ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT
Oct 29/9 30/9 # Rohde supersquare
Jun # TME (2) square

ETNtv

Watch ECF videos

 
ECF23 videos
  • Milan Piskla & David Gustafik, Ciklum
  • Jarno Ahlström, Check Point Software
  • Hans Andersson, Acal BFi
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

 2022  # square  (4)
TMSNet  advertisement
ETNdigi
May # Farnell sajt skyskrapa
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Tweet

TECHNICAL ARTICLES

Tehoa IoT-sovelluksiin pienellä virralla

Tietoja
Kirjoittanut Veijo Ojanperä
Julkaistu: 24.08.2018
  • Sulautetut
  • Komponentit

Lopulta kaikki laitteet yhdistetään internetiin. Tämä edellyttää usein sekä prosessointitehoa että alhaista virrankulutusta lepotilassa. Cypressin PSoC 6 -piiri vastaa moneen haasteeseen.

Artikkelin on kirjoittanut Cypress Semiconductorin markkinointijohtaja Jim Davis.

Esineiden internetin lupaus on yhdistää – lopulta – kaikki internetiin. tämä lupaus on jo toteutumassa esimerkiksi älykkäinä katuvaloina, jotka mittaavat katutason ilmanlaatua 24/7-periaatteella tai älykelloina, jotka monitoroivat kuntoa ja terveyttä toiminnoilla, jotka lataavat fysiologista dataa älypuhelimen internetyhteyden välityksellä. Liitettävyys tulee ilman muuta laajenemaan niin, että jonakin päivänä myös laitteet, jotka eivät ole elektroniikkalaitteita kuten kupit, sateenvarjot tai ovilukot saavat oman internet-yhteytensä.

Monet IoT-tekniikan ideat tuntuvat venyttävän laitevalmistajien kykyjä ja kuluttajien maksuhalukkuutta äärimmilleen. Toisaalta älykkäät katuvalot ja älykellot tarjoavat jo huikeita, aitoja arvoja; ilmanlaatua kuvaava data informoi liikenteen hallintajärjestelmiä ja auttavat sydän- tai keuhkosairauksista kärsiviä välttämään vaarallisia ympäristöjä. Samoin älykellon tuottama syke- tai veren happitasodata voi auttaa lääkäreitä tekemään parempia diagnooseja tai varoittamaan potilaita esimerkiksi sydänkohtauksen kasvaneesta riskistä.

Näillä ja monilla muilla IoT-sovelluksilla on monia samoja piirteitä:

  • tarve useille anturiliitännöille, signaalinprosessoinnille ja datan prosessoinnille
  • datan lähettäminen purskeina yhdyskäytävään, reitittimeen tai muuhun laitteeseen, joka on yhteydessä internetiin
  • usein turvataan vain pieneen paristoon virranlähteenä tai jopa kerätään energiaa ympäristöstä. Energiaa voidaan kerätä eri lähteistä: radioaalloista, ympäröivästä valosta, lämpötilan muutoksista ja liikkeestä. Energian generointipiiri voi sisältää pienen lisäpariston, johon kerättyä energiaa varastoidaan. Kaikki nämä järjestelmät edellyttävät, että isäntäjärjestelmä kuluttaa erittäin vähän energiaa.

Tämä on uusi ja vaativa kokonaisuus vaatimuksia. Tässä artikkelissa tutkitaan kompromisseja tehonkulutuksen ja suorituskyvyn välillä, jotka ovat tyypillisiä tämän hetken mikro-ohjainperheille. Kuvaamme myös innovaatioita piiriarkkitehtuureissa ja valmistuksessa, jotka mahdollistavat uuden sukupolven aina päällä olevat IoT-laitteet.

Alhainen virrankulutus vai korkea suorituskyky?

