Microchip on tuonut markkinoille uusia teollisuustason yhden parikaapelin Ethernet -laitteita, jotka toteuttavat 10BASE-T1S- ja 100BASE-T1-yhteyksien fyysisen kerroksen. Nämä tuotteet tuovat Ethernetin teollisuuden verkkojen reunalle asti.
Single Pair Ethernet eli SPE määrittelee Ethernet-järjestelmän lähetin-vastaanotinosan. Kaikki korkeammat ohjelmistokerrokset pysyvät ennallaan nopeusluokista riippumatta. SPE:tä kutsutaan myös nimellä T1, mikä tarkoittaa yhtä balansoitua johtoparia. Jotkut sovellukset käyttävät kierrettyä johtoparia, mutta toiset käyttävät vain kahta johtoa, jotka kulkevat rinnakkain. IEEE-standardi määrittelee kanavan sen sähköisten ominaisuuksien perusteella, ei tiettyjen fyysisten johtojen perusteella.
SPE:lle on määritetty useita kaistanleveyksiä. Nimen ensimmäinen osa määrittelee megabitit sekunnissa, joten 10BASE tarkoittaa 10 Mbit/s. On olemassa standardeja 10BASE-T1S:lle (S lyhyelle etäisyydelle), 10BASE-T1L:lle (L pitkälle etäisyydelle), 100BASE-T1:lle, 1000BASE-T1:lle ja vielä korkeammat tiedonsiirtonopeudet on määritelty 2,5, 5 ja 10 gigabitille sekunnissa. SPE vähentää järjestelmän kustannuksia vähentämällä painoa ja johdotuksen monimutkaisuutta.
Verkottumisen megatrendi on siirtyä hajautetuista järjestelmistä, jotka määritellään ensisijaisesti mukana olevien laitteistojen mukaan, keskitetympiin, ohjelmistopohjaisiin järjestelmiin. Trendi on yhdistää kaikki Ethernetiin. Tämä johtaa tehokkaampaan ja joustavampaan verkkoon, joka vastaa teollisuuden haasteisiin.
Microchip on ollut johtava Ethernetin kehittäjä. Se auttoi laatimaan standardeja IEEE:ssä ja on samanaikaisesti kehittänyt kattavan valikoiman SPE-ratkaisuja, jotka ovat joustavia ja skaalautuvia. Olipa nopeus 10, 100 tai 1000 Mbit/s, Microchipillä on PHY-, MAC-PHY- tai Ethernet-kytkin, joka voi ohjata yhden johtoparin tiedon siirtämiseen.
10BASE-T1S-tekniikka on yksi uusimmista IEEE:n määrittelemistä Ethernet-yhdysliikennetyypeistä. IEEE 802.3cg -standardi julkaistiin vuonna 2019. Microchip oli yksi avainyrityksistä, jotka loivat standardin IEEE:ssä. Tämä standardi kehitettiin laajentamaan Ethernetiä operatiivisen teknologian tai OT-verkkojen reunalle. Olemassa olevien järjestelmien kaistanleveydet olivat satoja kilobittejä sekunnissa, joten megabittiä sekunnissa siirtyminen mahdollistaa tulevaisuuden kasvun.
Tekniikka käyttää half-duplex-tietoliikennettä ja tarjoaa joustavan topologian pisteestä pisteeseen monipudotuskokoonpanoihin. Multidrop tarkoittaa, että useat laitteet kytkeytyvät yhdestä johtoparista muodostuvaan väylälinjaan.
Artikkeli löytyy kokonaisuudessaan uudesta ETNdigi-lehdestä. Sitä pääset lukemaan täällä.