ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

ETNtv

 
ECF24 videos
  • Timo Poikonen, congatec
  • Petri Sutela, Testhouse Nordic
  • Tomi Engdahl, CVG Convergens
  • Henrik Petersen, Adlink Technology
  • Dan Still , CSC
  • Aleksi Kallio, CSC
  • Antti Tolvanen, Etteplan
ECF23 videos
  • Milan Piskla & David Gustafik, Ciklum
  • Jarno Ahlström, Check Point Software
  • Tiitus Aho, Avnet Embedded
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Pasi Suhonen, Rohde & Schwarz
  • Joachim Preissner, Analog Devices
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

TMSNet  advertisement
ETNdigi
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn

TECHNICAL ARTICLES

FOC-moottorinohjaus helposti mikro-ohjaimella

Tietoja
Kirjoittanut Veijo Ojanperä
Julkaistu: 12.07.2019
  • Devices

Sähkömoottorin kenttäkeskeinen ohjaustapa FOC tarjoaa tehokkaan säädön vääntömomentille sekä suurilla että pienillä pyörimisnopeuksilla, mutta se vaatii monimutkaisen ohjausalgoritmin. Toshiban kehittämä A-VE-vektorilaskin tarjoaa yhdessä ADC- ja PWM-oheismoduulien kanssa tähän suorituskykyisen ratkaisun Arm Cortex-M4 -alustalla.

Artikkelin kirjoittaja Frank Malik toimii Toshiba Electronics Europen pääinsinöörinä.

Harjattomat tasavirtamoottorit ovat mahdollistaneet lukuisia toiminnallisia parannuksia harjallisiin moottoreihin verrattuna. Nämä BLDC-moottorit (Brushless DC) tuottavat enemmän vääntömomenttia tilavuusyksikköä kohti, yltävät parempaan hyötysuhteeseen, muodostavat vähemmän hukkalämpöä ja käyvät paljon hiljaisemmalla äänellä kuin harjalliset moottorit.

Tämä on johtanut monien uusien sovellusten kuten sähköpolkupyörien ja drone-lennokkien syntymiseen. Ne eivät olisi kaupallisesti mielekkäitä tuotteita, jos ne perustuisivat perinteiseen tasavirtamoottoriin. Kaikkien mainittujen etujen saavuttamiseksi suunnittelijoiden on kuitenkin rakennettava moottoria varten monimutkainen ohjausjärjestelmä, joka korvaa mekaanisen kommutoinnin elektronisella virrankäännöllä.

BLDC-moottorin elektroninen kommutointi voidaan toteuttaa melko yksinkertaisesti. Hall-anturien avulla voidaan määrittää roottorin asento. Tämän tiedon avulla voidaan käyttää mosfet-pohjaista ohjainpiiriä moottorin käämien aktivoimiseksi, jolloin roottorin hetkellinen asento voidaan kääntää seuraavaan pyörähdyssektoriin haluttuun suuntaan.

Tämä menettely, jota kutsutaan puolisuunnikkaan muotoisen signaalin vuoksi trapetsikommutoinniksi, on helppo toteuttaa ja kun se yhdistetään pulssinleveysmoduloituun (PWM) signaaliin, moottorin pyörimisnopeutta voidaan säätää. Kun kytkentään lisätään Hall-antureita hyödyntävä PID-tyyppinen säädin takaisinkytkentää varten, saadaan vankkarakenteinen BLDC-moottorinohjain.

Kestomagneetteihin perustuvien synkronimoottorien (PMSM) tapauksessa tällainen alkeellinen kommutointitapa tuottaa kuitenkin huomattavan paljon aaltoilua vääntömomenttiin, mikä puolestaan lisää koneen käyntiääntä. Tällaisia moottoreita on kommutoitava käyttäen sinimuotoista signaalia eikä puolisuunnikkaan muotoista trapetsisignaalia. Yksinkertainen sinimuotoinen kommutointi vaatii tyypillisesti ohjelmoitavan ohjausratkaisun kuten mikro-ohjaimen tai FPGA-piirin.