Aiemmin mikro-ohjainvalmistajat saivat OEM-asiakkailta vaatimukset laitteille, jotka priorisoivat joko erittäin pientä tehonkulutusta tai pystyivät erittäin tehokkaaseen datan prosessointiin. Cypressin PSoC 4 -sarjan kaltaiset Arm Cortex M0-ytimeen perustuvat järjestelmäpiirit tarjosivat erittäin alhaista tehonkulutusta, joka sopi hyvin paristokäyttöisiin laitteisiin. Niiden suorituskyky ei kuitenkaan riittänyt käsittelemään useista antureista tulevia signaaleita ja hallitsemaan samalla yhteyksiä lyhyen kantaman radioilla kuten Bluetooth Low Energy tai WiFi.

Toisaalta yksiytimiseen Arm Cortex-M4- tai Cortex-M7-prosessoriin perustuvat ohjaimet tuovat enemmän suorituskykyä, mutta niiden tehonkulutuslukemat (µA/MHz) estävät niiden käytön pienillä tehonlähteillä. Tämän päivän mikro-ohjaimet valmistetaan yleensä 65 nanometrin prosessissa, mutta uudet innovaatiot valmistustekniikassa, kuten Cypressin ja UMC:n yhteistyö erittäin vähävirtaisessa 40 nanometrin prosessissa, voi tuoda merkittävän pienennyksen aktiivitilan tehonkulutukseen näissä sovelluksissa.

Lisäksi useimmat paljon tehoa kuluttavat suuren suorityskyvyn laitteet eivät kykene jatkuvaan datan prosessointiin ja lähetykseen, koska niissä on vain yksi prosessoriydin. Vaikka yksi ydin voi pitää yllä langatonta linkkiä tai käsitell anturisyötteitä, se ei voi tehdä niin samanaikaisesti. Yksiytimisen arkkitehtuurin käyttäminen edellyttää, että suunnittelija hyväksyy sen, että kun dataa käsitellään, yhteys katkeaa.

MCU:n ulkopuolella moni suurta prosessointitehoa tarvitsevaa sovellusta kehittävällä suunnittelijalla on kokemusta sovellusprosessoreista, jotka perustuvat Raspberry Pi -kortteihin tai vastaaviin protoalustoihin. Näissä kompromissi suorityskyvyn ja tehonkulutuksen välillä on vieläkin kivuliaampi kuin Cortex-M-pohjaisissa mikro-ohjaimissa. Ja joka tapauksessa sovellusprosessorien korkea yksikköhinta tekee siitä huonosti sopivan useimpiin sulautettuun ja IoT-laitesuunnitteluun.

Ennen IoT:tä rakennetut mikro-ohjaimet soveltuvat huonosti IoT-sovellusten vaatimuksiin. Sen sijaan tarvitaan uusi lähestymistapa mikro-ohjainsuunnitteluun, joka sovittaa yhteen jatkuvan prosessoinnin suurilla nopeuksilla ja alhaisen tehonkulutuksen, joka tukee toimintaa paristovirralla tai jopa ilman paristoa.

Arkkitehtuuri uusiin vaatimuksiin

Jokaisella mikro-ohjainvalmistajalla on oma lähestymistapansa MCU:n ”uudelleekeksimiseen” IoT-vaatimuksia varten. Cypressin tapauksessa tämä lähestymistapa perustuu pitkäaikaisiin vahvuuksiin:

  • Cypress on suunnitellut ja valmistanut nopeita SRAM-pohjaisia piirejä yli kolmen vuosikymmenen ajan ja sillä on uniikki osaaminen transistorisuunnittelussa ja kiekkotuotannossa edistyneissä valmistusprosesseissa
  • Pitkälle konfiguroitava mikro-ohjainten PSoC-perhe on rakennettu ohjelmoitavaksi sekä digitaalisen että analogisessa osassaan, mikä antaa käyttäjälle valtavasti joustavuutta anturihubin ja signaalinprosessoinnin toteutukseen

