimpien MCU-piirien PWM-oheislohkot käyttävät samaa modulaatiokantoaaltoa kaikissa lähdöissä, mutta TXZ+-perheen piirit voivat määrittää erityyppisiä kantoaallon muotoja kullekin PWM-vaiheelle. Siten yksittäisiä vaihelähtöjä voidaan moduloida käyttäen kantoaaltona samanaikaisesti saha-aaltoa, käänteistä saha-aaltoa ja kolmioaaltoa niin, että niillä on edelleen yhteinen tahdistuspiste. Kulkeva virta voidaan määrittää kahdesta vaiheesta (esim. U ja V) differentiaalimittauksilla, jotka on tehty ennen ja jälkeen synkronointipisteen, kun yksi kolmesta PWM-lähdöstä on passiivinen (kuva 3).

Kuva 3. Käyttämällä kolmea symmetristä PWM-kantoaaltoa voidaan vaihevirrat muodostaa differentiaalisesti, kun yksi kolmesta PWM-lähdöstä on passiivinen.

Tämä menettely on osoittautunut erittäin tarkaksi ja se myös tuottaa huomattavasti matalampia melutasoja alhaisilla pyörimisnopeuksilla MS-tekniikoihin (Magnetic Saliency) verrattuna (kuva 4).

Kuva 4. Ylemmässä kuvassa arvioidun ja (enkooderilla) mitatun roottoriasennon vertailu. Alempana symmetrisen ja tavanomaisen ohjausmenetelmän tuottaman akustisen melun vertailu.

Pitkälle integroidut MCU-ohjaimet

Tämä menettelytapa moottorin hiljaiseen anturittomaan FOC-ohjaukseen voidaan toteuttaa käyttämällä M3H- tai M4K-sarjan mikro-ohjaimia, jotka kuuluvat Toshiban TXZ+-perheeseen. Piireissä hyödynnetään 32-bittisiä Arm Cortex M -suoritinytimiä, ja ne on erityisesti suunnattu FOC- tai vektoriohjauksiin PMSM-tyyppisille moottoreille kuten harjattomille tasavirtamoottoreille.

Symmetristä kantoaaltoa hyödyntävän PWM-menetelmän avain on A-PMD-oheislohko (Advanced Programmable Motor Driver), joka sisältyy M3H- ja M4K-sarjojen mikro-ohjaimiin. Yksilöllisesti konfiguroitavan PWM-kantoaaltomuodon ansiosta piirit tarjoavat synkronoinnin useille moottorikanaville ja niihin liittyville AD-muuntimille. Näin voidaan varmistaa, että virtamittaukset tapahtuvat täsmälleen oikealla hetkellä. Lisäksi tarjolla on mahdollisuus johtavuuden, suojauksen ja kuolleen ajan ohjaukseen.

Integroitu A-VE+-oheislohko (Advanced Vector Engine Plus) yksinkertaistaa entisestään moottorin anturitonta FOC-ohjausta. Se eliminoi suuren osan FOC-algoritmien piiritason monimutkaisuudesta ja toteuttaa (käänteiset) Clarke/Park-muunnokset, PI-säädön, SVM-moduloinnin (Space Vector Modulation) sekä nopeat trigonometriset hyötyfunktiot. Tässä oheislohkossa on myös oma tehtäväajastin, joka yhdessä A-PMD-lohkon ja AD-muuntimen kanssa antaa mahdollisuuden suorittaa suurimman osan FOC-algoritmista itsenäisesti. Tämä vapauttaa laskentaresursseja järjestelmän muihin tehtäviin.

Hiljainen anturiton FOC-ohjaus

Vaikka siirtyminen harjattomiin moottoreihin on tervetullut kehitysvaihe sen tuomien lukuisten parannusten vuoksi - aina energian ja tilan säästöstä suorituskyvyn kohentamiseen asti - optimaalinen anturiton ohjaus tuottaa edelleen haasteita moottorin alhaisilla pyörimisnopeuksilla. MS-tekniikoita hyödyntävät lähestymistavat ovat osoittautuneet lupaaviksi, mutta ne kärsivät silti liian korkeasta melutasosta ja voivat myös tuottaa ylimääräisiä EMC-ongelmia.

Toshiban kehittämä symmetrisen kantoaallon PWM-menetelmä poistaa tarpeen syöttää korkeataajuisia signaaleja staattorivirtaan, jolloin vältytään ylimääräiseltä vääntömomentin aaltoilulta, EMI-häiriöiltä ja melulta. Tämä on mahdollista A-PMD-oheislohkon tarjoaman yksilöllisesti konfiguroitavan PWM-kantoaaltomuodon ansiosta. Yhdessä A-VE+-oheissuorittimen ja tiiviisti kytkettyjen AD-muuntimien kanssa menettely tarjoaa tehokkaan anturittoman FOC-toteutuksen, jonka avulla moottorin melutaso voidaan pitää hallinnassa erityisesti käynnistyksen aikana ja alhaisilla nopeuksilla.

