ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

ETNtv

 
ECF24 videos
  • Timo Poikonen, congatec
  • Petri Sutela, Testhouse Nordic
  • Tomi Engdahl, CVG Convergens
  • Henrik Petersen, Adlink Technology
  • Dan Still , CSC
  • Aleksi Kallio, CSC
  • Antti Tolvanen, Etteplan
ECF23 videos
  • Milan Piskla & David Gustafik, Ciklum
  • Jarno Ahlström, Check Point Software
  • Tiitus Aho, Avnet Embedded
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Pasi Suhonen, Rohde & Schwarz
  • Joachim Preissner, Analog Devices
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

TMSNet  advertisement
ETNdigi
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn

TECHNICAL ARTICLES

Moottori hiljaisesti käyntiin

Tietoja
Kirjoittanut Veijo Ojanperä
Julkaistu: 04.07.2022
  • Devices
  • Embedded
  • Power

Korkea melutaso käynnistysvaiheessa ja alhaisilla kierrosnopeuksilla on ollut ongelmana harjattomien sähkömoottorien ohjauksessa. Optimiratkaisu ongelmaan on Toshiban kehittämä symmetrisen kantoaallon monimuotoinen PWM-menetelmä, jonka ansiosta vältytään ylimääräiseltä vääntömomentin aaltoilulta, EMI-häiriöiltä ja melulta. Saatavissa on jo valikoima menetelmää hyödyntäviä mikro-ohjaimia.

Artikkelin kirjoittaja Patrick Osterloh toimii Toshiba Electronics Europe -yhtiössä teknisenä johtajana. 

Siirtyminen sähköisesti kommutoituihin harjattomiin moottoreihin on tuonut huomattavia energiasäästöjä ja vähentänyt huoltotarvetta verrattuna harjallisiin moottoreihin. Ilman kommutoinnin muodostavaa mekaanista harja-rengas-yhdistelmää moottorikäyttöjen kehittäjien on kuitenkin turvauduttava vaihtoehtoisiin kommutointimenetelmiin.

Ihannetapauksessa Hall-anturit, resolverit tai enkooderit voivat tarjota optimaaliseen kommutointiin tarvittavan kulmainformaation. Mutta monissa sovelluksissa anturien asentaminen ei ole mahdollista kustannusten, luotettavuuden tai tilarajoitusten vuoksi. Vuosien mittaan tähän haasteeseen on kehitetty useita innovatiivisia lähestymistapoja, jotka määrittävät moottorin kulman perustuen ensisijaisesti moottorin käämien tuottamaan vastakkaiseen sähkömotoriseen voimaan (EMF).

Kestomagneetteihin perustuvassa synkronimoottorissa (PMSM) roottorin kestomagneetit synnyttävät vastakkaisen EMF:n staattorin käämeissä aina ohittaessaan staattorin navat. Vastakkaisen EMF-jännitteen amplitudi riippuu pyörimisnopeudesta ja se voidaan mitata hyödyntämällä AD-muunninta mikro-ohjainpiirissä, jota käytetään moottorin sähköiseen kommutointiin. Tämän lähestymistavan ongelmana on, että kun roottori on paikallaan tai liikkuu hitaasti, mittaamiseen ei ole saatavissa EMF-vastajännitettä tai se on hyvin alhainen.

Tämän seurauksena moottorin ollessa pysähtyneenä roottorin (ja sen magneettien) asentoa ei anturittomissa järjestelmissä tiedetä, mikä vaikeuttaa moottorin optimaalista ohjausta. Pakotettua (esim. kuusivaiheista) kommutointia voidaan kuitenkin käyttää moottorin käynnistämiseen. Se synnyttää pyörivän magneettisen staattorikentän siinä toivossa, että roottori lopulta alkaa seurata kenttää, kunnes nopeus on sellainen, että käytettävissä on käyttökelpoinen EMF-vastasignaali.

Vaikka tämä lähestymistapa on toimiva, roottorin ja pyörivän magneettikentän yhteensopimattomuuden vuoksi seurauksena syntyvä vääntömomentin aaltoilu voi olla melko voimakasta, mikä johtaa moottorin tärinään ja ärsyttävään meluun. Niiden sekä syntyvien mekaanisten rasitusten vuoksi monet sovellukset (esim. kompressorit, pumput ja taajuusmuuttajat) kaipaisivat parempia menetelmiä, jotka parantavat moottorisovelluksen käyttökokemusta ja luotettavuutta.