Hyödyntämällä roottoriin sijoitettua anturia voidaan mosfet-kytkimiä ohjata PWM-signaalin kautta käyttäen apuna siniaaltotaulukkoa säätimen lähtösignaalin muodostamiseksi. Paremman ohjaustarkkuuden saavuttamiseksi tarvitaan tarkempi ja kalliimpi anturi, esimerkiksi resolveri tai optinen anturi. Vääntömomentin säätäminen ei kuitenkaan onnistu yhtä tehokkaasti, kun toimitaan suurilla pyörimisnopeuksilla.

Kuva 1. Puolisuunnikkaan muotoinen trapetsikommutointi on yksinkertaisesti toteutettavissa, mutta PMSM-moottorin vääntömomentissa esiintyy aaltoisuutta. Sinimuotoinen kommutointi auttaa minimoimaan tämän.

Optimaalinen ratkaisu tällaisissa tapauksissa on kenttäkeskeinen ohjaustapa FOC (Field Oriented Control). Tämä sinimuotoinen kommutointimenetelmä perustuu ohjelmoitavaan ohjausratkaisuun, jossa lasketaan roottorin ohjaamiseen tarvittavat staattorivirrat moottorivirran palautteen perusteella. Kolme staattorivirtaa muunnetaan vuon ja vääntömomentin muodostaviksi osiksi, joita puolestaan käytetään tuottamaan PWM-lähtösignaali, joka vastaa sinimuotoisesta kommutointisignaalista.

FOC-ohjaus tarjoaa tehokkaan säädön vääntömomentille sekä suurilla että pienillä pyörimisnopeuksilla, mikä tekee siitä erittäin käyttökelpoisen menetelmän pelkkään trapetsi- tai sinimuotoiseen vaihtoehtoon verrattuna. Siihen vaadittava monimutkaisempi algoritmi on kuitenkin ensin saatava hallintaan.

FOC-menettelyyn liittyvä monimutkaisuus edellyttää ohjelmoitavaa laitetta, joka pystyy tehokkaasti käsittelemään Clarke- ja Park-muunnosten taustalla olevaa vektorimatematiikkaa, joka muodostaa koko FOC-ohjauksen perustan. Tavallisella mikro-ohjainpiirillä (MCU) ei ole tähän vaadittavaa käskykantaa, jotta laskutoimitukset saataisiin tehtyä tehokkaalla tavalla. Sen sijaan digitaalinen signaaliprosessori (DSP) voi riittävän tehokkaasti suorittaa näitä laskutoimituksia, mutta siltä taas puuttuvat tehokkaat käskyt tulo- ja lähtösignaalien ohjaamiseksi.

FPGA-pohjaisia ratkaisuja on myös saatavissa, mutta ne eivät ohjelmoitavuudeltaan ole MCU- ja DSP-ratkaisujjen veroisia, joten niillä ei voi suorittaa kaikkia muita tehtäviä kuten HMI-liitäntään (Human-Machine Interface) ja verkkoyhteyksiin liittyviä operaatioita.

Kuva 2. FOC-ohjauksen yksinkertaistettu lohkokaavio.

Useiden vuosien ajan tämän alueen tuotekehitys, joka liittyy kaikkiin näihin tekniikoihin (MCU, DSP, FPGA jne.), on keskittynyt lähinnä luomaan ohjelmoitavia ratkaisuja, jotka on optimoitu käytettäviksi FOC-ohjaimina. Niissä ohjaimen lähtö toteutetaan yleensä PWM-oheislaitteessa, kun taas virranmittauksen tulosignaali käsitellään oheislaitteeksi sijoitetussa AD-muuntimessa.