Nämä Cypressin luontaiset vahvuudet on otettu käyttöön uuden PSoC 6 -ohjainperheen kehityksessä. Kyse on erityisesti IoT:tä varten kehitetystä mikro-ohjaimesta. Ensimmäinen ominaisuus, joka nostaa PSoC 6:n esiin uudentyyppisenä IoT-ohjainpiirinä on sen kaksiydinarkkitehtuuri: siinä on sekä tehokas Arm Cortex-M4 -ydin että erittäin vähävirtainen Cortex-M0+-ydin (ks kuva 1). Tämä arkkitehtuuri palvelee kahta tärkeää tehtävää. Ensinnäkin se mahdollistaa kahden erillisen toiminnon yhtäaikaisen ajamisen. Sovellus, joka edellyttää jatkuvaa verkkoyhteyttä ja datan lähettämistä voi jakaa nämä tehtävät vähävirtaiselle Cortex-M0+-ytimelle, ja Cortex-M4-ydin voi suorittaa laskentaintensiivisempiä toimintoja ja satunnaisia anturihubitehtäviä ja digitaalista suodattamista.

 

Kuva 1: PSoC 6:n kaksiydinarkkitehtuurissa molemmat ytimet jakavat oheislaitteet yhteisen oheislaiteväylän kautta.

Kaksiytiminen arkkitehtuuri tuo myös selvää säästöä tehonkulutukseen. Jatkuvat toiminnot, jotka eivät ole kovin laskentaintensiivisiä, voidaan jakaa ultravähävirtaiselle Cortex-M0+-ytimelle, jolloin Cortex-M4-ydin voidaan jättää pitkiksi ajoiksi Sleep-tilaan. Sen täytyy vain herätä ajoittain suorittamaan satunnaisia prosessori-intensiivisiä tehtäviä. Tämä toimintoja jakaminen helpottaa, kun prosessori osaa herätä Sleep-tilasta erittäin nopeasti: piiriltä vie vain 10 mikrosekuntia nousta Sleep-tilasta aktiivitilaan. Perinteisissä mikro-ohjaimissa käynnistysaika mitataan normaalisti millisekunteina mikrosekuntien sijaan.

Edistyneellä prosessilla alhaiseen tehonkulutukseen

Toinen alhaisen tehonkulutuksen innovaatio PSoC 6 -piireissä on sen valmistusprosessi. Piiri valmistetaan 40 nanometrin viivanleveydellä, mikä tuo ison edun aktiivitilan tehonkulutuksessa verrattuna 65 nanometrin prosessiin, jossa useimmat mikro-ohjaimet tällä hetkellä valmistetaan. Ero on merkittävä: PSoC 6:n Arm Cortex-M4 -ydin, jonka maksimikellotaajuus on 150 megahertsiä, kuluttaa aktiivitilassa virtaa 22 mikroampeeria megahertsiä kohti 0,9 voltin käyttöjännitteellä. Seuraavaksi vähävirtaisin Cortex-M4-pohjainen mikro-ohjain markkinoille vie neljä kertaa yhtä paljon virtaa aktiivitilassa. Useimmat ohjaimet kuluttavat vielä paljon tätä enemmän.

On hyvin tiedossa, että kun viivanleveys piisirulla kutistuu, vuotovirralla on taipumus kasvaa. Aikaisemmin tämä johti ongelmiin, joissa horrostilan (Hibernate) virrankulutus oli korkea edistyneemmissä prosesseissa. Tässä Cypress on hyödyntänyt pitkäaikaista kokemustaan vähävirtaisten piirien suunnittelussa: omalla SONOS-metodologiallaan se on saavuttanut niin alhaisen vuotovirran, että se on useimmissa sovelluksissa merkityksetön. Horrostilassa PSoC 6 -piirin vuotovirta on niinkin alhainen kuin 500 nanoampeeria.