Kenttäorientoitu ohjaus lyhyesti

Kenttäorientoidun FOC-ohjauksen (Field Oriented Control) algoritmien tärkeimpänä tavoitteena on saavuttaa ja sen jälkeen ylläpitää 90 asteen vaihekulma staattorin ja roottorin magneettikenttien välillä, jolloin saadaan aikaan optimaalinen vakiovääntömomentti. FOC-ohjauksessa moottorin ohjauspiiri tuottaa kolmivaiheisen sinimuotoisen lähdön staattorin käämien virittämiseksi ja sopivan johtokulman ylläpitämiseksi.

Vaiheiden sinimuotoiset lähdöt ovat 120° kulmassa toisiinsa nähden, jolloin saadaan tasaisesti pyörivä staattorikenttä. Sinimuotoisten herätteiden generointia ohjataan tyypillisesti mikro-ohjainpiirin pulssinleveysmoduloiduilla (PWM) lähdöillä, ja nykyiset MCU-piirit tarjoavatkin valikoiman erityisesti moottorien ohjaukseen optimoituja oheislohkoja tämän tavoitteen saavuttamiseksi mahdollisimman vähäisellä ohjelmiston kehitystyöllä.

Aikavarianttien sinimuotoisten signaalien käsittely on matemaattisesti haastavaa. Staattorin käämien virranohjaukseen käytetyt kolmivaihevirrat muunnetaan siksi aika-invarianttiin muotoon tasavirroiksi (flux) ja kvadratuurivirroiksi (torque) soveltamalla Clarke/Park-muunnoksia.

PI-säätimiä käytetään liittämään tämä informaatio haluttuun moottorin nopeuden asetusarvoon ennen käänteisten Park/Clarke-muunnosten soveltamista. Niiden avulla tulokset muunnetaan takaisin aikavarianttiin muotoon kolmivaiheiseksi signaaliksi, jota käytetään mikro-ohjaimen PWM-oheislohkon tulosignaalina.

Anturiton ohjaus alhaisilla nopeuksilla

Perinteiset anturittomat FOC-algoritmit toimivat optimaalisesti silloin, kun moottorin pyörimisnopeus on riittävän korkea tuottamaan käyttökelpoisen EMF-vastasignaalin. Pienemmillä pyörimisnopeuksilla mukaan kytketään muita algoritmeja ohjaamaan moottoria optimaalisesti muiden tunnistusmenetelmien avulla.

Yksi kehittyneimmistä nykyään käytössä olevista lähestymistavoista on tarkkailla staattorin käämien induktanssin muutoksia, jotka johtuvat roottorin ohittavasta magneettikentästä. Tämä induktanssi on maksimissaan, kun staattorikäämin ja roottorin vuoakselit (d-akselit) ovat kohtisuorassa toisiinsa (90° ja 270°). Minimit puolestaan ilmenevät, kun ne ovat yhdensuuntaisia (0° ja 180°). Tuloksena syntyvä kulman mukaan vaihteleva induktanssi tuottaa sinimuotoisen signaalin kaksinkertaista roottorinopeutta vastaavalla taajuudella (kuva 1).

 

Kuva 1. Staattorikäämien induktanssi vaihtelee kaksinkertaisella roottorinopeudella d- ja q-akselien suuntaisten induktanssien keskinäisen riippuvuuden vuoksi, joten sitä voidaan käyttää roottorin asentokulman määrittämiseen.

Tämä ilmiö on seurausta d- ja q-akselien suuntaisten induktanssien keskinäisestä riippuvuussuhteesta (magnetic saliency) ja se määritetään käyttämällä suuritaajuista jännitettä, jota syötetään moottorin vaiheisiin. Tämän aiheuttamia moottorivirran muutoksia seurataan, jolloin roottorin kulma voidaan määrittää kohtalaisella tarkkuudella.

Eduistaan huolimatta tämä menetelmä ei kuitenkaan ole haasteeton. Päällekkäinen korkeataajuinen signaali lisää sähkömagneettisia häiriöitä (EMI) ja aiheuttaa vääntömomenttiin aaltoilua. Tämä puolestaan tuottaa tärinää ja melua – eli kyseessä on juuri sellainen haaste, jota monet sovelluskehittäjät yrittävät ratkaista.