MORE NEWS

PDF:stä tuli suosittu tapa hyökätä sähköpostiin

Kyberrikolliset ovat löytäneet uuden, tehokkaan keinon kiertää tietoturvasuojaukset: PDF-tiedostot. Check Point Researchin tuoreen tutkimuksen mukaan jo 22 % haitallisista sähköpostiliitteistä on PDF-muodossa. Samalla 68 % kyberhyökkäyksistä alkaa edelleen sähköpostista, mikä tekee PDF:stä entistä houkuttelevamman hyökkäysvälineen.

Uuden sirun avulla kännykkä voi tietää sijaintinsa sentin tarkkuudella

Nykyisten GPS-järjestelmien tarkkuus on vain muutamia metrejä, mutta uusi teknologia voi viedä paikannuksen tarkkuuden senttimetriluokkaan. Purdue Universityn ja Chalmersin teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet sirupohjaisen aaltokampatekniikan, joka voi mullistaa navigoinnin, autonomiset ajoneuvot ja tarkat mittausjärjestelmät.

Uusi salaus suojaa jo tämän päivän kuituyhteyksiä kvanttikoneilta

Kvanttitietokoneiden uhka nykyiselle tietoturvalle on herättänyt huolta laajasti: tulevaisuudessa ne voivat murtaa laajasti käytössä olevat salausmenetelmät. Nyt Karlsruhen teknillisen instituutin (KIT) tutkijat ovat kehittäneet ratkaisun, joka tuo kvanttiturvallisen salauksen jo olemassa oleviin kuituyhteyksiin – ilman kalliita erikoislaitteita.

Tekoäly alkaa valvoa Pohjoismaihin tulevaa dataa

Tiedon valtaväylistä Pohjoismaissa vastaava GlobalConnect ottaa käyttöön kehittyneen tekoälypohjaisen valvontajärjestelmän. Yhtiö investoi ScienceLogicin alustan käyttöönottoon, jonka avulla voidaan reaaliaikaisesti seurata verkon toimintaa ja ratkaista ongelmia ennen kuin ne ehtivät vaikuttaa käyttäjiin.

Uusi fotonipiiri kiihdyttää tekoälyn prosessoinnin huippunopeuteen

Amerikkalainen teknologia-alan yritys Lightmatter on julkaissut uudenlaisen fotoniikkaan perustuvan superpiirin, joka lupaa mullistaa tekoälyn infrastruktuurin. Passage M1000 -niminen piiri mahdollistaa ennennäkemättömän nopean tiedonsiirron tekoälylaskennassa, avaten tien entistä suuremmille ja tehokkaammille AI-malleille.

Trumpin politiikka voi nostaa seuraavan iPhonen hintaa jopa 40 prosenttia

USA Todayn mukaan Applen iPhonet saattavat kallistua jopa 43 prosenttia Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uusien tullien seurauksena. Trump ilmoitti keskiviikkona laajasta uudesta tullisuunnitelmasta, jonka tavoitteena on vauhdittaa yhdysvaltalaista tuotantoa. Tämä sisältää 34 prosentin lisätullit Kiinasta tuotaville tuotteille, mikä nostaa kokonaistullin 54 prosenttiin – korkeimmaksi Yhdysvaltain historiassa Kiinaa kohtaan.

Tänä vuonna jo joka viides uusi auto kulkee sähköllä

Sähköautojen suosio jatkaa kasvuaan haasteista ja epäilyksistä huolimatta. Uusimpien tilastojen mukaan vuonna 2025 jo 18 % maailmanlaajuisista autokaupoista kohdistuu sähköautoihin – kolme kertaa enemmän kuin viisi vuotta sitten.

Microsoft lähti liikkeelle 50 vuotta sitten BASIC-tulkista

Microsoft juhlii tänä vuonna 50-vuotista taivaltaan, ja juhlan kunniaksi yhtiön perustaja Bill Gates julkaisi alkuperäisen ohjelmakoodin, joka käynnisti koko teknologiayrityksen – Altair BASIC -tulkin. Gatesin mukaan kyseessä on "siistein koodi, jonka olen koskaan kirjoittanut".

Rohde lisäsi tehoa EMC-mittauksiin

Rohde & Schwarz on julkaissut päivitetyn version ELEKTRA-ohjelmistostaan, joka tuo lisää tehoa ja automaatiota EMC-mittauksiin. Uusi ohjelmistoversio tukee kaikkia ajankohtaisia EMC-standardeja eri toimialoilla – mukaan lukien kaupallinen elektroniikka, autoteollisuus, langattomat järjestelmät, puolustus ja ilmailu.

