Kuvittele, että avaat läppärisi aamulla – ja juttelet sille. Et enää naputtele kysymyksiä hakukoneeseen, vaan sanot: “Laadi minulle tiivistelmä tästä raportista.” Ja läppärisi vastaa, kuin avustaja. Tämä ei ole enää scifiä, vaan teknologiaa, jonka korealainen puolijohdeyritys Deepx lupaa tuoda markkinoille muutamassa vuodessa.
- Tekoäly siirtyy nyt pilvestä laitteisiin. Pian keskustelemme tietokoneidemme kanssa reaaliajassa, ilman verkkoviivettä tai yksityisyydensuojaan liittyviä huolia”, sanoo markkinointijohtaja Tim Park.
Yhtiön kehittämät tekoälykiihdyttimet, kuten DX-M1 ja tulossa oleva DX-M2, mahdollistavat tehokkaan tekoälylaskennan suoraan laitteessa, niin sanotusti on-device AI:na. Näiden piirien avulla tekoälymallit, kuten Microsoftin Copilot tai pienemmät kielimallit (SLM), voivat toimia läppärillä ilman tarvetta jatkuvalle nettiyhteydelle tai raskaille pilvipalveluille.
- Microsoft on asettanut riman korkealle – Copilotin sanotaan vaativan 40 TOPS:n suorituskykyä toimiakseen sujuvasti, siis reaaliaikaisesti läppärillä. Meidän piirimme tarjoavat tämän tason, mutta vain murto-osalla virrankulutuksesta, Park sanoo. Tällä hetkellä tämä ”murto-osa” tarkoittaa noin 5 watin tehonkulutusta.
Kilpailijoita riittää: myös Qualcomm ja Nvidia kehittävät omia AI-piirejään kannettaviin tietokoneisiin. Park kuitenkin arvioi, etteivät ne tällä hetkellä yllä riittävään tehoon ilman kuumenemista tai massiivista virrankulutusta.
Deepx:n visio ei rajoitu pelkästään kannettaviin tietokoneisiin. Parkin mukaan seuraava looginen askel on arjen robotiikka. - 2-3 vuoden päästä vierellämme saattaa olla ensimmäinen oikeasti toimiva humanoidi. Tekoälyn pitää ensin osata kuunnella, keskustella ja ymmärtää ympäristöään – ja siinä DEEPX:n optimoidut konenäkö- ja kielimallit ovat avainasemassa.
Yhtiö kehittää myös niin sanottua Vision Processor -piiriä, joka yhdistää tekoälyn ja konenäön täysin integroiduksi ratkaisuksi. - Se on suunniteltu juuri robotiikan tarpeisiin, Park sanoo.
Uusimman M2-piirin (joka julkaistaan heinäkuussa 2026) valmistusprosessin viivanleveys on vain 2 nanometriä, mikä tarkoittaa pienempää virrankulutusta ja enemmän laskentatehoa. Deepx:n piirit valmistaa Samsung Foundry.
Voisiko paikallinen tekoäly toimia joskus älypuhelimessa? - Piirin pitäisi toimia alle 3 watilla, jotta se ei kuumenisi liikaa, Park muistuttaa. Se aika ei taida olla kovin kaukana.