Tähän lähestymistapaan perustuvan muunnelman tarjoaa INFORM-menetelmä (Indirect Flux detection by Online Reactance Measurements). Siinä suuritaajuista jännitettä syötetään vain satunnaisesti PWM-ohjaussignaalin mukana. Tämäkin lähestymistapa johtaa silti liian usein melutasoon, jota ei voida hyväksyä (kuva 2).

Kuva 2. INFORM-menetelmässä vaiheohjaussignaaliin syötetään ajoittain suuritaajuisia pulsseja. Tämä voi kuitenkin synnyttää haluttua voimakkaampaa akustista melua.

Symmetrinen PWM-menetelmä

Ratkaistakseen näiden lähestymistapojen aiheuttamat meluongelmat Toshiba on tutkinut vaihtoehtoista menettelyä. Siinä hyödynnetään uuden TXZ+ -mikro-ohjainperheen PWM-oheislohkon ainutlaatuista ominaisuutta.

Useimpien MCU-piirien PWM-oheislohkot käyttävät samaa modulaatiokantoaaltoa kaikissa lähdöissä, mutta TXZ+-perheen piirit voivat määrittää erityyppisiä kantoaallon muotoja kullekin PWM-vaiheelle. Siten yksittäisiä vaihelähtöjä voidaan moduloida käyttäen kantoaaltona samanaikaisesti saha-aaltoa, käänteistä saha-aaltoa ja kolmioaaltoa niin, että niillä on edelleen yhteinen tahdistuspiste. Kulkeva virta voidaan määrittää kahdesta vaiheesta (esim. U ja V) differentiaalimittauksilla, jotka on tehty ennen ja jälkeen synkronointipisteen, kun yksi kolmesta PWM-lähdöstä on passiivinen (kuva 3).

Kuva 3. Käyttämällä kolmea symmetristä PWM-kantoaaltoa voidaan vaihevirrat muodostaa differentiaalisesti, kun yksi kolmesta PWM-lähdöstä on passiivinen.

Tämä menettely on osoittautunut erittäin tarkaksi ja se myös tuottaa huomattavasti matalampia melutasoja alhaisilla pyörimisnopeuksilla MS-tekniikoihin (Magnetic Saliency) verrattuna (kuva 4).

Kuva 4. Ylemmässä kuvassa arvioidun ja (enkooderilla) mitatun roottoriasennon vertailu. Alempana symmetrisen ja tavanomaisen ohjausmenetelmän tuottaman akustisen melun vertailu.

Pitkälle integroidut MCU-ohjaimet

Tämä menettelytapa moottorin hiljaiseen anturittomaan FOC-ohjaukseen voidaan toteuttaa käyttämällä M3H- tai M4K-sarjan mikro-ohjaimia, jotka kuuluvat Toshiban TXZ+-perheeseen. Piireissä hyödynnetään 32-bittisiä Arm Cortex M -suoritinytimiä, ja ne on erityisesti suunnattu FOC- tai vektoriohjauksiin PMSM-tyyppisille moottoreille kuten harjattomille tasavirtamoottoreille.

Symmetristä kantoaaltoa hyödyntävän PWM-menetelmän avain on A-PMD-oheislohko (Advanced Programmable Motor Driver), joka sisältyy M3H- ja M4K-sarjojen mikro-ohjaimiin. Yksilöllisesti konfiguroitavan PWM-kantoaaltomuodon ansiosta piirit tarjoavat synkronoinnin useille moottorikanaville ja niihin liittyville AD-muuntimille. Näin voidaan varmistaa, että virtamittaukset tapahtuvat täsmälleen oikealla hetkellä. Lisäksi tarjolla on mahdollisuus johtavuuden, suojauksen ja kuolleen ajan ohjaukseen.

Integroitu A-VE+-oheislohko (Advanced Vector Engine Plus) yksinkertaistaa entisestään moottorin anturitonta FOC-ohjausta. Se eliminoi suuren osan FOC-algoritmien piiritason monimutkaisuudesta ja toteuttaa (käänteiset) Clarke/Park-muunnokset, PI-säädön, SVM-moduloinnin (Space Vector Modulation) sekä nopeat trigonometriset hyötyfunktiot. Tässä oheislohkossa on myös oma tehtäväajastin, joka yhdessä A-PMD-lohkon ja AD-muuntimen kanssa antaa mahdollisuuden suorittaa suurimman osan FOC-algoritmista itsenäisesti. Tämä vapauttaa laskentaresursseja järjestelmän muihin tehtäviin.