Edistyneitä tehonsäästötoimintoja

PSoC 6 saa luontaisen alhaisen tehonkulutuksensa konfiguroitavan DVFS- eli dynaamisen jännitteen ja taajuuden skaalauksen (Dynamic Voltage and Frequency Scaling) ansiosta. Tämä on edistynyt ominaisuus, joka yleensä löytyy mikro-ohjainten sijaan sovellusprosessoreista. DVFS:n ansiosta suunnittelija voi konfiguroida ohjausmalleja, alentavat piirin toimintataajuutta ja jännitettä, kun prosessointitaakka on suhteellisen alhainen. Kun DVFS on otettu käyttöön, PSoC 6 -piiri voi toimia tehotasoilla, jotka ovat jopa alhaisempia kuin datalehdissä määritellyt tasot.

Tuotteen dokumentaatio ei tietenkään koskaan kerro piirin suorituskyvystä koko totuutta tosielämän sovelluksessa. Paras testi suorituskyvylle on laitteen ajaminen aidossa sovelluksessa. Tässäkin kohtaa Cypress tarjoaa käyttäjälle keinon optimoida tehonkulutusta. PSoC 6 BLE Pioneer Kit on täysinvarusteltu evaluointijärjestelmä, jonka mukana toimitetaan E-ink-näyttöpaneeli. Kyse on erittäin vähän tehoa kuluttavasta näyttötekniikasta, jota käytetään esimerkiksi Amazon Kindlen kaltaisissa sovelluksissa (ks kuva 2). Suunnittelijat voivat kokeilla sen avulla, kuina vähän heidän sovelluksensa kuluttaa tehoa, kun sitä ajetaan graafisella käyttöliittymällä.

 

Kuva 2: PSoC 6 BLE Pioneer Kit -pakettiin sisältyy E-ink -näyttöpaneeli.

PSoC 6 -piirin tehoasetusten optimointia varten Cypress on sisällyttänyt BLE Pioneer Kit -kortille myös PSoC 5LP -ohjaimen, jonka avulla kortti ohjelmoidaan ja debugataan. PSoC 5LP -piirille on integroitu 20-bittinen AD-muunnin, ja tällä voidaan mitata PSoC 6:n kuluttava virta reaaliajassa nanoampeerien tarkkuudella ilman, että korttia tarvitsee liittää kalliisiin ulkoisiin tehomittareihin.

Vähävirtaisen IoT-suunnittelun aloittaminen

Pioneer Kit on paras ja käytännöllisin tapa tutkia PSoC 6 -piirin mahdollisuuksia vastata sovellusten alhaisen tehonkulutuksen vaatimuksiin. Kortin käyttäjien kannattaa rekisteröityä PSoC 6 Early Adopter Community -yhteisön sivuille, josta löytyy valtava määrä suunnitteluresursseja, mukaan lukien sovellusohjeita, parhaiden käytäntöjen ohjeita ja keskustelufoorumi jäsenten kysymyksille.

Lisäksi PSOC 6:a tuetaan muiden 32-bittisten PSoC-tuotteiden tavoin integroidulla PSoC Creator -kehitysympäristöllä, joka tuo intuitiivisen ja nopean tavan konfiguroida PSoC 6:n ohjelmoitavat komponentit ja kirjoittaa sovelluskoodia. PSoC 6 -suunnittelua voi tehdä myös kolmansien osapuolten työkaluilla kuten IAR Embedded Workbenchissä.

back to top
MORE NEWS

Et ole ainoa - suomalainen pudottaa puhelimensa 60 kertaa vuodessa

Suomalaiset tiputtavat puhelimensa 60 kertaa vuodessa, selviää HMD Globalin teettämästä kyselystä, jossa haastateltiin yli tuhatta suomalaista. Keskimäärin puhelin putosi käyttäjältään viisi kertaa kuussa, eli puhelin ottaa vastaan jopa 60 iskua vuoden aikana. Vaikka uuden kännykän saadessaan sitä varjellaan erityisen huolellisesti, huolellisuus unohtuu nopeasti. Uusi puhelin putosi ensimmäistä kertaa keskimäärin 83 päivän päästä ostosta.