Näitä komponentteja kehitetään jatkuvasti ja niihin on saatu uusia ominaisuuksia, joiden avulla ne voivat toimia entistä itsenäisemmin ja liipaista toistensa eri toimintoja. Hyvä esimerkki on mekanismi, joka varmistaa, että AD-muunnin sieppaa moottorivirran arvon vasta PWM-ohjauspiikkien tasoittumisen jälkeen, jolloin saadaan luotettavampaa dataa moottorinohjausalgoritmia varten. Tämä myös helpottaa signaalinkäsittelyssä tarvittavien algoritmien muodostamista.

BLDC-moottoreilta vaadittavat nopeudet kasvavat jatkuvasti ja se aiheuttaa merkittäviä hankaluuksia FOC-menetelmää hyödyntäville suunnittelijoille. Puhtaasti ohjelmistopohjaista lähestymistapaa käytettäessä suurin ongelma on suorittaa kaikki laskutoimitukset, joita tarvitaan käyttökelpoisen siniaalto-approksimaation muodostamiseksi (vähintään 12 tukipistettä jaksoa kohti) riittävän nopeasti.

Piiritekniikan osalta on kyettävä muodostamaan tarvittavat virrat, ja kytkimenä käytettävän mosfetin (tai IGBT:n) on kyettävä riittävän nopeaan kytkentätoimintaan ja samalla noudatettava annettuja häviötehorajoituksia (tehohäviöt kasvavat kytkentänopeuden noustessa).

Kiihdyttimiä hyödyntäen voidaan optimoida monimutkaisia laskentapainotteisia toimintoja ja samalla keventää keskusprosessorin työkuormaa. Toshiban M4K-ryhmän TXZ4-sarjan tuotteet, jotka tukevat 80 MHz toimintanopeuksia, pystyvät tarjoamaan vaaditut ominaisuudet yhtiön kehittämällä A-VE-ratkaisulla (Advanced Vector Engine).

Tämä helppokäyttöinen oheislaite suorittaa Clarke- ja Park-muunnoksia, avaruusvektoreilla tapahtuvaa SVM-modulointia (Space Vector Modulation) sekä useita muita matemaattisia funktioita itsenäisesti toimivana yksikkönä, joka on vahvasti kytketty PWM- ja ADC-moduuleihin. Tämän ansiosta mikro-ohjaimet voivat vaivattomasti ohjata jopa kahta moottoria FOC-menetelmän avulla ja silti niille jää runsaasti suorituskykyä itse sovelluksen vaatimien tehtävien suorittamiseen. Järjestelmällä päästään samaan suorituskykyyn kuin 120 MHz taajuudella toimivilla laitteilla.

Lisäoptimointiin kuuluu myös Shift PWM -toimintamuoto, joka antaa AD-muuntimelle enemmän aikaa muunnosten suorittamiseen käytettäessä yhtä rinnankytkentää. PWM-lähdön mark-space-suhde säilyy samana, mutta signaalin nousevien ja laskevien reunojen suhdetta muutetaan virranmittauksen hyödyntämiseksi. Tämän ansiosta saadaan merkittävästi siistimpi virtasignaalisyötettäväksi A-VE-yksikölle, joten suodatusta tarvitaan vain vähän tai ei lainkaan.

PWM-moduulissa suoritetaan myös vaiheen interpolointia, mikä edelleen pehmentää sinimuotoisen lähtösignaalin porrasmaisuutta. Lopputuloksena saadaan merkittävästi yksinkertaisempi FOC-ohjausjärjestelmä Arm Cortex-M4 MCU -alustalla.

Kuva 3. A-VE-yksikkö on tiukasti kytketty ADC- ja PWM-moduuleihin moottorin tehokkaan FOC-ohjauksen muodostamiseksi.

A-VE-yksikkö on helppo ohjelmoida, sillä siinä on vain kolme API-kutsua funktioille: käynnistä, pysäytä ja määritä parametrit. Kun yksikkö on alustettu, se on erittäin deterministinen ja vaatii vain vähän vuorovaikutusta suorittimen kanssa. Cortex-M4:n liukulukuyksikkö säilyy täysin käytettävissä sovelluskohdetta varten, koska vektorimatematiikan raskaat operaatiot on kokonaan ulkoistettu A-VE-yksikölle.