Hiljainen anturiton FOC-ohjaus

Vaikka siirtyminen harjattomiin moottoreihin on tervetullut kehitysvaihe sen tuomien lukuisten parannusten vuoksi - aina energian ja tilan säästöstä suorituskyvyn kohentamiseen asti - optimaalinen anturiton ohjaus tuottaa edelleen haasteita moottorin alhaisilla pyörimisnopeuksilla. MS-tekniikoita hyödyntävät lähestymistavat ovat osoittautuneet lupaaviksi, mutta ne kärsivät silti liian korkeasta melutasosta ja voivat myös tuottaa ylimääräisiä EMC-ongelmia.

Toshiban kehittämä symmetrisen kantoaallon PWM-menetelmä poistaa tarpeen syöttää korkeataajuisia signaaleja staattorivirtaan, jolloin vältytään ylimääräiseltä vääntömomentin aaltoilulta, EMI-häiriöiltä ja melulta. Tämä on mahdollista A-PMD-oheislohkon tarjoaman yksilöllisesti konfiguroitavan PWM-kantoaaltomuodon ansiosta. Yhdessä A-VE+-oheissuorittimen ja tiiviisti kytkettyjen AD-muuntimien kanssa menettely tarjoaa tehokkaan anturittoman FOC-toteutuksen, jonka avulla moottorin melutaso voidaan pitää hallinnassa erityisesti käynnistyksen aikana ja alhaisilla nopeuksilla.

MORE NEWS

Tässä alkuvuoden luetuimmat uutiset

Vuoden 2025 ensimmäiset kuukaudet ovat tuoneet esiin selkeitä teknologian ja arjen muutostrendejä, jotka kiinnostavat suomalaisia lukijoita. Turvallisuus, energiatehokkuus, älylaitteiden käyttö ja tulevaisuuden laiteratkaisut ovat nousseet voimakkaasti esiin sekä yksilön että yhteiskunnan tasolla. Kuluttajat haluavat nyt ymmärtää laitteidensa riskit, hyödyntää teknologian koko potentiaalia – ja tehdä entistä järkevämpiä valintoja arjessaan.

Luetuimmat: GPMI uhkaa HDMI:n asemaa

Kiinassa on esitelty uusi monikäyttöinen kaapelistandardi, joka saattaa horjuttaa HDMI:n, DisplayPortin ja Thunderboltin asemaa. Yli 50 kiinalaisen teknologiajätin muodostama Shenzhen 8K UHD Video Industry Cooperation Alliance on kehittänyt General Purpose Media Interface -standardin (GPMI), jonka tekniset ominaisuudet tekevät siitä varteenotettavan kilpailijan nykypäivän yleisimmille liitännöille.

Luetuimmat: Näin sähköauton akun elinikä kasvaa 19-kertaiseksi

Korelaisten POSTECHin (Pohang University of Science and Technology) ja Sungkyunkwanin yliopiston tutkijat ovat löytäneet uuden tavan pidentää sähköautojen litiumioniakkujen käyttöikää jopa 19-kertaiseksi – ilman uusia materiaaleja tai teknologioita. Ratkaisu on yksinkertainen: siinä pitää välttää akun täydellistä tyhjentämistä.

Luetuimmat: Tämän takia litium-nikkeliakut hajoavat

Dallasin Texasin yliopiston (UTD) tutkijat ovat löytäneet syyn, miksi litium-nikkelioksidi (LiNiO₂) -akut menettävät kestävyyttään ja rappeutuvat toistuvien lataussyklien aikana. Löydös voi avata tietä pitkäikäisemmille ja tehokkaammille akuille, jotka voisivat parantaa esimerkiksi sähköautojen ja älylaitteiden suorituskykyä.

Luetuimmat: Pian aurinkopaneeli tulee pakolliseksi

EU:n uusi rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (EPBD) on nyt virallisesti hyväksytty ja aikataulutettu. Sen mukaan 31. joulukuuta 2029 jälkeen rakennusluvan saaneissa uusissa asuinrakennuksissa – mukaan lukien omakotitalot – on oltava soveltuvat aurinkoenergiajärjestelmät.

Luetuimmat: Bluetooth kannattaa aina sammuttaa älypuhelimesta

Bluetooth-yhteys on monelle arkipäiväinen apuväline langattomissa kuulokkeissa, kaiuttimissa tai paikannuslaitteissa. Harva kuitenkaan muistaa, että tämä näennäisesti harmiton toiminto voi kuluttaa akkua ja muodostaa merkittävän tietoturvariskin – erityisesti silloin, kun se on päällä turhaan.