Traficom varoittaa: myös tekstarit ja puhelut voivat tulla huijareilta

Rikolliset esiintyvät usein pankkien nimissä ja huijaustavat kehittyvät jatkuvasti. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus varoittaa, että vanhojen sähköpostien lisäksi myös tekstiviestejä ja puheluita käytetään huijaamiseen.

Simulaattori viilaa auton valotutkan

Valotutka eli lidar on yksi tärkeä komponentti autojen ADAS-järjestelmissä ja tulevissa autonomisissa ajoneuvoissa. Mittaustalo Keysight Technologies esittelee ensi viikolla Stuttgartin autotestaamisen näyttelyssä uutta lidar-simulaattoriaan.

Missä se taivuteltava viipyy, Apple?

Motorola esitteli eilen kaksi taivuteltavaa älypuhelinta razr 40 -malliston muodossa. Samalla se liittyi useimpien muiden valmistajien joukkoon, jotka houkuttelevat ostajia kasaan taittuvilla puhelimilla. Kun Googlekin on jo julkistanut omansa, vain yksi on joukosta poissa: Apple.

Oikean 5G-IoT:n testaus etenee

RedCap eli Reduced Capacity on se on 5G-standardointia, joka käytännössä mahdollistaa IoT-datan siirtämisen 5G-verkon yli. Nyt alueen testaus on ottanut askeleita eteenpäin. Mittaustaloa Rohde & Schwarz kertoo olevansa RedCap-testitapausten ykkönen.

Ponssen kuormatraktoriin fossiilivapaata terästä

Teräsyhtiö SSAB haluaa mullistaa teräksen valmistusprosessin. SSAB aikoo toimittaa fossiilivapaata terästä markkinoille kaupallisessa mittakaavassa vuoden 2026 aikana. Yksi ensimmäisiä asiakkaita on metsäkonevalmistaja Ponsse.

Sähköautotavoite karkaa Suomelta

Suomessa olisi tarkoitus olla 700 000 sähköautoa vuoteen 2030 mennessä. Nyt näyttää siltä, että tavoite on karkaamassa kauaksi. Uusia autoja tulee markkinoille taas hieman parempaan tahtiin, mutta liian suuri osa niistä kulkee edelleen fossiilisilla polttoaineilla.

Suomalainen maailman pienin turvallinen tietokone vietiin avaruuteen

WithSecuren USB armory on maailman pienin turvallinen tietokone. Organisaatiot ympäri maailman käyttävät sitä moniin eri tarkoituksiin – ja nyt sitä on testattu myös avaruudessa. Tämä tapahtui Saksan ilmailu- ja avaruuskeskuksen johtamassa tutkimusrakettiohjelmassa. 

KUKA toi nopeat ja tarkat robotit puhdastiloihin

Saksalainen KUKA on esitellyt kaksi nopeaa, tarkkaa ja pienikokoista robottia, jotka soveltuvat erityisesti puhdastilakäyttöön. Uutuudet tulivat DELTA- ja SCARA-sarjoihin.

Suomen kolmas Internet-yhdyspiste perustuu Nokian laitteisiin

Saksalainen DE-CIX on avannut uuden Internetin yhdysliikennepisteen Suomeen. Uusi yhdysliikennepiste on aluksi käytettävissä Equinixin datakeskuksissa Helsingissä, mutta saatavuus laajenee myöhemmin uusiin kohteisiin. DE-CIX:n yhteydet ovat jo kolmas netin iso solmupiste Suomessa.