 

Kuva 4. Shift PWM:n kaltaiset lisätoiminnot yksinkertaistavat FOC-ohjauksen toteutusta parantamalla AD-muuntimen mittaamaa signaalia.

Toshiban TXZ4-sarja on optimoitu käytettäväksi kodinkoneissa ja erityisesti niissä, jotka vaativat IEC60730-standardin noudattamista. Muistin ja suorittimen testaus sujuu paljon aiempaa helpommin, koska moottorinohjaus toimii lähes itsenäisesti, jolloin suorittimelle jää paljon aikaa muiden tehtävien hoitamiseen ja itse kohdesovelluksen toteuttamiseen.

Koska niin pieni osa moottorinohjauksesta on toteutettu ohjelmallisesti, kääntäjän optimoinnilla tai virheenkorjauksen kytkemisellä päälle tai pois on vain hyvin vähäinen vaikutus ohjaustoimintaan. Tämä on merkittävä etu, kun on tarve ratkaista koodaukseen liittyviä kysymyksiä kehitystyön aikana.

Suunnittelijat voivat myös hyödyntää monia Arm-ympäristön järjestelmiä, joihin kuuluu yleisesti saatavissa olevia integroituja kehitysvälineitä (IDE) ja virheenkorjaustyökaluja. Lisäksi MCU-piireissä on laiteohjelman jäljitystoiminto, joka voi osoittautua välttämättömäksi, kun halutaan koodin suorittamisen aikana määrittää ohjelmavirheiden syitä tekemättä järjestelmästä määrityksiä.

Datan tarkkailupisteet mahdollistavat koodinsuoritukseen vaikuttamatta keskeisten muuttujien kuten ADC-mittausten lähes reaaliaikaisen visualisoinnin virheenkorjausmenetelmiä tukevissa kehitysympäristöissä. Käytettävissä ovat myös portit yleisiin reaaliaikaisiin käyttöjärjestelmiin, mikä yksinkertaistaa sovelluskehittäjien työtä.

Kuva 5. Kääntäjän tai virheenkorjauksen optimoinnin kytkemisellä päälle tai pois on vain vähäinen vaikutus FOC-algoritmin suorittamiseen, koska toimintojen ohjelmallinen toteutus on minimaalista.

Tarjolla on myös muita ohjelmistotyökaluja tukemaan sekä FOC-ohjausparametrien että suhteellisen/integroivan (PI) säädön virittämistä. Parametrien viritysjärjestelmä PTS (Parameter Tuning System) mittaa moottorin resistanssia ja induktanssia erisuuruisilla kuormilla ja antaa PI-säädölle kertoimet, jotka voidaan sen jälkeen syöttää sovelluskoodiin.

Mahdollisten ohjausvaihtoehtojen joukosta voi olla vaikea löytää FOC-pohjaista moottorinohjausratkaisua, joka parhaiten täyttää kohdesovelluksen erityistarpeet. Jos FOC-ohjaus toteutetaan kokonaan ohjelmallisesti, on selvää, että järjestelmän kehittäminen ja virheenkorjaus tulevat erittäin haastaviksi.

Sen sijaan uusimpien mikro-ohjainpiirien lisälaitetarjonta kykenee ratkaisemaan FOC-ohjaukseen liittyvät perusasiat. Ohjaimet kykenevät piilottamaan FOC-menetelmän monimutkaisuuden oheislaitteisiin, jotka on tarkoitettu yksinomaan tähän tarkoitukseen. Näin niille jää riittävästi suorituskykyä jäljellä olevien järjestelmätason tehtävien suorittamiseen.