Sudo vaihtuu Ubuntussa

Ubuntun takana oleva Canonical on ilmoittanut, että tulevassa Ubuntu 25.10 -versiossa perinteinen sudo korvataan uudella versiolla nimeltä sudo-rs. Tämä uusi komento on kirjoitettu Rust-ohjelmointikielellä ja se toimii lähes identtisesti vanhan sudon kanssa, mutta sen sisäinen toteutus on turvallisempi ja modernimpi.

Pian tietokoneesi tietää, oletko paikalla

STMicroelectronics on esitellyt uudenlaisen Human Presence Detection (HPD) -ratkaisun, joka yhdistää lentoaikaa mittaavia ToF- eli Time-of-Flight-antureita ja tekoälyä parantaakseen kannettavien tietokoneiden käyttökokemusta, akunkestoa ja turvallisuutta. Ratkaisu ei vaadi kameroita tai kuvien tallennusta.

WithSecure: telemetriatiedot tunnistavat 0-päiväuhkat tehokkaammin

Kyberturvallisuusyhtiö WithSecure on kehittänyt uuden, ennakoivan tavan tunnistaa nollapäivähaavoittuvuuksia hyödyntämällä päätelaitteiden käyttäytymistelemetriaa. Yrityksen mukaan kyseessä on merkittävä läpimurto, joka siirtää haavoittuvuuksien tunnistamisen reaktiivisesta mallista kohti ennakoivaa analytiikkaa – jopa ennen kuin haavoittuvuus on yleisesti tiedossa tai hyväksikäytetty.

Pian se vihdoin tapahtuu: Windows 11 nousee suosituimmaksi

Windows 11 on ennennäkemättömässä nousukiidossa. Vielä toukokuussa Windows 10 hallitsi selvästi maailmanlaajuista käyttöjärjestelmämarkkinaa, mutta tuoreimmat tilastot kertovat selkeästä käänteestä: Windows 11 on ohittamassa edeltäjänsä – mahdollisesti jo kesäkuun aikana.

Suunnittele RISC-V-piiri muutamassa minuutissa

Piirisuunnittelu, joka perinteisesti vie kuukausia ja vaatii monen hengen asiantuntijatiimin, voi nyt onnistua minuuteissa yksittäiseltä suunnittelijalta. Intialainen startup InCore Semiconductors on esitellyt SoC Generator -alustan, joka automatisoi järjestelmä- eli SoC- piirien suunnittelun ennennäkemättömällä tavalla.

Rakettitiede lentää onnistuneilla rekrytoinneilla

Helsinkiläinen ohjelmistokehitykseen erikoistunut IT-yhtiö Rakettitiede jatkoi kannattavaa kasvuaan viime vuonna. - Olemme onnistuneet rekrytoimaan kokeneita osaajia ja tarjoamaan heille juuri oikeanlaisia toimeksiantoja, sanoo toimitusjohtaja Juha Huttunen.

Maailman ensimmäinen lisälaitesovitin, joka säilyttää IP65-luokituksen

Sotilaskäytössä kentällä tarvitaan IP65-luokitusta – eli täyttä suojaa pölyä ja roiskevettä vastaan – jotta laitteet kestävät vaativissa ja vaihtelevissa olosuhteissa. Mutta entä jos laitteeseen täytyy liittää lisälaitteita, kuten radiot, LAN-verkot tai muut kenttävarusteet? Usein suojaus menetetään heti, kun portit avataan. Panasonic on ratkaissut tämän ongelman esittelemällä maailman ensimmäisen lisälaitesovittimen, joka säilyttää IP65-luokituksen myös käytön aikana.

Tekoälyn aikakaudella mikro-ohjain pitää ajatella uusiksi

ETN - Technical articleTekoälyä tuodaan nyt vauhdilla mikro-ohjaimiin. Ajan myötä kaikista päätelaitteiden ML-sovelluksiin tarkoitetuista mikro-ohjaimista tulee hybridilaitteita, joissa yhdistyvät CPU ja NPU. Tämä kehitys on väistämätöntä.