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Tamperelaissiru purkaa useampia audiovirtoja kuin mikään muu prosessori

Tamperelainen VLSI Solution on julkaissut uuden sukupolven audioprosessorin, joka asettaa uudet standardit äänenkäsittelylle sulautetuissa järjestelmissä. VS1073-uutuuspiiri pystyy purkamaan ja käsittelemään enemmän äänenpakkausmuotoja kuin mikään muu prosessori markkinoilla – mukaan lukien uudet tuetut formaatit kuten ALAC, DSD, Opus ja AC-3.

Uusi LUMI-supertietokone yllättää: kylkeen tulee kvanttitietokone

Suomeen rakennetaan maailman tehokkainta tekoälysupertietokonetta, ja sen rinnalle kehitetään nyt myös täysin uusi kvanttilaskenta-alusta. LUMI AI Factory -hankkeen johtaja Pekka Manninen vahvistaa, että uusi huippuluokan laskentaympäristö käynnistyy keväällä 2027.

Samsungin uusin tuo tekoälyn jäässä oleville tablettimarkkinoille

Tablettimarkkinat hakevat suuntaa, mutta Samsung uskoo tekoälyyn. Yhtiö julkaisi 2. huhtikuuta uuden Galaxy Tab S10 FE -sarjan, joka tuo älykkäät ominaisuudet yhä useamman käyttäjän ulottuville. Vaikka markkina kokonaisuudessaan junnaa lähes paikallaan, Samsung pyrkii herättelemään sitä AI-pohjaisella tuottavuudella ja kevyellä muotoilulla.

Trumpin tullit aiheuttavat suurta epävarmuutta puolijohdealalla

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut uusista tullipolitiikoista, jotka uhkaavat horjuttaa puolijohdeteollisuuden globaaleja toimitusketjuja. Trumpin hallinto on määrännyt 10 prosentin perustullin kaikkiin tuontituotteisiin ja jopa 32 prosentin tullit valikoiduille maille, kuten Taiwanille. Vaikka Taiwanin puolijohteet ovat toistaiseksi tullivapaita, alan toimijat elävät epävarmuudessa mahdollisista tulevista muutoksista.

Maailman ensimmäisessä MEMS-kompassissa ei ole liikkuvia osia

Ranskalainen teknologiayritys SBG Systems on esitellyt maailman ensimmäisen MEMS-pohjaisen gyrokompassin, joka kykenee määrittämään suunnan ilman GNSS-apua ja täysin ilman liikkuvia osia. Tämä inertianavigoinnin läpimurto avaa uuden luvun tarkassa ja kompaktissa paikannuksessa, erityisesti merenkulun ja robotiikan sovelluksissa.

Cadence demosi eurooppalaisvoimin kehitettyä ajoneuvojen SoC-piiriä

Euroopassa pitäisi vähentää riippuvuutta sekä kiinalaisesta että amerikkalaisesta tekniikasta. Muutaman viikon takaisilla Nürnbergin Embedded World -messuilla nähtiinkin tähän suuntaan kasvavia versoja. Esimerkiksi Cadence ja saksalainen Dream Chip Technologies esittelivät uuden sukupolven älykkään SoC-järjestelmäpiirin ajoneuvosovelluksiin.

LUMI-tekoälytehdas on yksi ensimmäisiä Euroopassa

LUMI-tekoälytehdas avaa uuden luvun eurooppalaisessa tekoälyn kehityksessä yhdistämällä huipputeknologian, asiantuntijuuden ja yhteistyön ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi. Tekoälyhubin fyysiset tilat sijoittuvat Espoon Otaniemeen Aalto-yliopiston yhteyteen, ja laskennan ydin toimii Kajaanissa, missä nykyinen LUMI-supertietokone tarjoaa maailmanluokan suorituskykyä tekoälykehitykselle.

Jyväskylän ylioppilaskylään maailman nopein opiskelijanetti

Kotimainen valokuituyhtiö Lounea toteutti Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan Soihtu-asuntoihin huippumodernit nettiyhteydet. Opiskelijakylä nousi kerralla maailman kärkeen tarjoamalla asukkailleen poikkeuksellisen nopeat verkkoyhteydet. 

Painetun elektroniikan tutkija TactoTekin teknologiajohtajaksi

Oululaistaustainen elektroniikkayhtiö TactoTek on nimittänyt tekniikan tohtori Pälvi Apilon uudeksi teknologiajohtajakseen. Apilo on ollut osa TactoTekin asiantuntijatiimiä vuodesta 2018 ja toiminut viimeksi yhtiön ennakoinnin ja tutkimuksen johtajana.

Linuxista tulee parempi pelaajille

Linux-kernelin tuore 6.14-päivitys lupaa merkittäviä suorituskykyparannuksia Windows-pelejä pelaaville Linux-käyttäjille. Ytimeen on tuotu parannettu NTsync-ajuri, jonka ansiosta Wine- ja Proton-yhteensopivuuskerrosten kautta ajettavat pelit voivat hyötyä jopa satojen prosenttien teholisästä tietyissä tilanteissa.

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Lue lisää...

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
article