Kolmen nanometrin jälkeen tulee kaksi nanometriä

Taiwanilainen TSMC tunnetaan monien edistyneimpien puolijohdesirujen sopimusvalmistajana. Tällä hetkellä volyymituotantoon ovat siirtymässä 3 nanometrin prosessissa valmistetut piirit. Vuonna 2025 edessä ovat ensimmäiset isot sarjat N2-prosessissa, jossa viivanleveys on enää kaksi nanometriä.

Tekoälyn mahdollisuudet päihittävät sen uhat

Capgemini Research Instituten julkaiseman tutkimuksen mukaan lähes 60 prosenttia opettajista uskoo, että vuorovaikutusosaaminen tekoälyn kanssa nousee keskeiseksi työelämätaidoksi tulevaisuudessa. Vaikka monet tunnustavat generatiivisen tekoälyn mahdollisuudet, 78 prosenttia opettajista maailmanlaajuisesti jakaa huolen sen mahdollisista negatiivisista vaikutuksista oppimistuloksiin.

Nokia esittelee jo 6G-piirejä

Yleisesti arvioidaan, että 6G-verkot voisivat tulla käyttöön joskus ensi vuosikymmenen vaihteessa. Alueen tutkimus etenee jo kovaa vauhtia, kuten Nokian Bell Labs -tutkimuskeskuksen ja mittaustalo Keysightin demot kansainvälisessä mikroaaltotekniikan symposiumissa kesäkuussa osoittavat.

ECF23: RedCap saattaa kaupallistua ensi vuonna

3G on käytännössä kadonnut. 90 prosenttia verkoista tukee 4G-tekniikkaa. 4G tulee olemaan käytössä vielä pitkän aikaa ja 5G on suunniteltu toimimaan 4G:n rinnalla. 5G-NR on yhtenäinen, suorituskykyisempi radiorajapinta. Pian sen päällä alkaa kulkemaan IoT-data, sanoi AcalBFi:n myyntipäällikkö Hans Andersson ECF23-konferenssin esityksessään.

Maailman ensimmäinen vesitiivis MEMS-paineanturi

STMicroelectronics on esitellyt markkinoiden ensimmäisen vesi- ja nestetiiviin MEMS-pohjaisen paineanturin. Samalla ST lupaa komponentille pitkän käyttöiän eli teollisuuskomponenteille vaaditun 10 vuoden eliniän.

Tekoälystä kaikki hyöty irti: ilmainen kurssi opettaa promptaamaan

Tekoälystä on lyhyessä ajassa tullut jokaiselle tärkeä apuri. Siitä on jo nyt hyötyä kaikille arjessa ja työelämässä. Tulevaisuuden mahdollisuudet ovat rajattomat. Tekoäly voidaan valjastaa keventämään hallinnollista työtä, tukemaan oppimista ja luovuutta sekä vapauttamaan aikaa inhimillisiin kohtaamisiin.

”Suomeen tarvitaan nopeasti kattava valokuituverkko”

- Suomi on ollut mobiilimaana hurja edelläkävijä, mutta samalla kiinteiden yhteyksien puoli on jäänyt täysin paitsioon. Suuri osa ei edes tiedä, miltä tuntuu olla valokuituyhteyden päässä, kun esimerkiksi videopuhelu tai -peli on aidosti reaaliaikainen, sanoo valokuituyhtiö Valoon liiketoiminnan kehityksestä vastaavaksi johtajaksi nimitetty Vesa Kemppainen.

Turvallista Linuxin verkon reunalle

NXP Semiconductors on julkistanut uuden i.MX 91 -sovellusprosessorien perheen. Sarja tarjoaa optimoidun yhdistelmän suojausta, ominaisuuksia ja energiatehokasta suorituskykyä, joita tarvitaan seuraavan sukupolven Linux-pohjaisessa IoT:ssä ja teollisuuden sovelluksissa.