MORE NEWS

Tässä alkuvuoden luetuimmat uutiset

Vuoden 2025 ensimmäiset kuukaudet ovat tuoneet esiin selkeitä teknologian ja arjen muutostrendejä, jotka kiinnostavat suomalaisia lukijoita. Turvallisuus, energiatehokkuus, älylaitteiden käyttö ja tulevaisuuden laiteratkaisut ovat nousseet voimakkaasti esiin sekä yksilön että yhteiskunnan tasolla. Kuluttajat haluavat nyt ymmärtää laitteidensa riskit, hyödyntää teknologian koko potentiaalia – ja tehdä entistä järkevämpiä valintoja arjessaan.

Luetuimmat: GPMI uhkaa HDMI:n asemaa

Kiinassa on esitelty uusi monikäyttöinen kaapelistandardi, joka saattaa horjuttaa HDMI:n, DisplayPortin ja Thunderboltin asemaa. Yli 50 kiinalaisen teknologiajätin muodostama Shenzhen 8K UHD Video Industry Cooperation Alliance on kehittänyt General Purpose Media Interface -standardin (GPMI), jonka tekniset ominaisuudet tekevät siitä varteenotettavan kilpailijan nykypäivän yleisimmille liitännöille.

Luetuimmat: Näin sähköauton akun elinikä kasvaa 19-kertaiseksi

Korelaisten POSTECHin (Pohang University of Science and Technology) ja Sungkyunkwanin yliopiston tutkijat ovat löytäneet uuden tavan pidentää sähköautojen litiumioniakkujen käyttöikää jopa 19-kertaiseksi – ilman uusia materiaaleja tai teknologioita. Ratkaisu on yksinkertainen: siinä pitää välttää akun täydellistä tyhjentämistä.

Luetuimmat: Tämän takia litium-nikkeliakut hajoavat

Dallasin Texasin yliopiston (UTD) tutkijat ovat löytäneet syyn, miksi litium-nikkelioksidi (LiNiO₂) -akut menettävät kestävyyttään ja rappeutuvat toistuvien lataussyklien aikana. Löydös voi avata tietä pitkäikäisemmille ja tehokkaammille akuille, jotka voisivat parantaa esimerkiksi sähköautojen ja älylaitteiden suorituskykyä.

Luetuimmat: Pian aurinkopaneeli tulee pakolliseksi

EU:n uusi rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (EPBD) on nyt virallisesti hyväksytty ja aikataulutettu. Sen mukaan 31. joulukuuta 2029 jälkeen rakennusluvan saaneissa uusissa asuinrakennuksissa – mukaan lukien omakotitalot – on oltava soveltuvat aurinkoenergiajärjestelmät.

Luetuimmat: Bluetooth kannattaa aina sammuttaa älypuhelimesta

Bluetooth-yhteys on monelle arkipäiväinen apuväline langattomissa kuulokkeissa, kaiuttimissa tai paikannuslaitteissa. Harva kuitenkaan muistaa, että tämä näennäisesti harmiton toiminto voi kuluttaa akkua ja muodostaa merkittävän tietoturvariskin – erityisesti silloin, kun se on päällä turhaan.

Sudo vaihtuu Ubuntussa

Ubuntun takana oleva Canonical on ilmoittanut, että tulevassa Ubuntu 25.10 -versiossa perinteinen sudo korvataan uudella versiolla nimeltä sudo-rs. Tämä uusi komento on kirjoitettu Rust-ohjelmointikielellä ja se toimii lähes identtisesti vanhan sudon kanssa, mutta sen sisäinen toteutus on turvallisempi ja modernimpi.

Pian tietokoneesi tietää, oletko paikalla

STMicroelectronics on esitellyt uudenlaisen Human Presence Detection (HPD) -ratkaisun, joka yhdistää lentoaikaa mittaavia ToF- eli Time-of-Flight-antureita ja tekoälyä parantaakseen kannettavien tietokoneiden käyttökokemusta, akunkestoa ja turvallisuutta. Ratkaisu ei vaadi kameroita tai kuvien tallennusta.