Suomalainen startup Ovido kesyttää tuotetiedon tekoälyn avulla

Helsinkiläinen teknologiayritys Ovido haluaa mullistaa tavan, jolla tuotetietoa hallitaan kansainvälisissä toimitusketjuissa. Yritys kehittää tekoälypohjaista SaaS-alustaa, joka auttaa valmistajia vastaamaan kiristyviin sääntelyvaatimuksiin, kertovat toimitusjohtaja Suvi Haimi ja toinen perustaja Antti Toponen.

VTT kehitti maatuvan aurinkokennon maatalouteen

VTT on kehittänyt maailman ensimmäisten joukossa täysin biohajoavan aurinkokennomoduulin, joka voidaan kiinnittää suoraan viljelykasvin lehteen tai varteen. Maatuvan kennon avulla maatalouteen voidaan tuoda uutta mittauselektroniikkaa ilman huolta jätteistä tai ympäristöhaitoista.

Uusi GaN-transistori voi mullistaa 6G-verkkojen radiotaajuuspiirit

Bristolin yliopiston ja Northrop Grummanin tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen galliumnitridiin (GaN) perustuvan transistoriarkkitehtuurin, joka voi merkittävästi parantaa tulevien 6G-verkkojen nopeutta, tehokkuutta ja signaalinlaatua. Löydös julkaistiin Nature Electronics -lehdessä.

OnePlussan Nord-sarja ottaa harppauksen lippulaivojen suuntaan

OnePlus valmistautuu isoon kesälanseeraukseen, kun se julkistaa 8. heinäkuuta viisi uutta laitetta, ajoitetusti keskelle lomakautta. Tuotteisiin kuuluvat uudet puhelinmallit OnePlus Nord 5 ja Nord CE 5, langattomat kuulokkeet Buds 4, älykello Watch 3 (43 mm) sekä edullinen tablettiuutuus OnePlus Pad Lite.

Lopulta tekoäly lopettaa koodaamisen

AWS:n Principal Developer Advocate Gunnar Grosch esitti AWS Summit Stockholm 2025 -tapahtumassa rohkean näkemyksen ohjelmistokehityksen tulevaisuudesta. - Lopulta tekoäly lopettaa koodaamisen. Hänen mukaansa kehittäjien rooli on jo nyt siirtymässä koodin kirjoittajista kohti koodintarkastajaa – asiantuntijaa, joka ohjaa, tarkistaa ja optimoi tekoälyn tuottamaa koodia.

Mullistava muunninpiiri nostaa datansiirron nopeuden kolminkertaiseksi

Belgialainen mikroelektroniikan tutkimuskeskus IMEC on esitellyt digitaalista datansiirtoa mullistavan uutuuden. 150 giganäytetty sekunnissa näytteistävä DA-muunnin 300 gigabitin tiedonsiirtoon sekunnissa yhdellä kaistalla. Tämä on merkittävä harppaus verrattuna nykyisiin markkinoilla oleviin PAM-4-pohjaisiin ratkaisuihin.

ETNdigi 1/2025 is out
TMSNet  advertisement

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Tekoälyn aikakaudella mikro-ohjain pitää ajatella uusiksi

ETN - Technical articleTekoälyä tuodaan nyt vauhdilla mikro-ohjaimiin. Ajan myötä kaikista päätelaitteiden ML-sovelluksiin tarkoitetuista mikro-ohjaimista tulee hybridilaitteita, joissa yhdistyvät CPU ja NPU. Tämä kehitys on väistämätöntä.

Lue lisää...

OPINION

Onko tekoäly nyt uusin uhka tietoturvalle?

Tekoäly on tullut jäädäkseen – siitä ei ole epäilystäkään. Mutta mitä tapahtuu, kun siitä tulee myös kyberturvallisuuden suurin uhka?

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Tässä alkuvuoden luetuimmat uutiset
  • Luetuimmat: GPMI uhkaa HDMI:n asemaa
  • Luetuimmat: Näin sähköauton akun elinikä kasvaa 19-kertaiseksi
  • Luetuimmat: Tämän takia litium-nikkeliakut hajoavat
  • Luetuimmat: Pian aurinkopaneeli tulee pakolliseksi

NEW PRODUCTS

  • Maailman ensimmäinen lisälaitesovitin, joka säilyttää IP65-luokituksen
  • Uudenlainen termistori on iso askel sähköautoille
  • 10 wattia sokeripalan kokoisesta teholähteestä raiteille
  • Bluetoothin uudet ominaisuudet käyttöön pienellä USB-tikulla
  • Yksi piiri pidentää langattoman laitteen käyttöaikaa
 
 

Section Tapet