Suomalaiset kehittivät sentintarkan kaivuurobotin kiskotöihin

Ensi viikolla Espanjan Tarragonassa järjestetään raidetekniikan tutkimukseen keskittyvä näyttely. Siellä esitellään suomalaista demoa, joka vie kiskojen automatisoidun rakentamisen ja korjaamisen uudelle tasolle. Tampereen yliopiston ja Novatronin yhteisdemossa robotti skannaa ympäristöään ja liikkuu ja toimii sentintarkasti.

Arm esitteli tulevien puhelimien prosessorit - 32-bittiset sovellukset jäävät historiaan

Arm valitsi Taiwanin Computex-näyttelyn paikaksi, jossa sen seuraavan polven älypuhelinprosessorit esiteltiin. Luvassa on lisää tehoa kaikkiin laiteluokkiin, kun suorittimissa siirrytään TCS23-alustalle. Samalla tuki 32-bittisille sovelluksille loppuu.

2023 # 50 år box
 2022  # mobilbox
TMSNet  advertisement
Mar Apr May Jun # Rohde mobilbox
May  # Farnell  mobilbox f skyskrapa
2023 # 50 år mobilbox

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Elintoimintojen kliiniset mittaukset yhdellä piirillä

Moni fyysisen kunnon ja terveyden seurantaan tarkoitettu laite sisältää erilaisia elintoimintojen mittauksia, mutta niiden tarkkuus ja luotettavuus eivät täytä terveydenhoidon ammattilaisten vaatimuksia. Pitkälle integroidun AFE-piirin avulla voidaan kuitenkin rakentaa jopa iholle kiinnitettävän tarralapun muotoon mittausjärjestelmä, joka hoitaa kaikki tärkeät elintoimintojen mittaukset kliinisellä tasolla.

Lue lisää...

OPINION

Ennakkoluulot estävät tekoälyn täyden hyödyntämisen

Tekoäly on valloittanut kahvipöytäkeskustelut. Keskusteluista voimme kiittää ChatGPT:n kaltaisia tekoälyjä, jotka loistavat kyvyllään laatia tekstejä – niin pätevästi kirjoitettuja artikkeleita kuin toimivaa koodiakin, kirjoittaa Lenovolla globaalin monimuotoisuustoimiston johtajana työskentelevä Ada Lopez.

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Et ole ainoa - suomalainen pudottaa puhelimensa 60 kertaa vuodessa
  • Traficom varoittaa: myös tekstarit ja puhelut voivat tulla huijareilta
  • Simulaattori viilaa auton valotutkan
  • Missä se taivuteltava viipyy, Apple?
  • ECF23: Kyberhyökkäys ilman yhtään kirjoitettua koodiriviä

NEW PRODUCTS

  • KUKA toi nopeat ja tarkat robotit puhdastiloihin
  • Navitasin ihmetehopiirit Mouserin valikoimaan
  • 5 wattia neliötuuman powerista
  • 3,5 kilowattia erittäin korkealla hyötysuhteella
  • Automaattisesti varavirran varaan
 

NEWSFLASH

twitter
ETN_fi @ETN_fi
ETN_fi UK Semiconductor Strategy https://t.co/MABHzsSaK4
toukokuu 10 • reply • retweet • favorite
ETN_fi RT @joeprkns: Last night I used GPT-4 to write code for 5 micro services for a new product. A (very good) dev quoted £5k and 2 weeks. G…
maalis 17 • reply • retweet • favorite
ETN_fi This is why Nokia lost the game in mobile phones - an insiders view https://t.co/NB5Wndkx5p
joulu 12 • reply • retweet • favorite
ETN_fi @OnePlus_FI lahjoittaa Pelastusarmeijalle 50 puhelinta jouluapuun. Iso- Britanniassa samanlainen lahjoitus tehdään… https://t.co/LKdl2Pywie
joulu 07 • reply • retweet • favorite
ETN_fi Finnish PM Sanna Marin: We need to cut our dependence on China. https://t.co/598gQXKvlj #Slush2022 #China #electronics #semiconductors
marras 17 • reply • retweet • favorite
web design services
 

Section Tapet