WithSecure: telemetriatiedot tunnistavat 0-päiväuhkat tehokkaammin

Kyberturvallisuusyhtiö WithSecure on kehittänyt uuden, ennakoivan tavan tunnistaa nollapäivähaavoittuvuuksia hyödyntämällä päätelaitteiden käyttäytymistelemetriaa. Yrityksen mukaan kyseessä on merkittävä läpimurto, joka siirtää haavoittuvuuksien tunnistamisen reaktiivisesta mallista kohti ennakoivaa analytiikkaa – jopa ennen kuin haavoittuvuus on yleisesti tiedossa tai hyväksikäytetty.

Pian se vihdoin tapahtuu: Windows 11 nousee suosituimmaksi

Windows 11 on ennennäkemättömässä nousukiidossa. Vielä toukokuussa Windows 10 hallitsi selvästi maailmanlaajuista käyttöjärjestelmämarkkinaa, mutta tuoreimmat tilastot kertovat selkeästä käänteestä: Windows 11 on ohittamassa edeltäjänsä – mahdollisesti jo kesäkuun aikana.

Suunnittele RISC-V-piiri muutamassa minuutissa

Piirisuunnittelu, joka perinteisesti vie kuukausia ja vaatii monen hengen asiantuntijatiimin, voi nyt onnistua minuuteissa yksittäiseltä suunnittelijalta. Intialainen startup InCore Semiconductors on esitellyt SoC Generator -alustan, joka automatisoi järjestelmä- eli SoC- piirien suunnittelun ennennäkemättömällä tavalla.

Rakettitiede lentää onnistuneilla rekrytoinneilla

Helsinkiläinen ohjelmistokehitykseen erikoistunut IT-yhtiö Rakettitiede jatkoi kannattavaa kasvuaan viime vuonna. - Olemme onnistuneet rekrytoimaan kokeneita osaajia ja tarjoamaan heille juuri oikeanlaisia toimeksiantoja, sanoo toimitusjohtaja Juha Huttunen.

Maailman ensimmäinen lisälaitesovitin, joka säilyttää IP65-luokituksen

Sotilaskäytössä kentällä tarvitaan IP65-luokitusta – eli täyttä suojaa pölyä ja roiskevettä vastaan – jotta laitteet kestävät vaativissa ja vaihtelevissa olosuhteissa. Mutta entä jos laitteeseen täytyy liittää lisälaitteita, kuten radiot, LAN-verkot tai muut kenttävarusteet? Usein suojaus menetetään heti, kun portit avataan. Panasonic on ratkaissut tämän ongelman esittelemällä maailman ensimmäisen lisälaitesovittimen, joka säilyttää IP65-luokituksen myös käytön aikana.

Tekoälyn aikakaudella mikro-ohjain pitää ajatella uusiksi

ETN - Technical articleTekoälyä tuodaan nyt vauhdilla mikro-ohjaimiin. Ajan myötä kaikista päätelaitteiden ML-sovelluksiin tarkoitetuista mikro-ohjaimista tulee hybridilaitteita, joissa yhdistyvät CPU ja NPU. Tämä kehitys on väistämätöntä.

Suomalainen startup Ovido kesyttää tuotetiedon tekoälyn avulla

Helsinkiläinen teknologiayritys Ovido haluaa mullistaa tavan, jolla tuotetietoa hallitaan kansainvälisissä toimitusketjuissa. Yritys kehittää tekoälypohjaista SaaS-alustaa, joka auttaa valmistajia vastaamaan kiristyviin sääntelyvaatimuksiin, kertovat toimitusjohtaja Suvi Haimi ja toinen perustaja Antti Toponen.

VTT kehitti maatuvan aurinkokennon maatalouteen

VTT on kehittänyt maailman ensimmäisten joukossa täysin biohajoavan aurinkokennomoduulin, joka voidaan kiinnittää suoraan viljelykasvin lehteen tai varteen. Maatuvan kennon avulla maatalouteen voidaan tuoda uutta mittauselektroniikkaa ilman huolta jätteistä tai ympäristöhaitoista.

Uusi GaN-transistori voi mullistaa 6G-verkkojen radiotaajuuspiirit

Bristolin yliopiston ja Northrop Grummanin tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen galliumnitridiin (GaN) perustuvan transistoriarkkitehtuurin, joka voi merkittävästi parantaa tulevien 6G-verkkojen nopeutta, tehokkuutta ja signaalinlaatua. Löydös julkaistiin Nature Electronics -lehdessä.

OnePlussan Nord-sarja ottaa harppauksen lippulaivojen suuntaan

OnePlus valmistautuu isoon kesälanseeraukseen, kun se julkistaa 8. heinäkuuta viisi uutta laitetta, ajoitetusti keskelle lomakautta. Tuotteisiin kuuluvat uudet puhelinmallit OnePlus Nord 5 ja Nord CE 5, langattomat kuulokkeet Buds 4, älykello Watch 3 (43 mm) sekä edullinen tablettiuutuus OnePlus Pad Lite.

Lopulta tekoäly lopettaa koodaamisen

AWS:n Principal Developer Advocate Gunnar Grosch esitti AWS Summit Stockholm 2025 -tapahtumassa rohkean näkemyksen ohjelmistokehityksen tulevaisuudesta. - Lopulta tekoäly lopettaa koodaamisen. Hänen mukaansa kehittäjien rooli on jo nyt siirtymässä koodin kirjoittajista kohti koodintarkastajaa – asiantuntijaa, joka ohjaa, tarkistaa ja optimoi tekoälyn tuottamaa koodia.

Mullistava muunninpiiri nostaa datansiirron nopeuden kolminkertaiseksi

Belgialainen mikroelektroniikan tutkimuskeskus IMEC on esitellyt digitaalista datansiirtoa mullistavan uutuuden. 150 giganäytetty sekunnissa näytteistävä DA-muunnin 300 gigabitin tiedonsiirtoon sekunnissa yhdellä kaistalla. Tämä on merkittävä harppaus verrattuna nykyisiin markkinoilla oleviin PAM-4-pohjaisiin ratkaisuihin.

ETNdigi 1/2025 is out
TMSNet  advertisement

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Tekoälyn aikakaudella mikro-ohjain pitää ajatella uusiksi

ETN - Technical articleTekoälyä tuodaan nyt vauhdilla mikro-ohjaimiin. Ajan myötä kaikista päätelaitteiden ML-sovelluksiin tarkoitetuista mikro-ohjaimista tulee hybridilaitteita, joissa yhdistyvät CPU ja NPU. Tämä kehitys on väistämätöntä.

Lue lisää...

OPINION

Onko tekoäly nyt uusin uhka tietoturvalle?

Tekoäly on tullut jäädäkseen – siitä ei ole epäilystäkään. Mutta mitä tapahtuu, kun siitä tulee myös kyberturvallisuuden suurin uhka?

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Tässä alkuvuoden luetuimmat uutiset
  • Luetuimmat: GPMI uhkaa HDMI:n asemaa
  • Luetuimmat: Näin sähköauton akun elinikä kasvaa 19-kertaiseksi
  • Luetuimmat: Tämän takia litium-nikkeliakut hajoavat
  • Luetuimmat: Pian aurinkopaneeli tulee pakolliseksi

NEW PRODUCTS

  • Maailman ensimmäinen lisälaitesovitin, joka säilyttää IP65-luokituksen
  • Uudenlainen termistori on iso askel sähköautoille
  • 10 wattia sokeripalan kokoisesta teholähteestä raiteille
  • Bluetoothin uudet ominaisuudet käyttöön pienellä USB-tikulla
  • Yksi piiri pidentää langattoman laitteen käyttöaikaa
 
 

Section Tapet